প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বিহারগী সিৱান্দা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেকশিং হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
20 JUN 2025 3:15PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয় !
ভারত মাতা কি জয় !
ভারত মাতা কি জয় !
ময়াম পুম্নমক ঐনা কোক নোঞ্জরি। বাবা মহেন্দ্র নাথ, বাবা হন্সনাথ, সোহাগ্রা ধাম, মা থাৱে ভাবানি, মা অম্বিকা ভৱানি, লৈবাক অসিগী অহানবা রাষ্ট্রপতি ভারত রত্ন দোক্তর রাজেন্দ্র প্রসাদ অমসুং লোকনায়ক জয়প্রকাস নরায়নগী শেংলবা লমদম অসিদা মীওই খুদিংমক ঐনা তরাম্না ওকচরি।
বিহারগী রাজ্যপাল অরিফ মোহমদ খান, বিহারগী চীফ মিনিস্তর নিতিস কুমার, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী মরুপশিং জিতন রাম মানঝি, গিরিরাজ সিংহ, লাল্লান সিংহ, চিরাগ পাসৱান, রামনাথ থাকুর, নিত্যনন্দ রাই, সতিস চন্দ্র দুবে, রাজভুষন চৌধুরি, বিহারগী দিপুতি চীফ মিনিস্তর, সমরাত চৌধুরি, বিজয় কুমার সিনহা, সংসদকী ঐগী মরুপ, উপেন্দ্র কুসৱাহা, বিহার বি.জে.পিগী প্রসিদেন্ত দিলিপ জাইসৱাল, অতোপ্পা মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং অমসুং এম.এল.এশিং অমসুং বিহারগী ঐগী নুংশিরবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং!
সিৱানগী লমদম অসি ঐখোয়গী নিংতম ইহৌগী ইথিল পীখিবা লম অমনি। লমদম অসিনা ঐখোয়গী গনতন্ত্র, লৈবাক অমসুং সংবিধান্দা থৌনা পীখি। লমদম অসিদগী রাজেন্দ্র প্রসাদগুম্বা অচৌবা মীওই থোকখি। সংবিধান শেম্বা অমসুং লৈবাক অসিগী মাইকৈ তাকপদা রাজেন্দ্র বাবুনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। সিৱান্দগী ব্রাজ কিসোর প্রসাদি জিগুম্বা খুন্নাইগী অওনবা পুরকপা অচৌবা মীওই থোকখি। ব্রাজ বাবুগী পুন্সিগী পান্দমদি নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহনবনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি এন.দি.এগী দবল ইঞ্জিন সরকারগী থবকশিংগী শরুক অমনি। ঙসি মফম অসিদগী লুপা করোর লিশিং কয়াগী স্কিমশিং উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং শঙ্গারে। চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিনা বিহারগী তুংগী ফিবম ফগৎহল্লগনি অমসুং বিহার নুংঙাইহল্লগনি। সিৱান, সসারাম, বুক্সার, মোতিহারি, বেত্তিয়া অমসুং অরাগুম্বা বিহারগী মফমশিং চাউখৎহনবদা হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিনা লায়রবা, তোল্লবা, দলিত, মহাদলিতশিংগী পুন্সি হিংবদা লাইহনগনি। অয়ুক্ত নোংম য়াম্না চুরবশু মীয়াম মশিং য়াম্না থৌরম অসি শরুক য়াবগীদমক ঐগী থম্মোয়দগী থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
