ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପଟେନ୍ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିୟମ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ଉଭୟ ଆମ ଦେଶର ଶକ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ସହିତ ଦେଶର ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାର ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏବେ ଆପଣଙ୍କର ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରା ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମକୁ ମିଶନ ଗଗନଯାନକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ହେବ, ଆମକୁ ନିଜସ୍ୱ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଅବତରଣ କରିବାକୁ ହେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଜି ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିପାରିବି ଯେ ଏହା ଭାରତର ଗଗନଯାନ ଅଭିଯାନର ସଫଳତାର ପ୍ରଥମ ଅଧ୍ୟାୟ, ଆପଣଙ୍କର ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରା କେବଳ ମହାକାଶରେ ସୀମିତ ନାହିଁ, ଏହା ଆମର ବିକାଶିତ ଭାରତ ଯାତ୍ରାକୁ ଗତି ଏବଂ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
28 JUN 2025 8:22PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାଇଥିବା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶଚାରୀ ତଥା ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପଟେନ୍ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତୀୟ ମାତୃଭୂମିଠାରୁ ସବୁଠାରୁ ଦୂରରେ ଅଛନ୍ତି, ତଥାପି ସେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ହୃଦୟର ଅତି ନିକଟତର ଅଟନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କ ନାମ ହିଁ ଶୁଭତା ବହନ କରେ, ଏବଂ ତାଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହା ଦୁଇ ଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହା ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଭାବନା ଏବଂ ଉତ୍ସାହକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରୁଥିବା ସ୍ୱର ସମଗ୍ର ଦେଶର ସାମୂହିକ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଗର୍ବ ବହନ କରିଥିଲା ଏବଂ ମହାକାଶରେ ଭାରତର ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିବାରୁ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟାବସ୍ଥା ଏବଂ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନରେ ସବୁକିଛି ଠିକ୍ ଅଛି କି ବୋଲି ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ତର ଦେଇ, ମହାକାଶଚାରୀ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସୁସ୍ଥ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦ୍ୱାରା ଗଭୀର ଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛନ୍ତି। କକ୍ଷପଥରେ ତାଙ୍କର ସମୟକୁ ସେ ଏକ ଗଭୀର ଏବଂ ଅଭିନବ ଅନୁଭୂତି ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ, ଯାହା କେବଳ ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଯାତ୍ରା ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତ କେଉଁ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ମହାକାଶଚାରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୃଥିବୀରୁ କକ୍ଷପଥ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କର ୪୦୦ କିଲୋମିଟର ଯାତ୍ରା ଅସଂଖ୍ୟ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାର ପ୍ରତୀକ। ତାଙ୍କ ପିଲାଦିନର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ କେବେ ମହାକାଶଚାରୀ ହେବାର କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆଜିର ଭାରତ ଏଭଳି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି। ଶୁଭାଂଶୁ ଏହାକୁ ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାକାଶରେ ନିଜ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରି ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହସି ହସି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ଶୁଭାଂଶୁ ମହାକାଶରେ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ପ୍ରାୟ ଅନୁପସ୍ଥିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଦେଖିପାରିବେ ଯେ ସେ ଭାରତ ସହିତ କେତେ ଯୋଡିହୋଇ ଅଛନ୍ତି । ସେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଶୁଭାଂଶୁ ଭାରତରୁ ଆଣିଥିବା ଗାଜର ହାଲୱା ତାଙ୍କ ସାଥୀ ମହାକାଶଚାରୀଙ୍କ ସହ ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି କି? ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଗାଜର ହାଲୱା, ମୁଗ ଡାଲି ହାଲୱା ଏବଂ ଆମ୍ବ ରସ୍ ସମେତ ଅନେକ ପାରମ୍ପାରିକ ଭାରତୀୟ ସୁସ୍ୱାଦୁ ଖାଦ୍ୟ ଆଣିଥିଲେ। ସେ ତାଙ୍କର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ରନ୍ଧନ ଐତିହ୍ୟର ସ୍ୱାଦ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ତାଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ବସି ଖାଦ୍ୟର ମଜା ନେଇଥିଲେ, ଯାହାକୁ ଖୁବ୍ ଭଲ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ସାଥୀ ମହାକାଶଚାରୀମାନେ ଏହାର ସ୍ୱାଦକୁ ଏତେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯେ କେତେକ ଭାରତୀୟ ମାଟିରେ ଏହି ବ୍ୟଞ୍ଜନଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁଭବ କରିବା ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତ ଆସିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଘୂର୍ଣ୍ଣୟମାନ ବା ପରିକ୍ରମା ଏକ ସମ୍ମାନିତ ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କୁ ଏବେ ନିଜେ ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କ ପରିକ୍ରମା କରିବାର ବିରଳ ସମ୍ମାନ ମିଳିଛି। ସେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ଶୁଭାଂଶୁ ସେହି ସମୟରେ ପୃଥିବୀର କେଉଁ ଅଂଶକୁ ପରିକ୍ରମା କରୁଛନ୍ତି। ଏହାର ଉତ୍ତରରେ, ମହାକାଶଚାରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ସଠିକ୍ ସ୍ଥାନ ନଥିଲା, ମାତ୍ର କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ସେ ଝରକା ଦେଇ ଦେଖିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ହାୱାଇ ଦେଇ ଗତି କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ୧୬ଟି କକ୍ଷପଥ ପୂରଣ କରନ୍ତି-ମହାକାଶରୁ ୧୬ଟି ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଏବଂ ୧୬ଟି ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତର ସାକ୍ଷୀ ହେବା-ଏପରି ଏକ ଅନୁଭୂତି ଯାହା ତାଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରି ରଖିଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଯଦିଓ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ପ୍ରାୟ ୨୮,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ବେଗରେ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେହି ବେଗ ମହାକାଶଯାନ ଭିତରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ନୁହେଁ। ତଥାପି, ସେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମହାନ ଗତିଶୀଳତା ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଭାବେ ଭାରତ ଆଜି ଯେଉଁ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ତାହାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ତର ଦେଇ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା କହିଥିଲେ ଯେ କକ୍ଷପଥରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ଏବଂ ମହାକାଶର ବିଶାଳତାର ସାକ୍ଷୀ ହେବା ପରେ ତାଙ୍କୁ ଯେଉଁ ପ୍ରଥମ ଚିନ୍ତା ଆସିଥିଲା, ତାହା ଥିଲା ପୃଥିବୀର ଦୃଶ୍ୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାକାଶରୁ କେହି ସୀମା ଦେଖିପାରିବେ ନାହିଁ-ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ଦୃଶ୍ୟମାନ ସୀମା ନାହିଁ ଏବଂ ଯାହା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ତାହା ହେଉଛି ଏହି ଗ୍ରହର ଏକତା। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମାନଚିତ୍ର ଦେଖୁ, ଆମେ ଭାରତ ସମେତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଆକାରକୁ ତୁଳନା କରୁ, ଏବଂ ଅନେକ ସମୟରେ ଏକ ବିକୃତ ଚିତ୍ର ଦେଖୁ, କାରଣ ଆମେ ଏକ ତ୍ରି-ମାତ୍ରିକ ବିଶ୍ୱକୁ କାଗଜ ଉପରେ ପକାଇ ଦେଖିଥାଉ। କିନ୍ତୁ ମହାକାଶରୁ, ଶୁଭାଂଶୁ କହିଲେ, ଭାରତ ପ୍ରକୃତରେ ବିଶାଳ-ଆକାର ଏବଂ ଉତ୍ସାହରେ ଭବ୍ୟ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିଥିବା ଏକତାର ଅପ୍ରତିରୋଧର ଭାବନାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ-ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅନୁଭବ ଯାହା ଭାରତର ସଭ୍ୟତା ନୀତିବାକ୍ୟ "ବିବିଧତା ମଧ୍ୟରେ ଏକତା" ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ମେଳ ଖାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉପରୁ, ପୃଥିବୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଥିବା ଏକ ଘର ପରି ଦେଖାଯାଏ, ଯାହା ମାନବତାକୁ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ସଂଯୋଗର ସ୍ମରଣ କରାଇଥାଏ ଯାହା ଆମେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ସେୟାର କରୁ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥିବା ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ପୃଥିବୀରେ ତାଙ୍କର କଠୋର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନରେ ଥିବା ପ୍ରକୃତ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ବିଷୟରେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ। ମହାକାଶଚାରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶୂନ୍ୟ ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣର ପ୍ରକୃତି ବିଷୟରେ ପୂର୍ବରୁ ଜାଣିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, କକ୍ଷପଥରେ ବାସ୍ତବତା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ ଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମାନବ ଶରୀର ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ପ୍ରତି ଏତେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଯାଏ ଯେ ମାଇକ୍ରୋଗ୍ରାଭିଟିର କ୍ଷୁଦ୍ରତମ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ଭାବରେ ଜଟିଳ ହୋଇଯାଏ । ସେ ମଜାକରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପାଦକୁ ବାନ୍ଧିବାକୁ ପଡୁଛି-ନଚେତ୍, ସେ ଭାସି ଯାଇଥିବେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପାନୀୟ ଜଳ କିମ୍ବା ଶୋଇବା ଭଳି ସରଳ କାର୍ଯ୍ୟ ମହାକାଶରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଶୁଭାଂଶୁ ବୁଝାଇଲେ ଯେ ଜଣେ ଛାତ ଉପରେ, କାନ୍ଥରେ କିମ୍ବା ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଶୋଇପାରିବ-ଯେହେତୁ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ତରଳ ହୋଇଯାଏ । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିବେଶ ସହିତ ଖାପଖୁଆଇବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଦିନ ସମୟ ଲାଗେ, କିନ୍ତୁ ସେ ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିସ୍ମୟର ଏକ ସୁନ୍ଦର ସମନ୍ୱୟ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ।
