ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ଜୟପୁରରେ ‘‘ସହକାର ଏବଂ ରୋଜଗାର ଉତ୍ସବ" କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ, ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ କୃଷକଙ୍କୁ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି
ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୬୧ଟି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି
ଆଗାମୀ ୧୦୦ ବର୍ଷ ସମବାୟର ହେବ
ସମବାୟ ସମିତି ମାଧ୍ୟମରେ, ଓଟ ପ୍ରଜାତିର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଓଟ କ୍ଷୀରର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରାଯାଉଛି
ଦେଶର କୃଷି ବିକାଶରେ ରାଜସ୍ଥାନର ଏକ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି, ଏହା କ୍ଲଷ୍ଟର ବିନ୍, ସୋରିଷ, ବାଜରା, ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ମିଲେଟ ଉତ୍ପାଦନରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି
17 JUL 2025 5:08PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ଜୟପୁରଠାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ-୨୦୨୫ ଅବସରରେ 'ସହକାର ଏବଂ ରୋଜଗାର ଉତ୍ସବ' କୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ରାଜସ୍ଥାନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ, ରାଜସ୍ଥାନର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ବସୁନ୍ଧରା ରାଜେ ସିନ୍ଧିଆ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଆଶିଷ କୁମାର ଭୁଟାନୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
'ସହକାର ଏବଂ ରୋଜଗାର ଉତ୍ସବ' କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ-୨୦୨୫ ପାଳନ ଭାରତରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସାଧାରଣ ସଭା (ୟୁଏନଜିଏ) ୨୦୨୫ କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହାର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ୨୪ଟି ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ୬୪ଟି ମିଲେଟ୍ ଆଉଟଲେଟ ର ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା, ଗୋପାଳ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଋଣ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମାଇକ୍ରୋ-ଏଟିଏମ୍ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଦୁଇଟି ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି କ୍ରେଡିଟ୍ ସୋସାଇଟି (ପିଏସିଏସ୍) କୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ, ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ୨.୦ ପ୍ରାଥମିକ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି (ପିଡିସିଏସ୍) ଅନଲାଇନ୍ ପଞ୍ଜିକରଣ ମଞ୍ଚର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଗରିବ ମୁକ୍ତ ଗ୍ରାମ ଯୋଜନା ତଥା ବନ୍ଦେ ଗଙ୍ଗା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ସଫଳତାର କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକର ସଂକଳନ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରାଜସ୍ଥାନ ପୋଲିସକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ୧୦୦ଟି ନୂଆ ଗାଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ, ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ କୃଷକଙ୍କୁ ସହଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ୯୮ ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ସମବାୟ ଏକ ସକ୍ରିୟ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୧୦୦ ବର୍ଷ ସମବାୟର ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଧାନ ଏବଂ ଗହମ କ୍ରୟରେ ସମବାୟ ସମିତିର ଯୋଗଦାନ ପାଖାପାଖି ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଥିବାବେଳେ ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ସାର ଏବଂ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଚିନି ଉତ୍ପାଦନ ସମବାୟ ସମିତି ଜରିଆରେ କରାଯାଇଥାଏ। ୨୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ଦୋକାନ ମଧ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥାଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୮.୫୦ ଲକ୍ଷ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ୩୧ କୋଟି ଲୋକ ସମବାୟ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବାର ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ୬୧ଟି ପଦକ୍ଷେପ ଜରିଆରେ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ, ଆମେ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ପାକସ୍‍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ, ଯେଉଁଥିରୁ ୪୦ ହଜାର ପାକସ୍‍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ସମସ୍ତ ପାକସ୍‍ର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ପାକସ୍‍ର ମଡେଲ ଉପନିୟମକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି, ପଣ୍ୟାଗାର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ, ରପ୍ତାନୀ ଏବଂ ବିହନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ନୂତନ ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନାଫେଡ୍ ଏବଂ ଏନସିସିଏଫ୍ ଆପରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମ୍ଏସପି) ରେ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ମକା କିଣିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଯଦି ବଜାରରେ ମିଳୁଥିବା ମୂଲ୍ୟ ଏମ୍ଏସପି ଠାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ, ତେବେ କୃଷକମାନେ ବଜାରରେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନ ଅଟନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶର କୃଷି ବିକାଶରେ ରାଜସ୍ଥାନର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି। ଦେଶର ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଗ୍ୱାର୍ (କ୍ଲଷ୍ଟର ବିନ୍) ରାଜ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ୪୬ ପ୍ରତିଶତ ସୋରିଷ, ୪୪ ପ୍ରତିଶତ ବାଜରା, ୨୨ ପ୍ରତିଶତ ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ବାଜରା ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଛି। ଏହି ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ରାଜସ୍ଥାନରେ ୧୮ ପ୍ରତିଶତ ଚିନାବାଦାମ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା ଉତ୍ପାଦନରେ ଦେଶରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଥିବାବେଳେ ରାଜସ୍ଥାନ ଜୱାର, ଚଣା, ଡାଲି ଏବଂ ସୋୟାବିନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗହମର ଏମଏସପି ୭୩ ପ୍ରତିଶତ, ଚଣା ୮୨ ପ୍ରତିଶତ, ସୋରିଷ ୯୫ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଚିନାବାଦାମର ଏମଏସପି ୮୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ଓଟମାନଙ୍କ ଭୂମି ଭାବେ ଜାଣେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଓଟ ପ୍ରଜାତିର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଓଟ କ୍ଷୀରର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣର ପରୀକ୍ଷଣ ଉପରେ ଗବେଷଣା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଓଟମାନଙ୍କ ଅସ୍ତିତ୍ୱ ପ୍ରତି କୌଣସି ବିପଦ ରହିବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନର ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ କାମ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟ ପେପର ଲିକ୍ ମାମଲାରେ ଜର୍ଜରିତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାର ଏକ ଏସ୍ଆଇଟି ଗଠନ କରି କାଗଜ ଲିକ୍ ମାଫିଆଙ୍କୁ ଏକ ଦୃଢ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ନିବେଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୩୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ୩୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ ଟିକସ (ଭାଟ୍) ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି, ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ୪୫୦ ଟଙ୍କାରେ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ରାମ ଜଳ ସେତୁ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ, ନବନେରା ବ୍ୟାରେଜ, ତାଜୱାଲା ବ୍ୟାରେଜରୁ ପାଣି ଆଣିବା ପାଇଁ ଯମୁନାର ଡିପିଆରକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଅନେକ ଗ୍ରାମରେ ଟ୍ୟାପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ନିଜର ୧୧ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ବିଦ୍ୟୁତ, ଗ୍ୟାସ, ପାଞ୍ଚ କିଲୋ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ୬୦ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ ଯୋଜନା ରାଜସ୍ଥାନରେ ଖୁବ ଭଲ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲ ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ଦେଶର ଶୀର୍ଷ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ରାଜସ୍ଥାନରେ ସହଯୋଗ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦେଶ ୧୧ତମ ସ୍ଥାନରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୭ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ଉପରେ ଆଣିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦିଜୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାର ସମୟରେ ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ଦ୍ୱାରା ଜର୍ଜରିତ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଉରିରେ ଆକ୍ରମଣ ହେଲା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କଲେ, ଯେତେବେଳେ ପୁଲୱାମାରେ ଆକ୍ରମଣ ହେଲା, ସେ ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କଲେ ଏବଂ ପହଲଗାମରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣର ଜବାବରେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଅଧୀନରେ ଆମେ ପାକିସ୍ତାନ ଭିତରକୁ ଯାଇ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଆଡ୍ଡା ଉଡ଼ାଇଲୁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଦୃଢ ବାର୍ତ୍ତା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ କେହି ଭାରତର ନାଗରିକ, ଭାରତୀୟ ସେନା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସୀମା ସହିତ ଗଣ୍ଡଗୋଳ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ନଚେତ୍ ସେମାନଙ୍କୁ ପରିଣାମ ଭୋଗିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇ ମୋଦିଜୀ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବେ। ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ରାଜସ୍ଥାନର ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ରହିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜସ୍ଥାନର ଭୂମି ବୀର ରାଣା ସାଙ୍ଗା, ମହାରାଣା ପ୍ରତାପ, ଦୁର୍ଗାଦାସ ରାଠୋର, ପୃଥ୍ୱୀରାଜ ଚୌହାନ, ମହାରାଣୀ ପଦ୍ମିନୀ, ପାନ୍ନା ଧାଇ ଏବଂ ଭାମାଶାହଙ୍କ ଭଳି ସାହସୀ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାରେ ରାଜସ୍ଥାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି ଏବଂ ଏଠାରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ସେନାରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ପରମବୀର ଚକ୍ର ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ନିର୍ମଳ ସିଂ ସେଖୋନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀରେ ସ୍ମରଣ କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିର୍ମଳ ସିଂ ସେଖୋନ୍ ନିଜ ମାତୃଭୂମିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅତୁଳନୀୟ ବୀରତ୍ୱ ଏବଂ ବଳିଦାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, addresses the programme of distribution of appointment letters to over 8 thousand youth from various districts of Rajasthan at the 'Sahkar & Rojgar Utsav’ in Jaipur, Rajasthan
