প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ক্ৰয়েচিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে যুটীয়া সংবাদমেলৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 JUN 2025 5:32PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী,
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধি,
সংবাদ মাধ্যমৰ পৰা বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
দোবৰ দান!
ঐতিহাসিক আৰু সুন্দৰ চহৰ জাগ্ৰেবত মোক যি উষ্ম, উৎসাহ আৰু মৰমেৰে আদৰণি জনাইছে, তাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ক্ৰ’ৱেচিয়া চৰকাৰক মই আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এয়া প্ৰথম ক্ৰ'ৱেচিয়া ভ্ৰমণ। এই সুযোগ পাই মোৰ সৌভাগ্য অনুভৱ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ক্ৰ’ৱেচিয়াক গণতন্ত্ৰ, আইনৰ শাসন, বহুত্ববাদ, সমতা আদি মিলিত মূল্যবোধৰ দ্বাৰা একত্ৰিত কৰা হৈছে। এইটো এটা সুখৰ কাকতলীয়া কথা যে যোৱা বছৰ ভাৰতৰ জনসাধাৰণে মোক অৰ্পণ কৰিছিল—আৰু ক্ৰ’ৱেচিয়াৰ জনসাধাৰণে প্ৰধানমন্ত্ৰী আন্দ্ৰেজ প্লেংকোভিচক একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে কাৰ্যকালৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিছিল। এই নবীকৃত ৰাজহুৱা কাৰ্যভাৰৰ জৰিয়তে আমি এই কাৰ্যকালত আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ গতি তিনিগুণ বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত দীৰ্ঘম্যাদী সহযোগিতাৰ বাবে ‘ৰক্ষা সহযোগিতা পৰিকল্পনা’ প্ৰস্তুত কৰা হ’ব, যিয়ে প্ৰশিক্ষণ, সামৰিক বিনিময় আৰু প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগত সহযোগিতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব। আমাৰ অৰ্থনীতিসমূহে ইটোৱে সিটোৰ পৰিপূৰক হিচাপে কাম কৰা কেইবাটাও ক্ষেত্ৰ চিনাক্ত কৰা হৈছে আৰু সক্ৰিয়ভাৱে অনুসৰণ কৰা হ’ব।
আমি দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধি আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য যোগান শৃংখল সৃষ্টিৰ বাবে বহু ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আমি বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰত যেনে ফাৰ্মা, কৃষি, তথ্য প্ৰযুক্তি, স্বচ্ছ প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি, নবীকৰণযোগ্য শক্তি আৰু অৰ্ধপৰিবাহীত সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰিম।
আমি জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু চাইবাৰ-নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিম। ভাৰতৰ সাগৰমালা প্ৰকল্পৰ অধীনত বন্দৰ আধুনিকীকৰণ, উপকূলীয় অঞ্চল উন্নয়ন আৰু বহু আৰ্হিৰ সংযোগ পদক্ষেপত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ উল্লেখযোগ্য সুযোগ ক্ৰ’ৱেচিয়াৰ কোম্পানীসমূহে লাভ কৰিছে। আমাৰ শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰৰ মাজত যৌথ গৱেষণা আৰু সহযোগিতাৰ ওপৰতো আমি গুৰুত্ব দিছো। তদুপৰি ভাৰতে নিজৰ মহাকাশ বিশেষজ্ঞতা আৰু অভিজ্ঞতা ক্ৰ’ৱেচিয়াৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ শতিকা পুৰণি সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কই আমাৰ পাৰস্পৰিক মৰম আৰু সদিচ্ছাৰ ভেটি গঢ় দিয়ে। ১৮ শতিকাত ইভান ফিলিপ ভেজডিনে ইউৰোপত প্ৰথম সংস্কৃত ব্যাকৰণ প্ৰকাশ কৰিছিল। বিগত ৫০ বছৰ ধৰি জাগ্ৰেব বিশ্ববিদ্যালয়ত ইণ্ডোলজী বিভাগে সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰি আহিছে।
