ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥଠାରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଉଦଘାଟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
06 AUG 2025 8:35PM by PIB Bhubaneswar
- କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ନୀତି ଏବଂ ଦିଗକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତୀକ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଭାରତ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ଗଢ଼ିଉଠିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରଗତି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ଏବଂ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରଶାସନ ମଡେଲ ନିର୍ମାଣ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଆସନ୍ତୁ, ଏକାଠି ହୋଇ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଲେଖିବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥଠାରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ-୩ର ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଛନ୍ତି, ଅଗଷ୍ଟ ମାସ ହେଉଛି ବିପ୍ଳବର ମାସ। ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ଆଉ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଆସିଛି। ଭାରତ ଏକ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ଗଠନ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତାକୁ ଦେଖୁଛି। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକା ଦେଇଥିଲେ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ, ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ, ନୂତନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ, ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍, ଯଶୋଭୂମି, ସହିଦମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ବିଷୟରେ ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ନୂତନ କୋଠା କିମ୍ବା ନିୟମିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନୁହେଁ । ଅମୃତ କାଳରେ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତକୁ ଗଢ଼ି ତୋଳିବା ପାଇଁ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଢାଞ୍ଚାଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଦେଶର ଗତିପଥ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକରୁ ସ୍ଥିର କରାଯିବ। ସେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନର ଉଦ୍‌ଘାଟନରେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହିତ ଏହାର ନିର୍ମାଣରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥିବା ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଶ୍ରମଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଗଭୀର ଚିନ୍ତନ ପରେ ଏହି କୋଠାର ନାମ ‘କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ’ ରଖାଯାଇଛି। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଉଭୟ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ବିଧାନର ମୂଳ ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରନ୍ତି। ଭଗବଦ୍ ଗୀତାକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ମଣିଷକୁ ଲାଭ କିମ୍ବା କ୍ଷତି ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଉଠି କେବଳ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବନାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ, 'କର୍ତ୍ତବ୍ୟ' ଶବ୍ଦ କେବଳ ଦାୟିତ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଭାରତର କର୍ମ-ମୁଖୀ ଦର୍ଶନର ସାରକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ଏକ ମହାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଯାହା ଆତ୍ମ ବାହାରେ ଯାଇ ସାମୂହିକକୁ ଆଲିଙ୍ଗନ କରେ, ଯାହା କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ କେବଳ ଏକ କୋଠାର ନାମ ନୁହେଁ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ପବିତ୍ର ଭୂମି। ସେ କହିଥିଲେ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଉଭୟ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ଅନ୍ତିମ ଭାଗ୍ୟ। ଏହା କରୁଣା ଏବଂ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଆବଦ୍ଧ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି କାର୍ଯ୍ୟର ସୂତ୍ର, ଏହା ସ୍ୱପ୍ନର ସାଥୀ, ସଂକଳ୍ପର ଆଶା ଏବଂ ପ୍ରୟାସର ଶୀର୍ଷ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବନରେ ଦୀପ ଜାଳିଥାଏ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ମା’ ଭାରତୀଙ୍କ ଜୀବନ ଶକ୍ତିର ବାହକ ଏବଂ 'ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭାବ' ମନ୍ତ୍ରର ଜପ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ ସହିତ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତର ପ୍ରଶାସନିକ କଳ ବ୍ରିଟିଶ ଔପନିବେଶିକ ଯୁଗରେ ନିର୍ମିତ କୋଠାଗୁଡ଼ିକରୁ ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଏହି ପୁରୁଣା ପ୍ରଶାସନିକ କୋଠାଗୁଡ଼ିକର ଖରାପ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏସବୁ ଅଟ୍ଟାଳିକାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସ୍ଥାନ, ଆଲୋକ ଏବଂ ବାୟୁଚଳାଚଳ ଅଭାବ ରହିଛି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଭଳି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ବର୍ଷ ଧରି ଅପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଗୋଟିଏ କୋଠାରୁ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ତାହା କଳ୍ପନା କରିବା କଷ୍ଟକର। