প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যু দিল্লিগী কর্তব্য পথতা কর্তব্য ভবন শঙ্গাবা থৌরমদা মীয়ামদা ৱা ঙাংখ্রে
কর্তব্য ভবন্না বিকসিত ভারত অমগী থৌশিলশিং অমসুং মাইকৈ লমজিংগনি: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক্কী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা ৱাশকশিং কর্তব্য ভবন্দা য়াওরে: প্রধান মন্ত্রী
লমদম খুদিংমক্ত চাউখৎপা য়ৌহনবা অচুম্বা পান্দম অমনা ভারতনা শেমগৎলি: প্রধান মন্ত্রী
হৌখিবা চহি ১১ দা, অরোন-অথুপ লৈতবা, থবক পাংথোকপা অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌবা লৈঙাক্কী নমুনা অমা ভারতনা শেমগৎলে: প্রধান মন্ত্রী
অমতা ওইনা, ঐখোয়না ভারত মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইহল্লসি অমসুং মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং অত্মানির্ভর ভারতকী মাইপাকপগী ৱারি ইরসি: প্রধান মন্ত্রী
06 AUG 2025 8:35PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ন্যু দিল্লিগী কর্তব্য পথতা কর্তব্য ভবন-৩ শঙ্গাবা থৌরমদা মীয়ামদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা মহাক্না হায়খি য়াওল ইহৌগী থা ওগষ্ট লাকপদা, ১৫ ওগষ্ট মাংওইননা পুৱারি ওইরবা অতোপ্পা মাইপাকপা অমা পুরক্লে। অনৌবা ভারত অমা শেমগৎপগা লোয়ননা মরুওইবা মাইপাকপশিং অমগী মথংদা অমা ভারতনা উবা ফংলে। হন্দক শিংথানিঙাই ওইবা ইনফ্রাষ্ট্রকচরশিং হায়বদি কর্তব্য পথ, অনৌবা সংসদকী বিল্দিং, অনৌবা দিফেন্স ওফিসশিংগী কমপ্লেক্স, ভারত মন্দপম, যসোভুমি, নেসনেল ৱার মেমোরিএল, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসগী মীতম অমসুং হৌজিক কর্তব্য ভবন লৈরে। মখোয় অসি ইচম চম্বা অনৌবা বিল্দিংশিং নত্ত্রগা ইনফ্রাষ্ট্রকচর নত্তে, অমৃত কালদা হায়রিবা বিল্দিংশিং অসিদা বিকসিত ভারত অমগী থৌশিলশিং শেমগনি অমসুং লাক্লিবা চহিশিংদা হায়রিবা ইন্সতিতুৎশিং অসিনা লৈবাক অসিগী মাইওন লেপকনি। কর্তব্য ভবন শঙ্গাবদা মহাক মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি অমসুং মসি শাবদা শরুক য়াখিবা ইঞ্জিনিয়ারশিং অমসুং শিন্মীশিংদা তৌবীমল খঙবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কুপ্না খন্নরবা মতুংদা বিল্দিং অসি “কর্তব্য ভবন” হায়না মমিং থোনখিবনি। ভারতকী গনতন্ত্র অমসুং মসিগী সংবিধানগী ৱাখল্লোন কর্তব্য পথ অমসুং কর্তব্য ভবন অনিমক্ত মমি তারে। শ্রী কৃষ্ণনা হায়খি মদুদি কনাগুম্বা অমনা অমাংবা নত্ত্রগা তোংবগী ৱাখলশিংগী মথক্ত লৈগদবনি অমসুং থৌদাং খক্তগী খল্লগা থবক তৌগদবনি। ভারতকী চৎনবীদা ‘কর্তব্য’ হায়রিবা ৱাহৈ অসি থৌদাং খক্ত নত্তে, মসিদা থবক্ত য়ুম্ফম ওইবা ভারতকী ফিলোসোফি য়াওরি। কর্তব্যগী অশেংবা ৱাহন্থোক খঙনবা ইশা ইথন্তগী হেন্দোক্লবা অপুনবা পাক-চাউবা মীৎয়েং অমা য়েংগদবনি। কর্তব্য অসি বিল্দিং অমগী মমিং খক নত্তে, মসি ভারতকী মীয়ামগী মঙলান করোর কয়া মঙফাওনবা ঙম্নবা শেংলবা মফমনি। কর্তব্য অসি অহৌবা অমসুং পন্থুং অনিমক্নি, মীওইবগী অৱাবা মশক খঙবা অমসুং হোৎনবা কন্নবনা য়োমশিনবনি, কর্তব্য অসি থবক্কী লংলানি, মসি মঙলানশিংগী মরুপনি, ৱাশকশিংগী থাজবনি অমসুং থবক্কী অরোইবা পনখৈনি। কর্তব্য অসি পুন্সি খুদিংমক্ত থাউমৈ অমা থাল্লিবা অচেৎপা ফিরেপকী শাফুনি, কর্তব্য অসি মীয়াম করোর কয়াগী হকশিং ঙাক্নবা য়ুম্ফমনি। কর্তব্য অসি ইমা ভারতকী পুন্সিগী থৌনা পুরিবনি অমসুং নাগরিক দেবো ভবগী লাইৱা শোল্লি। কৎথোকপগা লোয়ননা লৈবাক্কী পাংথোক্লিবা থবক খুদিংমক কর্তব্যনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বৃতিস লোয়লম লৈঙাক মনুংদা শারম্বা বিল্দিংশিংদগী নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা ভারতকী লৈবাক ঙাকপগী থবকশিং পাংথোক্লি। হায়রিবা অরিবা বিল্দিংশিং অসিগী ফিবম য়াম্না শোক্লে, মফম, মঙাল অমসুং নুংশিৎ চঙফম ফজনা লৈত্রে। চহি ১০০ রোম শুরবা বিল্দিং অমা খক্তদা কমদৌনা মরুওইবা হোম এফেয়ার্স মিনিষ্ট্রিগুম্বা মিনিষ্ট্রি অমা থবক তৌরিবনো হায়বা খনবদা য়াম্না ৱাই। হৌজিক ভারত সরকারগী তোঙান তোঙানবা মিনিষ্ট্রি কয়া দিল্লিগী তোঙান তোঙানবা মফম ৫০ দা থবক তৌরি। মিনিষ্ট্রিশিং অসি ভারাগী বিল্দিংশিংদা থবক তৌরি। ভারাগী চহিগী শেনফম অসি লুপা করোর ১৫০০ য়ৌরি। সরকারগী ওফিসশিংগী ভারা পীনবা য়াম্লবা শেনফম অমা চাদিং তৌরি। অতোপ্পা খুদোংচাদবা অমনা, ওফিসশিং চাইথোক্লগা লৈবদগী মীওইশিং কয়া চৎথোক-চৎশিনগী থবক অসিনি। ইমপ্লোইয়ি ৮,০০০ দগী ১০,০০০ ফাওবা মিনিষ্ট্রিশিংগী মরক্ত নুমিৎ খুদিংগী চৎথোক-চৎশিন তৌরি, মসিনা গারি চা কয়া চেল্লি, খরচ হেনগৎহল্লি অমসুং লম্বী চিনবা হেনগৎহল্লি। মতম মাংবা অসিনা লৈবাক্কী থবক ফজনা পাংথোকপদা অপনবা পীরি। ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা ২১শুবা চহিচাগী অনৌবা বিল্দিংশিং দরকার ওইরে। তেক্নোলোজি, সেকুরিতি অমসুং খুদোংচাবদা খুদম ওইবা য়াবা বিল্দিংশিং দরকার ওইরে। অসিগুম্বা বিল্দিংশিং অসিনা ষ্টাফগী নুংঙাইবা, য়াংনা ৱারেপ লৌবা ঙম্বা অমসুং থবকশিং ফজনা পাংথোকপা ঙম্বা ওইগদবনি। অচুম্বা পান্দম অমগা লোয়ননা কর্তব্য পথকী অকোয়বদা কর্তব্য ভবনগুম্বা অচৌবা বিল্দিংশিং শাগৎলে। অহানবা কর্তব্য ভবন শাবা লোইশিল্লে, অতোপ্পা কর্তব্য ভবন কয়া য়াংনা শাগৎলি। হান্নগী ওফিসিশিং হায়রিবা অনৌবা কমপ্লেক্সশিং অসি হোংজিনখিবা মতমদা, অফবা থবক শুবা মফম অমদা থবক শুবগী কান্নবা ইমপ্লোইয়িশিংনা ফংগনি, মসিদা মখোয় থবক ফজনা শুবা ঙমগনি। তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লৈরিবা মিনিষ্ট্রিগী ওফিসশিংগী ভারা পীবদা চৎলিবা লুপা করোর ১,৫০০ গী শেনফম সরকারনা কনবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা দিফেন্স কমপ্লেক্সশিং য়াওনা অচৌবা কর্তব্য ভবন অমসুং অতোপ্পা মরুওইবা ইনফ্রাষ্ট্রকচর প্রোজেকশিং অসি ভারতকী খোঙজেলগী খুদম অমা ওইবতা নত্তনা লৈবাক অসিগী মালেমগী মীৎয়েংগী মমি অমসু ওইরি। ভারতনা মালেমদা থম্লিবা পান্দম অসি লৈবাক মনুং অসিদসু চৎনরে অমসুং মসি লৈবাক অসিগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎলিবা অসিদা মমি তারে। মিসন লাইফ অমসুং ‘মালেম অমা, নুমিৎ অমা, গ্রিদ অমা’গুম্বা থবকশিংনা ভারতনা মালেমগী মতেং পাংলি। হায়রিবা অনৌবা ৱাখলশিং অসিনা তুংগীদমক মীওইবা খুন্নাইগী থাজবা পুদুনা চৎলি। কর্তব্য ভবনগুম্বা অনৌবা মতমগী ইনফ্রাষ্ট্রকচর অসিদা মীয়ামগী য়াইফনবা ৱাখল য়াওরি অমসুং গ্রহ অসিগী য়াইফনবা বিল্দিং অমা ওইরি। কর্তব্য ভবন্দা রুপতোপ সোলার পেনেলশিং থম্লে। ভারত শীনবা থুংনা গ্রিন বিল্দিংশিংগী পান্দমগা লোয়ননা বিল্দিং অসিদা অফবা মখলগী অমোৎপা লোইশিন্নবা থবকশিং য়াওরে। অচুম্বা পান্দম অমগা লোয়ননা সরকারনা লৈবাক শেমৎপগী থবক পায়খৎলি। ঙসিদি চাউখৎপগী ইচেল য়ৌদবা লৈবাক অসিগী মফম অমতা লৈত্রে। দিল্লিদা অনৌবা সংসদকী বিল্দিং শাবা উরে, লৈবাক শীনবা থুংনা পঞ্চায়ত ভবন ৩০,০০০ হেন্না শারে। কর্তব্য ভবনগুম্বা অচৌবা বিল্দিংশিংগা লোয়ননা লায়রবশিংগীদমক পাক্কাগী য়ুম করোর ৪ হেন্না শাখ্রে। নেসনেল ৱার মেমোরিএল অমসুং পুলিস মেমোরিএল শারে, লৈবাক শীনবা থুংনা অনৌবা মেদিকেল কলেজ ৩০০ হেন্না লিংখৎলে। দিল্লিদা ভারত মন্দপম লৈরে, লৈবাক শীনবা থুংনা অমৃত ভারত রেলৱে ষ্টেসন ১,৩০০ হেন্না শেমগৎলে। যসোভুমিগী ফজবদা অওনবা পুরক্লিবা অসিগী পাক-চাউবগী মমি তারে। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা অনৌবা এয়রপোর্ত ৯০ রোম শেমগৎপা উরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হকশিং অমসুং থৌদাংশিং অচেৎপা মরী লৈনৈ হায়না মহাত্মা গান্ধীনা থাজখি অমসুং থৌদাংশিং পাংথোকপনা হকশিংগী য়ুম্ফমশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মীয়ামগী থৌদাংশিংদা থাজবা থম্বগা লোয়ননা সরকারনশু মসিগী পাংথোকফম থোকপা থবকশিং থৱায় য়াওনা পাংথোক্কদবনি। সরকার অমনা থম্মোয় শেংনা সরকারগী থৌদাংশিং পাংথোকপা মতমদা, মদুগী মমি অদু সরকারগী থবকশিংদা মমি তাই। হৌখিবা চহি ১০ অসি লৈবাক অসিদা অফবা লৈঙাক লৈবগী চহি ১০ ওইরে। অওনবশিংগী তুরেল খোঙনুংদগী অফবা লৈবাক অমসুং চাউখৎপগী ইচেলশিং হৌরকই, অওনবশিং হায়বদি ফজনা থবক পাংথোকপা অমসুং অকক্নবা মতমগী মনুংদা থবক পাংথোকপা অদুবুনি, ভারতনা লেপ্তনা অচৌবা অওনবা কয়া পুরক্লি। ভারতকী অওনবশিং অসি মপুংফাবা খক নত্তনা পান্দম অমা য়াওরি। হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা সরকারগা মীয়ামগা লৈনবা মরীশিং ফগৎহল্লে, হিংবদা লাইবা হেনগৎহল্লে, লায়রবশিং লুম্না লৌরে, নুপীশিংগী