पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
पेट्रोल र त्यसपछि इन्धनहरूमा 20% इथानालको मिश्रणमाथि चिन्ताको जवाफ
12 AUG 2025 4:40PM by PIB Gangtok
पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालयले 4 अगस्त 2025 मा 20% इथानाल मिश्रित पेट्रोल (ई-20) को माइलेज र सवारी साधनको आयुमा पर्ने प्रभावमा उठाइएका केही चिन्ताहरूको विस्तृत प्रतिक्रिया जारी गरेको छ। प्राप्त थप प्रश्नहरूको जवाफमा विस्तृत प्रतिक्रिया तल सूचीबद्ध गरिएको छ:
जैव इन्धन र प्राकृतिक ग्यास भारतको मुख्य इन्धन हुन्। तिनीहरूले हरित विश्वको लागि हाम्रा प्रतिबद्धताहरूलाई पूरा गर्ने दिशामा एक व्यवहार्य, गैर-विघटनकारी परिवर्तनको प्रतिनिधित्व गर्छन् र हाम्रो राष्ट्रिय रूपमा निर्धारित योगदान (एनडीसी) को अनुरूप छन् जस अन्तर्गत भारतले 2070 सम्ममा नेट जिरो उत्सर्जनमा हस्ताक्षर गरेको छ। नीति आयोगद्वारा गरिएको इथानालको जीवनचक्र उत्सर्जन सम्बन्धी एक अध्ययनले उखु र मकैमा आधारित इथानालको प्रयोगबाट ग्रीनहाउस ग्यास उत्सर्जन पेट्रोलको तुलनामा क्रमशः 65% र 50% ले कम हुने बताएको छ।
प्रदूषण न्यूनीकरणको अतिरिक्त, ग्रामीण अर्थतन्त्रमा हुने फाइदा, उखुको बक्यौता उन्मूलन र देशमा मकै खेतीको व्यवहार्यतामा सुधारको सन्दर्भमा परिवर्तनकारी फाइदाहरू भएका छन्। किसानहरूलाई बढी आम्दानीले उनीहरूको कल्याणलाई अगाडि बढाउन मात्र योगदान पुर्याएको छैन तर किसानहरूले गर्ने आत्महत्याको चुनौतीलाई निर्णायक रूपमा सामना गर्न पनि मद्दत गरेको छ। स्मरणीय छ, विदर्भ जस्ता क्षेत्रहरूमा केही वर्ष अघि किसान आत्महत्या व्यापक रूपमा फैलिएको थियो।
इथेनाल मिश्रण कार्यक्रमका साथ, जुन पहिले कच्चा तेल आयातमा खर्च हुन्थ्यो, त्यो अहिले हाम्रा किसानहरूकहाँ गइरहेको छ, जो अन्नदाता मात्र होइन ऊर्जादाता पनि बनेका छन्। इथेनाल आपूर्ति वर्ष (ईएसवाई) 2014-15 देखि ईएसवाई 2024-25 जुलाई 2025 सम्मको पछिल्ला एघार वर्षको अवधिमा, सार्वजनिक क्षेत्रको तेल बजार कम्पनीहरू (ओएमसी) द्वारा पेट्रोलमा इथानाल मिश्रणको परिणामस्वरूप 1,44,087 करोड रुपियाँभन्दा बढीको विदेशी मुद्रा बचत/संरक्षण भएको छ, कच्चा तेल प्रतिस्थापनले लगभग 245 लाख मेट्रिक टन महत्त्वपूर्ण ऊर्जा सुरक्षा प्रदान गरेको छ र लगभग 736 लाख मेट्रिक टन सीओ2 उत्सर्जन घटाएको छ, जुन 30 करोड रूख रोप्नु बराबर हो। 20% मिश्रणमा, यो वर्ष मात्र किसानहरूलाई भुक्तानी 40,000 करोड रुपियाँ र विदेशी मुद्रा बचत लगभग 43,000 करोड रुपियाँ हुने अपेक्षा गरिएको छ।
प्रदर्शन र माइलेजसँग सम्बन्धित जुन चिन्ता अहिले उठाइँदैछ, त्यसको अनुमान सरकारले 2020 नै गरेको थियो र नीति आयोगको एक अन्तरमन्त्रीस्तरीय समिति (आईएमसी) द्वारा अनुमान गरिएको थियो। यसलाई आईओसीएल, एआरएआई र एसआईएएमद्वारा गरिएका अनुसन्धान अध्ययनहरूले पनि समर्थन गरेको थियो।
ई-20 को प्रयोगले राम्रो गति, राम्रो सवारी गुणस्तर र सबैभन्दा महत्त्वपूर्ण कुरा, ई10 इन्धनको तुलनामा लगभग 30% ले कार्बन उत्सर्जन कम गर्छ। इथानोलको उच्च-अक्टेन संख्या (पेट्रोलको 84.4 को तुलनामा 108.5) ले इथानाल-मिश्रित इन्धनलाई उच्च-अक्टेन आवश्यकताहरूको लागि एक मूल्यवान विकल्प बनाउँछ जुन आधुनिक उच्च-सम्प्रेसन इञ्जिनहरूको लागि महत्त्वपूर्ण छ। ई20 को लागि तयार गरिएका सवारी साधनहरूले राम्रो गति प्रदान गर्दछ जुन शहरको ड्राइभिङ परिस्थितिहरूमा एक धेरै महत्त्वपूर्ण कारक हो। यस अतिरिक्त, इथानालको उच्च वाष्पीकरण ऊष्मा, इनटेक मेनिफोल्ड तापमानलाई कम गर्दछ, वायु-इन्धन मिश्रण घनत्व बढाउँछ र आयतन दक्षतालाई बढाउँछ।
