Prime Minister's Office
English rendering of the text of Prime Minister Shri Narendra Modi's address from the ramparts of Red Fort on the occasion of 79th Independence Day
15 AUG 2025 12:29PM by PIB Delhi
My dear countrymen,
This grand festival of Independence is a celebration of the 140 crore resolutions of our people. This festival of Independence is a moment of collective achievements, a moment of pride, and our hearts are filled with joy. The nation is continuously strengthening the spirit of unity. Today, 140 crore Indians are adorned in the colours of the Tricolour. ‘Har Ghar Tiranga’ is fluttering, whether from the deserts, the Himalayan peaks, the seashores, or densely populated regions and everywhere there is one echo, one cheer: the praise of our motherland, dearer to us than life itself.
My dear countrymen,
In 1947, with endless possibilities and the strength of millions of arms, our country became free. The aspirations of the nation were taking flight, but the challenges were even greater. Following the principles of revered Bapu, the members of the Constituent Assembly fulfilled a most important responsibility. For 75 years, the Constitution of Bharat has been guiding us like a lighthouse. The makers of our Constitution—many learned and great leaders like Dr. Rajendra Prasad, Babasaheb Ambedkar, Pandit Nehru, Sardar Vallabhbhai Patel, Dr. Sarvepalli Radhakrishnan played a vital role. Our women too made significant contributions. Scholars like Hansa Mehta and Dakshayani Velayudhan played their part in strengthening the Constitution of Bharat. Today, I bow with respect to these makers of the Constitution, who guided and gave direction to the country, from the ramparts of the Red Fort.
My dear countrymen,
Today, we are also celebrating the 125th birth anniversary of Dr. Syama Prasad Mookerjee. Dr. Syama Prasad Mookerjee was the first great personality of the nation to sacrifice his life for the Constitution of Bharat. His sacrifice for the Constitution, the removal of the wall of Article 370, and the realization of the mantra of “One Nation, One Constitution” have been our true tribute to Dr. Syama Prasad Mookerjee. Today many distinguished guests are present at the Red Fort, members of village panchayats from far-flung areas, representatives of “Drone Didis,” “Lakhpati Didis,” sportspersons, and other eminent personalities who have contributed to the life of the nation. In a way, I am experiencing a mini Bharat before my eyes. And the vast Bharat is also connected to the Red Fort through technology. On this grand festival of independence, I extend my heartfelt greetings to my fellow countrymen, to lovers of Bharat spread across the world, and to our friends everywhere.
Friends,
Nature is testing us all. In the past few days, we have faced many natural disasters—landslides, cloudbursts, and countless other calamities. Our sympathies are with the victims. The state governments and the central government, working together, are fully engaged in rescue operations, relief efforts, and rehabilitation work.
Friends,
I see a special significance in today’s 15th August. I feel great pride that today I have the opportunity to salute the brave warriors of Operation Sindoor from the ramparts of the Red Fort. Our courageous soldiers punished the enemies beyond anything they could have imagined. On 22nd April, terrorists crossed the border and committed a massacre in Pahalgam, killing people after asking their religion, shooting husbands in front of their wives, and executing fathers in front of their children. The entire nation was filled with outrage, and the whole world was shocked by such a massacre.
My dear countrymen,
Operation Sindoor was the expression of that outrage. After the events of the 22nd, we gave our army complete freedom—let them decide the strategy, choose the targets, and select the timing. And our army accomplished something that had not happened in decades. Penetrating hundreds of kilometres into enemy territory, they reduced terrorist headquarters to dust and turned terrorist headquarters into ruins. Pakistan is still sleepless. The devastation in Pakistan has been so huge that every day brings new revelations and fresh information.
My dear countrymen,
Our nation has endured terrorism for many decades. The heart of the country has been pierced time and again. Now, we have established a new normal: those who nurture and harbour terrorism, and those who empower terrorists, will no longer be seen as separate. They are all equal enemies of humanity, with no distinction between them. Bharat has now decided that we will no longer tolerate these nuclear threats. The nuclear blackmail that has gone on for so long will no longer be endured. If our enemies continue this attempt in the future, our army will decide on its own terms, at the time of its choosing, in the manner it deems fit, and target the objectives it selects and we will act accordingly. We will give a fitting and crushing response.
My dear countrymen,
Bharat has now decided—blood and water will not flow together. The people of the country now fully understand how unjust and one-sided the Indus Waters Treaty has been. The waters of rivers originating from Bharat are irrigating the fields of our enemies, while the farmers and the soil of our own nation remain thirsty. This was an agreement that has caused unimaginable loss to our farmers for the past seven decades. Now, the water that rightfully belongs to Bharat will be reserved solely for Bharat, solely for the farmers of Bharat. The form of the Indus Agreement that Bharat has endured for decades will not be tolerated any longer. This agreement is unacceptable to us in the interest of our farmers, and in the interest of the nation.
My dear countrymen,
Countless people sacrificed their lives for freedom, they dedicated their entire youth, spent their lives in prisons, and embraced the gallows, not for personal gains but for the honour of Maa Bharati, for the freedom of crores of people, to break the chains of slavery, and with one emotion in their hearts—Dignity.
Friends, slavery made us impoverished, and it also rendered us dependent. Our reliance upon others kept increasing. We all know that after independence, feeding crores of people was a formidable challenge. And it was none other than the farmers of my country who, by toiling hard, filled the granaries of the nation. They made the country self-reliant in foodgrain production. For a nation, the greatest measure of self-respect even today is its self-reliance.
And my dear countrymen,
The bedrock of a Viksit Bharat is also a self-reliant Bharat. The greater a nation’s reliance on others, the more its freedom comes into question. Misfortune arises when dependency becomes a habit, when we do not even realise when we abandon self-reliance and become dependent on others. This habit is fraught with danger, and hence one must remain vigilant every moment to be self-reliant.
And my dear countrymen,
Self-reliance is not confined merely to imports and exports, or to rupees, pounds, and dollars. Its meaning is not so limited. Self-reliance is linked to our capability, and when self-reliance begins to diminish, capability too continually declines. Therefore, to preserve, maintain, and enhance our capability, it is imperative to be self-reliant.
Friends,
We witnessed in Operation Sindoor the marvel of 'Made in India'. The enemy had no inkling of what weapons and capabilities we possessed, what power was destroying them in the blink of an eye. Imagine if we were not self-reliant, could we have executed Operation Sindoor with such swiftness? We would have been plagued by worries over who might supply us, whether or not we would get the required equipment, and so on. But because we held the strength of 'Made in India' in our hands, in the hands of our armed forces, they carried out their valour without concern, without interruption, and without hesitation. The results we see today are the outcome of our consistent mission over the past ten years towards self-reliance in the field of defence.
Friends,
I wish to draw your attention to another subject. None can deny that the 21st century is a technology-driven century. And when it is technology-driven, a glance at history tells us that every nation which mastered technology scaled the heights of development, reached the pinnacle, and attained new dimensions of economic power. When we speak of various dimensions of technology, I wish to draw your attention to semiconductors. I do not stand here at the ramparts of the Red Fort to criticise any person or government, nor do I wish to. But it is equally important for the youth of our country to know. In our country, files related to semiconductors started moving 50–60 years ago. The idea of a semiconductor factory began then. My young friends will be shocked to know that today, semiconductors have become a global force—but 50–60 years ago, the idea was stalled, delayed and shelved. The very conception of semiconductors was aborted. We lost 50–60 years. Meanwhile, many countries mastered semiconductors and established their strength in the world.
Friends,
Today we have freed ourselves from that burden and advanced the work on semiconductors in mission mode. Six different semiconductor units are taking shape on the ground, and we have already given the green signal to four new units.
And to my fellow countrymen, especially the youth, and to those across the world who understand the strength of Bharat's technology, I say this—by the end of this very year, 'Made in India' chip, manufactured in Bharat by the people of Bharat, will be available in the market. Let me give another example. In the energy sector, we all know that we are dependent on many countries for petrol, diesel, and gas, we are spending lakhs of crores of rupees to procure them. It is essential to make the country self-reliant in energy. We took up this resolve, and in the last 11 years, solar energy has seen a thirtyfold increase. We are building new dams to expand hydropower so that we may obtain clean energy. With Mission Green Hydrogen, Bharat is today investing thousands of crores of rupees. Keeping in mind the future of energy, Bharat is also undertaking major initiatives in nuclear energy. In the field of nuclear energy, 10 new reactors are progressing rapidly. By 2047, when the nation will complete 100 years of independence—the year we have set as the target for achieving the goal of a 'Viksit Bharat'—we are moving forward with the resolve to increase our nuclear energy capacity more than tenfold.
My dear countrymen,
Reform is a continuous process; reforms must be undertaken as per the demands of the times and prevailing circumstances. In the field of nuclear energy, we have introduced major reforms. We have now opened the doors of nuclear energy to the private sector as well; we want to combine our strengths.
My dear countrymen,
When the world today expresses concern over global warming, I wish to tell the world that Bharat had resolved to achieve 50% clean energy by 2030. That was our target for 2030. Look at the capability of my countrymen, look at their determination to fulfil the resolve of making Bharat developed—we achieved the 50% clean energy target in 2025 itself, five years ahead of schedule. This is because we are as sensitive towards the world as we are responsible towards nature.
My dear countrymen,
A huge part of the budget was spent on bringing petrol, diesel, gas etc. Lakhs of crores of rupees were wasted. If we were not dependent on energy, that money would have been used for the future of the youth of my country, that money would have been used to help the poor of my country fight against poverty, that money would have been used for the welfare of the farmers of my country, that money would have been used to change the conditions of the villages of my country, but we had to give it to foreign countries. Now we are working towards becoming self-reliant. To make the country developed, we are now moving towards ‘Samudra Manthan’ (churning of the ocean). Taking forward our Samudra Manthan, we want to work in a mission mode towards finding oil reserves, gas reserves under the sea and hence India is going to start the National Deep Water Exploration Mission. This is our important announcement to become energy independent.
My dear countrymen,
Today the whole world has become very cautious about critical minerals, people have started understanding their potential very well. The thing which did not receive much attention till yesterday has come to the centre stage today. Self-reliance in critical minerals is very essential for us too. Be it the energy sector, industry sector, defence sector or any other technology sector, today critical minerals play a very important role in technology and hence we have launched the National Critical Mission, exploration campaigns are underway in more than 1200 locations and we are moving towards becoming self-reliant in critical minerals as well.
My dear countrymen,
Every citizen of the country is seeing the wonders of the space sector and is filled with pride. And our Group Captain Shubhanshu Shukla has returned from the space station. He is also coming to India in a few days. We are also preparing for Aatmanirbhar Bharat Gaganyaan on our own in space. We are working towards building our own space station on our own. And I am very proud of the reforms done in space recently, more than 300 startups of my country are now working only in the space sector and thousands of youth are working with full potential in those 300 startups. This is the strength of the youth of my country and this is our trust in the youth of our country.
My dear countrymen,
140 crore Indians are working with full potential to fulfill the resolution of a developed India in 2047, when we will celebrate 100 years of independence. To fulfil this resolve, India is today creating a modern ecosystem in every sector and the modern ecosystem will make our country self-reliant in every field. Today, from the ramparts of the Red Fort, my appeal is to the young scientists of my country, to my talented youth, to my engineers and professionals, and also to every department of the government. Should the jet engine for our Made in India fighter jets be ours or not? We are considered the Pharma of the World. We are setting new records in the field of vaccines, but isn't it the need of the hour that we put more energy into research and development, we should have our own patents, we should research the cheapest and most effective medicines for the welfare of mankind, and in times of crisis, these should be useful for the welfare of mankind without any side effects. The Government of India has formulated the BioE3 policy. I request the youth of the country to come and study the BioE3 policy and take steps. We have to change the fate of the country and we need your support.
My dear countrymen,
Today is the era of IT, we have the power of data, isn't it the need of the hour? From operating systems to cyber security, from deep tech to artificial intelligence, everything should be our own, on which the strength of our own people is concentrated, we should introduce the power of their capabilities to the world.
Friends,
Today, be it social media or any other platform, we are working on the world's platforms. We have shown the world that our own UPI platform is surprising the world today. We have the capability; India alone is doing 50% of the real time transactions through UPI. This means power. Be it the creative world, social media or any of these platforms, I challenge the youth of my country, come, why don't we have our own platforms, why should we depend on others, why should India's wealth go out and I have faith in your capability.
My dear countrymen,
Just like we are dependent on the world for energy, it is the misfortune of the country that we have to depend on the world for fertilizers as well. The farmers of my country can also serve Mother Earth by using fertilizers properly. We are causing a lot of harm to Mother Earth by using it indiscriminately. But at the same time, I want to tell the youth of the country, the industry of the country, the private sector of the country, let us fill the reserves of fertilizers, let us find new ways and prepare our own fertilizers as per the requirement of India, let us not depend on others.
Friends,
The coming era is of EVs (electric vehicles). Now if we don't make EV batteries, we will be dependent. Be it solar panels or all the things required for electronic vehicles, we should have our own.
Friends,
I dare to say this because I have faith in the capabilities of the youth of the country and the faith is not just because they are the youth of my country, during Covid we were dependent on many things, when the youth of my country were told that we need our own vaccine, the country showed it by doing it. The Co-Win platform should be our own, the country has shown it by doing it. We have done the work of saving the lives of crores of people. The same spirit, the same passion we must give our all to become self-reliant in every sphere of life, to give our very best.
Friends,
In the last 11 years, entrepreneurship has gained tremendous strength. Today, lakhs of start-ups in Tier-2 and Tier-3 cities are strengthening the country’s economy and innovation. In the same way, crores of our youth including many of our daughters have taken loans through the Mudra Yojana to start their own businesses. They have not only stood on their own feet, but are also empowering others to do the same. This, too, in a way is giving every individual the opportunity to become self-reliant.
My friends,
Earlier, no one paid much attention to women’s self-help groups. But in the last 10 years, women’s self-help groups have done wonders. Today, their products are reaching markets across the world. Our women’s self-help groups are doing business worth lakhs and crores of rupees. I once spoke about toys in Mann Ki Baat. We used to import toys worth crores of rupees from abroad. I casually said in Mann Ki Baat, “My young friends, will we even keep bringing toys from abroad?” And today I proudly say that my country has started exporting toys. This means that if the country gets every possible opportunity and is freed from all obstacles, it can achieve great things. It should be inspired to do its utmost and the country can do it. I say to the youth of the nation: bring forward your innovative ideas, do not let your ideas die, my friends. Today’s idea could shape the future of generations to come. I stand with you. I am ready to work for you. I am ready to be your partner in this journey. Come forward, gather courage, take the initiative. To the youth who are thinking about manufacturing, come and take the lead. Tell me, if we need to change government rules. The country does not want to stop now. 2047 is not far away — every moment is precious, and friends, we do not want to waste even a single moment.
Friends,
This is an opportunity to move forward, an opportunity to dream big, an opportunity to dedicate ourselves to our resolutions. When the government is with you and I myself am with you, we can now create a new history.
Friends,
Today, the National Manufacturing Mission is progressing at great speed. Our MSMEs are recognized and respected by the world. There is always some tool or component that comes from our country’s MSMEs in the making of some of the biggest products globally. These are exported with a sense of pride. But we want to move towards a path of comprehensive and integrated development. That is why we must strengthen their capabilities. I had once said from the Red Fort — Zero Defect, Zero Effect. Today I want to reiterate that if we want the world to recognize our strength in the global market, we must constantly scale new heights in quality. The world accepts quality. Our quality must be the best, and the government’s efforts will also be there to ensure the availability of raw materials and to find ways to reduce our production costs.
And friends,
For all of us engaged in the field of manufacturing, our mantra should be: “Lower price, but higher value.” Every product of ours should have higher value, but cost less. It is with this spirit that we must move forward.
My dear countrymen,
Countless people sacrificed their lives for the country’s freedom. I have said before — they gave their youth; they went to the gallows, why? For an independent Bharat. Think back to that period 75–100 years ago, when the entire nation lived with the mantra of a free Bharat. Today, the demand of the time is this: those who lived by the mantra of an independent Bharat gave us freedom. Now, the mantra for 140 crore Indians should be a prosperous Bharat. If the sacrifices of millions could bring us freedom, then with the resolutions, hard work, self-reliance, promotion of “Vocal for Local,” and the chanting of the mantra of Swadeshi by millions, we can also create a prosperous Bharat. That generation dedicated itself to a free Bharat; this generation must take bold new steps for a prosperous Bharat, that is what the times demand. That is why I keep urging again and again, and I want to tell all the influencers of the country — help me in spreading this mantra. I appeal to all political parties, politicians, everyone: come, this is not the agenda of any one political party. Bharat belongs to all of us. Together, let us make “Vocal for Local” the mantra of every citizen’s life.
We should buy and use only those products made in Bharat, made with the sweat of Indian citizens, that carry the fragrance of our soil and strengthen our resolve for self-reliance. Let this be our collective pledge, and in no time, friends, we will change the world. Today, I want to appeal to every small trader and shopkeeper, you too have a responsibility. In our childhood, we used to see shops simply labelled as “Ghee Shop,” but over time people began writing “Pure Ghee Shop.” In the same way, I want traders and shopkeepers across the country to put up boards saying: “Swadeshi goods sold here”. Let us take pride in Swadeshi. We should use it not out of compulsion, but with strength, for our own strength and if needed, even to compel others to use it. That should be our power. This should be our guiding mantra.
My dear countrymen,
For a very long time, I have had the opportunity to serve in government. I have witnessed many ups and downs. I am familiar with the challenges faced by governments, as well as with the limitations of administrative systems. Yet, despite all this, it remains our responsibility not to waste our energy on diminishing someone else’s achievements. From my vast experience, I say this let us not expend our energy in undermining others; instead, we must devote our entire energy to improving our own abilities and achievements. When we grow and excel, the world will acknowledge our worth. Today, when economic self-interest is growing across the globe, the demand of the hour is that we must not sit lamenting over crises. With courage, we must strive to enhance our own strength and standing. And from my 25 years of administrative experience, I can say this—if we choose this path, and if everyone chooses it, then no selfish interest will ever be able to entrap us.
My dear countrymen,
The past decade has been one of Reform, Perform, and Transform. But now, we must add new strength to our efforts. In recent times, we have undertaken many reforms—whether in the field of FDI, in the insurance sector, in allowing global universities to establish campuses in Bharat. We have abolished more than 40,000 unnecessary compliances. Not only that, we have also scrapped over 1,500 obsolete laws. We have gone to Parliament to amend dozens of laws to simplify them, always placing the interests of the public first. This time too, amidst the ruckus, the news may not have reached people about a very significant reform that has taken place in the Income Tax Act. We have decided to abolish more than 280 sections. And friends, our reforms are not limited to the economic front alone—we have also implemented reforms to make life easier for citizens. The promptness of income tax refunds is a result of reforms. Cashless assessments are a result of reforms. Exempting income up to Rs 12 lakh from income tax—this has brought great joy to my middle-class families, who are eager to contribute to nation-building. Never before did anyone imagine that income up to Rs 12 lakh could be entirely tax-free, but we have made it a reality today.
When the strength of the nation increases, its citizens reap the benefits. Since the days of British rule, we were bound under the penal code, living under the constant fear of punishment. Seventy-five years of independence passed in this manner. We have abolished the penal code and brought in Bharatiya Nyaya Sanhita. It embodies trust in the citizens of Bharat, a sense of belonging, and is filled with sensitivity. We have resolved to accelerate the journey of reform, and we wish to advance rapidly. I wish to tell my countrymen—everything I am doing, I am doing for the country, not for myself, not to harm anyone. I invite the political parties, my competitors, and all fellow leaders to come forward for the sake of the nation’s bright future and join us. Whether it is structural reforms, regulatory reforms, policy reforms, process reforms, or the need for constitutional reforms, we have made every kind of reform our mission today.
And my dear countrymen,
For the next generation reforms, we have decided to constitute a task force. This task force will complete its work within a set timeframe. Current rules, laws, policies, and procedures must be re-drafted to suit the 21st century, to fit the global environment, and to align with the vision of making Bharat a developed nation by 2047. The task force has been created to accomplish this within the prescribed period.
Friends,
These reforms will give courage to all those who wish to shape their future. Be it our start-ups, our small industries, or our cottage industries, entrepreneurs will see a significant reduction in their compliance costs, which in turn will give them new strength. In the field of exports too, changes in logistics and systems will give them a major advantage.
Friends,
There are laws in our country, astonishing as it may sound that provide for imprisonment over trivial matters, and no one ever paid attention to them. I have taken it upon myself to ensure that such unnecessary laws, which place Indian citizens behind bars, are abolished. We had introduced a bill in Parliament earlier; we have brought it again this time.
Friends,
This Diwali, I am going to make it a double Diwali for you. This Diwali, you fellow countrymen are going to get a very big gift. In the last 8 years, we have done a big reform of GST, reduced the tax burden across the country, simplified the tax regime and after 8 years, the need of the hour is that we should review it once. We started the review by setting up a high-power committee and also held discussions with the states.
My dear countrymen,
We are coming with the next generation of GST reforms, this will be a gift for you this Diwali, taxes needed by the common man will be reduced substantially, a lot of facilities will be increased. Our MSMEs, our small entrepreneurs, will get a huge benefit. Everyday items will become very cheap and that will also give a new boost to the economy.
My dear countrymen,
Today the country is moving at a fast pace towards becoming the third largest economy. We are knocking at the doors and we will achieve it very fast and there will be a day when I will go amongst you and share this news from the ramparts of the Red Fort. Today the entire world is confident about India's economy and economic condition. Amidst so much instability, India's financial discipline, the energy of India's finance, remains a ray of hope. When the economy is in the grip of crisis, the belief that India is the only one to get out of it has grown in the world. Today inflation is under control, our forex exchange reserves are very strong, our macroeconomic indicators are very strong, global rating agencies also constantly praise India, expressing more and more confidence in the Indian economy. We are making new efforts in this direction so that the benefits of this growing economy reach the poor of my country, the farmers of my country, the women power of my country, the middle class of my country, and it becomes a source of strength for the development of my country.
Today, opportunities are being created for our youth in new sectors. A massive campaign is going on for skill development, self-employment, internships in big companies and hence, youth of the country. Today I have brought good news for you too, for the youth of my country. Today is the 15th of August. Today, on August 15th, we are launching and implementing a scheme worth Rs 1 lakh crore for the youth of my country. The Pradhan Mantri Viksit Bharat Rojgar Yojana is being implemented today on August 15th, this is very good news for you. Under this scheme, the government will give Rs. 15000 to the youth, to every son or daughter who gets a job in the private sector. Companies which generate more opportunities for providing new employment will also be given incentives. Pradhan Mantri Vikas Bharat Rojgar Yojana will create new employment opportunities for approximately 3.5 crore youth. I congratulate all the young people for this.
My dear countrymen,
Today, everyone has started acknowledging the power of women in India. Our women are the beneficiaries of the growing economy, but our women have also contributed a lot in accelerating the growing economy, our mother power has contributed, our women power has contributed. Our daughters are dominating from startups to the space sector. They are dominating the sports field, shining in the army, today with pride they are participating in the country's development journey by standing shoulder to shoulder. The nation was filled with pride when the first NDA women candidates passed out. The whole country was filled with pride, all the TV channels were following her. What a moment of great pride it was. Self Help Group, the sisters of 10 crore Self Help Groups, are doing such amazing things. Namo Drone Didi Nari Shakti became a new identity. I met a sister in the village, she says that now the villagers call her Pilot. She was saying it with great pride that she was not very educated but she had achieved status.
Friends,
We had pledged to make 3 crore women Lakhpati Didi and I am satisfied that we are working at a fast pace. We will achieve the target of 3 crore before time and today I want to happily tell the country, see the power of my Nari Shakti, two crore women have become Lakhpati Didi in no time. Today some Lakhpati Didi are sitting in front of us. This is my strength, and I believe friends, this will increase their participation in India's development journey.
My dear countrymen,
The farmers of my country have a huge contribution to the economy of India. The hard work of the farmers of India is paying off. Last year, the farmers of my country broke all previous records in the production of grains, this is the potential of my country. The same amount of land, but the systems have changed, water has started reaching, good seeds have started becoming available, farmers have started getting better facilities, so they are increasing their strength for the country. Today India is number one in the world in the production of milk, pulses and jute. Today we are the second largest fish producer in the world. Look at the power of my fisherman brothers and sisters. We have reached the second position in the world in fish production. Today India has also reached the second position in the world in the production of rice, wheat, fruits and vegetables.
Friends,
You will be happy that the produce of my country's farmers is reaching the global markets today. Agro products worth 4 lakh crore rupees have been exported. The farmers of my country have shown us their strength. Whether they are small farmers, cattle rearers, fishermen, we are providing them the benefits of the country's development schemes. Whether it is PM Kisan Samman Nidhi, rain water harvesting, irrigation schemes, quality seeds, fertilizer requirement, in every sector today farmers have a trust in crop insurance. He is becoming courageous, the country is getting its results too. Earlier this was a matter of imagination, today it has become a reality.
Countrymen,
To save the livestock of our country, we remember that we got a Covid vaccine for free, but we have also administered 125 doses for free to the animals so far. In order to get rid of foot and mouth disease, which is called ‘Khurpaka’ disease here in North India, we have administered 125 crore doses and that too for free. In terms of agriculture, those districts of the country where farmers have lagged behind others, due to some reason or the other, there are 100 such districts where there is relatively less agriculture and hence we have identified 100 districts from across the country and have launched a campaign to empower the farmers there, to help the farmers, and for this we have started the PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana. PM Dhan-Dhanya Krishi Yojana will provide a little help to those 100 districts of the country, then the farmers there will also be able to compete with other farmers of India.
My dear countrymen,
India's farmers, India's cattle rearers, India's fishermen, these are our biggest priorities. Modi is standing like a wall against any harmful policy related to the farmers of India, the fishermen of India and the cattle rearers of India. India will never accept any compromise regarding its farmers, its livestock farmers, its fishermen.
Dear countrymen,
I have not had to read in books what poverty is. I know it, I have been in the government too and hence my endeavour has been that the government should not be confined to files. The government should be in the lives of the citizens of the country.
Whether they are Dalits, the oppressed, the exploited, or the deprived, the governments should be proactively positive for them, the governments should be pro-people. We are making continuous efforts in that direction. For every person in need in society, some people think that government schemes used to be earlier as well — no, we are implementing government schemes on the ground. We emphasize saturation, because if there is any true execution of social justice, it is in saturation where no eligible person is left out, where the government goes to the eligible person’s home, and ensures they get what is rightfully theirs. We are working towards that.
When Jan Dhan accounts were opened, it wasn’t just about opening a bank account — it gave people self-respect, the feeling that the doors of the bank are open for me too, that I too can walk into the bank, put my hands on the table, and talk. This confidence is what we have instilled. Ayushman Bharat freed people from the habit of silently enduring illness, and helped them get good healthcare. When we help senior citizens with more than 5,00,000 rupees for their health needs, it shows our concern for their well-being. Today, with PM Awas, 4 crore poor people have received houses — meaning new dreams take root in their lives. Those are not just four walls, friends. For street vendors, there is the PM SVANidhi scheme, for those who once remained trapped in the cycle of paying high interest, this scheme has now enabled them to do business freely. You must have seen that today even street vendors accept and make payments through UPI. This change shows that the government should be present in the lives of even the last person in society. That is why these grassroots schemes are designed, implemented, and when they take root, they become a powerful medium to bring transformation in people’s lives. There was a time when the poor, the oppressed, the tribal communities, the deprived, the differently abled, and our widowed mothers and sisters had to wander from place to place for their rights, spending their whole lives going from one government office to another. Today, the government comes to your doorstep with a saturation approach. Crores of beneficiaries are receiving the benefits of government schemes, and Direct Benefit Transfer has been a truly revolutionary step.
Friends,
The country has heard the slogan of “Garibi Hatao” (Eradicate Poverty) many times, even from the Red Fort, and the nation grew tired of hearing it over and over. People had accepted that poverty could not be removed. But when we take schemes directly to the homes of the poor, when we instil confidence in their hearts, then 25 crore poor people of my country defeat poverty, rise above it, and create a new history. Today, over 25 crore poor people in the last 10 years — have overcome poverty and stepped out of it, creating a new “neo–middle
class.”
My friends,
This neo–middle class and the existing middle class form a partnership filled with both aspirations and efforts, and this is going to become a great strength in taking the country forward.
My dear countrymen,
In the very near future, we will be marking the 200th birth anniversary of the great social reformer Mahatma Jyotiba Phule. We are going to begin the celebrations for this anniversary. Mahatma Jyotiba Phule’s principles and the mantras he gave us carry inspiration for us — the mantra of “priority to the backward.” By giving priority to the backward, we want to reach the heights of transformation. We want to put in our utmost effort for this. Through transparent policies, we wish to make “priority to the backward” a reality on the ground, bringing it into the life of every backward person.
Friends,
Whether it is the PM SVANidhi scheme for street vendors, the Vishwakarma scheme for our skilled artisans, the PM Jan Man scheme for those who remain disadvantaged even among the tribal communities, or our efforts to bring Eastern Bharat on par with the rest of the country in development and give it leadership opportunities — we are not concerned only with socially backward groups, we also want to give priority to backward regions. We want to prioritize the districts that have lagged behind. We want to prioritize the blocks that have been left behind as well. We have worked with the same mission for 100 Aspirational Districts and 500 Aspirational Blocks. We have emphasized infrastructure projects worth thousands of crores of rupees for the development of Eastern Bharat, with the aim of transforming lives there and making the region an active participant in the nation’s journey of development.
My dear countrymen,
There should be development in every field of life. Sports too have an important role in development. There was a time when parents frowned upon children spending time in play; today, the situation has been entirely reversed. If children come forward in sports, take interest in them, parents are filled with pride. I see this as an auspicious sign. When I see an environment of encouragement for sports within the families of my country, my heart swells with pride. I regard this as a most auspicious indication for the nation’s future.
And friends,
To promote sports, we have brought forth the National Sports Policy—after several decades, we have introduced the 'Khelo India policy' in the country, so that there may be a comprehensive effort for the development of the sports sector. From school to the Olympics, we wish to develop an entire ecosystem—whether in coaching, in matters of fitness, in sports grounds, in facilities for sports, in providing the necessary equipment for games, or in assisting small industries to manufacture sports goods. In other words, we wish to take this entire ecosystem to children even in the remotest areas.
But friends,
When I speak of fitness, when I speak of sports, I also wish to place before you a matter of concern. Every family in our country should take it seriously—obesity is becoming a very grave crisis for our nation. Experts say that in the coming years, one in every three people will suffer from obesity. We must protect ourselves from obesity. And therefore, while many steps will have to be taken, I had made one small suggestion—that every family should resolve that when cooking oil comes into the house, it should be 10% less than usual, and its use should also be 10% less. By doing so, we shall make our contribution towards winning the fight against obesity.
My dear countrymen,
Our nation is fortunate—we are heirs to a heritage thousands of years old, from which we constantly draw energy, inspiration, and a path of sacrifice and penance. This year marks the 350th martyrdom anniversary of Guru Tegh Bahadur Ji, who sacrificed everything for the protection of our culture and values. Today, I bow in reverence to him.
Friends,
The strength of our culture lies in our diversity. We wish to celebrate diversity, to cultivate the habit of celebrating diversity. It is our pride that Bharat Maa, like a magnificent garden, is adorned with flowers of countless kinds, each adding to her rich diversity. This diversity is our great inheritance and our great pride. We have seen at the 'Maha Kumbh' in Prayagraj how Bharat's diversity is lived—crores of people, united in one emotion, one spirit, one endeavour—something that appears truly wondrous to the world. The success of the 'Maha Kumbh' is a resounding testament to Bharat's unity and strength.
Friends,
Our country is richly endowed with linguistic diversity. That is why we have accorded classical language status to Marathi, Assamese, Bangla, Pali, and Prakrit. In my view, the more our languages develop, the more enriched they become, the stronger our entire knowledge system will grow. This is our strength—and in today’s age of data, it can also become a great strength for the world, for such is the power of our languages. We must be proud of all our languages, and everyone should contribute to their development.
Friends,
Our manuscripts hold vast treasures of knowledge, yet there has been indifference towards them. Under the Gyan Bharatam Mission, we are now working across the nation to locate handwritten texts, manuscripts, and centuries-old documents, and to use today’s technology to preserve their wealth of knowledge for future generations.
My dear countrymen,
Our clear belief is that this country is not built by governments alone; it is not built only by those who hold the reins of state power; it is not built solely by those who administer governance. This nation is built by the toil of crores of people—by sages, saints, scientists, teachers, farmers, soldiers, workers, labourers—everyone’s efforts contribute to nation-building. Contributions come from individuals and from institutions alike. Today, with great pride, I wish to mention one such institution. One hundred years ago, the Rashtriya Swayamsevak Sangh was founded. These 100 years of service to the nation constitute a proud and golden chapter. With the resolve of nation-building through character-building, with the aim of serving Maa Bharati, the swayamsevaks have, for a century, dedicated their lives to the welfare of the motherland. Service, dedication, organisation, and unmatched discipline—these have been its hallmarks. In a sense, the Rashtriya Swayamsevak Sangh is the world’s largest NGO, with a century-long history of devotion. Today, from the ramparts of the Red Fort, I salute all the swayamsevaks who have contributed to this century-long journey of national service, and the nation takes pride in this grand and dedicated journey of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, which will continue to inspire us.