ফিবম ফগৎলে অমসুং লৈবাক ঙাকপগী থবক ফগৎলে। হিরমশিং অসিদা লৈবাক অসিনা লেপ্তনা অনৌবা থবকশিং পায়খৎলি। হৌখিবা চহি ১১ দা, অরোন-অথুপ লৈতবা, থবক পাংথোকপা অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌবা লৈঙাক্কী নমুনা অমা ভারতনা শেমগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মহাক্না চৎলুবা লৈবাকশিংদা জাম ত্রিনিতি-জন ধন, আধার অমসুং মোবাইল অসি খন্নরে অমসুং মালেম্না থাগৎনরে। জামনা ভারত্ত সরকারগী স্কিমশিং অরোন-অথুপ লৈতনা অমসুং হুরান্দনা মীয়ামদা ফংহল্লে। মখোয় লৈরি হায়বা ফাওবা খঙদনা বেনিফিসরি করোর ১০ রোমগী রেসন কার্দশিং, গ্যাস সবসিদিশিং অমসুং স্কোলারশিপশিংগুম্বা স্কিমশিং লৈবদা মীয়াম অঙকপা পোক্নখি। মমাঙগী সরকারশিংনা শাশিন্নবা বেনিফিসরিশিংগী মমিংশিংদা ফন্দশিং য়েন্থোকখি, মসিদগী অরোনবা একাউন্তশিংদা ফন্দশিং থৈদোকখি। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিগী মখাদা, বেনিফিসরিগী লিষ্টতগী অরানবা মিং করোর ১০ ককথৎলে। হায়রিবা থবক অসিনা লৈবাক অসিনা লুপা করোর লাখ ৪.৩ অরানবা তৌবা মীওইশিংদগী কনবা ঙম্লে অমসুং শেনফম অসি হৌজিক চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা শীজিন্নরে। অশেংবা বেনিফিসরিশিং পেল্লে অমসুং লৈবাক্কী শেনফমশিং কনবা ঙম্লে। শেঞ্জা-থুমজা অমসুং নারোন্দা লৌথোকপগী মথক্ত, মতমগা চুনদ্রবা নিয়মশিং অমসুং চৎন-কাংলোনশিং অসি মীয়াম অৱাবা পীনবা হৌরকফম ওইদুনা লাক্লি অমসুং সরকারগী ৱারেপ লৌবদা অপনবা পীরে। মসি কোক্নবা, লোয়লম লৈঙাক মতমগী অরিবা আইন ১,৫০০ হেন্না চৎনদ্রে, মখোয়না চহি কয়া মখা তানা লৈবাক ঙাকপদা অপনবা পীখি। লনাই মীওইশিং মমাঙদা চে-চাং কয়া পীশিনবা দরকার ওইখি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, কমপ্লাইয়েন্স ৪০,০০০ হেন্না মুৎথৎলে অমসুং মসিগী থবক অসি মখা তানা তপ্না তপ্না পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙদা দিপার্তমেন্তশিং অমসুং মিনিষ্ট্রিশিংগী মরক্ত থৌদাংশিং য়েৎশিন্নবা থোকপদগী থবকশিং থেংথখি। মসি থোক্তনবা, দিপার্তমেন্ত কয়া পুনশিল্লে, অনি থোকপগী থবক লৈত্রে অমসুং দরকার ওইবা মিনিষ্ট্রিশিং পুনশিল্লে নত্ত্রগা অনৌবা শেম্লে। ঈশিং ফংহন্নবা জল শক্তি মিনিষ্ট্রি শেম্লে, কোওপরেতিপ মুভমেন্ত ফগৎনবা কোওপরেসন মিনিষ্ট্রি শেম্লে, ফিসরিজ মিনিষ্ট্রি শেম্লে, অহানবা ওইনা নহারোলশিংগী ফিবম ফগৎনবা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিপ মিনিষ্ট্রি লিংখৎলে। হায়রিবা অওনবশিং অসিনা লৈবাক ঙাকপগী থবক ফগৎহল্লে অমসুং মীয়ামগী থবকশিং পাংথোকপা য়াংখৎহল্লে। সরকারগী থবক শুবগী চৎনবগী ফগৎনবা থবকশিং পায়খৎলি। মিসন কর্মায়োগী অমসুং আই-গোতগুম্বা দিজিতেলগী প্লেতফোর্মশিংনা সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিংদা তেক্নিকেল অমসুং প্রোফেসনেল ত্রেনিং পীরে। ই-ওফিস, ফাইল খোঙ্গুল লিবা অমসুং দিজিতেল এপ্রুবেলগুম্বা থবকশিংনা লৈবাক ঙাকপগী থবকশিংদা অওনবা পুরক্লে- মখোয়না থবক য়াংহনবা খক নত্তনা মরম চানা থবক তৌবা অমসুং খোঙ্গুল লিবা ঙমহল্লে। অনৌবা বিল্দিংদা হোংজিনবা অসিদা কনাগুম্বা অমগী থৌনা হেনগৎহল্লে। অনৌবা বিল্দিং অসিদা চপ মান্নবা থৌনা অমসুং কৎথোকপগা লোয়ননা ইমপ্লোইয়িশিংনা মখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোক্কদবনি। মখোয়না পায়রিবা ফমগী পীকপা চাউবা থিদনা, মীওই খুদিংমক্না মখোয়না থবক তৌরিঙৈ মতম অদু তশেংনা নিংশিংনিঙাই ওইনবা হোৎনগদবনি। চাউথোকচবা ৱাখল অমগা লোয়ননা ইমপ্লোইয়িশিংনা লৈবাক্কীদমক মখোয়না চাদা ১০০ থবক তৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ফাইলশিংদা য়েংলিবা মীৎয়েং হোংদোকপা দরকার ওইরে। ফাইল অমা, খুদোংচাদবা অমা নত্ত্রগা এপ্লিকেসন অমা অসি মহৌশাগী পাংথোক্তুনা লাকপা অমা থবক অমা ওইবা য়াই, অদুবু কনাগুম্বা অমগীদি, চে মচেৎ অদুদা মখোয়দগী খ্বাইদগী থাজবা থম্লিবনি। ফাইল অমগা মশিং থিঙমদ্রবা লনাই মীওইশিংগী পুন্সিশিংগা মরী লৈনরি। মীওই লাখ ১ গা মরী লৈনবা ফাইল অমা করিগুম্বা নোংম থেংথরবদি, মসিনা মীওই লাখ ১ অমগী নোংমগী মতম মাঙহল্লি। মসিগী ৱাখল অসিগা লোয়ননা ওফিসিএলশিংনা থবক তৌগদবনি। অনৌবা ৱাখল পুথোকপা অসিনা অওনবা পুরক্নবগী য়ুম্ফম থোনগনি। ইথৌ পাংথোক্নবা