पहिले भारतमा पेट्रोल रिसर्च अक्टेन नम्बर (आरओएन) 88 सित बिक्री गरिन्थ्यो। आज, भारतमा सामान्य पेट्रोलमा बीएस-तख का आवश्यकताहरू पूरा गर्न आरओएन 91 छ, जसले हानिकारक उत्सर्जन घटाउने लक्ष्य राख्छ। यद्यपि, इथेनाल 20 को मिश्रणको साथ यसलाई फेरि आरओएन 95 मा सुधार गरिएको छ, जसले गर्दा राम्रो एन्टी-नाकिङ गुण र प्रदर्शन प्राप्त हुन्छ।
20 ले इन्धन दक्षतामा ठूलो कमी ल्याउँछ भन्ने सुझाउ दिने आलोचनाहरू गलत छन्। सवारी साधनको माइलेज इन्धन प्रकारभन्दा बाहिरका विभिन्न कारकहरूबाट प्रभावित हुन्छ। यसमा ड्राइभिङ आदत, रखरखाउका तरिकाहरू जस्तै तेल परिवर्तन र एयर फिल्टर सफाइ, टायरको चाप र पङ्क्तिबद्धता र कतिसम्म भने कन्डिशनिङको भार पनि सामेल छन्।
सोसाइटी अफ् इण्डियन अटोमोबाइल म्यानुफ्याक्चरर्स (एसआईएएम) साथै सवारी साधनका प्रमुख निर्माताहरूसँग व्यापक छलफल गरिएको छ। ई 10 सवारी साधनहरूमा दक्षतामा गिरावट (यदि कुनै छ भने) सीमान्तकृत भएको छ। केही निर्माताहरूका लागि, सवारी साधनहरू 2009 देखि नै ई 20 उपयुक्त छन्। त्यस्ता सवारी साधनहरूमा इन्धन दक्षतामा कुनै गिरावटको प्रश्न उठ्दैन।
ई-0 पेट्रोलमा वापस हुने विकल्पमा प्रदूषणमा कठिन मेहनतबाट हासिल गरिएको सफलता र ऊर्जा परिवर्तनमा हासिल गरिएको सफलतालाई गुमाउनुपर्छ। आईएमसीको रोडम्याप 2021 देखि सार्वजनिक डोमेनमा थियो र ई-20 मा पुग्नको लागि एक सुनियोजित मार्ग तय गरिएको थियो। त्यस बेलादेखि, 4 वर्षभन्दा बढी समय भएको छ जसले सवारी साधन प्रविधिलाई सुधार गर्न, आपूर्ति शृङ्खला सुनियोजित गर्न र समग्र पारिस्थितिकी तन्त्र विकास गर्न अनुमति दिएको छ।
यस अतिरिक्त, यो उल्लेखनीय छ कि ब्राजिल वर्षौंदेखि बिना कुनै समस्या ई 27 मा सफलतापूर्वक चलिरहेको छ। टोयोटा, होण्डा, हुण्डाई आदि जस्ता उही अटोमेकरहरूले त्यहाँ पनि सवारी साधनहरू उत्पादन गर्छन्। यस बाहेक, ई20 को लागि सुरक्षा मापदण्ड बीआईएस विनिर्देशहरू र अटोमोटिभ उद्योग मानकहरूको माध्यमद्वारा राम्रोसँग स्थापित छन्। ड्राइभेबिलिटी, स्टार्टेबिलिटी, धातु अनुकूलता, प्लास्टिक अनुकूलता सहित धेरैजसो मानकहरूमा कुनै समस्याहरू छैनन्। केवल केही पुराना सवारी साधनहरूको मामिलामा केही रबरका भाग र ग्यास्केटहरू गैर-मिश्रित इन्धन प्रयोग गरिएको भन्दा पहिले प्रतिस्थापन आवश्यक पर्न सक्छ। यो प्रतिस्थापन सस्तो छ र नियमित सेवाको समयमा सजिलै व्यवस्थापन गर्न सकिन्छ। यो सवारी साधनको जीवनकालमा एक पटक गर्नुपर्ने हुन सक्छ र यो कुनै पनि अधिकृत कार्यशालामा गर्न सकिने सरल प्रक्रिया हो।
केही व्यक्तिहरूले के चिन्ता गरेका छन् भने इथेनाल मिश्रित पेट्रोल गैर-मिश्रित इन्धनभन्दा सस्तो हुनुपर्छ र यो लागत लाभ ग्राहकहरूलाई हस्तान्तरण गरिएको छैन। तिनीहरू नीति आयोगको रिपोर्टलाई उल्लेख गर्दैछन्। 2020-21 मा, जब नीति आयोगको रिपोर्ट तयार गरिएको थियो, इथानाल पेट्रोलभन्दा सस्तो थियो। समयसँगै, इथानालको खरिद मूल्य बढेको छ र अब इथेनालको भारित औसत मूल्य परिष्कृत पेट्रोलको लागतभन्दा बढी छ।