Prime Minister Shri Narendra Modi established an independent Union Ministry of Cooperation with the goal of extending cooperation to every village, poor person, and farmer
Within four years of its establishment, the Ministry of Cooperation has strengthened cooperatives through 61 initiatives
The next 100 years will belong to Cooperation
Through cooperatives, research is being done on camel breed conservation and medicinal properties of camel milk
Rajasthan has a big contribution in the agricultural development of the country, it ranks first in the production of cluster beans, mustard, millet, oilseeds and millets
The Modi government has guaranteed the purchase of the entire produce of pulses, oilseeds and maize producing farmers at MSP through NAFED and NCCF
Rajasthan was once plagued by paper leaks, by forming SIT, Rajasthan government sent a strong message to the paper leak mafia
Union Home Minister and Minister of Cooperation virtually inaugurated 24 grain storage warehouses and 64 millet outlets, distributed ₹12 crore loan to 1400 cowherds under Gopal Credit Card Scheme and distributed micro-ATMs to more than 2300 milk producing committees
White Revolution 2.0 – Launch of Primary Dairy Cooperative Society (PDCS) online registration platform and also released compilation of success stories under Pandit Deendayal Upadhyaya Gareebi Mukt Gram Abhiyan, also flagged off 100 new vehicles given to Rajasthan Police
17 JUL 2025 5:08PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today addressed the ‘Sahkar & Rojgar Utsav’ in Jaipur, Rajasthan, as the Chief Guest on the occasion of the International Year of Cooperatives – 2025. On this occasion, several dignitaries including Rajasthan Chief Minister Shri Bhajan Lal Sharma, Union Minister of Culture Shri Gajendra Singh Shekhawat, former Rajasthan Chief Minister Smt. Vasundhara Raje Scindia, and Secretary of the Ministry of Cooperation, Dr. Ashish Kumar Bhutani, were present.
Addressing the 'Sahkar & Rojgar Utsav,' Shri Amit Shah said that the celebration of the International Year of Cooperatives - 2025 began from India. He said that when the United Nations General Assembly (UNGA) declared 2025 as the International Year of Cooperatives, it was Prime Minister Shri Narendra Modi who inaugurated its first event. Shri Shah said that during the program organized on the occasion of the International Year of Cooperatives today, the virtual inauguration of 24 grain storage warehouses and 64 millet outlets took place, loans were distributed under the Gopal Credit Card scheme, micro-ATMs were distributed to dairy producer societies, and two outstanding Primary Agricultural Credit Societies (PACS) were honored. Along with this, the launch of the White Revolution 2.0 – Primary Dairy Cooperative Society (PDCS) online registration platform took place, and the compilation of success stories under the Pandit Deendayal Upadhyay Gareebi Mukt Gram Yojana as well as under the Vande Ganga Water Conservation Campaign was released. In addition to this, 100 new vehicles given to Rajasthan Police and armed forces were also flagged off.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has established an independent Union Ministry of Cooperation with the goal of extending cooperation to every village, poor person, and farmer. He said that today, cooperation plays an active role in 98 percent of rural areas, and the next 100 years will belong to cooperation. Shri Shah said that cooperatives contribute approximately 20 percent to the country’s procurement of paddy and wheat, while 35 percent of fertilizers and 30 percent of sugar production is done through cooperatives. More than 20 percent of fair price shops are also run through cooperatives. He added that 31 crore people are connected to cooperation through 8.5 lakh cooperative bodies.