ৱাখলগা লোয়ননা সরকারগী ইমপ্লোইয়িশিংনা লৈবাক শেমগৎনবা থবক পায়খৎকদবনি, চাউখৎপা লৈবাক ওইনবা ভারতকী মঙলান অসি থৌদাং পাংথোক্নবা শিওম নুংদা হিংলিবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা নিংতম্বা মতম অদুদা লৈবাক কয়া নিংতম্বা ফংখি। পুৱারিগী খুদোংচাদবা কয়ানা মরম ওইদুনা ভারতকী চাউখৎপা য়াম্না তপখি। হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসি তুংগী মীরোলশিংদা শীন্নরমদবা অসি হৌজিক ঐখোয়গী থৌদাংনি। অরিবা বিল্দিংশিং অসিগী ফক্লাংশিংগী মনুংদা মরুওইবা ৱারেপশিং লৌবদগী মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে।
অনৌবা বিল্দিংদা থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, বিকসিত ভারত অমগী মঙলানা মঙফাওনবা অমসুং মপুংফানা লায়রবা কোকহনবা অসি পান্দমনি। মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইহন্নবা মরী লৈনবশিং পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং অত্মানির্ভর ভারতকী মাইপাকপগী ৱারি ইরবদা মীওই খুদিংমক শরুক য়ারসি। তুরিজমগী খন্নরকপা মতমদা, ভারত মালেমগী লমকোয়বফম অমা ওইরক্লে, ব্রান্দশিং পল্লকপা মতমদা, মালেম্না ভারতকী ইন্তরপ্রাইজশিংদা য়েংলক্লে অমসুং লাইরিক-লাইশুগী খন্নরকপদা, মালেমগী মহৈরোয়শিংনা ভারত খল্লে। ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহনবা অসি ৱাশক অমা অমসুং লনাইগী পান্দম অমা ওইহনগদবনি। মাইপাক্লবা লৈবাকশিংদা মাঙলোমদা চঙশিল্লকপা মতমদা, মখোয়গী অফবা পুৱারি মখোয়না থাদোক্তে, মসি ঙাক-শেন্দুনা থম্মী। ‘বিকাস ওর বিরাসাত’ কী পান্দমগা লোয়ননা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি। অনৌবা কর্তব্য ভবনশিং শঙ্গারবা মতুংদা, পুৱারি ওইরবা নোর্থ অমসুং সাউথ ব্লোকশিং হৌজিক ভারতকী অহিংবা পুৱারিগী শরুক ওইরগনি। হায়রিবা বিল্দিংশিং অসি “য়ুগে য়ুগিন ভারত সংগ্রাহলয়” হায়না মমিং থোন্দুনা সরকারগী ম্যুজমশিং ওন্থোক্লগনি। ভারতকী ইনাকখুল্লবা সভেত্যগী খোঙচৎ মীয়াম্না য়েংবা য়ারগনি। মীয়াম্না অনৌবা কর্তব্য ভবন্দা চঙবা মতমদা, হায়রিবা মফমশিং অসিগা শাগোন্নরিবা ইথিল অমসুং চৎনবী মীয়াম্না পুখিগনি। কর্তব্য ভবন শঙ্গাবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মীয়ামদা থম্মোয় শেংনা হরাওবা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা য়ুনিয়ন মিনিষ্টরশিং, সংসদকী মেম্বরশিং অমসুং ভারত সরকারগী ওফিসিএলশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
ঙসি অয়ুক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিল্লিদা কর্তব্য পথতা কর্তব্য ভবন শঙ্গাখ্রে।
মসিনা প্রধান মন্ত্রীগী মোদর্ন, ইফিসিএন্ত অমসুং সিতিজন-সেন্ত্রিক গভর্নান্সকী ভিজনদা সরকারনা থাজবা থম্লিবা অসিদা অচৌবা মাইপাকপা অমনি। শঙ্গারবা কর্তব্য ভবন-০৩ অসি সেন্ত্রেল ভিস্তাগী হেন্না চাউবা ত্রান্সফোর্মেসনগী শরুক অমনি। মসি এদমিনিস্ত্রেতিব প্রোসেসশিং স্ত্রীমলাইন তৌনবা অমসুং মথৌ নীংথিনা পাংথোকপা ঙম্বা গভর্নান্স ওইহন্নবা পান্দম থম্লিবা শেমগৎলক্লিবা কম্মন সেন্ত্রেল সেক্রেতরিয়েৎ বিল্দিং কয়াগী মনুংদা অহানবা বিল্দিংনি।
প্রোজেক্ত অসিনা সরকারগী এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্ম এজেন্দাগী মপুং ফাবা শরুক অমনি। মন্ত্রালয়শিং কো-লোকেৎ তৌদুনা অমসুং খ্বাইদগী ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শীজিন্নদুনা, কম্মন সেন্ত্রেল সেক্রেতরিয়েৎনা ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল কোওর্দিনেসন ফগৎহনগনি, পোলিসী পায়খৎপদা য়াঙখৎহনগনি অমসুং রেস্পোন্সিব এদমিনিস্ত্রেতিব ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎকনি।
হৌজিক্কী ওইনা, মরুওইবা মন্ত্রালয় কয়ানা শাস্ত্রী ভবন, কৃষি ভবন, উদোগ ভবন, অমসুং নির্মান ভবনগুম্বা চহি য়াম্লবা বিল্দিংশিংদগী থবক তৌরি। বিল্দিংশিং অসি ১৯৫০ অমসুং ১৯৭০গী মরক্তা শাখিবনি। হৌজিক্তি মখোয় অসি স্ত্রকচরেল ওইনা মতমগা চুনদ্রে অমসুং মতিক চাদ্রে। অনৌবা ফেসিলিতীশিং অসিনা শেমজিন-শাজিনবা অমসুং মেনতেন্সনগী শেনফম হন্থহল্লগনি, প্রদক্তিবিতী হেনগৎহল্লগনি, এমপ্লোয়ীগী ৱেল-বিং ফগৎহল্লগনি, অমসুং অপুনবা সর্ভিস দেলিভরী হেনগৎহল্লগনি।
