Ministry of Information & Broadcasting
Three-Day-Long Har Ghar Tiranga Film Festival Opens Nationwide, Showcasing Cinematic Stories of India’s Freedom and Unity
Festival Opens with Shaheed and Swatantrya Veer Savarkar; Upcoming Line-up Includes Uri, RRR, Tanhaji and Major, as NFDC Brings Restored Classics and Contemporary Patriotic Films
Grand Openings in Delhi, Mumbai, Chennai, and Pune with Star Participation as Part of Broader Har Ghar Tiranga Campaign
“Har Ghar Tiranga Patriotic Film Festival aims to showcase India’s rich cultural history and heritage through the medium of cinema” - Shri Sanjay Jaju, Secretary, MIB
“The Film Festival a reminder of the journey that brought us independence”- Kapil Mishra, Minister of Art, Culture & Language, NCT of Delhi
11 AUG 2025 5:22PM by PIB Delhi
The Har Ghar Tiranga – Patriotic Film Festival opened today to an enthusiastic response, marking the beginning of a three-day nationwide cinematic tribute to India’s independence. Running from August 11–13, 2025, the festival is organized by the National Film Development Corporation (NFDC) under the aegis of the Ministry of Information & Broadcasting, Government of India.
The festival is part of the broader Har Ghar Tiranga campaign initiated by Prime Minister Narendra Modi, which seeks to deepen every citizen’s emotional connection with the National Flag and instil a renewed sense of unity and patriotism. Through carefully curated film screenings, the festival aims to remind audiences of India’s journey to freedom, celebrate the sacrifices of countless heroes, and showcase stories that have shaped the nation’s identity.
Minister of Art, Culture & Language, NCT of Delhi, Shri Kapil Mishra said that Cinema has the power to immortalise the sacrifices of our freedom fighters and inspire generations. The Har Ghar Tiranga – Patriotic Film Festival is not just a celebration of cinema, but a reminder of the journey that brought us independence, the minster added.
Speaking on the occasion in Mumbai, Secretary, MIB Shri. Sanjay Jaju said that the Har Ghar Tiranga- the Patriotic Film Festival aims to showcase India’s rich cultural history and heritage through the medium of cinema. Cinema being a visual medium leaves a long lasting impact on the viewers and so, this festival aims to spark the spirit of patriotism amongst all Indians, Shri Jaju added.
Actress Shriya Pilgaonkar also spoke on the event in Mumbai. She said that she was honored to be part of the initiative. “These films remind us of the resilience and courage of our people, and it’s important that we continue to share these stories”, she added.
Inaugural Ceremonies Held in Delhi, Mumbai, Chennai, and Pune
Grand Inaugurations Across Four Cities
• New Delhi: The festival was formally inaugurated at the NFDC–Siri Fort Auditorium by Shri Kapil Mishra, Minister of Art, Culture & Language, NCT of Delhi. He was joined by senior dignitaries including Shri Prabhat, Additional Secretary (I&B); Shri Bhupendra Kainthola, Principal Director General (DPD); and Shri Dhirendra Ojha, Principal Director General (Media & Communication).
• Mumbai: The festival opened at the NFDC–National Museum of Indian Cinema (NMIC) Complex with Shri Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting, and acclaimed actress Shriya Pilgaonkar, whose presence added star power to the event. Senior officials, filmmakers, and cinema lovers attended, setting the tone for three days of inspiring film showcases.
• Chennai: The Tagore Film Centre hosted an inauguration graced by Director Vasanth, for his insightful thoughts on patriotism through cinema; Choreographer Kala Master, for highlighting the role of art in national pride; Mr. Chozha Nachiyar, President of the Tamil Chamber of Commerce, for her support and encouragement; Actress Namitha, for her gracious presence and patriotic reflections; Dr. AVS Sivakumar, Principal of the Tamil Nadu Music College, for bridging culture, tradition, and youthful talent; and Mr. Veera, actor, director, and producer.
• Pune: While Pune’s own screenings began shortly after, audiences at the NFDC–National Film Archive of India (NFAI) enjoyed a live telecast of the inaugural ceremonies from Delhi, Mumbai, and Chennai, bringing the spirit of unity and shared celebration to Maharashtra’s cultural capital.
