ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏନଏଲସିଆଇଏଲ୍‌ ନିମନ୍ତେ ନିବେଶ ଛାଡ଼କୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
16 JUL 2025 2:48PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର କ୍ୟାବିନେଟ୍ କମିଟି, ନବରତ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ (ସିପିଏସଇ) ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ପ୍ରଚଳିତ ନିବେଶ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀରୁ ଏନଏଲସି ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନଏଲସିଆଇଏଲ୍‌) ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଛାଡ଼କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ଏହି ରଣନୈତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏନଏଲସିଆଇଏଲ୍‌ କୁ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଲିକାନା ସହାୟକ କମ୍ପାନୀ, ଏନଏଲସି ଇଣ୍ଡିଆ ରିନିୱେବଲ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନଆଇଆରଏଲ୍) ରେ 7,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ଏହା ସହିତ ବିଦ୍ୟମାନ କ୍ଷମତା ଅଧୀନରେ ପୂର୍ବ ଅନୁମୋଦନର ଆବଶ୍ୟକତା ବିନା ଏନଆଇଆରଏଲ୍ କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ସିଧାସଳଖ କିମ୍ବା ଯୁଗ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି। ଏହି ନିବେଶକୁ ଜେଭି ଏବଂ ସହାୟକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ ସିପିଏସଇ ଦ୍ୱାରା ସାମଗ୍ରିକ ନିବେଶ ପାଇଁ ସାର୍ବଜନୀନ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଭାଗ (ଡିପିଇ) ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ 30% ନେଟ୍ ୱର୍ଥର ସୀମାରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଏନଏଲସିଆଇଏଲ୍‌ ଏବଂ ଏନଆଇଆରଏଲ୍ କୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ନମନୀୟତା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଏହି ଛାଡ଼ଗୁଡ଼ିକ 2030 ସୁଦ୍ଧା 10.11 ଜିଡବ୍ଲୁ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି (ଆରଇ) କ୍ଷମତା ବିକାଶ ଏବଂ 2047 ସୁଦ୍ଧା ଏହାକୁ 32 ସୁଦ୍ଧା କୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ଏନଏଲସିଆଇଏଲ୍‌ର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ 2047 ସୁଦ୍ଧା 32 ଜିଡବ୍ଲୁ କୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଏହି ଅନୁମୋଦନ ଏକ ନିମ୍ନ-କାର୍ବନ ଅର୍ଥନୀତି ଆଡକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ହାସଲ ପାଇଁ ସିଓପି26 ସମୟରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସହିତ ସମନ୍ୱିତ। ଦେଶ "ପଞ୍ଚାମୃତ" ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ 2070 ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ନିର୍ଗମନ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିର ଅଂଶ ଭାବରେ 2030 ସୁଦ୍ଧା 500 ଜିଡବ୍ଲୁ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ସଙ୍କଳ୍ପବଦ୍ଧ।
ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଦ୍ୟୁତ ଉପଯୋଗୀତା ଏବଂ ନବରତ୍ନ ସିପିଏସଇ ଭାବରେ, ଏନଏଲସିଆଇଏଲ୍‌ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଏହି ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏନଏଲସିଆଇଏଲ୍‌ ଏହାର ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ପୋର୍ଟଫୋଲିଓକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଜାତୀୟ ତଥା ବିଶ୍ୱ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏନଏଲସିଆଇଏଲ୍‌ 2 ଜିଡବ୍ଲୁ ର ମୋଟ ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତା ସହିତ ସାତଟି ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ସମ୍ପତ୍ତି ପରିଚାଳନା କରେ, ଯାହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କିମ୍ବା ବାଣିଜ୍ୟିକ କାର୍ଯ୍ୟ ନିକଟରେ ଅଛି। କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ସମ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ଏନଆଇଆରଏଲ୍ କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯିବ। ଏନଏଲସିଆଇଏଲ୍‌ ର ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପିତ ଏନଆଇଆରଏଲ୍, ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବିଡିଂରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସମେତ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରୁଛି।
ଏହି ଅନୁମୋଦନ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା, କୋଇଲା ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ 24x7 ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣର ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଏକ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଲିଡର ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ପରିବେଶଗତ ପ୍ରଭାବ ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମୟରେ - ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ - ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ ଏବଂ ସମନ୍ବିତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରାଯିବ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Union Cabinet Approves Investment Exemption for NLCIL to Accelerate Renewable Energy Growth
16 JUL 2025 2:48PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister, has approved a special exemption for NLC India Limited (NLCIL) from the prevailing investment guidelines applicable to Navratna Central Public Sector Enterprises (CPSEs). This strategic decision enables NLCIL to invest Rs.7,000 Crore in its wholly owned subsidiary, NLC India Renewables Limited (NIRL) and in turn NIRL investing in various projects directly or through formation of Joint Ventures, without the requirement of prior approval under the existing delegation of powers. This investment is further exempted from the 30% net worth ceiling stipulated by the Department of Public Enterprises (DPE) for overall investment by CPSEs in JVs and Subsidiaries providing NLCIL and NIRL greater operational and financial flexibility.
The exemptions aim to support NLCIL’s ambitious target of developing 10.11 GW of Renewable Energy (RE) capacity by 2030 and expanding this to 32 GW by 2047. The approval aligns with India’s commitments made during COP26 for transition toward a low-carbon economy and achieve sustainable development. The country has pledged to build 500 GW of non-fossil fuel energy capacity by 2030 as part of the “Panchamrit” goals and its long-term commitment to achieve Net Zero emissions by 2070.
As a significant power utility and Navratna CPSE, NLCIL is playing a pivotal role in this transition. Through this investment, NLCIL seeks to substantially expand its renewable energy portfolio and contribute meaningfully to national and global climate action objectives.
At present, NLCIL operates seven renewable energy assets with a total installed capacity of 2 GW, which are either operational or close to commercial operation. These assets will be transferred to NIRL pursuant to this Cabinet approval. NIRL, envisioned as the flagship platform for NLCIL’s green energy initiatives, is actively exploring fresh opportunities across the renewable energy sector, including participation in competitive bidding for new projects.
The approval is expected to reinforce India’s position as a green energy leader by reducing dependence on fossil fuels, lowering coal import, and enhancing reliability of 24x7 power supply across the country.
Beyond the environmental impact, this initiative is projected to generate significant employment—both direct and indirect—during the construction and operation phases, thereby benefiting local communities and supporting inclusive economic growth.