কর্তব্য ভবন-০৩ অসি হৌজিক্তি দিল্লীগী মফম কয়াদা চাইথোক্তুনা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিং পুনশিন্দুনা ইফিসিএন্সী, ইন্নোভেসন অমসুং কোল্লাবোরেসন হেনগৎহন্নবা দিজাইন তৌখ্রে। মসি বেসমেন্ত অনি অমসুং লেভেল তরেৎ (গ্রাউন্দ + ফ্লোর ৬) কোনশিন্দুনা চাউরাক্না স্ক্বার মিতর লাখ ১.৫গী পাক-চাউবা স্তেত ওফ দি আর্ত ওফিস কমপ্লেক্স অমা ওইগনি। মসিদা হোম এফিয়র্স, এক্সতর্নেল এফিয়র্স, রুরেল দিবেলপমেন্ত, এম.এস.এম.ই, দি.ও.পি.তি, পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস অমসুং প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর (পি এস এ) গী ওফিসশিং লৈগনি।
অনৌবা বিল্দিং অসিনা আই.তি-রেদী অমসুং সেক্যুর ৱার্কস্পেসশিং, আই.দি কার্দ-বেজ এক্সেস কন্ত্রোলশিং, ইন্তিগ্রেতেদ ইলেক্ত্রোনিক সর্ভিলেন্স, অমসুং সেন্ত্রেলাইজ কমান্দ সিস্তেম য়াওবা মোদর্ন গভর্নান্স ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদম ওইগনি। মসিনা সস্তেনেবিলিতীদসু মাংজিল থানা চঙগনি, দবল-গ্লাস ফেকেদশিং, রুফতোপ সোলর, সোলর ৱাতর হীতিং, এদভান্স ঐচ.ভি.এস.সি (হীতিং, ভেন্তিলেসন, অমসুং এয়র কন্দিসনিং) সিস্তেমশিং, অমসুং নোংগী ঈশিং য়োকশিনবা য়াওনা গ্রিহা-৪ রেতিং অমা তার্গেৎ তৌরি। ফেসিলিতী অসিনা জিরো-দিসচার্জ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, ইন-হাউস সোলিদ ৱেস্ত প্রোসেসিং, ই-ভেহিকল চার্জিং স্তেসনশিং, অমসুং রিসাইকল তৌরবা কন্সত্রক্সন মেতরিএলশিং পাক শন্না শীজিন্নদুনা ইকো-কন্সিয়সনেসপু য়োকখৎকনি।
জিরো-দিসচার্জ কেম্পস অমা ওইনা, কর্তব্য ভবন অসিনা ঈশিংগী মথৌ তাবা মরুওইবা শরুক অমা ফংহন্নবগীদমক্তা ৱেস্তৱাতর ত্রীৎ অমসুং রিয়ুজ তৌরি। বিল্দিং অসিদা রিসাইকল তৌরবা কন্সত্রক্সন অমসুং দিমোলিসন ৱেস্তশিংবু মেসনরী অমসুং পেভিং ব্লোকশিংদা শীজিন্নরি, মথক থংবা লৈমাই শীজিন্নবা অমসুং স্ত্রকচরেল লোদ হন্থহন্নবা লাইৎ ৱাইদ পার্তসনশিং শীজিন্নরি, অমসুং ইন-হাউস সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত সিস্তেম অমা য়াওরি।
বিল্দিং অসি চাদা ৩০ হেন্না ইনর্জী হন্থনা শীজিন্ননবা দিজাইন তৌই। বিল্দিং অদু ইংনা থম্নবা অমসুং মপান্দা থোকপা মখোল তাবা হন্থহন্নবা অখন্নবা গ্লাসকী থোঙনাওশিং পাল্লি। ইনর্জী কনবা এল.ই.দি লাইৎশিং, মথৌ তাদ্রবা মতমদা মৈ মুত্থৎপা সেন্সরশিং, ইনর্জী কনবা স্মার্ত লিফ্তশিং, অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী শীজিন্নবগী মেনেজমেন্তকী অৱাংবা থাক্কী সিস্তেম পুম্নমক অসিনা ইনর্জী কনবা ঙমগনি। কর্তব্য ভবন-০৩ গী মথক্তা লৈরিবা সোলর পেনেলশিংনা চহি খুদিংগী ইলেক্ত্রিসিতী য়ুনিৎ লাখ ৫.৩৪ হেন্না পুথোক্লগনি। সোলর ৱাতর হীতরশিংনা নুমিৎ খুদিংগী মথৌ তাবা অশাবা ঈশিংগী ক্বার্তর অমা হেন্না ফংহল্লি। ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিংগী চার্জিং স্তেসনশিংসু লৈরে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Kartavya Bhavan inauguration program at Kartavya Path, New Delhi
Kartavya Bhavan will guide the policies and direction of a developed India: PM
Kartavya Bhavan embodies the resolve to fulfil the nation's dreams: PM
India is being shaped by a holistic vision, where progress reaches every region: PM
In the past 11 years, India has built a governance model that is transparent, responsive and citizen-centric: PM
Together, let us make India the world's third-largest economy and script the success story of Make in India and Aatmanirbhar Bharat: PM