ଧ୍ୟାନ ଏବଂ ମନନଶୀଳତା ତାଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି କି ବୋଲି ପଚରାଯିବାରୁ, 'ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଭାରତର ଶକ୍ତିର ଦ୍ୱୈତ ସ୍ତମ୍ଭ' ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରତିଫଳନ ସହିତ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ହୃଦୟରୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ତାଙ୍କର ମିଶନ ଏକ ବୃହତ୍ତର ଜାତୀୟ ଯାତ୍ରାର କେବଳ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ଆଗକୁ ଦେଖି, ସେ ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ସହିତ ଆହୁରି ଅନେକ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶରେ ପହଞ୍ଚିବାର କଳ୍ପନା କରିଥିଲେ। ଏପରି ଏକ ପରିବେଶରେ ମନନଶୀଳତାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଶୁଭାଂଶୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। କଠିନ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସମୟରେ ହେଉ କିମ୍ବା ଉତକ୍ଷେପଣର ଉଚ୍ଚ ଚାପ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ହେଉ, ମନନଶୀଳତା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟତା ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାକାଶରେ ସଠିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ ମାନସିକ ଭାବେ ଏକାଗ୍ର ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏକ ଗଭୀର ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାଦକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ସେ କହିଥିଲେ, ଦୌଡ଼ିବା ସମୟରେ କେହି ଖାଇପାରିବେ ନାହିଁ-ଏହା ରେଖାଙ୍କିତ କରେ ଯେ ଜଣେ ଯେତେ ଶାନ୍ତ, ସେତେ ଭଲ ପସନ୍ଦ କରେ । ଶୁଭାଂଶୁ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ମନନଶୀଳତା ଏକାଠି ଅଭ୍ୟାସ କରାଯାଏ, ସେମାନେ ଶାରୀରିକ ଏବଂ ମାନସିକ ଭାବରେ ଏହିପରି ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶ ସହିତ ଖାପଖୁଆଇବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି ।
ଏହି ମହାକାଶ ପରୀକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସିଟି ଭବିଷ୍ୟତରେ କୃଷି କିମ୍ବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ କି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ। ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ସାତଟି ଅନନ୍ୟ ପରୀକ୍ଷଣର ପରିକଳ୍ପନା କରିଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ସେ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନକୁ ନେଇଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେହି ଦିନ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ପ୍ରଥମ ପରୀକ୍ଷଣ ଷ୍ଟେମ ସେଲ୍ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ରହିଛି ଏବଂ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ଶରୀର ମାଂସପେଶୀ କ୍ଷୟ ଅନୁଭବ କରେ, ଏବଂ ଏହି ପରୀକ୍ଷଣ ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ ଯେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟସ୍ ଏହି କ୍ଷତିକୁ ରୋକିପାରିବ କିମ୍ବା ବିଳମ୍ବ କରିପାରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଧ୍ୟୟନର ଫଳାଫଳ ପୃଥିବୀରେ ବୟସ୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ ଯେଉଁମାନେ ବୟସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ମାଂସପେଶୀ ଅବକ୍ଷୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ଶୁଭାଂଶୁ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ୟ ଏକ ପରୀକ୍ଷଣ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଶୈବାଳର ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଶୈବାଳଗୁଡ଼ିକ ଆକାରରେ ଛୋଟ, ତଥାପି ସେଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପୁଷ୍ଟିକର। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ମହାକାଶରେ ମିଳିଥିବା ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଚାଷ କରିବା ପାଇଁ ପଦ୍ଧତିମାନ ବିକଶିତ କରାଯାଇପାରିବ, ତେବେ ଏହା ପୃଥିବୀରେ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ। ସେ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଯେ ମହାକାଶରେ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସୁବିଧା ହେଉଛି ଜୈବିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଗତି, ଯାହା ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ପୃଥିବୀ ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା ପରେ ଭାରତର ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରା ସେହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ପିଲାମାନେ ଆଉ କେବଳ ଆକାଶକୁ ଦେଖୁନାହାନ୍ତି-ସେମାନେ ଏବେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ। ଏହି ମାନସିକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ମହାକାଶ ଅଭିଯାନର ପ୍ରକୃତ ମୂଳଦୁଆ ଗଠନ କରିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କୁ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ସେ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କ "ଣ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ତର ଦେଇ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶ ଯେଉଁ ସାହସିକ ଏବଂ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ଦିଗରେ ଯାଉଛି ତାହା ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ଏହି ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଫଳତାର କୌଣସି ଏକକ ମାର୍ଗ ନାହିଁ-ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏକ ଭିନ୍ନ ମାର୍ଗରେ ଚାଲିପାରନ୍ତି-କିନ୍ତୁ ଏହାର ସାଧାରଣ କାରଣ ହେଉଛି ଧୈର୍ଯ୍ୟ। ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କେବେ ବି ଚେଷ୍ଟା କରିବା ବନ୍ଦ ନକରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ଯେଉଁଠି ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି କିମ୍ବା କେଉଁ ମାର୍ଗ ବାଛନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ହାର ନମାନିବା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ସଫଳତା ଶୀଘ୍ର କିମ୍ବା ବିଳମ୍ବରେ ଆସିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ବାଣୀ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସବୁଥର ଭଳି, ସେ କିଛି "ହୋମଓ୍ବର୍କ" ପ୍ରଦାନ ନକରି କୌଣସି ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଶେଷ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ମିଶନ ଗଗନଯାନ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ, ନିଜର ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶଚାରୀଙ୍କ ଅବତରଣ ହାସଲ କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାକାଶରେ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଭବିଷ୍ୟତର ଏହି ଅଭିଯାନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ ହେବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ମିଶନ ସମୟରେ ଶୁଭାଂଶୁ ତାଙ୍କର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାକୁ ନିଷ୍ଠାର ସହ ରେକର୍ଡ କରୁଛନ୍ତି।
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ମିଶନରେ, ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିକ୍ଷାକୁ ସ୍ପଞ୍ଜ ପରି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା ଦ୍ୱାରା ମିଳିଥିବା ଶିକ୍ଷା ଭାରତର ଆଗାମୀ ମହାକାଶ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ। ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଫେରିବା ପରେ ସେ ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବରେ ଏହି ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମିଶନରେ ଥିବା ତାଙ୍କର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହକର୍ମୀମାନେ ଗଗନଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ, ଯାହା ତାଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହଜନକ ଲାଗିଲା, ଯାହାର ଉତ୍ତରରେ ସେ ଆଶାବାଦର ସହ କହିଥିଲେ, "ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର"। ଶୁଭାଂଶୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସାକାର ହେବ, ଏବଂ ଏହାକୁ ଶୀଘ୍ର ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ସେ ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବ ବୋଲି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମିଶନ ପୂର୍ବରୁ ଶୁଭାଂଶୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଭେଟିଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଭାବପ୍ରବଣତା ଏବଂ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲେ। ସେ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ୨୮,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ବେଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସମୟରେ ସେ ବହନ କରୁଥିବା କଠିନ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ଗଗନଯାନ ଅଭିଯାନର ସଫଳତାର ପ୍ରଥମ ଅଧ୍ୟାୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କ ଐତିହାସିକ ଯାତ୍ରା କେବଳ ମହାକାଶ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଦିଗରେ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। "ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ମହାକାଶରେ ନୂତନ ସୀମା ଖୋଲିଛି ଏବଂ ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ ଉଡ଼ାଣ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଉଡ଼ାଣ ପାଇଁ ଲଞ୍ଚ ପ୍ୟାଡ୍ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିବ" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ମୁକ୍ତ ଭାବରେ କହିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ-ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେ ଯାହା କିଛି ଭାବନା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତାହାର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଭାବରେ, ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେ-ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ-ଶୁଣିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ।
ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ତାଙ୍କର ତାଲିମ ଏବଂ ମହାକାଶ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଶିକ୍ଷାର ଗଭୀରତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଫଳତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମିଶନ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବୃହତ ସାମୂହିକ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଯେ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣରେ ସହାୟକ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ "ଆକାଶ କେବେ ବି ସୀମା ହୋଇ ରହିନାହିଁ"-ନା ତାଙ୍କ ପାଇଁ, ନା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ନା ଭାରତ ପାଇଁ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, କାରଣ ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ତଥା ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆଲୋକିତ କରିବାରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ଏବଂ ତାଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ଶୁଭାଂଶୁ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଭାବପ୍ରବଣତା ଏବଂ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ଏକ ମର୍ମସ୍ପର୍ଶୀ ବିବରଣୀ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ: ତାଙ୍କ ପଛରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ପତାକା ପୂର୍ବରୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ କେନ୍ଦରେ ଉପସ୍ଥିତ ନଥିଲା। ତାଙ୍କ ଆଗମନ ପରେ ହିଁ ଏହାକୁ ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତ ଦେଖି ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି।
ମିଶନର ସଫଳତା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ଏବଂ ତାଙ୍କର ସମସ୍ତ ସାଥୀ ମହାକାଶଚାରୀଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ଏବଂ ନିଜର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ତାଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ମା ଭାରତୀର ସମ୍ମାନ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସେ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ତରଫରୁ ଅଗଣିତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭାଂଶୁଙ୍କୁ ଏପରି ଉଚ୍ଚତାକୁ ଆଣିଥିବା ଅପାର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତାର ତାଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶେଷ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with Group Captain Shubhanshu Shukla aboard the International Space Station
I extend my heartiest congratulations and best wishes to you for hoisting the flag of India in space: PM
Science and Spirituality, both are our Nation’s strength: PM
With the success of Chandrayaan mission there is renewed interest in science among the children and youth of the country, There is passion to explore space, Now your historic journey is giving more power to this resolve: PM
We have to take Mission Gaganyaan forward, we have to build our own space station and also land Indian astronauts on the Moon: PM
Today I can say with confidence that this is the first chapter of success of India's Gaganyaan mission, your historic journey is not just limited to space, it will give speed and new vigour to our journey of Viksit Bharat: PM
India is going to open doors of new possibilities of space for the world: PM
28 JUN 2025 8:22PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with Group Captain Shubhanshu Shukla, the Indian Astronaut, who became the first Indian to go to the International Space Station, via videoconferencing today. The Prime Minister remarked that although Shubhanshu Shukla is presently the farthest from the Indian motherland, he remains closest to the hearts of all Indians. He noted that Shubhanshu’s name itself carries auspiciousness, and his journey marks the beginning of a new era. Shri Modi stated that while it was a conversation between two individuals, it embodied the emotions and enthusiasm of 140 crore Indians. He said that the voice speaking to Shubhanshu carried the collective zeal and pride of the entire nation and extended his heartfelt congratulations and best wishes to Shubhanshu for hoisting India’s flag in space. Shri Modi enquired about Shubhanshu’s well-being and whether all was fine aboard the space station.
Responding to the Prime Minister, astronaut Shubhanshu Shukla thanked for best wishes on behalf of 140 crore Indians and stated that he is in good health and deeply moved by the love and blessings he has received. He described his time in orbit as a profound and novel experience, one that reflects not just his personal journey but also the direction in which India is advancing. The astronaut noted that his 400-kilometre journey from Earth to orbit is symbolic of the aspirations of countless Indians. Recalling his childhood, he shared that he never imagined becoming an astronaut, but under the Prime Minister’s leadership, today’s India enables the realisation of such dreams. Shubhanshu called it a great achievement and said he felt immense pride in representing his country in space.