আজি আমি আমাৰ সাংস্কৃতিক আৰু জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ সংকল্প লৈছো। জাগ্ৰেব বিশ্ববিদ্যালয়ৰ হিন্দী অধ্যক্ষৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তিৰ ম্যাদ ২০৩০ চনলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু অহা পাঁচ বছৰৰ বাবে সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচীৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰা হৈছে।
মানুহৰ চলাচলৰ সুবিধাৰ বাবে শীঘ্ৰে গতিশীলতা চুক্তি চূড়ান্ত কৰা হ’ব। ভাৰতৰ দক্ষ আই টি জনশক্তিৰ দ্বাৰা ক্ৰ’ৱেচিয়াৰ কোম্পানীসমূহে লাভৱান হ’ব পাৰিব। দুয়োখন দেশৰ মাজত পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ উপায়ৰ বিষয়েও আলোচনা কৰিলোঁ৷
ইয়াত যোগৰ জনপ্ৰিয়তা স্পষ্টকৈ অনুভৱ কৰিছো। ২১ জুনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উপলক্ষে মই নিশ্চিত যে সদায়ৰ দৰেই ক্ৰ’ৱেচিয়াৰ জনসাধাৰণেও এই অনুষ্ঠানটো অতি উৎসাহেৰে উদযাপন কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমি এই কথাত একমত যে সন্ত্ৰাসবাদ মানৱতাৰ শত্ৰু আৰু গণতান্ত্ৰিক শক্তিত বিশ্বাস কৰা প্ৰতিজন লোকে ইয়াৰ বিৰোধিতা কৰে। ২২ এপ্ৰিলত ভাৰতত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ পিছত সংহতি প্ৰকাশৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ক্ৰ’ৱেচিয়া চৰকাৰৰ প্ৰতি আমি গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।এনে কঠিন সময়ত আমাৰ বন্ধুসকলৰ সহায়ৰ আমাৰ বাবে অপৰিসীম মূল্য আছে।
আমি দুয়ো এই কথাত একমত যে আজিৰ বিশ্ব পৰিৱেশত ভাৰত আৰু ইউৰোপৰ মাজৰ অংশীদাৰিত্বৰ তাৎপৰ্য যথেষ্ট বেছি। ইউৰোপীয় সংঘৰ সৈতে আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ক্ৰ’ৱেচিয়াৰ সমৰ্থন আৰু সহযোগিতা অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ।
আমি দুয়োৰে দৃঢ় বিশ্বাস যে ইউৰোপতেই হওক বা এছিয়াতেই হওক, যুদ্ধক্ষেত্ৰত সমাধান বিচাৰি পোৱা নাযায়। আলোচনা আৰু কূটনীতি হৈছে আগুৱাই যোৱাৰ একমাত্ৰ কাৰ্য্যকৰী পথ। প্ৰতিখন দেশৰ ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতা আৰু সাৰ্বভৌমত্বক সন্মান কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত 'বানস্কি দ্বোৰী'ত থকাটো মোৰ বাবে এক বিশেষ মুহূৰ্ত। এই ঠাইতে ছাকচিনস্কিয়ে ক্ৰ’ৱেচিয়ান ভাষাত নিজৰ ঐতিহাসিক ভাষণ আগবঢ়ায় আৰু আজি হিন্দী ভাষাত মোৰ চিন্তাধাৰা প্ৰকাশ কৰি গৌৰৱ আৰু সন্তুষ্টি অনুভৱ কৰিছো। তেওঁ সঠিকভাৱে কয়, ‘ভাষা এক সেতু’, আৰু আজি আমি সেই দলংখনক শক্তিশালী কৰি তুলিছো।
ক্ৰ’ৱেচিয়া ভ্ৰমণৰ সময়ত আমাক যি উষ্ম আৰু কৃতজ্ঞতাপূৰ্ণ আতিথ্য প্ৰদান কৰিলে, তাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক পুনৰবাৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, মইও আপোনালোকক অতি সোনকালে ভাৰতত আদৰিবলৈ আগ্ৰহী।
আপোনালোক সকলোকে মোৰ আন্তৰিক ধন্যবাদ।
.