वर्तमानमा, इथेनाल आपूर्ति वर्ष 2024-25 को लागि, 31.07.2025 सम्म इथेनालको औसत खरिद लागत प्रति लिटर रु. 71.32 छ, जसमा परिवहन र जीएसटी सामेल छन्। ई20 उत्पादन गर्नका लागि तेल विपणन कम्पनीहरूद्वारा खरिद गरिएको इथानालको 20% मोटर स्पिरिट (एमएस) सँग मिलाउँछ। सी-हेभी मोलासेसमा आधारित इथेनालको मूल्य 46.66 रुपियाँ (ईएसवाई 2021-22) बाट बढेर 57.97 रुपियाँ (ईएसवाई 2024-25) पुगेको छ। सोही अवधिमा मकैमा आधारित इथेनालको मूल्य 52.92 रुपियाँबाट बढेर 71.86 रुपियाँ पुगेको छ। पेट्रोलको तुलनामा इथेनालको मूल्यमा वृद्धि भए पनि तेल कम्पनीहरूले इथेनाल मिश्रणको आदेशबाट पछि हटेका छैनन् किनभने यो कार्यक्रमले ऊर्जा सुरक्षा प्रदान गर्दछ, किसानहरूको आय बढाउँछ र पर्यावरणीय स्थिरता सुनिश्चत गर्दछ।
इथेनाल मिश्रण एक राष्ट्रिय कार्यक्रम हो। केहीले कार मालिकहरूको दिमागमा डर र भ्रम फैलाएर र ई20 इन्धनको प्रयोगबाट बीमा कम्पनीहरूले कारको क्षतिलाई कभर गर्दैनन् भन्ने गलत कथा सिर्जना गरेर यसलाई पटरीबाट हटाउन खोज्छन्। यो डर फैलाउने कुरा पूर्णतया निराधार छ र एक बीमा कम्पनीले स्पष्ट पारेको छ जसको ट्वीट स्क्रिनशटलाई जानाजानी डर र भ्रम सिर्जना गर्न गलत व्याख्या गरिएको थियो। ई20 इन्धनको प्रयोगले भारतमा सवारी साधनको बीमाको वैधतामा कुनै प्रभाव पार्दैन।
यसैबीच, अटोमोबाइल निर्माताहरूले सवारी साधनको अधिकतम प्रदर्शन सुनिश्चित गर्न आवश्यक पर्ने कुनै पनि सहयोग प्रदान गर्न सवारी साधन मालिकहरूसँग सम्पर्कमा रहन्छन्। यदि कुनै वाहन मालिललाई आफ्नो सवारी साधनलाई थप ट्युनिङ वा पार्टपुर्जा प्रतिस्थापन आवश्यक पर्न सक्छ भन्ने लागेमा अधिकृत सर्विस स्टेशनहरूको पूरा नेटवर्क यस्ता अनुरोधहरूको जवाफ दिनका लागि उपलब्ध छन्।
देश ई-20 भन्दा तीव्र गतिमा अगाडि बढ्नेछ कि भनेर आशङ्काहरू बनिरहेका छन्। ई-20 भन्दा अघि बढ्नका लागि सावधानीपूर्वक विचार-विमर्शको आवश्यकता छ, जसको लागि व्यापक परामर्श भइरहेको छ। यसमा ब्राजिलमा पहिले नै रहेका उही सवारी साधन निर्माताहरू साथै अन्य निर्माताहरू, फिड स्टकको आपूर्तिमा जोड़िएका संस्थाहरू, अनुसन्धान र विकास एजेन्सीहरू, तेल कम्पनीहरू र इथानाल उत्पादकहरू सामेल छन्। यो प्रक्रिया अझै निष्कर्षमा पुग्न सकेको छैन। यसैबीच, हालको रोडम्यापले सरकारलाई 31.10.2026 सम्म ई-20 को लागि प्रतिबद्ध गर्दछ। 31.10.2026 भन्दा बाहिरको निर्णयहरूमा अन्तरमन्त्रीय समितिको प्रतिवेदन पेश गर्नु, यसका सिफारिशहरूको मूल्याङ्कन गर्नु, सरोकारवालाहरूसँग परामर्श गर्नु र यस सम्बन्धमा सरकारको विचार गरिएको निर्णय समावेश हुनेछ। त्यो निर्णय अझै लिन बाँकी छ।
सरकार स्वच्छ, अधिक टिकाऊ इन्धन विकल्पहरूको बढ़ावा दिनका लागि र उपभोक्ताहरूमा न्यूनतम प्रभाव पार्दै यस्ता परिवर्तनहरू कार्यान्वयन गरिएको सुनिश्चित गर्न प्रतिबद्ध छ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
RESPONSE TO CONCERNS ON 20% BLENDING OF ETHANOL IN PETROL AND BEYOND
12 AUG 2025 4:40PM by PIB Delhi
Ministry of Petroleum and Natural Gas has on 4 August 2025 issued a detailed response to certain concerns raised on the impact of 20% Ethanol Blended Petrol (E-20) on mileage and vehicle life. In response to the further queries received, a detailed response is listed below:
