প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭৯ তম স্বাধীনতা দিৱস উপলক্ষে লালকিল্লাৰ পৰা দেশবাসীক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 AUG 2025 12:29PM by PIB Guwahati
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
স্বাধীনতাৰ এই মহান উৎসৱ ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সংকল্পৰ উদযাপন। এয়া হৈছে আমাৰ সামূহিক কৃতিত্ব প্ৰতিফলিত কৰা, গৌৰৱেৰে পৰিপূৰ্ণ, প্ৰতিখন হৃদয়লৈ অপৰিসীম আনন্দ কঢ়িয়াই অনা এক বিষ্ময়কৰ উৎসৱ। আমাৰ দেশখনে একতাৰ মনোভাৱ প্ৰতিনিয়ত শক্তিশালী কৰিছে। আজি দেশৰ ১৪০ কোটি নাগৰিক ত্ৰিৰংগাৰ ৰঙেৰে বিঢৌত হৈছে। ‘হৰ ঘৰ ত্ৰিৰংগা’ৰ লহৰ চৌপাশে উঠিছে, সেয়া মৰুভূমিয়েই হওক, কিম্বা হিমালয়ৰ শৃংগই হওক, সাগৰতীৰতেই হওক, বা ঘন জনবসতিপূৰ্ণ অঞ্চলতেই হওক, সকলোতে এটাই প্ৰতিধ্বনি, এটাই উল্লাস: আমাৰ প্ৰাণৰো প্ৰাণৰ, আমাৰ দেশ, গৰিমাৰ বেশ আমাৰ দেশ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
১৯৪৭ চনত অপৰিসীম সম্ভাৱনা আৰু লক্ষ লক্ষ লোকৰ সামূহিক শক্তিৰে আমাৰ দেশে স্বাধীনতা লাভ কৰিলে। দেশৰ আকাংক্ষাই ডেউকা মেলিছিল, কিন্তু সমূখত আছিল বাধাৰ সুউচ্চ প্ৰাচীৰ। শ্ৰদ্ধাৰ বাপুৰ আদৰ্শ অনুকৰণেৰে সংবিধান সভাৰ সদস্যসকলে এক ঐতিহাসিক দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছিল আৰু পালন কৰিছিল। বিগত ৭৫ বছৰে ভাৰতৰ সংবিধানে আমাৰ দিকদৰ্শক হিচাপে থিয় হৈ আছে, আমাক আগুৱাই যোৱাৰ পথ দেখুৱাইছে। ড° ৰাজেন্দ্ৰ প্ৰসাদ, বাবাছাহেব আম্বেদকাৰ, পণ্ডিত নেহৰু, চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল, ড° সৰ্বপল্লী ৰাধাকৃষ্ণনৰ দৰে আমাৰ সংবিধান প্ৰণেতা মহান নেতাসকলে এই ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁলোকৰ সমান্তৰালকৈ আমাৰ মহিলাসকলেও উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছিল। হান্সা মেহতা আৰু দক্ষায়নি ভেলায়ুধনৰ দৰে দূৰদৰ্শী নাৰীয়ে ভাৰতৰ সংবিধানক সমৃদ্ধ কৰিছিল, সবল কৰি তুলিছিল। আজি লালকিল্লাৰ পৰা আমাৰ সংবিধানৰ এই মহান প্ৰণেতাসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা জনাই প্ৰণাম জনাইছো, যিসকলে দেশখনক, জাতিটোক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল আৰু ইয়াৰ ভৱিষ্যতৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আজি আমি ড° শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ ১২৫ তম জন্ম বাৰ্ষিকীও উদযাপন কৰিছো। ভাৰতৰ সংবিধানৰ বাবে প্ৰাণহুতি দিয়া দেশৰ প্ৰথমগৰাকী মহান ব্যক্তি আছিল ড° শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী। সংবিধানৰ বাবে তেওঁৰ ত্যাগ, ৩৭০ অনুচ্ছেদৰ বাধা আঁতৰোৱা, “এক জাতি, এক সংবিধান” মন্ত্ৰ বাস্তৱায়িত কৰাটোৱেই ড° শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰকৃত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। আজি লালকিল্লাত বহু বিশিষ্ট অতিথি উপস্থিত আছে, দূৰ-দূৰণিৰ পৰা অহা গাঁও পঞ্চায়তৰ সদস্যসকল, “দ্ৰোণ দিদিসকল”, “লাখপতি দিদিসকল”ৰ প্ৰতিনিধি, ক্ৰীড়াবিদ, আৰু দেশৰ জনজীৱনলৈ অৰিহণা যোগোৱা অন্যান্য বহু বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত আছে। এক প্ৰকাৰে চকুৰ সমূখত মই ভাৰতৰ এক ক্ষুদ্ৰ সংস্কৰণ ইয়াতেই অনুভৱ কৰিছো। আৰু বিশাল ভাৰতখনো প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে লালকিল্লাৰ সৈতে আজি সংযুক্ত হৈ আছে। স্বাধীনতাৰ এই আড়ম্বৰপূৰ্ণ উৎসৱত মোৰ প্ৰিয় দেশবাসীলৈ, সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত থকা ভাৰতৰ শুভাকাঙ্খীসকললৈ, আৰু আমাৰ প্ৰতিগৰাকী বন্ধু-বান্ধৱীলৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
প্ৰকৃতিয়ে আমাৰ সকলোলে পৰীক্ষা লৈ আছে। বিগত কেইদিনমানৰ পৰা আমি ভালেমান প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সমূখীন হৈছো, সেয়া ভূমিস্খলনেই হওক, ডাৱৰ বিস্ফোৰণেই হওক অথবা আন অগণন দুৰ্যোগ। প্ৰতিগৰাকী ভুক্তভোগীৰ প্ৰতি আমাৰ সহানুভূতি আছে। ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে একেলগে কাম কৰি উদ্ধাৰ অভিযান, সাহায্য, পুনঃসংস্থাপনৰ কামত সম্পূৰ্ণৰূপে নিয়োজিত হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ ১৫ আগষ্টত এক বিশেষ তাৎপৰ্য দেখিছোঁ৷ মই অতি গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো যে আজি মই লালকিল্লাৰ পৰা অপাৰেচন সিন্দুৰৰ বীৰ যোদ্ধাসকলক প্ৰণাম জনোৱাৰ সুযোগ পাইছো। আমাৰ সাহসী সৈনিকসকলে শত্ৰুক সিঁহতৰ কল্পনাতীত শাস্তি দিছিল। ২২ এপ্ৰিলত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে সীমান্ত পাৰ হৈ পহলগামত এক নিৰ্মম হত্যাকাণ্ড সংঘটিত কৰিছিল, নিৰীহ লোকক তেওঁলোকৰ ধৰ্ম সুধি সুধি হত্যা কৰিছিল, পত্নীৰ সমূখত স্বামীক, সন্তানৰ সমূখত পিতৃক গুলীয়াই হত্যা কৰিছিল। এই অমানৱীয় কাৰ্যই সমগ্ৰ দেশবাসীৰ বিবেকক জোকাৰি গ’ল, ক্ষোভেৰে ভৰাই পেলালে আৰু এনে বৰ্বৰ হত্যাকাণ্ডত বিশ্ব স্তম্ভিত হৈ পৰিল।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
সেই ক্ষোভৰেই বহিঃপ্ৰকাশ আছিল অপাৰেচন সিন্দুৰ। ২২ তাৰিখৰ সেই নিৰ্মম পৰিঘটনাৰ পিছত আমি আমাৰ সেনাবাহিনীক সম্পূৰ্ণ স্বাধীনতা দিলোঁ যে তেওঁলোকে নিজেই কৌশল নিৰ্ধাৰণ কৰক, নিজেই লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ আৰু সময়ো তেওঁলোকেই বাছি লওক। আৰু আমাৰ সেনাই দশক দশক ধৰি নোহোৱা কাম এটা সম্পন্ন কৰিলে। শত্ৰু ভূখণ্ডৰ কেবাশ কিলোমিটাৰলৈ সোমাই গৈ সেই দেশত থকা সন্ত্ৰাসবাদীৰ মুখ্য ঘাটিবোৰ ধ্বংসাৱশেষত পৰিণত কৰিলে। পাকিস্তানে এতিয়াও বিনিদ্ৰ ৰজনী কটাইছে। পাকিস্তানত এই ধ্বংসলীলা ইমানেই বৃহৎ আছিল যে প্ৰতিদিনে নতুন নতুন দিশ পোহৰলৈ আহি আছে আৰু ন ন তথ্য জানিব পৰা গৈছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমাৰ দেশখনে কেবাদশক ধৰি সন্ত্ৰাসবাদ সহ্য কৰি আহিছে। বাৰে বাৰে ভাৰতৰ হৃদয় শেলে বিন্ধা দি বিন্ধিছে। কিন্তু এতিয়া, আমি এক নতুন ব্যৱস্থা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছো: সন্ত্ৰাসবাদক লালন-পালন কৰাবোৰক আৰু আশ্ৰয় দিয়াবোৰক, আৰু সন্ত্ৰাসবাদক সাৰ-পানী যোগোৱাসকলক আৰু পৃথকে পৃথকে বিবেচনা কৰা নহ’ব। সিহঁত সকলোৱেই মানৱতাৰ শত্ৰু, সিঁহতৰ মাজত কোনো পাৰ্থক্য নাই। ভাৰতে এতিয়া সিদ্ধান্ত লৈছে যে আমি আৰু এই পাৰমাণৱিক আক্ৰমণৰ ভাবুকিবোৰ সহ্য নকৰো। ইমান দিনে চলি থকা পাৰমাণৱিক আক্ৰমণৰ ব্লেকমেইল আৰু সহ্য কৰা নহ’ব। তেন্তে আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰিব—নিজৰ চৰ্তত, নিজৰ পছন্দৰ সময়ত, তেওঁলোকে উপযুক্ত বুলি ভবা ধৰণে আৰু তেওঁলোকে সিদ্ধান্ত লোৱা লক্ষ্যত। আৰু যেতিয়া সেই মুহূৰ্তটো আহিব, তেতিয়া আমাৰ সঁহাৰিও নিৰ্ণায়ক হ’ব, বিধ্বংসী হ’ব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
ভাৰতে এতিয়া সিদ্ধান্ত লৈছে— তেজ আৰু পানী একেলগে বৈ নাযায়। দেশৰ জনসাধাৰণে এতিয়া সম্পূৰ্ণৰূপে বুজি পাইছে যে সিন্ধু জল সন্ধি কিমান অন্যায় আৰু একপক্ষীয় আছিল। ভাৰতৰ পৰা উৎপত্তি হোৱা নদীৰ পানীয়ে আমাৰ শত্ৰুৰ পথাৰত জলসিঞ্চন কৰি আছে, আনহাতে কৃষক আৰু আমাৰ নিজৰ দেশৰ মাটি শুকান হৈ পৰি আছে। এইটো আছিল এনে এক চুক্তি যিয়ে বিগত সাতটা দশক ধৰি আমাৰ কৃষকক কল্পনাতীত ক্ষতিৰ সমূখীন কৰাইছে। সেই সময় এতিয়া অতীত হ’ল। এতিয়াৰ পৰা যি পানী সঠিকভাৱে ভাৰতৰ অন্তৰ্গত, সেই পানী কেৱল ভাৰতৰ বাবেই সংৰক্ষিত হৈ থাকিব—আমাৰ কৃষকৰ পথাৰখনৰ বাবে, আমাৰ মাটিৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে। ভাৰতে দশক দশক ধৰি সহ্য কৰি অহা সিন্ধু চুক্তিৰ ৰূপ আৰু সহ্য কৰা নহ’ব। আমাৰ কৃষকৰ স্বাৰ্থত, আৰু জাতিৰ স্বাৰ্থত এই চুক্তি আমাৰ বাবে গ্ৰহণযোগ্য নহয়।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমাৰ স্বাধীনতাৰ বাবে অগণন দেশপ্ৰেমীয়ে নিজৰ প্ৰাণাহুতি দিছিল, তেওঁলোকে সমগ্ৰ যৌৱন উৎসৰ্গা কৰিছিল, বছৰ বছৰ ধৰি কাৰাৰুদ্ধ আছিল, আনকি ফাঁচীকো আঁকোৱালি লৈছিল, সেয়া ব্যক্তিগত লাভৰ বাবে নহয়, সেেয়া আছিল মা ভাৰতীৰ সন্মানৰ বাবে, লক্ষ লক্ষ লোকৰ মুকুতিৰ বাবে, দাসত্বৰ শিকলি ভাঙিবৰ বাবে। তেওঁলোকৰ হৃদয়ত জ্বলি উঠিছিল একক, অটল আৱেগ - মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন।
বন্ধুসকল, দাসত্বই আমাক দৰিদ্ৰ কৰি তোলাই নহয়, আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল কৰিও তুলিছিল। আনৰ ওপৰত আমাৰ নিৰ্ভৰশীলতা বাঢ়ি গৈ থাকিল। আমি সকলোৱে জানো যে স্বাধীনতাৰ পিছত কোটি কোটি মানুহক অন্ন যোগান ধৰাটো আছিল এক অন্যতম বৃহত্ প্ৰত্যাহ্বান । আৰু মোৰ দেশৰ কৃষকসকলৰ বাহিৰে আন কোনো নাছিল যিয়ে কঠোৰ পৰিশ্ৰমেৰে দেশৰ শস্যৰ ভঁৰাল ভৰাই তুলিছিল। খাদ্যশস্য উৎপাদনত দেশখনক স্বাৱলম্বী কৰি তুলিছিল। আজিও যিকোনো জাতিৰ বাবে আত্মসন্মানৰ প্ৰকৃত পৰিমাপ নিহিত হৈ আছে ইয়াৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাত।
আৰু মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
এখন বিকশিত ভাৰতৰ ভেটি স্বাৱলম্বীতাৰ ওপৰত নির্ভৰ কৰে৷ এখন দেশ যিমানেই আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হয়, সিমানেই সেই দেশৰ স্বাধীনতাত আপোচৰ বিষয় উত্থাপিত হয়। প্ৰকৃত দুৰ্ভাগ্য তেতিয়াই আৰম্ভ হয়, যেতিয়া নিৰ্ভৰশীলতা এটা অভ্যাসলৈ পৰিণত হয়, যেতিয়া আমি আনকি উপলব্ধি নকৰাকৈয়ে নিজৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক আত্মসমৰ্পণ কৰি আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰাৰ এক অভ্যাস গঢ়ি তোলোঁ। এনে অভ্যাস বিপদজনক, যাৰ বাবে আমি প্ৰতিটো খোজতে আত্মনিৰ্ভৰশীল হ’বলৈ সদায় সজাগ হৈ থাকিব লাগিব।
আৰু মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আত্মনিৰ্ভৰশীলতা কেৱল আমদানি আৰু ৰপ্তানিতে সীমাবদ্ধ নহয়, ই কেৱল টকা, পাউণ্ড, ডলাৰত সীমাবদ্ধ নহয়। ইয়াৰ সাৰমৰ্ম বহুত গভীৰ। প্ৰকৃত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আমাৰ আভ্যন্তৰীণ সামৰ্থ্যৰ লগত জড়িত হৈ থাকে আৰু যেতিয়া সেই আত্মনিৰ্ভৰশীলতা দুৰ্বল হয়, তেতিয়া আমাৰ সামৰ্থ্যও ক্ৰমাগতভাৱে হ্ৰাস পাবলৈ আৰম্ভ কৰে। সেইবাবেই আমাৰ সামৰ্থ্য সংৰক্ষণ, সামৰ্থ্য অটুত ৰখা আৰু সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰিবলৈ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা বিষয়টো কেৱল গুৰুত্বপূৰ্ণই নহয়, ই অপৰিহাৰ্যও।
বন্ধুসকল,
অপাৰেচন সিন্দুৰত আমি ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ৰ আশ্চৰ্য্যকৰ প্ৰকৃত শক্তিৰ সাক্ষী হৈছিলো। আমাৰ হাতত কি কি অস্ত্ৰ, কেনে সামৰ্থ্য আছে, সেই বিষেয়ে শত্ৰুৰ কোনো ধাৰণাই নাছিল, চকুৰ পলকতে সিহঁতক এনে কি শক্তিয়ে মোক্ষম আঘাত হানি আছে সেই কথা সিঁহতে বুজিবই পৰা নাছিল। কল্পনা কৰকচোন, আমি যদি আত্মনিৰ্ভৰশীল নহ’লোঁহেঁতেন, তেন্তে এনে এক ক্ষীূপ্ৰতা আৰু নিখুঁতভাৱে অপাৰেচন সিন্দুৰ সম্পন্ন কৰিব পাৰিলোহেঁতেননে? আমাক কোনে যোগান ধৰিব পাৰে, প্ৰয়োজনীয় সঁজুলি পাম নে নাপাম ইত্যাদি ইত্যাদি চিন্তাই আমাক জুৰুলা কৰিলেহেঁতেন। কিন্তু যিহেতু ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ৰ শক্তিৰ দৃঢ়তা আমাৰ হাতত আছিল, আমাৰ অদম্য সাহসী সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ হাতত আছিল, তেওঁলোকে সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসেৰে, বাধাহীনতাৰে, আৰু নিসংকোচে যুঁজিছিল। আজি আমি যি সফলতা দেখিবলৈ পাইছো সেয়া হৈছে প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা লাভৰ বাবে বিগত দশকত আমাৰ ধাৰাবহাহিক অভিযানৰ ফলত।
বন্ধুসকল,
I wish to draw your attention to another subject. None can deny that the 21st century is a technology-driven century. And when it is technology-driven, a glance at history tells us that every nation which mastered technology scaled the heights of development, reached the pinnacle, and attained new dimensions of economic power. When we speak of various dimensions of technology, I wish to draw your attention to semiconductors. I do not stand here at the ramparts of the Red Fort to criticise any person or government, nor do I wish to. But it is equally important for the youth of our country to know. In our country, files related to semiconductors started moving 50–60 years ago. The idea of a semiconductor factory began then. My young friends will be shocked to know that today, semiconductors have become a global force—but 50–60 years ago, the idea was stalled, delayed and shelved. The very conception of semiconductors was aborted. We lost 50–60 years. Meanwhile, many countries mastered semiconductors and established their strength in the world.
