প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীগী ভারত মন্দপমদা পাংথোকখিবা ৱার্ল্দ এয়র ত্রান্সপোর্ত সম্মিৎকী প্লেনরী সেসনদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
02 JUN 2025 7:21PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী ঐহাক্কী মরুপশিং, রাম মোহন নাইদু জী, মুরালিধর মোহোল জী, IATAগী বোর্দ ওফ গবর্নরসকী চেয়রমেন, পীতর অল্বর্সজী, IATAগী দাইরেক্তর জেনরেল, ৱিল্লি ৱালশজী, ইন্দিগোগী মেনেজিং দাইরেক্তর, রাহুল ভাতিয়াজী, অতৈ মকোক থোংবশিং, নুপীমচাশিং অমসুং নুপাশিং!
IATAগী 81শুবা এন্যুএল জেনরেল মীতিং অমসুং ৱার্ল্দ এয়র ত্রান্সপোর্ত সম্মিৎতা ভারত্তা লাক্লিবা অদোম পুম্নমকপু ঐনা তরাম্না ওকচরি। মসিগী থৌরম অসি ভারত্তা চহি তরাগী খুজিং মরিগী মতুংদা পাংথোক্লি। হায়রিবা চহি তরাগী খুজিং মরি অসিদা ভারত্তা অহোংবা কয়া লাক্লি। ঙসিগী ভারত অসি মমাংদগী হেন্না থাজবা লৈ। ঐখোয়না গ্লোবেল এভিএসন ইকো-সিস্তেমদা অচৌবা কৈথেল অমা ওইবতা নত্তনা পোলিসী লিদরশিপ, ইন্নোবেসন অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তকী খুদম অমসু ওইরি। ঙসি ভারত অসি মালেমগী স্পেস-এভিএসন কনভর্জেন্সকী লমদা হৌগৎলক্লিবা লুচিংবা অমা ওইরে। হৌখিবা চহি তরা অসিদা ভারতনা সিভিল এভিএসন সেক্তরদা পুৱারী ওইরবা ফ্লাইৎ অমা পাংথোকখিবা অদুগী মতাংদা অদোম পুম্নমক্না ফজনা খঙনরবনি।
মরুপশিং,
সম্মিৎ অসি, দাইলোগ অসি, এভিএসনগা লোয়ননা মালেমগী ওইবা মতেং পীনবা, ক্লাইমেৎকী অচেৎপা ৱাফমশিং, অমসুং চপ মান্নবা চাউখৎপগী অপুনবা এজেন্দা অসি মাংলোমদা পুখৎনবগী মেদিয়ম অমনি। মীফম অসিদা অদোম্না খন্ন-নৈনরিবা অসি মালেমগী এভিএসনদা অনৌবা মায়োল অমা পীগনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়না সেক্তর অসিগী মশিং য়াম্লবা ওইথোকপা য়াবশিং অদু ফংলগনি অমসুং মখোয়শিং অদু হেন্না ফবা মওংদা শিজিন্নবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐখোয়না কিলোমীতর চাম্মগী অরাপ্পা, কন্তিনেন্তেলগী মরক্তা চৎথোক চৎশিন তৌবা, শুপ্নগী পুং খরগী মনুংদা চৎলি। অদুবু, 21শুবা চহি চাগী মালেমগী মংলানশিং, ঐখোয়গী মপুং ফাবা ৱাখল্লোনশিং অসি লেপখিদ্রে। ঙসিদি ইন্নোবেসন অমসুং তেক্নোলোজী অপগ্রেদেসনগী খোঙজেল অসি মমাংদা ওইখিদ্রিঙৈদগী হেন্না খোঙজেল য়াংখৎলে। ঐখোয়গী খোঙজেল য়াঙখৎলকপগা লোয়ননা, ঐখোয়না পাম্লিবা মফমশিং অদুদগী হেন্না লাপ্না চৎলগনি। ঙসিদি ঐখোয়না মালেমগী শহরশিং খক্তদা চৎপগী থৌরাং তৌদবগী তাঙ্কক অদুদা লেপ্লি। ঙসিদি মীওইবনা সিভিল এভিএসনগীদমক মসি হাংদোক্তুনা স্পেস ফ্লাইৎশিং অমসুং ইন্তর-প্লানেতরী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবা কম্মর্সিএল ওইহন্নবগী মঙলান শাগৎলি। মসিগীদমক মতম লৈরি হায়বসি অচুম্বনি। অদুম ওইনমক, মসিনা এভিএসন সেক্তরনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা কয়া য়াম্না অহোংবা অমসুং অনৌবা থৌওংশিং লাক্কদৌরিবগে হায়বদু উৎলি। ভারত অসি ওইথোকপা য়াবা পুম্নমক্কীদমক শেম-শারি। ঐহাক্না মসিগী য়ুম্ফম অসি ভারত্তা লৈরিবা মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বী অহুম অসিনি হায়জরি। অহানবদা - ভারতনা কৈথেল অমা লৈরি। কৈথেল অসি কঞ্জুমর কাংলুপ অমখক্তমক নত্তে, মসি ভারতকী এস্পিরেস্নেল সোসাইতীগী মমি তাই। অনিশুবদা, ঐখোয়গী দেমোগ্রাফী অমসুং তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসনগী তেলেন্ত লৈ। ঐখোয়গী নহাশিং অসি আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, রোবোতিক্স অমসুং ক্লিন ইনর্জীগুম্বা লমশিংদা খুমাং চাউশিনবা পুরক্লিবা অনৌবা জেনরেসনগী ইন্নোবেতরশিংনি। অহুমশুবদা, ঐখোয়না ইন্দস্ত্রী অসিগীদমক ওপন অমসুং সপ্পোর্তিব পোলিসী ইকোসিস্তেম অমা লৈরি। মপাঙ্গল অহুম অসিগী মতুং ইন্না ঐখোয়না পুন্না ভারতকী এভিএসন সেক্তরবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকদবনি।
মরুপশিং,
চহি কয়া অসিদা, ভারতনা সিভিল এভিএসনগী লমদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা অহোংবা অমা উবা ফংলে। ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দোমেস্তিক এভিএসন মার্কেৎশিংগী মনুংদা অহুমশুবনি। ঐখোয়গী উদান য়োজনাগী মাইপাকপা অসি ভারতকী সিভিল এভিএসনগী গোল্দন চেপ্তর অমনি। মসিগী স্কিম অসিগী মখাদা, পেসেঞ্জর মিলিয়ন 15 হেনবনা মমল হোংবা এয়র ত্রেভেলগী খুদোংচাবা ফংখ্রে। নাগরিক কয়া অমনা অহানবা ওইনা এয়র ত্রেভেলগী খুদোংচাবা ফংখ্রে। ঐখোয়গী এয়রলাইন্সশিংসু চাং নাইনা দিজিৎ অনিগী গ্রোথ ফংলি। চহি খুদিংগী, ভারত অমসুং মপানগী এয়রলাইনশিং য়াওনা, পেসেঞ্জর মিলিয়ন 240 রোম্না ভারত্তা ফ্লাইৎ তোংলি। মসিনা মালেমগী লৈবাক অয়াম্বগী অপুনবা মীশিংদগী হেন্না চাওই। অমসুং 2030 ফাওবদা, হায়রিবা মশিং অসি করোর 50, মিলিয়ন 500 ফাওবা য়ৌরগনি হায়না পানরি। ঙসিদি ভারত্তা এয়র কার্গোগী খুত্থাংদা পোৎলম মেত্রিক তন মিলিয়ন 3.5 পুথোক পুশিন তৌরি। দিকেদ অসিগী লোইশিল্লকপদা মসিসু মেত্রিক তন মিলিয়ন 10দা হেনগৎলগনি।
মরুপশিং,
মসি মশীং খক্তা নত্তে, মসি অনৌবা ভারতকী ওইথোকপা য়াবশিংগী খরা খংজিনবনি, অমসুং ওইথোকপা য়াবশিং অসিবু মপুং ফাহন্নবগীদমক ভারতনা ফিউচরস্তিক রোদমেপ অমা শেমগৎলি। ঐখোয়না মালেমগী থাক্কী এয়রপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদরি। নাইদু জীনা পনখিবগুম্না, 2014 ফাওবদা, ভারতনা ওপরেস্নেল এয়রপোর্ত 74 লৈখি। ঙসিদি, মশিং অসি 162দা হেনগৎখ্রে। ভারতকী কেরিয়রশিংনা অনৌবা এয়রক্রাফত 2000 হেন্না ওর্দর তৌখ্রে। অমসুং মসিদি অহৌবা খক্তনি। ভারতকী এভিএসন সেক্তর অসি খ্বাইদগী শাংবা অমসুং খ্বাইদগী ৱাংবা ফ্লাইৎ লৌবা য়াবা মফমদগী হৌরকপা মফম অমদা লেপ্লি। অমসুং মসিগী ফ্লাইত অসিনা জিওগ্রাফিকেলগী ঙমখৈ খক্তমক লান্থোক্লোই, অদুবু মসিনা মালেম অসিবু সস্তেনেবিলিতী, গ্রীন মোবিলিতী, অমসুং ইক্বেৎ এক্সেসকী মাইকৈদা পুরক্কনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐখোয়গী এয়রপোর্তশিংগী হেন্দলিং কেপাসিতী অসি চহি খুদিংগী পেসেঞ্জর মিলিয়ন মঙা য়ৌরে। তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা য়ুজর এক্সপরিয়েন্সকী অনৌবা স্তেন্দর্দশিং শেম্লিবা মালেমগী লৈবাক খরগী মনুংদা ভারতসু অমনি। ঐখোয়না সেফতী, ইফিসিএন্সী অমসুং সস্তেনেবিলিতীদসু চপ মান্ননা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না তুংকোইনা চৎনগদবা এভিএসন ফ্যুএলগী মায়কৈদা চংশিল্লি, গ্রীন তেক্নোলোজীশিংদা শেল থাদরি, কার্বোন ফুতপ্রিন্ত হন্থহল্লি, ঐখোয়না গ্রহ অসিগী চাউখৎপা অমসুং সেফতী অনিমক লৈহল্লি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী মপান লৈবাক্কী অতিথীশিংদা দিজি য়াত্রা এপকী মরমদা খঙনবা ঐনা হায়জরি। দিজি য়াত্রা এপ অসি দিজিতেল এভিএসনগী খুদম অমনি। মসি ফেসিএল ভেরিফিকেসন তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা এয়রপোর্তকী এন্ত্রিদগী বোর্দিং গেৎ ফাওবদা অপনবা লৈতনা চৎথোক-চৎশিন তৌনবগী মপুং ফাবা সোলুসন অমনি। মফম অমত্তদা পেপরগী দোক্যুমেন্ত নত্ত্রগা আই.