My dear countrymen,
We are moving towards prosperity, but the road to prosperity passes through security. Over the past 11 years, we have worked with full dedication for national security, defending the nation, and for the safety of its citizens. We have succeeded in bringing about change. The country knows that vast tribal areas of our nation had, for many decades, been blood-soaked in the grip of Naxalism and Maoism. The greatest suffering was endured by my tribal families—tribal mothers and sisters lost their bright, promising children; young sons were lured onto the wrong path, misled, and their lives destroyed. We took firm and decisive action. There was a time when Naxalism had taken root in more than 125 districts. Our tribal areas and youth were caught in the clutches of Maoism. Today, we have reduced that number from over 125 districts to merely 20. This is the greatest service we have rendered to our tribal communities. There was a time when the name of Bastar evoked the sounds of Maoist and Naxalite bombs and guns. Today, after being freed from Maoism and Naxalism, Bastar’s youth participate in the Olympics; thousands of young people, shouting “Bharat Mata Ki Jai”, enter the sports field, and the entire atmosphere brims with enthusiasm. The nation is witnessing this transformation. Regions once known as the “Red Corridor” are now becoming corridors of green development. This is a matter of pride for us. In those parts of Bharat's map once stained red with blood, we have now hoisted the tricolour of the Constitution, the rule of law, and development.
My dear countrymen,
This is the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. By freeing these tribal areas from Naxalism and saving the lives of the youth of my tribal families, we have paid him a true tribute.
My dear countrymen,
Today, I wish to warn the nation of a grave concern and challenge. As part of a deliberate conspiracy, the demography of the country is being altered. Seeds of a new crisis are being sown. These infiltrators are snatching away the livelihoods of our youth. These infiltrators are targeting our sisters and daughters. This will not be tolerated. These infiltrators are misleading innocent tribals and seizing their lands. The nation will not endure this. When demographic change occurs, particularly in border areas, it creates a crisis for national security. It threatens the unity, integrity, and progress of the country. It sows the seeds of social tension. No country can hand itself over to infiltrators. No nation in the world does so—how then can we allow Bharat to do so? Our forefathers attained freedom through sacrifice; they gave us a free Bharat. It is our duty towards those great souls that we do not accept such acts within our nation. This will be their true tribute. Therefore, today from the ramparts of the Red Fort, I announce that we have decided to launch a High-Power Demography Mission. Through this mission, the severe crisis now looming over Bharat will be addressed in a deliberate and time-bound manner. We are moving forward in this direction.
My dear countrymen,
Tomorrow is the auspicious festival of Janmashtami, celebrated across the nation as the birth anniversary of Lord Shri Krishna.
Friends,
When I remember Lord Shri Krishna, we are seeing that the methods of warfare are changing all over the world today. We have seen that India is capable of handling every new method of warfare. We have shown in Operation Sindoor, whatever expertise we had in technology. Pakistan has attacked our military bases, our airbases, our sensitive places, our places of worship, our citizens with missiles and drones in countless numbers. The country has seen it, but the efforts made in the last 10 years to keep the country safe, the result of that power was that their every attack was scattered like straw by our brave soldiers and our technology. They could not cause even the slightest damage and hence, when technology is expanding in the battlefield, technology is becoming dominant, then for the protection of the nation, for the safety of the citizens of the country, we also need to further expand the expertise that we have gained today. The mastery we have achieved today needs to be continuously upgraded. And so, friends, I have taken a pledge. I need your blessings, I need the blessings of crores of countrymen, because no matter how much prosperity there is, if there is indifference towards security, then even prosperity is of no use and therefore the importance of security is very great.
And that is why I am saying today from the ramparts of the Red Fort that in the coming 10 years, by 2035, all the important places of the nation, which include strategic as well as civilian areas, like hospitals, railways, any centre of faith, will be given complete security cover through new platforms of technology. This security shield should keep expanding, every citizen of the country should feel safe, Whatever technology comes to attack us, our technology should prove to be better than that and hence, in the coming 10 years, till 2035, I want to expand this national security shield, strengthen it, modernize it and hence, taking inspiration from Lord Shri Krishna, we have chosen the path of the Sudarshan Chakra of Shri Krishna. Many of you might remember that when the battle of Mahabharat was going on, Shri Krishna had blocked the sunlight with his Sudarshan Chakra and made it dark during the day. Sunlight was blocked with Sudarshan Chakra and Arjuna was able to fulfill the oath he had taken to kill Jayadratha. This is the result of the might and strategy of Sudarshan Chakra. Now the country will launch Sudarshan Chakra Mission. This mission Sudarshan Chakra, a powerful weapon system, will not only neutralize the enemy's attack but will also hit back at the enemy many times more.
We have also decided some basic points for this Sudarshan Chakra mission of India; we want to take it forward with great intensity in the coming 10 years. Firstly, this entire modern system, its research, development, its manufacturing should be done in our country itself, it should be done with the talent of the youth of our country, it should be made by the people of our country. Secondly, there will be a system which will calculate the possibilities of the future in terms of warfare and work out the strategy of Plus One. And the third thing was the power of the Sudarshan Chakra, it was very precise, it went wherever it had to go and came back to Shri Krishna. We will move forward towards developing a system for targeted precise action through this Sudarshan Chakra and therefore, I pledge to take this work forward with great commitment for the security of the nation and the safety of citizens in the changing ways of warfare.
My dear countrymen,
When we talk about democracy, independent India, then our constitution is the best lighthouse for us, our centre of inspiration, but 50 years ago, the Constitution of India was strangled. The Constitution of India was stabbed in the back, the country was turned into a prison, an emergency was imposed, a state of emergency was imposed. It has been 50 years since the Emergency, no generation of the country should ever forget this sin of murdering the Constitution. The sinners who killed the constitution should not be forgotten and we should move forward by strengthening our dedication towards the Constitution of India, it is our inspiration.
My dear countrymen,
I had spoken about Panch Prana from this Red Fort. Today, I want to remind my countrymen once again from the Red Fort. To build a developed India, we will neither stop nor bow down, we will keep working hard and we will build a developed India before our eyes in 2047.
My dear countrymen,
Our second pledge is that we will not allow even a single particle of slavery to remain in our lives, in our systems, in our rules, laws and traditions. We will not rest until we are free from all forms of slavery.
My dear countrymen,
We will be proud of our heritage. The biggest ornament, the biggest jewel, the biggest crown jewel of our identity is our heritage, we will be proud of our heritage.
My dear countrymen,
Unity is the most powerful mantra among all these and hence it will be our collective resolve that no one should be able to break the thread of unity.
My dear countrymen,
Fulfilling our duty towards Maa Bharati is no less than worship, no less than penance, no less than adoration, and with the same feeling, for the welfare of the motherland, while putting in our utmost hard work, we will devote ourselves to achieving the target of developed India by 2047, we will not leave any opportunity with whatever capability we have, not only that, we will create new opportunities and after creating them, we will keep moving ahead with the strength of 140 crore countrymen, keep moving ahead, keep moving ahead.
My dear countrymen,
We have to remember, 140 crore countrymen have to remember, the one who has toiled hard, the one who has toiled hard, is the one who has created history. The one who has worked hard, is the one who has created history. The one who has broken the steel rocks, the one who has broken the steel rocks, is the one who has bent the time. The one who has broken the steel rocks, is the one who has bent the time. And this is the time to bend the time, this is the right time.
My dear countrymen,
Once again, I extend my best wishes to all of you on this great festival of Independence. I extend my heartiest congratulations to you. Will you say with me,
Jai Hind! Jai Hind! Jai Hind!
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram! Vande Mataram! Vande Mataram!
Thank you very much!

प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
79 औं स्वतन्त्रता दिवसको अवसरमा लाल किल्लाको प्राचीरबाट प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको सम्बोधनको मूल पाठ
15 AUG 2025 12:29PM by PIB Gangtok
