ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ-୨୦୨୫ ପାଳନ ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଏକ "ମନ୍ଥନ ବୈଠକ" ରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ "ମନ୍ଥନ ବୈଠକ" ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ସମବାୟ ହେବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ବ୍ୟବହାର ହେବା ଆବଶ୍ୟକ
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ମୋଦୀ ସରକାର
ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରୁ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ସମବାୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଅନୁଷ୍ଠାନ ତ୍ରିଭୁବନ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଯୋଡିହେବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେଠାରେ ରହିବ
ଜାତୀୟ ସମବାୟ ନୀତି ଶୀଘ୍ର ଘୋଷଣା କରାଯିବ, ଏହାର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ନୀତି ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ହେବ
ରାଜ୍ୟର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ମିଶି ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ପୃଥିବୀର ଉତ୍ତମ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ
30 JUN 2025 8:18PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ-୨୦୨୫ ପାଳନ ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଏକ "ମନ୍ଥନ ବୈଠକ" ରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଏହି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। "ମନ୍ଥନ ବୈଠକ" ର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହି ବୈଠକରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଏବଂ ସାରା ଦେଶର ସମବାୟ ବିଭାଗର ସଚିବମାନେ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ମନ୍ଥନ ବୈଠକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଭାରତରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଚାଲୁଥିବା ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସମୀକ୍ଷା, ସଫଳତାର ଆକଳନ ଏବଂ ସମବାୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗତିଶୀଳ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ଦେଶରେ ବହୁ ପୁରୁଣା ସମବାୟ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ସହିତ ଏକ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ଆସିବା ପରେ ଦେଶରେ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ନୂତନ ଦୃଶ୍ୟପଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୬୦-୭୦ କୋଟି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦ ବର୍ଷର ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଏହି କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ପାନୀୟ ଜଳ, ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ଇତ୍ୟାଦି ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଏବେ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପୁଞ୍ଜି ନାହିଁ ଏବଂ ଏହି କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ପୁଞ୍ଜିରେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ ହେଉଛି ସମବାୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଭଳି ୧୪୦ କୋଟି ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ-ଜିଡିପି ଏବଂ ଜିଏସଡିପିର ବିକାଶ ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସମବାୟ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନାହିଁ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ୪ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବହୁତ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆମକୁ ସମବାୟକୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାକୁ ହେବ, କାରଣ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ମନ୍ଥନ ଦ୍ୱାରା କେବଳ ସେତେବେଳେ ଭଲ ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ନିଜ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ୬୦ଟି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଡାଟାବେସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଯାହା ସାହାଯ୍ୟରେ ଆମେ ଖାଲି ସ୍ଥାନ ଖୋଜି ପାଇ ପାରିବା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଡାଟାବେସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ, ରାଜ୍ୟ, ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ତହସିଲ ସ୍ତରର ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ମିଳିତ ଭାବେ ଦେଖିପାରିବେ ଯେ କେଉଁ ରାଜ୍ୟର କେଉଁ ଗ୍ରାମରେ ଗୋଟିଏ ବି ସମବାୟ ସମିତି ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଏପରି କୌଣସି ଗ୍ରାମ ରହିବ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ବି ସମବାୟ ସମିତି ନଥିବ ଏବଂ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସମବାୟ ଡାଟାବେସ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ବିଭାଜନ ପଛରେ ୩ ଟି ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମୟକ୍ରମେ ଆମେ ଆଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିନାହୁଁ, ଯାହାକୁ ଏବେ ମୋଦୀ ସରକାର ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆମେ ସମବାୟର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଯୋଡ଼ିଲୁ ନାହିଁ କିମ୍ବା ସମୟ ସହିତ ବଦଳିଲୁ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ସମବାୟରେ ସମସ୍ତ ନିଯୁକ୍ତି ପାରିବାରିକ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ତ୍ରିଭୁବନ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବିଚାର କରାଯାଇଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ସମବାୟ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ତ୍ରିଭୁବନ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସହିତ ଯୋଡିହେବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ତାଲିମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମଗ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତ୍ରିଭୁବନ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ହେବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ନୀତିର ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ ହେବ ଯାହା ୨୦୨୫ ରୁ ୨୦୪୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଜାତୀୟ ସମବାୟ ନୀତିର ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ସମବାୟ ନୀତି ସେଠାକାର ସମବାୟର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନୁସାରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହେବ। ତା "ହେଲେ ହିଁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ଏକ ଆଦର୍ଶ ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶୃଙ୍ଖଳା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହି ଆଦର୍ଶ ଅଧିନିୟମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨ ଲକ୍ଷ ପାକ୍‍ସ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫-୨୬ ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଫେବୃଆରୀ ମାସରେ ହିଁ ସମାପ୍ତ ହେବା ଉଚିତ, ତେବେ ହିଁ ଆମେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ୨ ଲକ୍ଷ ପାକ୍‍ସ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିପାରିବା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ କ୍ରେଡିଟ୍ ସୋସାଇଟି ଉପରେ ଆମକୁ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଆମେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଅଧିନିଯ଼ମ ଅଧୀନରେ ଆଣିଛୁ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ମଧ୍ୟ ଉଦାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରି ଆମର ଅନେକ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଅବଶିଷ୍ଟ ସମସ୍ୟା କେବଳ ସେତେବେଳେ ଦୂର ହୋଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବ୍ୟାଙ୍କର ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ କର୍ମଚାରୀ ନିଯୁକ୍ତି କରିବୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। କ୍ରେଡିଟ୍ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ କୋଅପରେଟିଭ୍ ବ୍ୟାଙ୍କର ପରିଚାଳନାରେ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ଜନତା ତଥା ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମବାୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଗୁଜୁରାଟରେ ଏକ ବହୁତ ଭଲ ଏବଂ ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଜାତୀୟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମବାୟର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମବାୟର ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଏହି ବୈଠକରେ ସମବାଯୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଯାହା ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ, ନୀତିଗତ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ରଣନୀତିର ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ବିନିମୟକୁ ସୁଗମ କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ 'ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି "ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରତି ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଏହି ବୈଠକରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ହାସଲ କରିବାରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲା।
ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନାର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ୨ ଲକ୍ଷ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମବାୟ ସମିତି (ଏମ୍-ପାକ୍‍ସ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସେବା ବିତରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଅଗ୍ରଗତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ଏହି ବୈଠକରେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପ୍ରତିନିଧିମାନେ "ସମବାୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଧୀନରେ "ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମବାୟ ବର୍ଷ ୨୦୨୫" ରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ତିନୋଟି ନବଗଠିତ ଜାତୀୟ ବହୁ-ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି-ଜାତୀୟ ସମବାୟ ରପ୍ତାନି ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିଇଏଲ), ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଜୈବିକ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିଓଏଲ) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବିହନ ସମବାୟ ସମିତି ଲିମିଟେଡ୍ (ବିବିଏସଏସଏଲ) ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଦୁଗ୍ଧ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ୨.୦ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଧୀନରେ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟରେ ଡାଲି ଏବଂ ମକା କ୍ରୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀଯ଼ ନୀତିଗତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ପ୍ରମୁଖ ଡିଜିଟାଲ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଦକ୍ଷେପ ଯେପରିକି ପାକ୍‍ସ ଏବଂ ପଞ୍ଜିକୃତ ସମବାୟ ସମିତି (ଆରସିଏସ) କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଡାଟାବେସର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନିଯୁକ୍ତି ଉପକରଣ ଭାବରେ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିବା ଅନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ତ୍ରିଭୁବନ ସମବାୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ତାଲିମ ଏବଂ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଏସଟିସିବିଏସ୍) ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଡିସିସିବିଏସ୍) ପାଇଁ ସାଧାରଣ ସେବା ଯ଼ୁନିଟ୍ (ଏସ୍ଏସ୍ଇ) ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ବୃହତ୍‍ ସଂଗଠନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ବୈଠକର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ଭାରତର ସମବାୟ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ସମବାୟ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ସାମୂହିକ ବିକାଶର ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସହଭାଗୀ ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଛି।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chairs a "Manthan Baithak” with Cooperation Ministers of all States and UTs to commemorate the ‘International Year of Cooperatives 2025’ in New Delhi