দি. উৎপগী মথৌ তাদে। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ভারতকী অনৌবা খোঙথাংশিং অসি অসিগুম্বা মীশিং য়াম্লবা মীয়ামদা হেন্না ফবা সর্বিসশিং ফংহনবগী এক্সপরিয়েন্স লৈবা লৈবাক কয়াদা কান্নবা পীবা ঙমগনি। মসি গ্লোবেল সাউথকীদমক্তসু ইথিল পীবা ঙম্বা সেক্যুর অমসুং স্মার্ত সোলুসনশিংগী মোদেল অমনি।
মরুপশিং,
ভারতকী এভিএসন সেক্তর অসি য়াম্না থুনা চাউখৎলকপগী অতোপ্পা অচৌবা মরমদি কনসিস্তেন্ত রিফোর্মশিংনি! ভারতপু মালেমগী মেনুফেকচরিং হব অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না লৌখৎপা য়াবা খোঙথাং খুদিংমক লৌখৎলি। চহি অসিগী বজেত্তা, ঐখোয়না মিসন মেনুফেকচরিং লাউথোক্লে। চহি অসিদা, শ্রী নাইদুনা ঙরাং হায়খি, ঐখোয়না ভারতকী পার্লিয়ামেন্ততা এয়রক্রাফ ওবজেক্তশিংগী প্রোতেক্সন ওফ ইন্তরেস্ত বিল পাস তৌখ্রে। মসিনা কেপ তাউন কনভেন্সনবু ভারত্তা আইনগী ওইবা শক্তি পীরি। হৌজিক ভারত্তা মালেমগী কম্পনীশিংনা প্লেন লীজ তৌনবগী অনৌবা খুদোংচাবা অমা ফংলে। অদোম পুম্নমক্না গিফৎ সিতীদা পীরিবা দিস্কাউন্তশিংগী মরমদসু খঙনরক্কনি। গিফত সিতীগী ইন্সেন্তিবশিংনা ভারতপু এয়রক্রাফত লিজিংগীদমক পাম্নবা মফম অমা ওইহল্লে।
মরুপশিং,
অনৌবা ইন্দিয়ন এয়রক্রাফ এক্ত অসিনা ঐখোয়গী এভিএসন লোশিং অসি গ্লোবেল বেস্ত প্রাক্তিসশিংগী মতুং ইন্না শেমগৎলি। হায়বদি, ভারত্তা এভিএসন সেক্তরগী আইনশিং অসি লাইবা, রেগুলেসনশিং অসি লাইবা, অমসুং তেক্স স্ত্রকচর অসি লাইবা ওইরে। মরম অদুনা, মালেমগী অচৌবা এভিএসন কম্পনীশিংগীদমক ভারত্তা শেল থাদনবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইরি।
মরুপশিং,
এভিএসন সেক্তরদা চাউখৎলকপা হায়বসিনা অনৌবা ফ্লাইৎশিং, অনৌবা থবকশিং অমসুং অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিং লাক্লে তাকই। এভিএসন সেক্তরদা পাইলোৎশিং, ক্রিয়ুশিং, ইঞ্জিনীয়রশিং অমসুং গ্রাউন্দ পর্সনেলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং শেম্লে। অতোপ্পা অনৌবা সানরাইজ সেক্তর অমা থোক্লক্লি, হায়বদি MRO মেনতেন্সন, রিপিয়র অমসুং ওভর-হোল ঐখোয়গী অনৌবা MRO পোলিসীশিংনা ভারতপু এয়রক্রাফতগী শেন্নবগী মালেমগী হব অমা ওইহন্নবা খোঙজেল য়াঙখৎহল্লে। 2014দা ভারত্তা MRO ফেসিলিতী 96 লৈরম্মি, ঙসিদি মখোয়গী মশিং অসি 154দা হেনগৎখ্রে। ওতোমেতিক রুতকী মখাদা 100% FDI, GST হন্থহনবা, তেক্স রেস্নেলাইজেসন, অসিগুম্বা খোঙথাংশিংনা MRO সেক্তরদা অনৌবা ইনর্জী পীরি। হৌজিক ঐখোয়গী পান্দমদি 2030 ফাওবদা ভারতপু MROগী হাব ওইনা দোল্লর বিল্লিয়ন মরি ওইহনবা হায়বসিনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মালেমনা ভারতপু এভিয়েসনগী কৈথেল অমা ওইনা খক্তা নত্তনা ভেল্যু চেনগী লুচিংবা অমা ওইনা উবা পাম্মি। দিজাইনদগী দেলিভরী ফাওবদা, ভারত অসি গ্লোবেল এভিএসন সপ্লাই চেনগী অপুনবা শরুক অমা ওইরক্লি। ঐখোয়গী মাইকৈ চুম্লে, ঐখোয়গী খোঙজেল চুম্লে, মরম অদুনা ঐখোয়না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা চংশিল্লগনি। ঐহাক্না এভিএসন কম্পনী পুম্নমকপু মেক ইন ইন্দিয়াগা লোয়ননা দিজাইন ইন ইন্দিয়াগীদমক পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং,