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
स्वतन्त्रताको यो महापर्व 140 करोड सङ्कल्पहरूको पर्व हो। स्वतन्त्रताको यो पर्व सामूहिक सिद्धिको, गौरवको पल हो र हृदय उमङ्गले भरिएको छ। देशले एकताको भावनालाई निरन्तर बल दिइरहेको छ। 140 करोड देशवासी आज तिरङ्गाको रङमा रङ्गिएका छन्। हर घर तिरङ्गा, भारतको हरेक कुनाबाट चाहे मरुभूमि होस्, वा हिमालयको शिखर, समुद्रको तट होस् वा घना जनसङ्ख्या भएका क्षेत्र चारैतिर एउटै गूञ्ज छ, एकै जयकारा छ, हाम्रो प्राणभन्दा पनि प्यारी मातृभूमिको जयगान छ।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
सन् 1947 मा अनन्त सम्भावनाका साथ, कोटि-कोटि भुजाको सामर्थ्यका साथ, हाम्रो देश स्वतन्त्र भयो। देशको आकाङ्क्षाहरूले उडान भरिरहेको थियो, तर चुनौती त्योभन्दा पनि धेरै थियो। पूज्य बापूको सिद्धान्तमा अघि बढ्दै, संविधान सभाका सदस्यहरूले एउटा अति नै महत्त्वपूर्ण दायित्त्व निर्वाह गरे। भारतको संविधानले जब 75 वर्षदेखि एउटा प्रकाश स्तम्भ बनेर हामीलाई बाटो देखाई रहेको छ। भारतका संविधान निर्मातामा अनेक विद्वान महापुरुष डा. राजेन्द्र प्रसाद, बाबासाहेब अम्बेडकर, पण्डित नेहरू, सरदार वल्लभभाई पटेल, डा. सर्वपल्ली राधाकृष्णनजी र यित मात्र नभएर हाम्रा नारीशक्तिको पनि योगदान कम थिएन। हंसा मेहताजी, दक्षयानी वेलायुद्धन जस्ता विदुषीहरूले पनि भारतको संविधानलाई सशक्त बनाउन आफ्नो भूमिका खेलेका थिए। म आज लाल किल्लाको प्राचीरबाट देशलाई मार्गदर्शन गर्ने, देशलाई दिशा दिने, संविधानका निर्माताहरूलाई आदरपूर्वक नमन गर्न चाहन्छु।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
हामीले आज डाक्टर श्यामाप्रसाद मुखर्जीको 125 औं जयन्ती पनि मनाइरहेका छौं। डा. श्यामाप्रसाद मुखर्जी भारतको संविधानका लागि बलिदान दिने देशका प्रथम महापुरुष थिए। संविधानको निम्ति बलिदान, धारा 370 को पर्खाल तोडेर, एक देश एक संविधानको मन्त्रलाई जब हामीले साकार गऱ्यौं, तब हामीले डा. श्यामाप्रसाद मुखर्जीलाई साँचो श्रद्धाञ्जलि दियौं। लाल किल्लामा आज कैयौं विशेष महानुभव उपस्थित छन्, सुदूर गाउँका पञ्तायत सदस्यहरू छन्, ड्रोन दिदीका प्रतिनिधि छन्, लखपति दिदीका प्रतिनिधि छन्, खेल जगतसँग जोडिएका मानिसहरू छन्, राष्ट्र जीवनमा केही न केही दिने यहाँ महानुभव उपस्थित छन्, एक प्रकारले मेरो आँखाको सामु, म लघु भारतको दर्शन गरिरहेको छु र टेक्नोलजीको माध्यमद्वारा विशाल भारतका साथ पनि आज लाल किल्ला जोडिएको छ। म स्वतन्त्रताको यस महापर्वमा देशवासीहरूलाई, विश्वभरी फैलिएका भारतप्रेमीहरूलाई, हाम्रा मित्रहरूलाई, हृदयबाट धेरै धेरै अभिनन्दन गर्न चाहन्छु।
साथीहरू,
प्रकृतिले हामी सबैको परीक्षा लिइरहेको छ। बितेका केही दिनमा प्राकृतिक आपदा, पैह्रो, मुसलधारे वर्षा, यस्ता अनेकौं आपदा हामीले झेलिरहेका छौं। पीडितहरूका साथ हाम्रो संवेदना छ, राज्य सरकार अनि केन्द्र सरकार मिलेर बचाउको काम, राहतको काम, पुनर्वासको काममा पूरा शक्तिका साथ जुटेका छन्।
साथीहरू, आज 15 अगस्तको एउटा विशेष महत्त्व पनि मैले देखिरहेको छु। मलाई धेरै गर्व भइरहेको छ, आज मैले लाल किल्लाको प्राचीरबाट अपरेशन सिन्दूरका वीर योद्धाहरूलाई सल्युट गर्ने अवसर पाए। हाम्रा वीर योद्धा सैनिकहरूले, दुश्मनलाई कल्पना गरेभन्दा धेरै सजाय दिएका छन्। 22 अप्रेलको दिन पहलगाममा सीमापारिका आतङ्कीहरूले आएर जुन प्रकारले हत्या गरे, धर्म सोधी सोधी मानिसहरूलाई मारे, पत्नीका सामु पतिलाई गोली ठोके, बच्चाहरूका सामु आफ्नो पिताको हत्या गरे, सम्पूर्ण हिन्दुस्तान आक्रोशले भरिएको थियो, सम्पूर्ण विश्व पनि यस प्रकारको संहारबाट चकित बनेको थियो।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
अपरेशन सिन्दूर त्यसै आक्रोशको अभिव्यक्ति हो। 22 तारिकपछि हामीले हाम्रा सेनालाई खुल्ला छूट दियौं। रणनीति उनीहरूले नै तय गरून्, लक्ष्य पनि तय गरून्, समय पनि चयन गरून् अनि हाम्रा सेनाले त्यो गरी देखाए, जुन कैयौं दसकसम्म कहिले भएको थिएन। सयकडौं किलोमिटर टाढा दुश्मनको धरतीमा पसेर आतङ्की हेडक्वाटर्सलाई धूलीसात गरिदिए, आतङ्की भवनहरू खण्डहर बनाइदिए। पाकिस्तानको निद्रा अझै पनि उडेको छ। पाकिस्तानमा भएको विनाश कति व्यापक छ भने दिनहुँ नयाँ नयाँ खुलासा भइरहेका छन्, नयाँ नयाँ जानकारी आइरहेका छन्।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
हाम्रो देशले कैयौं दसकदेखि आतङ्कलाई झेल्दै आएको छ। देशको छात्तीलाई छल्नी गरिएको छ। अब हामीले एउटा न्यू नर्मल स्थापित गरेका छौं, आतङ्कलाई अनि आतङ्कीलाई पाल्ने-पोस्नेलाई, आतङ्कीलाई तागत दिनेलाई, अब हामी अलग-अलग मान्नेछैनौं। त्यो मानवताको समान दुश्मन हो, तिनीहरूबीच कुनै फरक छैन। अब भारतले त्यो न्यूक्लियरको धम्कीलाई नसहने तय गरेको छ, न्यूक्लियर ब्ल्याकमेल लामो समयदेखि चलिआएको थियो, अब ब्ल्याकमेल सहन गरिनेछैन। भविष्यमा पनि यदि दुश्मनले यस्तो कोशिश जारी राखे, हाम्रा सेनाले तय गर्नेछ, सेनाको शर्तमा, सेनाले जुन समय निर्धारित गर्नेछ, त्यस समयमा, सेनाले जुन तवर-तरिका तय गर्नेछ, त्यसै तवर-तरिकाले, सेनाले जुन लक्ष्य तय गर्नेछ, त्यस लक्ष्यलाई अब हामी साकार बनाएरै छाड्नेछौं। हामी मुखभरीको जवाफ दिनेछौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
अब भारतले तय गरेको छ, खून अनि पानी एकै साथ बग्नेछैन। अब देशवासीहरूलाई राम्ररी थाहा लागेको छ, सिन्धुको सम्झौता कति अन्यायपूर्ण, कति एकतर्फी छ। भारतबाट निक्लिने नदीहरूको पानीले दुश्मनको खेत पाट्दै थियो र मेरो देशका किसान, मेरो देशको धरती पानीबिना प्यासी छ। यो यस्तो सम्झौता थियो, जसले बितेको 7 दसकदेखि मेरो देशका किसानहरूलाई अकल्पनीय नोक्सानी पुऱ्याएको छ। अब हिन्दुस्तानको हकको पानी जुन छ, त्यसमाथि अधिकार केवल हिन्दुस्तानको हुनेछ, हिन्दुस्तानका किसानहरूको हुनेछ। भारतले सिन्धु सम्झौतालाई जुन स्वरूपमा दसकौंसम्म सहेको छ, त्यसलाई अब सहनेछैन। किसानको हितमा, राष्ट्रको हितामा, यो सम्झौता हामीलाई स्वीकार छैन।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
स्वतन्त्रताका लागि असङ्ख्य मानिसले बलिदान दिए, सम्पूर्ण जवानी खपाए, जेलमा जिन्दगी गुजारे, फाँसीको तख्तामा झुण्डिए, केही लिन, पाउन, बन्नका लागि नभएर, मा भारतीको स्वाभिमानका लागि, कोटि-कोटि जनको स्वतन्त्रताका लागि, गुलामीको साङ्लो तोड्नका लागि र मनमा एकै भाव थियो, स्वाभिमान।
साथीहरू,
गुलामीले हामीलाई निर्धन बनायो, गुलामीले हामीलाई निर्भर पनि बनायो,. अरूमाथि हाम्रो निर्भरता बढ्दै गयो। हामी सबै जान्दछौं, स्वतन्त्रतापछि कोटि-कोटि जनको पेट भर्न टूलो चुनौती थियो र यही मेरो देशका किसानहरू हुन्, जसले खून-पसिना एक गरी देशलाई अन्नको भण्डारले भरिदिए। अनाजको सम्बन्धमा देशलाई आत्मनिर्भर बनाए। एक राष्ट्रको निम्ति आत्मसम्मानको सबैभन्दा ठूलो कसी आज पनि उसको आत्मनिर्भरता हो।
र मेरा प्यारा देशवासीहरू,
विकसित भारतको आधार पनि हो आत्मनिर्भर भारत। जो अरूमाथि बढी निर्भर रहन्छ, उसको स्वतन्त्रतामाथि त्यति नै ठूलो प्रश्नचिन्ह लाग्ने गर्दछ र दुर्भाग्य त तब बन्दछ, जब निर्भरताको बानी लाग्ने गर्दछ, थाहै हुँदैन, हामीले कहिले आत्मनिर्भरता छोड्न र कहिले कसैमाथि निर्भर बन्नपुग्यौं, यो बानी खतराले भरिएको हुन्छ, र यसैले प्रतिपल जागरूक रहन आवश्यक हुन्छ, आत्मनिर्भर बन्नका लागि।
र मेरा प्यारा देशवासीहरू,
आत्मनिर्भरताको नाता आयात र निर्यात, रुपियाँ-पैसा, पाउण्ड-डलरसम्म सीमित हुँदैन, त्यति सीमित अर्थ त्यसको हुँदैन। आत्ननिर्भरताको नाता हाम्रो सामर्थ्यसँग जोडिएको छ र जब आत्मनिर्भरता समाप्त हुनलाग्दछ, तब सामर्थ्य पनि निरण्तर क्षीण हुँदै जाँदछ र यसैले हाम्रो सामर्थ्यलाई बचाई राख्नु र बढाउनुका लागि आत्मनिर्भर हुन अति नै अनिवार्य छ।
साथीहरू,
हामीले अपरेशन सिन्दूरमा देख्यौं, मेड इन इण्डियाको चमत्कार के थियो। दुश्मनलाई पत्तोसम्म लागेन, कुन शस्त्र-अस्त्र हो, यो कुन सामर्थ्य हो, जसले पलभरमै तिनीहरूलाई नष्ट गरिरहेको छ। सोच्नुहोस्, यदि हामी आत्मनिर्भर नहुनु हो त, के अपरेशन सिन्दूर यति त्वरित गतिमा हामीले गर्नसक्थ्यौं, थाहा छैन, कसले सप्लाई दिनेछ, कसले दिनेछैन, साज-सामान पाउने हो वा होइन, यसैको चिन्ता बनिरहने थियो। तर हामीलाई मेड इन इण्डियाको शक्ति हाम्रो साथमा थियो, सेनाको हातमा थियो, यसैले कुनै चिन्ताबिना, कुनै रोकावटबिना, कुनै हिचकिचाहटबिना, हाम्रा सेनाले आफ्नो पराक्रम गरिरह्यो र बितेको दस सालदेखि लगातार डिफेन्सको क्षेत्रमा आत्मनिर्भरतामाथि हामीले एउटा मिशन लिएर अघि बढिरहेका छौं, जसको परिणाम आज देखिन थालेको छ।
साथीहरू,
म एउटा अर्को विषयमाथि तपाईंहरूको ध्यान आकर्षित गर्न चाहन्छु। यो कुरा कसैले अस्वीकार गर्नसक्दैन, 21 औं शताब्दी टेक्नोलजी ड्रिभन सेञ्चुरी हो र जब टेक्नोलजी ड्रिभन छ र इतिहासतर्फ नजर पुऱ्याए, इतिहास साक्षी छ, जुन-जुन देशले टेक्नोलजीमा महारथ हासिल गरे, ती देशले विकासको उँचाई पार गरे, शिखरसम्म पुगे र आर्थिक शक्ति नयाँ परिमाणमा पुग्ने गर्दछ। हामी जब टेक्नोलजीको अलग-अलग आयामको कुरा गर्दछौं, म तपाईंहरूको ध्यान आकर्षित गर्न चाहन्छु सेमी कण्डक्टरबारे, उदाहरणका रूपमा बताउन चाहन्छु। म यहाँ लाल किल्लाबाट कसैको पनि, कुनै सरकारको आलोचना गर्नका लागि खडा भएको होइन र न म गर्न नै चाहन्छु, तर देशको युवा पिँढीलाई जानकारी हुनुपर्छ त्यति नै जरुरी छ। हाम्रो देशमा 50-60 सालअघि सेमीकण्डक्टरलाई लिएर फाइलहरू शुरु भएको थियो। 50-60 सालअघि फ्याक्ट्रीको विचार शुरु भएको थियो। तपाईंहरू मेरा नवजवान यो जानेर हैरान हुनुहुनेछ, आज सेमीकण्डक्टर, जुन सम्पूर्ण विश्वको एउटा तागत बनेको छ। 50-60 सालअघि यो विचार, त्यो फाइल अड्किएको थियो, अल्झिएको थियो, सेमीकण्डक्टरको विचारको भ्रूणहत्या भएको थियो, 50-60 साल गुमेर गयो। हामीपछि कैयौं देशले आज सेमीकण्डक्टरमा महारत हासिल गरी विश्वमा आफ्नो तागत प्रस्थापित गरिरहेका छन्।
साथीहरू,
आज हामीले त्यस भारबाट मुक्त भएर मिशन मोडमा सेमीकण्डक्टरको कामलाई अघि बढाएका छौं। 6 अलग-अलग सेमीकण्डक्टरको युनिट्स जमीनमा उत्रिँदैछ, चार नयाँ युनिट्सलाई हामीले अघिबाटै हरियो झण्डी देखायौं, ग्रीन सिग्नल दिएका छौं। र देशवासीहरू अनि खास गरी नवजवान साथै विश्वभरी भारतको टेक्नोलजीको तागतलाई बुझ्नेहरूलाई भन्न चाहन्छु। यसै वर्षको अन्त्यमा मेड इन इण्डिया भारतमा बनेको, भारतमा बनाइएको, भारतका मानिसहरूद्वारा बनाइएका मेड इन इण्डिया चिप्स बजारमा आउनेछ। म दोस्रो उदाहरण दिन चाहन्छु, अब ऊर्जाको क्षेत्रमा हामी सबैलाई थाहा छ, हामी ईनर्जीको निम्ति धेरै दशमाथि डिपेन्डेन्ट छौं, पेट्रोल होस्, डिजल होस्, ग्यास होस्, लाखौं करोड रुपियाँ हामीले खर्च गरी ल्याउनु पर्दछ। हामीले यस सङ्कटबाट देशलाई आत्मनिर्भर बनाउनु, ऊर्जामा आत्मनिर्भर बन्न धेरै जरुरी छ। हामीले बिँडा उठायौं र आज 11 वर्षमा सोलर ईनर्जी 30 गुणा बढेको छ। हामीले नयाँ नयाँ ड्याम बनाइरहेका छौं, ताकि हाइड्रोको विस्तार होस् र हामीलाई क्लीन ईनर्जी उपलब्ध होस्। भारतले मिशन ग्रीन हाइड्रोजनलाई लिएर आज हजारौं करोड इन्भेस्ट गरिरहेको छ। भविष्यको ऊर्जालाई ध्यानमा राख्दै, ऊर्जाको क्षेत्रलाई ध्यानमा राख्दै, भारतले न्यूक्लियर ईनर्जीमाथि पनि धेरै ठूलो इनिसिएटिभ लिइरहेको छ। न्यूक्लियर ईनर्जीमा 10 नयाँ न्यूक्लियर रिएक्टरमाथि तेजीका साथ काम गरिरहेका छौं। 2047 सम्म, जुन हामीले विकसित भारतको लक्ष्य तय गरेका छौं, जब देशको स्वतन्त्रताको 100 साल हुनेछ, हामी परमाणु ऊर्जा क्षमतालाई 10 गुणाभन्दा धेरै बढाउने सङ्कल्प लिएर अघि बढिरहेका छौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
रिफर्म एउटा निरन्तर प्रक्रिया हो, समय अनुकूल परिस्थिति अनुसार रिफर्म गर्दै जानुपर्दछ, हामीले न्यूक्लियर ईनर्जीको क्षेत्रमा धेरै ठूलो रिफर्म लिएर आएका छौं। हामीले अब प्राइभेट सेक्टरका लागि पनि परमाणु ऊर्जाको द्वार खोलिदिएका छौं, हामी शक्तिलाई जोड्न चाहन्छौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
