ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ସିୱାନଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
20 JUN 2025 3:15PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ରଉଆର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ବାବା ମହେନ୍ଦ୍ର ନାଥ, ବାବା ହଂସନାଥ, ସୋହାଗରା ଧାମ, ମା ଥାୱେ ଭବାନୀ, ମା ଅମ୍ବିକା ଭବାନୀ, ପ୍ରଥମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାରତରତ୍ନ ଡକ୍ଟର ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ, ଲୋକନାୟକ ଜୟପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ରଉଆ ର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛି ।
ବିହାରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆରିଫ୍ ମହମ୍ମଦ ଖାନ୍ ଜୀ, ଏଠାକାର ଜନସେବା ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତୀଶ କୁମାର ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହଯୋଗୀ ଜିତନ୍ ରାମ ମାଞ୍ଝି ଜୀ, ଗିରିରାଜ ସିଂହ ଜୀ, ଲଲନ ସିଂହ ଜୀ, ଚିରାଗ୍ ପାଶ୍ୱାନ୍ ଜୀ, ରାମନାଥ ଠାକୁର ଜୀ, ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ ଜୀ, ସତୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଦୁବେ ଜୀ, ରାଜଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ବିହାରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ରାଟ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ବିଜୟ କୁମାର ସିହ୍ନା ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଉପେନ୍ଦ୍ର କୁଶୱାହା ଜୀ, ବିହାର ବିଜେପିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଦିଲୀପ ଜୟସ୍ୱାଲ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦ ଓ ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ବିହାରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ସିୱାନର ଏହି ଭୂମି ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ସ୍ଥାନ। ଏହା ହେଉଛି ସେହି ଭୂମି ଯାହା ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ, ଦେଶକୁ, ସମ୍ବିଧାନକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ସିୱାନ ଦେଶକୁ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ବାବୁଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ମହାନ ପୁତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ସମ୍ବିଧାନ ଗଠନ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେବାରେ ରାଜେନ୍ଦ୍ର ବାବୁ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ସିୱାନ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ବ୍ରଜ କିଶୋର ପ୍ରସାଦ ଜୀଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ମହାନ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ବ୍ରଜ ବାବୁ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ନିଜ ଜୀବନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏଭଳି ମହାନ ଆତ୍ମାଙ୍କ ଜୀବନ ଅଭିଯାନକୁ ଏନ୍ ଡିଏ ର ଏହି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି। ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେହି ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ। ଆଜି ଏହି ମଞ୍ଚରୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକର୍ପଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିହାରକୁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବ ଏବଂ ବିହାରକୁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ବିହାରରେ ପରିଣତ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିହାରର ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଯଥା ସିୱାନ, ସାସାରାମ, ବକ୍ସର, ମୋତିହାରୀ, ବେତିୟା ଏବଂ ଆରାର ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଗରିବ, ବଞ୍ଚିତ, ଦଳିତ, ମହାଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜର ଜୀବନ ସହଜ ହେବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ବିହାରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସୁଥିଲି, ଗତକାଲି ବର୍ଷା ହୋଇଥିଲା, ସକାଳେ ମଧ୍ୟ ଅଳ୍ପ ବର୍ଷାର ଲାଭ ମିଳିଲା, ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ, ମଧ୍ୟ ଏତେ ବଡ଼ ପରିମାଣରେ ଆପଣମାନେ ଆସିଲେ, ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ, ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଯେତେ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବି, ସେତେ କମ୍ ହେବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ମୁଁ ଗତକାଲି ବିଦେଶରୁ ଫେରିଛି। ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶର ନେତାମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଛି। ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତିରେ ସମସ୍ତ ନେତା ବହୁତ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥନୈତିକ ମହାଶକ୍ତି ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିହାର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏଥିରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ବିହାର ସମୃଦ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ମୋର ଏହି ବିଶ୍ୱାସର କାରଣ ହେଉଛି ବିହାରର ଆପଣମାନଙ୍କର ସମସ୍ତଙ୍କର ଶକ୍ତି। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ବିହାରର ଜଙ୍ଗଲରାଜକୁ ନିଶ୍ଚିହ୍ନ କରିଦେଇଛନ୍ତି। ଆମର ଏଠାକାର ଯୁବକମାନେ 20 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବିହାରର ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା କେବଳ ଉପାଖ୍ୟାନ ଏବଂ କାହାଣୀରେ ଶୁଣିଛନ୍ତି। ବିହାରର ଜଙ୍ଗଲ ରାଜ କ’ଣ କରିଥିଲା ସେ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର କୌଣସି ଧାରଣା ନାହିଁ। ଯେଉଁ ବିହାର ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତର ପ୍ରଗତିର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ରୁଗ୍‌ଣ ମାନସିକତାର ଶିକୁଳି ମଧ୍ୟରୁ ବାହାରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା।
ସାଥିମାନେ,
ବିହାରରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି ତାଙ୍କର ସ୍ଵାଭିମାନ । ମୋର ବିହାରୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ସବୁଠାରୁ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ କାମ କରି ଦେଖାଇଥାନ୍ତି । ସେମାନେ କେବେ ନିଜର ସ୍ଵାଭିମାନ ସହିତ ସାଲିସ୍ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ସେମାନଙ୍କର କୁଚିତ ଚିନ୍ତାଧାର ବିହାର ସ୍ୱାଭିମାନ ଆଘାତ ଦେଇଛି ।
ଏହି ଲୋକମାନେ ଏତେ ଲୁଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିହାରର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ପାଲଟିଥିଲା। ଅନେକ ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି, ନିତୀଶ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଏନଡ଼ିଏ ସରକାର ବିହାରକୁ ବିକାଶର ପଥକୁ ଫେରାଇ ଆଣିଛନ୍ତି-
ମୁଁ ବିହାରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବିଶ୍ଵାସ ଦେବାକୁ ଆସିଛି, ମୁଁ ହୁଏତ ବହୁତ କିଛି କରିଛି, କରୁଛି, କରୁଥିବି, କିନ୍ତୁ ଏତିକିରେ ଶାନ୍ତ ହୋଇ ରୁପ ରହିବା ଲୋକ ମୋଦୀ ନୁହେଁ, ଏବେ ବହୁତ ହୋଇଗଲା, ବହୁତ କରିଲି ନା, ମୋତେ ବିହାର ପାଇଁ ଆହୁରି ବହୁତ କିଛି କରିବାକୁ ହେବ, ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କରିବାକୁ ହେବ, ଏଠିକାର ଗାଁ-ଗାଁ ପାଇଁ କରିବାକୁ ହେବ, ଏଠିକାର ଘର-ଘର ପାଇଁ କରିବାକୁ ହେବ, ଏଠିକାର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ କରିବାକୁ ହେବ । ଯଦି ମୁଁ କେବଳ ଗତ ୧୦-୧୧ବର୍ଷର କଥା କହିବି ତେବେ ଏହି ୧୦ ବର୍ଷରେ ବିହାରରେ ପାଖାପାଖି 55 ହଜାର କିଲୋମିଟର ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି, ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ଘରକୁ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି, 45 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଆଜି ବିହାରର ଛୋଟ-ଛୋଟ ସହରରେ ନୂଆ-ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଖୋଲୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବିହାରର ପ୍ରଗତିର ଏହି ଗତି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଏହାକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ବିହାରରେ ଯେଉଁମାନେ ଜଙ୍ଗଲରାଜ ଆଣିଥିଲେ, ସେମାନେ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ନିଜର ପୁରୁଣା କର୍ତ୍ତୃତ୍ଵର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାର ସୁଯୋଗ ଖୋଜୁଛନ୍ତି। ବିହାରର ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳକୁ ଅକ୍ତିଆର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ବିଭିନ୍ନ କୌଶଳ ଅବଲମ୍ବନ କରୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ବିହାରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆପଣଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ପିଲାମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ। ସମୃଦ୍ଧ ବିହାରର ଯାତ୍ରାରେ ଯେଉଁମାନେ ଅଙ୍କୁଶ ଲଗାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ବସିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁ ଦୂରରେ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଗରିବୀ ହଟାଓ ସ୍ଲୋଗାନ ଆମ ଦେଶ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଶୁଣୁଛି, ଆପଣଙ୍କ ଦୁଇ-ଦୁଇ, ତିନି-ତିନି ପିଢ଼ି ଗରିବୀ ହଟାଓ ! ଗରିବୀ ହଟାଓ ! ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିର୍ବାଚନରେ ସେମାନେ ଆସି ଭାଷଣ ଦେଉଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ଏନ୍ ଡିଏ କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଲେ, ଏନଡିଏ. ସରକାର ଦେଖାଇଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ 25 କୋଟି ଭାରତୀୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପରାସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଭଳି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଏହି ମହାନ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ଭାରତ ଯେଉଁ ଚମତ୍କାର କରିଛି, ସେଥିରେ ବିହାରର ଆମର ନିତୀଶ ଜୀଙ୍କ ସରକାରଙ୍କର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି। ପୂର୍ବରୁ ବିହାରର ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟା, ବହୁତ ଅଧିକ ଗରିବ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆସୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ବିହାରର ପାଖାପାଖି ସାଢ଼େ ଚାରି କୋଟି ବନ୍ଧୁ ନିଜକୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ କେତେ ଲୋକ ଗରିବ ଥିଲେ, ସ୍ଲୋଗାନ ଗୁଞ୍ଜରିତ ହେଉଥିଲା, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବଢୁଥିଲା ଏବଂ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କ ପରିଶ୍ରମରେ କୌଣସି ଅଭାବ ନଥିଲା, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପରିଶ୍ରମରେ କୌଣସି ଅଭାବ ନ ଥିଲା। କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର କୌଣସି ଉପାୟ ନ ଥିଲା। ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି କଂଗ୍ରେସ ଲାଇସେନ୍ସ ରାଜ ଦେଶକୁ ଗରିବ ରଖିଥିଲା ଏବଂ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ଚରମ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଭିତରକୁ ଠେଲି ଦେଇଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ସବୁକିଛି ପାଇଁ କୋଟା-ଅନୁମତି ସ୍ଥିର ହୋଇଥିଲା। କ୍ଷୁଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅନୁମତି ଆବଶ୍ୟକ ଥିଲା | କଂଗ୍ରେସ-ଆରଜେଡି ଶାସନ କାଳରେ ଗରିବଙ୍କୁ ଘର ମିଳୁନଥିଲା, ରାସନ ମିଳୁ ନ ଥିଲା, ମଧ୍ୟସ୍ଥିମାନେ ଖାଇ ଯାଉଥିଲେ, ଚିକିତ୍ସା ଗରିବଙ୍କ ହାତରୁ ବାହାରି ଯାଉଥିଲା, ଶିକ୍ଷା ଓ ଆୟ ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ ହେଉଥିଲା, କେବଳ ବିଜୁଳି ଓ ପାଣିର ସଂଯୋଗ ପାଇବା ପାଇଁ ଅଗଣିତ ଥର ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ବୁଲିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ସାଂସଦମାନଙ୍କ ସୁପାରିଶକୁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଲାଞ୍ଚ ବିନା, ସୁପାରିଶ ବିନା ଚାକିରି ଉପଲବ୍ଧ ହେଉ ନ ଥିଲା। ଏବଂ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶିକାର କିଏ ଥିଲେ, ଏହି ସାଥୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ, ଦଳିତ ସମାଜ, ମହାଦଳିତ ସମାଜ, ପଛୁଆ ସମାଜ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ସମାଜର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏହାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖାଇ କେତେକ ପରିବାର ନିଜେ କୋଟିପତି - ଅରବପତି ହୋଇଥିଲେ।
ସାଥିମାନେ,
ଗତ 11 ବର୍ଷ ଧରି ଆମ ସରକାର, ଗରିବଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅସୁବିଧାକୁ ଦୂର କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଏପରି ଜାରି ରଖିବେ, ଏତେ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆଜି ଏଭଳି ଭଲ ଫଳାଫଳ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଏବେ ଯେମିତି ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ଅଛି, ଯେଉଁ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ମୋତେ ଘରର ଚାବି ଦେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା, ସେମାନେ ଏତେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ଏତେ ସନ୍ତୋଷ ଥିଲା, ସେମାନେ ଉଲ୍ଲସିତ ଥିଲେ।
ସାଥିମାନେ,
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ସାରା ଦେଶରେ ଚାରି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପଚାରିବି, ଆପଣ ଉତ୍ତର ଦେବେ କି? ଯଦି ମୁଁ ଏବେ କହୁଛି, , ଆପଣ ଉତ୍ତର ଦେବେ କି? ମୁଁ କେବଳ କହିଲି, ଚାରି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ, ଅର୍ଥାତ ଚାରି କୋଟି ପରିବାରକୁ, ପକ୍କା ଘର, କେତେ ଲୋକଙ୍କୁ ? ଟିକିଏ ଜୋରରେ କୁହନ୍ତୁ, ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଚାରି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିବା, କେବଳ ସେହି ଚାରି କାନ୍ଥ ନୁହେଁ, ସେହି ଘରଗୁଡ଼ିକରେ ଲୋକଙ୍କର କେତେ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେଉଛି, ସେହି ଘରେ ସଂକଳ୍ପ ବଢୁଛି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆହୁରି ତିନି କୋଟି ପକ୍କା ଘର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ ପ୍ରଥମେ କହିଲି, ନା, ମୁଁ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅଟକି ଯିବି