আন এটা বিষয়লৈ আপোনালোকৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিবলৈ বিচাৰিছো। একবিংশ শতিকা যে প্ৰযুক্তি-চালিত শতিকা সেই কথা কোনেও অস্বীকাৰ কৰিব নোৱাৰে। আৰু যেতিয়া ই প্ৰযুক্তি-চালিত হয়, তেতিয়া ইতিহাসৰ ওপৰত এবাৰ চকু ফুৰালেই ক’ব পাৰি যে প্ৰযুক্তি আয়ত্ত কৰা প্ৰতিখন দেশেই উন্নয়নৰ শিখৰত উপনীত হৈছে, আৰু অৰ্থনৈতিক শক্তিৰ নতুন মাত্ৰা লাভ কৰিছে। আমি যেতিয়া প্ৰযুক্তিৰ বিভিন্ন সামৰ্থ্য কিম্বা মাত্ৰাৰ কথা কওঁ, তেতিয়া মই আপোনালোকৰ দৃষ্টি অৰ্ধপৰিবাহীৰ প্ৰতি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰো। মই ইয়াত লালকিল্লাত থিয় হৈ কোনো ব্যক্তি বা চৰকাৰক সমালোচনা কৰা নাই, সেয়া কৰাৰ ইচ্ছাও নকৰো। কিন্তু আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে জনাটোও সমানেই জৰুৰী৷ আমাৰ দেশত অৰ্ধপৰিবাহীৰ সৈতে জড়িত ফাইলবোৰ ৫০–৬০ বছৰ আগতেই গতি কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। অৰ্ধপৰিবাহী কাৰখানাৰ ধাৰণা তেতিয়াই আৰম্ভ হৈছিল। মোৰ ডেকা বন্ধুসকলে জানি আচৰিত হ’ব যে আজি অৰ্ধপৰিবাহীবোৰ এক বিশ্বব্যাপী শক্তিত পৰিণত হৈছে, কিন্তু ৫০–৬০ বছৰ আগতে এই ধাৰণাটো স্থবিৰ হৈ পৰিছিল, পলম হৈছিল আৰু ফাইলতে আবদ্ধ হৈ ৰৈ গৈছিল। এই প্ৰক্ৰিয়াত আমি ৫০–৬০ টা বহুমূলীয়া বছৰ হেৰুৱালো, আনহাতে আন দেশবোৰে অৰ্ধপৰিবাহী আয়ত্ত কৰি এই ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা লাভ কৰিলে।
বন্ধুসকল,
আজি আমি অতীতৰ সেই বোজাৰ পৰা নিজকে মুক্ত কৰি মিছন মোডত অৰ্ধপৰিবাহীৰ কাম লৈ আগবাঢ়িছো। ইতিমধ্যে ছটা অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিটে নিজৰ ৰূপ পাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, আৰু আমি ইতিমধ্যে আন চাৰিটা নতুন ইউনিটক সেউজ সংকেত দিছো।
আৰু মোৰ প্ৰিয় দেশবাসীক, বিশেষকৈ আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক, আৰু ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিৰ শক্তিক চিনি পোৱা সমগ্ৰ বিশ্বৰ সকলোকে মই এই কথা কওঁ যে এই বছৰৰ শেষলৈকে আমাৰ নিজৰ মানুহে ভাৰতত ডিজাইন কৰা আৰু নিৰ্মাণ কৰা ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ চিপ বজাৰত উপলব্ধ হ’ব। আন এটা উদাহৰণ দিওঁ। আমি সকলোৱে জানো যে শক্তি খণ্ডত দিশত আমি পেট্ৰ’ল, ডিজেল, গেছৰ বাবে বহু দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈয়েই আছো, সেইবোৰ ক্ৰয়ৰ বাবে প্ৰতি বছৰে লাখ লাখ কোটি টকা খৰচ কৰিছো। এই ব্যৱস্থা সলনি কৰিবলৈ আমি ভাৰতক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত স্বাৱলম্বী কৰি তোলাৰ সংকল্প লৈছিলো। বিগত ১১ বছৰত আমাৰ দেশত সৌৰশক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণ ত্ৰিশ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। আমি জলবিদ্যুৎ উৎপাদন বৃদ্ধি আৰু স্বচ্ছ শক্তি সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে নতুন বান্ধ নিৰ্মাণ কৰিছো। মিছন গ্ৰীণ হাইড্ৰজেনৰ জৰিয়তে ভাৰতে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰি ভৱিষ্যতৰ বিদ্যুত শক্তিৰ পৰিৱেশ গঢ় দিছে। একে সময়তে আমি পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো অনবদ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছো। দহটা নতুন ৰিয়েক্টৰৰ কাম দ্ৰুত গতিৰে আগবাঢ়িছে। ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত, যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব, আৰু যেতিয়া আমি বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী লাভ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিম, তেতিয়া আমি আমাৰ পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষমতা দহগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধিৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়িছো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
সংস্কাৰ এক অবিৰত যাত্ৰা, যি সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু আমি সন্মুখীন হোৱা পৰিস্থিতিৰ লগত বিকশিত হ’ব লাগিব। পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো আমি উল্লেখযোগ্য সংস্কাৰ সাধন কৰিছো। আমাৰ শক্তিক একত্ৰিত কৰি একেলগে অগ্ৰগতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰে প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমি ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বাবে পাৰমাণৱিক শক্তিৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আজি যেতিয়া বিশ্বই গোলকীয় উষ্ণতা বৃদ্ধিক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে, তেতিয়া মই বিশ্ববাসীক সোঁৱৰাই দিব বিচাৰো যে ভাৰতে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ৫০% স্বচ্ছ শক্তি লাভৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল। সেয়াই আছিল ২০৩০ চনৰ বাবে আমাৰ লক্ষ্য। পিছে, মোৰ দেশবাসীৰ সামৰ্থ্যলৈ মন কৰক, ভাৰতক বিকশিত কৰাৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে তেওঁলোকৰ সংকল্পলৈ মন কৰক, আমি ২০২৫ চনত নিজেই ৫০% স্বচ্ছ শক্তিৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’লোঁ, নিৰ্ধাৰিত সময়তকৈ পাঁচ বছৰ আগতেই। কাৰণ আমি পৃথিৱীৰ প্ৰতি যিমান সংবেদনশীল সিমানেই প্ৰকৃতিৰ প্ৰতিও দায়বদ্ধ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
দশক দশক ধৰি আমাৰ বাজেটৰ এক বৃহৎ অংশ পেট্ৰ’ল, ডিজেল, গেছ আমদানি কৰাত ব্যয় হৈছিল। লাখ লাখ কোটি টকা অপচয় হৈছিল৷ আমি যদি বিদ্যুত শক্তিৰ বাবে বহিঃউৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল নহ’লোহেঁতেন, তেন্তে সেই ধনে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে, দৰিদ্ৰ লোকসকলক দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ, আমাৰ কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে, আমাৰ গাঁৱৰ অৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তনত বিনিয়োগ কৰিব পৰা গ’লহেঁতেন। কিন্তু তাৰ পৰিৱৰ্তে সেই ধন বিদেশলৈ গ’ল। আজি আমি এই নিৰ্ভৰশীলতাৰ পৰা মুক্ত হৈ প্ৰকৃতাৰ্থত স্বাৱলম্বী হ’বলৈ কাম কৰি আছো। বিকশিত ভাৰত নিৰ্মাণৰ বাবে আমি এতিয়া সমুদ্ৰ মন্থনৰ দিশে আগবাঢ়িছো। মিছন মোডত ভাৰতে সাগৰতলীত তেল আৰু গেছৰ ভাণ্ডাৰৰ সন্ধান কৰিব। এই দৃষ্টিভংগীৰে আমি ৰাষ্ট্ৰীয় গভীৰ জল অন্বেষণ অভিযান আৰম্ভ কৰিছো। বিদ্যুত শক্তিৰ দিশত স্বাধীনতা লাভৰ আমাৰ যাত্ৰাত এয়া এক উল্লেখযোগ্য ঘোষণা।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতি সজাগ হৈ পৰিছে আৰু ইয়াৰ প্ৰকৃত সম্ভাৱনাই এতিয়া বহুলভাৱে স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। কালিলৈকে বিশেষ গুৰুত্ব নোপোৱা বিষয়টোৱে আজি প্ৰধান গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়লৈ স্থানান্তৰিত হৈছে। ভাৰতৰ বাবেও জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ ওপৰত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাই সৰ্বোচ্চ গুৰুত্বপূৰ্ণ হিচাপে বিবেচিত হৈছে। শক্তি খণ্ডই হওক, উদ্যোগেই হওক, প্ৰতিৰক্ষাই হওক বা উন্নত প্ৰযুক্তিয়েই হওক, জটিল খনিজ পদাৰ্থই এতিয়া প্ৰগতিৰ আধাৰ নিৰ্মাণ কৰিছে। সেইবাবেই আমি ৰাষ্ট্ৰীয় জটিল অভিযান (National Critical Mission) আৰম্ভ কৰিছো। ইতিমধ্যে ১২০০ৰো অধিক স্থানত অন্বেষণৰ কাম চলি আছে, আৰু এই প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমি ক্ৰমাগতভাৱে জটিল খনিজ পদাৰ্থতো আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত আগবাঢ়িছো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে আজি আমাৰ মহাকাশ খণ্ডৰ আশ্চৰ্য্যৰ সাক্ষী হৈ গভীৰ গৌৰৱ অনুভৱ কৰে। আমাৰ গ্ৰুপ কেপ্তেইন শুভাংশু শুক্লা মহাকাশ কেন্দ্ৰৰ পৰা উভতি আহিছে, আৰু কিছুদিন পিছতে তেওঁ ভাৰতত উপস্থিত হ’ব। আমিও নিজৰ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অধীনত গগণযানক মহাকাশলৈ পঠিয়াবলৈ সাজু হৈছো, সম্পূৰ্ণৰূপে নিজস্ব সামৰ্থ্যৰে। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে আমি নিজাববীয়াকৈ নিজৰ মহাকাশ কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণৰ দিশত কাম কৰি আছো। মহাকাশ খণ্ডত শেহতীয়া সংস্কাৰক লৈ মই অপৰিসীম গৌৰৱ অনুভৱ কৰো। আজি ভাৰতৰ ৩০০ৰো অধিক ষ্টাৰ্টআপে এতিয়া কেৱল মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ কাম কৰি আছে, হাজাৰ হাজাৰ যুৱ উদ্ভাৱকে নিজৰ পূৰ্ণ সম্ভাৱনীয়তাৰে অৰিহণা যোগাইছে। এয়াই মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তি আৰু এয়াই আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ওপৰত আমাৰ আস্থা।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
যেতিয়া আমি স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিম, তেতিয়া অৰ্থাত্ ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে এশ চল্লিশ কোটি ভাৰতীয়ই সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনাৰে কাম কৰি আছে। এই সংকল্প পূৰণৰ বাবে ভাৰতে প্ৰতিটো খণ্ডতে আধুনিক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিছে আৰ এই পৰিৱেশ তন্ত্ৰই আমাৰ দেশখনক সকলো ক্ষেত্ৰতে স্বাৱলম্বী কৰি তুলিব। আজি লালকিল্লাৰ পৰা মোৰ দেশৰ যুৱ বিজ্ঞানীসকলক, আমাৰ প্ৰতিভাৱান যুৱক-যুৱতীসকলক, আমাৰ অভিযন্তা আৰু পেছাদাৰীসকলক, চৰকাৰৰ প্ৰতিটো বিভাগলৈ আহ্বান জনাইছো, আমাৰ মেড ইন ইণ্ডিয়া যুঁজাৰু বিমানৰ জেট ইঞ্জিনসমূহ আমাৰ দ্বাৰা ডিজাইন আৰু নিৰ্মাণ কৰা উচিত নহয়নে? ইতিমধ্যে আমি বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিছো আৰু ভেকচিনৰ ক্ষেত্ৰত নতুন বিশ্বস্তৰীয় মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰি দিছো। কিন্তু গৱেষণা আৰু উন্নয়নত আৰু অধিক শক্তি প্ৰয়োগ কৰাটো এই সময়ৰ আহ্বান নহয়নে, যাতে আমি অধিক পেটেণ্টৰ গৰাকী হওঁ, মানৱতাৰ কল্যাণৰ বাবে আটাইতকৈ সুলভ আৰু ফলপ্ৰসূ ঔষধ আৱিষ্কাৰ কৰোঁ, আৰু বিশ্ব সংকটৰ সময়ত এই ঔষধবোৰে যাতে পাৰ্শ্বক্ৰিয়া নোহোৱাকৈ মানৱ জাতিক সেৱা আগবঢ়াযব পাৰে! এই দৃষ্টিভংগীৰে ভাৰত চৰকাৰে বায়’ই৩ (Bio E3) নীতি প্ৰণয়ন কৰিছে। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এই নীতি ভালদৰে অধ্যয়ন কৰি এই দিশত সাহসী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আমি একেলগে আমাৰ দেশৰ ভাগ্য সলনি কৰিব লাগিব, আৰু ইয়াৰ বাবে আপোনালোকৰ সহায়ৰ অতি প্ৰয়োজনীয়।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
এয়া তথ্য-প্ৰযুক্তিৰ, আমাৰ হাতত আছে তথ্যচালিত শকতি। আৰু এয়া সময়ৰ আহ্বান নহয়নে যে অপাৰেটিং চিষ্টেমৰ পৰা চাইবাৰ সুৰক্ষালৈকে, ডিপ টেকৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তালৈকে সকলো আমাৰ নিজৰ হ’ব লাগে! যাৰ ওপৰত আমাৰ নিজৰ মানুহৰ শক্তি কেন্দ্ৰীভূত হ’ব লাগে, আমি তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্যৰ শক্তিক বিশ্বৰ আগত পৰিচয় কৰাই দিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আজিও ছ’চিয়েল মিডিয়াই হওক বা আন ডিজিটেল প্লেটফৰ্মেই হওক, আমাৰ বহু কাৰ্যকলাপ এতিয়াও বিশ্বই সৃষ্টি কৰা আন প্লেটফৰ্মতেই কৰা হয়। তথাপি, আমি ইতিমধ্যে আমাৰ সামৰ্থ্য প্ৰমাণ কৰিছো, আমাৰ নিজৰ ইউপিআই প্লেটফৰ্মে সমগ্ৰ বিশ্বক আচৰিত কৰি তুলিছে। বৰ্তমান সমগ্ৰ বিশ্বৰ সকলো বাস্তৱ সময় (Real Time) ৰ ডিজিটেল লেনদেনৰ ৫০% অংশ কেৱল ভাৰতেই কৰে। সেইটোৱেই হৈছে প্ৰকৃত শক্তি। সৃষ্টিশীল জগতেই হওক বা ছ’চিয়েল মিডিয়া হওক, বা যিকোনো ডিজিটেল ডমেইন হওক, মই মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি এটা প্ৰত্যাহ্বান আগবঢ়াইছো: আমি নিজৰ প্লেটফৰ্ম কিয় সৃষ্টি নকৰো? আমি কিয় আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব লাগে? ভাৰতৰ ধন-সম্পত্তি কিয় বাহিৰলৈ ওলাই যাব লাগে? তোমালোকৰ প্ৰতিভা আৰু সামৰ্থ্যৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমি যেনেকৈ শক্তিৰ বাবে পৃথিৱীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ থাকোঁ, তেনেকৈ আমি সাৰৰ বাবেও পৃথিৱীৰ ওপৰত বহু পৰিমাণে নিৰ্ভৰশীল হৈ থাকিবলগীয়া হোৱাটো আমাৰ দেশখনৰ বাবে দুৰ্ভাগ্যৰ বিষয়। মোৰ দেশৰ কৃষকসকলেও সঠিকভাৱে সাৰ ব্যৱহাৰ কৰি পৃথিৱী মাতৃৰ সেৱা কৰিব পাৰে। আমি ইয়াক নিৰ্বিচাৰে ব্যৱহাৰ কৰি পৃথিৱী মাতৃৰ বহু ক্ষতি কৰিছো। কিন্তু একে সময়তে দেশৰ যুৱক-যুৱতী, দেশৰ উদ্যোগ, দেশৰ ব্যক্তিগত খণ্ডক ক’ব বিচাৰো, আহক আমি সাৰ ভাণ্ডাৰ ভৰাই তোলো, আহক আমি নতুন উপায় বিচাৰি উলিয়াওঁ আৰু ভাৰতৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি নিজৰ সাৰ নিজেই প্ৰস্তুত কৰোঁ, আহক আমি আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হোৱাটো পৰিহাৰ কৰো।
বন্ধুসকল,
অনাগত সময়খিনি ইভি বা বৈদ্যুতিক বাহনৰ সময়। এতিয়া যদি আমি ইভি বেটাৰী নিৰ্মাণ নকৰো, তেন্তে আমি আকৌ নিৰ্ভৰশীল হ’ব লাগিব। সৌৰ পেনেলেই হওক বা ইলেক্ট্ৰনিক বাহনেই হওক, প্ৰয়োজনীয় সকলো বস্তু আমাৰ নিজৰ থকা উচিত।
বন্ধুসকল,
মই এই আত্মবিশ্বাসেৰে ক’বলৈ সাহস কৰিছো, কাৰণ মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত মোৰ অপৰিসীম বিশ্বাস আছে। এই বিশ্বাস কেৱল তেওঁলোক ভাৰতৰ যুৱক যুৱতী হোৱাৰ বাবেই নহয়, তেওঁলোকে ইতিমধ্যে নিজৰ শক্তি প্ৰমাণ কৰি দেখুৱাইছে। Covid সংকটৰ সময়ত যেতিয়া আমি বহু দিশতেই নিৰ্ভৰশীল আছিলো, যি সন্ধিক্ষণত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক আমাৰ নিজৰ ভেকচিন নিজেই তৈয়াৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছিল, সেই মুহূৰ্তত তেওঁলোকে সেই প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰি ইয়াক বাস্তবত ৰূপায়িত কৰি দেখুৱাইছিল। যেতিয়া কোৱা হৈছিল যে Co-WIN প্লেটফৰ্ম আমাৰ নিজৰ হ’ব লাগিব, তেতিয়া দেশে ইয়াক সৃষ্টি কৰি দেখুৱাইছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ জৰিয়তে আমি কোটি কোটি লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিলোঁ। একেই মনোভাৱেৰে, একে আবেগেৰেই আমাৰ সৰ্বস্ব উজাৰি দিবলৈ, আমাৰ সৰ্বোত্তমখিনি উজাৰি দিবলৈ আমি নিজকে উৎসৰ্গা কৰিব লাগিব, যাতে ভাৰতে জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে প্ৰকৃততে আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ উঠে।
বন্ধুসকল,