The Prime Minister remarked, with a touch of humour, that although Shubhanshu is in space where gravity is nearly absent, every Indian can see how grounded he remains. He asked whether the carrot halwa that Shubhanshu carried from India had been shared with his fellow astronauts. Shubhanshu Shukla shared that he brought along several traditional Indian delicacies to the space station, including carrot halwa, moong dal halwa, and aam ras. He expressed his intent to offer his international colleagues a taste of India’s rich culinary heritage. He informed the Prime Minister that they all sat together and enjoyed the dishes, which were very well received. He noted that his fellow astronauts appreciated the flavours so much that some even expressed a desire to visit India in the future to experience these dishes on Indian soil.
Stating that circumambulation, or parikrama, has been a revered Indian tradition for centuries, the Prime Minister said that Shubhanshu now had the rare honour of performing parikrama of Mother Earth herself. He inquired which part of the Earth Shubhanshu might be orbiting over at that moment. Responding to that, the astronaut said while he did not have the exact location at that instant, just a short while earlier, he had seen through the window that they were passing over Hawaii. He shared that they complete 16 orbits a day—witnessing 16 sunrises and 16 sunsets from space—an experience that continues to amaze him. He informed that although they are currently travelling at a speed of nearly 28,000 kilometres per hour, that velocity isn’t perceptible inside the spacecraft. However, he reflected that this great momentum symbolically mirrors the pace at which India is advancing today.
Shubhanshu Shukla, responding to the Prime Minister, shared that the first thought which struck him upon entering orbit and witnessing the vastness of space was the view of Earth itself. He said that from space, one cannot see borders—there are no visible boundaries between nations and what stood out most was the sheer unity of the planet. He noted that when we look at maps, we compare the sizes of countries, including India, and often see a distorted picture because we’re flattening a three-dimensional world onto paper. But from space, Shubhanshu said, India appears truly grand—majestic in scale and spirit. He further described the overwhelming sense of oneness he experienced—a powerful realisation that aligns perfectly with India’s civilisational motto of “unity in diversity.” He shared that from above, Earth looks like a single home shared by all, reminding humanity of the harmony and connection we inherently share.
Highlighting that Shubhanshu Shukla was the first Indian to be on board the International Space Station, the Prime Minister enquired him about the contrast between his rigorous preparation on Earth and the actual conditions aboard the space station. The Astronaut shared that despite knowing about zero gravity and the nature of experiments in advance, the reality in orbit was entirely different. He remarked that the human body becomes so accustomed to gravity that even the smallest tasks in microgravity become unexpectedly complex. He humorously noted that during the conversation, he had to strap his feet down—otherwise, he’d just float away. Simple acts like drinking water or sleeping become significant challenges in space, he added. Shubhanshu explained that one can sleep on the ceiling, on the walls, or wherever—since orientation becomes fluid. Adjusting to this altered environment takes a day or two, but he described the experience as a beautiful harmony of science and wonder.
On being asked whether meditation and mindfulness had benefited him, Shubhanshu Shukla wholeheartedly agreed with the Prime Minister’s reflection that ‘science and spirituality are twin pillars of India’s strength’. He affirmed that India is already progressing rapidly, and his mission represents only the first step in a much larger national journey. Looking ahead, he envisioned many more Indians reaching space, including establishing India’s own space stations. Shubhanshu emphasised the vital role of mindfulness in such an environment. Whether during rigorous training or the high-pressure moments of launch, mindfulness helps in maintaining inner calm and clarity. He shared that staying mentally centered is crucial for making sound decisions in space. Quoting a profound Indian adage, he said, one cannot eat while running—underscoring that the calmer one is, the better choices one makes. Shubhanshu added that when science and mindfulness are practiced together, they greatly aid adaptation to such challenging environments, physically and mentally.
The Prime Minister asked whether any of the space experiments being conducted would benefit the agriculture or health sector in the future. Shubhanshu Shukla shared that, for the first time, Indian scientists have designed seven unique experiments which he has taken to the space station. He informed that the first experiment, scheduled for that day, focuses on stem cells and explained that in the absence of gravity, the body experiences muscle loss, and the experiment seeks to test whether specific supplements can prevent or delay this loss. He highlighted that the outcome of this study could directly help elderly people on Earth who face age-related muscle degeneration. Shubhanshu further stated that another experiment focuses on the growth of microalgae. He remarked that though microalgae are small in size, they are highly nutritious. He noted that if methods can be developed to grow them in larger quantities based on the findings in space, it could significantly aid food security on Earth. He underlined that one major advantage of conducting experiments in space is the accelerated pace of biological processes, enabling researchers to obtain results much faster than on Earth.