ନାହିଁ। ଯେତିକି ହୋଇଛି, ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ବହୁତ ଭଲ ହୋଇଛି, ତଥାପି ମୋଦି ଶାନ୍ତିରେ ଶୋଇବେ ନାହିଁ, ସେ ଦିନ-ରାତି କାମ ଜାରି ରଖିବେ, କାରଣ ଆପଣ ମୋ ପରିବାରର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ମୋ ପରିବାରର ଜଣେ ବି ସଦସ୍ୟ ପଛରେ ରହିବେ ନାହିଁ, ଦୁଖି ରହିବେ ନାହିଁ, ଏହି ସ୍ଵପ୍ନ ନେଇ ମୁଁ ଚାଲୁଛି । ଏହାର ବହୁତ ଅଧିକ ଲାଭ ବିହାରର ମୋର ଗରିବ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏହି ସମସ୍ତ ଦଳିତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ମହାଦଳିତ୍ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ପଛୁଆ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଏହି ସମସ୍ତ ଯେଉଁସବୁ ଯୋଜନା ମୁଁ ଚଳାଉଛି, ସେଥିରୁ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିହାରରେ 57 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ସିୱାନ ଜିଲ୍ଲାରେ ମଧ୍ୟ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ ଦଶ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା କଥା କହୁଛି ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ବିହାରର 50 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ପାଇଁ ଘରଗୁଡ଼ିକର କିସ୍ତି ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ଜାଣିଛନ୍ତି, ମୋ ପାଇଁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ସୁଖର ଅର୍ଥ କ’ଣ? ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକାଂଶତଃ ମାଆ-ଭଉଣୀଙ୍କ ନାମରେ ରହିଛି, ମୋର ଯେଉଁ ଭଉଣୀ-ଝିଅମାନଙ୍କ ନାମରେ କେବେ କୌଣସି ସମ୍ପତ୍ତି ନ ଥିଲା, ସେମାନେ ଏବେ ନିଜ ଘରର ମାଲିକାଣୀ ହେଉଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ସରକାର ବାସଗୃହ ସହିତ ମାଗଣା ରାସନ, ବିଜୁଳି, ପାଣିର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ସାରା ଦେଶରେ 12 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ପରିବାରକୁ ନଳ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ସିୱାନର ସାଢେ ଚାରି ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନଳ ଯୋଗେ ପାଣି ମିଳୁଛି। ଆମେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ ଯେ ଗାଁର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଟ୍ୟାପ୍ ଥିବ, ସହରରେ ପିଇବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣି ଥିବ। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ବିହାରର ଅନେକ ସହର ପାଇଁ ପାଣି ପାଇପଲାଇନ୍ ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଆହୁରି ଡର୍ଜନ ଡର୍ଜନ ସହର ପାଇଁ ପାଇପଲାଇନ୍ ଏବଂ ସ୍ୱେରେଜ୍ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ଜୀବନକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆରଜେଡି-କଂଗ୍ରେସର କାର୍ଯ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ବିହାର ବିରୋଧୀ, ନିବେଶ ବିରୋଧୀ। ଯେତେବେଳେ ବି ଏହି ଲୋକମାନେ ନିଜ ମୁହଁରୁ ବିକାଶ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଦୋକାନ-ବ୍ୟବସାୟ, ଉଦ୍ୟୋଗ-କାର୍ଯ୍ୟ, ସବୁକିଛିରେ ତାଲା ଝୁଲୁଥିବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁ ଥିଲା| ତେଣୁ ସେ କେବେ ବି ବିହାରର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ହୃଦୟରେ ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରି ନ ଥିଲେ। ଏହି ଲୋକମାନେ ଦୁର୍ବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ମାଫିଆ ରାଜ, ଗୁଣ୍ଡା ରାଜ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର ପୃଷ୍ଠପୋଷକ ରହିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ବିହାରର ପ୍ରତିଭାବାନ ଯୁବକମାନେ ବାସ୍ତବ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ପରଖୁଛନ୍ତି । ଏନଡ଼ିଏ କେମିତି ବିହାରକୁ ତିଆରି କରୁଛି, ତାହାର ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ମଢୋରାର ରେଳ କାରଖାନାରୁ ପ୍ରଥମ ଇଂଞ୍ଜିନ, ଆଫ୍ରିକାକୁ ରପ୍ତାନୀ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବ, ସେଠିକାର ଗାଡିକୁ ଟାଣିବ । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ଆଫ୍ରିକାରେ ମଧ୍ୟ ବିହାରର ଜୟ-ଜୟକାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି କାରଖାନା ସେହି ସାରଣ ଜିଲ୍ଲାରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି, ଯାହାକୁ ଶିକୁଳୀ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ଆରଜେଡ଼ି ଲୋକମାନେ ପଛୁଆ ବୋଲି କହି ନିଜ ଅବସ୍ଥାରେ ଛାଡ଼ି ଦେଇଥିଲେ। ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନୀ ମାନଚିତ୍ରରେ ଏହି ଜିଲ୍ଲା ନିଜର ସ୍ଥାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ବିହାରର ବିକାଶ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଜଙ୍ଗଲ ରାଜ ଦ୍ୱାରା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା, ଏବେ ବିହାରରେ ନିର୍ମିତ ଇଞ୍ଜିନ୍ ଆଫ୍ରିକାର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବ। ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ବିହାର 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ "ର ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ। ଏଠାକାର ମଖାନା, ଏଠାକାର ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା କେବଳ ବାହାରକୁ ଯିବ ନାହିଁ, ବରଂ ବିହାରର କାରଖାନାରେ ତିଆରି ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବ। ବିହାରର ଯୁବକମାନେ ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀ ତିଆରି କରିବେ, ତାହା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ବିହାରରେ ଯେଉଁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ତାହା ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ହେବ। ଆଜି ବିହାରରେ ସଡ଼କ, ରେଳ, ବିମାନ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଜଳପଥ ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରାଯାଉଛି। ବିହାରକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ନୂଆ ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍ ମିଳୁଛି। ଏଠାରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରୁଛି। ଆଜି ଆମେ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ଶ୍ରାବଣ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଆଜି ବାବା ହରିହରନାଥଙ୍କ ଭୂମିକୁ ବାବା ଗୋରଖନାଥଙ୍କ ଭୂମି ସହିତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି। ପାଟନାରୁ ଗୋରଖପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଶିବ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ଯାତ୍ରା। ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ତପୋଭୂମିକୁ ତାଙ୍କ ମହାପରିନିର୍ବାଣ ଭୂମି କୁଶୀନଗର ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାର ମଧ୍ୟ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ।
ସାଥିମାନେ,
ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ବିହାରର ଉଦ୍ୟୋଗ-ଜଗତକୁ କେବଳ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ନାହିଁ, ବରଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବିହାର ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ଅଧିକ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ। ଅର୍ଥାତ୍ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅସଂଖ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଶରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଉଚିତ ଏବଂ କାହା ପ୍ରତି ଭେଦଭାବ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଆମେ ମଧ୍ୟ ସେହି ଭାବନାରେ କହୁଛୁ-'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ।' କିନ୍ତୁ ଏହି ରୁଗଣ ମାନସିକତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିବା ଲୋକ କୁହନ୍ତି- ସବକା କା ସାଥ୍, ସବକା ବିକାଶ। ସେ କୁହନ୍ତି- ପରିବାରକା ସାଥ, ପରିବାରକା ବିକାଶ। ଏହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ରାଜନୀତିର ସମଷ୍ଟି। ନିଜ ନିଜ ପରିବାରର ଲାଭ ପାଇଁ, ସେମାନେ ଦେଶ ତଥା ବିହାରର କୋଟି କୋଟି ପରିବାରକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ। ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ନିଜେ ଏଭଳି ରାଜନୀତିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ବିରୋଧ କରୁଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଲୋକମାନେ ବାବାସାହେବଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଅପମାନ କରୁଥିଲେ । ଏବେ ସାରା ଦେଶ ଦେଖୁଛି, ଆରଜେଡ଼ିର ଲୋକମାନେ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଛବିକୁ କିଭଳି ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି, ବିହାରରେ ବାବା ସାହେବଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିଥିବାରୁ କ୍ଷମା ମାଗୁଥିବା ପୋଷ୍ଟର ଅଛି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜାଣେ, ଏହି ଲୋକମାନେ କେବେ କ୍ଷମା ମାଗିବେ ନାହିଁ, କାରଣ ଏହି ଲୋକମାନେ ଦଳିତ, ମହାଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ପ୍ରତି କୌଣସି ସମ୍ମାନ ରଖନ୍ତି ନାହିଁ। ଆରଜେଡ଼ି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପ୍ରତିକୃତି ନିଜ ପାଦରେ ତଳେ ରଖନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ମୋଦୀ ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ନିଜ ହୃଦୟରେ ଧାରଣ କରିଥାନ୍ତି। ବାବା ସାହେବଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରି ଏହି ଲୋକମାନେ ନିଜକୁ ବାବାସାହେବଙ୍କ ଠାରୁ ବଡ଼ ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ବିହାରର ଲୋକମାନେ ବାବାସାହେବଙ୍କ ପ୍ରତି ଏହି ଅପମାନକୁ କେବେବି ଭୁଲିବେ ନାହିଁ।