ভারতকী এভিএসন সেক্তরগী অতোপ্পা মপাঙ্গল ওইরিবা ৱাফম অমদি মসিগী ইনক্লুসিব মোদেলনি। ঙসিদি, ভারতকী পাইলোৎশিংগী 15%দগী হেন্না নুপীশিং ওইরি, মসি মালেমগী চাংচৎতগী শরুক অহুম হেন্না ওইরি। মালেম শিনবা থুংনা কেবিন ক্রিয়ুদা নুপীগী চাংচত্তা শরুক য়াবগী চাং অসি চাদা 70 রোমনি, অদুগা ঐখোয়গীদি চাদা 86রোমনি। ভারতকী MRO সেক্তরদা নুপী ইঞ্জিনীয়রশিংগী মশিং অসি মালেমগী চাংচৎতগী হেন্না হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, এভিএসন সেক্তরগী অতোপ্পা মরু ওইবা কম্পোনেন্ত অমাদি দ্রোন তেক্নোলোজীনি। ভারতনা তেক্নোলোজিকেল এদভান্সমেন্তকীদমক দ্রোন তেক্নোলোজী শীজিন্নরি, অমসুং ঐখোয়না মসিবু শেল-থুম অমসুং খুন্নাইগী ওইবা ইনক্লুজনগী খুৎলাই অমা ওইহল্লে। দ্রোনশিংগী খুত্থাংদা ঐখোয়না নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু শক্তি পীরি। মসিনা লৌউ-শিংউ, দেলিভরী অমসুং সর্ভিসশিংদা নুপীশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহনখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা এভিএসনগী সেফতীদা খ্বাইদগী মরুওইবা পীরি। ভারতনা মসিগী রেগুলেসনশিং অসি I-CAOগী মালেমগী স্তেন্দর্দশিংগা মান্নহনখ্রে। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, I-CAOগী সেফতী ওদিৎনা ঐখোয়গী হোৎনবশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। এসিয়া-পেসিফিক মিনিস্তরেল কনফরেন্সতা দিল্লী দিক্লারেসন এদোপ্ত তৌবা অসি ভারতকী অচেৎপা থাজবগী খুদম অমনি। ভারতনা মতম পুম্নমক্তা ওপন স্কাইস অমসুং গ্লোবেল কনেক্তিবিতীদা মতেং পাংদুনা লাক্লি। ঐখোয়না চিকাগো কনভেন্সনগী প্রিন্সিপলশিংবু শৌগৎলি। পুম্নমক্কী ওইনা এয়র ত্রাভেল অসি ফংহনগদবা, শেল চংদবা অমসুং সেক্যুর ওইগদবা তুংলমচৎ অমা ঐখোয় পুন্না শেমগৎলসি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি অদোম পুম্নমক্না এভিএসন সেক্তরবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা অনৌবা পাম্বৈশিং পুথোক্কনি। ঐহাক্না অদোমদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Plenary Session of World Air Transport Summit at Bharat Mandapam in New Delhi
02 JUN 2025 7:21PM by PIB Delhi
My colleagues at the Centre, Ram Mohan Naidu ji and Murlidhar Mohol ji, Chairman of the IATA Board of Governors Peter Elbers ji, Director General of IATA Willie Walsh ji, Managing Director of IndiGo Rahul Bhatia ji, all other dignitaries, ladies and gentlemen!
I welcome all the guests to Bharat for the 81st Annual General Meeting of IATA and the World Air Transport Summit. It is an honour to have you here. This event is taking place in Bharat after four decades. In these four decades, much has changed in Bharat. Today's Bharat is filled with greater self-confidence than ever before. We are not only a vast market in the global aviation ecosystem, but also a symbol of policy leadership, innovation, and inclusive development. Today, Bharat is emerging as a leader in global space-aviation convergence. You are all well aware of the historic rise of Bharat’s civil aviation sector over the past decade.
