ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସାଂସଦମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନବନିର୍ମିତ ଫ୍ଲାଟଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
11 AUG 2025 11:44AM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ଓମ ବିର୍ଲା ଜୀ, ମନୋହର ଲାଲ ଜୀ, କିରେନ ରିଜିଜୁ ଜୀ, ମହେଶ ଶର୍ମା ଜୀ, ସଂସଦରେ ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ସାଂସଦଗଣ, ଲୋକସଭାର ମହାସଚିବ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ !
ଏବେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ସାଧାରଣ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଚିବାଳୟ ଅର୍ଥାତ୍ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନର ଲୋକର୍ପଣ କରିଛି। ଏବଂ, ଆଜି ମୋତେ ସଂସଦରେ ମୋର ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଆବାସିକ ପରିସରର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଏହି ଚାରୋଟି ଟାୱାରର ନାମ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସୁନ୍ଦର ଅଟେ- କୃଷ୍ଣା, ଗୋଦାବରୀ, କୋଶି, ହୁଗଲି, ଭାରତର ଚାରୋଟି ମହାନ ନଦୀ, ଯାହା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଜୀବନ ଦେଉଛି | ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଦ୍ୱାରା ଆମର ଜନ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଆନନ୍ଦର ଏକ ନୂଆ ଧାରା ପ୍ରବାହିତ ହେବ। କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ହେବ, କୋଶି ନଦୀ ରକ୍ଷା ହୈ ନାମ ରଖାଯାଇଛି, ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କୁ ବିହାରର ନିର୍ବାଚନ ନଜରରେ ଆସିବ। କୋଶି ନଦୀ ଦେଖିବେ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ବିହାରର ନିର୍ବାଚନ ନଜରରେ ଆସିବା। ଏଭଳି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚିନ୍ତାଧାରାର ଲୋକମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚୟ କହିବି ଯେ ଏହି ନଦୀଗୁଡ଼ିକର ନାମର ପରମ୍ପରା ଆମକୁ ଦେଶର ଏକତାର ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧି ରଖିଛି। ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆମର ସାଂସଦମାନଙ୍କ ସହଜ ଜୀବନଶୈଳୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆମର ସାଂସଦମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରୀ ଘର ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଏବେ ସେତିକି ଅଧିକ ହୋଇଯିବ । ମୁଁ ସମସ୍ତ ସାଂସଦଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଏହି ଫ୍ଲାଟ ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମନୋଭାବ ନେଇ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମର ସାଂସଦ ସହକର୍ମୀମାନେ ଯେଉଁ ନୂତନ ବାସଭବନରେ ପ୍ରବେଶ କରିବେ, ତାହାର ଏକ ନମୁନା ଫ୍ଲାଟ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି। ପୁରୁଣା ଏମ୍. ପି. କ୍ୱାର୍ଟର୍ସକୁ ଯିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ମିଳୁଛି। ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ପୁରୁଣା ଘରଗୁଡ଼ିକ ମରାମତି ନହୋଇ ପଡ଼ୁଥିଲା, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ସାଂସଦମାନେ ଦିନରାତି ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ, ନୂଆ ଘରଗୁଡ଼ିକ ଗୃହ ଭିତରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପରେ ସେଥିରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବେ। ଯଦି ସାଂସଦମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତ ରହିବେ, ତେବେ ସେମାନେ ନିଜ ସମୟ ଏବଂ ନିଜର ଶକ୍ତି, ଆହୁରି ଉନ୍ନତ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଜନତାଙ୍କର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସମୟ ଦେଇପାରିବେ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରଥମ ଥର ଜିତିବା ପରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିଥିବା ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଘର ଦେବା କେତେ କଷ୍ଟକର ଥିଲା, ନୂଆ କୋଠା ଏହି ଅସୁବିଧାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରିବ। ଏହି ବହୁ ମହଲା ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ଭବନ 180ରୁ ଅଧିକ ସାଂସଦ ଏକାଠି ରହିବେ। ଏଥି ସହିତ, ଏହି ନୂତନ ଘରଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବଡ଼ ଆର୍ଥିକ ଦିଗ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଏବେ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନର ଉଦ୍ଘାଟନ ଅବସରରେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ, ଯେଉଁ ଭଡ଼ା ଘରଗୁଡ଼ିକରେ ଅନେକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଚାଲୁଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକର ଭଡ଼ା ବର୍ଷକୁ ପାଖାପାଖି ଦେଢ଼ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଏହା ଦ୍ଵାରା ଦେଶର ଅର୍ଥର ସିଧାସଳଖ ଅପଚୟ ହେଉଥିଲା। ସେହିଭଳି, ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସାଂସଦ ରହିବାର ଅଭାବ ମଧ୍ୟ ସରକାରୀ ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ, ସାଂସଦ ରହିବାର ଅଭାବ ସତ୍ତ୍ୱେ, 2004 ରୁ 2014 ମଧ୍ୟରେ ଲୋକସଭା ସାଂସଦମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ବି ନୂତନ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ତେଣୁ, 2014 ପରେ, ଆମେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କଲୁ। 2014 ମସିହାରୁ ଏହି ଫ୍ଲାଟଗୁଡ଼ିକୁ ମିଶାଇ ପାଖାପାଖି 350ଟି ସାଂସଦ ଆବାସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଥରେ ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଗଲେ, ଏବେ ଜନସାଧାରଣ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିବେ ।
