ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত আজি ৰাজ্যিক সমবায় নিৰ্বাচন কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে সমবায় নিৰ্বাচন কৰ্তৃপক্ষৰ প্ৰথমখন পৰামৰ্শমূলক বৈঠক অনুষ্ঠিত
ৰাজ্যিক সমবায় নিৰ্বাচন কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে আলোচনাৰ মাজৰেৰে সমবায় সংস্থাসমূহৰ নিৰ্বাচন মুক্ত আৰু নিকা পদ্ধতিৰে অনুষ্ঠিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত সমবায় খণ্ডৰ বিভিন্ন সংস্কাৰে ইয়াক এক সজীৱ খণ্ডলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে
প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা প্ৰাৰ্থী আৰু বহু ৰাজ্যিক সমবায় সমিতি (এমএছচিএছ)ৰ বাবে আচৰণ বিধি প্ৰস্তুত সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহকলৈ বৈঠকত আলোচনা কৰা হয়
প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা প্ৰাৰ্থীসকলৰ ব্যয়ৰ উচ্চ সীমা, ৰিটাৰ্নিং বিষয়াসকলৰ বাবে হাতপুথি প্ৰকাশ, ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় সমিতিৰ সদস্য সমবায় সমিতিৰ পৰা প্ৰতিনিধি নিৰ্বাচন আদিৰ বিষয়েও সমবায় নিৰ্বাচন কৰ্তৃপক্ষই আলোচনা কৰে
11 AUG 2025 4:14PM by PIB Guwahati
আজি নতুন দিল্লীত ৰাজ্যিক সমবায় নির্বাচন কর্তৃপক্ষৰ সৈতে সমবায় নির্বাচন কর্তৃপক্ষৰ প্রথমখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়৷ এই বৈঠকৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজ্যিক সমবায় নিৰ্বাচন কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে আলোচনাৰ মাজেৰে সমবায় সংস্থাসমূহৰ নিৰ্বাচন মুক্ত আৰু নিকা পদ্ধতিৰে অনুষ্ঠিত কৰা আৰু প্ৰক্ৰিয়াটো অধিক স্বচ্ছ কৰি তোলাৰ বিষয়টো নিশ্চিত কৰা । সমবায় নিৰ্বাচন প্ৰাধিকৰণৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ কুমাৰ সিঙে সভাপতিত্ব কৰা বৈঠকত ওড়িশা, বিহাৰ, তামিলনাডু, তেলেংগানা আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যিক নিৰ্বাচন আয়ুক্তসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। উপাধ্যক্ষ শ্ৰী আৰ কে গুপ্তা আৰু সমবায় ন্যায় নিষ্পত্তিকৰণ বিষয়া শ্ৰী আলোক আগৰৱালায়ো বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে। সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰী আনন্দ কুমাৰ ঝায়ো বৈঠকত ভাগ লয়।
বৈঠকত ভাষণ আগবঢ়াই সমবায় নিৰ্বাচন প্ৰাধিকৰণৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ কুমাৰ সিঙে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ নেতৃত্বত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ উদ্যোগত চৰকাৰে সমবায় নিৰ্বাচন প্ৰাধিকৰণ স্থাপনকে ধৰি সমবায় খণ্ডত বিভিন্ন সংস্কাৰ সাধন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। সমবায় নিৰ্বাচন কৰ্তৃপক্ষই ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা এই পৰ্যন্ত ১৫৯টা নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰিছে আৰু ৬৯টা এনে সমবায় নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া চলাই আছে। ২০০২ চনৰ বহুৰাজ্যিক সমবায় সমিতি আইন আৰু ২০২৩ চনত ইয়াৰ সংশোধনীৰ ৪৫ নং ধাৰাত কেন্দ্ৰৰ ক্ষমতা প্ৰয়োগ কৰি সমবায় নিৰ্বাচন কৰ্তৃপক্ষক ২০২৪ চনৰ ১১ মাৰ্চত এই বিষয়ে জাননী জাৰি কৰি অৱগত কৰা হৈছিল।
শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ কুমাৰ সিঙে কয় যে ২০২৫ চনটো সমবায়ৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বৰ্ষ হিচাপে পালন কৰা হৈছে আৰু সমবায় খণ্ডৰ বৃদ্ধিৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শন কৰি চৰকাৰে বহু সংস্কাৰ সাধন কৰিছে। তেওঁ কয় যে সমবায় সমিতিসমূহৰ নিৰ্বাচন মুক্ত আৰু নিকা কৰি তুলিবলৈ স্বচ্ছতা বৃদ্ধিৰ বাবে সমবায় সমিতিসমূহৰ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়া সুশৃংখলিত কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় কথা।
