প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নমিবিয়াগী খ্বাইদগী ৱাংবা সিভিলিয়ন এৱার্দ – দি ওর্দর ওফ দি মোস্ত এন্সিএন্ত ৱেল্ৱিতছিয়া মিরাবিলিস লৌবদা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
10 JUL 2025 6:20AM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী মেদাম রাস্ত্রপতি,
উপ রাস্ত্রপতি,
প্রধান মন্ত্রী,
নমিবিয়াগী ইকাই খুম্নরবা মন্ত্রীশিং,
মশক নাইরবা গেস্তশিং,
নামিবিয়াগী খ্বাইদগী ৱাংবা সিভিলিয়ন এৱার্দ - "ওর্দর ওফ দি মোস্ত এন্সিএন্ত ৱেল্ৱিৎছিয়া মিরাবিলিস" অসি রাস্ত্রপতিদগী ফংজবা অসি ঐহাক্কীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাই অমসুং ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি।
ঐহাক্না রাস্ত্রপতি, সরকার অমসুং নামিবিয়াগী মীয়ামদা থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ভারত মচা করোর 140গী মায়কৈদগী ঐহাক্না ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
এৱার্দ অসিগী মমিং থোনখিবা নামিবিয়াগী "ৱেল্বিৎছিয়া" পাম্বী অসি অচম্বা পাম্বী নত্তে। মসি মতমগী অহোংবা উবা ফংলবা ইমুং অমগী অহলশিংগা মান্নৈ। মসি নামিবিয়াগী মীয়ামগী লান্থেং, থৌনা অমসুং কলচরগী খুদম অমনি। মসি ভারত অমসুং নামিবিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবগী খুদম অমনি।
অমসুং ঙসিদি, মসিগা মরী লৈনবদা ঐহাক চাউথোকচবা ফাওই। ঐহাক্না এৱার্দ অসি নামিবিয়া অমসুং ভারতকী মীয়ামদা; মখোয়গী লেপ্তনা খুমাং চাউশিনবা অমসুং চাউখৎপা; অমসুং ঐখোয়গী থোইদোক হেন্দোকপা মরুপ-মপাং ওইবগী অচেৎপা মরীদা কত্থোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী অশেংবা মরুপশিং অদু কনানো হায়বদু ঐখোয়না খঙবা ঙমগদবা অসি অৱাবা মতমদা খক্তনি। ভারত অমসুং নামিবিয়ানা মখোয়গী নীংতম লানগী মতমদগী অমনা অমবু শৌগৎলি। ঐখোয়গী মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি রাজনিতীদা য়ুম্ফম ওইদে, অদুবু ঐখোয়গী শরুক য়ামিন্নরিবা লান্থেং, মতেং পীনবা অমসুং অমনা অমবু থাজবা থম্বদা য়ুম্ফম ওইরি।
ঐখোয়গী মরী অসি ঐখোয়গী মান্নবা দেমোক্রেসী ভেল্যুশিং অমসুং হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগী মান্নবা মঙলানশিংনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা, ঐখোয়না চাউখৎপগী লম্বীদা খুৎশম্নদুনা পুন্না চৎমিন্নগনি।
মরুপশিং,
নামিবিয়া অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দাইমন্দ পুথোকপা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমনি। অমসুং ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা দাইমন্দ পোলিসিং ইন্দস্ত্রী লৈ - মদুসু ঐগী য়ুম ওইরিবা গুজরাতকী রাজ্যদা লৈ! ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি তুংলমচৎতা, ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসিনা হায়রিবা দাইমন্দশিং অসিগুম্না মঙাল থোক্কনি।
মরম অদুনা ঐখোয় পুনশিল্লসি অমসুং রাস্ত্রপতিনা পুন্সি শাংনা অমসুং হকচাং ফনা লৈনবা, নামিবিয়াগী মীয়ামগী নুংঙাইবা অমসুং য়াইফবা ওইনবা অমসুং ভারত অমসুং নামিবিয়াগী মরক্তা লৈরিবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি মতম শাংনা চৎনবগীদমক ঐখোয়গী য়াইফ-মঙ্গোল পীরসি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা – মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোকনি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s acceptance speech during the conferment of Namibia's highest civilian award - The Order of the Most Ancient Welwitschia Mirabilis
10 JUL 2025 6:20AM by PIB Delhi
Your Excellency Madam President,
Vice President,
Prime Minister,
Honourable Ministers of Namibia,
Distinguished guests,
It is a matter of immense pride and honour for me to receive Namibia’s highest civilian award - "The Order of the Most Ancient Welwitschia Mirabilis”, from the President.
I extend my heartfelt gratitude to the President, the Government, and the people of Namibia. I humbly accept this honour on behalf of 140 crore Indians.
Friends,
The "Welwitschia” plant of Namibia, after which this award has been named, is no ordinary plant. It is like the elders of the family, who have seen times change. It is a symbol of the struggles, courage and culture of the Namibian people. It is a witness to the unwavering friendship between India and Namibia.
And today, I feel immense pride to be associated with it. I dedicate this award to the people of Namibia and India; to their continued progress and development; and to the enduring strength of our unbreakable friendship.
Friends,
It is only in our difficult times, that we realise who our true friends are. India and Namibia have supported each other since the days of their freedom struggles. Our friendship isn’t based on politics, but on our shared struggles, cooperation, and deep mutual trust.
Our bond has been strengthened by our shared democratic values and common dreams of a brighter future. In the times ahead, we will continue to walk together, hand-in-hand, on the path of development.
Friends,
Namibia is one of the world's largest diamond producers. And India has the largest diamond polishing industry - that too in my home state of Gujarat! I’m confident that in the future, our partnership will shine just as brightly as these diamonds.
So let us come together and extend our good wishes for the President’s long life and good health, for the happiness and prosperity of the people of Namibia, and for the long-lasting friendship between India and Namibia.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.