ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କ୍ରୋଏସିଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ମିଳିତ ପ୍ରେସ ବିବୃତି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 JUN 2025 5:32PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମାନ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ,
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ
ଗଣମାଧ୍ୟମର ବନ୍ଧୁମାନେ
ନମସ୍କାର
ଦୋବାର ଦାନ୍‍
ଐତିହାସିକ ଏବଂ ସୁନ୍ଦର ସହର ଜାଗ୍ରେବରେ ମୋତେ ଯେଉଁ ଭବ୍ୟ ସ୍ବାଗତ, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସ୍ନେହ ମିଳିଛି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କ୍ରୋଏସିଆ ସରକାରଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
କ୍ରୋଏସିଆକୁ କୌଣସି ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏହା ପ୍ରଥମ ଗସ୍ତ। ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ମୋତେ ଏହି ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଆଇନର ଶାସନ, ବହୁଳତାବାଦ ଏବଂ ସମାନତା ଭଳି ସହଭାଗୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଏବଂ କ୍ରୋଏସିଆ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହା ଖୁସିର କଥା ଯେ ଗତ ବର୍ଷ, ଭାରତର ଲୋକମାନେ ମୋତେ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ-ଏବଂ କ୍ରୋଏସିଆର ଲୋକମାନେ କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଣ୍ଡ୍ରେଜ୍ ପ୍ଲେନକୋଭିକଙ୍କୁ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏହି ନୂତନ ସାର୍ବଜନୀନ ଜନାଦେଶ ସହିତ, ଆମେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ଗତିକୁ ତିନିଗୁଣ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ 'ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଯୋଜନା' ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିନିମୟ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ। ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ଆମର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ ଏବଂ ଏହାକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅନୁସରଣ କରାଯିବ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଆମେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଆମେ ଔଷଧ, କୃଷି, ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଭଳି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବୁ।
ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବୁ। ଭାରତର ସାଗରମାଳା ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ କ୍ରୋଏସିଆ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ବନ୍ଦର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ଉପକୂଳ-ଜୋନ୍ ବିକାଶ ଏବଂ ମଲ୍ଟି-ମଡେଲ ସଂଯୋଗ ପଦକ୍ଷେପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଆମେ ଆମର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ସହଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, କ୍ରୋଏସିଆ ସହିତ ନିଜର ମହାକାଶ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଆମର ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ନେହ ଏବଂ ସଦ୍ଭାବନାର ମୂଳଦୁଆ ଗଠନ କରେ। ଅଷ୍ଟାଦଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଇଭାନ ଫିଲିପ ଭେଜଦିନ ୟୁରୋପରେ ସଂସ୍କୃତ ବ୍ୟାକରଣ ପ୍ରକାଶ କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ। ଗତ ୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଜାଗ୍ରେବ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଇଣ୍ଡୋଲୋଜି ବିଭାଗ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛି।
ଆଜି ଆମେ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ। ଜାଗ୍ରେବ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ହିନ୍ଦୀ ଚେୟାର ପାଇଁ ବୁଝାମଣାର ଅବଧି ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
ଲୋକମାନଙ୍କ ଗତିବିଧିକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ, ମୋବିଲିଟି ରାଜିନାମାକୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କରାଯିବ। ଭାରତର କୁଶଳୀ ଆଇଟି ଶ୍ରମଶକ୍ତିରୁ କ୍ରୋଏସିଆ କମ୍ପାନୀମାନେ ଲାଭବାନ ହୋଇପାରିବେ। ଆମେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଉପାୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲୁ।
ଏଠାରେ ଯୋଗର ଲୋକପ୍ରିୟତା ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଅନୁଭବ କରିଛି। ଜୁନ୍ ୨୧ ରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯିବା ସହିତ, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ସର୍ବଦା ପରି, କ୍ରୋଏସିଆର ଲୋକମାନେ ଏହି ଅବସରକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ପାଳନ କରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଆମେ ସହମତ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦ ମାନବତାର ଶତ୍ରୁ, ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶକ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ବିରୋଧ କରେ। ଏପ୍ରିଲ ୨୨ ରେ ଭାରତରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଏକତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିବାରୁ ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କ୍ରୋଏସିଆ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟରେ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞ। ଏଭଳି କଠିନ ସମୟରେ, ଆମ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୂଲ୍ୟବାନ।
ଆମେ ଦୁହେଁ ସହମତ ଯେ ଆଜିର ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶରେ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀର ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ ଆମର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ କ୍ରୋଏସିଆର ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଆମେ ଉଭୟ ପରିବାର ଦୃଢ଼ ଭାବେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ୟୁରୋପ ହେଉ କିମ୍ବା ଏସିଆ, ଯୁଦ୍ଧକ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାଧାନ ମିଳିପାରିବ ନାହିଁ। ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ହିଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଏକମାତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ମାର୍ଗ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତା ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଜରୁରୀ।
ବନ୍ଧୁଗଣ
ଆଜି ଏଠାରେ 'ବାନସ୍କି ଡଭୋରି "ରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତ। ଏହି ସ୍ଥାନରେ ସାକିନସ୍କି କ୍ରୋଏସିଆ ଭାଷାରେ ତାଙ୍କର ଐତିହାସିକ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ, ଏବଂ ଆଜି, ହିନ୍ଦୀରେ ମୋର ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରକାଶ କରିବାରେ ମୁଁ ଗର୍ବ ଏବଂ ସନ୍ତୋଷ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ସେ ଠିକ୍ କହିଥିଲେ, ‘‘ଭାଷା ହେଉଛି ଏକ ସେତୁ " ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ସେହି ସେତୁଟିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛୁ।
ପୁଣି ଥରେ, ଆମର କ୍ରୋଏସିଆ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଆମକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଭବ୍ୟ ଏବଂ ଉଦାର ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି।
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ କୃତଜ୍ଞତା।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister during Joint Press Statement with the Prime Minister of Croatia
19 JUN 2025 5:32PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister,
Delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskaar!