A Diverse and Inspiring Film Lineup
The diverse film lineup includes legendary patriotic films such as:
• Shaheed (1965)– The stirring story of Shaheed Bhagat Singh and his ultimate sacrifice.
• Swatantrya Veer Savarkar (2024) – Chronicling the life and ideology of freedom fighter Vinayak Damodar Savarkar.
• Uri: The Surgical Strike (2019)– A modern retelling of the 2016 Indian Army surgical strikes.
• RRR (2022) – An epic action drama inspired by fictionalized accounts of freedom fighters.
• Tanhaji (2020)– The valorous tale of Maratha warrior Tanhaji Malusare.
Other notable screenings feature:
• Major (2022)– A tribute to Major Sandeep Unnikrishnan’s bravery in the 26/11 Mumbai attacks.
• Netaji Subhash Chandra Bose – A short documentary capturing the legacy of the visionary nationalist leader.
• Veerapandia Kattabomman (1959)– The Tamil classic on the legendary freedom fighter from South India.
• Kranti (1981)– A grand tale of rebellion against colonial rule.
• Haaqeeqat (1964)– A moving war drama inspired by the 1962 Indo-China conflict.
• Parasakhti (1952)– A landmark Tamil film with strong social and nationalist themes.
• Saat Hindustani (1969) – A story of seven Indians fighting for Goa’s liberation.
In addition, the festival presents educational documentaries that provide historical context and deepen audience engagement:
• Our Flag – Exploring the symbolism and history of the Tiranga.
• Lokmanya Tilak – Chronicling the life and political awakening of Bal Gangadhar Tilak.
• Tilak – An intimate portrayal of Tilak’s nationalist vision.
• Shahadat – Highlighting acts of sacrifice in India’s fight for freedom.
NFAI Restored Classics – Bringing the Past to Life
Four landmark films in the festival — Kranti (1981), Haqeeqat (1964), Saat Hindustani (1969), and Shaheed (1965) — are presented in their digitally restored versions thanks to the painstaking preservation efforts of the National Film Archive of India (NFAI).
• Kranti (1981) – A sweeping tale of India’s fight against British oppression in the 19th century, starring an ensemble cast led by Manoj Kumar, Dilip Kumar, and Hema Malini.
• Haqeeqat (1964) – Directed by Chetan Anand, this war drama captures the emotional and strategic challenges of the 1962 Indo-China conflict.
• Saat Hindustani (1969) – A spirited story of seven Indians, from diverse backgrounds, uniting to liberate Goa from Portuguese rule — notable as Amitabh Bachchan’s film debut.
• Shaheed (1965) – Manoj Kumar’s powerful portrayal of Bhagat Singh’s revolutionary struggle and sacrifice.
NFAI’s Role in Restoration:
The National Film Archive of India, a division of NFDC, has been at the forefront of film preservation and restoration, ensuring that India’s cinematic heritage is not lost to time. Through advanced digitization techniques, color grading, and sound enhancement, NFAI restores fragile celluloid prints to near-original quality, allowing new audiences to experience these classics as they were meant to be seen. The inclusion of these restored versions in the Har Ghar Tiranga – Patriotic Film Festival is both a tribute to the filmmakers and a reaffirmation of NFAI’s commitment to safeguarding India’s film legacy.
Complete festival schedule — All Cities (Aug 11–13, 2025)
Below is a city-wise, day-by-day table of the full Har Ghar Tiranga – Patriotic Film Festival programme. Where screenings overlap in the same city, a second/secondary is indicated.