Friends,
This summit and this dialogue are not just about aviation — they are also a medium to advance our shared agenda of global cooperation, climate commitments, and equitable growth. The discussions taking place at this summit will give new direction to global aviation. I am confident that we will be able to tap into the infinite possibilities of this sector and utilize them more effectively.
Friends,
Today, we cover distances of hundreds of kilometres and intercontinental journeys in just a few hours. But the dreams of the 21st-century world and our infinite imaginations have not stopped. Today, the speed of innovation and technological upgradation is faster than ever before. And as our speed has increased, we have turned distant destinations into part of our destiny. We now stand at a point where our travel plans are not limited to the cities of the Earth. Humanity is now dreaming of commercializing space flights and interplanetary travel — of opening these frontiers to civil aviation. While it is true that this may still take time, it clearly indicates that the aviation sector is poised to become a centre of major transformation and innovation in the times ahead. Bharat is fully prepared for all these possibilities. I say this on the basis of three strong pillars that Bharat possesses: Firstly, Bharat has the market — and this market is not just a group of consumers; it reflects the aspirations of a dynamic and ambitious society of Bharat. Secondly, we have the demography and talent for technology and innovation — our youth are the new-age innovators, who are driving breakthroughs in fields like artificial intelligence, robotics, and clean energy. Thirdly, we have an open and supportive policy ecosystem for industry. With the strength of these three capabilities, we must work together to take Bharat’s aviation sector to new heights.
Friends,
In recent years, Bharat has witnessed an unprecedented transformation in the field of civil aviation. Today, Bharat is the third-largest domestic aviation market in the world. The success of our UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) scheme is a golden chapter in Indian civil aviation. Under this scheme, more than 15 million passengers have availed affordable air travel, and many citizens were able to fly for the very first time. Our airlines are consistently achieving double-digit growth. Together, Indian and foreign airlines operate flights for nearly 240 million passengers annually — more than the total population of most countries in the world. And by 2030, this number is expected to reach 500 million passengers. Today, 3.5 million metric tonnes of cargo are transported by air in Bharat, and by the end of this decade, that figure is projected to rise to 10 million metric tonnes.