ସାଥିମାନେ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ, ଯେତିକି ବିକାଶିତ ହେବା ପାଇଁ ଅଧୀର ସେତିକି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନର ନିର୍ମାଣ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ମଧ୍ୟ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରୁଛି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜର ସାଂସଦମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଗୃହର ପ୍ରତୀକ୍ଷା ପୂରଣ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ 4 କୋଟି ଗରିବ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶ ଏକ ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନ ଏବଂ ଶହ ଶହ ନୂଆ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ନୂଆ ସାଂସଦଙ୍କ ବାସଭବନରେ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଶର ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ଅନୁକୂଳ ନିରାପଦ ପଦକ୍ଷେପର ଅଂଶବିଶେଷ। ସୌର ଶକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସୌର ଶକ୍ତିରେ ଦେଶର ନୂତନ ରେକର୍ଡ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶ ନିରନ୍ତର ବିକାଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଅନୁସରଣ ଆଗକୁ ନେଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ମୋର ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ଅନୁରୋଧ ରହିଛି। ଏଠାରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର ସାଂସଦମାନେ ଏକାଠି ରହିବେ। ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ "ର ପ୍ରତୀକ ହେବ। ତେଣୁ, ଯଦି ଏହି କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଦେଶର ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ସମୟ ସମୟରେ ସାମୁହିକ ଆୟୋଜନ ହେବ । ଆପଣ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରିବେ। ଆପଣ ନିଜ ନିଜ ପ୍ରଦେଶର ଭାଷାରେ ପରସ୍ପରକୁ ମଧ୍ୟ କିଛି ଶବ୍ଦ ଶିଖାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ଚେଷ୍ଟା କରିପାରିବେ। ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମଧ୍ୟ ଏହି ଭବନର ପରିଚୟ ହେବା ଉଚିତ ।
ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେବା ଉଚିତ। ଏହା କେବଳ ସାଂସଦଙ୍କ ବାସଭବନ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ପରିସର ସର୍ବଦା ସ୍ବଚ୍ଛ ଏବଂ ପରିଷ୍କାର ରହିବ, ସେତେବେଳେ ବହୁତ ଭଲ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକ ଦଳ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା। ଆମର ପ୍ରୟାସ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ହେବ। ଏବଂ ମୁଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଆବାସ କମିଟିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି, ଏବର୍ଷକୁ ଦୁଇ କିମ୍ବା ତିନି ଥର ଏହି ସାଂସଦ ମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ପରିସର ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହୋଇପାରିବ କି? ଏବଂ ତା 'ପରେ ଘୋଷଣା କରନ୍ତୁ ଯେ ଆଜି ଏହା ଯେଉଁ ବ୍ଲକରେ ଥିଲା ତାହା ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବୋଲି ଜଣାପଡ଼ିଥିଲା। ବୋଧହୁଏ ଏକ ବର୍ଷ ପରେ, ଆମେ ସ୍ଥିର କରିବୁ କେଉଁଟି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଏବଂ କେଉଁଟି ଖରାପ, ଉଭୟ ଘୋଷଣା କରିବୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ନବନିର୍ମିତ ଫ୍ଲାଟକୁ ଦେଖିବାକୁ ଯାଇଥିଲି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଭିତରକୁ ପ୍ରବେଶ କଲି, ମୋର ପ୍ରଥମ ମନ୍ତବ୍ୟ ଥିଲା, କେବଳ ଏତିକି କି? ତେଣୁ ସେ କହିଲେ ନା ସାର୍, ଏହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଭିତରକୁ ଆସନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଲି, ମୋତେ ଲାଗିଲାନି,ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତ କୋଠରୀ ପୂରଣ କରିପାରିବେ, ସେଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ବଡ଼। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ, ଏହି ସବୁ ନୂତନ ଘରଗୁଡ଼ିକର ସଦୁପଯୋଗ ହେଉ। ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ ଆପଣଙ୍କ ପାରିବାରିକ ଜୀବନରେ ମଧ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏହି ନୂଆ ଘର ମଧ୍ୟ, ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦ ହେବ। ମୋର ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଧନ୍ୟବାଦ୍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the inauguration of newly constructed flats for Members of Parliament in New Delhi
11 AUG 2025 11:44AM by PIB Delhi
Shri Om Birla ji, Manohar Lal ji, Kiren Rijiju ji, Mahesh Sharma ji, all the esteemed Members of Parliament, Secretary General of the Lok Sabha, ladies and gentlemen!
