প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত সাংসদসকলৰ বাবে নতুনকৈ নিৰ্মিত ফ্লেট উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
১৮৪টা টাইপ-VII বহুমহলীয়া ফ্লেট স্বাৱলম্বী আৰু আধুনিক সুবিধাৰ সম্পূৰ্ণ পৰিসৰেৰে সজ্জিত
আৱাসিক চৌহদত এটা সিন্দূৰ গছপুলি ৰোপণ কৰি শ্ৰমিকসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
সভাত ভাষণো আগবঢ়াব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
10 AUG 2025 10:44AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১১ আগষ্ট, ২০২৫ৰ পুৱা প্ৰায় ১০ বজাত নতুন দিল্লীৰ বাবা খৰক সিং মাৰ্গত সাংসদসকলৰ বাবে ১৮৪টা নতুনকৈ নিৰ্মিত টাইপ-VII বহুমহলীয়া ফ্লেট উদ্বোধন কৰিব।
এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৱাসিক চৌহদত এটা সিন্দূৰ গছপুলি ৰোপণ কৰিব। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰমজীৱীসকলৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰিব। তেওঁ লগতে এক সমাৱেশত ভাষণো প্ৰদান কৰিব।
এই চৌহদটো স্বাৱলম্বী হ’ব পৰাকৈ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু সাংসদসকলৰ কাৰ্য্যকৰী প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ পূৰণ কৰিবলৈ আধুনিক সুবিধাসমূহৰ সম্পূৰ্ণ পৰিসৰেৰে সজ্জিত কৰা হৈছে। সেউজ প্ৰযুক্তি অন্তৰ্ভুক্ত কৰি এই প্ৰকল্পটোৱে গৃহ ৩ষ্টাৰ ৰেটিঙৰ মানদণ্ড মানি চলে আৰু নেচনেল বিল্ডিং কড (NBC) ২০১৬ মানি চলে। এই পৰিৱেশগতভাৱে বহনক্ষম বৈশিষ্ট্যসমূহে শক্তি সংৰক্ষণ, নবীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদন আৰু ফলপ্ৰসূ আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাত অৰিহণা যোগাব বুলি আশা কৰা হৈছে। উন্নত নিৰ্মাণ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰে—বিশেষকৈ, এলুমিনিয়ামৰ শ্বাটাৰিঙৰ সৈতে একক কংক্ৰিটে—গাঁথনিগত স্থায়িত্ব নিশ্চিত কৰাৰ লগতে প্ৰকল্পটো সময়মতে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছিল। এই চৌহদটো দিব্যাংগ-বন্ধুত্বপূৰ্ণ, যিয়ে অন্তৰ্ভুক্ত ডিজাইনৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা প্ৰদৰ্শন কৰে।
সাংসদসকলৰ বাবে পৰ্যাপ্ত আৱাসৰ অভাৱত প্ৰকল্পটোৰ উন্নয়নৰ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰিছিল। মাটিৰ সীমিত উপলব্ধতাৰ বাবে ভূমি ব্যৱহাৰৰ উন্নতি আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ খৰচ কম কৰাৰ লক্ষ্যৰে উলম্ব গৃহ নিৰ্মাণৰ ওপৰত স্থায়ীভাৱে গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
প্ৰতিটো আৱাসিক ইউনিটে প্ৰায় ৫,০০০ বৰ্গফুট কাৰ্পেট এলেকা প্ৰদান কৰে, যিয়ে আৱাসিক আৰু চৰকাৰী দুয়োটা কামৰ বাবে যথেষ্ট ঠাই প্ৰদান কৰে। কাৰ্যালয়, কৰ্মচাৰীৰ থকাৰ ব্যৱস্থা আৰু এটা সম্প্ৰদায় কেন্দ্ৰৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট অঞ্চল অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে সাংসদসকলক জনপ্ৰতিনিধি হিচাপে নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰাত সহায়ক হ’ব।
কমপ্লেক্সটোৰ ভিতৰৰ সকলো অট্টালিকা আধুনিক গাঁথনিগত ডিজাইনৰ নীতি অনুসৰি ভূমিকম্প প্ৰতিৰোধী হিচাপে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। সকলো বাসিন্দাৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে এক ব্যাপক আৰু শক্তিশালী নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate newly constructed flats for Members of Parliament in New Delhi
184 Type-VII multi-story flats are designed to be self-sufficient and equipped with a full range of modern amenities
PM to plant a Sindoor sapling at the residential premise and interact with Shramjeevis
PM to also address the gathering
10 AUG 2025 10:44AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will inaugurate 184 newly constructed Type-VII Multi-Storey Flats for Members of Parliament at Baba Kharak Singh Marg, New Delhi, at around 10 AM on 11 August 2025.
On this occasion, Prime Minister will plant a Sindoor sapling at the residential premise. The Prime Minister will also interact with sramajeevis on this occasion. He will also address the gathering.
The complex is designed to be self-sufficient and is equipped with a full range of modern amenities to address the functional needs of the members of the Parliament. Incorporating green technology, the project adheres to the standards of the GRIHA 3-star rating and complies with the National Building Code (NBC) 2016. These environmentally sustainable features are expected to contribute to energy conservation, renewable energy generation, and effective waste management. The use of advanced construction technology—specifically, monolithic concrete with aluminum shuttering—enabled timely completion of the project while ensuring structural durability. The complex is also Divyang-friendly, demonstrating a commitment to inclusive design.
The development of the project was necessitated due to shortage of adequate housing for Members of Parliament. Owing to the limited availability of land, there has been a sustained emphasis on vertical housing developments aimed at optimizing land use and minimizing maintenance costs.
Each residential unit offers approximately 5,000 square feet of carpet area, providing ample space for both residential and official functions. The inclusion of dedicated areas for offices, staff accommodation, and a community center will support members of Parliament in fulfilling their responsibilities as public representatives.
All buildings within the complex are constructed to be earthquake-resistant, in accordance with modern structural design norms. A comprehensive and robust security system has been implemented to ensure the safety of all residents.