06 AUG 2025 8:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the inauguration program of Kartavya Bhavan-3 at Kartavya Path, New Delhi today. Speaking on the occasion, he remarked that August, the month of revolution, has brought yet another historic milestone ahead of 15th August. He highlighted that India is witnessing, one after the other, key achievements associated with the making of a modern India. Referring to New Delhi, Shri Modi listed recent infrastructural landmarks: Kartavya Path, the new Parliament Building, the new Defence Offices Complex, Bharat Mandapam, Yashobhoomi, the National War Memorial dedicated to the martyrs, and the statue of Netaji Subhash Chandra Bose and now the Kartavya Bhavan. Emphasising that these are not merely new buildings or regular infrastructure, the Prime Minister said that in the Amrit Kaal, the policies shaping a developed India will be formulated in these very structures, and in the coming decades, the nation’s trajectory will be determined from these institutions. He extended congratulations to all citizens on the inauguration of Kartavya Bhavan and also expressed gratitude to the engineers and Shramjeevis involved in its construction.
Shri Modi stated that the building was named ‘Kartavya Bhavan’ after deep contemplation, pointing out that both Kartavya Path and Kartavya Bhavan echo the core spirit of India’s democracy and its Constitution. Quoting the Bhagavad Gita, the Prime Minister recalled Lord Shri Krishna’s teachings that one must rise above thoughts of gain or loss and act in the spirit of duty alone. He emphasized that in Indian culture, the word ‘kartavya’ is not limited to responsibility alone but embodies the essence of India’s action-oriented philosophy. The Prime Minister further described it as a grand perspective that goes beyond the self to embrace the collective, representing the true meaning of kartavya. Remarking that Kartavya is not merely the name of a building, the Prime Minister highlighted that it is the sacred ground for realizing the dreams of crores of Indian citizens. “Kartavya is both the beginning and the destiny, bound by compassion and diligence, Kartavya is the thread of action, it is the companion of dreams, the hope of resolutions, and the pinnacle of effort”, said Shri Modi. He expressed that Kartavya is the force of will that lights a lamp in every life, underlining that Kartavya is the foundation for safeguarding the rights of crores of citizens. He further stated that Kartavya is the carrier of the life energy of Maa Bharati and is the chanting of the mantra ‘Nagarik Devo Bhava’. He further added that every act done with devotion towards the nation is Kartavya.
Highlighting that for decades after Independence, India’s administrative machinery operated from buildings constructed during the British colonial era, the Prime Minister acknowledged the poor working conditions in these old administrative buildings, which lack adequate space, lighting, and ventilation. He remarked that it is difficult to imagine how an important ministry like the Ministry of Home Affairs has functioned for nearly 100 years from a single building with insufficient infrastructure. Pointing out that various ministries of the Government of India currently operate from 50 different locations across Delhi, Shri Modi said that many of these ministries are functioning out of rented buildings. He underlined that the annual expenditure on rental costs alone is staggering—amounting to ₹1,500 crore. Prime Minister stated that such a large sum is being spent merely on rent for scattered government offices, emphasizing another challenge: the logistical movement of personnel due to this decentralization. He noted that an estimated 8,000 to 10,000 employees travel daily between ministries, resulting in the movement of hundreds of vehicles, generating high expenditure and increasing traffic congestion. He asserted that the resultant loss of time directly impacts administrative efficiency.