Biofuels and Natural Gas are India’s bridge fuels. They represent a viable, non-disruptive transition towards meeting our commitments to a greener world and are in line with our Nationally Determined Contribution (NDC) wherein India has signed up to Net Zero by 2070. A study on life cycle emissions of Ethanol done by NITI Aayog has said that GHG emissions in case of use of sugarcane and maize based Ethanol are less by 65% and 50%, respectively than those of petrol.
In addition to pollution reduction, there have been transformative benefits in terms of benefits to the rural economy, elimination of sugarcane arrears and improving the viability of maize cultivation in the country. More income to farmers has not only contributed to furthering their well-being but has also helped decisively tackle the challenge of suicides by farmers. It may be recalled that in areas like Vidarbha farmers suicides were widespread a few years ago.
With the Ethanol blending programme, money which was earlier spent on crude oil imports is now going to our farmers who have become “Urjadaatas” apart from being “Annadatas”. During the last eleven years from Ethanol Supply Year (ESY) 2014-15 to ESY 2024-25 upto July 2025, Ethanol blending in Petrol by Public Sector Oil Marketing Companies (OMCs) has resulted in savings/conservation of more than Rs.1,44,087 crore of foreign exchange, crude oil substitution of about 245 lakh metric tonnes providing crucial energy security and CO2 emission reduction of approximately 736 lakh metric tonnes, the equivalent of planting 30 crore trees. At 20% blending, it is expected that payment to the farmers in this year alone will be to the tune of Rs.40,000 crore and forex savings will be around Rs. 43,000 crores.
Concerns related to performance and mileage being raised now were anticipated as early as 2020 by Government and an Inter Ministerial Committee (IMC) of the NITI Aayog examined them at length. This also was backed by research studies carried out by IOCL, ARAI and SIAM.
The use of E-20 gives better acceleration, better ride quality and most importantly, lowered carbon emissions by approximately 30% as compared to E10 fuel. Ethanol’s higher-octane number (~108.5 compared to petrol’s 84.4) makes Ethanol-blended fuels a valuable alternative for higher-octane requirements that is crucial for modern high-compression engines. Vehicles tuned for E20 deliver better acceleration which is a very important factor in city driving conditions. Additionally, Ethanol’s higher heat of vaporization reduces intake manifold temperatures, increasing air-fuel mixture density and boosting volumetric efficiency.