The "Manthan Baithak” with Cooperation Ministers of States / UTs is a significant step towards strengthening the cooperative sector
The Modi government aims to have cooperatives in every village in the next 5 years, for this the national cooperative database should be used
The Modi government ensured changes in laws, expansion of activities in the cooperative sector
At least one cooperative training institute from each state should be affiliated with the Tribhuvan Sahkari University, and the entire cooperative training system of the state should be managed through it
The National Cooperative Policy will be announced soon, under which each state's policy will be formulated according to local needs
State Cooperation Ministers should work together with Agriculture Ministers to promote natural farming, so that both public health and the well-being of the Earth are ensured
30 JUN 2025 8:18PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today chaired a "Manthan Baithak" with the Ministers of Cooperation of all States and Union Territories in New Delhi. The event marks the celebration of International Year of Cooperatives (IYC) 2025. The meeting was organized by the Ministry of Cooperation, Government of India. The successful organization of the "Manthan Baithak" is a significant step towards strengthening the cooperative sector. The Ministers of Cooperation, Additional Chief Secretaries, Principal Secretaries, and Secretaries of Cooperative Departments from across the country enthusiastically participated in the meeting. The purpose of the Manthan Baithak is to review ongoing schemes to strengthen the cooperative movement in India, assess achievements, and provide a dynamic platform to promote collaboration.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that Prime Minister Shri Narendra Modi established the Ministry of Cooperation with the objective of reviving the long-standing tradition of cooperation in the country while also keeping the present perspectives in mind. He said that social change and a new landscape of development have emerged in the country since the Narendra Modi government came into power. He mentioned that around 60 to 70 crore people in India lacked even the basic facilities and were living for generations in scarcity. He said that within the 10-year period from 2014 to 2024, the Modi government fulfilled the dreams of these crores of people by providing them with housing, toilets, drinking water, food grains, healthcare, gas cylinders, and other facilities. Shri Shah further said that these people now want to improve their lives further by becoming entrepreneurs, but they lack the initial capital, and the only way for them to do some significant work with their small amounts of capital is through cooperation. He emphasized that for a country like India with a population of 140 crore, two things are extremely important — the growth of GDP and GSDP, as well as the creation of jobs for all 140 crore people. He said that cooperation is the only option for generating employment for every individual in the country, which is why the Ministry of Cooperation was established four years ago with great foresight. Shri Shah said that with sensitivity, cooperation must be revitalized for the welfare of millions of small farmers and rural people in the country because there are immense opportunities in this sector.
Shri Amit Shah said that the purpose of this reflection and brainstorming can only be fulfilled if all 140 crore people of the country get employment and live their lives with hard work, and to make this successful, the Government of India has taken 60 initiatives. He said that one important initiative among these is the creation of the National Cooperative Database, which will help identify gaps. He explained that this National Cooperative Database has been created so that cooperative institutions at the national, state, district, and tehsil levels can collectively see which villages in which states do not have even a single cooperative institution. Shri Shah said that the Modi government’s goal is that within the next five years, there should not be a single village in the country without a cooperative, and the cooperative database should be used to achieve this goal.
Union Minister of Cooperation said that there are three main reasons behind the weakening of the cooperative movement in India. He said that over time, the laws were not changed, which the Modi government has now amended. He added that the cooperative activities were neither expanded nor adapted with time. He mentioned that earlier, recruitments in cooperatives used to be based on nepotism, which is why the idea of the Tribhuvan Sahkari University (TSU) was conceived.
