ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅଭିଭାଷଣ: ସଂସ୍କାର, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଲାଗି ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ
15 AUG 2025 10:23AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ୭୯ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଯାତ୍ରା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତରଣ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆହୁରି ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏକ ଆଧୁନିକ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ନାଗରିକ-ଅନୁକୂଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଯେଉଁଠାରେ ଆଇନ, ନିୟମ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକ ସରଳ ଥିବ, ଉଦ୍ୟୋଗଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଥିବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଥିବେ।
ଆଇନ ଏବଂ ଅନୁପାଳନର ସରଳୀକରଣ :
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଆରମ୍ଭରେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସରକାର ଏକ ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ଅଭିଯାନ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୪୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅନାବଶ୍ୟକ ଅନୁପାଳନକୁ ଦୂର କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସଦରେ ଡଜନ ଡଜନ ଅନ୍ୟ ଆଇନର ସରଳୀକରଣ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସର୍ବାଗ୍ରେ ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ଚଳିତ ଅଧିବେଶନରେ, ୨୮୦ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅପସାରଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଶାସନକୁ ସରଳ ଏବଂ ସୁଗମ କରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସଂସ୍କାର କେବଳ ଅର୍ଥନୀତି ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ଏହାର ଅର୍ଥ ନାଗରିକଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ମଧ୍ୟ।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିବା କିଛି ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ହେଉଛି:
• ଆୟକର ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଚେହେରାହୀନ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ, ଯାହାକି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କରିଥାଏ ।
• ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାର୍ଷିକ ଆୟ ଉପରେ ଶୂନ୍ୟ ଟିକସ, ଏକ ଲାଭ ଯାହା କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଅକଳ୍ପନୀୟ ଥିଲା।
• ପ୍ରାଚୀନ ଅପରାଧିକ ଆଇନ ବଦଳରେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ଲାଗୁ, ଯଦ୍ବାରା ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସରଳୀକରଣ ।
ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଆଧୁନିକ, ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ସରକାରକୁ ସୂଚିତ କରେ ଯେଉଁଠାରେ ସାଧାରଣ ଲୋକମାନେ ସହଜତା, ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଢାଞ୍ଚାଗତ, ନିୟାମକ, ନୀତି, ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଯେଉଁଠାରେ ଶାସନ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରେ, ତାହାର ବିପରୀତ ନୁହେଁ।
ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇଗୁଡିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା:
ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଲଘୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ସହିତ ପୁରୁଣା ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆତଙ୍କରୁ ମୁକ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଏହା ବ୍ୟବସାୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଧିକ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଏକ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଗଠନ ବିଷୟରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରଚଳିତ ଆଇନ, ନିୟମ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବ। ଏହି ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଲକ୍ଷ୍ୟହାସଲ ଲାଗି ସମୟବଦ୍ଧ ଭିତ୍ତିରେ କାମ କରିବ :
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା
ମନଇଚ୍ଛା ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର ଭୟରୁ ମୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା
ବ୍ୟବସାୟ କରିବାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଆଇନଗୁଡ଼ିକର ସୁଗମୀକରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା
ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନବସୃଜନ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ସହାୟକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ସେବା ଟିକସ ସଂସ୍କାର :
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଦୀପାବଳି ସୁଦ୍ଧା ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ସେବା ଟିକସ (ଜିଏସଟି) ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ସଂପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାର ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଟିକସ ହ୍ରାସ କରିବା । ସେ କହିଛନ୍ତି, "ସରକାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଜିଏସଟି ସଂସ୍କାର ଆଣିବେ, ଯାହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଟିକସ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦୀପାବଳି ଉପହାର ହେବ।" ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ସିଧାସଳଖ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ :
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପୁନର୍ବାର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଦୁର୍ବଳତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଭାରତକୁ ନିଜସ୍ୱ ପ୍ରଗତି ରେଖାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନିଜସ୍ବ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ବାର୍ଥ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଏକ ବିଶ୍ବରେ, ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଶାସନ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ତ୍ୱରିତ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଆରମ୍ଭକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ, ଯାହା ଭାରତକୁ ଅଧିକ ସ୍ଥିର, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।

Prime Minister's Office
PM Modi’s I-Day Address: A Vision for Reform, Self-Reliance, and Empowering Every Indian
15 AUG 2025 10:23AM by PIB Delhi
On the 79th Independence Day, PM Modi addressed the nation, highlighting India’s journey of self-reliance and transformation. He said that over the past decade, India has been reforming, performing, and transforming, but now the time has come to move forward with even greater strength. He emphasized that the government is committed to creating a modern, efficient, and citizen-friendly ecosystem, where laws, regulations, and processes are simplified, entrepreneurship is encouraged, and every Indian can contribute to building a Viksit Bharat.
Simplifying Laws and Compliance
At the outset of his address, PM Modi said that over the past years, the government has undertaken a historic wave of reforms, abolishing over 40,000 unnecessary compliances and repealing more than 1,500 outdated laws. Dozens of other laws were simplified in Parliament, always keeping citizens’ interests at the forefront.
In the recent session alone, over 280 provisions were removed, making governance simpler and more accessible for every Indian. PM Modi emphasized that reform is not just about economics, it is about transforming the everyday lives of citizens.
Among the key achievements, he highlighted:
• Income Tax Reform and Faceless Assessment, making the system transparent and efficient
• Zero tax for annual income up to ₹12 lakh, a benefit that many could not have imagined even a few years ago
• Replacement of outdated criminal laws with the Bhartiya Nyay Sanhita, simplifying justice and legal procedures
These reforms signal a modern, citizen-centric government where ordinary people can experience ease, fairness, and empowerment. PM Modi underscored that India is committed to structural, regulatory, policy, process, and procedural reforms, building a nation where governance works for the people, not the other way around.
Empowering Entrepreneurs and MSMEs
The government’s reforms aim to reduce compliance costs for startups, MSMEs, and entrepreneurs, while ensuring freedom from the fear of outdated legal provisions. This creates a more conducive environment for business growth, encouraging innovation and economic self-reliance.
Next-Generation Reforms and Task Force
PM Modi announced the formation of a Task Force for Next-Generation Reforms, which will evaluate all current laws, rules, and procedures related to economic activities. The Task Force will work within a set timeline to:
• Reduce compliance costs for startups, MSMEs, and entrepreneurs
• Provide freedom from fear of arbitrary legal actions
• Ensure laws are streamlined for ease of doing business
These reforms are aimed at creating a supportive ecosystem for innovation, entrepreneurship, and economic growth.
Next-Generation GST Reforms
PM Modi announced the introduction of Next-Generation GST reforms by this Diwali, aimed at reducing taxes on daily-use items. “The government will bring Next Generation GST reforms, which will bring down tax burden on the common man. It will be a Diwali gift for you,” he said, ensuring that these reforms directly benefit citizens and stimulate economic activity.
Vision for the Future
PM Modi reiterated that instead of focusing on others’ limitations, India must extend its own line of progress. In a world of rising economic self-interest, the focus must be on strengthening India’s capabilities, expanding opportunities, and empowering citizens. These reforms mark the beginning of an accelerated phase of governance transformation, ensuring India is more resilient, inclusive, and globally competitive.