বিগত ১১ বছৰত ভাৰতৰ উদ্যোগীকৰণে অভূতপূৰ্ব গতি লাভ কৰিছে। আজি টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰৰ লাখ লাখ ষ্টাৰ্ট-আপে কেৱল উদ্ভাৱনক আগুৱাই নিয়াই নহয়, আমাৰ অৰ্থনীতিকো যথেষ্ট শক্তি প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে আমাৰ বহু কন্যাকে ধৰি আমাৰ কোটি কোটি যুৱ সমুদায়ে মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে ঋণৰ সুবিধা লৈ নিজাকৈ উদ্যোগ গঢ়ি তুলিছে। তেওঁলোকে নিজৰ ভৰিত দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে আৰু তেনে কৰাৰ সমান্তৰালকৈ আনৰ বাবেও সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰাও এক প্ৰকাৰে প্ৰতিজন ব্যক্তিক আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ সুযোগ দিয়া হৈছে।
মোৰ বন্ধুসকল,
ইয়াৰ পূৰ্বে মহিলাৰ আত্মসহায়ক গোটসমূহে বিশেষ গুৰুত্ব লাভ কৰা নাছিল যদিও যোৱা ১০ বছৰত তেওঁলোকে সঁচাকৈয়ে আচৰিত ধৰণে সামগ্ৰীৰ সৃষ্টি কৰিছে। আজি তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীয়ে ভাৰতৰ চুকে-কোণে উপনীত হোৱাই নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বতে বজাৰ বিচাৰি পাইছে। সামূহিক শক্তিৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাক প্রমাণ কৰি লাখ লাখ কোটি টকাৰ ব্যৱসায় চলাই আছে এই গোটসমূহে৷ মনত আছে এবাৰ ‘মন কী বাত’ৰ সময়ত আকস্মিকভাৱে সুধিছিলোঁ—“মোৰ ডেকা বন্ধুসকল, আমি বহিঃৰাজ্যৰ পৰা খেলনা আমদানি কৰি থাকিমনে?” সেই সময়ত আমি কোটি কোটি টকা খেলনা সামগ্ৰী আমদানি কৰি আছিলো। আৰু আজি গৌৰৱেৰে কওঁ যে ভাৰতে আমদানি হ্ৰাস কৰাই নহয় খেলনা সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিও আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ পৰা দেখা যায় যে যেতিয়া সুযোগ প্ৰদান কৰা হয় আৰু বাধা আঁতৰোৱা হয় তেতিয়া ভাৰতে অনবদ্য সফলতা লাভ কৰিব পাৰে। মই এই দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক কওঁ - আপোনালোকৰ উদ্ভাৱনী চিন্তাধাৰা আগবঢ়াই আনক, সেইবোৰ ম্লান হ’বলৈ নিদিব। আজি জন্ম হোৱা এটা ধাৰণাৰ মাজতে এটা প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াৰ শক্তি লুকাই আছে। মই আপোনাৰ কাষত থিয় হৈছো, মই আপোনালোকৰ লগত কাম কৰিবলৈ সাজু আছো, এই যাত্ৰাত আপোনাৰ অংশীদাৰ হ’বলৈ সাজু হৈছো। সাহস গোটাওক, উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰক, উৎপাদন আৰু উদ্ভাৱন ক্ষেত্ৰলৈ আগবাঢ়ি আহক। চৰকাৰী নিয়ম সলনি কৰাৰ প্ৰয়োজন থাকিলে মুকলিকৈ কওক, আমি সেইবোৰ সলনি কৰিম। কাৰণ ভাৰত আজি থমকি ৰ’ব নিবিচাৰে। ২০৪৭ চনলৈ বেছি দিন নাই, এতিয়াৰ পৰা সেই সময়লৈকে প্ৰতিটো মুহূৰ্তই বহুমূলীয়া। বন্ধুসকল, আহক আমি এটা মুহূৰ্তও নষ্ট নকৰো। আমি সকলোৱে মিলি আমাৰ সপোনৰ বিকশিত ভাৰতখন গঢ়ি তোলো।
বন্ধুসকল,
এয়া আগুৱাই যোৱাৰ সুযোগ, ডাঙৰ সপোন দেখাৰ সুযোগ, নিজৰ সংকল্পৰ প্ৰতি নিজকে উৎসৰ্গা কৰাৰ সুযোগ। যেতিয়া চৰকাৰ আপোনাৰ লগত থাকে আৰু মই নিজেও আপোনাৰ লগত থাকোঁ তেতিয়া আমি এতিয়া নতুন ইতিহাস সৃষ্টি কৰিব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
আজি ৰাষ্ট্ৰীয় উৎপাদন অভিযান অতি ক্ষীপ্ৰগতিৰে আগবাঢ়িছে। আমাৰ এম এছ এম ই সমূহ বিশ্ব আজি বিশ্ববন্দিত আৰু সন্মানিত। বিশ্বৰ কিছুমান ডাঙৰ ডাঙৰ সামগ্ৰী নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত সদায়েই যিকোনো এটা হ’লেও সঁজুলি, এটা উপাদান, এটা অংশ থাকে যিটো আমাৰ দেশৰ এম এছ এম ইৰ পৰা আহে। এইবোৰ গৌৰৱবোধেৰে ৰপ্তানি কৰা হয়। কিন্তু আমি ব্যাপক আৰু সংহত উন্নয়নৰ পথৰ দিশে আগবাঢ়িব বিচাৰো। সেইবাবেই আমি তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰিব লাগিব। এই লালকিল্লাৰ পৰাই মই এবাৰ জিৰ’ ডিফেক্ট, জিৰ’ এফেক্টৰ আহ্বান কৰিছিলো। আজি মই পুনৰ ক’ব বিচাৰিছো যে যদি আমি বিচাৰো যে যদি ভাৰতে বিশ্বৰ বজাৰত ইয়াৰ শক্তিক স্বীকৃতি দিয়াটো বিচাৰে, তেন্তে আমাৰ গুণগত মানৰ আৰোহণ কেতিয়াও বন্ধ হ’ব নালাগিব। পৃথিৱীয়ে গুণগত মান গ্ৰহণ কৰে। আমাৰ গুণগত মান সৰ্বোত্তম ৰাখিব লাগিব, আৰু কেঁচামালৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আৰু আমাৰ উৎপাদন ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ উপায় বিচাৰিবলৈও চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা থাকিব লাগিব।
আৰু বন্ধুসকল,
উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত নিয়োজিত আমাৰ সকলোৰে বাবে আমাৰ মন্ত্ৰ হ’ব লাগে: “কম খৰচ, অথচ অধিক মূল্যৱান।” আমাৰ প্ৰতিটো সামগ্ৰী মূল্যৱান হ’ব লাগে, কিন্তু খৰচ কম। এই মনোভাৱেৰে আমি আগবাঢ়িব লাগিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
দেশৰ স্বাধীনতাৰ বাবে অগণন লোকে নিজৰ প্ৰাণ আহুতি দিছিল। মই আগতেও কৈছো, তেওঁলোকে নিজৰ যৌৱন দিলে; তেওঁলোকে ফাঁচীকাঠত ওলমিলে, কিয়? এখন স্বাধীন ভাৰতৰ বাবে। ৭৫ৰ পৰা ১০০ বছৰ আগৰ সেই সময়ৰ কথা এক মুহূৰ্তৰ বাবে ভাবি চাওক, যেতিয়া সমগ্ৰ দেশে মাথো জপ কৰিছিল স্বাধীনতাৰ মন্ত্ৰ, উশাহে-নিশাহে মাথো স্বতন্ত্ৰতাৰ কথা ভাবিছিল। আজি একবিংশ শতিকাত সেই সময়ৰ চাহিদা সলনি হৈছে। স্বাধীনতাৰ মন্ত্ৰৰে জীয়াই থকা সকলে আমাক স্বাধীনতা দিলে। এতিয়া ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ মন্ত্ৰ এখন সমৃদ্ধিশালী ভাৰত হ’ব লাগিব। লাখ লাখ লোকৰ ত্যাগে যদি আমাক স্বাধীনতা উপহাৰ দিব পাৰে, তেন্তে নিশ্চয় আজিৰ প্ৰজন্মৰ সংকল্প, কঠোৰ পৰিশ্ৰম, আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰে, “ভোকেল ফৰ লোকেল”ৰ প্ৰচাৰ আৰু লাখ লাখ লোকে স্বদেশী মন্ত্ৰ জপ কৰাৰ যোগেদি আমিও এক সমৃদ্ধিশালী ভাৰতৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰো। পূৰ্বৰ প্ৰজন্মই স্বতন্ত্ৰ ভাৰতৰ বাবে নিজকে উৎসৰ্গা কৰিছিল। সমৃদ্ধিশালী ভাৰতৰ বাবে এই প্ৰজন্মই নিজকে উৎসৰ্গা কৰিব লাগিব। এয়াই সময়ৰ আহ্বান। আৰু সেইবাবেই মই পুনৰাবৃত্তি কৰিছো, যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি, প্ৰভাৱশালীসকলৰ প্ৰতি, এই দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ প্ৰতি বাৰে বাৰে মই আহ্বান কৰিছো - ইয়াক আপোনাৰ মন্ত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলক, প্ৰতিটো ঘৰ আৰু প্ৰতিখন হৃদয়লৈ বিয়পাই দিয়ক। এয়া কোনো এটা ৰাজনৈতিক দলৰ এজেণ্ডা নহয়; এইটো হৈছে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ উমৈহতীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযান। আহক আমি সকলোৱে মিলি “Vocal for Local”ক প্ৰতিজন নাগৰিকৰ জীৱনৰ মন্ত্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলোঁ, আৰু ভাৰতক সমৃদ্ধিৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱা শক্তি কৰি তোলো।
আমি সংকল্প ল’ব লাগিব যে আমি কিনা আৰু ব্যৱহাৰ কৰা সামগ্ৰী যেন ভাৰতত নিৰ্মিত, আমাৰ নাগৰিকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমেৰে সৃষ্টি হোৱা, আমাৰ মাটিৰ সুগন্ধি কঢ়িয়াই অনা হয়। এনে প্ৰতিটো ক্ৰয়ে আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পথ শক্তিশালী কৰে। এইটোৱেই হওক আমাৰ সামূহিক প্ৰতিশ্ৰুতি, আৰু বন্ধুসকল, সেই দিনটো বেছি দূৰত নাই, যেতিয়া বিশ্বই নিজেই এই ৰূপান্তৰৰ লক্ষ্য ল’ব। আজি বিশেষভাৱে আমাৰ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী আৰু দোকানী-পোহাৰীসকলক আহ্বান জনাইছো: এই আন্দোলনত আপোনাৰো দায়িত্ব আছে। মনত আছে, আমাৰ শৈশৱত কেনেকৈ দোকানবোৰৰ নাম “ঘীৰ দোকান” আছিল। পিছলৈ মানুহে লিখিবলৈ ধৰিলে “বিশুদ্ধ ঘীঁৰ দোকান।” একে মনোভাৱেৰে সমগ্ৰ দেশৰ দোকানীসকলক আহ্বান জনাইছো যে: “ইয়াত স্বদেশী সামগ্ৰী বিক্ৰী হয়” বুলি ঘোষণা কৰা বোৰ্ডবোৰ সগৌৰৱেৰে প্ৰদৰ্শন কৰক। স্বদেশীক লৈ গৌৰৱান্বিত হওক। কেৱল বাধ্যবাধকতাৰ বাবেই নহয়, ই আমাৰ শক্তি বুলি বিশ্বাস কৰি আকোৱালি লওঁ আহক। আৰু প্ৰয়োজন হ’লে আমাৰ ঐক্য আৰু সংকল্প ইমানেই শক্তিশালী কৰা হওক যে বিশ্বয়ো স্বদেশী বাছি ল’বলৈ বাধ্য হোৱা যেন অনুভৱ কৰে। এইটোৱেই আমাৰ পথ প্ৰদৰ্শক মন্ত্ৰ হ’ব লাগিব, সেয়া আমাৰ মৰ্যাদাৰ বাবে, আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ বাবে, আৰু ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
বহু বছৰ ধৰি মই চৰকাৰত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। এই যাত্ৰাত বহু উত্থান-পতন দেখিছোঁ। চৰকাৰৰ সমূখত থকা প্ৰত্যাহ্বান আৰু প্ৰশাসনিক ব্যৱস্থাৰ ভিতৰত থকা সৈতেও মই পৰিচিত। তথাপিও এই সকলোবোৰৰ মাজতো আন কাৰোবাৰ কৃতিত্ব নাইকিয়া কৰাত আমি শক্তি অপচয় নকৰাটো আমাৰ দায়িত্ব হৈয়েই আছে।মোৰ নিজৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা মই এই কথা দৃঢ়তাৰে কওঁ, আহক, আমি আনক ভেঙুচালি কৰাৰ পৰিৱৰ্তে আমি আমাৰ সকলো শক্তিক নিজৰ সামৰ্থ্য অপচয় কৰাৰ পৰিৱৰ্তে আমি আমাৰ সমগ্ৰ শক্তি নিজৰ ক্ষমতা আৰু কৃতিত্ব উন্নত কৰাত উৎসৰ্গা কৰো। যেতিয়া আমি শক্তিশালী হ’ম আৰু উত্তম হৈ উঠিম, তেতিয়া পৃথিৱীখনে নিজেই আমাৰ মূল্য বুজি পাব আৰু সন্মান কৰিব। আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে অৰ্থনৈতিক স্বাৰ্থ তীব্ৰতৰ হৈ পৰাৰ লগে লগে সময়ৰ আহ্বান স্পষ্ট হৈ পৰিছে, যে সংকটৰ বাবে আমি হতাশ হৈ বহি থাকিব নালাগে। সাহস আৰু দৃঢ়তাৰে আমি নিজকে শক্তিশালী কৰাত মনোনিৱেশ কৰিব লাগিব। আৰু মোৰ ২৫ বছৰীয়া প্ৰশাসনিক অভিজ্ঞতাৰ পৰা মই আপোনালোকক আশ্বস্ত কৰিছো, যদি আমি একেলগে এই পথটো পৰিচালনা কৰো,, তেন্তে কোনো স্বাৰ্থন্বেষীৰ স্বাৰ্থ লাগিলে যিমানেই শক্তিশালী নহওক কিয়, আমাক কেতিয়াও বিপথে পৰিচালিত কৰিব নোৱাৰিব বা বিপদত পেলাব নোৱাৰিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
যোৱা দশকটো হৈছে সংস্কাৰ, পৰিৱেশন, আৰু ৰূপান্তৰৰ দশক। কিন্তু আজি আমি এই যাত্ৰাত আৰু অধিক শক্তিৰ সঞ্চাৰ কৰিব লাগিব। শেহতীয়া বছৰবোৰত আমি সুদূৰপ্ৰসাৰী সংস্কাৰ সাধন কৰিছো— সেয়া এফ ডি আইতেই হওক, বীমা খণ্ডতেই হওক বা বিশ্ব বিশ্ববিদ্যালয়সমূহে ভাৰতত কেম্পাছ স্থাপনৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিয়েই হওক। আমি ৪০,০০০ৰো অধিক অতিৰিক্ত অনুসৰণ বাতিল কৰিছো আৰু ১৫০০ৰো অধিক পুৰণি আইন বাতিল কৰিছো। সংসদতো আমি ডজন ডজন আইন সংশোধন কৰিছো যাতে সেইবোৰ সৰল হয়, সদায় নাগৰিকক প্ৰথম স্থান দিয়াৰ নীতিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত। তথাপিও হুলস্থুলৰ মাজতে এটা ডাঙৰ সংস্কাৰে হয়তো প্ৰাপ্য মনোযোগ লাভ কৰা নাছিল, সেয়া হৈছে আয়কৰ আইনখনৰ এক যুগান্তকাৰী পৰিৱৰ্তন। আমি ২৮০টাতকৈও অধিক ধাৰা বিলুপ্ত কৰাৰ সাহসী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো, যিয়ে অধিক সৰল, অধিক নাগৰিক-বন্ধুত্বপূৰ্ণ ব্যৱস্থাৰ দিশত আন এক নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। আৰু বন্ধুসকল, আমাৰ সংস্কাৰ কেৱল অৰ্থনৈতিক ফ্ৰণ্টতে সীমাবদ্ধ নহয়—আমি নাগৰিকসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিবলৈ সংস্কাৰো ৰূপায়ণ কৰিছো। আয়কৰ ঘূৰাই দিয়াৰ দ্ৰুত প্ৰক্ৰিয়াকৰণ এনে এটা ফলাফল। নগদ ধনবিহীন মূল্যায়নো সংস্কাৰৰেই ফল। আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য কথাটো হ’ল, ১২ লাখ পৰ্যন্ত আয়ক কৰ আদায়ৰ পৰা ৰেহাই দিয়াটোৱে মধ্যবিত্তীয় পৰিয়ালসমূহৰ বাবে অপৰিসীম সকাহ আৰু সুখ কঢ়িয়াই আনিছে, যিসকল ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ আগ্ৰহী অংশীদাৰ। ১২ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয় সম্পূৰ্ণ কৰমুক্ত হ’ব পাৰে বুলি আগতে কোনেও কল্পনা কৰা নাছিল যদিও আজি আমি ইয়াক বাস্তৱত পৰিণত কৰিছো।
যেতিয়া এটা জাতি শক্তিশালী হৈ উঠে তেতিয়া ইয়াৰ নাগৰিকসকলে প্ৰথমে লাভৱান হয়। ব্ৰিটিছ শাসনৰ দিনৰ পৰাই আমি দণ্ডবিধিৰ অধীনত বান্ধ খাই আছিলো, শাস্তিৰ অহৰহ ভয়ত জীয়াই আছিলো। স্বাধীনতাৰ পঁচাত্তৰ বছৰ এনেদৰে পাৰ হৈ গ’ল। আমি দণ্ডবিধি বিলুপ্ত কৰি ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা আনিছো। ইয়াত ভাৰতৰ নাগৰিকৰ ওপৰত আস্থা, নিজৰ বুলি ভবাৰ অনুভূতি সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে আৰু সংবেদনশীলতাৰে ভৰি আছে। আমি সংস্কাৰৰ যাত্ৰা ত্বৰান্বিত কৰাৰ সংকল্প লৈছো, আৰু আমি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িব বিচাৰো। মই মোৰ দেশবাসীক ক’ব বিচাৰো যে মই যি কৰিছো, মই দেশৰ বাবে কৰিছো, নিজৰ বাবে নহয়, কাৰো ক্ষতি কৰিবলৈ সেয়া কৰা নাই। ৰাজনৈতিক দলসমূহ, মোৰ প্ৰতিযোগীসকলক, আৰু সকলো সহযোগী নেতাক জাতিৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ স্বাৰ্থত আগবাঢ়ি আহি আমাৰ সৈতে যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। গাঁথনিগত সংস্কাৰেই হওক, নিয়ন্ত্ৰণ সংস্কাৰেই হওক, নীতি সংস্কাৰেই হওক, প্ৰক্ৰিয়া সংস্কাৰেই হওক, বা সাংবিধানিক সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাই হওক, আমি আজি প্ৰতিটো ধৰণৰ সংস্কাৰক আমাৰ মিছন হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছো।
আৰু মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ বাবে আমি এটা টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। এই টাস্ক ফ’ৰ্চে নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত নিজৰ কাম সম্পূৰ্ণ কৰিব। বৰ্তমানৰ নিয়ম, আইন, নীতি, আৰু পদ্ধতিসমূহ একবিংশ শতিকাৰ লগত খাপ খুৱাই, বিশ্ব পৰিৱেশৰ লগত খাপ খুৱাই, আৰু ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে মিলাই পুনৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব।নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত এই কাম সম্পন্ন কৰিবলৈ টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই সংস্কাৰসমূহে নিজৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিবলৈ চেষ্টা কৰা সকলোকে শক্তিশালী কৰিব। ষ্টাৰ্ট-আপৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ক্ষুদ্ৰ আৰু কুটিৰ উদ্যোগলৈকে, উদ্যোগীসকলে কম্প্লাইয়েন্স খৰচ যথেষ্ট হ্ৰাস কৰি লাভৱান কৰি তুলিব, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ উদ্যোগসমূহে এক নতুন শক্তি লাভ কৰিব। ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰতো লজিষ্টিক আৰু ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তনে তেওঁলোকক এক ডাঙৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত এনেকুৱা আইন আছে, যাক হয়তো আচৰিত যেনেই লাগিব, যিয়ে অতি তুচ্ছ বিষয়ৰ বাবেও কাৰাদণ্ডৰ নিয়ম নিৰ্ধাৰণ কৰে, যিবোৰৰ প্ৰতি বছৰ বছৰ ধৰি কোনেও গুৰুত্বই দিয়া নাছিল। ভাৰতীয় নাগৰিকক কাৰাগাৰত ৰখা এনে বহু অপ্ৰয়োজনীয় বিধান আঁতৰোৱাটো মই মোৰ দায়িত্ব হিচাপে লৈছো। ইয়াৰ বাবে সংসদত পূৰ্বেও এখন বিধেয়ক উত্থাপন কৰা হৈছিল, আৰু আমি এইবাৰ ইয়াক পুনৰবাৰ উত্থাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