Friends,
These are not just numbers — they are a glimpse into the potential of a New Bharat. And Bharat is working on a futuristic roadmap to fully maximize this potential. We are investing in world-class airport infrastructure. As Naidu ji mentioned, Bharat had 74 operational airports until 2014. Today, that number has increased to 162. Indian carriers have placed orders for over 2,000 new aircraft. And this is just the beginning. Bharat’s aviation sector is standing at a take-off point from where it is ready to soar to great heights. And this journey will not just cross geographical boundaries, but will also lead the world towards sustainability, green mobility, and equitable access.
Friends,
Today, the handling capacity of our airports has reached 500 million passengers annually. Bharat is now among the select few countries in the world that are setting new standards in user experience through technology. We are equally focused on safety, efficiency, and sustainability. We are moving towards sustainable aviation fuels, investing in green technologies, reducing our carbon footprint, and ensuring both progress and protection of the planet.
Friends,
To our international guests here, I would especially encourage you to learn about the Digi Yatra App. Digi Yatra is an example of digital innovation in aviation. Using facial verification technology, it provides a complete seamless travel solution — from airport entry to the boarding gate. There is no need to carry paper documents or show any ID. I believe innovations like these, born from Bharat’s experience in delivering quality services to such a large population, can benefit many other countries as well. This is a secure and smart solution, and it can serve as a model and inspiration for the Global South.
Friends,
One of the major reasons behind the rapidly expanding aviation sector in Bharat is our commitment to consistent reforms. We are taking every possible step to make Bharat a global manufacturing hub. In this year’s Budget, we have announced Mission Manufacturing. Earlier this year, as Naidu ji mentioned, we passed the Protection of Interest in Aircraft Objects Bill in the Indian Parliament. This has given legal force to the Cape Town Convention in Bharat. As a result, a new opportunity has opened up for global aircraft leasing companies to operate in Bharat. Many of you are already aware of the incentives being provided in GIFT City (Gujarat International Finance Tec-City). These incentives have made Bharat an attractive destination for aircraft leasing.
Friends,
The new Indian Aircraft Act is aligning our aviation laws with global best practices. This means Bharat’s aviation laws are now simpler, the regulations are more business-friendly, and the tax structure is streamlined. Therefore, this is an excellent opportunity for the world’s leading aviation companies to invest in Bharat.
Friends,
Growth in the aviation sector means new flights, new jobs, and new opportunities. The aviation sector is creating new avenues for pilots, crew members, engineers, and ground staff. Another sunrise sector is emerging — MRO, i.e., Maintenance, Repair, and Overhaul. Our new MRO policies have accelerated efforts to make Bharat a global hub for aircraft maintenance. In 2014, there were 96 MRO facilities in Bharat. Today, that number has increased to 154. Reforms like 100% FDI under the automatic route, GST reduction, and tax rationalization have given the MRO sector new momentum. Now, our target is to make Bharat a $4 billion MRO hub by 2030.
Friends,
We want the world to see Bharat not just as an aviation market, but as a value-chain leader. From design to delivery, Bharat is becoming an integral part of the global aviation supply chain. Our direction is right, our speed is right, and that gives us the confidence to keep progressing rapidly. I urge all aviation companies: Along with Make in India, also focus on Design in India.
Friends,
One more strong pillar of Bharat’s aviation sector is its inclusive model. Today, over 15% of pilots in Bharat are women — this is three times the global average. Across the world, the average participation of women in cabin crew roles is around 70%, while Bharat’s figure stands at 86%. The number of female engineers in Bharat’s MRO sector is also surpassing the global average.
Friends,
Another key component of the aviation sector today is drone technology. Bharat is using drone technology not just for technological advancement, but also as a tool for financial and social inclusion. Through drones, we are empowering women's Self-Help Groups. This has led to increased participation of women in agriculture, delivery services, and other essential areas.
Friends,
We have always placed safety as the top priority in aviation. Bharat has aligned its regulations with ICAO’s global standards. Recently, ICAO’s safety audit appreciated our efforts. The adoption of the Delhi Declaration at the Asia-Pacific Ministerial Conference is a testament to Bharat’s strong commitment. Bharat has always supported Open Skies and global connectivity. We uphold the principles of the Chicago Convention. Let us work together to create a future where air travel is accessible, affordable, and secure for everyone. I am confident that all of you will come up with new solutions to take the aviation sector to even greater heights. I extend my best wishes to all of you.
Thank you very much.