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦିଲ୍ଲୀର ୫୦ଟି ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏହି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଭଡାରେ ଚାଲିଥିବା କୋଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। କେବଳ ଭଡା ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ବାର୍ଷିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଭାବେ ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏତେ ବଡ଼ ପରିମାଣର ଟଙ୍କା କେବଳ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ଭଡା ବାବଦରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି । ଆଉ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛି ତାହା ହେଉଛି, ଏହି ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ଯୋଗୁଁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପରିବହନ ବାବଦ ବ୍ୟୟ। ଆନୁମାନିକ ୮ ହଜାରରୁ ୧୦ ହଜାର କର୍ମଚାରୀ ପ୍ରତିଦିନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଯାତାୟାତ କରନ୍ତି। ଫଳରେ ଶହ ଶହ ଯାନବାହାନ ଚଳାଚଳ ହୁଏ, ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୁଏ ଏବଂ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଭିଡ଼ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ସମୟ ନଷ୍ଟ ହେବା ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଶାସନିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦାବି କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କହିଥିଲେ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଧୁନିକ କୋଠା ଆବଶ୍ୟକ । ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁବିଧା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଟ୍ଟାଳିକା ନିର୍ମାଣ ଜରୁରୀ। ଏପରି କୋଠାଗୁଡ଼ିକ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଆରାମଦାୟକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଶୀଘ୍ର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ସେବାର ସୁଗମ ବିତରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ପରି ବଡ଼ ବଡ଼ କୋଠାଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ଚାରିପାଖରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ପ୍ରଥମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବାବେଳେ, ଅନ୍ୟ କେତେକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନର ନିର୍ମାଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ନୂତନ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେବା ପରେ, କର୍ମଚାରୀମାନେ ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ପାଇବା ସହିତ ଏକ ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିବେଶରୁ ଉପକୃତ ହେବେ, ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କର ସାମଗ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ସରକାର ବିକ୍ଷିପ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ଭଡ଼ା ବାବଦକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ୧୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଭବ୍ୟ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଭାରତର ଗତିର ପ୍ରମାଣ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ପ୍ରତିଫଳନ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱକୁ ଯେଉଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ତାହା ଦେଶ ଭିତରେ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି ଯାହାକି ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ସ୍ପଷ୍ଟ। ମିଶନ ଲାଇଫ ଏବଂ 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ଗ୍ରୀଡ୍' ପ୍ରୟାସ ଭଳି ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ, ଏହି ଧାରଣାଗୁଡ଼ିକ ମାନବତାର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆଶା ବହନ କରେ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏକ ଲୋକ-ସମର୍ଥକ ଭାବନା ଏବଂ ଏକ ପୃଥିବୀ ଅନୁକୂଳ ନିର୍ମାଣ ଢାଞ୍ଚାକୁ ପ୍ରତିପାଦିତ କରେ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନରେ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ସବୁଜ କୋଠାଗୁଡ଼ିକର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଉନ୍ନତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି କୋଠାରେ ସଂଯୋଜିତ କରାଯାଇଛି।
ସରକାର ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି ବୋଲି ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଦେଶର କୌଣସି ଅଂଶ ଆଜି ବିକାଶର ଧାରାରୁ ଅପହଞ୍ଚ ହୋଇ ରହିନାହିଁ । ଦିଲ୍ଲୀ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନର ନିର୍ମାଣ ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ସାରା ଦେଶରେ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚାଇଛନ୍ତି ଯେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଭଳି ଐତିହାସିକ କୋଠା ସହିତ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଚାରି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ପୋଲିସ ସ୍ମାରକୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ସାରା ଦେଶରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୧୩ ଶହରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ଭାରତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ୍ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଶୋଭୂମିର ଭବ୍ୟତା ପରିବର୍ତ୍ତନର ବ୍ୟାପକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ, ଯାହା ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୯୦ଟି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି।
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସ୍ମରଣ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଅଧିକାର ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପରସ୍ପର ସହିତ ଜଡିତ ଏବଂ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଅଧିକାରର ମୂଳଦୁଆ ମଜବୁତ ହୁଏ। ନାଗରିକମାନଙ୍କଠାରୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଆଶା କରାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍। ଯେତେବେଳେ ଏକ ସରକାର ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପୂରଣ କରନ୍ତି, ତାହା ସେମାନଙ୍କ ଶାସନରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଦେଶରେ ସୁଶାସନର ଦଶନ୍ଧି ଭାବରେ ପରିଚିତ ହୋଇଛି। ସଂସ୍କାରର ନଦୀରୁ ସୁଶାସନ ଏବଂ ବିକାଶର ସ୍ରୋତ ଆସିଛି। ସଂସ୍କାରକୁ ଏକ ସ୍ଥିର ଏବଂ ସମୟ-ସୀମିତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର କରିଛି। ସରକାର-ନାଗରିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ଜୀବନଧାରଣର ସୁଗମତାକୁ ବଢ଼ାଇବା, ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ସେ ଦର୍ଶାଇ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ନୂତନତ୍ୱ ଆଣୁଛି। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଏବଂ ନାଗରିକ-କେନ୍ଦ୍ରିତ ଶାସନ ମଡେଲ୍ ବିକଶିତ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବିଶ୍ୱରେ ସେ ଯେଉଁ ଦେଶକୁ ଗସ୍ତ କରୁଛନ୍ତି, ସେଠାରେ ଜାମ୍‌ ତ୍ରୟ - ଜନଧନ, ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲ୍ କୁ ନେଇ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି। ଜାମ୍‌ ଭାରତରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ବିତରଣକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ବାଟମାରଣା ମୁକ୍ତ କରିଛି। ରାସନ କାର୍ଡ, ଗ୍ୟାସ୍ ସବସିଡି ଏବଂ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଭଳି ଯୋଜନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ଭୂତ ହିତାଧିକାରୀ ଥିଲେ। ଏମାନଙ୍କର କୌଣସି ଅସ୍ତିତ୍ୱ ନଥିଲା। ଏପରିକି କିଛି ଲୋକଙ୍କର ଜନ୍ମ ସୁଦ୍ଧା ହୋଇନଥିଲା। ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଏହି ନକଲି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନାମରେ ପାଣ୍ଠି ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରୁଥିଲେ, ଯାହା ଫଳରେ ପାଣ୍ଠି ଅବୈଧ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଯାଉଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ, ୧୦ କୋଟି ନକଲି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ତାଲିକାରୁ ବାଦ ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ସଦ୍ୟତମ ତଥ୍ୟ ସେୟାର କରି ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ୪.୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବାଟମାରଣାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇଛି । ଏହି ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣର ଅର୍ଥ ଏବେ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ପ୍ରକୃତ ହିତାଧିକାରୀ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ସମ୍ପଦକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ବାଟମାରଣା ବ୍ୟତୀତ ପୁରୁଣା ଆଇନ ଓ ନିୟମାବଳୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି କଷ୍ଟର କାରଣ ହୋଇଆସିଛି। ସରକାରୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ଉପନିବେଶ ଯୁଗରୁ ଚାଲି ଆସୁଥିବା ୧,୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଆଇନ ରଦ୍ଦ କରାଯାଇଛି। କାରଣ ଏସବୁ ଆଇନ ଓ ନିୟମ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶାସନରେ ବାଧା ଦେଇଆସିଥିଲା। ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା କାରଣ ମୌଳିକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଦଲିଲ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ୪୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅନୁପାଳନ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ଯୁକ୍ତିସଂଗତକରଣ ସ୍ଥିର ଗତିରେ ଜାରି ରହିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ବିଭାଗ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଦାୟିତ୍ୱରେ ସ୍ପଷ୍ଟତା ନଥିବା କାରଣରୁ ବିଳମ୍ବ ଓ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିଲା। କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ପାଇଁ, ଅନେକ ବିଭାଗକୁ ସମନ୍ୱିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଅନାବଶ୍ୟକ ଦୋହରୀକରଣକୁ ଦୂର କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ମିଶ୍ରଣ କରାଯାଇଥିଲା କିମ୍ବା ନୂତନ ଭାବରେ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା। ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ମତ୍ସ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଶାସନର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି।
ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ ଏବଂ ଆଇ-ଜିଓଟି ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହା ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ ସହିତ ସଶକ୍ତ କରୁଛି। ଇ-ଅଫିସ୍, ଫାଇଲ୍ ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଅନୁମୋଦନ ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି । ସେଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଦ୍ରୁତ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ମଧ୍ୟ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ନୂତନ କୋଠାରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ଉତ୍ସାହର ଏକ ନୂତନ ଭାବନାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ ଏବଂ ମଣିଷର ଶକ୍ତିକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରେ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନୂତନ କୋଠାରେ ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସମାନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାନ୍ତୁ ବୋଲି ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ - ପଦବୀ ନିର୍ବିଶେଷରେ - ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକାଳକୁ ପ୍ରକୃତରେ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ସେ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ କେହି ଏଠାରୁ ଶେଷରେ ବିଦାୟ ନେବେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଜାତିର ସେବାରେ ନିଜର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଭାବନା ସହିତ ଏହି ସ୍ଥାନ ଛାଡ଼ିବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଫାଇଲ୍ ଏବଂ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଯଦିଓ ଏକ ଫାଇଲ୍, ଏକ ଅଭିଯୋଗ କିମ୍ବା ଏକ ଆବେଦନ ସାଧାରଣ ମନେହୁଏ, କିନ୍ତୁ କାହା ପାଇଁ, ସେହି କାଗଜ ଖଣ୍ଡ ସେମାନଙ୍କର ଗଭୀରତମ ଆଶାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିପାରେ। ଗୋଟିଏ ଫାଇଲ୍ ଅଗଣିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡିତ ହୋଇପାରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯଦି ଏକ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କ ସମ୍ପର୍କିତ ଏକ ଫାଇଲ୍ ଗୋଟିଏ ଦିନ ବି ବିଳମ୍ବ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା ଏକ ଲକ୍ଷ ମାନବ ଦିବସର କ୍ଷତି କରିଥାଏ। ସୁବିଧା କିମ୍ବା ନିୟମିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ବାହାରେ ସେବା କରିବାର ବିଶାଳ ସୁଯୋଗକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାର ମାନସିକତା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ସମ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, ଏକ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଭାବରେ ଯୁଗାନ୍ତକାରୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିବ। ସେ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ମନୋଭାବ ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପ୍ରତି ଗଭୀର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ରହିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ବିକାଶର ସ୍ୱପ୍ନ ଦାୟିତ୍ୱର ଗର୍ଭରେ ପାଳିତ ହୁଏ ବୋଲି ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯଦିଓ ଏହା ସମାଲୋଚନାର ସମୟ ନୁହେଁ, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆତ୍ମନିରୀକ୍ଷଣର ସମୟ। ଭାରତ ସହିତ ସମାନ ସମୟରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଥିବା ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ଐତିହାସିକ ଆହ୍ୱାନ ଯୋଗୁଁ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବରେ ମନ୍ଥର ଥିଲା ବୋଲି ସେ ସୂଚାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର ନ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ। ଅତୀତର ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପୁରୁଣା କୋଠାଗୁଡ଼ିକର କାନ୍ଥ ଭିତରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ଫଳରେ ୨୫ କୋଟି ନାଗରିକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ଆସିପାରିଛନ୍ତି। ନୂତନ କୋଠାଗୁଡ଼ିକରେ ଉନ୍ନତ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ହେଉଛି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାମ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପର ସଫଳତା କାହାଣୀରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ସେ ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଏ, ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ହୋଇଯାଏ, ଯେତେବେଳେ ବ୍ରାଣ୍ଡର ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଏ, ବିଶ୍ୱ ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆଡକୁ ଦୃଷ୍ଟି ଦିଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଶିକ୍ଷା ଚାହେଁ, ବିଶ୍ୱର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଭାରତକୁ ବାଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏକ ସହଭାଗୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରି କହିଥିଲେ, ସଫଳ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ ସେମାନଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପରିତ୍ୟାଗ କରନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରନ୍ତି। ଭାରତ ‘ବିକାଶ ଔର ବିରାସତ’ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ନୂତନ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନର ଉଦଘାଟନ ପରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀର ଐତିହାସିକ ନର୍ଥ ଏବଂ ସାଉଥ୍‌ ବ୍ଲକଗୁଡ଼ିକୁ ଏବେ ଭାରତର ଜୀବନ୍ତ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଅଂଶରେ ପରିଣତ କରାଯିବ। ଏହି ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ କୋଠାଗୁଡ଼ିକୁ ‘ଯୁଗେ ଯୁଗୀନ ଭାରତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ’ ନାମରେ ସାର୍ବଜନୀନ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ପରିଣତ କରାଯିବ। ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସଭ୍ୟତାଗତ ଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନେ ନୂତନ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ସମୟରେ, ସେମାନେ ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ନିଜ ସହିତ ବହନ କରିବେ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ସେ ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥଠାରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଧୁନିକ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରଶାସନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ - ୩ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଭିଷ୍ଟାର ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଅଂଶ। ଏହା ଅନେକ ଆଗାମୀ ସାଧାରଣ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଚିବାଳୟ କୋଠା ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରଥମ ଯାହା ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପ୍ରଶାସନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ପ୍ରତିପାଦନ କରେ। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ସହ-ସ୍ଥାନିତ କରି ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଗ୍ରହଣ କରି, ସାଧାରଣ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଚିବାଳୟ ଆନ୍ତଃ-ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମନ୍ୱୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ, ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ଏକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ପ୍ରଶାସନିକ ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଭବନ, କୃଷି ଭବନ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଭବନ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ଭବନ ଭଳି ପୁରୁଣା କୋଠାରୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି, ଯାହା ୧୯୫୦ ଏବଂ ୧୯୭୦ ଦଶକ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଗଠନମୂଳକ ଭାବରେ ପୁରୁଣା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାହୀନ। ନୂତନ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ମରାମତି ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ, ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ - ୩କୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ହୋଇ ରହିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ସହ ଏକତ୍ର କରି ଦକ୍ଷତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦୁଇଟି ବେସମେଣ୍ଟ ଏବଂ ସାତଟି ମହଲା (ଭୂତଳ + ୬ ମହଲା)ରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ବର୍ଗ ମିଟର ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ହେବ। ଏଥିରେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ, ଏମଏସଏମଇ, ଡିଓପିଟି, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତା (ପିଏସଏ)ଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ରହିବ।
