ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରୋଜଗାର ମେଳାକୁ ସମ୍ବୋଧନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଆଜି ୫୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଏପରି ରୋଜଗାର ମେଳା ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଯୁବତୀ ସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ସ୍ଥାୟୀ ଚାକିରି ପାଇଛନ୍ତି। ଏବେ ଏହି ଯୁବକଯୁବତୀମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଭାରତରେ ଦୁଇଟି ଅସୀମିତ ଶକ୍ତି ଅଛି, ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଜନସଂଖ୍ୟା, ଅନ୍ୟଟି ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ର । ଅନ୍ୟ ଅର୍ଥରେ, ସର୍ବାଧିକ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ବୃହତ୍ତମ ଗଣତନ୍ତ୍ର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି, ଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନିକଟରେ ଅନୁମୋଦିତ ନୂତନ ଯୋଜନା - ଏମ୍ପ୍ଲୋୟମେଣ୍ଟ ଲିଙ୍କଡ୍ ଇନସେଣ୍ଟିଭ୍ ସ୍କିମ୍ (ନିଯୁକ୍ତି ସଂପର୍କିତ ପ୍ରେତ୍ସାହନ ଯୋଜନା) ସହିତ, ସରକାର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି, ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଆମର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ମିଶନ ମାନୁଫାକଚରିଂ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
12 JUL 2025 1:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଜଗାର ମେଳାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଏବଂ ସଂଗଠନରେ ୫୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ନବନିଯୁକ୍ତ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ଏହି ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ଦିନ। ସେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ସେବାରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଭିନ୍ନ ଭୂମିକା ସତ୍ତ୍ୱେ, ସେମାନଙ୍କର ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି "ନାଗରିକ ପ୍ରଥମ" ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଦେଶ ସେବା କରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅତୁଳନୀୟ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବାଧିକ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସହିତ, ଭାରତରେ ଘରୋଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଗଢ଼ିବାର ଅନନ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଶାଳ ଯୁବ ବାହିନୀ ଭାରତର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ସରକାର ଏହି ପୁଞ୍ଜିକୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମୃଦ୍ଧିର ଉତ୍ପ୍ରେରକରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସରେ ସ୍ଥିର ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଦୁଇ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ପାଞ୍ଚଟି ଦେଶ ଗସ୍ତ କରି ଫେରିଛି। ମୁଁ ଯେଉଁ ସବୁ ଦେଶ ଗସ୍ତ କରିଛି, ସେଠାରେ ମୁଁ ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତିର ଶକ୍ତିର ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖିଛି। ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିନାମା ଦେଶ ଏବଂ ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଔଷଧ, ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଶକ୍ତି ଏବଂ ବିରଳ ଖଣିଜପଦାର୍ଥ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବିଭିନ୍ନ ଚୁକ୍ତିନାମା ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, "ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଭାରତର ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।"
ଉଦୀୟମାନ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରେକ୍ଷାପଟ୍ଟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ନିଯୁକ୍ତିର ପ୍ରକୃତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ନବସୃଜନ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଗବେଷଣାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ସେ ଭାରତରେ ବିକାଶଲାଭ କରୁଥିବା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହା ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିଥାଏ। ସେ ନୂତନ ପିଢ଼ି ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗର୍ବ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା, ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ କିଛି ନୂତନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଦେଖି ଖୁସି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ନିକଟରେ, ସରକାର ଏମ୍ପ୍ଲୋୟମେଣ୍ଟ ଲିଙ୍କଡ୍ ଇନସେଣ୍ଟିଭ୍ ସ୍କିମ୍ (ନିଯୁକ୍ତି ସଂପର୍କିତ ପ୍ରେତ୍ସାହନ ଯୋଜନା) ନାମକ ଏକ ନୂତନ ଯୋଜନାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ, ସରକାର ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଥମ ଚାକିରି ପାଇଥିବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ୧୫୦୦୦ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବେ। "ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ, ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଚାକିରିର ପ୍ରଥମ ଦରମାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବେ। ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରାୟ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରାୟ . କୋଟି ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଗତିଶୀଳ କରିବା, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଦିଗରେ ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପ୍ରୟାସ ଯଥେଷ୍ଟ ଶକ୍ତି ହାସଲ କରିଛି। କେବଳ ପିଏଲଆଇ (ପ୍ରଡକ୍ସନ ଲିଙ୍କ୍ଡ ଇନସେଣ୍ଟିଭ୍) ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସାରା ଦେଶରେ ୧୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରସାର ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆଜି ଭାରତରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ପାଞ୍ଚ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ କେବଳ ରୁ ୪ଟି କାରଖାନା ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାଣ କରୁଥିଲା। ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ବରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଉତଥାନ ସଂପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନ ଉତ୍ପାଦନ .୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଟପିଯାଇଛି। ସେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ରେଳ ଇଞ୍ଜିନ ନିର୍ମାତା ଭାବରେ ଭାରତର ଉଦୟ ଏବଂ ରେଳ ଇଞ୍ଜିନ, ରେଳ କୋଚ୍ ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ କୋଚ୍ ରପ୍ତାନିରେ ଦେଶର ଦୃଢ଼ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ କ୍ଷେତ୍ର ମାତ୍ର ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବିଦେଶୀ ପୁ୍ଞ୍ଜିନିବେଶ ( ଏଫଡିଆଇ) ଆକର୍ଷିତ କରିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ନୂତନ କାରଖାନା, ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ରେକର୍ଡ ଯାନବାହାନ ବିକ୍ରୟ ହୋଇଛି।
ଭାରତର କଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପର ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସଂଗଠନ (ଆଇଏଲଓ) ଦ୍ୱାରା ଏକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ରିପୋର୍ଟକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୯୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସରକାରୀ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ପରିସରକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ କେବଳ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଲାଭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶେଷକରି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ବଡ଼ ପରିମାଣରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତାରିତ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯାହା ଅଧୀନରେ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣାଧୀନ ଅଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୧୨ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ଲମ୍ବର ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳିଛି, ଯେତେବେଳେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ବଟଲିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ବଣ୍ଟନ ନେଟୱାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ହଜାର ହଜାର ବଣ୍ଟନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଜନା, ଯାହା ଛାତ ଉପରେ ସୌରଶକ୍ତି ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପ୍ରତି ପରିବାରକୁ ୭୫,୦୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦାନ କରେ, ତାହା ପରିବାରର ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍ ହ୍ରାସ କରୁଛି ଏବଂ ଟେକ୍ନିସିଆନ୍, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ୍ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍ ଭାବରେ ତାଲିମ ଦେଇ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।"
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ . କୋଟି ମହିଳା ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିସାରିଛନ୍ତି। ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ, ବୀମା ସଖୀ, କୃଷି ସଖୀ ଏବଂ ପଶୁ ସଖୀ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମହିଳାଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ହକରମାନଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାର ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗର, କାରିଗର ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ, ଉପକରଣ ଏବଂ ଋଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସଶକ୍ତ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ଅନେକ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବିନା ଏପରି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରି ନଥାନ୍ତା। ଏହି କାରଣରୁ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଭାରତକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଣାଯାଉଛି ଯେଉଁଠାରେ ସମାନତାର ସ୍ତର ସର୍ବାଧିକ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ବିକାଶର ମହାଯଜ୍ଞ, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ନବନିଯୁକ୍ତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସମର୍ପଣ ସହିତ ଏହି ମିଶନକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ "ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭାବ" ନୀତି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅର୍ଥାତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଭଗବାନ ଭଳି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନୂତନ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଲୋକସେବାରେ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ଦେଶର ୪୭ଟି ସ୍ଥାନରେ ୧୬ତମ ରୋଜଗାର ମେଳା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏହି ରୋଜଗାର ମେଳା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ସାରା ଦେଶରେ ଆୟୋଜିତ ରୋଜଗାର ମେଳା ମାଧ୍ୟମରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ସାରା ଦେଶରୁ ମନୋନୀତ ନୂତନ କର୍ମଚାରୀମାନେ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଡାକ ବିଭାଗ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଆର୍ଥିକ ସେବା ବିଭାଗ, ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭାଗ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ବିଭିନ୍ନ ପଦବୀରେ ଯୋଗ ଦେବେ