অদোম্না খঙলিবা অদুনি, ঐ ঙরাং খক্ত মপান লৈবাক্তগী হল্লকপনি। খোঙচৎ অসিগী মনুংদা, ঐনা মালেমগী চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংগা ৱারি শানখি। লুচিংবা খুদিংমক্না ভারতকী চাউখৎপা অসিদা অপেনবা পোকখি। মালেমদা ভারত ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে হায়বা মখোয়না উআরে অমসুং মসিদা বিহারনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। লৈবাক অসি নুংঙাইবদা বিহারনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি অমসুং বিহার নুংঙাইগনি।
মরুপশিং,
ঐগী থাজবগী মরমদি বিহারগী মীয়ামগী মপাঙ্গল অসিনি। অদোম্না অমতা ওইনা, বিহারদা জঙ্গল রাজ মুৎথৎলে। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা চহি ২০ গী মমাঙদা লৈরম্বা বিহারগী অৱাবশিং ৱারিশিং ওইনা খক্ত তারে। বিহারদা জঙ্গল রাজগী মীয়াম্না করি তৌখিবগে হায়বা মখোয় খঙদ্রে। চহি কয়া ভারতকী চাউখৎপদা লমজিংদুনা লাকখিবা বিহারনা য়ুম হোংবগী খুদম অমা ওইরকখি।
মরুপশিং,
বিহারগী মীয়ামগী খ্বাইদগী মরুওইবা অসি মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা অসিনি। মীওই কাংলুপ খরনা বিহারগী মীয়ামগী ইকায়খুম্নবা মাঙহনখি। মীওইশিং অসিনা হুরানবগী থবক তৌবদগী বিহার লায়রবা রাজ্য অমা ওইরকখি। শিংনবা কয়া মায়োক্নদুনা নিতিস জিনা লুচিংবা এন.দি.এ সরকারনা বিহার অমুক হন্না চাউখৎপগী লম্বীদা পুরক্লে অমসুং ঐখোয়না থবক কয়া পাংথোক্লে, মসি পাংথোকখিগনি অমসুং মখা তাখিগনি হায়না ঐনা বিহারগী মীয়ামদা থাজবা পীরি। থবক অসি ঐনা খুঙ্গং খুদিংমক্কী পাংথোক্কনি, ঐনা থবক অসি য়ুমথোং খুদিংমক্কী পাংথোক্কনি, থবক অসিনা নহারোল খুদিংমক্কী পাংথোক্কনি। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা বিহারদা কিমি লিশিং ৫৫ গী লম্বীশিং শেমগৎলে, য়ুম করোর ১.৫ হেনবদা মৈ ফংহল্লে, য়ুম করোর ১.৫ হেনবদা তোতি ঈশিং ফংহল্লে, কম্মন সর্বিস সেন্তর লিশিং ৪৫ হেন্না লিংখৎ।এ, ঙসি বিহারগী অপীকপা সহরশিংদা অনৌবা ষ্টার্দঅপশিং হাংদোক্লে।
মরুপশিং,
বিহারদা চাউখৎপগী খোঙজেল লেপ্তনা হেনগৎলক্লি, বিহারদা জঙ্গল রাজ পুরকখিবা মীওইশিংনা মখোয়গী থায়নগী থবকশিং অমুক পাংথোক্নবা খুদোংচাবা অমা লৌনবা য়েংলি। বিহারগী শেন-থুমগী খুদোংচাবশিং লৌনবা মখোয়না লাল্লোং কয়া শীজিন্নরি, মরম অদুনা বিহারগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং, অদোমগী তুংগী য়াইফনবা, অদোমগী অঙাংশিংগী তুংগী য়াইফনবা অদোম য়াম্না চেকশিনগদবনি। বিহারগী চাউখৎপগী খোঙজেলদা ব্রেক ফারিবা মীওইশিং য়াম্না থাপ্না থমখিগদবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা চহি কয়াদগী লায়রবা মুৎথৎকদবনি হায়বগী খোল্লাউ তাদুনা লাক্লে, অদোমগী মীরোল অনি/অহুম্না মীখল খুদিংদা গরিবি হতাও গরিবি হতাও হায়না লাউদুনা লাক্লি। অদোম্না এন.