Union Minister of Cooperation said that within four years of the establishment of the Ministry of Cooperation, we have worked to strengthen the cooperatives through 61 initiatives. He said, we are aiming to create two lakh new PACS out of which 40 thousand PACS have been created. The computerization of all PACS has been completed and all the states have accepted the model bylaws of PACS, warehouses are also being built. New cooperative institutions have been created for organic products, export and seed promotion. Shri Shah said that PM Modi has guaranteed the purchase of pulses, oilseeds and maize of farmers registering on the NAFED and NCCF app at the Minimum Support Price (MSP) and if the price being received in the market is more than the MSP, then the farmers are free to sell their produce in the market.
Shri Amit Shah said that today Rajasthan is making a huge contribution to the agricultural development of the country. More than 90 per cent of the country's Gwar (Cluster Beans) is being produced in the state. He said that 46 per cent of mustard, 44 per cent of pearl millets (Bajra), 22 per cent of oilseeds and 15 per cent of millets are being produced in Rajasthan itself. Rajasthan ranks first in the country in the production of these crops. 18 per cent of groundnut is being produced in Rajasthan and it ranks second in the country in its production, whereas Rajasthan ranks third in the production of jowar, gram, pulses and soyabean. He said that in past 11 years, PM Modi has increased the MSP of wheat by 73 per cent, gram by 82 per cent, and mustard by 95 per cent and groundnut by 82 per cent.
Union Minister of Cooperation said that the entire country knows Rajasthan as the land of camels. He said that we have started research on conservation of camel breed and testing the medicinal properties of camel milk using cooperatives. He said that due to this there will be no threat to the existence of camels in the coming days.
Shri Amit Shah said that the present government of Rajasthan has done a lot of work in a very short time. He said that earlier the entire state was plagued by paper leak cases, but the Rajasthan government has sent a strong message to the paper leak mafia by forming an SIT. At the Global Investment Summit, MoUs worth Rs 35 lakh crore were signed under the leadership of Chief Minister Bhajan Lal and work has also started on MoUs worth Rs 3 lakh crore. He said that the Value Added Tax (VAT) on petrol and diesel was reduced, LPG cylinder was given for Rs 450. Along with this, DPR of Yamuna was approved to bring water from Ram Jal Setu Link Project, Navnera Barrage, Tajewala Barrage and under Jal Jeevan Mission, tap water supply was started in many villages.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that in its 11-year tenure, the Modi government provided houses, toilets, electricity, gas, five kg free food grains, treatment up to five lakh rupees and free medicines to 60 crore poor people. He said that all these schemes are being implemented very well in Rajasthan. Shri Shah said that Chief Minister Shri Bhajan Lal has made Rajasthan one of the top states in the country in implementing all the initiatives of the Ministry of Cooperation and due to his efforts, cooperation has strengthened in Rajasthan.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Modi, the country has jumped from the 11th position to become the fourth largest economy in the world. PM Modi has worked to bring 27 crore people above the poverty line. He said that the biggest work done by Modi Ji is to secure the country. Home Minister said that during the previous government, the country was plagued by terrorist attacks. But when the attack took place in Uri, PM Modi did a surgical strike, when there was an attack in Pulwama, he did an Air Strike and in response to the attack in Pahalgam, under Operation Sindoor, we went inside Pakistan and blew up the hideouts of the terrorists. He said that a strong message has been given to the whole world that no one should mess with the citizens of India, the Indian Army and the Indian border, otherwise they have to face the consequences. By giving this message, Modi Ji has worked to make the dream of a prosperous, secure and developed India come true.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the Government of India and the Government of Rajasthan will together strengthen the cooperative movement in Rajasthan. He expressed hope that in the year 2047, when India celebrates the centenary of independence, the cooperative sector of Rajasthan will be at the first position in the entire country.
Shri Amit Shah said that the land of Rajasthan gave birth to brave warriors like Veer Rana Sanga, Maharana Pratap, Durgadas Rathore, Prithviraj Chauhan, Maharani Padmini, Panna Dhai and Bhamashah. He said that Rajasthan has an important contribution in the security of the country and a large number of people from here join the army. Remembering Param Vir Chakra awardee Nirmal Singh Sekhon on his birth anniversary, Shri Shah said that Nirmal Singh Sekhon displayed unparalleled valour and sacrifice to protect his motherland.