Emphasizing that 21st century India requires 21st century modern buildings, Shri Modi underlined the need for structures that are exemplary in terms of technology, security, and convenience. He noted that such buildings should enable a comfortable environment for staff, facilitate swift decision-making, and ensure seamless delivery of services. Stating that large-scale buildings like Kartavya Bhavan are being constructed around Kartavya Path with a holistic vision, the Prime Minister noted that while the first Kartavya Bhavan has been completed, the construction of several other Kartavya Bhavans is progressing rapidly. He highlighted that once these offices are shifted to the new complexes, employees will benefit from an improved working environment along with access to necessary amenities, which in turn will enhance their overall work output. Shri Modi remarked that the government will also save the ₹1,500 crore currently being spent on rent for scattered ministry offices.
“The grand Kartavya Bhavan and other major infrastructure projects, including the new Defence Complexes, are not only a testament to India’s pace but also a reflection of its global vision”, exclaimed the Prime Minister. He stated that the vision India is offering to the world is being adopted within the country as well, and this is evident in its infrastructure development. Highlighting India’s global contributions such as Mission LiFE and the ‘One Earth, One Sun, One Grid’ initiative, Shri Modi affirmed that these ideas carry the hope for humanity’s future. He pointed out that modern infrastructure like Kartavya Bhavan embodies a pro-people spirit and a pro-planet structure. Underlining that rooftop solar panels have been installed in Kartavya Bhavan, the Prime Minister noted that advanced waste management systems have also been integrated into the building with the vision of green buildings now expanding across India.
Affirming that the government is engaged in nation-building with a holistic vision, the Prime Minister emphasised that no part of the country is untouched by the stream of development today. He noted that while Delhi has witnessed the construction of the new Parliament building, over 30,000 Panchayat Bhavans have been built across the nation. Shri Modi pointed out that alongside landmark buildings like Kartavya Bhavan, over four crore pucca houses have been constructed for the poor. He added that the National War Memorial and Police Memorial have been established, while more than 300 new medical colleges have been built across the country. The Prime Minister further mentioned that while Bharat Mandapam has come up in Delhi, more than 1,300 Amrit Bharat Railway Stations are being developed nationwide. He added that the grandeur of Yashobhoomi reflects the scale of transformation, as seen in the construction of nearly 90 new airports over the past 11 years.
Recalling Mahatma Gandhi’s belief that rights and duties are intrinsically linked, and that the fulfillment of duties strengthens the foundation of rights, Shri Modi stated that while duties are expected from citizens, the government too must uphold its responsibilities with utmost seriousness. He emphasized that when a government sincerely fulfills its duties, it is reflected in its governance. The Prime Minister affirmed that the last decade has been marked as a decade of Good Governance in the country. He stated that the stream of good governance and development stems from the riverbed of reforms, describing reforms as a consistent and time-bound process, adding that India has continuously undertaken major reforms. “India’s reforms are not only consistent but also dynamic and visionary”, stated Shri Modi highlighting the ongoing efforts to strengthen government-citizen relations, enhance Ease of Living, prioritize the underserved, empower women, and improve administrative efficiency. He remarked that the country has been innovating continuously in these areas. “Over the past 11 years, India has developed a governance model that is transparent, sensitive, and citizen-centric”, highlighted the Prime Minister.
Highlighting that in every country he visits, the JAM Trinity—Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile—is widely discussed and appreciated globally, the Prime Minister emphasized that JAM has made the delivery of government schemes in India transparent and leakage-free. He remarked that people are often astonished to learn that across schemes such as ration cards, gas subsidies, and scholarships, there were nearly 10 crore beneficiaries whose existence was unverifiable—many of whom had not even been born. Noting that previous governments were transferring funds in the names of these fake beneficiaries, resulting in funds being diverted to illegitimate accounts, Shri Modi affirmed that under the present government, all 10 crore fraudulent names have been eliminated from beneficiary lists. He shared the latest figure indicating that this action has saved the nation over ₹4.3 lakh crore from falling into the wrong hands and this substantial amount is now being channelled into developmental initiatives. The Prime Minister added that both the genuine beneficiaries are satisfied and national resources have been safeguarded.
Emphasizing that beyond corruption and leakages, outdated rules and regulations have long been a source of hardship for citizens and have hindered governmental decision-making, Shri Modi noted that to address this, over 1,500 obsolete laws—many remnants of the colonial era—have been repealed, as they continued to obstruct governance for decades. He further highlighted that compliance burdens had also posed significant challenges citing that for even basic undertakings, individuals were previously required to submit numerous documents. The Prime Minister informed that in the last 11 years, more than 40,000 compliances have been eliminated, and this rationalization continues at a steady pace. The Prime Minister observed that earlier, overlapping responsibilities across departments and ministries led to delays and bottlenecks. To streamline functioning, several departments were integrated, duplication was eliminated, and where necessary, ministries were either merged or newly created. Shri Modi cited the formation of key ministries such as, Ministry of Jal Shakti for ensuring water security, Ministry of Cooperation to empower the cooperative movement, Ministry of Fisheries, created for the first time to prioritize the sector and Ministry of Skill Development and Entrepreneurship to focus on youth empowerment. He affirmed that these reforms have enhanced the efficiency of governance and accelerated the delivery of public services.
Underlining that efforts are underway to upgrade the working culture of the government, the Prime Minister highlighted initiatives such as Mission Karmayogi and digital platforms like i-GOT, which are empowering government employees with technical and professional training. He emphasized that systems such as e-Office, file tracking, and digital approvals are revolutionizing administrative processes—making them not only faster, but also fully traceable and accountable.