দি.এ সরকারদা খুদোংচাবা অমা পীবদগী লায়রবা হন্থরক্লে। হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারতমচা করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে। ৱার্ল্দ বেঙ্কগুম্বা মালেমগী শক্নাইরবা ইন্সতিতুসনশিংনা ভারতকী মাইপাকপা অসি থাগৎপা ফোঙদোকখি। ভারতকী মাইপাকপা অসিদা নিতিস জিগী সরকার অমসুং বিহারনা য়াম্না চাউনা মতেং পাংখি। হান্নদি, বিহারগী অপুনবা মীশিংগী তঙ্খায় অমা য়াম্না লায়রবা ওইরমখি। অদুবু হৌখিবা চহি ১০ অসিদা বিহারগী মীওই করোর ৪.৭৫ লায়রবা কোক্লে।
মরুপশিং,
নিংতম্বা ফংলবা চহি কয়া ফাওবা মীওই কয়া লায়রনা হিংখি অমসুং মসি বিহারগী মীয়াম নত্ত্রগা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংগী মীয়াম থবক শুবা নোম্বা ৱাৎপনা থোকহনবা নত্তে। মতম শাংনা কংগ্রেসকী লাইসেন্স রাজনা লৈবাক অসিনা লায়রহনখি। থবক খুদিংমক ক্বাতা-পর্মিতনা পাংথোকখি। অপীকপা থবকশিং ফাওবা পর্মিত লৌবা দরকার ওইখি। কংগ্রেস-আর.জে.দি সরকার মতমদা লায়রবশিং য়ুম ফংখিদে, মরক্কী মীওইশিংনা চেং হুরানখি, লায়রবশিং অনা-লায়েংবা ঙমখিদে, লাইরিক তম্বা অমসুং শেন তানবা অৱাবা ওইখি, মৈ অমসুং ঈশিং শম্নবগীদমক কনাগুম্বা অমা সরকারগী ওফিসশিংদা কয়ারক চৎপা মথৌ তাখি। গ্যাস ফংনবগীদমক কনাগুম্বা অমনা এম.পিনা চে ইবা দরকার ওইখি। মসিদা খ্বাইদগী অৱাবা ফংলিবা অসি কনানো? ঐগী দলিত মহাদলিত, লায়রবা মরুপশিং অসিনি। মখোয় লায়রবা কোকহন্দুনা হৌজিক ক্রোরপতি ওইরে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, ঐখোয়গী সরকারনা লায়রবশিংগী লম্বীদা থেংনবা খুদোংচাদবা খুদিংমক কোকহল্লে অমসুং মসি ঐখোয়না মখা তানা তুংদশু পাংথোক্কনি অমসুং অসিগুম্বা থবকশিংগী অফবা ফলশিং হৌজিক উবা ফংলে। হৌজিক লায়রবশিংগী য়ুম ফংলে, ঐনা মখোয়দা য়ুমশিংগী শোশিং শীন্নবগী খুদোংচাবা অমা ফংলে, মখোয়না থৌজাল য়াম্না পীরে অমসুং মখোয়গী মাইথোংদা হরাওবগী মমি তারে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা লৈবাক শীনবা থুংনা মীওই করোর ৪ হেন্না লেংদ্রবা য়ুম ফংলে। মীওই করোর ৪ য়ুম ফংলিবা অসি ফক্লাং মরি খক নত্তে, য়ুমশিং অদুদা মঙলানশিং য়াওরে, য়ুমশিং অদুদা ৱারেপশিং য়াওরে। তুংদা, য়ুম করোর ৩ পীনবা থৌরাং তৌদুনা লৈরে। ঐনা মমাঙদা হায়খ্রে মদুদি, ঐনা অসিগুম্বা থবকশিং অসি লেপ্লোই। হান্নদগী হেন্না ফিবম ফগৎলক্ত্রিবা ফাওবা মোদী নুংঙাইনা তুম্লোই, মহাক অহিং-নুংথিল থবক শুগনি। ঐগী ইমুংগী মীওই অমা ফাওবা নাথৈরম্লোই হায়বগী মঙলান অমগা লোয়ননা ঐ লাক্লিবনি। ঐনা পায়খৎলিবা স্কিমশিংগী অহানবা কান্নবা বিহারগী ঐগী নুংশিরবা ইনাওশিং, ইচলশিং, দলিত ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং, মহাদলিত ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং, তোল্লবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংনা ফংগনি। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা বিহারদা য়ুম লাখ ৫৭ হেন্না শারে। সিৱান জিলা খক্তদা লায়রবশিংগী য়ুম লাখ ১.১০ হেন্না শারে। ঙসি বিহারগী ইমুং লিশিং ৫০ হেনবদা য়ুমশিং ফংহনবা হৌরে। হায়রিবা য়ুমশিং অসিগী অয়াম্বা শরুক ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী মিংদা পাল্লে, হৌজিক মখোয় মখোয়গী য়ুমশিংগী মপুশিং ওইরে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা য়ুমশিং অসিদা লেম্না চেঙ, মৈ অমসুং ঈশিং ফংহল্লে। হৌখিবা চহি খর অসিদা, লৈবাক শীনবা থুংবগী অনৌবা ইমুং করোর ১২ হেনবদা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। মসিগা লোয়ননা, সিৱানগী ইমুং লাখ ৪.৫ হেনবদা অহানবা ওইনা তোতি ঈশিং ফংহল্লে। খুঙ্গংগী য়ুম খুদিংমক তোতি ঈশিং ফংহন্নবা অমসুং সহরশিংদা ঈশিং মরাংকাইনা ফংহন্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি। হৌখিবা চহি খর অসিদা বিহারগী সহর কয়াদা ঈশিংগী পাইপশিং অমসুং সিৱেজ ত্রিৎমেন্ত প্লান্তশিং শেমগৎলে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাস ইমুংশিং হিংবদা হেন্না নুংঙাইহল্লগনি।
মরুপশিং,
আর.জে.দি-কংগ্রেসকী থবকশিং অসি বিহারগী মায়োক্ত লৈবা অমসুং শেন থাদবগী মায়োক্ত লৈবনি। হায়রিবা মীওইশিং অসিনা চাউখৎ থৌরাংগী ৱারি শারকপা মতমদা, দুকানশিং, ললোন-ইতিকশিং অমসুং উদ্যোগশিং থোং লোনবা মীয়াম্না উরে। মরম অদুনা, বিহারগী নহারোলশিংগী থম্মোয়দা মখোয়গী মফম অমতা লৈত্রে। হায়রিবা মীওইশিং অসি ফত্তবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, মাফিয়া লৈঙাক, গুন্দা তৌবা অমসুং শেঞ্জা-থুমজা য়োকখৎপা মীওইশিংনি।
মরুপশিং,
ঙসি পাংথোক্লিবা থবকশিং হৈথোই-শিংথোইরবা বিহারগী নহারোলশিংনা য়েংলি। বিহারদা এন.দি.এন করি থবক পায়খৎলিবগে হায়বা অসি মধৌরা রেল ফেক্তরি অসি খুদম অমনি। ঙসিদি, মধৌরা লোকোমোতিপ ফেক্তরদগী অহানবা ইঞ্জিন অফ্রিকাদা থাদোক্লে। অফ্রিকাদা বিহার থাগৎলগনি। সারান জিলাদা শারিবা ফেক্তরি অসিগী মরাইবক পঞ্জা অমসুং আর.জে.দিনা মশা মতোমতা থাদোক্তুনা থম্লে অমসুং জিলা অসি চাউখৎতে হায়রে।