Previously Petrol was being sold in India with Research Octane Number (RON) of 88. Today, regular petrol in India has a RON of 91 to meet the requirements of BS-VI, which aims to reduce harmful emissions. However, this has again been improved further to RON 95 with blending of Ethanol 20, resulting in better anti knocking properties and performance.
The critiques suggesting that E20 causes a “drastic” reduction in fuel efficiency are misplaced. Vehicle mileage is influenced by a variety of factors beyond just fuel type. These include driving habits, maintenance practices such as oil changes and air filter cleanliness, tyre pressure and alignment, and even air conditioning load.
Extensive discussions have been carried out with the Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM) as well as prominent manufacturers of vehicles. The efficiency drop (if any) in E 10 vehicles has been marginal. For some manufacturers, vehicles have been E 20 compatible from as far back as 2009. The question of any drop in fuel efficiency in such vehicles does not arise.
The alternative of going back to E-0 Petrol would involve losing the hard fought gains on pollution and the success achieved in energy transition. The roadmap of the IMC had been in the public domain from 2021 and laid out a calibrated path to reaching E-20. Since then, there has been a period of over 4 years which has allowed vehicle technology to improve, supply chain to be calibrated and an overall eco-system developed.
Furthermore, it is noteworthy that Brazil has been successfully running on E27 for years with zero issues. The same automakers such as Toyota, Honda, Hyundai etc. produce vehicles there too. Moreover, safety standards for E20 are well established through BIS specifications and Automotive Industry Standards. In most parameters including drivability, startability, metal compatibility, plastic compatibility, there are no issues. Only in case of certain older vehicles, some rubber parts and gaskets may require replacement earlier than in case non blended fuel was used. This replacement is inexpensive and can be easily managed during routine servicing. It may need to be done once in the life time of vehicle and is a simple process to be carried out at any authorized workshop.
Some concerns have been voiced that ethanol blended petrol should be cheaper than non blended fuel and that this cost advantage has not been passed on to the customers. They are referring to a NITI Aayog report. In 2020-21, when the Report of NITI Aayog was prepared, Ethanol was cheaper than Petrol. Over time, procurement price of Ethanol have increased and now the weighted average price of Ethanol is higher than cost of refined Petrol.
Currently, the average procurement cost of Ethanol for Ethanol Supply Year 2024-25, as on 31.07.2025, is Rs.71.32 per litre, inclusive of transportation and GST. For producing E20, OMCs blend 20% of this procured Ethanol with Motor Spirit (MS). Price of C-heavy molasses based Ethanol increased from Rs.46.66 (ESY 2021-22) to Rs.57.97 (ESY 2024-25). Price of Maize-based Ethanol increased from Rs.52.92 to Rs.71.86 over the same period. Despite the increase in price of ethanol in comparison to petrol, the oil companies have not gone back on the ethanol blending mandate because the programme delivers on energy security, boosts farmers’ incomes and environmental sustainability.
Ethanol Blending is a national programme. Some seek to derail it by fomenting fear and confusion in the minds of car owners by selectively picking information and creating a false narrative that insurance companies will not cover car damage due to use of E20 fuels. This fear mongering is totally baseless and has been clarified by an insurance company whose tweet screenshot was deliberately misinterpreted to create fear and confusion. Usage of E20 fuel has no impact of the validity of insurance of vehicles in India.
In the meanwhile, automobile manufacturers continue to engage with vehicle owners to provide them any support that may be warranted to ensure optimum performance of vehicles. For a vehicle owner, who believes that his/her vehicle may require further tuning or parts replacement, the entire network of authorized service stations are available to respond to such requests.
There continue to be apprehensions on whether the country will go beyond E-20 very rapidly. Any move beyond E-20 requires careful calibration, for which extensive consultation are underway. This has involved the same vehicle manufacturers who are already in Brazil as well as other manufacturers, entities involved in supply of feed stocks, R&D agencies, oil companies and Ethanol producers. This process is yet to reach conclusion. In the meanwhile, the current roadmap commits Government to E-20 upto 31.10.2026. Decisions for beyond 31.10.2026 will involve submission of the Report of the Inter Ministerial Committee, evaluation of its recommendations, stake holder consultations and a considered decision of Government in this regard. That decision is yet to be taken.
Government remains committed to promoting cleaner, more sustainable fuel options and ensuring that such transitions are implemented with minimal impact on consumers.