New Delhi — NFDC, Siri Fort Auditorium
Date
Venue / Screen
Time
Event
Aug 11, 2025 (Opening Day)
Main Hall (Audi-2)
11:00 AM – 11:30 AM
Opening Ceremony
Main Hall (Audi-2)
12:30 PM – 3:30 PM
Shaheed
Main Hall (Audi-2)
4:00 PM – 7:00 PM
Swatantrya Veer Savarkar
Aug 12, 2025 (Day 2)
Main Hall (Audi-2)
11:00 AM – 11:20 AM
Documentary — Our Flag
Main Hall (Audi-2)
11:20 AM – 2:00 PM
Uri: The Surgical Strike
Main Hall (Audi-2)
2:30 PM – 2:40 PM
Netaji Subhash Chandra Bose (short documentary)
Main Hall (Audi-2)
2:40 PM – 5:10 PM
Major
Screening Room (Secondary)
2:30 PM – 5:40 PM
Kranti (parallel screening)
Main Hall (Audi-2)
5:30 PM – 6:00 PM
Documentary — Shahadat
Aug 13, 2025 (Closing Day)
Main Hall (Audi-2)
11:00 AM – 1:15 PM
Tanhaji
Main Hall (Audi-2)
2:00 PM – 5:30 PM
RRR
Main Hall (Audi-2)
6:00 PM – 8:30 PM
Saat Hindustani
Mumbai — NFDC / NMIC Complex, Pedder Road
Date
Venue / Screen
Time
Event
Aug 11, 2025 (Opening Day)
Main Hall
11:00 AM – 11:30 AM
Opening Ceremony
Main Hall
11:30 AM – 12:00 PM
Local Opening Ceremony (Shriya Pilgaonkar)
Main Hall
12:00 PM – 12:30 PM
Documentary — Lokmanya Tilak
Main Hall
12:30 PM – 3:30 PM
Shaheed
Main Hall
4:00 PM – 7:00 PM
Swatantrya Veer Savarkar
Aug 12, 2025 (Day 2)
Main Hall
11:00 AM – 11:20 AM
Documentary — Our Flag
Main Hall
11:20 AM – 2:00 PM
Uri: The Surgical Strike
Screening Room (Secondary)
2:30 PM – 2:40 PM
Netaji Subhash Chandra Bose (short documentary)
Main Hall
2:40 PM – 5:10 PM
Major
Main Hall
5:30 PM – 6:00 PM
Documentary — Shahadat
Screening Room (Secondary)
6:00 PM – 9:00 PM
Kranti (parallel screening)
Aug 13, 2025 (Closing Day)
Main Hall
11:00 AM – 1:15 PM
Tanhaji
Main Hall
2:00 PM – 5:30 PM
RRR
Main Hall
6:00 PM – 8:30 PM
Saat Hindustani
Pune — NFDC / NFAI (Law College Road)
Date
Venue / Screen
Time
Event
Aug 11, 2025 (Opening Day)
NFAI Theatre (Main)
11:00 AM – 11:30 AM
Opening Ceremony
NFAI Theatre (Main)
11:30 AM – 2:00 PM
Shaheed
NFAI Theatre (Main)
4:00 PM – 7:00 PM
Swatantrya Veer Savarkar
Aug 12, 2025 (Day 2)
NFAI Theatre (Main)
11:00 AM – 11:20 AM
Documentary — Our Flag
NFAI Theatre (Main)
11:20 AM – 2:00 PM
Uri: The Surgical Strike
NFAI Theatre (Main)
3:00 PM – 3:20 PM
Netaji Subhash Chandra Bose (short documentary)
NFAI Theatre (Main)
3:30 PM – 6:30 PM
Haqeeqat
NFAI Theatre (Main)
6:30 PM – 7:00 PM
Documentary — Shahadat
Aug 13, 2025 (Closing Day)
NFAI Theatre (Main)
11:00 AM – 1:15 PM
Tanhaji
NFAI Theatre (Main)
2:00 PM – 2:30 PM
Documentary — Tilak
NFAI Theatre (Main)
2:30 PM – 5:40 PM
Kranti
NFAI Theatre (Main)
6:00 PM – 8:30 PM
Saat Hindustani
Chennai — Tagore Film Centre
Date
Venue / Screen
Time
Event
Aug 11, 2025 (Opening Day)
Tagore Film Centre (Main)
11:00 AM – 11:30 AM
Opening Ceremony
Tagore Film Centre (Main)
12:30 PM – 3:30 PM
Shaheed
Tagore Film Centre (Main)
4:00 PM – 7:00 PM
Swatantrya Veer Savarkar
Aug 12, 2025 (Day 2)
Tagore Film Centre (Main)
11:00 AM – 11:20 AM
Documentary — Our Flag
Tagore Film Centre (Main)
11:20 AM – 2:00 PM
Uri: The Surgical Strike
Tagore Film Centre (Main)
3:00 PM – 3:20 PM
Netaji Subhash Chandra Bose (short documentary)
Tagore Film Centre (Main)
3:30 PM – 6:30 PM
Veerapandia Kattabomman
Tagore Film Centre (Main)
6:30 PM – 7:00 PM
Documentary — Shahadat
Aug 13, 2025 (Closing Day)
Tagore Film Centre (Main)
11:00 AM – 1:15 PM
Tanhaji
Tagore Film Centre (Main)
2:00 PM – 2:30 PM
Documentary — Tilak
Tagore Film Centre (Main)
2:30 PM – 5:40 PM
Parasakthti
Tagore Film Centre (Main)
6:00 PM – 8:30 PM
Saat Hindustani
NFDC’s Role and Commitment
The National Film Development Corporation of India has, for decades, played a pivotal role in the growth and preservation of Indian cinema. As the government’s premier film agency, NFDC not only produces and promotes quality films but also safeguards the nation’s cinematic heritage through the National Film Archive of India.