সমবায় নিৰ্বাচন কৰ্তৃপক্ষৰ অধ্যক্ষগৰাকীয়ে লগতে কয় যে সমবায় নিৰ্বাচনৰ বাবে মানক হাতপুথি আৰু আচৰণ বিধিৰ প্ৰয়োজন আছে। প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা প্ৰাৰ্থী আৰু বহু ৰাজ্যিক সমবায় সমিতি (এম এছ চি)ৰ বাবে আচৰণ বিধি প্ৰস্তুত কৰা, প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰা প্ৰাৰ্থীসকলৰ ব্যয়ৰ উচ্চ সীমা নিৰ্ধাৰণ, ৰিটাৰ্নিং বিষয়াসকলৰ বাবে হাতপুথি প্ৰকাশ, ৰাষ্ট্ৰীয় সমবায় সমিতিৰ সদস্য সমবায় সমিতিৰ পৰা প্ৰতিনিধি নিৰ্বাচন আৰু ৰাজ্যৰ পৰা লাভ কৰা অন্যান্য এজেণ্ডা সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহ সন্দৰ্ভতো বৈঠকত আলোচনা কৰা হয়। অংশগ্ৰহণকাৰী ৰাজ্যিক সমবায় নিৰ্বাচন কৰ্তৃপক্ষই প্ৰস্তাৱ দাঙি ধৰা এটা কাৰ্যসূচীৰ ভিতৰত আছিল সমবায় নিৰ্বাচনত ইলেক্ট্ৰনিক ভোটিং মেচিনৰ প্ৰৱৰ্তন।
শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ কুমাৰ সিঙে সদস্যৰ শ্বেয়াৰ কেপিটেল, প্ৰাৰ্থীৰ বাবে প্ৰতীক ব্যৱহাৰ আৰু সমবায় নিৰ্বাচনত বিশেষ চিয়াঁহী ব্যৱহাৰৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহ সন্দৰ্ভতো আলোচনা কৰে ।
একেদৰে সমবায় নিৰ্বাচনত সংস্কাৰ প্ৰক্ৰিয়া আগুৱাই নিয়াৰ বাবে প্ৰতি তিনিমাহৰ মূৰে মূৰে পৰামৰ্শদাতা সমিতিৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে চি ই এয়ে।
এই বৈঠকত বিভিন্ন ৰাজ্যৰ পৰা অংশগ্ৰহণ কৰাসকলৰ ভিতৰত আছিল ওড়িশাৰ ৰাজ্যিক নিৰ্বাচন আয়ুক্ত (শ্ৰী শ্ৰীকান্ত প্ৰুষ্টি, ৰাজ্যিক সমবায় নিৰ্বাচন আয়োগ), বিহাৰ (শ্ৰী গিৰীশ শংকৰ, বিহাৰ ৰাজ্যিক নিৰ্বাচন কৰ্তৃপক্ষ। ইয়াৰ লগতে শ্ৰী কুমাৰ শান্ত ৰক্ষিত, উপদেষ্টা, বিহাৰ ৰাজ্যিক নিৰ্বাচন আয়োগ), তামিলনাডু (থিৰু দয়ানন্দ কাটাৰিয়া, আয়ুক্ত, তামিলনাডু ৰাজ্যিক সমবায় সমিতি নিৰ্বাচন আয়োগ), মহাৰাষ্ট্ৰ (শ্ৰী অনিল মহাদেও কাৱাড়ে, ৰাজ্যিক সমবায় নিৰ্বাচন প্ৰাধিকৰণ মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু শ্ৰী অশোক গাড়ে, সচিব , মহাৰাষ্ট্ৰ ৰাজ্যিক নিৰ্বাচন প্ৰাধিকৰণ) আৰু তেলেংগানা (শ্ৰী জি শ্ৰীবিনাছ ৰাও, আয়ুক্ত, তেলেংগানা সমবায় নিৰ্বাচন প্ৰাধিকৰণ)।

Ministry of Cooperation
Cooperative Election Authority (CEA) held its first consultative meeting with State Cooperative Election Authorities today in New Delhi
Meeting aimed to develop a mechanism of dialogue with State Cooperative Election Authorities so that the elections in cooperative bodies are conducted in a free and fair manner
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji and guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, various reforms in Cooperative Sectors are making it a vibrant sector
CEA discussed matters relating to framing of Code of Conduct for contesting candidates and Multi-State Cooperative Society (MSCS)
CEA also discussed upper limit of expenditure by the contesting candidates, publication of handbook for the Returning Officers, election of delegates from member Cooperative Societies who are members in National Cooperative Societies
11 AUG 2025 4:14PM by PIB Delhi
