Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development works in Thoothukudi, Tamil Nadu
26 JUL 2025 11:03PM by PIB Delhi
Vanakkam!
Tamil Nadu Governor R. N. Ravi ji, my cabinet colleagues Kinjarapu Ramamohan Naidu ji, Dr. L. Murugan ji, Tamil Nadu Ministers Thangam Tennarasu ji, Dr. T.R.B. Raja ji, P. Geetha Jeevan ji, Anitha R. Radhakrishnan ji, MP Kanimozhi ji, Tamil Nadu Bharatiya Janata Party President and our MLA Nayanar Nagendran ji, and my brothers and sisters from Tamil Nadu!
Today is Kargil Vijay Diwas. First of all, I salute the heroes of Kargil and pay tribute to the martyrs.
Friends,
It is my good fortune that after a four-day stay abroad, I got the opportunity to come directly to this holy land of Lord Rameshwar. During my stay abroad, a historic free trade agreement was signed between India and England. This is a symbol of the world's growing trust in India and India's new self-confidence. With this self-confidence, we will build a developed India, a developed Tamil Nadu. Even today, with the blessings of Lord Rameswaram and Lord Tiruchendur Murugan, a new chapter of development is being written in Thoothukudi. Thoothukudi is continuously witnessing the mission that was started in 2014 to take Tamil Nadu to the pinnacle of development.
Friends,
In February last year, I laid the foundation stone of the ‘Outer Harbor Container Terminal’ for ‘V.O. Chidambaranar Port’ here. At that time, projects worth hundreds of crores of rupees were also inaugurated. In September, I inaugurated the new Thoothukudi International Container Terminal. Today once again, projects worth forty-eight hundred crore rupees have been inaugurated and foundation stones have been laid. These include projects for airport, highways, ports and railways, and also important initiatives related to the power sector. I congratulate all of you, the people of Tamil Nadu for this.
Friends,
Infrastructure and energy are the backbone of the development of any state. Our focus on infrastructure and energy in these 11 years shows how big a priority the development of Tamil Nadu is for us. All of today's projects will also make Thoothukudi and Tamil Nadu a hub of connectivity, clean energy and new opportunities.
Friends,
The land of Tamil Nadu and Thoothukudi and its people have contributed to a prosperous and strong India for centuries. This is the land where visionaries like V.O. Chidambaram Pillai was born. He understood the power of trade through the sea even during the times of slavery. He challenged the British by running indigenous ships in the sea. On this very land, great men like Veera-Pandiya Katta-Bomman and Alagu-Muthu Kon weaved the dream of an independent and strong India. National poet like Subramaniam Bharati was also born nearby. You all know, Subramaniam Bharati ji had a strong bond with Thoothukudi and he has an equally strong bond with my parliamentary constituency Kashi. We are constantly strengthening our cultural heritage through events like Kashi-Tamil Sangamam.
Friends,
I remember, only last year I had gifted the famous pearls of Thoothukudi to Bill Gates. He liked those pearls very much. The Pandya Pearls here were once a symbol of India's economic power throughout the world.
Friends,
Today, with our efforts, we are taking forward the vision of a developed Tamil Nadu and a developed India. A free trade agreement has been signed between Britain and India. FTA also gives impetus to this vision. Today, the world is seeing its growth in India's growth. This agreement will also give new strength to India's economy. This will further accelerate our pace of becoming the third largest economy in the world.
Friends,
After this FTA agreement, there will be no tax on 99% of Indian products sold in Britain. If Indian products become cheaper in Britain, the demand will increase there and there will be more opportunities for manufacturing those products here in India.
Friends,
The youth of Tamil Nadu, our small industries, MSMEs and startups will benefit the most from the India-Britain FTA. Whether it is the industry, our fisherman brothers and sisters or research and innovation, it is beneficial for everyone.
Friends,
Today, the Government of India is putting a lot of emphasis on Make in India and Mission Manufacturing. You all have just seen the power of Make in India during Operation Sindoor. Made in India weapons have played a big role in destroying the hideouts of terror. Weapons made in India are still giving sleepless nights to the masters of terror.
Friends,
To fully utilize the potential of Tamil Nadu, the Government of India is making efforts to modernize the infrastructure of Tamil Nadu. In Tamil Nadu, we are making the port infrastructure hi-tech. Besides this, airports, highways and railways are also being integrated with each other. The inauguration of the new advanced terminal of Thoothukudi Airport today is another big step in this direction. Built at a cost of Rs 450 crore, this terminal will now host more than 20 lakh passengers every year. Earlier its annual capacity was only 3 lakhs passengers.
Friends,
The new terminal will increase Thoothukudi connectivity to many more routes in the country. Corporate travel, education hubs, health infrastructure in Tamil Nadu will benefit more from this. Along with this, the tourism potential of this area will also get new energy.
Friends,
Today we have also dedicated two major road projects of Tamil Nadu to the people. These roads, built at a cost of approximately Rs 2,500 crore, are going to connect two major development areas of Chennai. Due to these roads, connectivity of Chennai with the delta districts has further improved.
Friends,
With the help of these projects, the connectivity of Thoothukudi Port has also improved a lot. These roads will also enhance the ease of living for the entire region and open new avenues of trade and employment.
Friends,
Our government considers the country's railways as the lifeline of industrial growth and self-reliant India. That is why, in the last eleven years, the country's railway infrastructure has seen a new phase of modernization. Tamil Nadu is a major center of the modernization campaign of railway infrastructure. Our government is redeveloping 77 stations in Tamil Nadu under the Amrit Bharat Station Scheme. The people of Tamil Nadu are getting a new experience through modern Vande Bharat trains. The country's first and unique vertical lift rail bridge, Pamban Bridge, is also built in Tamil Nadu. Pamban Bridge has increased both Ease of Doing Business and Ease of Travel.
Friends,
Today, a mega campaign is going on in the country to develop mega and modern infrastructure. The Chenab Bridge in Jammu and Kashmir, inaugurated a few days ago, is an engineering marvel. This bridge has connected Jammu to Srinagar through railway for the first time. Apart from this, the country's longest sea bridge Atal Setu has been built, Bogibeel Bridge has been built in Assam, more than 6 km long Sonamarg tunnel has been built, the Government of India, the NDA government has completed many such projects. All these have generated employment in thousands.
Friends,
Even today, the railway projects we have dedicated in Tamil Nadu will benefit millions of people in South Tamil Nadu. The electrification of the line from Madurai to Bodi-Nayakkanur has now opened the way for running trains like Vande Bharat. These railway projects are going to give a new impetus to both the speed of Tamil Nadu and its development scale.
Friends,
Today, the foundation stone of the transmission project related to the 2000 MW Kudankulam Nuclear Power Project has also been laid here. This system, which will be built at a cost of about Rs 550 crore, is going to play a big role in providing clean energy to the country in the coming years. This energy project will serve as a means to meet India's global energy targets and environmental commitments. When electricity production increases, Tamil Nadu's industry and domestic users will also benefit greatly from it.
Friends,
I am happy that the PM Surya Ghar Free Electricity Scheme is also running at a fast pace in Tamil Nadu. So far, the government has received about 1 lakh applications and 40000 solar rooftop installations have been completed. This scheme is not only providing free and clean electricity but is also creating thousands of green jobs.
Friends,
The development of Tamil Nadu, the dream of a developed Tamil Nadu is our core commitment. We have consistently given priority to policies related to the development of Tamil Nadu. In the last decade, the central government has sent three lakh crore rupees to Tamil Nadu through devolution. This amount is more than three times the amount sent by the previous UPA government. In these eleven years, Tamil Nadu has got eleven new medical colleges. For the first time, any government has shown so much concern towards the communities associated with the fisheries sector in coastal areas. We are expanding the coastal economy through the Blue Revolution.
Friends,
Today, this land of Thoothukudi is witnessing a new chapter of development. All these projects of connectivity, power transmission, infrastructure are going to create a strong foundation for developed Tamil Nadu and developed India. I once again congratulate all my family members of Tamil Nadu for all these projects. Thank you very much. I have one more request, today I am seeing that you all are very enthusiastic, do one thing, take out your mobile phone and enhance the glory of this new airport with the flash light of your mobile phone.
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Thank you very much.
Vanakkam ।
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତାମିଲନାଡ଼ୁର ତୁତ-କୁଡ଼ିରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
26 JUL 2025 11:03PM by PIB Bhubaneswar
ୱଣକ୍କମ !
ତାମିଲନାଡ଼ୁର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆର୍. ଏନ୍. ରବି ଜୀ, ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେସହଯୋଗୀ କିଞ୍ଜରାପୁ ରାମମୋହନ ନାଇଡୁ ଜୀ, ଡ. ଏଲ୍. ମୁରୁଗାନ ଜୀ, ତାମିଲନାଡ଼ୁର ମନ୍ତ୍ରୀ ଥଙ୍ଗମ ତେନ୍ନାରସୁ ଜୀ, ଡକ୍ଟର ଟି. ଆର୍. ବି. ରାଜା ଜୀ, ପି. ଗୀତା ଜୀବନ ଜୀ, ଅନିତା ଆର୍. ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନ ଜୀ, ସାଂସଦ କାନିମୋଝିଜୀ, ତାମିଲନାଡ଼ୁ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ଆମର ବିଧାୟକ ନୟନାର ନାଗେନ୍ଦ୍ରନ ଜୀ ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ଆଜି ହେଉଛି କାର୍ଗିଲ ବିଜୟ ଦିବସ। ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ କାରଗିଲର ବୀରମାନଙ୍କୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଶହୀଦମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଚାରି ଦିନ ବିଦେଶରେ ରହିବା ପରେ ମୋତେ ସିଧାସଳଖ ଭଗବାନ ରାମେଶ୍ୱରଙ୍କ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା। ମୋର ବିଦେଶ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଭାରତ ଏବଂ ଇଂଲଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏହା ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଭାରତର ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ। ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ, ଏକ ବିକଶିତ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ନିର୍ମାଣ କରିବୁ। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭଗବାନ ରାମେଶ୍ୱର ଏବଂ ଭଗବାନ ତିରୁଚେନ୍ଦୁର ମୁରୁଗାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ତୁତ-କୁଡ଼ିରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖାଯାଉଛି। ତାମିଲନାଡ଼ୁକୁ ବିକାଶର ଶିଖରକୁ ନେବା ପାଇଁ 2014 ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମିଶନକୁ ଥୁଥୁକୁଡି କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସାକ୍ଷୀ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ବର୍ଷ ଫେବୃଆରୀରେ ମୁଁ ଏଠାରେ ଭି. ଓ. ଚିଦମ୍ବରନାର ବନ୍ଦର ପାଇଁ ‘ଆଉଟର ହାର୍ବର କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲ’ ର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲି। ସେହି ସମୟରେ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସରେ ମୁଁ ନୂତନ ଥୁଥୁକୁଡି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ଆଜି ପୁଣି ଥରେ 48 ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି, ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ବିମାନ ବନ୍ଦର, ରାଜପଥ, ବନ୍ଦର ଓ ରେଳପଥ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟର ବିକାଶର ମେରୁଦଣ୍ଡ। ଏହି 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ବିକାଶ ଆମ ପାଇଁ କେତେ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା। ଆଜିର ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ତୁତ-କୁଡ଼ି ଏବଂ ତାମିଲନାଡ଼ୁକୁ ସଂଯୋଗ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ତୁତ-କୁଡ଼ି ଏବଂ ଏହାର ଲୋକମାନେ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ସେହି ଭୂମି ଯେଉଁଠାରେ ଭି. ଓ. ଚିଦାମ୍ବରମ ପିଲେଙ୍କ ଭଳି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତି ଜନ୍ମ ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଦାସତ୍ୱ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସମୁଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ବାଣିଜ୍ୟର ଶକ୍ତିକୁ ବୁଝିଥିଲେ। ସେ ସମୁଦ୍ରରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜାହାଜ ଚଳାଇ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଏହି ମାଟିରେ ବୀର-ପାଣ୍ଡ୍ୟ କଟ୍ଟା-ବୋମନ୍ ଏବଂ ଆଲାଗୁ-ମୁଥୁ କୋନଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ବୁଣିଥିଲେ। ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ଭଳି ଜାତୀୟ କବି ମଧ୍ୟ ନିକଟରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀ ଜୀଙ୍କର ତୁତ-କୁଡ଼ି ସହିତ ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କ ଥିଲା ଏବଂ ମୋର ସଂସଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ର କାଶୀ ସହିତ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ସମାନ ଭାବେ ଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଆମେ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋର ମନେ ଅଛି, ଗତ ବର୍ଷ ହିଁ ମୁଁ ବିଲ ଗେଟସଙ୍କୁ ତୁତ-କୁଡ଼ିର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମୋତି ଉପହାର ଦେଇଥିଲି। ସେ ସେହି ମୁକ୍ତାଗୁଡ଼ିକୁ ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା । ଏଠାକାର ପାଣ୍ଡ୍ୟ ମୁକ୍ତା ଏକଦା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ଏକ ବିକଶିତ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ। ବ୍ରିଟେନ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏଫ୍. ଟି. ଏ. ମଧ୍ୟ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଆଜି ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ, ବିଶ୍ଵ ନିଜର ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖୁଛି। ଏହି ରାଜିନାମା ଭାରତର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଦ୍ଵାରା ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବାର ଗତି ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଏଫ୍. ଟି. ଏ. ବୁଝାମଣା ପରେ ବ୍ରିଟେନରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିବା 99 ପ୍ରତିଶତ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ କୌଣସି ଟିକସ ଲାଗିବ ନାହିଁ। ଯଦି ବ୍ରିଟେନରେ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦ ଶସ୍ତା ହୁଏ, ତେବେ ସେଠାରେ ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଭାରତରେ ସେହି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଯୁବପିଢ଼ି, ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ, ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ-ବ୍ରିଟେନ୍ ଏଫ୍. ଟି. ଏ. ଦ୍ୱାରା ସର୍ବାଧିକ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବେ। ଶିଳ୍ପ ହେଉ, ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ହେଉ, ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ସରକାର ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ମିଶନ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏବେ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁର ସମୟରେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଶକ୍ତି ଦେଖିଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଆତଙ୍କବାଦର ଗୁପ୍ତ ସ୍ଥାନକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବେ ବି ଆତଙ୍କବାଦର ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କର ନିଦ ହଜେଇ ଦେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତାମିଲନାଡ଼ୁର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ, ଆମେ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ହାଇ-ଟେକ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ବିମାନ ବନ୍ଦର, ରାଜପଥ ଏବଂ ରେଳପଥକୁ ମଧ୍ୟ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି। ଆଜି ତୁତ-କୁଡ଼ି ବିମାନ ବନ୍ଦରର ନୂତନ ଉନ୍ନତ ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ। 450 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଟର୍ମିନାଲରେ ଏବେ ପ୍ରତିବର୍ଷ 20 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ରହିବେ। ପୂର୍ବରୁ ଏହାର ବାର୍ଷିକ କ୍ଷମତା ମାତ୍ର 3 ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଆହୁରି ଅନେକ ମାର୍ଗକୁ ତୁତ-କୁଡ଼ି ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ତାମିଲନାଡ଼ୁର କର୍ପୋରେଟ ଯାତ୍ରା, ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଧିକ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବ। ଏହା ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶକ୍ତି ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କରିଛୁ। ପାଖାପାଖି 2500 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ସଡ଼କଗୁଡ଼ିକ ଚେନ୍ନାଇର ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ସଡ଼କଗୁଡ଼ିକ କାରଣରୁ, ଚେନ୍ନାଇର ତ୍ରିକୋଣଭୂମି ଜିଲ୍ଲା ସହିତ ସଂଯୋଗ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସହାୟତାରେ ତୁତ-କୁଡ଼ି ବନ୍ଦରର ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି। ଏହି ସଡ଼କଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତାକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ଦେଶର ରେଳବାଇକୁ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଜୀବନରେଖା ଭାବେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି। ସେଥି ପାଇଁ, ବିଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣର ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ତାମିଲନାଡ଼ୁ ହେଉଛି ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଅଭିଯାନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର। ଆମ ସରକାର ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ତାମିଲନାଡ଼ୁର 77ଟି ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃ ବିକାଶ କରୁଛନ୍ତି। ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଲୋକମାନେ ଆଧୁନିକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ନୂତନ ଅନୁଭୂତି ପାଉଛନ୍ତି। ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଅନନ୍ୟ ଭର୍ଟିକାଲ ଲିଫ୍ଟ ରେଲ୍ ସେତୁ, ପମ୍ବନ ବ୍ରିଜ୍ ମଧ୍ୟ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି। ପମ୍ବନ ସେତୁ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଏବଂ ଭ୍ରମଣର ସୁଗମତା ଉଭୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶରେ ବୃହତ୍ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବୃହତ୍ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀରର ଚେନାବ ସେତୁ ହେଉଛି ଏକ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଚମତ୍କାର। ଏହି ସେତୁ ଜାମ୍ମୁରୁ ଶ୍ରୀନଗରକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରେଳପଥ ଜରିଆରେ ଯୋଡା ଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଦେଶର ଦୀର୍ଘତମ ସାମୁଦ୍ରିକ ସେତୁ ଅଟଳ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଆସାମରେ ବୋଗୀବୀଲ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, 6 କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଲମ୍ବ ବିଶିଷ୍ଟ ସୋନାମାର୍ଗ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଭାରତ ସରକାର, ଏନ୍. ଡି. ଏ. ସରକାର ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି। ଏସବୁ ହଜାର ହଜାର ସଂଖ୍ୟାରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମଧ୍ୟ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ଆମେ ଯେଉଁ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ପିତ କରିଛୁ, ସେଥିରୁ ଦକ୍ଷିଣ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ। ମଦୁରାଇରୁ ବୋଡି-ନାୟକ୍କନୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ଏବେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଖୋଲି ଦେଇଛି। ଏହି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଗତି ଏବଂ ଏହାର ବିକାଶ ସ୍ତର ଉଭୟକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏଠାରେ 2000 ମେଗାୱାଟ କ୍ଷମତାସମ୍ପନ୍ନ କୁଡାନକୁଲମ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରସାରଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରାୟ 550 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତର ବୈଶ୍ୱିକ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ପରିବେଶ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୂରଣ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଯେତେବେଳେ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ତାମିଲନାଡ଼ୁର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସରକାର ପ୍ରାୟ 1 ଲକ୍ଷ ଆବେଦନ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ 40000 ସୌର ଛାତ ସ୍ଥାପନ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା କେବଳ ମାଗଣା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରଦାନ କରୁନାହିଁ, ବରଂ ହଜାର ହଜାର ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତାମିଲନାଡ଼ୁର ବିକାଶ, ବିକଶିତ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ଆମର ମୂଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ତାମିଲନାଡ଼ୁର ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନୀତିକୁ ଆମେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତାମିଲନାଡ଼ୁକୁ ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହସ୍ତାନ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ପଠାଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ୟୁପିଏ ସରକାର ପଠାଇଥିବା ଅର୍ଥରାଶି ତୁଳନାରେ ଏହା ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ। ଏହି ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତାମିଲନାଡ଼ୁକୁ ଏଗାରଟି ନୂଆ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ମିଳିଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କୌଣସି ସରକାର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତି ଏତେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି। ନୀଳ ବିପ୍ଳବ ଜରିଆରେ ଆମେ ଉପକୂଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ତୁତ-କୁଡ଼ି ର ଏହି ଭୂମି, ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ସଂଯୋଗୀକରଣ, ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରସାରଣ, ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକଶିତ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ତାମିଲନାଡ଼ୁର ମୋର ସମସ୍ତ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ମୋର ଆଉ ଏକ ଅନୁରୋଧ ଅଛି, ଆଜି ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛନ୍ତି, ଗୋଟିଏ କାମ କରନ୍ତୁ, ନିଜ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବାହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଜ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନର ଫ୍ଲାସ୍ ଲାଇଟ୍ ସହିତ ଏହି ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଗୌରବକୁ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ।
ଭାରତ ମାତା କି -ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି -ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି -ଜୟ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ୱଣକ୍କମ !