ନୂତନ କୋଠା ଆଇଟି-ସକ୍ଷମ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର, ପରିଚୟ ପତ୍ର-ଆଧାରିତ ପ୍ରବେଶ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ସମନ୍ୱିତ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କମାଣ୍ଡ ସିଷ୍ଟମ ସହିତ ଆଧୁନିକ ଶାସନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉଦାହରଣ ଦେବ। ଏହା ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀତ୍ୱରେ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ରଣୀ। ଏହି ଅଟ୍ଟାଳିକା ଡବଲ୍-ଗ୍ଲାଜେଡ୍ ମୁଖଶାଳା, ଛାତ ଉପରେ ସୌର, ସୌର ଜଳ ଉତ୍ତାପ, ଉନ୍ନତ ଏଚଭିଏସି (ତାପ, ଭେଣ୍ଟିଲେସନ୍ ଏବଂ ଏୟାର କଣ୍ଡିସନିଂ) ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳ ସହିତ ଗ୍ରୀହ-ଫୋର୍‌ ରେଟିଂକୁ ପୂରଣ କରୁଛି। ଏହି ସୁବିଧା ଶୂନ୍ୟ ନିଷ୍କାସନ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା, ଘର ଭିତରେ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଇ-ଯାନ ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ପୁନଃଚକ୍ରିତ ନିର୍ମାଣ ସାମଗ୍ରୀର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାର ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବେଶ ସଚେତନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଏକ ଶୂନ୍ୟ-ନିଷ୍କାସନ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଭାବରେ, କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବର୍ଜ୍ୟଜଳକୁ ବିଶୋଧନ ଏବଂ ପୁନଃବ୍ୟବହାର କରେ। ଏହି କୋଠାର କାନ୍ଥ ଏବଂ ପେଭିଂ ବ୍ଲକରେ ପୁନଃଚକ୍ରିତ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଭଙ୍ଗା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ, ମାଟି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଗଠନମୂଳକ ଭାର ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ହାଲୁକା ଶୁଖିଲା ବିଭାଜନ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି । ଘର ଭିତରେ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ରହିଛି ।
ଏହି କୋଠାଟିକୁ ୩୦% କମ୍ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। କୋଠାକୁ ଥଣ୍ଡା ରଖିବା ଏବଂ ବାହାର ଶବ୍ଦ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏଥିରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାଚ ଝରକା ଅଛି। ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି-ସଂରକ୍ଷକ ଏଲଇଡି ଲାଇଟ୍, ଆବଶ୍ୟକ ନଥିବା ସମୟରେ ଲାଇଟ୍ ବନ୍ଦ କରୁଥିବା ସେନ୍ସର, ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କରୁଥିବା ସ୍ମାର୍ଟ ଲିଫ୍ଟ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବ୍ୟବହାର ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ ୩ ଛାତରେ ଥିବା ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୫.୩୪ ଲକ୍ଷ ୟୁନିଟ୍ ରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ। ସୌର ଜଳ ହିଟର ଦୈନିକ ଗରମ ପାଣି ଆବଶ୍ୟକତାର ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶରୁ ଅଧିକ ପୂରଣ କରିବ। ଏଠାରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ ପାଇଁ ଚାର୍ଜିଂ ଷ୍ଟେସନ୍ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Kartavya Bhavan inauguration program at Kartavya Path, New Delhi
Kartavya Bhavan will guide the policies and direction of a developed India: PM
Kartavya Bhavan embodies the resolve to fulfil the nation's dreams: PM
India is being shaped by a holistic vision, where progress reaches every region: PM
In the past 11 years, India has built a governance model that is transparent, responsive and citizen-centric: PM
Together, let us make India the world's third-largest economy and script the success story of Make in India and Aatmanirbhar Bharat: PM
06 AUG 2025 8:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the inauguration program of Kartavya Bhavan-3 at Kartavya Path, New Delhi today. Speaking on the occasion, he remarked that August, the month of revolution, has brought yet another historic milestone ahead of 15th August. He highlighted that India is witnessing, one after the other, key achievements associated with the making of a modern India. Referring to New Delhi, Shri Modi listed recent infrastructural landmarks: Kartavya Path, the new Parliament Building, the new Defence Offices Complex, Bharat Mandapam, Yashobhoomi, the National War Memorial dedicated to the martyrs, and the statue of Netaji Subhash Chandra Bose and now the Kartavya Bhavan. Emphasising that these are not merely new buildings or regular infrastructure, the Prime Minister said that in the Amrit Kaal, the policies shaping a developed India will be formulated in these very structures, and in the coming decades, the nation’s trajectory will be determined from these institutions. He extended congratulations to all citizens on the inauguration of Kartavya Bhavan and also expressed gratitude to the engineers and Shramjeevis involved in its construction.
Shri Modi stated that the building was named ‘Kartavya Bhavan’ after deep contemplation, pointing out that both Kartavya Path and Kartavya Bhavan echo the core spirit of India’s democracy and its Constitution. Quoting the Bhagavad Gita, the Prime Minister recalled Lord Shri Krishna’s teachings that one must rise above thoughts of gain or loss and act in the spirit of duty alone. He emphasized that in Indian culture, the word ‘kartavya’ is not limited to responsibility alone but embodies the essence of India’s action-oriented philosophy. The Prime Minister further described it as a grand perspective that goes beyond the self to embrace the collective, representing the true meaning of kartavya. Remarking that Kartavya is not merely the name of a building, the Prime Minister highlighted that it is the sacred ground for realizing the dreams of crores of Indian citizens. “Kartavya is both the beginning and the destiny, bound by compassion and diligence, Kartavya is the thread of action, it is the companion of dreams, the hope of resolutions, and the pinnacle of effort”, said Shri Modi. He expressed that Kartavya is the force of will that lights a lamp in every life, underlining that Kartavya is the foundation for safeguarding the rights of crores of citizens. He further stated that Kartavya is the carrier of the life energy of Maa Bharati and is the chanting of the mantra ‘Nagarik Devo Bhava’. He further added that every act done with devotion towards the nation is Kartavya.
Highlighting that for decades after Independence, India’s administrative machinery operated from buildings constructed during the British colonial era, the Prime Minister acknowledged the poor working conditions in these old administrative buildings, which lack adequate space, lighting, and ventilation. He remarked that it is difficult to imagine how an important ministry like the Ministry of Home Affairs has functioned for nearly 100 years from a single building with insufficient infrastructure. Pointing out that various ministries of the Government of India currently operate from 50 different locations across Delhi, Shri Modi said that many of these ministries are functioning out of rented buildings. He underlined that the annual expenditure on rental costs alone is staggering—amounting to ₹1,500 crore. Prime Minister stated that such a large sum is being spent merely on rent for scattered government offices, emphasizing another challenge: the logistical movement of personnel due to this decentralization. He noted that an estimated 8,000 to 10,000 employees travel daily between ministries, resulting in the movement of hundreds of vehicles, generating high expenditure and increasing traffic congestion. He asserted that the resultant loss of time directly impacts administrative efficiency.
Emphasizing that 21st century India requires 21st century modern buildings, Shri Modi underlined the need for structures that are exemplary in terms of technology, security, and convenience. He noted that such buildings should enable a comfortable environment for staff, facilitate swift decision-making, and ensure seamless delivery of services. Stating that large-scale buildings like Kartavya Bhavan are being constructed around Kartavya Path with a holistic vision, the Prime Minister noted that while the first Kartavya Bhavan has been completed, the construction of several other Kartavya Bhavans is progressing rapidly. He highlighted that once these offices are shifted to the new complexes, employees will benefit from an improved working environment along with access to necessary amenities, which in turn will enhance their overall work output. Shri Modi remarked that the government will also save the ₹1,500 crore currently being spent on rent for scattered ministry offices.
“The grand Kartavya Bhavan and other major infrastructure projects, including the new Defence Complexes, are not only a testament to India’s pace but also a reflection of its global vision”, exclaimed the Prime Minister. He stated that the vision India is offering to the world is being adopted within the country as well, and this is evident in its infrastructure development. Highlighting India’s global contributions such as Mission LiFE and the ‘One Earth, One Sun, One Grid’ initiative, Shri Modi affirmed that these ideas carry the hope for humanity’s future. He pointed out that modern infrastructure like Kartavya Bhavan embodies a pro-people spirit and a pro-planet structure. Underlining that rooftop solar panels have been installed in Kartavya Bhavan, the Prime Minister noted that advanced waste management systems have also been integrated into the building with the vision of green buildings now expanding across India.