Union Minister of Cooperation urged that every state should have at least one cooperative training institution affiliated with the Tribhuvan Sahkari University, and that the entire holistic system of cooperative movement training in the state should be conducted through the Tribhuvan Sahkari University. Shri Shah said that very soon, the National Cooperative Policy will also be announced, which will be effective from 2025 to 2045, i.e., approximately until the centenary of India’s independence. He said that under the National Cooperative Policy, each state’s cooperative policy will be formulated according to the cooperative conditions of that state and specific goals will be set. He said only then will we be able to become an ideal cooperative state by the centenary of independence. Shri Shah said that every state should announce its cooperative policy before January 31, 2026. He further said that bringing discipline, innovation, and transparency to the cooperative sector across the country will be achieved through the Model National Cooperative Policy Act. He added that regarding establishing 2 lakh Primary Agricultural Credit Societies (PACS), the target for the financial year 2025-26 should be completed by February next year itself, only then we can fulfil the ambitious goal on time.
Shri Amit Shah said that Urban Cooperative Banks and Credit Societies need our special attention. He said that now we have brought cooperative banks under the Banking Act and the Reserve Bank of India has also taken a flexible approach and solved many of our problems. He said that the remaining problems can overcome only if we run the bank with transparency and recruit staff as per merit. He stressed the need for more transparency in the functioning of Credit Cooperative Societies and Urban Cooperative Banks.
Union Minister of Cooperation Shri Amit Shah stressed on promoting natural farming and said that all State Cooperation Ministers should promote natural farming in coordination with Agriculture Ministers in their respective states so that the health of the common people as well as the mother earth is improved.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that ‘Cooperation Amongst Cooperatives’ has been a very good and successful experiment in Gujarat. He said that this is a very important initiative for the growth and development of our national capacity, increasing the strength of cooperatives at the national level and promoting the power of cooperatives.
The meeting focused on comprehensive evaluation of initiatives taken by the Ministry of Cooperation to facilitate meaningful exchange of best practices, policy suggestions and implementation strategies among the States and UTs. With a collective commitment to Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of 'Sahkar Se Samriddhi' (Prosperity through Cooperation), the deliberations in the meeting underlined the importance of mutual cooperation and coordination in achieving inclusive growth.
The main points discussed in the meeting include progress on setting up of 2 lakh Multi-Purpose Primary Agricultural Credit Societies (M-PACS) across the country and promotion of dairy and fisheries cooperatives to enhance rural service delivery. The implementation of the world's largest grain storage scheme in the cooperative sector was also discussed in detail during the meeting. The delegates attending the meeting also put forth their contribution to the "International Year of Cooperatives 2025" under the ‘Cooperation Amongst Cooperatives’ approach.
A review of the role of the states in supporting the functioning of the three newly formed national multi-state cooperative societies - National Cooperative Export Limited (NCEL), National Cooperative Organic Limited (NCOL) and Bharatiya Beej Sahkari Samiti Limited (BBSSL) - was also discussed in the meeting. The White Revolution 2.0 initiative aimed at creating a sustainable and circular dairy economy was also discussed. Policy matters related to procurement at support price for pulses and maize under Atmanirbhar Bharat were also prominently discussed.
The delegates reviewed key digital transformation initiatives such as computerization of PACS and Registrar of Cooperative Societies (RCS) offices and implementation of the National Cooperative Database, which has been envisaged as a key planning tool. Other important topics discussed during the meeting included capacity building and training through Tribhuvan Sahkari University and financial reforms to strengthen cooperative banks. These include operation of Shared Services Entities (SSEs) for State Cooperative Banks (StCBs) and District Central Cooperative Banks (DCCBs) and setting up of an umbrella organisation for urban cooperative banks.
The successful conduct of the meeting has reaffirmed the shared resolve of the Centre and the States to transform India's cooperative landscape into a strong pillar of economic growth driven by the spirit of cooperative federalism and collective development.