ঙসিদি জিলা অসি মালেমগী মেনুফেকচরিং অমসুং এক্সপোর্ত মেপ্তা য়াওরে। হৌজিক বিহারদা শাবা ত্রেনশিং অফ্রিকাদা চেল্লে। মসি চাউথোকচনবা মচাক অমনি, বিহার মেদ ইন ইন্দিয়াগী অচৌবা মফম অমা ওইরগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মফম অসিদগী মখানা, উহৈশিং অমসুং মনা-মশিংশিং মপান লৈবাকশিং য়ৌরগনি, বিহারগী ফেক্তরশিংদা শাবা পোৎথোকশিং মালেমগী কৈথেলশিংদশু য়ৌরগনি। বিহারগী নহারোলশিংনা শাবা পোৎলমশিংনা অত্মানির্ভর ভারতকী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক বিহারদা হান্না ওইখিদ্রিবা মওং অমদা লম্বী, রেল, এয়র ত্রাবেল অমসুং ঈশিং লম্বীশিংদা শেন থাদরে। বিহারদা লেপ্তনা অনৌবা ত্রেনশিং চেল্লে। বিহারদা বন্দে ভারতগুম্বা অনৌবা ত্রেনশিং চেল্লে। ঙসি বন্দে ভারতকী খুৎথাংদা বাবা হরিনাথঅমসুং বাবা গোরাখনাথকী লমদম শম্নরে। পাতনাদগী গোরাখপুর ফাওবগী অনৌবা বন্দে ভারত ত্রেন্না সিব ভক্তশিং পুর্বাঞ্চল ফাওবা পুরে।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা থবকশিং অসিনা বিহারদা উদ্যোগশিং অমসুং তুরিজম চাউখৎহনগনি। মসিগা লোয়ননা, মালেমগী তুরিজমগী মেপ্তা বিহার খ্বাইদগী মশক খঙনরগনি। মসিনা তাকপদি বিহারগী নহারোলশিংনা থবক য়াম্না ফংলগনি হায়বনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক চাউখৎনবগী খুদোংচাবা ফংবা অমসুং কনাগুম্বা অমতা মীরাইদবা অসি ঐখোয়গী সংবিধানগী ৱাখল্লোন্নি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা ঐখোয়না হায়রি-সবকা সাথ, সবকা বিকাস। অদুবু লালতেন অমসুং পঞ্জাগী মীওইশিংনা হায়রি-পরিবারগী কা সাথ, পরিবার কা বিকাস। মখোয়গী ইমুংশিং কান্নবা ফংনবা মখোয়না লৈবাক অসিগী ইমুং করোর কয়া মাঙহনবদা মখোয়দা চিংনবা লৈতে। অসিগুম্বা মখলগী রাজনিতি অসিগী মায়োক্ত বাবা সাহেব অম্বেদকারনা লৈখি। মরম অদুনা মীওইশিং অসিনা খোঙথাং খুদিংদা বাবা সাহেব ইকায়বা পীরি। হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা কমদৌনা আর.জে.দিনা বাবা সাহেবকী ফোতো থম্বগে হায়বা উরে। বাবা সাহেব ইকায়বা পীবগীদমক লাল্লে হায়জনবা বিহারগী মীয়াম্না তকশিনবা পোস্তরশিং ঐ উরে। হায়রিবা মীওইশিং অসিনা মখোয় মশামক বাবা সাহেবতগী হেল্লি হায়না খল্লি। বাবা সাহেবতা ইকায়বা পীবা অসি বিহারগী মীয়াম্না কৈদৌঙৈদা কাউরোইদবনি।
মরুপশিং,
নিতিস জিগী থবকশিংগা লোয়ননা বিহার য়াংনা চাউখৎনবা দরকার ওইবা থবকশিং পায়খৎলে। হৌজিক এন.দি.এ অমতা ওইরে অমসুং বিহার চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌরগনি। ঐনা বিহারগী নহারোলশিংদা থাজবা থম্লি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না বিহারগী থায়নগী মিংচৎ অমুক হঞ্জিনহনগনি অমসুং বিকসিত ভারত অমগীদমক বিহার মপাঙ্গল কনবা ইঞ্জিন অমা ওইহনগনি। মসিগা লোয়ননা ঐনা মীয়ামদা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি, অদোমগী খুৎ থাংগৎপীয়ু, ভারত মাতা কি জয়! মচু অহুমগী ফিরাল পাইবা মফম খুদিংমক্ত, মচু অহুমগী ফিরাল লৈগনি।
ভারত মাতা কি জয় !
ভারত মাতা কি জয় !
ভারত মাতা কি জয় !
ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development projects in Siwan, Bihar
20 JUN 2025 3:15PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
रऊआ सब लोगन के प्रणाम कर तानी। बाबा महेंद्र नाथ, बाबा हंसनाथ, सोहगरा धाम, मां थावे भवानी, मां अंबिका भवानी, प्रथम राष्ट्रपति देशरत्न डॉ राजेंद्र प्रसाद अऊरी लोकनायक जयप्रकाश नारायण के पावन भूमि पर रऊआ सब के अभिनंदन कर तानी!
Governor of Bihar Mr. Arif Mohammad Khan ji, Chief Minister Mr. Nitish Kumar ji, who is dedicated to the service of the people here, my colleagues in the Union Cabinet Jitan Ram Manjhi ji, Giriraj Singh ji, Lallan Singh ji, Chirag Paswan ji, Ramnath Thakur ji, Nityanand Rai ji, Satish Chandra Dubey ji, Rajbhushan Chaudhary ji, Deputy Chief Minister of Bihar Samrat Chaudhary ji, Vijay Kumar Sinha ji, my colleague in Parliament Upendra Kushwaha ji, Bihar BJP President Dilip Jaiswal ji, other ministers, MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters of Bihar!
This land of Siwan is the inspiring place of our freedom struggle. This is the land that gives strength to our democracy, country and constitution. Siwan gave the country a great son like Rajendra Babu. Rajendra Babu played a very important role in the making of the constitution and in showing direction to the country. Siwan also gave the country a great social reformer like Braj Kishore Prasad ji. Braj Babu had made women empowerment the aim of his life.
Friends,
I am happy that this double engine government of NDA is taking forward the life mission of such great souls with firm determination. Today's program is a part of these efforts. Today, from this platform, the foundation stone of schemes worth thousands of crores of rupees has been laid and inaugurated. All these development projects will take Bihar towards a bright future and make Bihar prosperous. These projects will play a big role in making all the areas of Bihar like Siwan, Sasaram, Buxar, Motihari, Bettiah and Ara flourish. These will make the life of the poor, the deprived, the Dalits, the Mahadalits, the backward and the extremely backward people of every section of society easier. I congratulate the people of Bihar, all of you for these projects. Just when I was coming among you people, it rained yesterday. We got some benefit of rain in the morning too, despite this, you have come in such large numbers, have blessed us, I cannot thank you enough from the bottom of my heart.
Brothers and sisters,
As you all know, I returned from abroad only yesterday. During this visit, I talked to the leaders of major prosperous countries of the world. All the leaders are very impressed with India's rapid progress. They see India becoming the world's third largest economic superpower and Bihar is definitely going to play a very big role in this. Bihar will prosper and will also play a big role in the prosperity of the country.
Friends,
The reason for my belief is the strength of all of you people of Bihar. Together you have eradicated the Jungle Raj in Bihar. Our youth here have heard about the plight of Bihar 20 years ago only in stories and tales. They have no idea what the Jungle Raj people had done to Bihar. Bihar, which led the progress of India for centuries, was made a symbol of migration by the clutches of Panja (पंजा) and Lalten (लालटेन).
Friends,
The most important thing for every person living in Bihar is his self-respect. My Bihari brothers and sisters work in the most difficult situations. They never compromise with their self-respect. But the people with the symbols of Panja and the Lalten together hurt the self-respect of Bihar. These people caused such looting that poverty became the misfortune of Bihar. Overcoming many challenges, the NDA government under the leadership of Nitish Ji has brought Bihar back on the track of development and I have come to give assurance to the people of Bihar, we may have done a lot, have been doing it and will continue to do it, but Modi is not the one to calm down and keep quiet after this, now it is enough, I have done enough, no, I have a lot more to do for Bihar, I have to do it for you, I have to do it for every village here, I have to do it for every house here, I have to do it for every youth here. If I talk only about the last 10-11 years, then in these 10 years, about 55 thousand kilometers of rural roads have been built in Bihar, more than 1.5 crore houses have been provided with electricity connection, 1.5 crore people have been provided water connection, more than 45 thousand Common Service Centers have been built, today new start-ups are opening in small cities of Bihar.
