ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଅଭିଯାନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି
୨୦୨୫ ଜୁଲାଇ ୧ ତାରିଖରୁ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ମୋଟ ୪୩,୪୪୭ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି
ପ୍ରାୟ ୧.୪ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଧନ ଯୋଜନା ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଛି; ତିନୋଟି ଜନ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୫.୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ନାମାଙ୍କନ ହୋଇଛି
15 JUL 2025 8:03PM by PIB Bhubaneswar
15.07.2025 : ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଆର୍ଥିକ ସେବା ବିଭାଗ (ଡିଏଫଏସ) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଧନ ଯୋଜନା (ପିଏମଜେଡିୱାଇ), ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଜେଜେବିୱାଇ), ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଏସବିୱାଇ), ଏବଂ ଅଟଳ ପେନସନ ଯୋଜନା (ଏପିୱାଇ) ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରସାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ 1 ଜୁଲାଇ 2025 ରୁ 30 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2025 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ତିନି ମାସିଆ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ (ଜିପି) ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା (ୟୁଏଲବି) ରେ ବ୍ୟାପକ କଭରେଜ୍ ହାସଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାଏ, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ନାଗରିକ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ପାଇପାରିବେ।
1 ଜୁଲାଇ 2025 ରେ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଯୋଗଦାନକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ମୋଟ 43,447 ଶିବିର କରାଯାଇଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 31,305 ଶିବିର ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ ସଂକଳନ କରାଯାଇଛି।
କରାଯାଇଥିବା ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ:
- ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା:
- ନୂତନ ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ: 1,39,291
- ନିଷ୍କ୍ରିୟ ଆକାଉଣ୍ଟ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଜାଣନ୍ତୁ (କେୱାଇସି) ବିବରଣୀର ପୁନଃଯାଞ୍ଚ:
- ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ: 96,383
- ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ଆକାଉଣ୍ଟ: 1,01,778
- ନାମାଙ୍କନ ବିବରଣୀର ଅପଡେଟ୍:
- ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଆକାଉଣ୍ଟ: 66,494
- ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟ: 63,489
- ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ:
- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଜେଜେବିୱାଇ): 1,83,225
- ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଏସବିୱାଇ): 2,88,714
- ଅଟଳ ପେନସନ ଯୋଜନା (ଏପିୱାଇ): 67,668
- ପିଏମଜେଜେବିୱାଇ ଏବଂ ପିଏମଏସବିୱାଇ ଅଧୀନରେ ସମାଧାନ ହୋଇଥିବା ଦାବି: 1,665
- ଡିଜିଟାଲ ଠକେଇ ସଚେତନତା, ଦାବି ହୋଇନଥିବା ଜମାର ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଉପରେ ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ।
ଏହି ଅଭିଯାନ 30 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2025 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିବ, ଯାହା ପ୍ରାୟ 2.70 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ୟୁଏଲବି କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆର୍ଥିକ ସେବାର ପ୍ରବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଶେଷ ମାଇଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିପାଦନ କରିବ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି (ଏଫଆଇ) ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଆର୍ଥିକ ସେବାର ସମାନ ପ୍ରବେଶକୁ ସହଜ କରି ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଭାବରେ ଉପେକ୍ଷିତ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ପରିସରରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସମନ୍ବିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ।

Ministry of Finance
Nationwide Financial Inclusion Saturation Campaign sees a Significant Progress
A Total 43,447 camps organized across various districts in the country since 1st July 2025
Nearly 1.4 lakh new PM Jan Dhan Yojana accounts opened; More than 5.4 lakh new enrollments under three Jan Suraksha Schemes
15 JUL 2025 8:03PM by PIB Delhi
The Department of Financial Services (DFS), Ministry of Finance, launched a three-month nationwide saturation campaign, effective from 1st July 2025 to 30th September 2025 to bolster the outreach of flagship schemes such as Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY), Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY), Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY), and Atal Pension Yojana (APY). This campaign seeks to achieve comprehensive coverage across all Gram Panchayats (GPs) and Urban Local Bodies (ULBs), ensuring that every eligible citizen is able to avail the intended benefits of these transformative schemes.
In the two weeks since the launch of the campaign on 1st July 2025, a total of 43,447 camps have been conducted across various districts to facilitate beneficiary enrolment under key schemes and promote financial literacy. The progress reports have been compiled for 31,305 camps thus far.
Financial inclusion campaign at Balod Gram Panchayat, Chattisgarh
Key Activities Undertaken:
• Account Opening:
• New PMJDY Accounts: 1,39,291
• Re-verification of Know Your Customer (KYC) details for inactive accounts:
• PMJDY Accounts: 96,383
• Other Savings Accounts: 1,01,778
• Update of Nomination Details:
• PMJDY Accounts: 66,494
• Other Accounts: 63,489
• Enrolment under Social Security Schemes:
• Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY): 1,83,225
• Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY): 2,88,714
• Atal Pension Yojana (APY): 67,668
• Claims settled under PMJJBY and PMSBY: 1,665
• Financial literacy programme on digital fraud awareness, access to unclaimed deposits & available Grievance redressal.
Financial inclusion campaign at Karbi Anglong, Assam
The campaign is scheduled to continue until 30th September 2025, covering approximately 2.70 lakh GPs and ULBs and embodies the Government’s commitment to ensuring last-mile financial empowerment and enhancing socio-economic inclusion through access to formal financial services.
The Government of India’s Financial Inclusion (FI) initiatives serve as a cornerstone for empowering economically and socially marginalized communities by facilitating equitable access to formal financial services. These initiatives are designed to bring unbanked individuals into the ambit of mainstream banking, thereby reinforcing inclusive and sustainable economic development.