ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୧ ଜୁଲାଇରୁ ୩୦ ସପ୍ଚେମ୍ବର ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ପୌରସଂସ୍ଥା ସ୍ତରରେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ପାଇଁ ୩ ମାସିଆ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଆର୍ଥିକ ସେବା ବିଭାଗ
ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ବୟସ୍କଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମଜେଡିଓ୍ବାଇ ଅଧୀନରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା; ପିଏମଜେଜେବିଓ୍ବାଇ, ପଏମଏସବିଓ୍ବାଇ, ଏପିଓ୍ବାଇ ଅଧିନରେ ପଂଜୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା; ଅଭିଯାନର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ ଠକେଇ ନିବାରଣ ପାଇଁ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
01 JUL 2025 6:38PM by PIB Bhubaneswar
ଆର୍ଥିକ ସେବା ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ପୌରସଂସ୍ଥା ସ୍ତରରେ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ୩୩ଟି ସ୍ଥାନରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଜନପ୍ରତିନିଧି, ରାଜ୍ୟ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ଏସଏଲବିସି ସଂଯୋଜକ, ବ୍ୟାଙ୍କର ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଗୁଜରାଟରେ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଭାବରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅଭିଯାନ ୦୧.୦୭.୨୦୨୫ ରୁ ୩୦.୦୯.୨୦୨୫ (୩ ମାସ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ, ଯାହା ଦେଶର ସମସ୍ତ ୨.୭୦ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ପୌରସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ। ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ:
କ) ସମସ୍ତ ସଞ୍ଚୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାଧାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପୁନଃ କେୱାଇସି (ଯେଉଁଠାରେ ବାକି ରହିଛି)
ଖ) ପିଏମଜେଡିୱାଇ ଅଧୀନରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ବୟସ୍କଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲିବା ।
ଗ) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଜେଜେବିୱାଇ), ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଏସବିୱାଇ) ଏବଂ ଅଟଳ ପେନସନ ଯୋଜନା (ଏପିୱାଇ) ରେ ପଂଜୀକରଣ ।
ଘ) ଡିଜିଟାଲ ଠକେଇର ନିବାରଣ, ଦାବି କରାଯାଇନଥିବା ଜମାରାଶି ପ୍ରାପ୍ତିର ଉପାୟ ଏବଂ ଅଭିଯୋଗ ନିରାକରଣ ଉପରେ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ।
ଙ) ଖାତାଗୁଡ଼ିକରେ ନାମାଙ୍କନ ଅପଡେଟ୍ କରିବାର ସୁବିଧା (ଯେଉଁଠାରେ ବାକି ରହିଛି) ।
ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଅଭିଯାନର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୨୦୮୭ଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଶିବିର ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ଦେଶବ୍ୟାପୀ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କଠାରୁ ଶିବିରଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିଥିଲା।

Ministry of Finance
DFS launches 3 months campaign for Saturation of Financial Inclusion (FI) Schemes at Gram Panchayat (GP) & Urban Local Body (ULB) level in all districts from 01.07.2025 to 30.09.2025
Opening of bank accounts for unbanked adults under PMJDY; increasing enrolments under PMJJBY, PMSBY, APY; Awareness sessions on digital fraud prevention, among others key goals of the campaign
01 JUL 2025 6:38PM by PIB Delhi
A nationwide campaign has been launched by Department of Financial Services for the saturation of Financial Inclusion (FI) schemes at the Gram Panchayat (GP) & Urban Local Body (ULB) level today. The launch events were organized at 33 locations across the country. The event witnessed participation from public representatives, State Government officials, SLBC Conveners, Bankers and beneficiaries. In Gujarat, the Chief Minister graced the event virtually.
Financial inclusion Campaign at Delhi
The campaign will run from 01.07.2025 to 30.09.2025 (3 months) covering all 2.70 lakh GPs & ULBs in the country. During this period campaign will cover following activities:
1. Re-KYC of all saving bank account holders (wherever due)
2. Opening of bank accounts for unbanked adults under PMJDY
3. Enrolments under Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY) and Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) and Atal Pension Yojna (APY)
4. Awareness sessions on digital fraud prevention and ways to access unclaimed deposit & grievance redressal
5. Facility of updating nomination in accounts (wherever pending)
Financial inclusion Campaign at Bargarh, Odisha
On 1st day of the saturation campaign, camps were held in 2087 GPs across the country. The camps received warm response from the beneficiaries nationwide.