The Cooperative Election Authority held its first consultative meeting with State Cooperative Election Authorities today in New Delhi. The meeting aimed to develop a mechanism of dialogue with State Cooperative Election Authorities so that the elections in cooperative bodies are conducted in a free and fair manner and the process becomes more transparent. The meeting was chaired by Shri Devendra Kumar Singh, Chairperson, Cooperative Election Authority which saw participation of the State Election Commissioners from Odisha, Bihar, Tamil Nadu, Telangana and Maharashtra. Shri R. K. Gupta, Vice Chairperson and Shri Alok Agarwal, Cooperative Ombudsman also participated. Shri Anand Kumar Jha, Joint Secretary, Ministry of Cooperation took part in the deliberation.
Speaking on the occasion, Shri Devendra Kumar Singh, Chairperson, Cooperative Election Authority said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji and guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah Government has brought various reforms in the cooperative sector including establishment of Cooperative Election Authority. The Cooperative Election Authority has so far conducted 159 elections since March 2024 and is in the process of conducting 69 more such Cooperative Elections. The Cooperative Election Authority was notified on 11 March 2024 in exercise of the Centre’s powers conferred by section 45 of the Multi-State Cooperative Societies Act of 2002 and its amendment in 2023.
Shri Devendra Kumar Singh said that 2025 is being celebrated as International year of Cooperatives and a lot of reforms have been brought by the Government showing its commitment to the growth of Cooperative sector. He said that the election process in Cooperative Societies need to be streamlined to foster transparency in order to make the elections in cooperative societies free and fair.
The Chairperson, Cooperative Election Authority said that there is a need for standard manuals and codes of conduct for cooperative elections. The discussion revolved around matters relating to framing of Code of Conduct for contesting candidates and Multi-State Cooperative Society (MSCs), to fix upper limit of expenditure by the contesting candidates, publication of handbook for the Returning Officers, election of delegates from member Cooperative Societies who are members in National Cooperative Societies and other agenda received from State. One of the agenda proposed by participating State Cooperative Election Authorities included introduction of Electronic Voting Machine in cooperative election.
Shri Devendra Kumar Singh also brought up the discussion on the matters related to share capital of members, use of symbols for the candidates and use of indelible inks in the cooperative elections and discussion ensued.
The CEA decided to hold the consultative committee meeting every three months to take forward the reform process in cooperative elections.
The participants from States include, the State Election Commissioner from Odisha (Shri Srikanta Prusty, State Cooperative Election Commission), Bihar (Shri Girish Shankar, Bihar State Election Authority along with Shri Kumar Shant Rakshit, Advisor, Bihar State Election Commission), Tamil Nadu (Thiru Dayanand Kataria, Commissioner, Tamil Nadu State Cooperative Societies Election Commission), Maharashtra (Shri. Anil Mahadeo Kawade, State Cooperative Election Authority Maharashtra and Shri Ashok Gade, Secretary, Maharashtra State Election Authority) and Telangana (Shri G Shrivinas Rao, Commissioner, Telangana Cooperative Election Authority)