বিত্ত মন্ত্ৰালয়
দেশজোৰা বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি অভিযানে লাভ কৰিছে উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি
২০২৫ চনৰ ১ জুলাইৰ পৰা দেশৰ বিভিন্ন জিলাত মুঠ ৪৩,৪৪৭টা শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে
প্ৰায় ১.৪ লাখ প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ধন যোজনাৰ নতুন একাউণ্ট খোলা হৈছে; তিনিখন জন সুৰক্ষা আঁচনিৰ অধীনত ৫.৪ লাখতকৈ অধিক নতুন অন্তৰ্ভুক্তি
15 JUL 2025 8:03PM by PIB Guwahati
বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ বিত্তীয় সেৱা বিভাগে (ডিএফএছ), প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ধন আঁচনি (পিএমজেডিৱাই), প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা আঁচনি (পিএমজেজেবিৱাই), প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা আঁচনি (পিএমএছবিৱাই) আৰু অটল পেঞ্চন যোজনা (এপিৱাই) দৰে ফ্লেগশ্বিপ আঁচনিসমূহৰ প্ৰসাৰক শক্তিশালী কৰিবলৈ ২০২৫ চনৰ ১ জুলাইৰ পৰা ২০২৫ চনৰ ৩০ ছেপ্টেম্বৰলৈকে তিনিমাহৰ বাবে দেশজোৰা অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। এই অভিযানে সকলো গাঁও পঞ্চায়ত (জিপি) আৰু নগৰীয়া স্থানীয় সংস্থা (ইউ এল বি)আদিক সামৰিলৈ এনে আঁচনিসমূহৰ ব্যাপক প্ৰসাৰৰ বাবে লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, যাতে প্ৰতিগৰাকী যোগ্য নাগৰিকে এই পৰিৱৰ্তনশীল আঁচনিসমূহৰ সুবিধাসমূহ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হয়।
২০২৫ চনৰ ১ জুলাইত এই অভিযান আৰম্ভ হোৱাৰ পৰৱৰ্তী দুসপ্তাহত মূল আঁচনিৰ অধীনত হিতাধিকাৰীৰ নামভৰ্তিৰ সুবিধা আৰু বিত্তীয় সাক্ষৰতা বৃদ্ধিৰ বাবে বিভিন্ন জিলাত মুঠ ৪৩,৪৪৭টা শিবিৰ অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। এই পৰ্যন্ত ৩১,৩০৫টা শিবিৰৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰতিবেদনো প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
চত্তীশগড়ৰ বালোদ গাঁও পঞ্চায়তত আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ অভিযান
মূল কাৰ্য্যকলাপসমূহ:
• একাউণ্ট খোলা:
• নতুন পিএমজেডিৱাই একাউণ্ট: ১,৩৯,২৯১
• নিষ্ক্ৰিয় একাউণ্টসমূহৰ বাবে কেৱাইচি (KYC) বিৱৰণৰ পুনৰ পৰীক্ষণ:
• পিএমজেডিৱাই একাউণ্ট: ৯৬,৩৮৩
• অন্যান্য ছেভিংছ একাউণ্ট: ১,০১,৭৭৮
• মনোনয়নৰ সবিশেষ আপডেট:
• পিএমজেডিৱাই একাউণ্ট: ৬৬,৪৯৪
• অন্যান্য হিচাপ: ৬৩,৪৮৯
• সামাজিক সুৰক্ষা আঁচনিৰ অধীনত নতুন অন্তৰ্ভুক্তি :
• প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনা (পিএমজেজেবিৱাই): ১,৮৩,২২৫
• প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনা (পিএমএছবিৱাই): ২,৮৮,৭১৪
• অটল পেঞ্চন যোজনা (এপিৱাই): ৬৭,৬৬৮
• পিএমজেজেবিৱাই আৰু পিএমএছবিৱাইৰ অধীনত নিষ্পত্তি কৰা দাবী: ১,৬৬৫
• ডিজিটেল প্ৰৱঞ্চনা সম্পৰ্কীয় সজাগতা, দাবী নকৰা জমা ধন লাভৰ উপায় আৰু উপলব্ধ অভিযোগ নিৰাময়ৰ বিষয়ে বিত্তীয় সাক্ষৰতা কাৰ্যসূচী।
অসমৰ কাৰ্বি আংলঙত বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ অভিযান
এই অভিযান ২০২৫ চনৰ ৩০ ছেপ্টেম্বৰলৈকে চলি থকাৰ কথা, ইয়াত প্ৰায় ২.৭০ লাখ গাঁও পঞ্চায়তত আৰু ইউএলবিক সামৰি লোৱা হৈছে । ইয়াত চৰকাৰৰ শেষ মাইললৈকে বিত্তীয় সবলীকৰণ নিশ্চিত কৰা আৰু আনুষ্ঠানিক বিত্তীয় সেৱাৰ সুবিধাৰ জৰিয়তে আৰ্থ-সামাজিক অন্তৰ্ভুক্তি বৃদ্ধিৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক সামৰি লোৱা হৈছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি (এফ আই) পদক্ষেপসমূহে আনুষ্ঠানিক বিত্তীয় সেৱাসমূহৰ সমতাপূৰ্ণ সুবিধা প্ৰদান কৰি অৰ্থনৈতিক তথা সামাজিকভাৱে দুৰ্বল সমাজৰ প্ৰান্তীয় সম্প্ৰদায়সমূহক সবলীকৰণৰ বাবে এক মূল স্তম্ভ হিচাপে কাম কৰিছে। এই পদক্ষেপসমূহে বেংকত পূৰ্বে কোনো একাউণ্ট নথকা ব্যক্তিসকলক মূলসুঁতিৰ বেংকিং পৰিসৰলৈ অনাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা হৈছে। যি পদক্ষেপে সৰ্বাংগীন আৰু বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক উন্নয়নক শক্তিশালী কৰি তুলিব।