ସାଥିମାନେ,
ବିହାରର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଯେଉଁ ଲଞ୍ଚିଙ୍ଗ ପ୍ୟାଡର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ତାହା ନିତିଶ ଜୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏବେ ଏନଡ଼ିଏ ସହିତ ମିଶି ବିହାରକୁ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁବାକୁ ପଡ଼ିବ। ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଯେ ଆମେ ଏକାଠି ହୋଇ ବିହାରର ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବକୁ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବୁ, ବିହାରକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଇଞ୍ଜିନରେ ପରିଣତ କରିବୁ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପୁଣି ଥରେ ଅନେକ-ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ମୋ ସହିତ ଆପଣଙ୍କର ଉଭୟ ମୁଠି ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାଇ କୁହନ୍ତୁ, ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଯେଉଁମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଥିବ, ସେମାନେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡାଇବେ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Siwan, Bihar
20 JUN 2025 3:15PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
रऊआ सब लोगन के प्रणाम कर तानी। बाबा महेंद्र नाथ, बाबा हंसनाथ, सोहगरा धाम, मां थावे भवानी, मां अंबिका भवानी, प्रथम राष्ट्रपति देशरत्न डॉ राजेंद्र प्रसाद अऊरी लोकनायक जयप्रकाश नारायण के पावन भूमि पर रऊआ सब के अभिनंदन कर तानी!
Governor of Bihar Mr. Arif Mohammad Khan ji, Chief Minister Mr. Nitish Kumar ji, who is dedicated to the service of the people here, my colleagues in the Union Cabinet Jitan Ram Manjhi ji, Giriraj Singh ji, Lallan Singh ji, Chirag Paswan ji, Ramnath Thakur ji, Nityanand Rai ji, Satish Chandra Dubey ji, Rajbhushan Chaudhary ji, Deputy Chief Minister of Bihar Samrat Chaudhary ji, Vijay Kumar Sinha ji, my colleague in Parliament Upendra Kushwaha ji, Bihar BJP President Dilip Jaiswal ji, other ministers, MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters of Bihar!
This land of Siwan is the inspiring place of our freedom struggle. This is the land that gives strength to our democracy, country and constitution. Siwan gave the country a great son like Rajendra Babu. Rajendra Babu played a very important role in the making of the constitution and in showing direction to the country. Siwan also gave the country a great social reformer like Braj Kishore Prasad ji. Braj Babu had made women empowerment the aim of his life.
Friends,
I am happy that this double engine government of NDA is taking forward the life mission of such great souls with firm determination. Today's program is a part of these efforts. Today, from this platform, the foundation stone of schemes worth thousands of crores of rupees has been laid and inaugurated. All these development projects will take Bihar towards a bright future and make Bihar prosperous. These projects will play a big role in making all the areas of Bihar like Siwan, Sasaram, Buxar, Motihari, Bettiah and Ara flourish. These will make the life of the poor, the deprived, the Dalits, the Mahadalits, the backward and the extremely backward people of every section of society easier. I congratulate the people of Bihar, all of you for these projects. Just when I was coming among you people, it rained yesterday. We got some benefit of rain in the morning too, despite this, you have come in such large numbers, have blessed us, I cannot thank you enough from the bottom of my heart.
Brothers and sisters,
As you all know, I returned from abroad only yesterday. During this visit, I talked to the leaders of major prosperous countries of the world. All the leaders are very impressed with India's rapid progress. They see India becoming the world's third largest economic superpower and Bihar is definitely going to play a very big role in this. Bihar will prosper and will also play a big role in the prosperity of the country.