The Prime Minister observed that following the success of Chandrayaan, a renewed interest in science and a growing passion for space exploration has emerged among India’s children and youth. He remarked that Shubhanshu Shukla’s historic journey is further strengthening that resolve. Shri Modi stated that today’s children no longer just look at the sky—they now believe they too can reach it. He emphasised that this mindset and aspiration form the true foundation of India’s future space missions. The Prime Minister asked Shubhanshu Shukla what message he would like to convey to the youth of India.
Shubhanshu Shukla, responding to the PM, addressed the youth of India and acknowledged the bold and ambitious direction in which the country is headed. He emphasised that achieving these dreams requires the participation and commitment of every young Indian. He remarked that there is no single path to success—each individual may walk a different road—but the common factor is perseverance. He urged the youth to never stop trying, stating that no matter where one is or which route one chooses, refusing to give up ensures that success will come—sooner or later.
The Prime Minister stated that he was confident Shubhanshu Shukla’s words would greatly inspire the youth of India. He remarked that, as always, he never ends a conversation without assigning some “homework.” He emphasised that India must move forward with Mission Gaganyaan, build its own space station, and achieve the landing of an Indian astronaut on the Moon. He asserted that Shubhanshu’s experiences in space would be immensely valuable for these future missions. Shri Modi expressed trust that Shubhanshu was diligently recording his observations and learnings during the mission.
Shubhanshu Shukla affirmed that throughout his training and current mission, he has absorbed every learning like a sponge. He stated that the lessons gained during this experience will prove to be highly valuable and important for India’s upcoming space missions. He expressed confidence that upon returning, he will apply these insights with full dedication to accelerate mission execution. He shared that his international colleagues on the mission had inquired about their chances of participating in Gaganyaan, which he found encouraging, to which he responded to them with optimism, saying, "Very soon." Shubhanshu reiterated that this dream would be realised in the near future, and he is fully committed to applying his learnings 100 percent towards achieving it swiftly.
Expressing confidence that Shubhanshu Shukla’s message would inspire the youth of India, Shri Modi fondly recalled meeting Shubhanshu and his family before the mission, and observed that they, too, were filled with emotion and enthusiasm. He conveyed his joy in speaking with Shubhanshu and acknowledged the demanding responsibilities he carries—especially while working at a speed of 28,000 kilometres per hour. The Prime Minister affirmed that this marked the first chapter in the success of India’s Gaganyaan mission. He remarked that Shubhanshu’s historic journey was not limited to space alone, but would accelerate and strengthen India’s progress toward becoming a developed nation. “India is opening new frontiers in space for the world and that the country will now not just soar, but also build launchpads for future flights”, stated Shri Modi. He invited Shubhanshu to speak freely from the heart—not as a response to a question, but as an expression of whatever sentiments he wished to share, adding that he—and the entire nation—were eager to listen.
Shubhanshu Shukla thanked the Prime Minister and reflected on the depth of learning throughout his training and journey to space. He acknowledged his personal sense of accomplishment, but emphasised that this mission represents a much larger collective achievement for the country. He addressed every child and youth watching, encouraging them to believe that building a better future for themselves contributes to building a better future for India. He remarked that “the sky has never been the limit”—not for him, not for them, and not for India. He urged young people to hold onto this belief, as it would guide them forward in illuminating their own and the nation’s future. Shubhanshu expressed heartfelt emotion and joy at having had the opportunity to speak with the Prime Minister—and through him, with 140 crore citizens. He shared a moving detail: the Indian national flag visible behind him had not been present at the International Space Station before. It was hoisted only after his arrival, making the moment profoundly meaningful. He said it gave him immense pride to see India now present aboard the International Space Station.
Shri Modi extended his heartfelt wishes to Shubhanshu Shukla and all his fellow astronauts for the success of their mission. He conveyed that the entire nation awaits Shubhanshu’s return and urged him to take care of himself. He encouraged Shubhanshu to continue upholding the honour of Maa Bharati and offered countless good wishes on behalf of 140 crore citizens. The Prime Minister concluded by expressing deep gratitude for the immense effort and dedication that brought Shubhanshu to such heights.