ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମୁମ୍ବାଇରେ ଆଇଏଫଏଫଆଇ ପରିଚାଳନା ସମିତିର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
୨୦ରୁ ୨୮ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଆଇଏଫଏଫଆଇର ୫୬ତମ ସଂସ୍କରଣ
18 JUL 2025 4:51PM by PIB Bhubaneswar
ଗୋଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ୫୬ତମ ଭାରତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ (ଆଇଏଫଏଫଆଇ) ପରିଚାଳନା ସମିତିର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଆଜି ମୁମ୍ବାଇସ୍ଥିତ ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନଏଫଡିସି) ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ବୈଠକରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ, ମହୋତ୍ସବ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଶେଖର କପୁର, ଏନଏଫଡିସିର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ମଗଦୁମ, ଗୋଆ ସରକାର, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଏନଏଫଡିସିର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଗଣଙ୍କ ସମେତ ଭାରତୀୟ ଓ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପର ପରିଚାଳନା ସମିତି ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପ୍ୟାନେଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଆଇଏଫଏଫଆଇ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ରଣନୀତିକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ବିଶେଷ କରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ପ୍ରଚାରପ୍ରସାର, ପ୍ରତିଭାଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ମହୋତ୍ସବକୁ ସମାବେଶୀ କରିବା, ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ସହ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଆଇଏଫଏଫଆଇ ୫୬ତମ ସଂସ୍କରଣ ୨୦ରୁ ୨୮ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୋଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଯୁବପିଢ଼ି ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ଏହି ମହୋତ୍ସବ ଛାତ୍ର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ଏବଂ ଯୁବ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ୟୁରେଟେଡ୍ ମାଷ୍ଟରକ୍ଲାସ୍, ଶିଳ୍ପ କର୍ମଶାଳା ଏବଂ ନେଟୱାର୍କିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଆଣିଦେବ। ଏହା ନୂତନ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିବ।
ନିକଟରେ ପୁନର୍ବାର ନାମକରଣ କରାଯାଇଥିବା ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବଜାର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରସାରର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ରୂପେ ୱେଭ୍ସ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବଜାର ମଧ୍ୟ ଆଇଏଫଏଫଆଇ ସହିତ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ପରିଚାଳନା ସମିତି ଦ୍ୱାରା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବଜାରକୁ ୱେଭ୍ସ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବଜାର ରୂପେ ପୁନଃ ନାମକରଣ କରାଯିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା ପରେ ଏହାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା। ଭାରତକୁ କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ବା ବିଷୟବସ୍ତୁ, ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ସହ-ପ୍ରଯୋଜନା ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ରଣନୀତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା।
ମହୋତ୍ସବର ଢାଞ୍ଚାକୁ ଅଧିକ ସମାବେଶୀ କରିବା ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପରିଚାଳନା ସମିତିର ସଦସ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା ୧୬ରୁ ୩୧କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଏହା ଅଧିକ ବିବିଧ ହେବା ସହିତ ଶିଳ୍ପ ଜଗତର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସ୍ଥାନ ମିଳିପାରିଛି । କମିଟିରେ ଅନୁପମ ଖେର, ଗୁନୀତ ମୋଙ୍ଗା କପୁର, ସୁହାସିନୀ ମଣିରତ୍ନମ୍, ଖୁସବୁ ସୁନ୍ଦର, ପଙ୍କଜ ପରାଶର ଏବଂ ପ୍ରସୂନ ଜୋଶୀଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ଏମାନେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ପ୍ରଯୋଜନା, ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞ ଅଟନ୍ତି।
ଆଇଏଫଏଫଆଇ ୨୦୨୫ ଭାରତର ସୃଜନଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ ସହ ଏକକ-ୱିଣ୍ଡୋ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ-ଭିତ୍ତିକ ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସୁଟିଂ ଲାଗି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଯୋଜନା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାର ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ, ସମାବେଶୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ ଆଇଏଫଏଫଆଇର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି । ଏହାର ୫୬ତମ ସଂସ୍କରଣ ଏକ ଐତିହାସିକ ଉତ୍ସବ ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏହା ଏକ ସଂଯୁକ୍ତ, ସୃଜନଶୀଳ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ବିଶ୍ୱରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିଭାଷାକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ।

Ministry of Information & Broadcasting
First Meeting of the 56th IFFI Steering Committee Held in Mumbai
18 JUL 2025 4:51PM by PIB Mumbai
: Mumbai, July 18, 2025
The first meeting of the Steering Committee for the 56th International Film Festival of India (IFFI), Goa, was held at the National Film Development Corporation (NFDC) headquarters, in Mumbai today. The meeting was chaired by Union Minister for Information & Broadcasting, Shri Ashwini Vaishnaw, and attended by Secretary, Ministry of I&B, Shri Sanjay Jaju, Festival Director Shri Shekhar Kapur, Managing Director, NFDC, Shri Prakash Magdum, senior officials from the Government of Goa, Ministry of Information and Broadcasting and NFDC, and an esteemed panel of Steering Committee members from across the Indian and global film industries.
The meeting focused on strategic planning for IFFI 2025, with detailed discussions on programming, outreach, talent engagement and innovative initiatives aimed at enhancing the festival's inclusivity, global positioning, and public engagement. The 56th edition of IFFI is scheduled to be held from 20th to 28th November 2025 in Goa. With a renewed focus on youth, the festival will open new avenues for student filmmakers and young content creators through curated masterclasses, industry workshops and networking platforms that connect new voices with global mentors.
Running alongside IFFI is the newly rebranded WAVES Film Bazaar—South Asia’s largest film market and a critical component of India’s international film outreach. The rebranding of Film Bazaar to WAVES Film Bazaar was discussed and endorsed by the Steering Committee as part of a broader strategic vision to position India as a global hub for content, creativity, and co-productions.
In a move to foster greater inclusivity and creative insight into the festival’s design, the Steering Committee has been significantly expanded—from 16 to 31 members—reflecting a more diverse and industry-representative body. The committee includes notable names such as Anupam Kher, Guneet Monga Kapoor, Suhasini Maniratnam, Khushboo Sundar, Pankuj Parashar, and Prasoon Joshi bringing a wealth of expertise from across cinema, production, media, and cultural leadership.
IFFI 2025 is also aligned with India’s broader vision of strengthening the Creative Economy, supporting startups in media and entertainment, and encouraging global productions to shoot in India through single-window facilitation and incentive-based policies. With its ambitious programming, inclusive approach, and commitment to cinematic excellence, the 56th edition of IFFI is poised to be a landmark celebration - one that reflects the evolving meaning of cinema in a connected, creative, and collaborative world.