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Rozgar Mela
Today, more than 51 thousand youths have been given appointment letters, Through such employment fairs, millions of young people have already secured permanent jobs in the Government , Now these young people are playing a significant role in nation-building: PM
The world acknowledges today that India possesses two infinite powers, One is demography, the other is democracy, In other words, the largest youth population and the largest democracy: PM
The ecosystem of startups, innovation, and research being built in the country today is enhancing the capabilities of the nation's youth: PM
The Government's focus is also on creating new employment opportunities in the private sector with the recently approved new scheme,the Employment Linked Incentive Scheme: PM
Today, one of India's greatest strengths is our manufacturing sector, A large number of new jobs are being created in manufacturing: PM
To boost the manufacturing sector, the Mission Manufacturing has been announced in this year's budget: PM
A report from the International Labour Organization - ILO states that over the past decade, more than 90 crore citizens of India have been brought under the ambit of welfare schemes: PM
Today, major global institutions like the World Bank are praising India, India is being ranked among the top countries with the highest equality in the world: PM
12 JUL 2025 1:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Rozgar Mela and distributed more than 51,000 appointment letters to newly appointed youth in various Government departments and organizations via videoconferencing today. Addressing the gathering, he emphasized that today marks the beginning of new responsibilities for these youth in different departments of the Government of India. He congratulated the young individuals on beginning their service in various departments, emphasizing that despite different roles, their common goal is national service, guided by the principle of "Citizen First."
The Prime Minister emphasized the unmatched strengths of India’s demographic and democratic foundations. He underlined that India, with the world’s largest youth population and the largest democracy, holds unique potential to shape the future both domestically and on the global stage. The Prime Minister noted that this vast youth power is India’s greatest capital, and the government is steadfast in its efforts to convert this capital into a catalyst for long-term prosperity.
“Just two days ago, I returned from a visit to five countries. In every nation I visited, the strength of India’s youth echoed strongly. The agreements signed during this tour will benefit Indian youth both within the country and abroad”, Shri Modi said. He further stated that the various agreements signed during this tour on critical sectors such as defence, pharmaceuticals, digital technology, energy, and rare earth minerals will create far-reaching benefits. “These initiatives will not only strengthen India's global economic standing but also generate meaningful opportunities for young Indians in both manufacturing and services”, Shri Modi added.
Addressing the evolving landscape of employment, the Prime Minister highlighted that the nature of jobs is undergoing rapid transformation in the 21st century. Emphasizing the importance of innovation, startups, and research, he spoke of the growing ecosystem in India that empowers young people to dream big. He shared his personal pride and confidence in the new generation, expressing joy at seeing youth stepping forward with ambition, vision, and a strong desire to create something new.
Shri Modi stated that the Government of India is also focusing on creating new employment opportunities in the private sector. Recently, the government has approved a new scheme called the Employment Linked Incentive Scheme. Under this scheme, the government will provide ₹15,000 to young individuals who get their first job in the private sector. “In other words, the government will contribute to the first salary of their first job.For this, the government has allocated a budget of approximately ₹1 lakh crore.This scheme is expected to help in the creation of about 3.5 crore new jobs”, Shri Modi added.