Friends,
The reason for my belief is the strength of all of you people of Bihar. Together you have eradicated the Jungle Raj in Bihar. Our youth here have heard about the plight of Bihar 20 years ago only in stories and tales. They have no idea what the Jungle Raj people had done to Bihar. Bihar, which led the progress of India for centuries, was made a symbol of migration by the clutches of Panja (पंजा) and Lalten (लालटेन).
Friends,
The most important thing for every person living in Bihar is his self-respect. My Bihari brothers and sisters work in the most difficult situations. They never compromise with their self-respect. But the people with the symbols of Panja and the Lalten together hurt the self-respect of Bihar. These people caused such looting that poverty became the misfortune of Bihar. Overcoming many challenges, the NDA government under the leadership of Nitish Ji has brought Bihar back on the track of development and I have come to give assurance to the people of Bihar, we may have done a lot, have been doing it and will continue to do it, but Modi is not the one to calm down and keep quiet after this, now it is enough, I have done enough, no, I have a lot more to do for Bihar, I have to do it for you, I have to do it for every village here, I have to do it for every house here, I have to do it for every youth here. If I talk only about the last 10-11 years, then in these 10 years, about 55 thousand kilometers of rural roads have been built in Bihar, more than 1.5 crore houses have been provided with electricity connection, 1.5 crore people have been provided water connection, more than 45 thousand Common Service Centers have been built, today new start-ups are opening in small cities of Bihar.
Friends,
The pace of progress in Bihar is constantly increasing, it has to be kept increasing and at the same time, those who brought Jungle Raj in Bihar are looking for an opportunity to somehow repeat their old deeds. They are adopting various tactics to capture the economic resources of Bihar, so my dear brothers and sisters of Bihar, for your bright future, for the bright future of your children, you have to be very cautious. Those who are ready to put brakes on the journey towards prosperous Bihar have to be kept miles away.
Friends,
Our country has heard the slogan of Garibi Hatao for decades. Your two, three generations have come and chanted Garibi Hatao! Garibi Hatao! in every election. But when you gave us a chance, gave NDA a chance, the NDA government has shown that poverty can also be reduced. In the last decade, a record 25 crore Indians have defeated poverty. World-renowned institutions like the World Bank are praising this great achievement of India. And in this amazing feat that India has achieved, Bihar and our Nitish ji's government has a huge contribution. Earlier, more than half of Bihar's population was in the category of extremely poor. But in the last decade, about 3.75 crore people of Bihar have freed themselves from poverty.
Friends,
Even after so many decades of independence, so many people were poor, slogans kept echoing, poverty kept increasing and this did not happen because there was any lack in the hard work of the people of Bihar, there was any lack in the hard work of the countrymen. Rather, it was because there was no way for them to move forward. For a long time, the license Raj of Congress kept the country poor and pushed the poor into extreme poverty. When quota-permit was fixed for everything. Permits were required to do even small works. During the rule of Congress-RJD, the poor did not get houses, ration was siphoned off by middlemen, medical treatment was beyond the reach of the poor, there was a struggle for education and earning, one had to make countless rounds of government offices just to get an electricity-water connection. Recommendation of MPs was required for gas connection. One could not get a job without bribe or recommendation. And who were the biggest victims of this? Most of these people were from my Dalit community, Mahadalit community, backward community, extremely backward community, these brothers and sisters of mine were its victims. By showing them the dream of eradicating poverty, some families themselves became millionaires and billionaires.
Friends,
For the past 11 years, our government has been working towards removing every difficulty in the path of the poor and will continue to do so in the future as well. Because of so much hard work, we can see such good results today. Now there are houses for the poor, the families to whom I got the opportunity to give the keys of the houses were giving so many blessings, there was so much satisfaction on their faces, they were overwhelmed with emotions.
Friends,
In the last decade, more than four crore poor people across the country have got concrete houses. If I ask you, will you answer? If I ask, will you answer? I just said, four crore people, that is, four crore families, will get concrete houses. How many people? Say it loudly, how many people? Four crores! Just imagine, four crore people getting concrete houses, it is not just four walls, dreams are made in those houses, resolutions are nurtured in those houses. In the coming time, three crore more concrete houses are going to be ready. I said earlier, I am not going to stop in the work of service. Whatever has happened, it is much better than the earlier ones, still Modi will not sleep peacefully, he will keep working day and night, he will keep working for you because you are members of my family and I have come with a dream that not even a single member of my family should be left behind, should not be left in misery. My poor brothers and sisters of Bihar, Dalit brothers and sisters, Mahadalit brothers and sisters, backward brothers and sisters, extremely backward brothers and sisters, all the schemes that I am running are immensely benefiting them first. More than 57 lakh houses have been built in Bihar under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Here in Siwan district also, more than one lakh ten thousand houses of the poor have been built, I am talking about one district and this work is continuing continuously. Even today, installments for houses have been issued for more than 50 thousand families of Bihar. And do you know what brings double happiness for me? Most of these houses are in the name of mothers and sisters. My sisters and daughters who never had any property in their name are now becoming owners of their houses.
