Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Union Cabinet Approves Investment Exemption for NLCIL to Accelerate Renewable Energy Growth
16 JUL 2025 2:48PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister, has approved a special exemption for NLC India Limited (NLCIL) from the prevailing investment guidelines applicable to Navratna Central Public Sector Enterprises (CPSEs). This strategic decision enables NLCIL to invest Rs.7,000 Crore in its wholly owned subsidiary, NLC India Renewables Limited (NIRL) and in turn NIRL investing in various projects directly or through formation of Joint Ventures, without the requirement of prior approval under the existing delegation of powers. This investment is further exempted from the 30% net worth ceiling stipulated by the Department of Public Enterprises (DPE) for overall investment by CPSEs in JVs and Subsidiaries providing NLCIL and NIRL greater operational and financial flexibility.
The exemptions aim to support NLCIL’s ambitious target of developing 10.11 GW of Renewable Energy (RE) capacity by 2030 and expanding this to 32 GW by 2047. The approval aligns with India’s commitments made during COP26 for transition toward a low-carbon economy and achieve sustainable development. The country has pledged to build 500 GW of non-fossil fuel energy capacity by 2030 as part of the “Panchamrit” goals and its long-term commitment to achieve Net Zero emissions by 2070.
As a significant power utility and Navratna CPSE, NLCIL is playing a pivotal role in this transition. Through this investment, NLCIL seeks to substantially expand its renewable energy portfolio and contribute meaningfully to national and global climate action objectives.
At present, NLCIL operates seven renewable energy assets with a total installed capacity of 2 GW, which are either operational or close to commercial operation. These assets will be transferred to NIRL pursuant to this Cabinet approval. NIRL, envisioned as the flagship platform for NLCIL’s green energy initiatives, is actively exploring fresh opportunities across the renewable energy sector, including participation in competitive bidding for new projects.
The approval is expected to reinforce India’s position as a green energy leader by reducing dependence on fossil fuels, lowering coal import, and enhancing reliability of 24x7 power supply across the country.
Beyond the environmental impact, this initiative is projected to generate significant employment—both direct and indirect—during the construction and operation phases, thereby benefiting local communities and supporting inclusive economic growth.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা রিন্যুএবল ইনর্জীগী গ্রোথ খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা NLCILগীদমক ইনভেস্তমেন্ত একজেম্পসন অয়াবা পীখ্রে
16 JUL 2025 2:48PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেবিনেৎ কম্মিতী ওন ইকনোমিক এফিয়র্সনা নবরতনা সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর এন্তরপ্রাইজেস (CPSEশিং)দা চৎনগদবা হৌজিক লৈরিবা ইনভেস্তমেন্তগী চৎন-কাংলোনশিং অসিদগী NLC ইন্দিয়া লিমিতেদ (NLCIL)গীদমক অখন্নবা একজেম্পসন অমা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী স্ত্রেতেজিক ওইবা ৱারেপ অসিনা NLCILনা মাগী মপুং ফানা মপু ওইবা সবসিদিয়রী, NLC ইন্দিয়া রিন্যুএবলস লিমিতেদ (NIRL) দা লুপা করোর 7,000 ইনভেস্ত তৌবা ঙমহল্লি অমসুং মসিগী মহৈ ওইনা পাৱর্সকী হৌজিক লৈরিবা দেলিগেসনগী মখাদা মাংজৌননা অয়াবা লৌবগী মথৌ তাদনা NIRLনা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিংদা হকথেংননা নৎত্রগা জোইন্ত ভেঞ্চরশিং শেমদুনা ইনভেস্ত তৌবা ঙমহল্লি। মসিগী ইনভেস্তমেন্ত অসিদি দিপার্তমেন্ত ওফ পব্লিক ইন্তর্প্রাইজেস (DPE) না JVশিং অমসুং সবসিদিয়রীশিংদা CPSEশিংনা অপুনবা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগীদমক লেপ্লিবা নেৎ ৱার্থ সিলিংগী চাদা 30গী মখা তানা একজেম্প তৌরি অমসুং NLCIL অমসুং NIRLদা ওপরেস্নেল অমসুং ফাইনান্সিএল ফ্লেক্সিবিলিতী হেনগৎহল্লি।
2030 ফাওবদা রিন্যুএবল ইনর্জী (RE) গী কেপাসিতী 10.11GW শেমগৎনবা অমসুং 2047 ফাওবদা মসি 32GW ওইহন্নবা NLCILগী এম্বিসিয়স ওইবা পান্দমদা মতেং পাংনবা একজেম্পশিং অসিনা পান্দম থম্লি। অয়াবা অসি লো-কার্বোন ইকনোমী অমদা ওন্থোক্নবা অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত পুরক্নবা COP26কী মনুংদা ভারতনা “পঞ্চঅমৃত”কী পান্দমশিংগী শরুক ওইনা অমসুং লৈবাক অসিনা 2070 ফাওবগী মনুংদা নন-ফোসিল ফ্যুএল ইনর্জী কেপাসিতী 500GW শেমগৎনবা মতম শাংলবা ফিরেপ অসিগা চুন্নৈ।
মরুওইবা পাৱর য়ুতিলিতী অমসুং নবরত CPSE অমা ওইনা, NLCILনা অহোংবা অসিদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ইনভেস্তমেন্ত অসিগী খুত্থাংদা, NLCILনা রিন্যুএবল ইনর্জী পোর্তফোলিও অসি চাউনা পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং নেস্নেল অমসুং গ্লোবেল ক্লাইমেৎ এক্সন ওবজেক্তিবশিংদা মশক থোক্না মতেং পাংনবা হোৎনরি।
হৌজিক্কী ওইনা, NLCILনা অপুনবা ইনস্তোল তৌরবা কেপাসিতী 2GWগী ওইবা রিন্যুএবল ইনর্জী এসেত তরেৎ ওপরেৎ তৌরি, মখোয় অসি ওপরেস্নেল ওইরে নত্ত্রগা কম্মর্সিএল ওপরেসনগী মনাক নক্না লৈরে। মসিগী এসেতশিং অসি মন্ত্রী-মন্দলগী অয়াবা মতুং ইন্না NIRLদা ত্রান্সফর তৌরগনি। NIRLনা NLCILগী গ্রীন ইনর্জী ইনিসিয়েতিবশিংগী ফ্লেগশিপ প্লেৎফোর্ম ওইহল্লিবা অসিনা অনৌবা প্রোজেক্তশিংগীদমক কম্পিতিতিব বিদিং তৌবদা শরুক য়াবা য়াওনা রিন্যুএবল ইনর্জী সেক্তরদা অনৌবা খুদোংচাবশিংবু এক্তিব ওইনা থিজিল্লি।
অয়াবা অসিনা ফোসিল ফ্যুএলশিংদা মখা পোনবা হন্থহন্দুনা, কোইলা পুশিল্লকপা হন্থহন্দুনা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা 24x7 পাৱর সপ্লাইগী থাজবা হেনগৎহন্দুনা গ্রীন ইনর্জীগী লুচিংবা অমা ওইনা ভারতকী থাক অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না পানরি।
এনভাইর্নমেন্তেল ইম্পেক্তকী মথক্তা, খোঙথাং অসিনা কন্সত্রক্সন অমসুং ওপরেসন ফেজশিংদা চাউনা থবক পীরগনি – হকথেংননা অমসুং নাকোইননা অনিমক্তা - হায়না পানরি, মসিনা লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি অমসুং ইনক্লুসিব ইকোনোমিক গ্রোথ শৌগৎলগনি।