विश्वले जब आज ग्लोबल वार्मिङको निम्ति चिन्ता गरिरहेको छ, तब म विश्वलाई पनि बताउन चाहन्छु, भारतले तय गरेको थियो, हामी 2030 सम्म क्लीन ईनर्जी भारतमा 50% पुऱ्याउनेछौं। यो लक्ष्य हाम्रो 2030 सम्मको थियो। मेरा देशवासीहरूको सामर्थ्य हेर्नुहोस्, मेरा देशवासीहरूको सङ्कल्प शक्ति हेर्नुहोस्, मेरा देशवासाहरूलाई विकसित भारत बनाउने सङ्कल्प पूरा गर्नका लागि उनको दौडलाई हेर्नुहोस्, हामीले जुन लक्ष्य 2030 मा तय गरेका थियो, त्यो 50% क्लीन ईनर्जीको लक्ष्य 2025 मा हामीले प्राप्त गऱ्यौं, 4 सालअघि नै हामीले हासिल गऱ्यौं। किनभने, विश्वप्रति हामी त्यति नै संवेदनशील छौं, प्रकृतिप्रति त्यति नै जिम्मेवार मानिस छौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
बजेटको ठूलो भाग यही पेट्रोल, डिजल, ग्यास यी सबैलाई ल्याउनमाथि खर्च हुने गर्थ्यो। लाखौं करोडौं रुपियाँ जाने गर्थ्यो। यदि हामी ऊर्जामाथि निर्भर नहुनु हो त त्यो धन मेरो देशका नवजवानहरूको भविष्यका लागि काम लाग्ने थियो, त्यो धन मेरो देशका गरीबहरूलाई गरीबी विरुद्ध लडाई लड्न काम लाग्ने थियो, त्यो धन मेरो देशका किसानहरूको कल्याणमा काम लाग्ने थियो, त्यो धन मेरो देशका गाउँहरूको परिस्थिति उल्ट्याउन काम लाग्ने थियो, तर हामीले विदेशलाई दिनुपर्दछ। अब हामीले आत्मनिर्भर बन्ने दिशामा काम गरिरहेका छौं। देशलाई विकसित बनाउनका लागि हामीले अब समुद्र मन्थनतर्फ पनि गइरहेका छौं। हाम्रो समुद्र मन्थनलाई अघि बढाउँदै, हामी समुद्रभित्रको तेल भण्डार, ग्यासको भण्डार, त्यसलाई खोज्ने दिशामा एउटा मिशन मोडमा काम गर्न चाहन्छौं र यसैले भारत नेशनल डीप वाटर एक्सप्लोरेशन मिशन शुरु गर्न गइरहेका छौं। यो ऊर्जा इण्डिपेन्डेन्ट बन्नका लागि हाम्रो महत्त्वपूर्ण घोषणा हो।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
आज सम्पूर्ण विश्व क्रिटिकल मिनरललाई लिएर धेरै सतर्क बनेको छ, त्यसको सामर्थ्यलाई मानिसहरूले राम्ररी बुझ्न थालेका छन्। हिजोसम्म जसमाथि बढी ध्यान थिएन, त्यो आज सेन्ट्रल स्टेजमा आएको छ। हाम्रो निम्ति पनि क्रिटिकल मिनरल्समा आत्मनिर्भरता अति नै अनिवार्य छ। ईनर्जी क्षेत्र होस्, इण्डस्ट्रीको सेक्टर होस्, रक्षा क्षेत्र होस्, टेक्नोलजीको हरेक क्षेत्र होस्, आज क्रिटिकल मिनरल्सको टेक्नोलजीको धेरै ठूलो भूमिका छ र यसैले नेशनल क्रिटिकल मिशन हामीले शुरु गरेका छौं, 12 सयभन्दा धेरै स्थानमा खोज अभियान चलिरहेको छ र क्रिटिकल मिनरलमा पनि आत्मनिर्भर बन्ने दिशामा अघि बढिरहेका छौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
स्पेस सेक्टरको चमत्कार त हरेक देशवासीले देखिरहेका छन्, गर्वले भरिँदैछ। र हाम्रा ग्रुप क्याप्टन शुभांशु शुक्ला स्पेस स्टेशनबाट फर्किआएका छन् अनि आगामी केही दिनमा उनी भारत पनि आइरहेका छन्। हामी स्पेसमा पनि आफ्नो दममा आत्मनिर्भर भारत गगनयानको तयारी गरिरहेका छौं। हामीले आफ्नो बलबुतामा हाम्रो आफ्नो स्पेस स्टेशन बनाउने दिशामा काम गरिरहेका छौं। र बितेका दिनमा स्पेसमा जुन रिफर्म गरिएको छ, मलाई धेरै गर्व भइरहेको छ, मेरो देशका 300 भन्दा धेरै स्टार्टअप्सले केव स्पेस सेक्टरमा काम गरिरहेका छन् र ती 300 स्टार्टअप्समा हजारौं नवजवान पूर्ण सामर्थ्यका साथ जुटेका छन्। यो हो मेरो देशका नवजवानको तागत अनि यो हो हाम्रो देशका हाम्रा नवजवानहरूप्रतिको विश्वास।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
140 करोड भारतवासी 2047 मा जब स्वतन्त्रताको 100 साल हुनेछ, विकसित भारतको सङ्कल्प परिपूर्ण गर्नका लागि पूरा तागतका साथ जुटेका छन्। यसै सङ्कल्पको पूर्तिका लागि भारतले आज हरेक क्षेत्रमा आधुनिक ईकोसिस्टम तयार गरिरहेको छ र आधुनिक ईकोसिस्टमले हरेक क्षेत्रमा हाम्रो देशलाई आत्मनिर्भर बनाउनेछ। आज मेरो लाल किल्लाको प्राचीरबाट, मेरो देशका युवा वैज्ञानिकहरूलाई, मेरा ट्यालेन्टेड युथहरूलाई, मेरा ईञ्जिनियरहरूलाई, र प्रोफेशनल्सलाई अनि सरकारको हरेक विभागलाई मेरो आह्वान छ, के हाम्रो आफ्नै मेड इन इण्डिया फाइटर जेट्सका लागि जेट इञ्जिन हाम्रै हुनुपर्छ कि पर्दैन? हामी फार्मा अव् दी वर्ल्ड मानिन्छौं, भ्याक्सिनमा हामीले नयाँ नयाँ विक्रम स्थापित गरिरहेका छौं, तर के समयको माग होइन र हामीले रिसर्च एवं डेभेलपमेन्टमा अरू तागत लगाउनुपर्ने, हाम्रो आफ्नो पेटेन्ट होस्, हाम्रो आफैले बनाइएको मानव जातिको कल्याणको सस्तोभन्दा सस्तो अनि सबैभन्दा कारगर नयाँ नयाँ दवाईहरूको शोध होस्, र सङ्कटमा साइड ईफेक्टबिना मानव जातिको कल्याणमा काम आओस्, बायो ई-3 पोलिसी भारत सरकारले बनाएको छ, म देशका नवजवानहरूलाई भन्न चाहन्छु, आनुहोस्, बायो ई 3 पोलिसीको अध्ययन गरी तपाईंहरू कदम उठाउनुहोस्, देशको भाग्य बद्लिनुपर्नेछ, तपाईंको सहयोग चाहिएको छ।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
आज आइटीको युग हो, डाटाको तागत छ, के समयको माग होइन? अपरेटिङ सिस्टमदेखि लिएर साइबर सुरक्षासम्म, डिपटेकदेखि लिएर आर्टिफिसियल इन्टेलिजेन्ससम्म, सबै कुरा हाम्रो आफ्नै होस्, जसमाथि हाम्रै मानिसहरूको सामर्थ्य जुटेको होस्, उक्त सामर्थ्य शक्तिको विश्वलाई परिचय गराउनुहोस्।
साथीहरू,
आज विश्वमा सोशल मिडिया होस्, बाँकी प्लेटफर्म होस्, विश्वका प्लेटफर्माथि हामीले काम गरिरहेका छौं। विश्वलाई हामीले देखायौं, युपीआइको हाम्रो आफ्नो प्लेटफर्मले आज विश्वलाई अचम्मित पारिरहेको छ। हामीसँग सामरक्थ्य छ, रियल टाइम ट्रान्जेक्सनमा 50% केवल भारतले युपीआइको माध्यमद्वारा गरिरहेको छ। यसको अर्थको तागत हो, क्रिएटिभ वर्ल्ड होस्, सोशल मिडिया होस्, यी जति पनि प्लेटफर्म्स छन्, मेरो देशका नवजवान, म चुनौती दिन चाहन्छु, तपाईंहरू आउनुहोस्, हाम्रो आफ्नो प्लेटफर्म किन नहुनुपर्ने, हामी किन अरूमाथि निर्भर रहनुपर्ने, के भारतको धन बाहिर जानुपर्ने हो, र मलाई तपाईंहरूको सामर्थ्यमाथि भरोसा छ।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
जसरी ऊर्जाको क्षेत्रमा हामी डिपेन्डेन्ट छौं, त्यसरी नै देशको दुर्भाग्य हो, फर्टिलाइजर, त्यसमा पनि हामी विश्वमाथि निर्भर रहनुपर्दछ। मेरो देशका किसानहरूले फर्टिलाइजरको सही उपयोग गरी धरती माताको सेवा गर्नसक्छन्। जताभावी उपयोगले धरती मातालाई धेरै नोक्सान पुगिरहेको छ। तर साथसाथै देशका नवजनवाहरूलाई भन्न चाहन्छु, देशको उद्योग जगतलाई भन्न चाहन्छु, देशको प्राइभेट सेक्टरलाई भन्न चाहन्छु, आउनुहोस्, हामी फर्टिलाइजरको भण्डार भरौं, हामी नयाँ नयाँ तवर-तरिका खोजौं र भारतको आवश्यकता अनुसार हामी आफ्नो फर्टिलाइजर तयार गरौं, हामी अरूमाथि निर्भर नरहौं।
साथीहरू,
आउने युग ईभीको हो। अब ईभी ब्याट्री के हामीले नबनाउने, हामी निर्भर बन्नेछौं। सोलर प्यानलको कुरा गर्दा, ईलेक्ट्रनिक वाहनका लागि जुन-जुन वस्तुको आवश्यकता छ, त्यो हाम्रो आफ्नै हुनुपर्नेछ।
साथीहरू,
म यसकारण पनि भन्ने साहस गर्दछु, किन, किनभने मलाई देशका नवजवानहरूको सामर्थ्यमाथि भरोसा छ र भरोसा केवल उनीहरू देशका नवजवान हुन्, यस कारण मात्र नभएर, कोभिडका समय हामी धेरै वस्तुमाथि निर्भर थियौं, जब मेरो देशका नवजवानहरूलाई भनियो, भ्याक्सिन हाम्रो हुनुपर्नेछ, देशले गरेर देखायो। कोभिन प्लेटफर्म हाम्रो आफ्नो हुनुपर्नेछ, देशले गरेर देखायो। करोडौं-करोड मानिसको जिन्दगी बचाउने काम हामीले गऱ्यौं। त्यही स्पिरिट, त्यही जोश हामीले जीवनको हरेक क्षेत्रमा आत्मनिर्भर बन्नका लागि आफ्नो सबै कुरा दिनुपर्नेछ, आफ्नो जुन बेस्ट छ, हामीले देखेर गर्नुपर्नेछ।
साथीहरू,
विगत 11 वर्षमा एन्टरप्रेन्योरशीप, उद्यमशीलताले धेरै ठूलो तागत पाएको छ। आज लाखौं स्टार्टअपले टियर-2, टियर-3 सिटीमा देशको अर्थशक्तिलाई, देशको इनोभेशनलाई तागत दिइरहेका छन्। त्यसै गरी मुद्रा योजनाबाट हाम्रो देशका करोडौं नवजवान, त्यसमा पनि हाम्रा छोरीहरूले करोडौं करोड मुद्रा ऋण लिएर स्वयंको कारोबार गरिरहेका छन्। स्वयंलाई आफ्नो खुट्टामा उभ्याउने काम मात्र नगरेर अरूलाई पनि खडा हुने तागत दिइरहेका छन्। यसले पनि एक प्रकार हरेक व्यक्तिलाई आत्मनिर्भर बनाउने अवसर दिइरहेको छ।
मेरा साथीहरू,
वुमेन सेल्फ हेल्प ग्रुप, कसैको ध्यान थिएन, विगत 10 वर्षमा वुमेन सेल्फ हेल्प ग्रुपले चमत्कार गरेर देखाएको छ। आज उनीहरूको प्रोडक्ट विश्वको बजारमा जान थालेको छ। लाखौं-करोडौंको कारोबार हाम्रा वुमेन सेल्फ हेल्प ग्रुपले गरिरहेका छन्। मैले एकपटक मन की बातमा खेलौनाको कुरा गरेको थिए। हामी करोडौं रुपियाँको खेलौना विदेशबाट ल्याउने गर्छौं। मैले यसै मन की बातमा भनेको थिए, अरे मेरो देशका नवजवानले यस्तो पनि गर्नेछ के, खेलौना पनि बाहिरबाट ल्याउने, र आज म गर्वका साथ भन्न चाहन्छु, मेरो देशले खेलौना एक्सपोर्ट गर्न थालेको छ। अर्थात्, देशको सामर्थ्यले हरेक प्रकारको अवसर पाओस्, हरेक अडचनबाट मुक्ति पाओस्, त्यसलाई सर्वाधिक गर्नका लागि प्रेरित गरियोस्, देशले गर्नसक्दछ। म देशका युवाहरूलाई भन्न चाहन्छु, आउनुहोस तपाईं इनोभेटिभ आइडिया लिएर आउनुहोस्, तपाईंको आइडियालाई मर्न नदिनुहोस्साथीहकू, आज तपाईंको आइडियाले हुनसक्छ आउने पिँढीका लागि भविष्य बनाउन सक्नेछ। म तपाईंहरूको साथमा खडा छु, म तपाईंहरूका लागि काम गर्न तयार छु, तपाईंको साथी बनेर काम गर्न तयार छु। तपाईंहरू आउनुहोस्, साहस जुटाउनुहोस्, इनिसिएटिभ लिनुहोस्। जुन युवाले म्यानुफेक्चरिङबारे सोच्छन्, आउनुहोस् अघि बढ्नुहोस्, सरकारको नियमहरू परिवर्तन गर्नुपरे मलाई बताउनुहोस्, अब देश रोकिनु चाहँदैन। 2047 टाढा छैन, एक एक पलको मूल्य छ, र हामी एक पल पनि गुमाउन चाहँदैनौं साथीहरू।
साथीहरू,
यो अघि बढ्ने अवसर हो, ठूलो सपना देख्ने अवसर हो, सङ्कल्पका लागि समर्पित हुने अवसर हो। जब सरकार तपाईंको साथमा छ, म स्वयं साथमा छु, अब हामीले नयाँ इतिहास बनाउन सक्नेछौं।
साथीहरू,
आज नेशनल म्यानिफेक्चरिङ मिशनमाथि धेरै तेजीका साथ काम भइरहेको छ। हाम्रा एमएसएमईलाई विश्वले मान्न थालेको छ, जुन विश्वमा ठूला ठूला वस्तुहरू बन्छन्, केही न केही औजार हाम्रो देशका एमएसएमईद्वारा बनाइन्छ। अति गर्वका साथ जान्छन्, तर हामी कम्प्रिहेन्सिभ इन्टिग्रेटेड विकासको मार्गमा जान चाहन्छौं, र यसैले उनीहरूको शक्ति बढून् र त्यसमा पनि मैले पहिले पनि एकपटक लाल किल्लाबाट भनेको थिए, जीरो डिफेक्ट, जीरो ईफेक्ट। म आज भन्न चाहन्छु, हामी विश्व बजारमा आफ्नो सामर्थ्य स्थापित गर्नका लागि हामीले क्वालिटीमाथि निरन्तर नयाँ उँचाई पार गर्नुपर्नेछ, विश्वले क्वालिटीलाई स्वीकार गर्दछ। हाम्रो गुणस्तर सबैभन्दा राम्रो होस् र सरकारको पनि प्रयास होस्, काँचो मालको पनि उपलब्धि होस्, हाम्रो प्रोडक्सनको लागत कसरी कम्ति हुनुपर्नेछ, हामीले त्यसमा...
र साथीहरू,
हामी सबै जो उत्पादनको क्षेत्रमा लागेका छौं, ती सबैको मन्त्र हुनुपर्नेछ, दाम कम्ति तर दम धेरै। हाम्रो हरेक प्रोडक्टको दम धेरै होस्, तर दाम कम्ति होस्, यस भावलाई लिएर हामीले अघि बढ्नुपर्नेछ।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
स्वतन्त्रताका लागि अनगन्ती मानिसले बलिदान दिए। मैले पहिले पनि भनिसके, जवानी खपाए, फाँसीमा झुण्डिए, किन, स्वतन्त्र भारतका लागि। 75-100 सालअघिको कालखण्डलाई याद गर्नुहोस्, पूरा देश स्वतन्त्र भारतको मन्त्रलाई लिएर जिउने गर्थ्यो। आज समयको माग छ, स्वतन्त्र भारतको मन्त्रलाई लिएर जिउनेहरूले हामीलाई स्वतन्त्र भारत दिए। आज 140 करोड देशवासीको एउटै मन्त्र हुनुपर्नेछ समृद्ध भारत। यदि कोटि-कोटि मानिसको बलिदानबाट स्वतन्त्र भारत हुनसक्दछ भने, कोटि-कोटि मानिसको सङ्कल्पले, पुरुषार्थले, आत्मनिर्भर बन्नुले, भोकल फर लोकलको कुरा गर्नुले, स्वदेशीको मन्त्र जप गर्नुले, समृद्ध भारत पनि बन्नसक्दछ, त्यो पिँढी स्वतन्त्र भारतका लागि खपेको थियो, यस पिँढीले समृद्ध भारतको निम्ति कदम उठाओस्, यही समयको माग हो। र यसैले म आज बारम्बार आग्रह गर्न चाहन्छु, र देशका सबै इन्फ्लुएन्सरलाई पनि भन्न चाहन्छु। यस मन्त्रलाई अघि बढाउन मलाई मद्दत गर्नुहोस्। म सबै राजनीतिक दललाई, राजनेतालाई, सबैलाई भन्न चाहन्छु, आउनुहोस्, यो कुनै राजनीतिक दलको एजेण्डा होइन, भारत हामी सबैको हो, हामीले मिलेर भोकल फर लोकल, त्यस मन्त्रलाई हरेक नागरिकको मन्त्र बनाऔं।