Just a few days ago, I inaugurated the Common Central Secretariat, that is, the Kartavya Bhavan, at Kartavya Path. And today, I have the opportunity to inaugurate this residential complex for my colleagues in Parliament. The four towers here also have very beautiful names — Krishna, Godavari, Kosi, and Hooghly — four great rivers of Bharat that give life to millions of people. Now, inspired by them, a new stream of joy will also flow into the lives of our representatives. Some people may also have their own concerns — for example, if the name is Kosi River, they may not see the river itself but instead view the Bihar elections. To such narrow-minded people, I would still say that the tradition of naming after rivers ties us together in the thread of the nation’s unity. This will increase the ease of living for our MPs in Delhi, and the number of government houses available to MPs here will also go up. I congratulate all MPs. I also appreciate all the engineers and workers involved in the construction of these flats, who have completed this work with hard work and dedication.
Friends,
I had the chance today to see a sample flat in which our MP colleagues will soon be moving in. I have also had the opportunity in the past to see the old MP residences. The old residences had fallen into disrepair, and MPs often had to face frequent problems. Once they move into these new residences, they will be freed from those issues. When our MPs are free from such personal difficulties, they will be able to devote their time and energy more effectively to solving the problems of the people.
Friends,
You all know how difficult it used to be for newly elected MPs in Delhi to get a house allotted. These new buildings will remove that problem as well. In these multi-storey buildings, more than 180 MPs will be able to live together. Along with this, these new residences also have a significant economic aspect. At the inauguration of Kartavya Bhavan recently, I mentioned that many ministries were operating out of rented buildings, and the rent for those alone amounted to about 1,500 crore rupees per year. This was a direct waste of the nation’s money. Similarly, due to the shortage of adequate MP residences, government expenditure also used to increase. You can imagine — despite the shortage of housing for MPs, not even a single new residence was built for Lok Sabha MPs from 2004 to 2014. That is why we took this work up as a mission after 2014. From 2014 till now, about 350 MP residences have been built, including these flats. This means that once these residences are completed, public money is now also being saved.
Friends,
21st-century Bharat is as eager to develop as it is sensitive. Today, the country builds Kartavya Path and Kartavya Bhavan, and also fulfils its duty of providing piped water to millions of citizens. Today, the country fulfils the wait for new houses for MPs, and through the PM Awas Yojana also ensures housewarming for 40 million poor families. Today, the country constructs the new Parliament building, and also builds hundreds of new medical colleges. All these efforts are benefiting every section and every segment of society.
Friends,
I am glad that special attention has been given to sustainable development in these new MP residences. This is also part of the country’s pro-environment and pro-future-safe initiatives. From solar-enabled infrastructure to setting new records in solar energy, the country is continuously advancing the vision of sustainable development.
Friends,
Today, I also have a request for you. Here, MPs from different states and regions of the country will live together. Your presence here will be a symbol of Ek Bharat, Shreshtha Bharat (One India, Great India). Therefore, if festivals and celebrations from every state are organised here collectively from time to time, it will greatly enhance the charm of this complex. You can also invite people from your constituencies to participate in these programmes. You could even make an effort to teach each other a few words from your respective regional languages. Sustainability and cleanliness should also become the identity of this building — this should be our shared commitment. Not just the MP residences, but the entire complex should always remain neat and clean — how wonderful would that be!
Friends,
I hope we all will work together as one team. Our efforts will become a role model for the nation. I will also request the Ministry and your Housing Committee to consider whether cleanliness competitions could be organised among all the MP residential complexes two or three times a year. Then it could be announced which block was found to be the cleanest. Perhaps, after a year, we might even decide to announce both the best-maintained and the worst-maintained blocks.
Friends,
When I went to see these newly built flats, as soon as I entered, my first comment was — “Is this all?” They said, “No sir, this is just the beginning; please come inside.” I was astonished. I don’t think you will even be able to fill all the rooms; they are quite spacious. I hope that these will be put to good use and that these new residences will prove to be a blessing in your personal and family lives. My heartiest best wishes to you all.
Thank you.