এইবাৰৰ দীপাৱলীটো মই আপোনালোকৰ বাবে দুগুণ উছাহৰ দীপাৱলীত পৰিণত কৰিবলৈ ওলাইছো। এইবাৰৰ দীপাৱলীত আপোনালোক দেশবাসীয়ে এক বৃহত্ উপহাৰ পাবলৈ ওলাইছে। বিগত ৮ বছৰত আমি জি এছ টিৰ জৰিয়তে এক বৃহৎ সংস্কাৰ সাধন কৰিলোঁ, সমগ্ৰ দেশতে কৰ বোজা লাঘৱ কৰিলোঁ আৰু কৰ ব্যৱস্থা সৰল কৰিলোঁ। এতিয়া ৮ বছৰৰ পাছত আকৌ এবাৰ পৰ্যালোচনা কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। আমি ইতিমধ্যে এখন উচ্চ ক্ষমতাসম্পন্ন সমিতি গঠন কৰি ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে আলোচনা কৰি এই প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰিছো।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমি পৰৱৰ্তী-প্ৰজন্মৰ জিএছটি সংস্কাৰ সাধন কৰিছোঁ, এই দীপাৱলীত আপোনালোকৰ বাবে এয়া উপহাৰ হ'ব, সাধাৰণ লোকৰ কৰ যথেষ্ট হ্ৰাস পাব, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত সুবিধা বৃদ্ধি হ'ব। আমাৰ এমএছএমই, আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকল লাভান্বিত হ’ব। দৈনন্দিন সামগ্ৰীসমূহ অধিক সূলভ হৈ পৰিব আৰু এই কাৰ্য্যই অৰ্থনীতিক এক নতুন উদ্দীপনা যোগাব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আজি দেশখন তৃতীয়-সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত দ্ৰুত গতিৰে আগবাঢ়িছে। আমি প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছোঁ আৰু আমি অতি সোনকালেই ইয়াক বাস্তৱত পৰিণত কৰিম। এটা দিন আহিব, সেইদিনা মই আপোনালোকক লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰাই খবৰটো জনাম। আজি সমগ্ৰ বিশ্ব ভাৰতৰ অৰ্থনীতি আৰু অৰ্থনৈতিক অৱস্থাক লৈ আশাবাদী হৈ উঠিছে। ইমান অস্থিৰ পৰিবেশৰ মাজতো ভাৰতৰ বিত্তীয় অনুশাসন, ভাৰতৰ বিত্তৰ শক্তি আশাৰ ৰেঙণি হৈয়েই আছে। অৰ্থনীতি সংকটত পৰা মাত্ৰেকে এনে অৱস্থাৰ পৰা কেৱল ভাৰতহে মুক্ত হ’ব পাৰে বুলি বিশ্বাস বিশ্বত বাঢ়িছে। আজি মুদ্ৰাস্ফীতি নিয়ন্ত্ৰণত আছে, আমাৰ বৈদেশিক বিনিময়ৰ মজুত অতি শক্তিশালী, আমাৰ সামষ্টিক অৰ্থনৈতিক সূচকসমূহ অতিশয় শক্তিশালী, বৈশ্বিক ৰেটিং এজেন্সীসমূহেও ভাৰতৰ অহৰহভাৱে প্ৰশংসা কৰি আহিছে, ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ প্ৰতি অধিক আৰু অধিক আস্থা প্ৰকাশ কৰিছে। আমি এই দিশত নতুন প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কাৰ্য্য অব্যাহত ৰাখিছোঁ যাতে এনে ক্ৰম-বৰ্ধমান অৰ্থনীতিৰ সুফল মোৰ দেশৰ দৰিদ্ৰ লোক, মোৰ দেশৰ কৃষক সমাজ, মোৰ দেশৰ নাৰী শক্তি, মোৰ দেশৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে লাভ কৰিছে আৰু এয়া মোৰ দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে এক শক্তিৰ উৎস হৈ পৰিছে।
আজি নতুন খণ্ডসমূহত আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে। দক্ষতা বিকাশ, স্ব-নিয়োজন, বৃহৎ কোম্পানীসমূহত ইন্টাৰ্নশ্বিপৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ অৰ্থে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান অব্যাহত আছে। আজি মই মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবেও এটা ভাল খবৰ লৈ আহিছোঁ। আজি ১৫ আগষ্ট। আজি ১৫ আগষ্টত মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক লাখ কোটি টকা মূল্যৰ এখন আঁচনি আৰম্ভ আৰু ৰূপায়ণ কৰিছোঁ। আজি ১৫ আগষ্টত প্ৰধানমন্ত্ৰী বিকশিত ভাৰত ৰোজগাৰ যোজনা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, এয়া আপোনালোকৰ বাবে অতিকৈ সু-খবৰ। আঁচনিখনৰ অধীনত চৰকাৰে যুৱক-যুৱতী, ব্যক্তিগত খণ্ডত চাকৰি লাভ কৰা প্ৰতিজন পুত্ৰ-কন্যালৈ ১৫,০০০ টকাকৈ আগবঢ়াব। যিসমূহ কোম্পানীয়ে নতুন নিয়োগেৰে অধিক সুযোগৰ সৃষ্টি কৰে, সেইসমূহকো ইনচেন্টিভ প্ৰদান কৰা হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী বিকশিত ভাৰত ৰোজগাৰ যোজনাই প্ৰায় ৩.৫ কোটি যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। ইয়াৰ বাবে সকলো যুৱক-যুৱতীকে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আজি ভাৰতৰ নাৰী শক্তিক সকলোৱে স্বীকাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আমাৰ মহিলাসকল ক্ৰমবৰ্ধমান অৰ্থনীতিৰ হিতাধিকাৰী, কিন্তু আমাৰ মহিলাসকলেও এনে বৰ্ধমান অৰ্থনীতিৰ গতিক ত্বৰান্বিতকৰণত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে, আমাৰ মাতৃশক্তিয়ে অৰিহণা যোগাইছে, আমাৰ নাৰী শক্তিয়ে অৰিহণা যোগাইছে। আমাৰ যুৱতীসকলে ষ্টাৰ্টআপৰ পৰা আৰম্ভ কৰি মহাকাশ খণ্ডলৈকে আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিছে। ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিছে, সেনাবাহিনীত জিলিকি আছে, আজি গৌৰৱেৰে হাতে-হাত ধৰি দেশৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এনডিএ-ৰ প্ৰথম মহিলা প্ৰাৰ্থীসকল উত্তীৰ্ণ হোৱাৰ সময়ত দেশখন গৌৰৱৰ মনোভাৱেৰে ভৰি পৰিছিল। সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰখন গৌৰৱৰ ভাৱনাৰে ভৰি পৰিছিল, সকলো টিভি চেনেলেই তেওঁলোকক অনুসৰণ কৰিছিল। এয়া কিমান যে গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত আছিল। ১০ কোটি আত্ম-সহায়ক গোটৰ ভগ্নীসকলে আশ্চৰ্য্যকৰ কাম কৰি আছে। নমো ড্ৰোন দিদি নাৰী শক্তিৰ এক নতুন পৰিচয় হৈ উঠিছে। মই গাঁৱৰ এগৰাকী ভগ্নীক লগ পাইছিলোঁ, তেতিয়া তেওঁ মোক কৈছিল যে এতিয়া গাঁৱৰ লোকে তেওঁক পাইলট বুলি মাতে। তেওঁ পৰম গৌৰৱেৰে কৈছিল যে তেওঁ বিশেষ শিক্ষিত নহয় যদিও এতিয়া তেওঁ মৰ্য্যাদা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি ৩ কোটি মহিলাক একো-একোগৰাকী লাখপতি দিদি হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ অংগীকাৰ কৰিছিলোঁ আৰু এই দিশত এতিয়া আমি ক্ষীপ্ৰতাৰে কাম-কাজ অব্যাহত ৰাখিছোঁ। আমি নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ পূৰ্বেই ৩ কোটিৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'ম আৰু আজি মই পৰম সন্তোষেৰে দেশবাসীক ক'ব খুজিছোঁ যে আমাৰ নাৰী শক্তিৰ শক্তি চাওঁক, দুই কোটি মহিলা অতিশয় কম সময়ৰ ভিতৰতে একো-একোগৰাকী লাখপতি দিদি হৈ পৰিছে। আজি একাংশ লাখপতি দিদি আমাৰ সন্মুখত বহি আছে। এয়াই মোৰ শক্তি আৰু মোৰ বিশ্বাস বন্ধুসকল, ইয়াৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি পাব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
মোৰ দেশৰ কৃষকসকলে ভাৰতৰ অৰ্থনীতিলৈ বিপুল অৱদান আগবঢ়াইছে। ভাৰতৰ কৃষক ৰাইজে কষ্টৰ ফল লাভ কৰিছে। যোৱা বছৰ মোৰ দেশৰ কৃষকসকলে শস্য উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত পূৰ্বৰ সকলো অভিলেখ ভংগ কৰিছিল, এয়া মোৰ দেশৰ সম্ভাৱনা। একে পৰিমাণৰ মাটি, কিন্তু ব্যৱস্থা সলনি হৈছে, এতিয়া খেতি-পথাৰত পানী উপলব্ধ হৈছে, উন্নত বীজ উপলব্ধ হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে, কৃষকসকলে পৰ্য্যাপ্ত সুবিধা লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, ইয়াৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে দেশৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিছে। আজি ভাৰতে বিশ্বৰ ভিতৰতে দুগ্ধ, দাইল আৰু মৰাপাট উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত এক নং স্থান লাভ কৰিছে। আজি আমি বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ মাছ উৎপাদনকাৰী দেশ। মোৰ মাছমৰীয়া ভাই-ভনীসকলৰ সামৰ্থ্য চাওঁকচোন। মাছ উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত আমি বিশ্বৰ দ্বিতীয় স্থানত উপনীত হৈছোঁ। আজি ভাৰতে চাউল, ঘেঁহু, ফল-মূল আৰু শাক-পাচলি উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰতো বিশ্বৰ ভিতৰতে দ্বিতীয় স্থান দখল কৰিছে।
বন্ধুসকল,
মোৰ দেশৰ কৃষক ৰাইজৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী আজি বিশ্ব বজাৰত উপনীত হৈছে। ৪ লাখ কোটি টকা মূল্যৰ কৃষিজাত সামগ্ৰী ৰপ্তানি কৰা হৈছে। মোৰ দেশৰ কৃষকসকলে আমাক তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেওঁলোক ক্ষুদ্ৰ খেতিয়কেই হওঁক, গো-পালকেই হওঁক, মাছমৰীয়াই হওঁক, আমি তেওঁলোকক দেশৰ উন্নয়ন আঁচনিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছোঁ। পিএম কিষাণ সন্মান নিধিয়েই হওঁক, বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ, জলসিঞ্চন আঁচনি, গুণগত বীজ, সাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাই হওঁক, প্ৰতিটো খণ্ডতে আজি কৃষকৰ শস্য বীমাৰ ওপৰত আস্থা আছে। তেওঁলোক সাহসী হৈ পৰিছে, দেশেও লাভ কৰিছে ফলাফল। আগতে এয়া কল্পনাতীত আছিল, কিন্তু আজি এয়া বাস্তৱত পৰিণত হৈছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমাৰ দেশৰ পশুধনক জীয়াই ৰাখিবলৈয়ো আমি প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছোঁ। আমাৰ নিশ্চয় মনত আছে যে আমি বিনামূলীয়াকৈ ক’ভিড ভেকচিন লাভ কৰিছিলোঁ, একেদৰে আমি এই পৰ্য্যন্ত জীৱ-জন্তুসমূহকো বিনামূলীয়াকৈ ১২৫ ড’জ প্ৰদান কৰিছোঁ। উত্তৰ ভাৰতত ‘খুৰপকা’ ৰোগ বুলি কোৱা ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগৰ পৰা পৰিত্ৰাণৰ অৰ্থে আমি ১২৫ কোটি ড’জ প্ৰদান কৰিছোঁ আৰু সেয়াও বিনামূলীয়াকৈ আগবঢ়োৱা হৈছে। কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ যিসমূহ জিলাৰ কৃষকসকল আনৰ তুলনাত পিছ পৰি আছে, আমি দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ তেনে ১০০ খন জিলা চিনাক্তকৰণেৰে তাৰ কৃষকসকলক সবলীকৰণৰ বাবে, কৃষকসকলক সহায় কৰিবলৈ এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছোঁ আৰু ইয়াৰ বাবে আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন-ধান্য কৃষি যোজনা আৰম্ভ কৰিছোঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন-ধান্য কৃষি যোজনাই দেশৰ উক্ত ১০০ খন জিলাক সহায় কৰিব, তেতিয়া ইয়াৰ কৃষকসকলো ভাৰতৰ আন কৃষক ৰাইজৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’ব পাৰিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
ভাৰতৰ কৃষক, ভাৰতৰ গো-পালক, ভাৰতৰ মাছমৰীয়া, সকলোবোৰ হৈছে আমাৰ পৰম অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়। ভাৰতৰ কৃষক, ভাৰতৰ মাছমৰীয়া আৰু ভাৰতৰ গো-পালকসকলেৰে জড়িত যিকোনো ক্ষতিকাৰক নীতিৰ বিৰুদ্ধে মোদী দেৱালৰ দৰে থিয় হৈ আছে। ভাৰতে কেতিয়াও ইয়াৰ কৃষক, পশুপালক, মাছমৰীয়াসকলক লৈ কোনো আপোচ নকৰে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আজি দৰিদ্ৰতাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰা হৈছে। মই জানো, ময়ো চৰকাৰত আছোঁ আৰু সেয়েহে মোৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে যে চৰকাৰখন কেৱল ফাইলৰ মাজতে আবদ্ধ হৈ থাকিব নালাগে। বৰঞ্চ চৰকাৰখন দেশৰ নাগৰিকৰ জীৱন যাত্ৰাত থাকিব লাগে।
তেওঁলোক দলিতই হওঁক, নিপীড়িতই হওঁক, শোষিতই হওঁক, বঞ্চিতই হওঁক, চৰকাৰসমূহ তেওঁলোকৰ বাবে সক্ৰিয়ভাৱে ইতিবাচক হ’ব লাগে, চৰকাৰসমূহ জন-পক্ষীয় হ’ব লাগে। আমি সেই দিশত নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছোঁ। সমাজৰ প্ৰতিগৰাকী আৰ্তজনৰ বাবে একাংশই ভাবে যে চৰকাৰী আঁচনিসমূহ আগতেও আছিল — কিন্তু কথাটো তেনেকুৱা নহয়, আমি তৃণমূল পৰ্য্যায়ত চৰকাৰী আঁচনিসমূহ ৰূপায়ণ কৰিছোঁ। আমি চেচুৰেচনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ, কাৰণ সঁচা অৰ্থত সামাজিক ন্যায় প্ৰশস্তৰ মাধ্যম হৈছে চেচুৰেচন, যি প্ৰক্ৰিয়াত এজনো যোগ্য ব্যক্তি পিছ পৰি নাথাকে, য’ত চৰকাৰী ব্যৱস্থাই প্ৰতিগৰাকী যোগ্য ব্যক্তিকে স্পৰ্শ কৰে আৰু তেওঁলোকে সঠিকভাৱে তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্যখিনি লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰে। আমি ইয়াৰ অৰ্থে কাম কৰি আছোঁ।
জন ধন একাউন্ট খোলা কাৰ্য্য কেৱল এটা বেংক একাউন্ট খোলাতে সীমাবদ্ধ নাছিল — বৰঞ্চ এই ব্যৱস্থাই জনসাধাৰণৰ মাজত আত্মসন্মানবোধক জগাই তুলিছিল। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ বাবে বেংকৰ দুৱাৰ খোলা আছে বুলি অনুভৱ কৰিছিল। তেওঁলোকেও বেংকলৈ গৈ কথা পাতিব পাৰে বুলি বিশ্বাসী হৈ উঠিছিল। আমি এই আত্মবিশ্বাস জগাই তুলিছোঁ। আয়ুষ্মান ভাৰতে ৰাইজক নীৰৱে বেমাৰ সহ্য কৰাৰ অভ্যাসৰ পৰা মুক্ত কৰিছিল আৰু তেওঁলোকক উন্নত স্বাস্থ্যসেৱা লাভত সহায় কৰিছিল। আমি জ্যেষ্ঠ নাগৰিকসকলক তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে ৫,০০,০০০-ৰো অধিক টকাৰে সহায় কৰা কাৰ্য্যই তেওঁলোকৰ মংগলৰ প্ৰতি আমাৰ চিন্তাৰ মনোভাৱকে প্ৰতিফলিত কৰে। আজি পিএম আৱাসৰ জৰিয়তে ৪ কোটি দৰিদ্ৰ লোকে গৃহ লাভ কৰিছে — ইয়াৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ জীৱনত নতুন আশাৰ সঞ্চাৰ হৈছে। এনে ঘৰসমূহ কেৱল চাৰিখন দেৱাল নহয় বন্ধুসকল। পথৰ কাষৰ বিক্ৰেতাসকলৰ বাবে পিএম স্ব-নিধি আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। যিসকল এসময়ত অধিক সুতৰ চক্ৰত আবদ্ধ হৈ আছিল, তেওঁলোকৰ বাবে ৰূপায়ণ কৰা আঁচনিখনে এতিয়া তেওঁলোকক মুক্তভাৱে ব্যৱসায় কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছে। আপোনাসৱে নিশ্চয় প্ৰত্যক্ষ কৰিছে যে আজি পথৰ কাষৰ বিক্ৰেতাসকলেও ইউপিআই-ৰ জৰিয়তে পেমেন্ট গ্ৰহণ কৰে আৰু সম্পন্ন কৰে। এনে ৰূপান্তৰে সমাজৰ অন্তিমজন ব্যক্তিৰ জীৱনতো চৰকাৰৰ স্পৰ্শ কাৰ্য্যকে প্ৰতিফলিত কৰে। সেইবাবেই এনে তৃণমূল পৰ্য্যায়ৰ আঁচনিসমূহৰ ডিজাইন কৰা হয়, ৰূপায়ণ কৰা হয় আৰু জনতাৰ জীৱনলৈ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ এক শক্তিশালী মাধ্যম হৈ পৰে। পূৰ্বে দৰিদ্ৰ, নিপীড়িত, জনজাতীয়, বঞ্চিত, আমাৰ বিধৱা মাতৃ-ভগ্নীসকলে নিজৰ অধিকাৰৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰিবলগীয়া হৈছিল, ওৰেটো জীৱন এটা কাৰ্য্যালয়ৰ পৰা আন এটা কাৰ্য্যালয়লৈ গৈ কটাবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু আজি চৰকাৰ চেচুৰেচনৰ পন্থাৰে তেওঁলোকৰ দুৱাৰমুখলৈ গৈছে। কোটি-কোটি হিতাধিকাৰীয়ে চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে আৰু প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ ব্যৱস্থা সঁচাকৈয়ে এক বৈপ্লৱিক পদক্ষেপ।
বন্ধুসকল,