The Prime Minister emphasized the transformative power of India’s manufacturing sector in driving national growth, generating employment, and accelerating India’s journey toward becoming the world’s third-largest economy. The Prime Minister noted that in recent years there has been significant strengthening of the Make in India initiative. Through the PLI (Production Linked Incentive) scheme alone, more than 1.1 million jobs have been created across the country. There has been an unprecedented expansion in the mobile phone and electronics sector. “Today, electronics manufacturing in India is worth nearly ₹11 lakh crore, marking more than a fivefold increase over the past 11 years. Earlier, there were only 2 to 4 units manufacturing mobile phones in the country. Today, India is home to nearly 300 units related to mobile phone manufacturing, employing lakhs of young people”, Shri Modi stated.
The Prime Minister also spoke of India’s rise as a global leader in defence manufacturing, with output exceeding ₹1.25 lakh crore. He praised India’s emergence as the largest locomotive producer in the world, and the country's strong export performance in locomotives, rail coaches, and metro coaches. The automobile sector, he added, has attracted $40 billion in FDI in just five years, resulting in new factories, new job opportunities, and record vehicle sales.
The Prime Minister underscored the far-reaching impact of India’s welfare initiatives, citing a recent International Labour Organization (ILO) report which confirms that over 90 crore Indian citizens have been covered under government welfare schemes over the past decade. These schemes, he noted, are not limited to welfare benefits alone, but have played a crucial role in generating large-scale employment, particularly in rural India.
The Prime Minister elaborated on flagship programs such as the PM Awas Yojana, under which 4 crore permanent houses have been built and 3 crore more are under construction. The construction of 12 crore toilets under Swachh Bharat has led to employment for plumbers and construction workers, while over 10 crore LPG connections provided under the Ujjwala Yojana have driven expansion in bottling infrastructure and delivery networks, resulting in the creation of thousands of distribution centres and lakhs of new jobs.
“The PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, which offers over ₹75,000 per household for rooftop solar installations, is reducing household electricity bills and creating job opportunities for technicians, engineers, and solar panel manufacturers. Namo Drone Didi, has empowered rural women by training them as drone pilots”, Shri Modi added.
Shri Modi remarked that the country is also progressing with its mission to create 3 crore Lakhpati Didis, and 1.5 crore women have already achieved this milestone. Various schemes like Bank Sakhi, Bima Sakhi, Krishi Sakhi, and Pashu Sakhi have enabled women to find sustainable employment.He mentioned that the PM SVANidhi scheme has extended formal assistance to street vendors and hawkers, bringing millions into mainstream economic activity. Simultaneously, the PM Vishwakarma Scheme is revitalizing traditional artisans, craftsmen, and service providers through access to training, tools, and credit.
The Prime Minister emphasised that it is the impact of these numerous schemes that, in just the past ten years, 25 crore people have come out of poverty. “Without employment opportunities, such a transformation would not have been possible.This is why today, major global institutions like the World Bank are praising India. India is now being counted among the top nations in the world with the highest levels of equality”, Shri Modi stated.
The Prime Minister described the current phase as a Mahayagya of development, a national mission dedicated to poverty eradication and employment generation and called on the country’s youth and new government appointees to take this mission forward with renewed energy and dedication.
Concluding his address, the Prime Minister invoked the guiding ethos of "Nagrik Devo Bhava" of treating every citizen as divine, and extended his heartfelt congratulations and best wishes to the new appointees for a bright and meaningful future in public service.
Background
In line with the Prime Minister's commitment to accord highest priority to employment generation, the 16th Rozgar Mela will be held at 47 locations across the country. The Rozgar Mela will play a significant role in providing meaningful opportunities to the youth for their empowerment and participation in nation building. More than 10 lakh recruitment letters have been issued so far through the Rozgar Melas across the country.
The new recruits, selected from across the country, will be joining the Ministry of Railways, Ministry of Home Affairs, Department of Posts, Ministry of Health & Family Welfare, Department of Financial Services, Ministry of Labour & Employment among other departments and ministries.