Stating that moving into a new building inspires a renewed sense of enthusiasm and significantly elevates one's energy, the Prime Minister urged all present to carry forward their responsibilities in the new building with the same vigour and dedication. He encouraged every individual—regardless of position—to strive to make their tenure truly memorable. The Prime Minister emphasized that when one eventually demits from here, it should be with the sense of pride that they have given their hundred percent in the service of the nation.
Underscoring the need to change perspective towards files and documentation, Shri Modi observed that while a file, a grievance, or an application may appear routine, but for someone, that piece of paper may represent their deepest hope. A single file could be intricately linked to the lives of countless individuals. Illustrating the point, the Prime Minister stated that if a file which concerns one lakh citizens is delayed by even one day, it results in the loss of one lakh human days. He urged officials to approach their responsibilities with this mindset, recognizing the immense opportunity to serve beyond convenience or routine thought. The Prime Minister emphasized that generating a new idea could potentially lay the foundation for transformative change. He called upon all public servants to remain deeply committed to nation-building with a spirit of duty, reminding them that India’s dreams of development are nurtured in the womb of responsibility.
Prime Minister remarked that while this may not be the moment for criticism, it certainly is one for introspection. He pointed out that several nations which gained independence around the same time as India have advanced rapidly, whereas India’s progress was comparatively slower due to various historical challenges. Shri Modi emphasized that it is now our responsibility to ensure that these challenges are not passed on to future generations. Reflecting on past efforts, the Prime Minister stated that within the walls of older buildings, important decisions and policies were made due to which 25 crore citizens came out of poverty. He asserted that with enhanced efficiency in new buildings, the mission is to completely eradicate poverty and realize the dream of a developed India. Shri Modi called upon all stakeholders to work collectively towards making India the world’s third-largest economy, encouraging everyone to contribute to the success stories of initiatives like Make in India and Atmanirbhar Bharat. He urged a commitment to scaling up national productivity, ensuring that when tourism is discussed, India becomes a global destination, when brands are mentioned, the world turns its gaze toward Indian enterprises and when education is sought, students from across the globe choose India. He added that strengthening India's capabilities must become a shared pursuit and personal mission.
Stating that when successful nations move forward, they do not abandon their positive legacy but preserve it, Shri Modi affirmed that India is advancing with the vision of ‘Vikas aur Virasat’. Following the inauguration of new Kartavya Bhavans, the Prime Minister announced that the historic North and South Blocks will now be transformed into part of India’s living legacy. These iconic buildings will be converted into public museums named “Yuge Yugeen Bharat Sangrahalaya,” allowing every citizen to witness and experience India’s rich civilizational journey, he said. The Prime Minister concluded by expressing confidence that as people enter the new Kartavya Bhavan, they will carry with them the inspiration and heritage embodied in these spaces. He extended heartfelt congratulations to the citizens of India on the inauguration of Kartavya Bhavan.
Union Ministers, Parliamentarians and officials of the Government of India were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister Shri Narendra Modi earlier today inaugurated the Kartavya Bhavan at Kartavya Path in Delhi.
This marks a major milestone in the Government's commitment to the Prime Minister’s vision of modern, efficient, and citizen-centric governance. Kartavya Bhavan - 03, which is being inaugurated, is part of the broader transformation of the Central Vista. It is the first among several upcoming Common Central Secretariat buildings that aim to streamline administrative processes and enable agile governance.
The project embodies the government’s broader administrative reform agenda. By co-locating Ministries and adopting cutting-edge infrastructure, the Common Central Secretariat will improve inter-ministerial coordination, accelerate policy execution, and foster a responsive administrative ecosystem.
Currently, many key Ministries function from aging buildings like Shastri Bhawan, Krishi Bhawan, Udyog Bhawan, and Nirman Bhawan, constructed between the 1950s and 1970s, which are now structurally outdated and inefficient. The new facilities will reduce repair and maintenance costs, boost productivity, improve employee well-being, and enhance overall service delivery.
Kartavya Bhavan - 03 has been designed to foster efficiency, innovation, and collaboration by bringing together various Ministries and Departments currently scattered across Delhi. It will be a state-of-the-art office complex spanning an area of around 1.5 lakh square meters across two basements and seven levels (Ground + 6 floors). It will house offices of the Ministries/Departments of Home Affairs, External Affairs, Rural Development, MSME, DoPT, Petroleum & Natural Gas, and the Principal Scientific Adviser (PSA).
The new building will exemplify modern governance infrastructure featuring IT-ready and secure workspaces, ID card-based access controls, integrated electronic surveillance, and a centralized command system. It will also lead in sustainability, targeting a GRIHA-4 rating with double-glazed façades, rooftop solar, solar water heating, advanced HVAC (Heating, Ventilation, and Air Conditioning) systems, and rainwater harvesting. The facility will promote eco-consciousness through zero-discharge waste management, in-house solid waste processing, e-vehicle charging stations, and extensive use of recycled construction material.
As a zero-discharge campus, Kartavya Bhavan treats and reuses wastewater to meet a major chunk of water needs. The building uses recycled construction and demolition waste in masonry and paving blocks, lightweight dry partitions to reduce topsoil use and structural load, and features an in-house solid waste management system.
The building is designed to use 30% less energy. It has special glass windows to keep the building cool and reduce outside noise. Energy-saving LED lights, sensors that switch off lights when not needed, smart lifts that save power, and an advanced system to manage electricity use will all help save energy. Solar panels on the roof of Kartavya Bhavan - 03 will generate over 5.34 lakh units of electricity every year. Solar water heaters meet more than a quarter of the daily hot water need. Charging stations for electric vehicles are also provided.