भारतमा बनेको, भारतका नागरिकको पसिनाबाट बनेका वस्तु, जसमा भारतको माटोको सुगन्ध होस् र जसले भारतको आत्मनिर्भरताको सङ्कल्पलाई तागत दिन्छ, हामीले त्यही खरिद गर्नेछौं, हामीले त्यसैको उपयोग गर्नेछौं, हामीले त्यस दिशामा अघि आउनुपर्नेछ, यो हाम्रो सामूहिक सङ्कल्प होस्, हेर्दाहेर्दै हामी विश्वलाई परिवर्तन गर्नेछौं, साथीहरू, म आज हरेक साना-ठूला व्यापारीलाई, पसलेलाई आग्रह गर्न चाहन्छु, तपाईंको पनि जिम्मेवारी हो, हामी साना थियौं, हामीले बजारमा कहिले पनि देखेनौं शुद्ध घिउको दोकान, तर यस्तो लेखिन्थ्यो, घिउको दोकान, तर समय बितेसँगै मानिसहरूले लेख्न थाले शुद्ध घिउको दोकान। म चाहन्छु, देशमा यस्ता व्यापारीहरू अघि आऊन्, यस्ता पसलेहरू आऊन्, कि यहाँ स्वदेशी माल बिक्दछ, यस्तो बोर्ड लगाऊन्। हामी स्वदेशीमाथि गर्व गरौं, हामीले स्वदेशी बाध्यतामा नभएर बलका साथ उपयोग गरौं। बलियोपनका लागि उपयोग गर्नेछौं र आवश्यक परे अरूलाई बाध्य बनाउन उपयोग गर्नेछौं, यही हाम्रो तागत हुनुपर्नेछ। यही हाम्रो मन्त्र हुनुपर्नेछ।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
मैले धेरै लामो समयदेखि सरकारमा काम गर्ने अवसर पाए। मैले कैयौं उतार-चढाउ देखे। सरकारको कठिनाइबाट पनि म राम्ररी परिचित छु, व्यवस्थाको मर्यादाबाट पनि परिचित छु, तर त्यो हुँदाहुँदै पनि हाम्रो जिम्मेवारी हुन्छ, हामीले कसैको रेखालाई सानो बनाउन आफ्नो तागद बर्बाद नगरौं। म धेरै अनुभवका साथ भन्न चाहन्छु, अरू कसैको रेखा छोटो बनाउन आफ्नो ऊर्जा खपाउनु हुँदैन, हामीरे पूरा ऊर्जाक साथ हाम्रो रेखालाई लामो बनाउनु पर्दछ। हामीले यदि आफ्नो रेखा लामो गरिरहे, विश्वले हाम्रो मान सम्मान गर्नेछ। आज जब वैश्विक परिस्थितिमा आर्थिक स्वार्थ दिन प्रतिदिन बढिरहेको छ, तब समयको माग हो, हामीले ती सङ्कटहरूमाथि रोई रहने आवश्यकता छैन, हिम्मतका साथ हामीले आफ्नो रेखा लामो गर्नुपर्नेछ। र म 25 सालको शासनको अनुभवबाट भन्नसक्दछु, यदि यो बाटो हामीले रोजे, हरेक कसैले रोजे, कुनै पनि स्वार्थले हामीलाई आफ्नो चङ्गुलमा फसाउन सक्दैन।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
बितेको दसकमा, रिफर्म, परफर्म, ट्रान्सफर्मको रहेको थियो। तर अब हामीले अझ नयाँ तागतका साथ जोडिनुपर्नेछ। पछिल्लो दिन हामीले कैयौं रिफर्म्स गऱ्यौं, एफडीआइ होस्, इन्स्योरेन्स कम्पनीको कुरा होस्, विश्वको युनिभर्सिटीहरूलाई भारतमा स्थान दिने कुरा होस्, कैयौं रिफर्म्स गऱ्यौं, 40,000 भन्दा धेरै अनावश्यक कम्प्लायन्सेसलाई हामीले समाप्त गऱ्यौं। यति मात्र होइन, 1,500 भन्दा धेरै पुराना कानुन, जुन बाबा आदमको जमानाको थियो, ती सबैलाई हामीले समाप्त गरिदियौं। हामीले दर्जनौं कानुनलाई सरल गर्नका लागि संसदमा गएर जनताको हितलाई सर्वोपरी राख्दै परिवर्तन गरेका छौं। यसपटक पनि हो-हल्लाका बीच मानिसहरूसम्म कुरा पुगेन होला। तर एउटा धएरै ठूलो रिफर्म इन्कम ट्याक्स एक्टमा भएको छ। करिब 280 भन्दा धेरै धारा हामीले समाप्त गर्ने निर्णय लियौं। र साथीहरू, आर्थिक मोर्चामा मात्र रिफर्म नगरेर, हामीले नागरिकको जीवनलाई पनि सहज बनाउनका लागि रिफर्म गरेका छौं। इन्कम ट्याक्स रिफण्डको कुरा होस्, रिफर्मको परिणाम होस्। क्यासलेस असेसमेन्टको कुरा होस्, रिफर्मको परिणाम होस्। 12 लाखसम्म आज इन्कम ट्याक्सबाट मुक्ति दिने, देशको जुन भविष्य बनाउनमा उत्सुक छन्, यस्ता मेरा मध्यम वर्गका परिवारले आज गर्व महसुस गरिरहेका छन्, कसैले सोचेका थिएनन्, 12 लाख रुपियाँसम्मको इन्कम ट्याक्स जीरो गरिनेछ, आज गरिएको छ।
जब देशमा सामर्थ्य बढ्दछ, तब देशवासीलाई लाभ प्राप्त हुँदछ। अङ्ग्रेजको जमानादेखि दण्ड संहितामा हामी दबिएका थियौं, दण्डको भय देखाएर जीवन चलिरहेको थियो, 75 साल स्वतन्त्रताको यसै गरी बित्यो, हामीले दण्ड संहिता समाप्त गऱ्यौं, न्याय संहिता लिएर आयौं। न्याय संहितामा भारतका नागरिकप्रति विश्वासको भाव छ। भारतका नागरिकभित्र आफ्नोपनको भाव छ, संवेदनशीलताले भरिएको छ। हामीले रिफर्मको यात्रालाई तेज बनाउने बिँडो उठाएका छौं, हामी तेजीका साथ अघि बढ्न चाहन्छौं। म चाहन्छु, देशवासीहरू, देशका लागि गरिरहेको छु, मैले मेरो निम्ति गरिरहेको छैन, कसैको नराम्रो गर्नका लागि गरिरहेको छैन। मेरो राजनीतिक दल, मेरा प्रतिस्पर्धी साथी पनि देशको यस उज्ज्वल भविष्यका लागि अघि आऊन्, हामीलाई साथ दिऊन्। स्ट्रक्चरल रिफर्म्सको कुरा होस्, रेगुलेटरी रिफर्म्सको कुरा होस्, पोलिसी रिफर्म्सको चर्चा होस्, प्रोसेस रिफर्मस्को चर्चा होस्, कन्स्टिट्युशनल रिफर्म्स गर्ने आवश्यकता होस्, हरेक प्रकारको रिफर्म्स, यो आज हाम्रो उद्देश्य बनाएर अघि बढिरहेका छौं।
र मेरा प्यारा देशवासीहरू,
नेक्स्ट जेनरेशन रिफर्म्सका लागि हामीले एउटा टास्क फोर्स गठित गर्ने निर्णय लिएका छौं। यस टास्क फोर्सले समय सीमामा आफ्नो काम पूरा गरोस्। वर्तमान नियम, कानुन, नीति, रीति 21 औं शताब्दीको अनुकूल, वैश्विक वातावरणमा अनुकूल र भारतलाई 2047 सम्म विकसित राष्ट्र बनाउने सन्दर्भमा नयाँ रूपमा तयार होस्, र त्यसको समय सीमामा आफ्नो कार्य पूरा गर्नका लागि टास्क फोर्स रचना गरिएको हो।
साथीहरू,
यी रिफर्म्सका कारण, जुन नयाँ मानिसले आफ्नो भविष्य बनाउन चाहन्छन्, उनीहरूले साहस पाउनेछन्। हाम्रा स्टार्टअप्स होस्, हाम्रा लघु उद्योग होस्, हाम्रा गृह उद्योग होस्, ती उद्यमीहरूको अनुपालन लागत धेरै कम्ति हुनेछ र त्यस कारण उनीहरूले नयाँ तागत पाउनेछन्। जुन एक्सपोर्टको संसारमा उनीहरूको लजिस्टिक सपोर्टका कारण, व्यवस्थामा परिवर्तनका कारण उनीहरूले ठूलो तागत पाउनेछन्।
साथीहरू,
यस्ता यस्ता कानुन छन्, हाम्रो देशमा, स-साना कुराका लागि जेल पठाउने कानुन छन्, तपाईंहरू आश्चर्यमा पर्नुहुनेछ, कसैले नजर पुऱ्याएनन्। म पछि लागेको छु, यो मेरो देशका नागरिकहरूलाई जेलमा बन्द गर्ने जुन अनावश्यक कानुनहरू छन्, ती समाप्त हुनुपर्नेछ। हामीले संसदमा पहिले पनि बिल ल्याएका थियौं, यसपटक पनि लिएर आएका छौं।
साथीहरू,
यस दिवालीमा तपाईंहरूका लागि डबल दिवालीको काम म गर्नेछु। यस दिवालीमा म धेरै ठूलो उपहार देशवासीहरूलाई दिनेछु। बितेको 8 सालमा हामीले जीएसटीको धेरै ठूलो रिफर्म गऱ्यौं, पूरा देशमा ट्याक्सको बर्डन कम्ति गऱ्यौं। ट्याक्सको व्यवस्थालाई सरल गऱ्यौं र 8 सालपछि समयको माग छ, हामीले एकपटक यसलाई रिभ्यु गर्नुपर्नेछ। हामीले हाई पावर कमिटी बसाएर रिभ्यु शुरु गरेका छौं, राज्यहरूसँग पनि विचार विमर्श गऱ्यौं।
र मेरा प्यारा देशवासीहरू,
हामी नेक्स्ट जेनरेशन जीएसटी रिफर्म्स लिएर आइरहेका छौं, यस दिवालीभित्र तपाईंका लागि कोशेली बन्नेछ, सामान्य मानवीय आवश्यकाको कर भार धेरै मात्रामा घटाइनेछ, धेरै ठूलो सुविधा बढ्नेछ। हाम्रा एमएसएमई, हाम्रा लघु उद्योग, यिनीहरूले ठूलो लाभ पाउनेछन्। दैनन्दिन आवश्यकता वस्तुहरू सस्तो हुनेछ र त्यसबाट ईकोनमीले पनि एउटा नयाँ बल पाउनेछ।
मेरा प्यारे देशवासीहरू,
आज देश तेस्रो वृहत इकोनोमी बन्ने दिशामा तेज गतिमा अघि बढ़ीरहेको छ। हामी दैलो ढकढकाई रहेका छौं अनि धेरै तीव्र गतिमा हामी त्यसालई अचीब पनि गर्नेछौं अनि कुनै दिन पनि आउनेछ, म तपाईंहरूबीच आएर लाल किल्लाको प्राचीरबाट यो खबर पनि सुनाउनेछु। आज भारतको अर्थव्यवस्था अनि आर्थिक स्थितिमा सम्पूर्ण दुनियाँ आश्वस्त छ। यति स्थिरताबीच आशाको किरण बनेको भारतको फाइनेन्सियल डिसिप्लिन, भारतको फाइनेन्सको ऊर्जा हो। जब अर्थव्यवस्था संकटको घेरोमा परेको छ, तब भारत त्यहाँबाट बाहिर निस्किएको छ, यो भरोसा संसारमा विकसित भएको छ। आज इन्फ्लेशन कन्ट्रोलमा छ, हाम्रो फारेक्स एक्सचेञ्ज एकदमै बलियो छ, हाम्रो माइक्रोइकोनोमिक इण्डिकेटर्स एकदमै बलियो छ, ग्लोबल रेटिङ एजेन्सीले पनि लगातार भारतको सराहना गर्दैछ, भारतको अर्थव्यवस्थामाथि धेर भन्दा धेर विश्वास व्यक्त गरिरहेको छ। यो बढ्दो अर्थव्यवस्थाको लाभ मेरो देशको गरीबहरूलाई प्राप्त होस, मेरा देशका कृषकहरूलाई प्राप्त होस्, मेरो देशको नारी शक्तिलाई प्राप्त होस, मेरो देशको मध्यम वर्गलाई प्राप्त होस्। मेरो देशको विकास धारालाई ताकत दिने प्रकारको बनोस्। त्यस दिशामा हामी नयाँ प्रयास गरिरेहका छौं।
आज युवाहरूको लागि नयाँ-नयाँ सेक्टर्समा हाम्रो नौजवानहरूको लागि अवसर बनिरहेको छ। स्किल डेवलोपमेन्ट, स्वरोजगार, ठूला ठूला कम्पनीमा इन्टर्नशीप, यसमाथि एउटा एकदमै ठूलो स्तरको अभियान चलिरहेको छ। अनि यसैले देशका नौजवानहरू, आज म तपाईंहरूको लागि पनि खुशीको खबर लिएर आएको छु।
आज 15 अगस्त हो, आज 15 अगस्तकै दिन मेरो देशका युवाहरूको लागि एक लाख करोड रुपियाँको योजना हामी चालू गरिरहेका छौं, लागू गरिरहेका छौं। आजदेखि प्रधानमन्त्री विकसित भारत रोजगार योजना आज नै 15 अगस्तदेखि लागू भइरहेको छ, यो तपाईंहरूको लागि एकदमै खुशीको खबर हो। यस योजना अन्तर्गत निजी क्षेत्रमा पहिला नोकरी पाउने नौजवानका छोरा छोरीलाई 15,000 रुपियाँ सरकारको तर्फबाट दिइनेछ। कम्पनीहरूलाई पनि नयाँ रोजगार दिने अवसर जसले पनि धेर जुटाउनेछ, उनीहरूलाई पनि प्रोत्साहन राशि दिइनेछ। प्रधानमन्त्री विकसित भारत रोजगार योजना करीब साढे तीन करोड नौजवानहरूले राजगारका नयाँ अवसर पाउनेछन्। म सबै नवजवानहरूलाई यसको लागि धेरै-धेरै बधाई दिँदछु।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
आज भारतमा नारी शक्तिको सम्मन अब सबैले गर्न थालेका छन्। बढ्दो इकोनमीका लाभार्थी हाम्रो नारी हुन्, तर बढ्दो इकोनमीको गति दिनुमा पनि हाम्रो नारीको एकदमै ठूलो योगदान पनि छ, हाम्रो मातृशक्तिको योगदान छ, हाम्रो स्त्री शक्तिको योगदान छ। स्टार्टअपदेखि लिएर स्पेस सेक्टरसम्म हाम्रा छोरीहरू छाएका छन्। खेलका मैदामा छाएका छन्, फौजमा चम्किरहेका छन्, आज गर्वको साथ स्टार्ट अपदेखि लिएर स्पेस सेक्टरसम्म हाम्रो छोरीहरू छाएका छन्। खेलका मैदानमा छाएको छ, फौजमा चमक रहेको छ, आज गर्वको साथ नारीहरू काँधमा काँधमा मिलाएर देशको विकास यात्रामा सहभागी भइरहेका छन्। देश गर्वले भरिएको छ, जब एनडीएको वुमेन क्याडेडट्स, उनीहरूको पहिलो पास आउट भएको थियो। सम्पूर्ण देश गर्वले भरिएको थियो, सबै टीवी च्यालनहरू त्यसैको पछि लागेको थियो। कति ठूलो गौरवको पल थियो। सेल्फ हेल्प ग्रुप, 10 करोड सेल्फ हेल्प ग्रुपका दिदी बहिनीहरूहरूले उत्कृष्ट काम गरिरेहका छन्। नमो ड्रोन दिदी नारी शक्ति एउटा नयाँ पहिचान बनेको छ। गाउँमा मलाई एउटी बहिनी भेटे, मलाई त अहिले गाउँले पायलट भनी बोलाउँछन्। बढो गर्वको साथ भन्दै थिइन्। धेर पढे लेखेकी होइनन् तर उसको प्रतिष्ठा जन्मिएको बढेको छ।
साथीहरू,
हामीले 3 करोड महिलाहरूलाई लखपति दिदी बनाउने सङ्कल्प लिएका छौं। 3 करोड अनि मलाई यो कुरामा सन्तुष्टि छ कि हामीले तेज गतिमा काम गरिरहेका छौं। समयभन्दा अघि 3 करोडको लक्ष्य पार गर्नेछौं अनि आज म खुशीसाथ देशलाई बताउन चाहन्छु, कि मेरो नारी शक्तिको सामर्थ्य हेर्नुहोस्, हेर्दाहेर्दै दुई करोड महिलाहरू लखपति दिदी बनीसकेकी छन्। आज केही लखपति दिदी हाम्रो सामु बसेका छन्। यो हो मेरो सामर्थ्य। अनि मेरो विश्वास छ साथीहरू, भारतको विकास उनीहरूको भागीदारी बढ्नेछ।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
भारतको अर्थव्यवस्थामा मेरा देशका कृषकहरूको ठूलो योगदान छ। भारतका कृषकहरूको परिश्रमको फल देखिन थालेको छ। पछिल्लो वर्ष अन्न उत्पादनमा मेरो देशका कृषकहरूले पुराना सबै रिकार्डहरू तोड़िएको छ, यही हो मेरो देशको सामार्थ्य। असल बिऊ पाउन थाले, कृषकहरूले राम्रो सुविधाहरू पाउन थाले, यो आफ्नो सामर्थ्य देशका लागि ठूलो हो। आज भारत दूध, दाल, जूट जस्ता उत्पादनमा विश्वमा नम्बर वनमा छ। आज विश्वको दोस्रो सबैभन्दा ठूलो फिश प्रोड्यूसर मेरा मछुवा भाई बहिनीहरूको ताकत हेर्नुहोस्, फिश प्रोड्यूसरमा हामि विश्वमा दोस्रो नम्बरमा पुगी सकेका छौं। आज भारत चामल, गहूँ, फल अनि सब्जीको उत्पादनमा पनि विश्वको दोस्रो नम्बरमा पुगी सकेको छ।