With the Har Ghar Tiranga – Patriotic Film Festival, NFDC harnesses the medium of cinema as a unifying force—bridging generations, languages, and regions. The initiative aligns with Prime Minister Narendra Modi’s vision of fostering a personal connection between citizens and the National Flag, turning the act of celebration into a deeper engagement with India’s values and history.
NFDC’s endeavor ensures that patriotic stories—whether rooted in historical fact or reimagined through fiction—continue to resonate with audiences and inspire the next generation to uphold the ideals of freedom and unity.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
দেশজুৰি মুকলি হ’ল তিনিদিনীয়া ‘হৰ ঘৰ তিৰংগা চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’, ভাৰতৰ স্বাধীনতা আৰু ঐক্যৰ কাহিনী সম্বলিত ছবি প্ৰদৰ্শন
উৎসৱৰ আৰম্ভণি হৈছে ‘শ্বহীদ’ আৰু ‘স্বতন্ত্ৰ্য বীৰ সাৱৰকাৰ’-ৰ প্ৰদৰ্শনেৰে; আগন্তুক প্ৰদৰ্শনীত ‘এন এফ ডি চি’য়ে পুনৰুদ্ধাৰ কৰা ক্লাছিক আৰু সমসাময়িক দেশপ্ৰেমমূলক ছবিৰ সৈতে আছে ‘উৰি’, ‘আৰ আৰ আৰ’, ‘তানাজী’ আৰু ‘মেজৰ’
‘হৰ ঘৰ তিৰংগা’-ৰ বিশাল অভিযানৰ অংশ হিচাপে তাৰকাৰ অংশগ্ৰহণেৰে দিল্লী, মুম্বাই, চেন্নাই, আৰু পুনেত বৰ্ণাঢ্য উদ্বোধনী
“হৰ ঘৰ তিৰংগা দেশপ্ৰেমমূলক চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’ৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক ইতিহাস আৰু ঐতিহ্যক চলচ্চিত্ৰৰ মাধ্যমেৰে প্ৰদৰ্শন কৰা” - শ্ৰী সঞ্জয় জাজু, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব
“আমাৰ বাবে স্বাধীনতা অনা সেই যাত্ৰাৰ সোঁৱৰণ হৈছে এই চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ”- দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী পৰিসৰৰ কলা, সংস্কৃতি আৰু ভাষা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী কপিল মিশ্ৰ
11 AUG 2025 5:22PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ প্ৰতি চলচ্চিত্ৰীয় শ্ৰদ্ধাঞ্জলিৰ দৰে তিনিদিনীয়া দেশজোৰা অনুষ্ঠানৰ আৰম্ভণিতে আজি উত্সৱ মুখৰ পৰিৱেশত উদ্বোধন কৰা হ’ল ‘হৰ ঘৰ তিৰংগা – দেশপ্ৰেমমূলক চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’। ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ তত্বাৱধানত ‘ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ উন্নয়ন নিগম’ৰ উদ্যোগত এই মহোৎসৱ ২০২৫ চনৰ ১১ আগষ্টৰ পৰা –১৩ আগষ্টলৈ উনুষ্ঠিত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আৰম্ভ কৰা ‘হৰ ঘৰ তিৰংগা’ অভিযানৰ অংশ হিচাপে অনুষ্ঠিত কৰা এই মহোত্সৱে প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকাৰ সৈতে থকা আৱেগিক সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ লগতে ঐক্য আৰু দেশপ্ৰেমৰ নৱীকৃত ভাৱ জগাই তুলিব বুলি আশা কৰা হৈছে। সযতনে কৰা চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শনৰ জৰিয়তে এই মহোৎসৱৰ লক্ষ্য হৈছে দৰ্শকক ভাৰতৰ স্বাধীনতা যাত্ৰাৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়া, অগণন নায়কৰ ত্যাগ উদযাপন কৰা, আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ পৰিচয় গঢ় দিয়া কাহিনীসমূহৰ প্ৰদৰ্শন কৰা।
দিল্লীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী পৰিসৰৰ কলা, সংস্কৃতি আৰু ভাষা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী কপিল মিশ্ৰই কয় যে আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ ত্যাগক অমৰ কৰি প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ ক্ষমতা আছে চলচ্চিত্ৰৰ। ‘হৰ ঘৰ তিৰংগা – দেশপ্ৰেমমূলক চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’ কেৱল ছবিৰ উদযাপনেই নহয়, আমালৈ স্বাধীনতা কঢ়িয়াই অনা যাত্ৰাৰ সোঁৱৰণী বুলিও মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে।
মুম্বাইত এই উপলক্ষে ভাষণ দি তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰীযুত ড০ সঞ্জয় জাজুৱে কয় যে ‘হৰ ঘৰ তিৰংগা- দেশপ্ৰেমমূলক চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’ৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক ইতিহাস আৰু ঐতিহ্যক চলচ্চিত্ৰৰ মাধ্যমেৰে প্ৰদৰ্শন কৰা। চলচ্চিত্ৰ এটা দৃশ্য-শ্ৰাব্য মাধ্যম হোৱাৰ বাবে দৰ্শকৰ ওপৰত ই দীৰ্ঘস্থায়ী প্ৰভাৱ পেলায় আৰু সেয়েহে, এই উৎসৱৰ লক্ষ্য হৈছে সকলো ভাৰতীয়ৰ মাজত দেশপ্ৰেমৰ মনোভাৱ জগাই তোলা, শ্ৰী জাজুৱে লগতে কয়।
অভিনেত্ৰী শ্ৰিয়া পিলগাঁওকাৰেও মুম্বাইত অনুষ্ঠিত এই অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে। এই পদক্ষেপৰ অংশ হ’বলৈ পাই গৌৰৱ অনুভৱ কৰা বুলিও তেওঁ মন্তব্য কৰে। “এই ছবিবোৰে আমাক আমাৰ মানুহৰ সংকটক প্ৰতিহত কৰিব পৰা শক্তি আৰু সাহসৰ কথা মনত পেলাই দিয়ে, আৰু আমি এই কাহিনীবোৰ শ্বেয়াৰ কৰি যোৱাটো হৈছে গুৰুত্বপূৰ্ণ”, তেওঁ লগতে কয়।
দিল্লী, মুম্বাই, চেন্নাই, আৰু পুনেত অনুষ্ঠিত উদ্বোধনী অনুষ্ঠান
চাৰিখন চহৰত বৰ্ণাঢ্য উদ্বোধনী
• নতুন দিল্লীঃ এন চি টি-ৰ কলা, সংস্কৃতি আৰু ভাষা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী কপিল মিশ্ৰই ‘এন এফ ডি চি–চিৰি ফ’ৰ্ট অডিটৰিয়াম’ত আনুষ্ঠানিকভাৱে উদ্বোধন কৰে এই উৎসৱ। তেওঁৰ সৈতে যোগদান কৰে অতিৰিক্ত সচিব (আই এণ্ড বি) শ্ৰী প্ৰভাত; শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ কাইন্থোলা, প্ৰধান মহা সঞ্চালক (ডি পি ডি); আৰু শ্ৰী ধীৰেন্দ্ৰ ওঝা, প্ৰধান মহা সঞ্চালক (সংবাদ মাধ্যম আৰু যোগাযোগ)কে ধৰি ধৰি বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে।