লালকিল্লাৰ পৰাও বহুবাৰ “গৰিবী হাটাও” (দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল) শ্ল’গান শুনি-শুনি ৰাষ্ট্ৰখন বাৰে-বাৰে ভাগৰি পৰিল। দৰিদ্ৰতা দূৰ কৰিব নোৱাৰি বুলি জনতাই মানি লৈছিল। কিন্তু আমি আঁচনিসমূহৰ লাভা-লাভক পোনপটীয়াকৈ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ ঘৰলৈ লৈ যোৱা, আমি তেওঁলোকৰ হৃদয়ত আত্মবিশ্বাসৰ মনোভাৱ জগাই তোলা মাত্ৰেকে মোৰ দেশৰ ২৫ কোটি দৰিদ্ৰ লোকে দৰিদ্ৰতাক পৰাস্তৰে তাৰ পৰা মুক্ত হৈ এক নতুন ইতিহাসৰ সৃষ্টি কৰে। আজি যোৱা ১০ বছৰত ২৫ কোটিৰো অধিক দৰিদ্ৰ লোকে — দৰিদ্ৰতাক জয় কৰি ইয়াৰ গ্ৰাসৰ পৰা ওলাই আহি নতুন “নব্য–মধ্যবিত্ত” শ্ৰেণীৰ সৃষ্টি কৰিছে।
মোৰ বন্ধুসকল,
এই নব্য–মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী আৰু বৰ্তমানৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে আকাংক্ষা আৰু প্ৰচেষ্টা উভয়ৰে ভৰা এক অংশীদাৰিত্ব গঠন কৰে আৰু এয়া দেশখনক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ শক্তি হ’বলৈ আগবাঢ়িছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
অদূৰ ভৱিষ্যতে আমি মহান সমাজ সংস্কাৰক মহাত্মা জ্যোতিবা ফুলেৰ ২০০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিম। আমি এই উদযাপন কাৰ্য্যসূচী আৰম্ভ কৰিবলৈ ওলাইছোঁ। মহাত্মা জ্যোতিবা ফুলেৰ নীতি আৰু তেওঁ আমাক প্ৰদান কৰা মন্ত্ৰসমূহে আমাৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে — তেওঁ আমাক “পিছপৰা লোকক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান”-ৰ মন্ত্ৰ প্ৰদান কৰিছে। পিছপৰা লোকক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদানেৰে আমি ৰূপান্তৰৰ শিখৰত উপনীত হ’ব বিচাৰোঁ। ইয়াৰ বাবে আমি সৰ্বস্ব প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব বিচাৰোঁ। স্বচ্ছ নীতিৰ জৰিয়তে আমি “পিছপৰা লোকক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান” কাৰ্য্য তৃণমূল পৰ্য্যায়ত বাস্তৱত পৰিণত কৰিব বিচাৰোঁ, ইয়াক প্ৰতিজন পিছপৰা ব্যক্তিৰ জীৱনলৈ লৈ যাব খোজোঁ।
বন্ধুসকল,
পথৰ কাষৰ বিক্ৰেতাসকলৰ বাবে পিএম স্ব-নিধি আঁচনিয়েই হওঁক, আমাৰ দক্ষ শিল্পীসকলৰ বাবে বিশ্বকৰ্মা আঁচনিয়েই হওঁক, জনজাতীয় সমাজৰ বঞ্চিত হৈ থকাসকলৰ বাবে পিএম জন মান আঁচনিয়েই হওঁক বা পূব ভাৰতক উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ বাকী অংশৰ সৈতে সমতালৈ আনি নেতৃত্ব দিয়াৰ সুযোগ প্ৰদানৰ আমাৰ প্ৰচেষ্টাই হওঁক — আমি কেৱল সামাজিকভাৱে পিছপৰা গোটৰ প্ৰতিয়েই চিন্তিত নহয়, বৰঞ্চ আমি পিছপৰা অঞ্চলসমূহকো অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিব বিচাৰোঁ। আমি পিছ পৰি থকা জিলাসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিব বিচাৰোঁ। আমি পিছ পৰি থকা ব্লকসমূহকো অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিব বিচাৰোঁ। আমি ১০০ খন আকাংক্ষী জিলা আৰু ৫০০ খন আকাংক্ষী ব্লকৰ বাবে একেটা মিছনত কাম কৰি আছোঁ। আমি পূব ভাৰতৰ উন্নয়নৰ বাবে হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকাৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছোঁ। উক্ত প্ৰকল্পসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে এই অঞ্চলৰ জীৱন-যাত্ৰাক ৰূপান্তৰিতকৰণ আৰু অঞ্চলটোক ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণকাৰী হিচাপে গঢ়ি তোলা।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
জীৱনৰ প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে উন্নয়ন সাধন হ'ব লাগে। বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত ক্ৰীড়াৰো গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া ল’ৰা-ছোৱালীয়ে খেলত সময় কটালে অভিভাৱকে বেয়া পাইছিল; কিন্তু আজি পৰিস্থিতি সম্পূৰ্ণৰূপে ওলোটা হৈছে। ল’ৰা-ছোৱালী যদি ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়ি আহে, তেতিয়া তেওঁলোকৰ প্ৰতি আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে, পিতৃ-মাতৃ গৌৰৱেৰে ভৰি পৰে। এই কাৰ্য্যক মই শুভ লক্ষণ হিচাপে গণ্য কৰোঁ। মোৰ দেশৰ গৃহস্থীসমূহত ক্ৰীড়াৰ বাবে উৎসাহৰ এনে পৰিবেশ দেখিলেই মোৰ হৃদয়খন গৌৰৱেৰে ভৰি পৰে। মই ইয়াক ৰাষ্ট্ৰখনৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক অতিশয় শুভ ইংগিত হিচাপে গণ্য কৰোঁ।
আৰু বন্ধুসকল,
ক্ৰীড়াক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ আমি ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া নীতি আগবঢ়াইছোঁ— কেইবা দশকৰ পাছত আমি দেশত ‘খেল’ ইণ্ডিয়া নীতি’ প্ৰৱৰ্তন কৰিছোঁ, যাতে ক্ৰীড়া খণ্ডৰ উন্নয়নৰ বাবে এক ব্যাপক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হয়। স্কুলৰ পৰা অলিম্পিকলৈকে আমি এটা সমগ্ৰ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব বিচাৰোঁ— সেয়া প্ৰশিক্ষণতেই হওঁক, ফিটনেছৰ বিষয়তেই হওঁক, ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰতেই হওঁক, ক্ৰীড়াৰ সুবিধাতেই হওঁক, খেলৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সঁজুলি যোগান ধৰাতেই হওঁক বা ক্ৰীড়া সামগ্ৰী নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক সহায় কৰাই হওঁক। অৰ্থাৎ আমি এই সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটোক অত্যন্ত প্ৰত্যন্ত অঞ্চলৰো শিশুসকলৰ ওচৰলৈ লৈ যাব বিচাৰোঁ।
কিন্তু বন্ধুসকল,
মই ফিটনেছ, মই ক্ৰীড়াৰ কথা কোৱা মাত্ৰেকে মই আপোনালোকৰ সন্মুখত এটা চিন্তাৰ কথাও ব্যক্ত কৰিব খুজিছোঁ। আমাৰ দেশৰ প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীয়ে ইয়াক গুৰুত্বসহকাৰে লোৱা উচিত— সেয়া হৈছে মেদবহুলতা আমাৰ ৰাষ্ট্ৰখনৰ বাবে এক অতিশয় ভয়াৱহ সংকটলৈ পৰ্য্যবসিত হৈছে। বিশেষজ্ঞসকলে কয় যে আগন্তুক বছৰ কেইটাত প্ৰতি তিনিজন লোকৰ ভিতৰত এজন মেদবহুলতাত আক্ৰান্ত হ’ব। আমি মেদবহুলতাৰ পৰা নিজকে ৰক্ষা কৰিব লাগিব। আৰু সেইবাবেই একাধিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব যদিও মই এটা সৰু পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰিছিলোঁ— যে প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীয়ে এই সংকল্প গ্ৰহণ কৰিব লাগে যে ঘৰলৈ ৰন্ধন তেল পূৰ্বতকৈ ১০% কমাই আনিব লাগে আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰো ১০% কম কৰিব লাগে। এনে কৰিলে আমি মেদবহুলতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত জয়ী হোৱাৰ দিশত আমাৰ অৱদান আগবঢ়াবলৈ সক্ষম হ’ম।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমাৰ ৰাষ্ট্ৰখন সৌভাগ্যৱান— আমি হাজাৰ-হাজাৰ বছৰ পুৰণি ঐতিহ্যৰ উত্তৰাধিকাৰী, ইয়াৰ পৰা আমি অহৰহ শক্তি, প্ৰেৰণা আৰু ত্যাগ তথা তপস্যাৰ পথ লাভ কৰিছোঁ। আমাৰ সংস্কৃতি আৰু প্ৰমূল্যবোধৰ সুৰক্ষাৰ বাবে সকলো ত্যাগ কৰা গুৰু টেগ বাহাদুৰ জীৰ এইবাৰ ৩৫০ সংখ্যক মৃত্যু বাৰ্ষিকী। আজি তেওঁক শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণাম জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সংস্কৃতিৰ শক্তি আমাৰ বৈচিত্ৰ্যতে নিহিত হৈ আছে। আমি বৈচিত্ৰ্যক উদযাপন কৰিব বিচাৰোঁ, বৈচিত্ৰ্যক উদযাপনৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিব বিচাৰোঁ। আমাৰ বাবে গৌৰৱৰ কথা এয়ে যে ভাৰত মাতা এখন বিশাল বাগিচাৰ দৰে নানা প্ৰকাৰৰ ফুলেৰে সজ্জিত হৈ আছে, প্ৰতি পাহ ফুলে এই চহকী বৈচিত্ৰ্যক যোগ দিছে। এই বৈচিত্ৰ্য আমাৰ মহান উত্তৰাধিকাৰ আৰু আমাৰ মহান গৌৰৱ। প্ৰয়াগৰাজৰ ‘মহা কুম্ভ’-ত আমি দেখিছোঁ যে ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যক কেনেদৰে উদযাপন কৰা হয়— কোটি-কোটি লোক, এক আৱেগ, এক আত্মা, এক প্ৰচেষ্টাত একত্ৰিত— যাক বিশ্বৰ প্ৰেক্ষাপটত সঁচাকৈয়ে আচৰিত যেন লাগে। ‘মহা কুম্ভ’-ৰ সফলতা ভাৰতৰ ঐক্য আৰু শক্তিৰ এক প্ৰমাণ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশ ভাষিক বৈচিত্ৰ্যৰেও সমৃদ্ধিশালী। সেইবাবেই আমি মাৰাঠী, অসমীয়া, বাংলা, পালি আৰু প্ৰাকৃতক ধ্ৰুপদী ভাষাৰ মৰ্য্যাদা প্ৰদান কৰিছোঁ। মোৰ দৃষ্টিত আমাৰ ভাষাসমূহ যিমানেই বিকশিত হ’ব, সিমানেই সমৃদ্ধ হ’ব, সিমানেই আমাৰ সমগ্ৰ জ্ঞান ব্যৱস্থা সুদৃঢ় হ’ব। এয়াই হৈছে আমাৰ শক্তি— আৰু আজিৰ তথ্যৰ যুগত ই বিশ্বৰ বাবেও এক বৃহৎ শক্তি হ’ব পাৰে, কাৰণ আমাৰ ভাষাৰ শক্তি এনেকুৱাই। আমি আমাৰ সকলো ভাষাক লৈ গৌৰৱ কৰিব লাগিব আৰু সকলোৱে ইয়াৰ বিকাশত অৰিহণা যোগাব লাগে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ পাণ্ডুলিপিসমূহত জ্ঞানৰ বিশাল সম্পদ লুকাই আছে, তথাপিও ইয়াৰ প্ৰতি উদাসীনতা দেখা গৈছে। জ্ঞান ভাৰতম অভিযানৰ অধীনত আমি এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে হাতেৰে লিখা গ্ৰন্থ, পাণ্ডুলিপি আৰু শতিকা পুৰণি নথি-পত্ৰৰ সংৰক্ষণ কৰিবলৈ তথা আজিৰ প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰেৰে ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে ইয়াক উপযোগী কৰি তুলিবলৈ কাম কৰি আছোঁ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমি গভীৰভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে এই দেশখন কেৱল চৰকাৰে নিৰ্মাণ কৰা নাই; ইয়াক কেৱল ৰাষ্ট্ৰৰ ক্ষমতাৰ বাঘজৰী ধৰি ৰখাসকলে নিৰ্মাণ কৰা নাই; ইয়াক কেৱল শাসন ব্যৱস্থাক চোৱাচিতা কৰাসকলে নিৰ্মাণ কৰা নাই। বৰঞ্চ আমাৰ ৰাষ্ট্ৰখন কোটি-কোটি লোকৰ কষ্টৰ বিনিময়ত গঢ় লৈ উঠিছে— ঋষি, সাধু, বিজ্ঞানী, শিক্ষক, কৃষক, সৈনিক, শ্ৰমিক— সকলোৰে প্ৰচেষ্টাই ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত অৰিহণা যোগাইছে। অৱদান ব্যক্তি আৰু প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা একেদৰেই আহে। আজি অতিশয় গৌৰৱেৰে এনে এটা অনুষ্ঠানৰ কথা উল্লেখ কৰিব বিচাৰিছোঁ। এশ বছৰ পূৰ্বে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বয়ংসেৱক সংঘ প্ৰতিষ্ঠা হৈছিল। ৰাষ্ট্ৰখনৰ প্ৰতি এই ১০০ বছৰীয়া সেৱাই এক গৌৰৱ আৰু সোণালী অধ্যায় ৰচনা কৰিছে। চৰিত্ৰ গঠনৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণৰ সংকল্পেৰে ভাৰত মাতাৰ সেৱাৰ লক্ষ্যৰে স্বয়ংসেৱকসকলে এশ বছৰ ধৰি মাতৃভূমিৰ কল্যাণৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰিছে। সেৱা, নিষ্ঠা, সংগঠন আৰু অতুলনীয় অনুশাসন— এয়াই হৈছে সংঘৰ অলংকাৰ। এক অৰ্থত ৰাষ্ট্ৰীয় স্বয়ংসেৱক সংঘ হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ বেচৰকাৰী সংস্থা, যাৰ দেশ-ভক্তিৰ শতিকাজোৰা ইতিহাস আছে। আজি লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱাৰ এই শতিকাজোৰা যাত্ৰাত অৰিহণা যোগোৱা সকলো স্বয়ংসেৱকক প্ৰণাম জনাইছোঁ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বয়ংসেৱক সংঘৰ এই সুদীৰ্ঘ আৰু নিষ্ঠাবান যাত্ৰাত ৰাষ্ট্ৰখনে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছে, যিয়ে আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমি সমৃদ্ধিৰ দিশে আগবাঢ়িছোঁ, কিন্তু সমৃদ্ধিৰ পথ নিৰাপত্তাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়। যোৱা ১১ বছৰত আমি ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বাবে, ৰাষ্ট্ৰখনক ৰক্ষাৰ বাবে আৰু ইয়াৰ নাগৰিকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে কাম কৰিছোঁ। পৰিৱৰ্তন সাধনৰ ক্ষেত্ৰত আমি সফল হৈছোঁ। দেশখনে জানে যে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ বিশাল জনজাতীয় অঞ্চলসমূহ বহু দশক ধৰি নক্সালবাদ আৰু মাওবাদৰ কবলত পৰি আছিল। মোৰ জনজাতীয় পৰিয়ালসমূহে এয়া সহ্য কৰিছিল— জনজাতীয় মাতৃ-ভগ্নীসকলে নিজৰ সন্তানক হেৰুৱাবলগীয়া হৈছিল; যুৱকসকলক ভুল পথলৈ প্ৰলোভিত কৰা হৈছিল, বিপথে পৰিচালিত কৰা হৈছিল আৰু তেওঁলোকৰ জীৱন ধ্বংস হৈছিল। আমি দৃঢ় আৰু নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ লৈছিলোঁ। ১২৫ খনৰো অধিক জিলাত নক্সালবাদে শিপাইছিল এটা সময়ত। আমাৰ জনজাতীয় অঞ্চল আৰু যুৱক-যুৱতীসকল মাওবাদৰ কবলত আবদ্ধ হৈ পৰিছিল। আজি আমি সেই সংখ্যা ১২৫ খনৰো অধিক জিলাৰ পৰা মাত্ৰ ২০ খনলৈ হ্ৰাস কৰিছোঁ। এয়াই হৈছে আমাৰ জনজাতীয় সমাজসমূহৰ প্ৰতি আমি আগবঢ়োৱা আটাইতকৈ পৰম সেৱা। এসময়ত বাষ্টাৰত মাওবাদী আৰু নক্সালবাদীৰ বোমা আৰু বন্দুকৰ শব্দ শুনা গৈছিল। কিন্তু আজি মাওবাদ আৰু নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত হোৱাৰ পিছত বাষ্টাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰে; হাজাৰ-হাজাৰ যুৱকে “ভাৰত মাতা কী জয়” ধ্বনি প্ৰদানেৰে ক্ৰীড়াক্ষেত্ৰত প্ৰৱেশ কৰে আৰু সমগ্ৰ পৰিবেশটো উৎসাহেৰে ভৰি পৰে। ৰাষ্ট্ৰখনে আজি এই পৰিৱৰ্তন প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। এসময়ত “ৰেড কৰিডৰ” নামেৰে জনাজাত অঞ্চলসমূহ এতিয়া সেউজ উন্নয়নৰ কৰিডৰত পৰিণত হৈছে। এয়া আমাৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। এসময়ত তেজৰ চেঁকুৰা পৰা ভাৰতৰ মানচিত্ৰৰ সেই অংশসমূহত আমি এতিয়া সংবিধান, আইনৰ শাসন, উন্নয়নৰ ত্ৰিৰংগা উত্তোলন কৰিছোঁ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
এই বছৰ ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ ১৫০ সংখ্যক জয়ন্তী পালন কৰা হৈছে। এই জনজাতীয় অঞ্চলসমূহক নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত কৰি মোৰ জনজাতীয় পৰিয়ালৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ জীৱন ৰক্ষা কৰি আমি তেওঁলৈ প্ৰকৃত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছোঁ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আজি ৰাষ্ট্ৰখনক এক গুৰুতৰ চিন্তা আৰু প্ৰত্যাহ্বান সম্পৰ্কে সতৰ্ক কৰি দিব বিচাৰিছোঁ। এক ইচ্ছাকৃত ষড়যন্ত্ৰৰ অংশ হিচাপে দেশৰ জনগাঁথনি সলনি কৰা হৈছে। নতুন সংকটৰ বীজ সিঁচা হৈছে। এই অনুপ্ৰৱেশকাৰীয়ে আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ জীৱিকা কাঢ়ি লৈ গৈছে। এই অনুপ্ৰৱেশকাৰীয়ে আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলক লক্ষ্য কৰি লৈছে। এয়া সহ্য কৰা নহ’ব। এই অনুপ্ৰৱেশকাৰীয়ে নিৰীহ জনজাতিক বিপথে পৰিচালিত কৰি তেওঁলোকৰ ভূমি দখল কৰিছে। ৰাষ্ট্ৰখনে এই কথা সহ্য নকৰে। যেতিয়া জনগাঁথনিগত পৰিৱৰ্তন ঘটে, বিশেষকৈ সীমান্ত অঞ্চলত, তেতিয়া ই ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ বাবে সংকটৰ সৃষ্টি কৰে। ই দেশৰ ঐক্য, অখণ্ডতা, প্ৰগতিৰ প্ৰতি ভাবুকি কঢ়িয়াই আনে। ই সামাজিক উত্তেজনাৰ বীজ সিঁচিছে। কোনো দেশেই নিজকে অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ হাতত তুলি দিব নোৱাৰে। বিশ্বৰ কোনো ৰাষ্ট্ৰয়েই তেনে নকৰে— তেন্তে আমি কেনেকৈ ভাৰতত তেনে কৰিবলৈ দিম? আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে ত্যাগৰ দ্বাৰা স্বাধীনতা লাভ কৰিছিল; তেওঁলোকে আমাক এখনি স্বাধীন ভাৰত প্ৰদান কৰিলে। সেই মহান আত্মাসমূহৰ প্ৰতি আমাৰ কৰ্তব্য এয়ে যে আমি আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ ভিতৰত এনে কাৰ্য্যক মানি নলওঁ। এয়া হ’ব তেওঁলোকলৈ প্ৰকৃত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। সেয়েহে আজি লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা ঘোষণা কৰিছোঁ যে আমি হাই-পাৱাৰ ডেম’গ্ৰাফী মিছন আৰম্ভ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছোঁ। এই অভিযানৰ জৰিয়তে এতিয়া ভাৰতলৈ নামি অহা ভয়াৱহ সংকটক পৰিকল্পিত আৰু সময়সীমাবদ্ধভাৱে সমাধান কৰা হ’ব। আমি এই দিশত আগবাঢ়িছোঁ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
কাইলৈ ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ আবিৰ্ভাৱ তিথি হিচাপে সমগ্ৰ দেশতে জন্মাষ্টমী পালন কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ কথা মনত পৰিলে আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে যুদ্ধৰ পদ্ধতি সলনি হৈছে। আমি দেখিছোঁ যে ভাৰত যুদ্ধৰ প্ৰতিটো নতুন পদ্ধতি চম্ভালিবলৈ সক্ষম হৈ উঠিছে। আমি অপাৰেচন সিন্দূৰত এই শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছোঁ, প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ যি বিশেষজ্ঞতা আছিল, সেয়া প্ৰতিফলিত হৈছে। পাকিস্তানে আমাৰ সামৰিক ঘাটি, আমাৰ বিমান ঘাটি, আমাৰ স্পৰ্শকাতৰ স্থান, আমাৰ পূজাস্থলী, আমাৰ নাগৰিকক অগণন সংখ্যক মিছাইল আৰু ড্ৰোনেৰে আক্ৰমণৰ অপচেষ্টা হাতত লৈছিল। কিন্তু দেশখনে ইয়াৰ প্ৰত্যুত্তৰ দেখিছে, দেশখনক সুৰক্ষিত ৰাখিবলৈ যোৱা ১০ বছৰত যি প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে, সেই শক্তিৰ ফলশ্ৰুতিত সিহঁতৰ প্ৰতিটো আক্ৰমণ আমাৰ বীৰ জোৱান আৰু আমাৰ প্ৰযুক্তিয়ে ছিন্ন-ভিন্ন কৰি পেলাইছিল। সিহঁতে সামান্যতম ক্ষতিও কৰিব নোৱাৰিলে আৰু সেয়ে যেতিয়া যুদ্ধক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে, প্ৰযুক্তিৰ প্ৰভাৱ প্ৰধান হৈ পৰিছে, তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰৰ সুৰক্ষাৰ বাবে, দেশৰ নাগৰিকৰ সুৰক্ষাৰ বাবে আজি আমি যি বিশেষজ্ঞতা লাভ কৰিছোঁ, সেই দক্ষতাকো অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰিব লাগিব। আজি আমি যি সাফল্য লাভ কৰিছোঁ, তাক নিৰন্তৰ উন্নীতকৰণৰ প্ৰয়োজন আছে। আৰু সেইবাবেই বন্ধুসকল, মই এটা সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছোঁ। মোক আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ লাগে, মোক কোটি-কোটি দেশবাসীৰ আশীৰ্বাদ লাগে, কাৰণ যিমানেই সমৃদ্ধি নাথাকক কিয়, যদি নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি উদাসীনতা থাকে, তেন্তে সমৃদ্ধিৰ কোনো কাম নাই আৰু সেয়েহে নিৰাপত্তাৰ গুৰুত্ব অতিশয় বেছি।
আৰু সেইবাবেই আজি মই লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা কৈছোঁ যে আগন্তুক ১০ বছৰত ২০৩৫-ৰ ভিতৰত কৌশলগত লগতে অসামৰিক অঞ্চল, যেনেঃ চিকিৎসালয়, ৰেলৱে, যিকোনো বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰকে প্ৰমুখ্য কৰি ৰাষ্ট্ৰখনৰ সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানকে প্ৰযুক্তিৰ নতুন ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে সম্পূৰ্ণ নিৰাপত্তাৰ আৱৰণ প্ৰদান কৰা হ’ব। এই নিৰাপত্তাৰ ঢালখন সম্প্ৰসাৰিত হৈ থাকিব লাগে, দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে নিৰাপত্তা অনুভৱ কৰিব লাগে, যি প্ৰযুক্তিয়েই আমাক আক্ৰমণ কৰিবলৈ নাহক কিয়, আমাৰ প্ৰযুক্তি তাতকৈ উন্নত বুলি প্ৰমাণিত হ’ব লাগে আৰু সেয়েহে আগন্তুক ১০ বছৰত, ২০৩৫-লৈকে মই এই ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ ঢালখন সম্প্ৰসাৰিত কৰিব বিচাৰিছোঁ, ইয়াক শক্তিশালী কৰিব বিচাৰিছোঁ, ইয়াক আধুনিকীকৰণ কৰিব বিচাৰিছোঁ আৰু সেয়েহে ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ আমি শ্ৰীকৃষ্ণৰ সুদৰ্শন চক্ৰৰ পথ বাছি লৈছোঁ। আপোনালোকৰ বহুতৰে হয়তো মনত আছে যে মহাভাৰতৰ যুদ্ধ চলি থকাৰ সময়ত শ্ৰীকৃষ্ণই সুদৰ্শন চক্ৰৰে সূৰ্য্যৰ পোহৰ ঢাকি দিনতে আন্ধাৰ কৰি তুলিছিল। সুদৰ্শন চক্ৰৰ দ্বাৰা সূৰ্য্যৰ পোহৰ ঢাক খাই পৰাত অৰ্জুনে জয়দ্ৰথক বধ কৰিবলৈ লোৱা শপত পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ল। এয়া সুদৰ্শন চক্ৰৰ শক্তি আৰু কৌশলৰ ফল। এতিয়া দেশে আৰম্ভ কৰিব সুদৰ্শন চক্ৰ অভিযান। এই মিছন সুদৰ্শন চক্ৰ, এক শক্তিশালী অস্ত্ৰ ব্যৱস্থাই শত্ৰুৰ আক্ৰমণক নিষ্ক্ৰিয় কৰাই নহয়, বৰঞ্চ শত্ৰুক বহুগুণে বেছি প্ৰতিহত কৰিব।
ভাৰতৰ এই সুদৰ্শন চক্ৰ অভিযানৰ বাবেও আমি কিছুমান মৌলিক কথা নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ; আমি আগন্তুক ১০ বছৰত ইয়াক অতি তীব্ৰতাৰে আগুৱাই নিব বিচাৰোঁ। প্ৰথমতে এই সমগ্ৰ আধুনিক ব্যৱস্থা, ইয়াৰ গৱেষণা, উন্নয়ন, ইয়াৰ উৎপাদন আমাৰ দেশতেই হ’ব লাগে, আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভাৰে ইয়াক আমাৰ দেশৰ জনসাধাৰণে নিৰ্মাণ কৰিব লাগে। দ্বিতীয়তে, এনে এটা ব্যৱস্থা থাকিব যিয়ে যুদ্ধৰ ক্ষেত্ৰত ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনা গণনা কৰিব আৰু প্লাছ ওৱানৰ কৌশল তৈয়াৰ কৰিব। আৰু তৃতীয় কথাটো হৈছে সুদৰ্শন চক্ৰৰ শক্তি, ই অতি নিখুঁত আছিল, যি স্থানলৈকে যাবলগীয়া হৈছিল, সেই স্থানলৈকে গৈ শ্ৰীকৃষ্ণৰ ওচৰলৈ পুনৰ উভতি আহিছিল। আমি এই সুদৰ্শন চক্ৰৰ জৰিয়তে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত নিখুঁত কাৰ্য্যৰ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ দিশত আগবাঢ়ি যাম আৰু সেয়েহে, যুদ্ধৰ পৰিৱৰ্তিত পদ্ধতিত ৰাষ্ট্ৰখনৰ সুৰক্ষা আৰু নাগৰিকৰ সুৰক্ষাৰ বাবে অতি দায়বদ্ধতাৰে এই কামটোক আগুৱাই নিয়াৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছোঁ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমি গণতন্ত্ৰ, স্বাধীন ভাৰতৰ কথা কোৱা মাত্ৰেকে আমাৰ সংবিধানখনি আমাৰ বাবে শ্ৰেষ্ঠ লাইটহাউচ, আমাৰ প্ৰেৰণাৰ কেন্দ্ৰ, কিন্তু ৫০ বছৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ সংবিধানৰ ডিঙি চেপি ধৰা হৈছিল। ভাৰতৰ সংবিধানৰ পিঠিত ছুৰীৰে আঘাত কৰা হ’ল, দেশখনক কাৰাগাৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ল, জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাৰি কৰা হ’ল, জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দিয়া হ’ল। জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ ৫০ বছৰ হ’ল, দেশৰ কোনো প্ৰজন্মই সংবিধানক হত্যাৰ এই পাপ কেতিয়াও পাহৰিব নালাগে। সংবিধানক হত্যা কৰা পাপীসকলক পাহৰি যোৱা উচিত নহয় আৰু আমি ভাৰতৰ সংবিধানৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্পণৰ মনোভাৱক গভীৰকৰণেৰে আগুৱাই যোৱা উচিত, এয়া আমাৰ প্ৰেৰণা।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
মই এই লালকিল্লাৰ পৰাই পঞ্চ পণৰ কথা কৈছিলোঁ। আজি আকৌ এবাৰ লালকিল্লাৰ পৰা মোৰ দেশবাসীক সোঁৱৰাই দিব বিচাৰিছোঁ। এখন উন্নত ভাৰত গঢ়িবলৈ আমি ৰৈ নাথাকোঁ, কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি যাম আৰু ২০৪৭-ত আমাৰ চকুৰ সন্মুখত এখনি উন্নত ভাৰত গঢ়িম।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমাৰ দ্বিতীয়টো সংকল্প হ’ল আমি আমাৰ জীৱনত, আমাৰ ব্যৱস্থাত, আমাৰ নিয়ম, আইন আৰু পৰম্পৰাত দাসত্বৰ এটা কণাও থাকিবলৈ নিদিওঁ। সকলো ধৰণৰ দাসত্বৰ পৰা মুক্ত নোহোৱালৈকে আমি জিৰণি নলওঁ।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমি আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰিম। আমাৰ পৰিচয়ৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অলংকাৰ, ডাঙৰ মণি, ডাঙৰ মুকুট হৈছে আমাৰ ঐতিহ্য, আমি আমাৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ কৰিম।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
এই সকলোবোৰৰ ভিতৰত ঐক্যই আটাইতকৈ শক্তিশালী মন্ত্ৰ আৰু সেয়ে আমাৰ সামূহিক সংকল্প হ’ব যে কোনেও যাতে ঐক্যৰ দোল ছিঙিব নোৱাৰে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
ভাৰত মাতাৰ প্ৰতি আমাৰ কৰ্তব্য পালন পূজাতকৈ কম নহয়, তপস্যাতকৈয়ো কম নহয়, আৰাধনাতকৈয়ো কম নহয় আৰু একেই অনুভূতিৰে, মাতৃভূমিৰ কল্যাণৰ বাবে, আমাৰ সৰ্বস্ব পৰিশ্ৰমেৰে ২০৪৭-ৰ ভিতৰত এখনি উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে আমি নিজকে উৎসৰ্গা কৰিম, আমাৰ যি সামৰ্থ্য আছে, সেই সামৰ্থ্যৰে আমি কোনো সুযোগ এৰি নাযাওঁ, কেৱল সেয়াই নহয়, আমি নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিম আৰু সেইসমূহ সৃষ্টিৰ পিছত আমি ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ শক্তিৰে আগবাঢ়ি যাম, আগবাঢ়ি যাম, আগবাঢ়ি যাম।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আমি মনত ৰাখিব লাগিব, ১৪০ কোটি দেশবাসীয়ে মনত ৰাখিব লাগিব, যিজনে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছে, যিজনে কষ্ট কৰিছে, তেঁৱেই ইতিহাস সৃষ্টি কৰিছে। যিজনে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছে, সেইজনেই ইতিহাস সৃষ্টি কৰিছে। যিজনে শিল ভাঙিছে, সেইজনেই সময়ৰ বালিত চাপ ৰাখিছে।
মোৰ প্ৰিয় দেশবাসী,
আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে স্বাধীনতাৰ এই মহান উৎসৱ উপলক্ষে শুভেচ্ছা জনাইছোঁ। আপোনালোকলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। মোৰ সৈতে সমস্বৰে ক’ব নে,
জয় হিন্দ! জয় হিন্দ! জয় হিন্দ!
ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়! ভাৰত মাতা কী জয়!
বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম! বন্দে মাতৰম!
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ!

Prime Minister's Office
English rendering of the text of Prime Minister Shri Narendra Modi's address from the ramparts of Red Fort on the occasion of 79th Independence Day
15 AUG 2025 12:29PM by PIB Delhi
My dear countrymen,
This grand festival of Independence is a celebration of the 140 crore resolutions of our people. This festival of Independence is a moment of collective achievements, a moment of pride, and our hearts are filled with joy. The nation is continuously strengthening the spirit of unity. Today, 140 crore Indians are adorned in the colours of the Tricolour. ‘Har Ghar Tiranga’ is fluttering, whether from the deserts, the Himalayan peaks, the seashores, or densely populated regions and everywhere there is one echo, one cheer: the praise of our motherland, dearer to us than life itself.
My dear countrymen,
In 1947, with endless possibilities and the strength of millions of arms, our country became free. The aspirations of the nation were taking flight, but the challenges were even greater. Following the principles of revered Bapu, the members of the Constituent Assembly fulfilled a most important responsibility. For 75 years, the Constitution of Bharat has been guiding us like a lighthouse. The makers of our Constitution—many learned and great leaders like Dr. Rajendra Prasad, Babasaheb Ambedkar, Pandit Nehru, Sardar Vallabhbhai Patel, Dr. Sarvepalli Radhakrishnan played a vital role. Our women too made significant contributions. Scholars like Hansa Mehta and Dakshayani Velayudhan played their part in strengthening the Constitution of Bharat. Today, I bow with respect to these makers of the Constitution, who guided and gave direction to the country, from the ramparts of the Red Fort.
My dear countrymen,
Today, we are also celebrating the 125th birth anniversary of Dr. Syama Prasad Mookerjee. Dr. Syama Prasad Mookerjee was the first great personality of the nation to sacrifice his life for the Constitution of Bharat. His sacrifice for the Constitution, the removal of the wall of Article 370, and the realization of the mantra of “One Nation, One Constitution” have been our true tribute to Dr. Syama Prasad Mookerjee. Today many distinguished guests are present at the Red Fort, members of village panchayats from far-flung areas, representatives of “Drone Didis,” “Lakhpati Didis,” sportspersons, and other eminent personalities who have contributed to the life of the nation. In a way, I am experiencing a mini Bharat before my eyes. And the vast Bharat is also connected to the Red Fort through technology. On this grand festival of independence, I extend my heartfelt greetings to my fellow countrymen, to lovers of Bharat spread across the world, and to our friends everywhere.
Friends,
Nature is testing us all. In the past few days, we have faced many natural disasters—landslides, cloudbursts, and countless other calamities. Our sympathies are with the victims. The state governments and the central government, working together, are fully engaged in rescue operations, relief efforts, and rehabilitation work.
Friends,
I see a special significance in today’s 15th August. I feel great pride that today I have the opportunity to salute the brave warriors of Operation Sindoor from the ramparts of the Red Fort. Our courageous soldiers punished the enemies beyond anything they could have imagined. On 22nd April, terrorists crossed the border and committed a massacre in Pahalgam, killing people after asking their religion, shooting husbands in front of their wives, and executing fathers in front of their children. The entire nation was filled with outrage, and the whole world was shocked by such a massacre.