साथीहरू,
तपाईंलाई खुशी लाग्नेछ कि कृषकहरूले जुन उत्पादन दिन्छन् आज त्यो उत्पादन संसारको बजारमा पुगिसकेको छ। 4 लाख करोड रुपियाँ एग्रो प्रोडक्टको एक्सपोर्ट भएको छ। यो मेरो देशका कृषकहरूले हामीलाई तागत देखाएका छन्। हामी साना कृषक होस्, पशुपालक होस्, मछुवा होस्, देशको विकासका योजनाहरूको लाभ आज हामी उनीहरूसम्म पुऱ्याइरहेका छौं। पीएम किसान सम्मान निधि होस्, रेन वाटर हार्वेस्टिङ होस्, क्वालिटीज सीड्स होस्, फर्टिलाइजरको आवश्यकता होस्, हरेक क्षेत्रमा आज अझ एउटा भरोसा किसानहरूको भएको छ - फसल बीमा योजना। यसले साहसिक बनाइरहेको छ, त्यसको परिणाम पनि देशले पाइरहेको छ। पहिलो यो कल्पना को कुरा थियो, आज यथार्थ बनेको छ।
देशवासीहरू,
हामीलाई एउटा कोविडको भ्याक्सिन निशुल्कमा पाएको कुरा त थाहा छ तर हाम्रो देशको पशुधनलाई बचाउनको लागि पनि अहिलेसम्म 125 करोड डोज निशुल्क डोज पशुहरूलाई लगाइसक्यौं। फुट एण्ड माउथ एण्ड डिजीजबाट मुक्ति पाउनको लागि जो हाम्रो यहाँ उत्तर भारतमा त्यसलाई खुरपाको-मुहम्पाको बिमारी भनिन्छ, त्यसलाई बचाउनको लागि 125 करोड डोज हामीले लगाइसकेका छौं त्यो पनि निशुल्क। हामी खेतीको मामिलामा देशको त्यो जिल्ला जहाँ कृषकहरू अरूभन्दा पछि रहेका छन्, कुनै न कुनै कारणले 100 जिल्ला यस्ता छन्, जहाँ अपेक्षाकृत कम खेती हुँदछ अनि यसैले हामीले 100 जिल्ला चिन्हित गरेका छौं। त्यहाँका किसानहरूलाई सशक्त बनाउनु, किसानहरूलाई शक्ति दिनु, किसानहरूलाई मद्दत गर्नु एउटा अभियान चलाएको छ, अनि यसको लागि पीएम धन-धान्य कृषि योजनाको आरम्भ किया गरिएको छ। पीएम धन-धान्य कृषि योजना, त्यो देशको 100 जिल्ला जहाँ सानो मद्दत गऱ्यौं भने, त्यहाँका किसानहरूले पनि भारतका अन्य किसानहरूको बराबरी गर्नेछ।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
भारतका किसान, भारतका पशुपालक, भारतको मछुवा, यो हाम्रो सबैभन्दा ठूलो प्राथमिकता हो। भारतको किसान, भारतका मछुवारा, भारतका पशुपालक, उनीहरूसित जोडिएका कुनै पनि अहितकारी नीतिको अघि मोदी पर्खाल भएर उभिएको छ। भारत आफ्ना किसानहरू, आफ्नो पशुपालकहरू, आफ्ना मछुवाहरूको सम्बन्धमा कहिल्यै पनि कुनै सम्झौता स्वीकार गर्नेछैन।
प्यारा देशवासीहरू,
गरीबी के हो, यो मैले किताबहरूमा पढ्नु परेन। म जनता हुँ, सरकारमा पनि बसेको छु अनि यसैले मेरो कोशिश छ कि सरकार फाइलमा रहनु हुँदैन। सरकार देशका नागरिकहरूको जीवनमा हुनुपर्छ। दलित होस्, पीडित होस्, शोषित होस्, वञ्चित होस्, उनको लागि सकारात्मक रूपले सरकारहरू प्रोएक्टिव होस्, सरकारहरू प्रो पीपल होस्, त्यस दिशामा हामीले निरन्तर प्रयास गरिरहेका छौं। समाजका हरेक जरूरत व्यक्तिको लागि सरकारको योजनाहरू पहिले पनि हुन्थ्यो, होइन, हामी सरकारका योजनाहरूको जमीनमा उतारिरहेका छौं, स्याचुरेशनमाथि बल दिँदछ अनि सामाजिक न्यायको यदि सही एक्जीक्यूशन होस्, जसमा कुनै लाभार्थीहरू नछुटोस्, लाभार्थीबहरूको घरसम्म सरकार पुगोस् अनि उनीहरू आफ्नो अधिकारका चीजहरू पाऊन्, त्यसको लागि हामी काम गरिरहेका छौं।
जनधन अकाउण्ट जब खोलियो, तब त्यो केवल बैंक एकाउण्ट मात्र थिएन। त्यसबाट एउटा स्वाभिमान प्राप्त भएको थियो कि ब्याङ्कको दैलो मेरो लागि पनि खुल्दछ, म पनि ब्याङ्कको दैलोमा गएर टेबलमाथि हात राखेर बात गर्नसक्छु, यो विश्वास हामीले जगायौं। आयुष्मान भारतले बिरामी सहने आदतबाट मुक्ति दिलाउने अनि त्यसको स्वास्थ्यको लागि मद्दत गर्ने काम अनि जब हामी वरिष्ठ नागरिकहरूलाई 5 लाख भन्दा अधिक मद्दत गरेर उनीहरूको आरोग्यको चिन्ता गर्दछौं, आज पीएम आवास 4 करोड गरीबहरूले घर पाउनु, मतलब त्यहाँ जिन्दगीको नयाँ सपना बस्दछ। त्यो केवल चार दिवारहरूमात्र होइन साथीहरू, रेहडी-पटरी वालाको निम्ति पीएम स्वनिधि योजना, जो कुनै समय ब्याजको चक्करमा फँसी रहन्थ्यो, आज पीएम स्वनिधिबाट रेहडी-पटरीवाला पनि तपाईंहरूल देख्नुभएको होला युपीआइबाट पैसा लिँदछन्। युपीआईबाट पैसा दिँदछन्, यो बद्लाव अन्तिम व्यक्तिसम्म चिन्ता, मानिसहरूको जीवनमा सरकार हुनुपर्छ, त्यसैको कारण यो जमीनसित जोडिएको योजनाहरू बन्दछ अनि जमीनसित जोडिएका योजनाहरू जमीनमा उत्रन्छ अनि जमीनबाट आएका योजनाहरू जीवनमा बदलाऊ ल्याउने एउटा सशक्त माध्यम बन्दछ। एउटा समय थियो, गरीब होस्, पीडित होस्, आदिवासी होस्, वञ्चित होस्, दिव्याङ्ग होस्, हाम्रा विधवा आमाहरू, दिदी बहिनीहरू, आफ्नो हरको लागि भट्कि रहन्थे, सरकारी कार्यालयहरूमा चक्कर लगाउँदा लगाउँदा जिन्दगी समाप्त हुँदछ। आज सरकार तपाईको दैलोमै आउँदछ, सैचुरेशनको अप्रोचलाई लिएर आउँदछ, करौडौं लाभार्थीहरूलाई सरकारी योजनाहरूको लाभ प्राप्त भइरेहको छ, डाइरेक्ट बेनिफिट ट्रान्सफर एउटा ठूलो क्रान्तिकारी काम भएको छ।
साथीहरू,
गरीबी हटाऊको नारा देशले धेरै सुनेको छ, लाल किल्लाबाट पनि सुनेका छौं अनि देशले सुनी सुनी थाकी सकेको छ अनि देशले मानेको थियो कि गरीबी हट्न सक्दैन, तर जब हामी योजनाहरूलाई गरीबको घरसम्म लिएर जान्छ, गरीबको मनमा विश्वास पैदा गर्दछ, तब मेरो देश देशको 25 करोड गरीबले गरीबीलाई परास्त गरेर गरीबीबाट बाहिर निस्किएर एउटा नयाँ इतिहास बनाउँदछ। आज 10 करोड गरीब अनि 10 वर्षमा 25 करोडभन्दा अधिक गरीबले गरीबीलाई परास्त गरी गरीबीबाट बाहर निस्किएका छन् अनि एउटा नयाँ मिडल क्लास तयार भएको छ।
मेरा साथीहरू,
यो नियो मिडल क्लास अनि मिडल क्लास एउटा यस्तो जुगलबन्दी हो, जसमा एस्पिरेशन पनि छ, एफर्ट्स पनि छ, त्यो देशको अघि बढाउनका लागि एकदमै ठूलो सामर्थ्य बनेको छ।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
निकट भविष्यमा महान समाज सुधारक महात्मा ज्योतिबा फूलेजीको 200 औं जयन्ती आइरहेको छ। हामी त्यो जयन्ती समारोह शुरू गर्न गइरहेका छौं अनि महात्मा ज्योतिबा फुलेको सिद्धान्त, उनले जुन मन्त्र दिए त्यसमा हाम्रो लागि प्रेरणा हो। पछाडिएकाहरूको प्राथमिकता दिँदै हामी परिवर्तनका ऊँचाइहरू प्राप्त गर्न चाहन्छौं। हामी यसका लागि परिश्रमको पराकाष्ठा गर्न चाहन्छौं। हामी पारदर्शी नीतिहरूद्वारा पछाडिएकाहरूको प्राथमिकता, यो हामी धरतीमा उत्रिन चाहन्छौं, हरेक पछाडिका जीवनमा उत्रिनु चाहन्छौं।
साथीहरू,
रेहडी-पटरीवालाहरूका लाग स्वनिधि योजना होस् वा हाम्रो कलाद्वारा हातले काम गर्ने विश्वकर्मा योजानाको कुरा हो आदिवासीमा पनि जो पछि परेका छन् त्यसको लागि पीएम जनमनको योजनाको कुरा होस्, हाम्रो पूर्वी भारतको विकासमा सम्पूर्ण देशभित्र बराबरी ल्याउनु अनि उनको नेतृत्व दिने दिशामा काम होस्। जो क्षेत्र पछाडिएको होस्, त्यसलाई पनि हामी प्राथमिकता दिन चाहन्छौं। जुन जिल्ला पछि परेको छ हामी त्यसलाई प्राथमिकता दिन चाहन्छौं, जुन ब्लाक पछाड़िएको छ त्यसलाई प्राथमिकता दिन चाहन्छौं, हामीले 100 एस्पिरेशनल डिस्ट्रिक्ट 500 एस्पिरेशनल ब्लाक, त्यही मिशनमा काम गरेका छौं। हामीले पूर्वी भारतको विकासको लागि हजारौं करोड रुपियाँको पूर्वाधारको परियोजनामाथि बल दिएको छ, हामीले पूर्वी भारतको जीवनलाई परिवर्तन गरेर देशको विकास यात्रामा भागीदारी बनाएका छौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
जीवनको हरेक क्षेत्रमा विकास हुनुपर्छ। विकासको लागि खेलकूद पनि महत्त्वपूर्ण छ। र आज म खुसी छु, एक समय थियो जब आमाबाबुले आफ्ना छोराछोरीले खेलकूदमा समय बिताएको पटक्कै मन पराउँदैनथे। आज, परिस्थिति पूर्ण रूपमा फेरिएको छ। यदि नानीहरू खेलकूदमा रुचि लिन्छन् भने आमाबाबुको छात्ती गर्वले फुलिएको हुन्छ। म यसलाई राम्रो सङ्केत मान्छु। जब म मेरो देशका परिवारहरूमा खेलकूदका लागि प्रोत्साहनको वातावरण देख्छु, मेरो हृदय गर्वले भरिन्छ। म यसलाई देशको भविष्यको लागि धेरै राम्रो सङ्केत मान्छु।
अनि साथीहरू,
यो खेललाई प्रोत्साहित गर्न, हामीले धेरै दशक पछि देशमा खेलो इण्डिया नीति ल्याएका छौं, ताकि यो खेल जगतको चौतर्फी विकासका लागि एक प्रयास होस्। हामी स्कूलदेखि ओलम्पिकसम्म पूर्ण इकोसिस्टम डेवलप गर्न चाहन्छौं, चाहे त्यो कोचिङ व्यवस्था होस्, फिटनेस होस्, खेल मैदान होस्, खेलकुद व्यवस्था होस्, खेलकुदका लागि आवश्यक उपकरणहरू होस्, खेलकुदका लागि उपकरण बनाउन साना उद्योगहरूलाई सहयोग होस्। अर्थात्, एक तरिकाले, हामी सम्पूर्ण ईकोसिस्टमलाई दुर्गम क्षेत्रका बालक-बालिकाहरूसम्म लैजान चाहन्छौं।
तर साथीहरू,
जब म फिटनेसको बारेमा कुरा गर्छु, जब म खेलकूदको बारेमा कुरा गर्छु, म तपाईंहरूका अगाडि एउटा चिन्ता पनि राख्न चाहन्छु। हाम्रो देशको हरेक परिवार चिन्तित हुनुपर्छ, मोटोपना हाम्रो देशको लागि ठूलो सङ्कट बन्दै गइरहेको छ। विद्वानहरू, जानिफकारहरू भन्छन्, आगामी वर्षहरूमा, प्रत्येक तीन जनामा एकजनामा मोटोपना हुनेछ। हामीले मोटोपना, ओबेसिटी रोक्नुपर्छ। र त्यसैले, मैले अरू सबै कुरा गर्नुपर्नेछ, तर मैले एउटा सानो सुझाउ दिएको थिएँ, अब परिवारहरूले निर्णय गर्नुपर्छ, खाने तेल घर ल्याउँदा १० प्रतिशत कम तेल ल्याउने र १०% कम तेल प्रयोग गर्ने, यसरी हामीले मोटोपना विरुद्धको लडाई जित्न योगदान गर्नसक्नेछौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
हाम्रो देश भाग्यमानी छ, हामी हजारौं वर्षको विरासतको धनी छौं, र यसले हामीलाई निरन्तर ऊर्जा, प्रेरणा अनि त्याग र तपस्याको मार्ग प्रदान गर्दछ। आज, यो वर्ष गुरु तेगबहादुर ज्यूको 350 औं शहीद वर्ष हो, उहाँले देशको संस्कृतिको रक्षा गर्न, भारतको मूल्यमान्यताको रक्षा गर्न सबै कुरा त्याग गर्नुभयो। म आज उहाँलाई नमन गर्दछु।
मित्रहरू,
हाम्रो संस्कृतिको शक्ति नै हाम्रो विविधता हो। हामी विविधतालाई सेलिब्रेट गर्न चाहन्छौं। हामी विविधता सेलिब्रेट गर्ने बानी बसाल्न चाहन्छौं। यो हाम्रो गौरव हो, हाम्री भारत माता, विभिन्न फूलहरूले सजिएकी बगैंचा हुन्। यहाँ धेरै विविधता छ। यो विविधता हाम्रो लागि एक महान सम्पदा हो। यो एक महान गौरव हो। हामीले प्रयागराजको महाकुम्भमा देखेका छौं, भारतको विविधता कसरी बाँचेको छ। एउटै भावना, एउटै प्रयासका साथ एकै ठाउँमा करोडौं मानिसहरू, विश्वको लागि एक महान आश्चर्य हो। महाकुम्भको सफलताले भारतको एकता र भारतको शक्तिको उदाहरण दिएको छ।
साथीहरू,
हाम्रो देश भाषाहरूको विविधताले भरिपूर्ण छ। र त्यसैले, हामीले मराठी, आसामी, बङ्गाली, पाली र प्राकृतलाई शास्त्रीय भाषाको दर्जा दिएका छौं। र मलाई विश्वास छ, हाम्रा भाषाहरू जति धेरै विकसित हुन्छन्, हाम्रा भाषाहरू त्यति नै समृद्ध हुन्छन्, हाम्रो ज्ञान प्रणाली त्यति नै बलियो हुँदै जानेछ। त्यो हाम्रो शक्ति हो, यो डाटाको युग हो, यो शक्ति, संसारका लागि पनि ठूलो शक्ति बन्नसक्छ, हाम्रा भाषाहरूमा धेरै सम्भावना छन्। हामीले हाम्रा सबै भाषाहरूमाथि गर्व गर्नुपर्छ, सबैले हाम्रा सबै भाषाहरूको विकासको लागि हरसम्भव प्रयास गर्नुपर्छ।
साथीहरू,
हाम्रो ज्ञानको खजाना पाण्डुलिपिहरूमा छ, तर तिनीहरूप्रति उदासीनता देखिएका छौं। यसपटक, ज्ञान भारतम योजना अन्तर्गत, हामी देशभरि जहाँ भए पनि हस्तलिखित ग्रन्थहरू, पाण्डुलिपिहरू, शताब्दी पुराना प्राचीन दस्तावेजहरू खोज्ने र आजको टेक्नोलजीको प्रयोग गर्दै त्यो ज्ञानको समृद्धिलाई भावी पुस्ताका लागि काममा आउन सकोस् भनेर त्यस दिशामा काम गर्दैछौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
हाम्रो स्पष्ट विचार के छ भने यो देश केवल सरकारहरूले बनाउँदैनन्, यो देश राजसत्तामा बस्नेहरूले बनाउँदैनन्, यो देश शासन प्रणाली सम्हाल्नेहरूले बनाउँदैनन्, यो देश लाखौं मानिसहरूको प्रयासले बनेको हो, ऋषि, सन्त, वैज्ञानिक, शिक्षक, किसान, सैनिक, सेना, मजदुर, सबैको प्रयासले देश बनेको छ। सबैले योगदान गरेका छन्, गर्दैछन्। व्यक्तिले योगदान गर्दछन्, संस्थाहरूले योगदान गर्दछन्। आज म एउटा कुरा गर्वका साथ उल्लेख गर्न चाहन्छु। १०० वर्ष पहिला, एउटा संस्थाको जन्म भएको थियो, राष्ट्रिय स्वयंसेवक सङ्घ, राष्ट्रका लागि १०० वर्षको सेवा, एउटा धेरै नै गौरवपूर्ण स्वर्णिम पृष्ठ हो। व्यक्तिगत विकासबाट राष्ट्र निर्माणको संकल्पका साथ, १०० वर्षदेखि भारत माताको कल्याणको लक्ष्यका साथ, स्वयंसेवकहरूले मातृभूमिको कल्याणका लागि आफ्नो जीवन समर्पित गरेका छन्। सेवा, समर्पण, संगठन र अतुलनीय अनुशासन, यो यसको पहिचान हो। राष्ट्रिय स्वयंसेवक सङ्घ विश्वको सबैभन्दा ठूलो एनजीओ हो। एक हिसाबले, यसको १०० वर्षको समर्पणको इतिहास छ। आज, लाल किल्लाको प्राचीरबाट, म राष्ट्रिय सेवाको यो १०० वर्षको यात्रामा योगदान पुऱ्याउने सबै स्वयंसेवकहरूलाई सम्मानपूर्वक सम्झना गर्दछु र राष्ट्रिय स्वयंसेवक सङ्घको यो १०० वर्षको भव्य, समर्पित यात्रामा देश गर्व गर्दछ र यसले हामीलाई निरन्तर प्रेरणा दिइरहनेछ।