Friends,
Our government is providing free ration, electricity and water facilities along with houses. In the last few years, tap water has reached the homes of more than 12 crore new families across the country. In this, more than four and a half lakh families of Siwan have also got tap water for the first time. We are working towards this goal that every house in villages should have a tap and every city should have sufficient drinking water. In the past years, water pipelines and sewage treatment projects were built for many cities of Bihar. Now pipelines and sewage treatment plants have been approved for dozens of more cities. All these projects will make the lives of poor and middle class families better.
Brothers and sisters,
The deeds and actions of RJD and Congress are anti-Bihar and anti-investment. Whenever they talk about development, people see shops, businesses, industries, etc. locked. Therefore, they have never been able to make a place in the hearts of the youth of Bihar. These people have been the patrons of poor infrastructure, mafia rule, hooliganism and corruption.
Friends,
The talented youth of Bihar is watching the work being done on the ground today, and is evaluating it. The Madhaura rail factory is an example of what kind of Bihar the NDA is building. Today, the first engine from the Madhaura locomotive factory is being exported to Africa. It will be yours and will pull the train there. Just imagine, Bihar is going to be hailed in Africa as well. This factory was built in the same Saran district that was left to its own fate by the Panja and RJD, calling it backward. Today this district has made its place on the world's manufacturing and export map. The people of Jungle Raj had stopped the development engine of Bihar, now the engine made in Bihar will run the trains of Africa. This is a matter of great pride, I am sure that Bihar will become a big center of Made in India. Makhana, fruits and vegetables from here will go abroad, the goods made in the factories of Bihar will also reach the markets of the world. The goods manufactured by the youth of Bihar will give strength to self-reliant India.
Friends,
The modern infrastructure being built in Bihar will be very useful in this. Today, in Bihar, unprecedented investment is being made in every type of infrastructure like road, rail, air travel and waterways. Bihar is constantly getting new trains. Modern trains like Vande Bharat are running here. Today we are going to make another big beginning. Before the beginning of Sawan, today the land of Baba Hariharnath has been connected to the land of Baba Gorakhnath through the Vande Bharat train. The new Vande Bharat train from Patna to Gorakhpur is a new ride for the Shiva devotees of Purvanchal. This train is also a means to connect the Tapabhoomi of Lord Buddha with the land of his Mahaparinirvana, Kushinagar.
Friends,
Such efforts will not only give a boost to industries in Bihar but tourism will benefit the most from this. With this, Bihar will emerge even more prominently on the world tourism map. This means that there will be numerous employment opportunities for the youth of Bihar.
Friends,
Everyone in the country should get an opportunity to progress, there should be no discrimination against anyone, this is the spirit of our constitution. We also say with the same spirit - Sabka Sath, Sabka Vikas. But these people with Lalten and Panja say - Parivar Ka Sath, Parivar Ka Vikas. We say - Sabka Sath, Sabka Vikas. They say - Parivar Ka Sath, Parivar Ka Vikas. This is the total essence of their politics. For the benefit of their own families, they do not hesitate to harm crores of families of the country and Bihar. Baba Saheb Ambedkar himself was absolutely against this type of politics. That is why these people insult Baba Saheb at every step. Now the whole country has seen how RJD has treated Baba Saheb's picture. I was seeing posters in Bihar asking people to apologize for insulting Baba Saheb, but I know that these people will never apologize because they have no respect for Dalits, Mahadalits, backward and extremely backward people. RJD and Congress keep Baba Saheb Ambedkar's picture at their feet, while Modi keeps Baba Saheb Ambedkar in his heart. By insulting Baba Saheb, these people want to show themselves as bigger than Baba Saheb. People of Bihar will never forget this insult to Baba Saheb.
Friends,
The launching pad needed for the rapid progress of Bihar has been prepared with the efforts of Nitish ji. Now NDA has to come together and take Bihar to new heights of progress. I have faith in the youth of Bihar. Together we will restore the ancient glory of Bihar, make Bihar a strong engine of developed India, with this belief, many many good wishes to all of you for the development work. Say with me, close both fists and raise your hands, Bharat Mata ki Jai! Whoever has the tricolour, will wave the tricolour.
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.