প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নামিবিয়াৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক বঁটা-দা অৰ্ডাৰ অব দা মোষ্ট এনচিয়েণ্ট ৱেলৱিটচিয়া মিৰাবিলিছ প্ৰদানৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
10 JUL 2025 6:20AM by PIB Guwahati
মহামান্য ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়া,
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি,
প্ৰধানমন্ত্ৰী,
নামিবিয়াৰ সন্মানীয় মন্ত্ৰীসকল,
বিশিষ্ট অতিথিসকল,
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ পৰা নামিবিয়াৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক বঁটা-"দা অৰ্ডাৰ অৱ দা মোষ্ট এনচিয়েণ্ট ৱেলৱিটচিয়া মিৰাবিলিছ" লাভ কৰাটো মোৰ বাবে অপৰিসীম গৌৰৱ আৰু সন্মানৰ বিষয়।
মই ৰাষ্ট্ৰপতি, চৰকাৰ আৰু নামিবিয়াৰ জনসাধাৰণক আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ তৰফৰ পৰা মই এই সন্মান নম্রভাৱে গ্ৰহণ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
নামিবিয়াৰ "ৱেলৱিটচিয়া" উদ্ভিদ, যাৰ নামেৰে এই বঁটাৰ নামকৰণ কৰা হৈছে, ই কোনো সাধাৰণ উদ্ভিদ নহয়। এই উদ্ভিদ পৰিয়ালৰ বয়োজ্যেষ্ঠসকলৰ দৰে, যিসকলে সময়ৰ পৰিবৰ্তন দেখিছে। ই নামিবিয়াৰ জনসাধাৰণৰ সংগ্ৰাম, সাহস আৰু সংস্কৃতিৰ প্ৰতীক। ই ভাৰত আৰু নামিবিয়াৰ মাজৰ অটুট বন্ধুত্বৰ সাক্ষী।
আজি মই ইয়াৰ সৈতে জড়িত হৈ অপৰিসীম গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছো। নামিবিয়া আৰু ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ নিৰন্তৰ প্ৰগতি আৰু উন্নয়নৰ বাবে তথা আমাৰ অবিচ্ছেদ্য বন্ধুত্বৰ স্থায়ী শক্তিৰ বাবে মই এই বঁটা তেওঁলোকক উৎসৰ্গা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
কেৱল আমাৰ কঠিন সময়তহে আমি উপলব্ধি কৰিব পাৰো যে আমাৰ প্ৰকৃত বন্ধু কোন। ভাৰত আৰু নামিবিয়াই স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ দিনৰে পৰাই পৰস্পৰক সমৰ্থন কৰি আহিছে। আমাৰ বন্ধুত্ব ৰাজনীতিৰ ওপৰত আধাৰিত নহয়, কিন্তু আমাৰ অংশীদাৰী সংগ্ৰাম, সহযোগিতা আৰু গভীৰ পাৰস্পৰিক বিশ্বাসৰ ওপৰত আধাৰিত।
অংশীদাৰী গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু এক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ উমৈহতীয়া সপোনৰ দ্বাৰা আমাৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী হৈছে। সমাগত সময়ত আমি উন্নয়নৰ পথত একেলগে আগবাঢ়ি যাম।
বন্ধুসকল,
নামিবিয়া হৈছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ হীৰা উৎপাদকসকলৰ ভিতৰত অন্যতম। ভাৰতত সৰ্ববৃহৎ হীৰা পলিছিং উদ্যোগ আছে-সেয়াও মোৰ গৃহ ৰাজ্য গুজৰাটত! মই আত্মবিশ্বাসী যে ভৱিষ্যতে আমাৰ অংশীদাৰীত্ব এই হীৰাৰ দৰেই উজ্জ্বল হ'ব।
গতিকে আহক আমি একেলগে ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীৰ দীৰ্ঘায়ু আৰু সুস্বাস্থ্যৰ বাবে, নামিবিয়াৰ জনসাধাৰণৰ সুখ আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে তথা ভাৰত আৰু নামিবিয়াৰ মাজত দীৰ্ঘস্থায়ী বন্ধুত্বৰ বাবে শুভেচ্ছা জনাও।
ধন্যবাদ

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s acceptance speech during the conferment of Namibia's highest civilian award - The Order of the Most Ancient Welwitschia Mirabilis
10 JUL 2025 6:20AM by PIB Delhi
Your Excellency Madam President,
Vice President,
Prime Minister,
Honourable Ministers of Namibia,
Distinguished guests,
It is a matter of immense pride and honour for me to receive Namibia’s highest civilian award - "The Order of the Most Ancient Welwitschia Mirabilis”, from the President.
I extend my heartfelt gratitude to the President, the Government, and the people of Namibia. I humbly accept this honour on behalf of 140 crore Indians.
Friends,
The "Welwitschia” plant of Namibia, after which this award has been named, is no ordinary plant. It is like the elders of the family, who have seen times change. It is a symbol of the struggles, courage and culture of the Namibian people. It is a witness to the unwavering friendship between India and Namibia.
And today, I feel immense pride to be associated with it. I dedicate this award to the people of Namibia and India; to their continued progress and development; and to the enduring strength of our unbreakable friendship.
Friends,
It is only in our difficult times, that we realise who our true friends are. India and Namibia have supported each other since the days of their freedom struggles. Our friendship isn’t based on politics, but on our shared struggles, cooperation, and deep mutual trust.
Our bond has been strengthened by our shared democratic values and common dreams of a brighter future. In the times ahead, we will continue to walk together, hand-in-hand, on the path of development.
Friends,
Namibia is one of the world's largest diamond producers. And India has the largest diamond polishing industry - that too in my home state of Gujarat! I’m confident that in the future, our partnership will shine just as brightly as these diamonds.
So let us come together and extend our good wishes for the President’s long life and good health, for the happiness and prosperity of the people of Namibia, and for the long-lasting friendship between India and Namibia.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.