मेरा प्यारा देशवासी,
हामी समृद्धितर्फ अघि बढिरहेका छौं, तर समृद्धिको बाटो सुरक्षाबाट निस्किन्छ। विगत ११ वर्षमा हामीले राष्ट्रिय सुरक्षा, राष्ट्रिय रक्षा र राष्ट्रका नागरिकहरूको सुरक्षाका सबै मोर्चाहरूमा पूर्ण समर्पण भावका साथ काम गरेका छौं। हामी परिवर्तन ल्याउन सफल भएका छौं। यो देशलाई थाहा छ, हाम्रो देशको एक ठूलो आदिवासी क्षेत्र विगत धेरै दशकदेखि नक्सलवाद, माओवादको चपेटामा परेको छ। मेरा आदिवासी परिवारहरूले सबैभन्दा बढी पीडा भोगेका छन्। आदिवासी आमा र दिदीबहिनीहरूले आफ्ना सपनाका आशाजनक सन्तानहरू गुमाएका छन्। नवजवान छोराहरूलाई गलत बाटोमा तानियो, बहकाइयो, उनीहरूको जीवन नष्ट गरियो। हामीले बलियो हातले काम गऱ्यौं। एक समय थियो जब नक्सलवादले १२५ भन्दा बढी जिल्लाहरूमा आफ्नो जरा विस्तारित गरेको थियो। हाम्रा आदिवासी क्षेत्रहरू, हाम्रा आदिवासी युवाहरू माओवादको जनजालमा फसेका थिए। र आज हामीले ती जिल्लाहरूको सङ्ख्या १२५ बाट घटाएर २० बनाएका छौं। हामीले ती आदिवासी समुदायहरूका लागि सबैभन्दा ठूलो सेवा गरेका छौं र तपाईंले देख्नुभएको छ, एक समय थियो जब बस्तरलाई सम्झँदा माओवाद, नक्सलवाद, बम र बन्दुकको आवाज मात्र सुनिन्थ्यो। त्यही बस्तर, माओवाद र नक्सलवादबाट मुक्त भएपछि, जब बस्तरका युवाहरू ओलम्पिकमा भाग लिन्छन्, हजारौं युवाहरू भारत माता की जय भन्दै खेल मैदानमा प्रवेश गर्छन्, सम्पूर्ण वातावरण उत्साहले भरिएको हुन्छ, देशले यो परिवर्तन देखिरहेको छ। पहिले रेड करिडोर भनेर चिनिने क्षेत्रहरू आज विकासको ग्रीन करिडोर बन्दैछन्, साथीहरू, यो हाम्रो लागि गर्वको कुरा हो। भारतको नक्सामा रगतको दागले सजिएका र रातो रङ पोतिएका क्षेत्रहरूमा हामीले संविधान, कानुन र विकासको तिरङ्गा फहराएका छौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
यो भगवान बिरसा मुण्डाको १५० औं जन्मजयन्तीको अवसर हो, यी आदिवासी क्षेत्रहरूलाई नक्सलवादबाट मुक्त गरेर अनि हाम्रो आदिवासी परिवारका युवाहरूको जीवन बचाएर, हामीले भगवान बिरसा मुण्डालाई साँचो श्रद्धाञ्जलि अर्पण गरेका छौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
आज म देशलाई एउटा चिन्ता, चुनौतीका बारेमा सचेत गराउन चाहन्छु। एउटा षड्यन्त्रअन्तर्गत, एउटा सोचविचार गरी बनाइएको षड्यन्त्रअन्तर्गत, देशको डेमोग्राफी परिवर्तन गरिँदैछ। एउटा नयाँ सङ्कट रोपिँदैछ र यी अनुप्रवेशकारीहरूले मेरो देशका युवाहरूको जीविकोपार्जन खोसिरहेका छन्। यी अनुप्रवेशकारीहरूले मेरो देशका दिदी-बहिनी र छोरीहरूलाई लक्ष्य बनाइरहेका छन्, यो सहन गरिनेछैन। यी अनुप्रवेशकारीहरूले निर्दोष आदिवासीहरूलाई भ्रमित पार्दै उनीहरूको भूमि कब्जा गरिरहेका छन्। देशले यो सहन गर्दैन र त्यसैले मेरा प्यारा देशवासीहरू, जब डेमोग्राफीमा परिवर्तन हुन्छ, सीमावर्ती क्षेत्रहरूमा डेमोग्राफीमा परिवर्तन हुन्छ, तब राष्ट्रिय सुरक्षाको लागि सङ्कट उत्पन्न हुन्छ। यसले देशको एकता, अखण्डता र प्रगतिको लागि सङ्कट सिर्जना गर्दछ। यसले सामाजिक तनावको बिऊ रोप्छ र कुनै पनि देशले आफ्नो देश अनुप्रवेशकारीहरूलाई सुम्पिन सक्दैन। यदि संसारको कुनै पनि देशले यो गर्नसक्दैन भने, हामी भारतका लागि कसरी गर्नसक्छौं? हाम्रा पुर्खाहरूले बलिदान र बलिदान मार्फत् स्वतन्त्रता प्राप्त गरेका छन्। स्वतन्त्र भारत दिने ती महापुरुषहरूप्रति हाम्रो कर्तव्य के हो भने हामीले हाम्रो देशमा यस्ता कार्यहरू स्वीकार गर्नुहुँदैन, यो नै उनीहरूप्रतिको साँचो श्रद्धाञ्जलि हुनेछ। त्यसैले म आज लाल किल्लाको प्राचीरबाट यो भन्न चाहन्छु, हामीले एउटा हाई पावर डेमोग्राफी मिशन सुरु गर्ने निर्णय गरेका छौं। यो मिसनले भारतमाथि आइपरेको गम्भीर सङ्कटलाई सम्बोधन गर्न तोकिएको समयमा राम्रोसँग सोचविचार गरेर आफ्नो काम गर्नेछ, हामी त्यस दिशामा अगाडि बढिरहेका छौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
भोलि जन्माष्टमीको पवित्र पर्व हो। देशमा भगवान श्रीकृष्णको जन्मोत्सव पालन गरिन्छ।
साथीहरू,
जब म भगवान श्रीकृष्णलाई सम्झन्छु, हामी देख्छौं, आज विश्वभरि युद्धका तौर-तरिकाहरू परिवर्तन हुँदैछन्। हामीले देखेका छौं, भारत युद्धको हरेक नयाँ तरिकासँग जुझ्न सक्षम छ। टेक्नोलोजीमा हाम्रो जति पनि निपुणता थियो त्यो हामीले अपरेशन सिन्दूरमा देखाएका छौं। पाकिस्तानले हाम्रा सैन्य अड्डाहरू, हाम्रा एयरबेसहरू, हाम्रा संवेदनशील स्थानहरू, हाम्रा आस्थाका केन्द्रहरू, हाम्रा नागरिकहरूमाथि अनगन्ती सङ्ख्यामा मिसाइल र ड्रोनहरूबाट आक्रमण गऱ्यो। देशले के देखेको छ भने विगत १० वर्षमा देशलाई सुरक्षित राख्नुका लागि गरिएका प्रयासहरूको परिणामस्वरूप हाम्रा वीर सिपाहीहरू र हाम्रो टेक्नोलजीले उनीहरूको प्रत्येक आक्रमणलाई पराल जस्तै छरप्रस्ट पारिदिएको छ। तिनीहरूले अलिकत्ति पनि क्षति पुऱ्याउन सकेनन् र त्यसैले जब युद्धभूमिमा टेक्नोलजीको विस्तार भइरहेको छ, टेक्नोलजी हावी भइरहेको छ, तब राष्ट्रको सुरक्षाका लागि, देशका नागरिकहरूको सुरक्षाका लागि, हामीले आज प्राप्त गरेको निपूणतालाई अझ विस्तार गर्न आवश्यक छ। हामीले आज प्राप्त गरेको निपुणतालाई निरन्तर अपग्रेड गर्न आवश्यक छ। र त्यसैले, साथीहरू, मैले एउटा संकल्प लिएको छु। मलाई तपाईंहरूको आशीर्वाद चाहिन्छ, करोडौं देशवासीको आशीर्वाद, किनभने जतिसुकै समृद्धि किन नहोस्, यदि कोही सुरक्षाप्रति उदासीन छ भने, समृद्धिको पनि कुनै काम हुँदैन र त्यसैले सुरक्षाको महत्त्व धेरै ठूलो छ।
र, त्यसैले, म आज लाल किल्लाको प्राचीरबाट बोल्दै छु, आगामी १० वर्षमा, 2035 सम्ममा, सामरिक तथा सिविलियन क्षेत्रहरू जस्तै अस्पताल, रेलवे, आस्थाको कुनै पनि केन्द्रसहित राष्ट्रका सबै महत्त्वपूर्ण स्थानहरूलाई नयाँ टेक्नोलजी प्लेटफर्महरू मार्फत् पूर्ण सुरक्षा कवच प्रदान गरिनेछ। यो सुरक्षा कवच विस्तार हुँदै जानुपर्छ, देशका प्रत्येक नागरिकले सुरक्षित अनुभव गर्नुपर्छ, कुनै पनि प्रकारको टेक्नोलजी हामीमाथि आक्रमण गर्न आएको खण्डमा हाम्रो टेक्नोलजी त्यो भन्दा समृद्ध प्रमाणित हुनुपर्छ र त्यसैले आगामी १० वर्षमा, २०३५ सम्ममा, म यो राष्ट्रिय सुरक्षा कवचलाई विस्तार गर्न, यसलाई बलियो बनाउन, आधुनिकीकरण गर्न चाहन्छु। र त्यसैले, भगवान श्रीकृष्णबाट प्रेरणा लिएर हामीले श्रीकृष्णको सुदर्शन चक्रको मार्ग रोजेका छौं। तपाईंहरूमध्ये धेरैलाई याद होला, जब महाभारतको युद्ध चलिरहेको थियो, श्रीकृष्णले आफ्नो सुदर्शन चक्रले सूर्यको प्रकाशलाई रोकेका थिए र दिनको समयमा पनि अँध्यारो बनाएका थिए। सुदर्शन चक्रले सूर्यको प्रकाश रोकेको थियो र अर्जुनले जयद्रथलाई मार्ने प्रतिज्ञा पूरा गर्न सक्षम थिए। यो सुदर्शन चक्रको शक्ति र रणनीतिको परिणाम हो। अब देशले सुदर्शन चक्र मिसन लञ्च गर्नेछ। यो मिसन सुदर्शन चक्र एक पावरफुल वेपन सिस्टम हो र यसले शत्रुको आक्रमणलाई न्यूट्रलाइज त गर्नेछ साथै शत्रुमाथि धेरै गुणा बढी हिट ब्याक गर्नेछ।
हामीले भारतको यो मिसन सुदर्शन चक्रका लागि केही आधारभूत कुराहरू पनि तय गरेका छौं, आगामी १० वर्षमा हामी यसलाई ठूलो तीव्रताका साथ अगाडि बढाउन चाहन्छौं। पहिलो, यो सम्पूर्ण आधुनिक सिस्टमको हुनेछ, यसको रिसर्च, डेभेलपमेन्ट, यसको म्यानुफेक्चरिङ पनि हाम्रो देशमा नै होस्, हाम्रो देशका नवयुवाहरूको ट्यालेन्टद्वारा होस्, हाम्रो देशका जनताले बनाएको होस्। दोस्रो, एउटा यस्तो व्यवस्था हुनेछ जसले वारफेयरको सन्दर्भमा भविष्यको सम्भावनाहरूको गणना गर्नेछ र त्यसपछि प्लस वनको स्ट्राटेजी वर्कआउट गर्नेछ। र तेस्रो, सुदर्शन चक्रमा एउटा शक्ति थियो, यो धेरै सटीक थियो, यो जहाँ जानुपर्ने थियो त्यहाँ पुग्यो अनि श्रीकृष्णमा फर्कियो। हामी यस सुदर्शन चक्र मार्फत टारगेटेड प्रिसाइज एक्शनका लागि व्यवस्था विकास गर्ने दिशामा अगाडि बढ्नेछौं र त्यसैले, युद्धको परिवर्तनशील तरिकाहरूमा राष्ट्र र नागरिकहरूको सुरक्षाको लागि, म यो कामलाई ठूलो प्रतिबद्धताका साथ अगाडि बढाउने वाचा गर्दछु।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
जब हामी लोकतन्त्रको बारेमा कुरा गर्छौं, स्वतन्त्र भारतको बारेमा कुरा गर्छौं, हाम्रो संविधान हाम्रो लागि सर्वोत्तम दीप स्तम्भ हो, हाम्रो प्रेरणाको केन्द्र हो, तर ५० वर्ष पहिला भारतीय संविधानको घाँटी निमोट्ने काम भएको थियो। भारतीय संविधानको पिठ्युमा छुरी रोपिएको थियो। देशलाई जेलखानामा परिणत गरिएको थियो, आपतकाल लगाइएको थियो। आपतकाल लागेको ५० वर्ष भइसक्यो, देशको कुनै पनि पुस्ताले संविधानको हत्या गर्ने यो पापलाई कहिल्यै बिर्सनु हुँदैन। संविधानको हत्या गर्ने पापीहरूलाई बिर्सनु हुँदैन र हामीले भारतीय संविधानप्रतिको हाम्रो समर्पणलाई बलियो बनाएर अगाडि बढ्नुपर्छ, यो हाम्रो प्रेरणा हो।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
मैले यही लाल किल्लाबाट पञ्च प्राणको बारेमा बोलेको थिए। आज, म लाल किल्लाबाट फेरि एकपटक मेरा देशवासीहरूलाई सम्झाउन चाहन्छु। विकसित भारत निर्माण गर्न हामी न त रोकिनेछौं न त झुक्नेछौं, हामी कडा परिश्रम गरिरहनेछौं र २०४७ मा हाम्रो आँखा अगाडि विकसित भारत बनाउनेछौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
हाम्रो दोस्रो प्रतिज्ञा के छ भने, हामी हाम्रो जीवनमा, हाम्रो व्यवस्थामा, हाम्रा नियमहरूमा, कानुनहरूमा र परम्पराहरूमा दासत्वको एक कण पनि रहन दिने छैनौं। हामी सबै प्रकारको दासत्वबाट मुक्त नभएसम्म आराम गर्नेछैनौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
हामी हाम्रो सम्पदामा गर्व गर्नेछौं। हाम्रो पहिचानको सबैभन्दा ठूलो आभूषण, सबैभन्दा ठूलो गहना, सबैभन्दा ठूलो मुकुटमणि हाम्रो विरासत हो, हामी हाम्रो सम्पदाप्रति गर्व गर्नेछौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
यी सबैका लागि एकता सबैभन्दा शक्तिशाली मन्त्र हो र त्यसैले यो हाम्रो सामूहिक सङ्कल्प हुनेछ, कसैले पनि एकताको धागो तोड्न सक्दैन।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
माँ भारतीप्रतिको हाम्रो कर्तव्य पूरा गर्नु पूजाभन्दा कम होइन, तपस्याभन्दा कम होइन, आराधनाभन्दा कम होइन र त्यही भावनाका साथ, हामी सबैले २०४७ सम्ममा विकसित भारतको लक्ष्य प्राप्त गर्न आफूलाई समर्पित गर्नेछौं, मातृभूमिको कल्याणको लागि आफ्नो सर्वोत्तम काम गर्नेछौं, हामी आफूलाई समर्पित गर्नेछौं, हामी जे गर्नसक्छौं त्यसमा आफूलाई समर्पित गर्नेछौं, हामी कुनै पनि अवसर छोड्ने छैनौं, यति मात्र होइन, हामी नयाँ अवसरहरू सिर्जना गर्नेछौं र तिनीहरूको सिर्जना गरेपछि, हामी १४० करोड देशवासीको शक्तिले अगाडि बढिरहनेछौं, हामी अगाडि बढिरहनेछौं, हामी अगाडि बढिरहनेछौं।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
हामीले याद गर्नुपर्छ, १४० करोड देशवासीहरूले याद गर्नुपर्छ, जसले कडा परिश्रम गरेको छ, उसले नै इतिहास रचेको छ। जसले कडा परिश्रम गरेको छ, उसले नै इतिहास रचेको छ। उसले नै हिमालको चुचुरो चडेको छ, उसले नै समयलाई झुकाएको छ। उसले नै बलियो पर्खाल तोडेको छ, उसले नै समयलाई झुकाएको छ। र यो समयलाई झुकाउने समय हो, यो सही समय हो।
मेरा प्यारा देशवासीहरू,
आजादीको यो महान पर्वमा म तपाईंहरू सबैलाई फेरि एकपल्ट शुभकामना व्यक्त गर्दछु। हार्दिक बधाई अर्पण गर्दछु। कृपया मसँग भन्नुहोस्,
जय हिन्द! जय हिन्द! जय हिन्द!
भारत माता की जय! भारत माता की जय! भारत माता की जय!
वन्दे मातरम! वन्दे मातरम! वन्दे मातरम!
मुरी मुरी धन्यवाद!