Affirming that the government is engaged in nation-building with a holistic vision, the Prime Minister emphasised that no part of the country is untouched by the stream of development today. He noted that while Delhi has witnessed the construction of the new Parliament building, over 30,000 Panchayat Bhavans have been built across the nation. Shri Modi pointed out that alongside landmark buildings like Kartavya Bhavan, over four crore pucca houses have been constructed for the poor. He added that the National War Memorial and Police Memorial have been established, while more than 300 new medical colleges have been built across the country. The Prime Minister further mentioned that while Bharat Mandapam has come up in Delhi, more than 1,300 Amrit Bharat Railway Stations are being developed nationwide. He added that the grandeur of Yashobhoomi reflects the scale of transformation, as seen in the construction of nearly 90 new airports over the past 11 years.
Recalling Mahatma Gandhi’s belief that rights and duties are intrinsically linked, and that the fulfillment of duties strengthens the foundation of rights, Shri Modi stated that while duties are expected from citizens, the government too must uphold its responsibilities with utmost seriousness. He emphasized that when a government sincerely fulfills its duties, it is reflected in its governance. The Prime Minister affirmed that the last decade has been marked as a decade of Good Governance in the country. He stated that the stream of good governance and development stems from the riverbed of reforms, describing reforms as a consistent and time-bound process, adding that India has continuously undertaken major reforms. “India’s reforms are not only consistent but also dynamic and visionary”, stated Shri Modi highlighting the ongoing efforts to strengthen government-citizen relations, enhance Ease of Living, prioritize the underserved, empower women, and improve administrative efficiency. He remarked that the country has been innovating continuously in these areas. “Over the past 11 years, India has developed a governance model that is transparent, sensitive, and citizen-centric”, highlighted the Prime Minister.
Highlighting that in every country he visits, the JAM Trinity—Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile—is widely discussed and appreciated globally, the Prime Minister emphasized that JAM has made the delivery of government schemes in India transparent and leakage-free. He remarked that people are often astonished to learn that across schemes such as ration cards, gas subsidies, and scholarships, there were nearly 10 crore beneficiaries whose existence was unverifiable—many of whom had not even been born. Noting that previous governments were transferring funds in the names of these fake beneficiaries, resulting in funds being diverted to illegitimate accounts, Shri Modi affirmed that under the present government, all 10 crore fraudulent names have been eliminated from beneficiary lists. He shared the latest figure indicating that this action has saved the nation over ₹4.3 lakh crore from falling into the wrong hands and this substantial amount is now being channelled into developmental initiatives. The Prime Minister added that both the genuine beneficiaries are satisfied and national resources have been safeguarded.
Emphasizing that beyond corruption and leakages, outdated rules and regulations have long been a source of hardship for citizens and have hindered governmental decision-making, Shri Modi noted that to address this, over 1,500 obsolete laws—many remnants of the colonial era—have been repealed, as they continued to obstruct governance for decades. He further highlighted that compliance burdens had also posed significant challenges citing that for even basic undertakings, individuals were previously required to submit numerous documents. The Prime Minister informed that in the last 11 years, more than 40,000 compliances have been eliminated, and this rationalization continues at a steady pace. The Prime Minister observed that earlier, overlapping responsibilities across departments and ministries led to delays and bottlenecks. To streamline functioning, several departments were integrated, duplication was eliminated, and where necessary, ministries were either merged or newly created. Shri Modi cited the formation of key ministries such as, Ministry of Jal Shakti for ensuring water security, Ministry of Cooperation to empower the cooperative movement, Ministry of Fisheries, created for the first time to prioritize the sector and Ministry of Skill Development and Entrepreneurship to focus on youth empowerment. He affirmed that these reforms have enhanced the efficiency of governance and accelerated the delivery of public services.
Underlining that efforts are underway to upgrade the working culture of the government, the Prime Minister highlighted initiatives such as Mission Karmayogi and digital platforms like i-GOT, which are empowering government employees with technical and professional training. He emphasized that systems such as e-Office, file tracking, and digital approvals are revolutionizing administrative processes—making them not only faster, but also fully traceable and accountable.
Stating that moving into a new building inspires a renewed sense of enthusiasm and significantly elevates one's energy, the Prime Minister urged all present to carry forward their responsibilities in the new building with the same vigour and dedication. He encouraged every individual—regardless of position—to strive to make their tenure truly memorable. The Prime Minister emphasized that when one eventually demits from here, it should be with the sense of pride that they have given their hundred percent in the service of the nation.
Underscoring the need to change perspective towards files and documentation, Shri Modi observed that while a file, a grievance, or an application may appear routine, but for someone, that piece of paper may represent their deepest hope. A single file could be intricately linked to the lives of countless individuals. Illustrating the point, the Prime Minister stated that if a file which concerns one lakh citizens is delayed by even one day, it results in the loss of one lakh human days. He urged officials to approach their responsibilities with this mindset, recognizing the immense opportunity to serve beyond convenience or routine thought. The Prime Minister emphasized that generating a new idea could potentially lay the foundation for transformative change. He called upon all public servants to remain deeply committed to nation-building with a spirit of duty, reminding them that India’s dreams of development are nurtured in the womb of responsibility.