Ministry of Finance
Nationwide Financial Inclusion Saturation Campaign sees a Significant Progress
A Total 43,447 camps organized across various districts in the country since 1st July 2025
Nearly 1.4 lakh new PM Jan Dhan Yojana accounts opened; More than 5.4 lakh new enrollments under three Jan Suraksha Schemes
15 JUL 2025 8:03PM by PIB Delhi
The Department of Financial Services (DFS), Ministry of Finance, launched a three-month nationwide saturation campaign, effective from 1st July 2025 to 30th September 2025 to bolster the outreach of flagship schemes such as Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY), Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), and Atal Pension Yojana (APY). This campaign seeks to achieve comprehensive coverage across all Gram Panchayats (GPs) and Urban Local Bodies (ULBs), ensuring that every eligible citizen is able to avail the intended benefits of these transformative schemes.
In the two weeks since the launch of the campaign on 1st July 2025, a total of 43,447 camps have been conducted across various districts to facilitate beneficiary enrolment under key schemes and promote financial literacy. The progress reports have been compiled for 31,305 camps thus far.
Financial inclusion campaign at Balod Gram Panchayat, Chattisgarh
Key Activities Undertaken:
• Account Opening:
• New PMJDY Accounts: 1,39,291
• Re-verification of Know Your Customer (KYC) details for inactive accounts:
• PMJDY Accounts: 96,383
• Other Savings Accounts: 1,01,778
• Update of Nomination Details:
• PMJDY Accounts: 66,494
• Other Accounts: 63,489
• Enrolment under Social Security Schemes:
• Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY): 1,83,225
• Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY): 2,88,714
• Atal Pension Yojana (APY): 67,668
• Claims settled under PMJJBY and PMSBY: 1,665
• Financial literacy programme on digital fraud awareness, access to unclaimed deposits & available Grievance redressal.
Financial inclusion campaign at Karbi Anglong, Assam
The campaign is scheduled to continue until 30th September 2025, covering approximately 2.70 lakh GPs and ULBs and embodies the Government’s commitment to ensuring last-mile financial empowerment and enhancing socio-economic inclusion through access to formal financial services.
The Government of India’s Financial Inclusion (FI) initiatives serve as a cornerstone for empowering economically and socially marginalized communities by facilitating equitable access to formal financial services. These initiatives are designed to bring unbanked individuals into the ambit of mainstream banking, thereby reinforcing inclusive and sustainable economic development.