ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରାମାଣିକ ସମାଚାରର ମାଗଣା ଉପଲବ୍ଧତା ପାଇଁ ପିବି –ଶବ୍ଦ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିବାକୁ ସମ୍ବାଦପତ୍ର ଏବଂ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କଲା ପ୍ରସାର ଭାରତୀ
23 JUL 2025 7:02PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ସମଗ୍ର ଭାରତର ସମସ୍ତ ସମ୍ବାଦପତ୍ର, ପତ୍ରିକା ଏବଂ ଟିଭି ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକୁ ଏହାର ନ୍ୟୁଜୱାୟାର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ସେୟାରଡ୍ ଅଡିଓ ଭିଜୁଆଲ୍ସ ଫର୍ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟ ଆଣ୍ଡ୍ ଡିସେମିନେସନ୍ (ପିବି-ଶବ୍ଦ) ରେ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚମାନର ସମାଚାର ଏବଂ ମଲ୍ଟିମିଡିଆ ବିଷୟବସ୍ତୁ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ।
ମାର୍ଚ୍ଚ 2024 ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା, ପିବି-ଶବ୍ଦ ପ୍ରତିଦିନ ବହୁବିଧ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ 800 ରୁ ଅଧିକ ସମାଚାର କାହାଣୀ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା 40 ରୁ ଅଧିକ ବିବିଧ ବର୍ଗକୁ କଭର କରେ। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପ୍ରମୁଖ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକର ଲାଇଭ୍ ଫିଡ୍, ଦୃଶ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଅଭିଲେଖାଗାର ଏବଂ ନିୟମିତ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶିତ ବ୍ୟାଖ୍ୟାମୂଳକ ଏବଂ ଗବେଷଣା-ଆଧାରିତ ଲେଖା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ସମସ୍ତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ ଫର୍ମାଟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମିଡିଆ ସଂଗଠନ ଏବଂ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ କ୍ରିଏଟରଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ।
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏକ ବୈଠକରେ, ପ୍ରାମାଣିକ ଏବଂ ବୋଧଗମ୍ୟ ସୂଚନା ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରସାର ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ସାମିଲ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଛି।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ shabd.prasarbharati.org ରେ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣିପାରିବେ ଏବଂ ଏଠାରେ ସରକାରୀ ବ୍ରୋସର ଦେଖିପାରିବେ:
https://shabd.prasarbharati.org/public/assets/E-brochure_SHABD_balanced%20final_web.pdf
ପଞ୍ଜିକରଣ ମାଗଣା ଏବଂ shabd.prasarbharati.org/register ରେ ଉପଲବ୍ଧ

Ministry of Information & Broadcasting
Newspapers, Periodicals and TV Channels Urged to Register on PB-SHABD Platform for Free Access to Authentic News Content
23 JUL 2025 7:02PM by PIB Delhi
Prasar Bharati has extended an invitation to all newspapers, periodicals, and TV channels across India to register on its newswire platform, Prasar Bharati Shared Audio Visuals for Broadcast and Dissemination (PB-SHABD), to access high-quality news and multimedia content free of cost.
Launched in March 2024, PB-SHABD offers over 800 news stories daily in multiple Indian languages, covering more than 40 diverse categories. The platform also features live feeds of key national and international events, a rich archive of visual content, and regularly published explanatory and research-based articles. All content is made available in usable formats, ensuring ease of access for media organisations and content creators.
In a recent meeting chaired by the Secretary, Ministry of Information & Broadcasting Shri Sanjay Jaju , emphasis was laid on onboarding all credible media organisations to ensure authentic and comprehensible information is widely disseminated.
Media organisations can learn more about the platform at shabd.prasarbharati.org and view the official brochure here:
https://shabd.prasarbharati.org/public/assets/E-brochure_SHABD_balanced%20final_web.pdf
Registration is free and available at shabd.prasarbharati.org/register