•
• • মুম্বাইঃ ‘এনএফডিচি–নেশ্যনেল মিউজিয়াম অব ইণ্ডিয়ান চিনেমা (এনএমআইচি) কমপ্লেক্স’ত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজু আৰু অভিনেত্ৰী শ্ৰীযুত পিলগাঁওকাৰে মহোত্সৱ মুকলি কৰে। অনুষ্ঠানত জ্যেষ্ঠ বিষয়া, চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, আৰু চিনেমাপ্ৰেমীসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
•
• • চেন্নাই: চিনেমাৰ জৰিয়তে দেশপ্ৰেম সন্দৰ্ভত অন্তৰ্দৃষ্টিসম্পন্ন চিন্তাধাৰাৰ বাবে প্ৰসিদ্ধ বিশিষ্ট পৰিচালক বসন্তৰ উপস্থিতিৰে ‘টেগৰ ফিল্ম চেণ্টাৰ’-য়ে এই উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ দিহা কৰে। অনুষ্ঠানত বিশিষ্ট নৃত্য পৰিচালক ‘কালা মাষ্টাৰ’, তামিল চেম্বাৰ অব কমাৰ্চৰ অধ্যক্ষ চোঝা নচিয়াৰ, অভিনেত্ৰী নমিতা, তামিলনাডু সংগীত মহাবিদ্যালয়ৰ অধ্যক্ষ ড০ এ ভি এছ শিৱকুমাৰ; আৰু অভিনেতা, পৰিচালক, তথা প্ৰযোজক ‘মিষ্টাৰ বীৰা’ উপস্থিত থাকে।
•
• • পুনেঃ পুনেৰ নিজা প্ৰদৰ্শন কিছু সময়ৰ পিছতে আৰম্ভ হোৱাৰ বিপৰীতে ‘এন এফ ডি চি–নেশ্যনেল ফিল্ম আৰ্কাইভ অব ইণ্ডিয়া’ (এন এফ এ আই)ৰ দৰ্শকে দিল্লী, মুম্বাই, আৰু চেন্নাইৰ পৰা উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ ‘লাইভ টেলিকাষ্ট’ উপভোগ কৰি মহাৰাষ্ট্ৰৰ সাংস্কৃতিক ৰাজধানীলৈ ঐক্য আৰু সহভাগী উদযাপনৰ মনোভাৱ কঢ়িয়াই আনিছিল।
এক বৈচিত্ৰ্যময় আৰু প্ৰেৰণাদায়ক চলচ্চিত্ৰৰ লানি
বৈচিত্ৰময় চলচ্চিত্ৰসমূহৰ মাজত আছে দেশপ্ৰেমমূলক কিংবদন্তি ছবি যেনে-
শ্বহীদ (১৯৬৫)শ্বহীদ ভগত সিঙৰ আলোড়নকাৰী কাহিনী আৰু তেওঁৰ চূড়ান্ত ত্যাগৰ গাঁথা।
স্বতন্ত্ৰ্য বীৰ সাৱৰকাৰ (২০২৪) স্বাধীনতা সংগ্ৰামী বিনায়ক দামোদৰ সাৱৰকাৰৰ জীৱন আৰু মতাদৰ্শৰ ঐতিহাসিক গাঁথা।
উৰি: দ্য চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইক (২০১৯)২০১৬ চনৰ ভাৰতীয় সেনাৰ অভিযানৰ আধুনিক পুনৰ কথন।
আৰ আৰ আৰ (২০২২) স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ কাল্পনিক বিৱৰণীৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত এখন মহাকাব্যিক একশ্যনধৰ্মী নাটক।
তানাজী (২০২০)মাৰাঠা যোদ্ধা তানাজী মালুছাৰেৰ সাহসী কাহিনী
অন্যান্য উল্লেখযোগ্য প্ৰদৰ্শনীসমূহ হৈছে:
• মেজৰ (২০২২)– ২৬/১১ মুম্বাই আক্ৰমণত মেজৰ সন্দীপ উন্নিকৃষ্ণই প্ৰদৰ্শন কৰা সাহসিকতাৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি।
• নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু – দূৰদৰ্শী ৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদী নেতাগৰাকীৰ উত্তৰাধিকাৰিত্বক ধৰি ৰখা এখন চুটি তথ্যচিত্ৰ।