Prime Minister remarked that while this may not be the moment for criticism, it certainly is one for introspection. He pointed out that several nations which gained independence around the same time as India have advanced rapidly, whereas India’s progress was comparatively slower due to various historical challenges. Shri Modi emphasized that it is now our responsibility to ensure that these challenges are not passed on to future generations. Reflecting on past efforts, the Prime Minister stated that within the walls of older buildings, important decisions and policies were made due to which 25 crore citizens came out of poverty. He asserted that with enhanced efficiency in new buildings, the mission is to completely eradicate poverty and realize the dream of a developed India. Shri Modi called upon all stakeholders to work collectively towards making India the world’s third-largest economy, encouraging everyone to contribute to the success stories of initiatives like Make in India and Atmanirbhar Bharat. He urged a commitment to scaling up national productivity, ensuring that when tourism is discussed, India becomes a global destination, when brands are mentioned, the world turns its gaze toward Indian enterprises and when education is sought, students from across the globe choose India. He added that strengthening India's capabilities must become a shared pursuit and personal mission.
Stating that when successful nations move forward, they do not abandon their positive legacy but preserve it, Shri Modi affirmed that India is advancing with the vision of ‘Vikas aur Virasat’. Following the inauguration of new Kartavya Bhavans, the Prime Minister announced that the historic North and South Blocks will now be transformed into part of India’s living legacy. These iconic buildings will be converted into public museums named “Yuge Yugeen Bharat Sangrahalaya,” allowing every citizen to witness and experience India’s rich civilizational journey, he said. The Prime Minister concluded by expressing confidence that as people enter the new Kartavya Bhavan, they will carry with them the inspiration and heritage embodied in these spaces. He extended heartfelt congratulations to the citizens of India on the inauguration of Kartavya Bhavan.
Union Ministers, Parliamentarians and officials of the Government of India were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi earlier today inaugurated the Kartavya Bhavan at Kartavya Path in Delhi.
This marks a major milestone in the Government's commitment to the Prime Minister’s vision of modern, efficient, and citizen-centric governance. Kartavya Bhavan - 03, which is being inaugurated, is part of the broader transformation of the Central Vista. It is the first among several upcoming Common Central Secretariat buildings that aim to streamline administrative processes and enable agile governance.
The project embodies the government’s broader administrative reform agenda. By co-locating Ministries and adopting cutting-edge infrastructure, the Common Central Secretariat will improve inter-ministerial coordination, accelerate policy execution, and foster a responsive administrative ecosystem.
Currently, many key Ministries function from aging buildings like Shastri Bhawan, Krishi Bhawan, Udyog Bhawan, and Nirman Bhawan, constructed between the 1950s and 1970s, which are now structurally outdated and inefficient. The new facilities will reduce repair and maintenance costs, boost productivity, improve employee well-being, and enhance overall service delivery.
Kartavya Bhavan - 03 has been designed to foster efficiency, innovation, and collaboration by bringing together various Ministries and Departments currently scattered across Delhi. It will be a state-of-the-art office complex spanning an area of around 1.5 lakh square meters across two basements and seven levels (Ground + 6 floors). It will house offices of the Ministries/Departments of Home Affairs, External Affairs, Rural Development, MSME, DoPT, Petroleum & Natural Gas, and the Principal Scientific Adviser (PSA).
The new building will exemplify modern governance infrastructure featuring IT-ready and secure workspaces, ID card-based access controls, integrated electronic surveillance, and a centralized command system. It will also lead in sustainability, targeting a GRIHA-4 rating with double-glazed façades, rooftop solar, solar water heating, advanced HVAC (Heating, Ventilation, and Air Conditioning) systems, and rainwater harvesting. The facility will promote eco-consciousness through zero-discharge waste management, in-house solid waste processing, e-vehicle charging stations, and extensive use of recycled construction material.
As a zero-discharge campus, Kartavya Bhavan treats and reuses wastewater to meet a major chunk of water needs. The building uses recycled construction and demolition waste in masonry and paving blocks, lightweight dry partitions to reduce topsoil use and structural load, and features an in-house solid waste management system.
The building is designed to use 30% less energy. It has special glass windows to keep the building cool and reduce outside noise. Energy-saving LED lights, sensors that switch off lights when not needed, smart lifts that save power, and an advanced system to manage electricity use will all help save energy. Solar panels on the roof of Kartavya Bhavan - 03 will generate over 5.34 lakh units of electricity every year. Solar water heaters meet more than a quarter of the daily hot water need. Charging stations for electric vehicles are also provided.