Friends,
The pace of progress in Bihar is constantly increasing, it has to be kept increasing and at the same time, those who brought Jungle Raj in Bihar are looking for an opportunity to somehow repeat their old deeds. They are adopting various tactics to capture the economic resources of Bihar, so my dear brothers and sisters of Bihar, for your bright future, for the bright future of your children, you have to be very cautious. Those who are ready to put brakes on the journey towards prosperous Bihar have to be kept miles away.
Friends,
Our country has heard the slogan of Garibi Hatao for decades. Your two, three generations have come and chanted Garibi Hatao! Garibi Hatao! in every election. But when you gave us a chance, gave NDA a chance, the NDA government has shown that poverty can also be reduced. In the last decade, a record 25 crore Indians have defeated poverty. World-renowned institutions like the World Bank are praising this great achievement of India. And in this amazing feat that India has achieved, Bihar and our Nitish ji's government has a huge contribution. Earlier, more than half of Bihar's population was in the category of extremely poor. But in the last decade, about 3.75 crore people of Bihar have freed themselves from poverty.
Friends,
Even after so many decades of independence, so many people were poor, slogans kept echoing, poverty kept increasing and this did not happen because there was any lack in the hard work of the people of Bihar, there was any lack in the hard work of the countrymen. Rather, it was because there was no way for them to move forward. For a long time, the license Raj of Congress kept the country poor and pushed the poor into extreme poverty. When quota-permit was fixed for everything. Permits were required to do even small works. During the rule of Congress-RJD, the poor did not get houses, ration was siphoned off by middlemen, medical treatment was beyond the reach of the poor, there was a struggle for education and earning, one had to make countless rounds of government offices just to get an electricity-water connection. Recommendation of MPs was required for gas connection. One could not get a job without bribe or recommendation. And who were the biggest victims of this? Most of these people were from my Dalit community, Mahadalit community, backward community, extremely backward community, these brothers and sisters of mine were its victims. By showing them the dream of eradicating poverty, some families themselves became millionaires and billionaires.
Friends,
For the past 11 years, our government has been working towards removing every difficulty in the path of the poor and will continue to do so in the future as well. Because of so much hard work, we can see such good results today. Now there are houses for the poor, the families to whom I got the opportunity to give the keys of the houses were giving so many blessings, there was so much satisfaction on their faces, they were overwhelmed with emotions.
Friends,
In the last decade, more than four crore poor people across the country have got concrete houses. If I ask you, will you answer? If I ask, will you answer? I just said, four crore people, that is, four crore families, will get concrete houses. How many people? Say it loudly, how many people? Four crores! Just imagine, four crore people getting concrete houses, it is not just four walls, dreams are made in those houses, resolutions are nurtured in those houses. In the coming time, three crore more concrete houses are going to be ready. I said earlier, I am not going to stop in the work of service. Whatever has happened, it is much better than the earlier ones, still Modi will not sleep peacefully, he will keep working day and night, he will keep working for you because you are members of my family and I have come with a dream that not even a single member of my family should be left behind, should not be left in misery. My poor brothers and sisters of Bihar, Dalit brothers and sisters, Mahadalit brothers and sisters, backward brothers and sisters, extremely backward brothers and sisters, all the schemes that I am running are immensely benefiting them first. More than 57 lakh houses have been built in Bihar under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Here in Siwan district also, more than one lakh ten thousand houses of the poor have been built, I am talking about one district and this work is continuing continuously. Even today, installments for houses have been issued for more than 50 thousand families of Bihar. And do you know what brings double happiness for me? Most of these houses are in the name of mothers and sisters. My sisters and daughters who never had any property in their name are now becoming owners of their houses.