Dobar dan!
I extend my heartfelt gratitude to the Prime Minister and the Government of Croatia for the warmth, enthusiasm, and affection with which I have been received in the historic and beautiful city of Zagreb.
This is the first visit of any Indian Prime Minister to Croatia. I am fortunate to have have had this opportunity.
Friends,
India and Croatia are united by shared values such as democracy, the rule of law, pluralism, and equality. It is a happy coincidence that last year, the people of India entrusted me—and the people of Croatia entrusted Prime Minister Andrej Plenković with a third consecutive term in office. With this renewed public mandate, we are committed to tripling the momentum of our bilateral relations during this term.
A 'Defence Cooperation Plan' will be prepared for long-term cooperation in the defence sector, which will focus on training, military exchanges, and cooperation in the defence industry. Several areas where our economies complement each other have been identified and will be actively pursued.
We have decided to enhance cooperation in many areas to increase bilateral trade and create reliable supply chains. We will promote cooperation in many important areas such as Pharma, Agriculture, Information technology, Clean Technology, Digital technology, Renewable energy, and semiconductors.
We will strengthen cooperation in shipbuilding and cyber-security. Croatian companies have significant opportunities to participate in port modernization, coastal-zone development, and multi-modal connectivity initiatives under India’s Sagarmala project. We have also emphasized joint research and collaboration between our academic institutions and research centers. Additionally, India is committed to sharing its space expertise and experience with Croatia.
Friends,
Our centuries-old cultural ties form the foundation of our mutual affection and goodwill. In the 18th century, Ivan Filip Vezdin was the first to publish Sanskrit grammar in Europe. For the past 50 years, the Department of Indology has been actively functioning at the University of Zagreb.
Today, we have resolved to further strengthen our cultural and people-to-people ties. The term of the MoU for the Hindi Chair at the University of Zagreb has been extended until 2030, and a Cultural Exchange Programme has been outlined for the next five years.
To facilitate the movement of people, the Mobility Agreement will be finalized soon. Croatian companies will be able to benefit from India’s skilled IT manpower. We also discussed ways to enhance tourism between the two countries.
I have clearly experienced the popularity of Yoga here. With June 21 marking the International Day of Yoga, I am confident that, as always, the people of Croatia will celebrate the occasion with great enthusiasm.
Friends,
We agree that terrorism is an enemy of humanity, and is opposed to everyone who believes in democratic forces. We are deeply grateful to the Prime Minister and the Government of Croatia for their expression of solidarity following the terrorist attack in India on April 22. In such difficult times, the support of our friends holds immense value for us.
We both agree that in today’s global environment, the partnership between India and Europe holds great significance. Croatia’s support and cooperation are extremely important in strengthening our strategic partnership with the European Union.
We both firmly believe that whether in Europe or Asia, solutions cannot be found on the battlefield. Dialogue and diplomacy is the only viable path forward. It is essential to respect the territorial integrity and sovereignty of every nation.
Friends,
Being here today at 'Banski Dvori' is a special moment for me. It is in this very place that Sakcinski delivered his historic speech in the Croatian language, and today, I feel a sense of pride and contentment in expressing my thoughts in Hindi. He rightly said, 'Language is a bridge,' and today, we are strengthening that bridge.
Once again, I express my heartfelt gratitude to the Prime Minister for the warm and gracious hospitality extended to us during our visit to Croatia. Prime Minister,I also look forward to welcoming you to India soon.
My sincere thanks to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.