• বীৰাপাণ্ডিয়া কট্টাবোম্মান (১৯৫৯)– দক্ষিণ ভাৰতৰ কিংবদন্তি স্বাধীনতা সংগ্ৰামীগৰাকীৰ জীৱনাধাৰিত তামিল ক্লাছিক।
• ক্ৰান্তি (১৯৮১)– ঔপনিৱেশিক শাসনৰ বিৰুদ্ধে বিদ্ৰোহৰ এক ভব্য কাহিনী।
• হকীকত (১৯৬৪)– ১৯৬২ চনৰ ভাৰত-চীন সংঘাতৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত এক চলন্ত যুঁজৰ চিত্ৰায়ণ।
• পৰাশক্তি (১৯৫২)– শক্তিশালী সামাজিক আৰু জাতীয়তাবাদী বিষয়বস্তুৰে এখন যুগান্তকাৰী তামিল ছবি।
• সাত হিন্দুস্তানী (১৯৬৯) – গোৱাৰ মুক্তিৰ বাবে যুঁজ দিয়া সাতগৰাকী ভাৰতীয়ৰ কাহিনী।
ইয়াৰ উপৰিও এই উৎসৱত শিক্ষামূলক তথ্যচিত্ৰ উপস্থাপন কৰা হয়, যিয়ে ঐতিহাসিক প্ৰসংগ প্ৰদান কৰে আৰু দৰ্শকৰ একাত্মতাক গভীৰ কৰে:
• আৱাৰ ফ্লেগ – তিৰংগ পতাকাৰ প্ৰতীকী স্বৰূপৰ বিশ্লেষণ আৰু ইতিহাসৰ অন্বেষণ।
• লোকমান্য তিলক – বাল গংগাধৰ তিলকৰ জীৱন আৰু ৰাজনৈতিক জাগৰণৰ বুৰঞ্জী।
• তিলক – তিলকৰ ৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদী দৃষ্টিভংগীৰ অন্তৰংগ চিত্ৰণ।
• শ্বাহাদত – ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ যুঁজত কৰা ত্যাগৰ চিত্ৰায়ণ।
এন এফ ডি চিৰ ভূমিকা আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি
ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ উন্নয়ন নিগমে দশক দশক ধৰি ভাৰতীয় চিনেমাৰ উন্নতি আৰু সংৰক্ষণত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। চৰকাৰৰ প্ৰধান চলচ্চিত্ৰ সংস্থা হিচাপে ‘এন এফ ডি চি’য়ে কেৱল মানসম্পন্ন ছবি নিৰ্মাণ আৰু প্ৰচাৰ কৰাই নহয় ‘ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ আৰ্কাইভ’ৰ জৰিয়তে দেশৰ চিনেমাৰ ঐতিহ্যকো সুৰক্ষিত কৰি আহিছে।
‘হৰ ঘৰ তিৰংগা – দেশপ্ৰেমমূলক চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ’-ৰ জৰিয়তে ‘এনএফডিচি’য়ে চলচ্চিত্ৰৰ মাধ্যমটোক প্ৰজন্ম, ভাষা আৰু অঞ্চলসমূহৰ মাজত সেতুবন্ধনৰ এক ঐক্যবদ্ধ শক্তি হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰে। এই পদক্ষেপ হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নাগৰিক আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকাৰ মাজত ব্যক্তিগত সংযোগ গঢ়ি তোলাৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে উদযাপনক ভাৰতৰ মূল্যবোধ আৰু ইতিহাসৰ সৈতে গভীৰ সংযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা।
‘এন এফ ডি চি’ৰ এই প্ৰচেষ্টাই নিশ্চিত কৰে যে দেশপ্ৰেমমূলক কাহিনীবোৰ ঐতিহাসিক তথ্যত প্ৰোথিতই হওক বা কল্পকাহিনীৰ জৰিয়তে পুনৰ কল্পনা কৰাই হওক—দৰ্শকৰ মাজত অনুৰণন ঘটাই পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মক স্বাধীনতা আৰু ঐক্যৰ আদৰ্শক ৰক্ষা কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকে।