প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত আৰু গ্ৰেট ব্ৰিটেইনৰ ব্যৱসায়িক মুৰব্বীসকলৰ সৈতে ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ বৈঠক
24 JUL 2025 7:38PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু গ্ৰেট ব্ৰিটেইনৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ছাৰ কেইৰ ষ্টাৰমাৰে ঐতিহাসিক ভাৰত– ব্ৰিটেইনৰ ব্যাপক অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্য চুক্তি [চিইটিএ] স্বাক্ষৰ কৰাৰ পিছত আজি ভাৰত আৰু ব্ৰিটেইনৰ ব্যৱসায়িক মুৰব্বীসকলক সাক্ষাৎ কৰে। বৈঠকত স্বাস্থ্য, ঔষধ, ৰত্ন আৰু গহনা, অ’টোমোবাইল, শক্তি, উৎপাদন, টেলিকম, প্ৰযুক্তি, আই টি, লজিষ্টিক, বস্ত্ৰশিল্প আৰু বিত্তীয় সেৱা খণ্ডৰ দুয়োপক্ষৰ অগ্ৰণী উদ্যোগৰ মুৰব্বীসকল উপস্থিত থাকে। এই খণ্ডসমূহে দুয়োখন দেশৰ নিয়োগ সৃষ্টি আৰু সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক উন্নয়নত যথেষ্ট অৰিহণা যোগায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই যোৱা কিছু বছৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সম্পৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ কথা উল্লেখ কৰে। ব্যৱসায়িক মুৰব্বীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি তেওঁলোকে তেওঁলোকক বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱন অংশীদাৰিত্ব গভীৰ কৰাৰ বাবে চিইটিএৰ পৰা প্ৰবাহিত সুযোগসমূহৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা উপলব্ধি কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। বৰ্ধিত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ জৰিয়তে অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ মিলিত প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰাৰ লগতে তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে নতুন চুক্তিখনে দুয়োখন অৰ্থনীতিৰ ব্যৱসায়িক আৱেগ আৰু বিশ্ব অৰ্থনৈতিক পৰিৱেশত সহায় কৰিব। চিইটিএৰ স্পষ্ট সুবিধাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই দুয়োখন দেশৰ ফ্লেগশ্বিপ প্ৰডাক্ট আৰু উদ্ভাৱনৰ এক আকৰ্ষণীয় লাইন-আপৰ সৈতে এটা প্ৰদৰ্শনৰ মাজেৰে অগ্ৰসৰ হয়। প্ৰদৰ্শনীত ৰত্ন আৰু গহনা, অভিযান্ত্ৰিক সামগ্ৰী, মানসম্পন্ন গ্ৰাহক সামগ্ৰী আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিগত সমাধান আদি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল।
ভাৰত-ব্ৰিটেইনৰ ব্যৱসায়িক মুৰব্বীসকলে এই ঐতিহাসিক বাণিজ্য চুক্তিখনক প্ৰশংসা কৰি আশা প্ৰকাশ কৰে যে ই ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা কৰিব আৰু কেৱল বাণিজ্য আৰু অৰ্থনীতিৰ ক্ষেত্ৰতে নহয়, উদীয়মান প্ৰযুক্তি, শিক্ষা, উদ্ভাৱন, গৱেষণা আৰু স্বাস্থ্য খণ্ডতো সহযোগিতা গভীৰ কৰিব।
দুয়োগৰাকী নেতাই নতুন চুক্তিখনৰ সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰাত সৰু-বৰ ব্যৱসায়ীসকলক সহায় কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু আগন্তুক বছৰবোৰলৈ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ বান্ধোন গভীৰ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister and Prime Minister of the United Kingdom meet with Indian and UK business leaders
24 JUL 2025 7:38PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and the Prime Minister of the United Kingdom, Rt Hon. Sir Keir Starmer met today with business leaders from India and the UK following the signing of the historic India – UK Comprehensive Economic and Trade Agreement [CETA]. Leading Industry captains from both sides from the health, pharmaceuticals, gems and jewellery, automobiles, energy, manufacturing, telecom, technology, IT, logistics, textiles and financial services sectors were present in the meeting. These sectors contribute significantly to employment generation and inclusive economic development in both countries.
The two leaders noted the expansion in bilateral trade and investment ties in recent years. Interacting with the business leaders, they encouraged them to realise the full potential of opportunities flowing from the CETA for deepening trade, investment and innovation partnerships. While reaffirming their shared commitment to drive economic growth through enhanced bilateral collaboration, they noted that the new agreement will give a boost to business sentiment in the two economies and to the global economic landscape. Highlighting the tangible benefits of the CETA, the two leaders walked through a showcase featuring an impressive line-up of flagship products and innovations from both nations. The exhibits included gems and jewellery, engineering goods, quality consumer products and advanced technological solutions.
The India-UK business leaders hailed the historic trade agreement and expressed optimism that it will usher in a new era in the Comprehensive Strategic Partnership and deepen collaboration not only in trade and economy, but also in emerging technologies, education, innovation, research and health sectors.
Both leaders reaffirmed their commitment to supporting businesses, small and large, in harnessing the potential of the new agreement and deepen the bonds of economic cooperation for years to come.