My dear countrymen,
Operation Sindoor was the expression of that outrage. After the events of the 22nd, we gave our army complete freedom—let them decide the strategy, choose the targets, and select the timing. And our army accomplished something that had not happened in decades. Penetrating hundreds of kilometres into enemy territory, they reduced terrorist headquarters to dust and turned terrorist headquarters into ruins. Pakistan is still sleepless. The devastation in Pakistan has been so huge that every day brings new revelations and fresh information.
My dear countrymen,
Our nation has endured terrorism for many decades. The heart of the country has been pierced time and again. Now, we have established a new normal: those who nurture and harbour terrorism, and those who empower terrorists, will no longer be seen as separate. They are all equal enemies of humanity, with no distinction between them. Bharat has now decided that we will no longer tolerate these nuclear threats. The nuclear blackmail that has gone on for so long will no longer be endured. If our enemies continue this attempt in the future, our army will decide on its own terms, at the time of its choosing, in the manner it deems fit, and target the objectives it selects and we will act accordingly. We will give a fitting and crushing response.
My dear countrymen,
Bharat has now decided—blood and water will not flow together. The people of the country now fully understand how unjust and one-sided the Indus Waters Treaty has been. The waters of rivers originating from Bharat are irrigating the fields of our enemies, while the farmers and the soil of our own nation remain thirsty. This was an agreement that has caused unimaginable loss to our farmers for the past seven decades. Now, the water that rightfully belongs to Bharat will be reserved solely for Bharat, solely for the farmers of Bharat. The form of the Indus Agreement that Bharat has endured for decades will not be tolerated any longer. This agreement is unacceptable to us in the interest of our farmers, and in the interest of the nation.
My dear countrymen,
Countless people sacrificed their lives for freedom, they dedicated their entire youth, spent their lives in prisons, and embraced the gallows, not for personal gains but for the honour of Maa Bharati, for the freedom of crores of people, to break the chains of slavery, and with one emotion in their hearts—Dignity.
Friends, slavery made us impoverished, and it also rendered us dependent. Our reliance upon others kept increasing. We all know that after independence, feeding crores of people was a formidable challenge. And it was none other than the farmers of my country who, by toiling hard, filled the granaries of the nation. They made the country self-reliant in foodgrain production. For a nation, the greatest measure of self-respect even today is its self-reliance.
And my dear countrymen,
The bedrock of a Viksit Bharat is also a self-reliant Bharat. The greater a nation’s reliance on others, the more its freedom comes into question. Misfortune arises when dependency becomes a habit, when we do not even realise when we abandon self-reliance and become dependent on others. This habit is fraught with danger, and hence one must remain vigilant every moment to be self-reliant.
And my dear countrymen,
Self-reliance is not confined merely to imports and exports, or to rupees, pounds, and dollars. Its meaning is not so limited. Self-reliance is linked to our capability, and when self-reliance begins to diminish, capability too continually declines. Therefore, to preserve, maintain, and enhance our capability, it is imperative to be self-reliant.
Friends,
We witnessed in Operation Sindoor the marvel of 'Made in India'. The enemy had no inkling of what weapons and capabilities we possessed, what power was destroying them in the blink of an eye. Imagine if we were not self-reliant, could we have executed Operation Sindoor with such swiftness? We would have been plagued by worries over who might supply us, whether or not we would get the required equipment, and so on. But because we held the strength of 'Made in India' in our hands, in the hands of our armed forces, they carried out their valour without concern, without interruption, and without hesitation. The results we see today are the outcome of our consistent mission over the past ten years towards self-reliance in the field of defence.
Friends,
I wish to draw your attention to another subject. None can deny that the 21st century is a technology-driven century. And when it is technology-driven, a glance at history tells us that every nation which mastered technology scaled the heights of development, reached the pinnacle, and attained new dimensions of economic power. When we speak of various dimensions of technology, I wish to draw your attention to semiconductors. I do not stand here at the ramparts of the Red Fort to criticise any person or government, nor do I wish to. But it is equally important for the youth of our country to know. In our country, files related to semiconductors started moving 50–60 years ago. The idea of a semiconductor factory began then. My young friends will be shocked to know that today, semiconductors have become a global force—but 50–60 years ago, the idea was stalled, delayed and shelved. The very conception of semiconductors was aborted. We lost 50–60 years. Meanwhile, many countries mastered semiconductors and established their strength in the world.
Friends,
Today we have freed ourselves from that burden and advanced the work on semiconductors in mission mode. Six different semiconductor units are taking shape on the ground, and we have already given the green signal to four new units.
And to my fellow countrymen, especially the youth, and to those across the world who understand the strength of Bharat's technology, I say this—by the end of this very year, 'Made in India' chip, manufactured in Bharat by the people of Bharat, will be available in the market. Let me give another example. In the energy sector, we all know that we are dependent on many countries for petrol, diesel, and gas, we are spending lakhs of crores of rupees to procure them. It is essential to make the country self-reliant in energy. We took up this resolve, and in the last 11 years, solar energy has seen a thirtyfold increase. We are building new dams to expand hydropower so that we may obtain clean energy. With Mission Green Hydrogen, Bharat is today investing thousands of crores of rupees. Keeping in mind the future of energy, Bharat is also undertaking major initiatives in nuclear energy. In the field of nuclear energy, 10 new reactors are progressing rapidly. By 2047, when the nation will complete 100 years of independence—the year we have set as the target for achieving the goal of a 'Viksit Bharat'—we are moving forward with the resolve to increase our nuclear energy capacity more than tenfold.
My dear countrymen,
Reform is a continuous process; reforms must be undertaken as per the demands of the times and prevailing circumstances. In the field of nuclear energy, we have introduced major reforms. We have now opened the doors of nuclear energy to the private sector as well; we want to combine our strengths.
My dear countrymen,
When the world today expresses concern over global warming, I wish to tell the world that Bharat had resolved to achieve 50% clean energy by 2030. That was our target for 2030. Look at the capability of my countrymen, look at their determination to fulfil the resolve of making Bharat developed—we achieved the 50% clean energy target in 2025 itself, five years ahead of schedule. This is because we are as sensitive towards the world as we are responsible towards nature.
My dear countrymen,
A huge part of the budget was spent on bringing petrol, diesel, gas etc. Lakhs of crores of rupees were wasted. If we were not dependent on energy, that money would have been used for the future of the youth of my country, that money would have been used to help the poor of my country fight against poverty, that money would have been used for the welfare of the farmers of my country, that money would have been used to change the conditions of the villages of my country, but we had to give it to foreign countries. Now we are working towards becoming self-reliant. To make the country developed, we are now moving towards ‘Samudra Manthan’ (churning of the ocean). Taking forward our Samudra Manthan, we want to work in a mission mode towards finding oil reserves, gas reserves under the sea and hence India is going to start the National Deep Water Exploration Mission. This is our important announcement to become energy independent.
My dear countrymen,
Today the whole world has become very cautious about critical minerals, people have started understanding their potential very well. The thing which did not receive much attention till yesterday has come to the centre stage today. Self-reliance in critical minerals is very essential for us too. Be it the energy sector, industry sector, defence sector or any other technology sector, today critical minerals play a very important role in technology and hence we have launched the National Critical Mission, exploration campaigns are underway in more than 1200 locations and we are moving towards becoming self-reliant in critical minerals as well.
My dear countrymen,
Every citizen of the country is seeing the wonders of the space sector and is filled with pride. And our Group Captain Shubhanshu Shukla has returned from the space station. He is also coming to India in a few days. We are also preparing for Aatmanirbhar Bharat Gaganyaan on our own in space. We are working towards building our own space station on our own. And I am very proud of the reforms done in space recently, more than 300 startups of my country are now working only in the space sector and thousands of youth are working with full potential in those 300 startups. This is the strength of the youth of my country and this is our trust in the youth of our country.
My dear countrymen,
140 crore Indians are working with full potential to fulfill the resolution of a developed India in 2047, when we will celebrate 100 years of independence. To fulfil this resolve, India is today creating a modern ecosystem in every sector and the modern ecosystem will make our country self-reliant in every field. Today, from the ramparts of the Red Fort, my appeal is to the young scientists of my country, to my talented youth, to my engineers and professionals, and also to every department of the government. Should the jet engine for our Made in India fighter jets be ours or not? We are considered the Pharma of the World. We are setting new records in the field of vaccines, but isn't it the need of the hour that we put more energy into research and development, we should have our own patents, we should research the cheapest and most effective medicines for the welfare of mankind, and in times of crisis, these should be useful for the welfare of mankind without any side effects. The Government of India has formulated the BioE3 policy. I request the youth of the country to come and study the BioE3 policy and take steps. We have to change the fate of the country and we need your support.
My dear countrymen,
Today is the era of IT, we have the power of data, isn't it the need of the hour? From operating systems to cyber security, from deep tech to artificial intelligence, everything should be our own, on which the strength of our own people is concentrated, we should introduce the power of their capabilities to the world.
Friends,
Today, be it social media or any other platform, we are working on the world's platforms. We have shown the world that our own UPI platform is surprising the world today. We have the capability; India alone is doing 50% of the real time transactions through UPI. This means power. Be it the creative world, social media or any of these platforms, I challenge the youth of my country, come, why don't we have our own platforms, why should we depend on others, why should India's wealth go out and I have faith in your capability.
My dear countrymen,
Just like we are dependent on the world for energy, it is the misfortune of the country that we have to depend on the world for fertilizers as well. The farmers of my country can also serve Mother Earth by using fertilizers properly. We are causing a lot of harm to Mother Earth by using it indiscriminately. But at the same time, I want to tell the youth of the country, the industry of the country, the private sector of the country, let us fill the reserves of fertilizers, let us find new ways and prepare our own fertilizers as per the requirement of India, let us not depend on others.
Friends,
The coming era is of EVs (electric vehicles). Now if we don't make EV batteries, we will be dependent. Be it solar panels or all the things required for electronic vehicles, we should have our own.
Friends,
I dare to say this because I have faith in the capabilities of the youth of the country and the faith is not just because they are the youth of my country, during Covid we were dependent on many things, when the youth of my country were told that we need our own vaccine, the country showed it by doing it. The Co-Win platform should be our own, the country has shown it by doing it. We have done the work of saving the lives of crores of people. The same spirit, the same passion we must give our all to become self-reliant in every sphere of life, to give our very best.
Friends,
In the last 11 years, entrepreneurship has gained tremendous strength. Today, lakhs of start-ups in Tier-2 and Tier-3 cities are strengthening the country’s economy and innovation. In the same way, crores of our youth including many of our daughters have taken loans through the Mudra Yojana to start their own businesses. They have not only stood on their own feet, but are also empowering others to do the same. This, too, in a way is giving every individual the opportunity to become self-reliant.
My friends,
Earlier, no one paid much attention to women’s self-help groups. But in the last 10 years, women’s self-help groups have done wonders. Today, their products are reaching markets across the world. Our women’s self-help groups are doing business worth lakhs and crores of rupees. I once spoke about toys in Mann Ki Baat. We used to import toys worth crores of rupees from abroad. I casually said in Mann Ki Baat, “My young friends, will we even keep bringing toys from abroad?” And today I proudly say that my country has started exporting toys. This means that if the country gets every possible opportunity and is freed from all obstacles, it can achieve great things. It should be inspired to do its utmost and the country can do it. I say to the youth of the nation: bring forward your innovative ideas, do not let your ideas die, my friends. Today’s idea could shape the future of generations to come. I stand with you. I am ready to work for you. I am ready to be your partner in this journey. Come forward, gather courage, take the initiative. To the youth who are thinking about manufacturing, come and take the lead. Tell me, if we need to change government rules. The country does not want to stop now. 2047 is not far away — every moment is precious, and friends, we do not want to waste even a single moment.
Friends,
This is an opportunity to move forward, an opportunity to dream big, an opportunity to dedicate ourselves to our resolutions. When the government is with you and I myself am with you, we can now create a new history.
Friends,
Today, the National Manufacturing Mission is progressing at great speed. Our MSMEs are recognized and respected by the world. There is always some tool or component that comes from our country’s MSMEs in the making of some of the biggest products globally. These are exported with a sense of pride. But we want to move towards a path of comprehensive and integrated development. That is why we must strengthen their capabilities. I had once said from the Red Fort — Zero Defect, Zero Effect. Today I want to reiterate that if we want the world to recognize our strength in the global market, we must constantly scale new heights in quality. The world accepts quality. Our quality must be the best, and the government’s efforts will also be there to ensure the availability of raw materials and to find ways to reduce our production costs.
And friends,
For all of us engaged in the field of manufacturing, our mantra should be: “Lower price, but higher value.” Every product of ours should have higher value, but cost less. It is with this spirit that we must move forward.
My dear countrymen,
Countless people sacrificed their lives for the country’s freedom. I have said before — they gave their youth; they went to the gallows, why? For an independent Bharat. Think back to that period 75–100 years ago, when the entire nation lived with the mantra of a free Bharat. Today, the demand of the time is this: those who lived by the mantra of an independent Bharat gave us freedom. Now, the mantra for 140 crore Indians should be a prosperous Bharat. If the sacrifices of millions could bring us freedom, then with the resolutions, hard work, self-reliance, promotion of “Vocal for Local,” and the chanting of the mantra of Swadeshi by millions, we can also create a prosperous Bharat. That generation dedicated itself to a free Bharat; this generation must take bold new steps for a prosperous Bharat, that is what the times demand. That is why I keep urging again and again, and I want to tell all the influencers of the country — help me in spreading this mantra. I appeal to all political parties, politicians, everyone: come, this is not the agenda of any one political party. Bharat belongs to all of us. Together, let us make “Vocal for Local” the mantra of every citizen’s life.
We should buy and use only those products made in Bharat, made with the sweat of Indian citizens, that carry the fragrance of our soil and strengthen our resolve for self-reliance. Let this be our collective pledge, and in no time, friends, we will change the world. Today, I want to appeal to every small trader and shopkeeper, you too have a responsibility. In our childhood, we used to see shops simply labelled as “Ghee Shop,” but over time people began writing “Pure Ghee Shop.” In the same way, I want traders and shopkeepers across the country to put up boards saying: “Swadeshi goods sold here”. Let us take pride in Swadeshi. We should use it not out of compulsion, but with strength, for our own strength and if needed, even to compel others to use it. That should be our power. This should be our guiding mantra.
My dear countrymen,
For a very long time, I have had the opportunity to serve in government. I have witnessed many ups and downs. I am familiar with the challenges faced by governments, as well as with the limitations of administrative systems. Yet, despite all this, it remains our responsibility not to waste our energy on diminishing someone else’s achievements. From my vast experience, I say this let us not expend our energy in undermining others; instead, we must devote our entire energy to improving our own abilities and achievements. When we grow and excel, the world will acknowledge our worth. Today, when economic self-interest is growing across the globe, the demand of the hour is that we must not sit lamenting over crises. With courage, we must strive to enhance our own strength and standing. And from my 25 years of administrative experience, I can say this—if we choose this path, and if everyone chooses it, then no selfish interest will ever be able to entrap us.
My dear countrymen,
The past decade has been one of Reform, Perform, and Transform. But now, we must add new strength to our efforts. In recent times, we have undertaken many reforms—whether in the field of FDI, in the insurance sector, in allowing global universities to establish campuses in Bharat. We have abolished more than 40,000 unnecessary compliances. Not only that, we have also scrapped over 1,500 obsolete laws. We have gone to Parliament to amend dozens of laws to simplify them, always placing the interests of the public first. This time too, amidst the ruckus, the news may not have reached people about a very significant reform that has taken place in the Income Tax Act. We have decided to abolish more than 280 sections. And friends, our reforms are not limited to the economic front alone—we have also implemented reforms to make life easier for citizens. The promptness of income tax refunds is a result of reforms. Cashless assessments are a result of reforms. Exempting income up to Rs 12 lakh from income tax—this has brought great joy to my middle-class families, who are eager to contribute to nation-building. Never before did anyone imagine that income up to Rs 12 lakh could be entirely tax-free, but we have made it a reality today.
When the strength of the nation increases, its citizens reap the benefits. Since the days of British rule, we were bound under the penal code, living under the constant fear of punishment. Seventy-five years of independence passed in this manner. We have abolished the penal code and brought in Bharatiya Nyaya Sanhita. It embodies trust in the citizens of Bharat, a sense of belonging, and is filled with sensitivity. We have resolved to accelerate the journey of reform, and we wish to advance rapidly. I wish to tell my countrymen—everything I am doing, I am doing for the country, not for myself, not to harm anyone. I invite the political parties, my competitors, and all fellow leaders to come forward for the sake of the nation’s bright future and join us. Whether it is structural reforms, regulatory reforms, policy reforms, process reforms, or the need for constitutional reforms, we have made every kind of reform our mission today.
And my dear countrymen,
For the next generation reforms, we have decided to constitute a task force. This task force will complete its work within a set timeframe. Current rules, laws, policies, and procedures must be re-drafted to suit the 21st century, to fit the global environment, and to align with the vision of making Bharat a developed nation by 2047. The task force has been created to accomplish this within the prescribed period.
Friends,
These reforms will give courage to all those who wish to shape their future. Be it our start-ups, our small industries, or our cottage industries, entrepreneurs will see a significant reduction in their compliance costs, which in turn will give them new strength. In the field of exports too, changes in logistics and systems will give them a major advantage.
Friends,
There are laws in our country, astonishing as it may sound that provide for imprisonment over trivial matters, and no one ever paid attention to them. I have taken it upon myself to ensure that such unnecessary laws, which place Indian citizens behind bars, are abolished. We had introduced a bill in Parliament earlier; we have brought it again this time.
Friends,
This Diwali, I am going to make it a double Diwali for you. This Diwali, you fellow countrymen are going to get a very big gift. In the last 8 years, we have done a big reform of GST, reduced the tax burden across the country, simplified the tax regime and after 8 years, the need of the hour is that we should review it once. We started the review by setting up a high-power committee and also held discussions with the states.
My dear countrymen,
We are coming with the next generation of GST reforms, this will be a gift for you this Diwali, taxes needed by the common man will be reduced substantially, a lot of facilities will be increased. Our MSMEs, our small entrepreneurs, will get a huge benefit. Everyday items will become very cheap and that will also give a new boost to the economy.
My dear countrymen,
Today the country is moving at a fast pace towards becoming the third largest economy. We are knocking at the doors and we will achieve it very fast and there will be a day when I will go amongst you and share this news from the ramparts of the Red Fort. Today the entire world is confident about India's economy and economic condition. Amidst so much instability, India's financial discipline, the energy of India's finance, remains a ray of hope. When the economy is in the grip of crisis, the belief that India is the only one to get out of it has grown in the world. Today inflation is under control, our forex exchange reserves are very strong, our macroeconomic indicators are very strong, global rating agencies also constantly praise India, expressing more and more confidence in the Indian economy. We are making new efforts in this direction so that the benefits of this growing economy reach the poor of my country, the farmers of my country, the women power of my country, the middle class of my country, and it becomes a source of strength for the development of my country.