Friends,
Our government is providing free ration, electricity and water facilities along with houses. In the last few years, tap water has reached the homes of more than 12 crore new families across the country. In this, more than four and a half lakh families of Siwan have also got tap water for the first time. We are working towards this goal that every house in villages should have a tap and every city should have sufficient drinking water. In the past years, water pipelines and sewage treatment projects were built for many cities of Bihar. Now pipelines and sewage treatment plants have been approved for dozens of more cities. All these projects will make the lives of poor and middle class families better.
Brothers and sisters,
The deeds and actions of RJD and Congress are anti-Bihar and anti-investment. Whenever they talk about development, people see shops, businesses, industries, etc. locked. Therefore, they have never been able to make a place in the hearts of the youth of Bihar. These people have been the patrons of poor infrastructure, mafia rule, hooliganism and corruption.
Friends,
The talented youth of Bihar is watching the work being done on the ground today, and is evaluating it. The Madhaura rail factory is an example of what kind of Bihar the NDA is building. Today, the first engine from the Madhaura locomotive factory is being exported to Africa. It will be yours and will pull the train there. Just imagine, Bihar is going to be hailed in Africa as well. This factory was built in the same Saran district that was left to its own fate by the Panja and RJD, calling it backward. Today this district has made its place on the world's manufacturing and export map. The people of Jungle Raj had stopped the development engine of Bihar, now the engine made in Bihar will run the trains of Africa. This is a matter of great pride, I am sure that Bihar will become a big center of Made in India. Makhana, fruits and vegetables from here will go abroad, the goods made in the factories of Bihar will also reach the markets of the world. The goods manufactured by the youth of Bihar will give strength to self-reliant India.
Friends,
The modern infrastructure being built in Bihar will be very useful in this. Today, in Bihar, unprecedented investment is being made in every type of infrastructure like road, rail, air travel and waterways. Bihar is constantly getting new trains. Modern trains like Vande Bharat are running here. Today we are going to make another big beginning. Before the beginning of Sawan, today the land of Baba Hariharnath has been connected to the land of Baba Gorakhnath through the Vande Bharat train. The new Vande Bharat train from Patna to Gorakhpur is a new ride for the Shiva devotees of Purvanchal. This train is also a means to connect the Tapabhoomi of Lord Buddha with the land of his Mahaparinirvana, Kushinagar.
Friends,
Such efforts will not only give a boost to industries in Bihar but tourism will benefit the most from this. With this, Bihar will emerge even more prominently on the world tourism map. This means that there will be numerous employment opportunities for the youth of Bihar.
Friends,
Everyone in the country should get an opportunity to progress, there should be no discrimination against anyone, this is the spirit of our constitution. We also say with the same spirit - Sabka Sath, Sabka Vikas. But these people with Lalten and Panja say - Parivar Ka Sath, Parivar Ka Vikas. We say - Sabka Sath, Sabka Vikas. They say - Parivar Ka Sath, Parivar Ka Vikas. This is the total essence of their politics. For the benefit of their own families, they do not hesitate to harm crores of families of the country and Bihar. Baba Saheb Ambedkar himself was absolutely against this type of politics. That is why these people insult Baba Saheb at every step. Now the whole country has seen how RJD has treated Baba Saheb's picture. I was seeing posters in Bihar asking people to apologize for insulting Baba Saheb, but I know that these people will never apologize because they have no respect for Dalits, Mahadalits, backward and extremely backward people. RJD and Congress keep Baba Saheb Ambedkar's picture at their feet, while Modi keeps Baba Saheb Ambedkar in his heart. By insulting Baba Saheb, these people want to show themselves as bigger than Baba Saheb. People of Bihar will never forget this insult to Baba Saheb.
Friends,
The launching pad needed for the rapid progress of Bihar has been prepared with the efforts of Nitish ji. Now NDA has to come together and take Bihar to new heights of progress. I have faith in the youth of Bihar. Together we will restore the ancient glory of Bihar, make Bihar a strong engine of developed India, with this belief, many many good wishes to all of you for the development work. Say with me, close both fists and raise your hands, Bharat Mata ki Jai! Whoever has the tricolour, will wave the tricolour.
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.