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister during Joint Press Statement with the Prime Minister of Croatia
19 JUN 2025 5:32PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskaar!
Dobar dan!
I extend my heartfelt gratitude to the Prime Minister and the Government of Croatia for the warmth, enthusiasm, and affection with which I have been received in the historic and beautiful city of Zagreb.
This is the first visit of any Indian Prime Minister to Croatia. I am fortunate to have have had this opportunity.
Friends,
India and Croatia are united by shared values such as democracy, the rule of law, pluralism, and equality. It is a happy coincidence that last year, the people of India entrusted me—and the people of Croatia entrusted Prime Minister Andrej Plenković with a third consecutive term in office. With this renewed public mandate, we are committed to tripling the momentum of our bilateral relations during this term.
A 'Defence Cooperation Plan' will be prepared for long-term cooperation in the defence sector, which will focus on training, military exchanges, and cooperation in the defence industry. Several areas where our economies complement each other have been identified and will be actively pursued.
We have decided to enhance cooperation in many areas to increase bilateral trade and create reliable supply chains. We will promote cooperation in many important areas such as Pharma, Agriculture, Information technology, Clean Technology, Digital technology, Renewable energy, and semiconductors.
We will strengthen cooperation in shipbuilding and cyber-security. Croatian companies have significant opportunities to participate in port modernization, coastal-zone development, and multi-modal connectivity initiatives under India’s Sagarmala project. We have also emphasized joint research and collaboration between our academic institutions and research centers. Additionally, India is committed to sharing its space expertise and experience with Croatia.
Friends,
Our centuries-old cultural ties form the foundation of our mutual affection and goodwill. In the 18th century, Ivan Filip Vezdin was the first to publish Sanskrit grammar in Europe. For the past 50 years, the Department of Indology has been actively functioning at the University of Zagreb.
Today, we have resolved to further strengthen our cultural and people-to-people ties. The term of the MoU for the Hindi Chair at the University of Zagreb has been extended until 2030, and a Cultural Exchange Programme has been outlined for the next five years.
To facilitate the movement of people, the Mobility Agreement will be finalized soon. Croatian companies will be able to benefit from India’s skilled IT manpower. We also discussed ways to enhance tourism between the two countries.
I have clearly experienced the popularity of Yoga here. With June 21 marking the International Day of Yoga, I am confident that, as always, the people of Croatia will celebrate the occasion with great enthusiasm.
Friends,
We agree that terrorism is an enemy of humanity, and is opposed to everyone who believes in democratic forces. We are deeply grateful to the Prime Minister and the Government of Croatia for their expression of solidarity following the terrorist attack in India on April 22. In such difficult times, the support of our friends holds immense value for us.
We both agree that in today’s global environment, the partnership between India and Europe holds great significance. Croatia’s support and cooperation are extremely important in strengthening our strategic partnership with the European Union.
We both firmly believe that whether in Europe or Asia, solutions cannot be found on the battlefield. Dialogue and diplomacy is the only viable path forward. It is essential to respect the territorial integrity and sovereignty of every nation.
Friends,
Being here today at 'Banski Dvori' is a special moment for me. It is in this very place that Sakcinski delivered his historic speech in the Croatian language, and today, I feel a sense of pride and contentment in expressing my thoughts in Hindi. He rightly said, 'Language is a bridge,' and today, we are strengthening that bridge.
Once again, I express my heartfelt gratitude to the Prime Minister for the warm and gracious hospitality extended to us during our visit to Croatia. Prime Minister,I also look forward to welcoming you to India soon.
My sincere thanks to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.