Today, opportunities are being created for our youth in new sectors. A massive campaign is going on for skill development, self-employment, internships in big companies and hence, youth of the country. Today I have brought good news for you too, for the youth of my country. Today is the 15th of August. Today, on August 15th, we are launching and implementing a scheme worth Rs 1 lakh crore for the youth of my country. The Pradhan Mantri Viksit Bharat Rojgar Yojana is being implemented today on August 15th, this is very good news for you. Under this scheme, the government will give Rs. 15000 to the youth, to every son or daughter who gets a job in the private sector. Companies which generate more opportunities for providing new employment will also be given incentives. Pradhan Mantri Vikas Bharat Rojgar Yojana will create new employment opportunities for approximately 3.5 crore youth. I congratulate all the young people for this.
My dear countrymen,
Today, everyone has started acknowledging the power of women in India. Our women are the beneficiaries of the growing economy, but our women have also contributed a lot in accelerating the growing economy, our mother power has contributed, our women power has contributed. Our daughters are dominating from startups to the space sector. They are dominating the sports field, shining in the army, today with pride they are participating in the country's development journey by standing shoulder to shoulder. The nation was filled with pride when the first NDA women candidates passed out. The whole country was filled with pride, all the TV channels were following her. What a moment of great pride it was. Self Help Group, the sisters of 10 crore Self Help Groups, are doing such amazing things. Namo Drone Didi Nari Shakti became a new identity. I met a sister in the village, she says that now the villagers call her Pilot. She was saying it with great pride that she was not very educated but she had achieved status.
Friends,
We had pledged to make 3 crore women Lakhpati Didi and I am satisfied that we are working at a fast pace. We will achieve the target of 3 crore before time and today I want to happily tell the country, see the power of my Nari Shakti, two crore women have become Lakhpati Didi in no time. Today some Lakhpati Didi are sitting in front of us. This is my strength, and I believe friends, this will increase their participation in India's development journey.
My dear countrymen,
The farmers of my country have a huge contribution to the economy of India. The hard work of the farmers of India is paying off. Last year, the farmers of my country broke all previous records in the production of grains, this is the potential of my country. The same amount of land, but the systems have changed, water has started reaching, good seeds have started becoming available, farmers have started getting better facilities, so they are increasing their strength for the country. Today India is number one in the world in the production of milk, pulses and jute. Today we are the second largest fish producer in the world. Look at the power of my fisherman brothers and sisters. We have reached the second position in the world in fish production. Today India has also reached the second position in the world in the production of rice, wheat, fruits and vegetables.
Friends,
You will be happy that the produce of my country's farmers is reaching the global markets today. Agro products worth 4 lakh crore rupees have been exported. The farmers of my country have shown us their strength. Whether they are small farmers, cattle rearers, fishermen, we are providing them the benefits of the country's development schemes. Whether it is PM Kisan Samman Nidhi, rain water harvesting, irrigation schemes, quality seeds, fertilizer requirement, in every sector today farmers have a trust in crop insurance. He is becoming courageous, the country is getting its results too. Earlier this was a matter of imagination, today it has become a reality.
Countrymen,
To save the livestock of our country, we remember that we got a Covid vaccine for free, but we have also administered 125 doses for free to the animals so far. In order to get rid of foot and mouth disease, which is called ‘Khurpaka’ disease here in North India, we have administered 125 crore doses and that too for free. In terms of agriculture, those districts of the country where farmers have lagged behind others, due to some reason or the other, there are 100 such districts where there is relatively less agriculture and hence we have identified 100 districts from across the country and have launched a campaign to empower the farmers there, to help the farmers, and for this we have started the PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana. PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana will provide a little help to those 100 districts of the country, then the farmers there will also be able to compete with other farmers of India.
My dear countrymen,
India's farmers, India's cattle rearers, India's fishermen, these are our biggest priorities. Modi is standing like a wall against any harmful policy related to the farmers of India, the fishermen of India and the cattle rearers of India. India will never accept any compromise regarding its farmers, its livestock farmers, its fishermen.
Dear countrymen,
I have not had to read in books what poverty is. I know it, I have been in the government too and hence my endeavour has been that the government should not be confined to files. The government should be in the lives of the citizens of the country.
Whether they are Dalits, the oppressed, the exploited, or the deprived, the governments should be proactively positive for them, the governments should be pro-people. We are making continuous efforts in that direction. For every person in need in society, some people think that government schemes used to be earlier as well — no, we are implementing government schemes on the ground. We emphasize saturation, because if there is any true execution of social justice, it is in saturation where no eligible person is left out, where the government goes to the eligible person’s home, and ensures they get what is rightfully theirs. We are working towards that.
When Jan Dhan accounts were opened, it wasn’t just about opening a bank account — it gave people self-respect, the feeling that the doors of the bank are open for me too, that I too can walk into the bank, put my hands on the table, and talk. This confidence is what we have instilled. Ayushman Bharat freed people from the habit of silently enduring illness, and helped them get good healthcare. When we help senior citizens with more than 5,00,000 rupees for their health needs, it shows our concern for their well-being. Today, with PM Awas, 4 crore poor people have received houses — meaning new dreams take root in their lives. Those are not just four walls, friends. For street vendors, there is the PM SVANidhi scheme, for those who once remained trapped in the cycle of paying high interest, this scheme has now enabled them to do business freely. You must have seen that today even street vendors accept and make payments through UPI. This change shows that the government should be present in the lives of even the last person in society. That is why these grassroots schemes are designed, implemented, and when they take root, they become a powerful medium to bring transformation in people’s lives. There was a time when the poor, the oppressed, the tribal communities, the deprived, the differently abled, and our widowed mothers and sisters had to wander from place to place for their rights, spending their whole lives going from one government office to another. Today, the government comes to your doorstep with a saturation approach. Crores of beneficiaries are receiving the benefits of government schemes, and Direct Benefit Transfer has been a truly revolutionary step.
Friends,
The country has heard the slogan of “Garibi Hatao” (Eradicate Poverty) many times, even from the Red Fort, and the nation grew tired of hearing it over and over. People had accepted that poverty could not be removed. But when we take schemes directly to the homes of the poor, when we instil confidence in their hearts, then 25 crore poor people of my country defeat poverty, rise above it, and create a new history. Today, over 25 crore poor people in the last 10 years — have overcome poverty and stepped out of it, creating a new “neo–middle
class.”
My friends,
This neo–middle class and the existing middle class form a partnership filled with both aspirations and efforts, and this is going to become a great strength in taking the country forward.
My dear countrymen,
In the very near future, we will be marking the 200th birth anniversary of the great social reformer Mahatma Jyotiba Phule. We are going to begin the celebrations for this anniversary. Mahatma Jyotiba Phule’s principles and the mantras he gave us carry inspiration for us — the mantra of “priority to the backward.” By giving priority to the backward, we want to reach the heights of transformation. We want to put in our utmost effort for this. Through transparent policies, we wish to make “priority to the backward” a reality on the ground, bringing it into the life of every backward person.
Friends,
Whether it is the PM SVANidhi scheme for street vendors, the Vishwakarma scheme for our skilled artisans, the PM Jan Man scheme for those who remain disadvantaged even among the tribal communities, or our efforts to bring Eastern Bharat on par with the rest of the country in development and give it leadership opportunities — we are not concerned only with socially backward groups, we also want to give priority to backward regions. We want to prioritize the districts that have lagged behind. We want to prioritize the blocks that have been left behind as well. We have worked with the same mission for 100 Aspirational Districts and 500 Aspirational Blocks. We have emphasized infrastructure projects worth thousands of crores of rupees for the development of Eastern Bharat, with the aim of transforming lives there and making the region an active participant in the nation’s journey of development.
My dear countrymen,
There should be development in every field of life. Sports too have an important role in development. There was a time when parents frowned upon children spending time in play; today, the situation has been entirely reversed. If children come forward in sports, take interest in them, parents are filled with pride. I see this as an auspicious sign. When I see an environment of encouragement for sports within the families of my country, my heart swells with pride. I regard this as a most auspicious indication for the nation’s future.
And friends,
To promote sports, we have brought forth the National Sports Policy—after several decades, we have introduced the 'Khelo India policy' in the country, so that there may be a comprehensive effort for the development of the sports sector. From school to the Olympics, we wish to develop an entire ecosystem—whether in coaching, in matters of fitness, in sports grounds, in facilities for sports, in providing the necessary equipment for games, or in assisting small industries to manufacture sports goods. In other words, we wish to take this entire ecosystem to children even in the remotest areas.
But friends,
When I speak of fitness, when I speak of sports, I also wish to place before you a matter of concern. Every family in our country should take it seriously—obesity is becoming a very grave crisis for our nation. Experts say that in the coming years, one in every three people will suffer from obesity. We must protect ourselves from obesity. And therefore, while many steps will have to be taken, I had made one small suggestion—that every family should resolve that when cooking oil comes into the house, it should be 10% less than usual, and its use should also be 10% less. By doing so, we shall make our contribution towards winning the fight against obesity.
My dear countrymen,
Our nation is fortunate—we are heirs to a heritage thousands of years old, from which we constantly draw energy, inspiration, and a path of sacrifice and penance. This year marks the 350th martyrdom anniversary of Guru Tegh Bahadur Ji, who sacrificed everything for the protection of our culture and values. Today, I bow in reverence to him.
Friends,
The strength of our culture lies in our diversity. We wish to celebrate diversity, to cultivate the habit of celebrating diversity. It is our pride that Bharat Maa, like a magnificent garden, is adorned with flowers of countless kinds, each adding to her rich diversity. This diversity is our great inheritance and our great pride. We have seen at the 'Maha Kumbh' in Prayagraj how Bharat's diversity is lived—crores of people, united in one emotion, one spirit, one endeavour—something that appears truly wondrous to the world. The success of the 'Maha Kumbh' is a resounding testament to Bharat's unity and strength.
Friends,
Our country is richly endowed with linguistic diversity. That is why we have accorded classical language status to Marathi, Assamese, Bangla, Pali, and Prakrit. In my view, the more our languages develop, the more enriched they become, the stronger our entire knowledge system will grow. This is our strength—and in today’s age of data, it can also become a great strength for the world, for such is the power of our languages. We must be proud of all our languages, and everyone should contribute to their development.
Friends,
Our manuscripts hold vast treasures of knowledge, yet there has been indifference towards them. Under the Gyan Bharatam Mission, we are now working across the nation to locate handwritten texts, manuscripts, and centuries-old documents, and to use today’s technology to preserve their wealth of knowledge for future generations.
My dear countrymen,
Our clear belief is that this country is not built by governments alone; it is not built only by those who hold the reins of state power; it is not built solely by those who administer governance. This nation is built by the toil of crores of people—by sages, saints, scientists, teachers, farmers, soldiers, workers, labourers—everyone’s efforts contribute to nation-building. Contributions come from individuals and from institutions alike. Today, with great pride, I wish to mention one such institution. One hundred years ago, the Rashtriya Swayamsevak Sangh was founded. These 100 years of service to the nation constitute a proud and golden chapter. With the resolve of nation-building through character-building, with the aim of serving Maa Bharati, the swayamsevaks have, for a century, dedicated their lives to the welfare of the motherland. Service, dedication, organisation, and unmatched discipline—these have been its hallmarks. In a sense, the Rashtriya Swayamsevak Sangh is the world’s largest NGO, with a century-long history of devotion. Today, from the ramparts of the Red Fort, I salute all the swayamsevaks who have contributed to this century-long journey of national service, and the nation takes pride in this grand and dedicated journey of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, which will continue to inspire us.
My dear countrymen,
We are moving towards prosperity, but the road to prosperity passes through security. Over the past 11 years, we have worked with full dedication for national security, defending the nation, and for the safety of its citizens. We have succeeded in bringing about change. The country knows that vast tribal areas of our nation had, for many decades, been blood-soaked in the grip of Naxalism and Maoism. The greatest suffering was endured by my tribal families—tribal mothers and sisters lost their bright, promising children; young sons were lured onto the wrong path, misled, and their lives destroyed. We took firm and decisive action. There was a time when Naxalism had taken root in more than 125 districts. Our tribal areas and youth were caught in the clutches of Maoism. Today, we have reduced that number from over 125 districts to merely 20. This is the greatest service we have rendered to our tribal communities. There was a time when the name of Bastar evoked the sounds of Maoist and Naxalite bombs and guns. Today, after being freed from Maoism and Naxalism, Bastar’s youth participate in the Olympics; thousands of young people, shouting “Bharat Mata Ki Jai”, enter the sports field, and the entire atmosphere brims with enthusiasm. The nation is witnessing this transformation. Regions once known as the “Red Corridor” are now becoming corridors of green development. This is a matter of pride for us. In those parts of Bharat's map once stained red with blood, we have now hoisted the tricolour of the Constitution, the rule of law, and development.
My dear countrymen,
This is the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. By freeing these tribal areas from Naxalism and saving the lives of the youth of my tribal families, we have paid him a true tribute.
My dear countrymen,
Today, I wish to warn the nation of a grave concern and challenge. As part of a deliberate conspiracy, the demography of the country is being altered. Seeds of a new crisis are being sown. These infiltrators are snatching away the livelihoods of our youth. These infiltrators are targeting our sisters and daughters. This will not be tolerated. These infiltrators are misleading innocent tribals and seizing their lands. The nation will not endure this. When demographic change occurs, particularly in border areas, it creates a crisis for national security. It threatens the unity, integrity, and progress of the country. It sows the seeds of social tension. No country can hand itself over to infiltrators. No nation in the world does so—how then can we allow Bharat to do so? Our forefathers attained freedom through sacrifice; they gave us a free Bharat. It is our duty towards those great souls that we do not accept such acts within our nation. This will be their true tribute. Therefore, today from the ramparts of the Red Fort, I announce that we have decided to launch a High-Power Demography Mission. Through this mission, the severe crisis now looming over Bharat will be addressed in a deliberate and time-bound manner. We are moving forward in this direction.
My dear countrymen,
Tomorrow is the auspicious festival of Janmashtami, celebrated across the nation as the birth anniversary of Lord Shri Krishna.
Friends,
When I remember Lord Shri Krishna, we are seeing that the methods of warfare are changing all over the world today. We have seen that India is capable of handling every new method of warfare. We have shown in Operation Sindoor, whatever expertise we had in technology. Pakistan has attacked our military bases, our airbases, our sensitive places, our places of worship, our citizens with missiles and drones in countless numbers. The country has seen it, but the efforts made in the last 10 years to keep the country safe, the result of that power was that their every attack was scattered like straw by our brave soldiers and our technology. They could not cause even the slightest damage and hence, when technology is expanding in the battlefield, technology is becoming dominant, then for the protection of the nation, for the safety of the citizens of the country, we also need to further expand the expertise that we have gained today. The mastery we have achieved today needs to be continuously upgraded. And so, friends, I have taken a pledge. I need your blessings, I need the blessings of crores of countrymen, because no matter how much prosperity there is, if there is indifference towards security, then even prosperity is of no use and therefore the importance of security is very great.
And that is why I am saying today from the ramparts of the Red Fort that in the coming 10 years, by 2035, all the important places of the nation, which include strategic as well as civilian areas, like hospitals, railways, any centre of faith, will be given complete security cover through new platforms of technology. This security shield should keep expanding, every citizen of the country should feel safe, Whatever technology comes to attack us, our technology should prove to be better than that and hence, in the coming 10 years, till 2035, I want to expand this national security shield, strengthen it, modernize it and hence, taking inspiration from Lord Shri Krishna, we have chosen the path of the Sudarshan Chakra of Shri Krishna. Many of you might remember that when the battle of Mahabharat was going on, Shri Krishna had blocked the sunlight with his Sudarshan Chakra and made it dark during the day. Sunlight was blocked with Sudarshan Chakra and Arjuna was able to fulfill the oath he had taken to kill Jayadratha. This is the result of the might and strategy of Sudarshan Chakra. Now the country will launch Sudarshan Chakra Mission. This mission Sudarshan Chakra, a powerful weapon system, will not only neutralize the enemy's attack but will also hit back at the enemy many times more.
We have also decided some basic points for this Sudarshan Chakra mission of India; we want to take it forward with great intensity in the coming 10 years. Firstly, this entire modern system, its research, development, its manufacturing should be done in our country itself, it should be done with the talent of the youth of our country, it should be made by the people of our country. Secondly, there will be a system which will calculate the possibilities of the future in terms of warfare and work out the strategy of Plus One. And the third thing was the power of the Sudarshan Chakra, it was very precise, it went wherever it had to go and came back to Shri Krishna. We will move forward towards developing a system for targeted precise action through this Sudarshan Chakra and therefore, I pledge to take this work forward with great commitment for the security of the nation and the safety of citizens in the changing ways of warfare.
My dear countrymen,
When we talk about democracy, independent India, then our constitution is the best lighthouse for us, our centre of inspiration, but 50 years ago, the Constitution of India was strangled. The Constitution of India was stabbed in the back, the country was turned into a prison, an emergency was imposed, a state of emergency was imposed. It has been 50 years since the Emergency, no generation of the country should ever forget this sin of murdering the Constitution. The sinners who killed the constitution should not be forgotten and we should move forward by strengthening our dedication towards the Constitution of India, it is our inspiration.
My dear countrymen,
I had spoken about Panch Prana from this Red Fort. Today, I want to remind my countrymen once again from the Red Fort. To build a developed India, we will neither stop nor bow down, we will keep working hard and we will build a developed India before our eyes in 2047.
My dear countrymen,
Our second pledge is that we will not allow even a single particle of slavery to remain in our lives, in our systems, in our rules, laws and traditions. We will not rest until we are free from all forms of slavery.
My dear countrymen,
We will be proud of our heritage. The biggest ornament, the biggest jewel, the biggest crown jewel of our identity is our heritage, we will be proud of our heritage.
My dear countrymen,
Unity is the most powerful mantra among all these and hence it will be our collective resolve that no one should be able to break the thread of unity.
My dear countrymen,
Fulfilling our duty towards Maa Bharati is no less than worship, no less than penance, no less than adoration, and with the same feeling, for the welfare of the motherland, while putting in our utmost hard work, we will devote ourselves to achieving the target of developed India by 2047, we will not leave any opportunity with whatever capability we have, not only that, we will create new opportunities and after creating them, we will keep moving ahead with the strength of 140 crore countrymen, keep moving ahead, keep moving ahead.
My dear countrymen,
We have to remember, 140 crore countrymen have to remember, the one who has toiled hard, the one who has toiled hard, is the one who has created history. The one who has worked hard, is the one who has created history. The one who has broken the steel rocks, the one who has broken the steel rocks, is the one who has bent the time. The one who has broken the steel rocks, is the one who has bent the time. And this is the time to bend the time, this is the right time.
My dear countrymen,
Once again, I extend my best wishes to all of you on this great festival of Independence. I extend my heartiest congratulations to you. Will you say with me,
Jai Hind! Jai Hind! Jai Hind!
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Thank you very much!