প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা করাকত, বিহারদা লুপা করোর ৪৮,৫২০ হেনবগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে, অমদি লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখ্রে
পাকিস্তান্দা ফমদুনা ঐখোয়গী ইচে ইচলশিংগী সিন্দুর মাঙহন তাকহল্লিবশিংবু ঐখোয়গী লান্মীনা মখোয়গী লোৎফমশিং মাঙহন তাকহনখ্রে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী মমোমশিংগী সিন্দুরগী মতিক পাকিস্তান্না লোয়ননা মালেম অসিনা উখ্রে!: প্রধান মন্ত্রী
মাওইস্ত হিংসা মপুং ফানা লোইগদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে, ইং-তপ্পা, ঙাকশেল, মহৈ মশিং অমদি চাওখৎপনা খুঙ্গং খুদিং অপনবা অমত্তা লৈতনা য়ৌরগনি: প্রধান মন্ত্রী
বিহার মীয়াম্না মতম শাংনদগী তান্দুনা লাকপা পত্না এয়রপোর্তকী তর্মিনেল মতমগা চুননা শেমগৎনবা ৱাফম হৌজিক্তি ফংবা ঙম্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী লৈঙাক্না মখন বোর্দ লাউথোকখি, বিহারগী মখনদা জি.আই. তেগ ফংহন্দুনা মখন পুথোকপা লৌমীশিংদা চাউনা কান্নহল্লে: প্রধান মন্ত্রী
30 MAY 2025 1:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি করাকত, বিহারদা লুপা করোর ৪৮,৫২০ হেনবগী চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে, অমদি লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখ্রে‍। তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাংলদুনা, মহাক্না শেংলবা লমদম অসিদা বিহারগী চাওখৎ খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা খুদোংচাবা ফংলি হায়খি অমদি লুপা করোর ৪৮,০০০ হেনবগী প্রোজেক্তশিং উরেপ উয়ুং তম্বা অমদি শঙ্গাবগী ৱাফম থমখি‍। প্রধান মন্ত্রীনা মহাকপু থৌজানবিনবগীদমক তিনখিবা য়াম্লবগী মীয়ামগী থৌজালবু শকখঙখি অমদি বিহারনা মঙোন্দা পীবিরিবা মীনুংশিগীদমক তৌবিমল খঙবা ফোঙদোক্লদুনা, মহাক্না মতম চুপ্পদা শৌগৎপিরিবা অসিবু খ্বায়দগী অৱাংবা থাক্তা ঙাক্তুনা থমগনি হায়খি‍। মহাক্না বিহারগী ইমা অমদি ইচে ইচলশিংগী মফমদা তৌবিমল খঙবা ফোঙদোকখি‍।
সাসারামগী মরুওইবা ৱাফমশিং পল্লদুনা, অমদি মমিং অসিমক্তা প্রভু রামগী মিংথোল য়াওরি হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা খোঙফম হন্দবা হায়বা প্রভু রামগী মরা তাদুনা লৈখ্রবা ৱাখল্লোনগী মতাঙদা ৱা ঙাংহখি, অমদি ৱাশক অমবু শকখ্রবদি মদুমক ফংহনগনি হায়খি‍। হায়রিবা লমজিংগী হৌজিক্তি অনৌবা ভারতকী থৌরাং ওইরে হায়খি‍।
শ্রী মোদীনা হন্দক্তা থোকখিবা পহলগামদা তেরোরিস্তকী লান্দাদা মরাল লৈজদ্রবা মীচমশিংগী পুন্সি পীখম্নখিববু নীংশিংখি‍। তমথিরবা লান্দা অদুগী নোংমা লৈরগা, মহাক্না বিহারদা লাকখি অমদি অকি তুংজুংলবা থৌদোক অদুবু শিন-লাংলিবা মীওইশিংগী মফমদা মখোয়না ৱাখলনা লাম্বা ফংলোইদবা চৈরাক অমা পীগনি হায়না লৈবাক্কী মফমদা ৱাশকখি‍। ঙসিদি, মহাক্না বিহারগী লৈমায়দা অমুক হন্না লেপ্লবা মীৎকুপ অসিদা, মহাক্না ৱাশক অদু ঙাক্লে হায়খি‍। “পাকিস্তান্দা ফমদুনা ঐখোয়গী ইচে ইচলশিংগী সিন্দুর মাঙহন তাকহল্লিবশিংবু ঐখোয়গী লান্মীনা মখোয়গী লোৎফমশিং মাঙহন তাকহনখ্রে,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। “ভারতকী মমোমশিংগী সিন্দুরগী মতিক পাকিস্তান্না লোয়ননা মালেম অসিনা উখ্রে,” হায়না মহাক্না মখা তারদুনা মতম অমদা পাকিস্তানী লান্মীনা ঙাক শেন্দুনা শাফনা লৈ খল্লম্বা তেরোরিস্তশিং ভারতকী লান্মীনা ফিরেপ চেৎপা থৌওং অমদা খুউ কুলহনখ্রে‍ হায়খ‍ি‍। শ্রী মোদীনা পাকিস্তানগী এয়রবেজ অমদি মিলিতরী ইন্সতোলেসনশিং মিনৎ খরগী মনুংদা থুগাইখি হায়রদুনা, “মসি অনৌবা ভারত অদুনি – মতিক লৈরবা অমদি খাঙবা কনবা ভারত অমনি,” হায়খি‍।
বিহার অসি মহাক্কী মথৌনা মরিংজেলগীদমক খঙনবা বিবর কুৱর সিংহগী পোক্নফম লমদম্নি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী নহাশিংনা ভারত লান্মীদা অমদি বোর্দর সিক্যুরিতী ফোর্স (বি.এস.এফ.)তা য়াওদুনা লৈবাক ঙাকপদা লৌরিবা থৌদাংবু শিংথাখি‍। ওপরেসন সিন্দুর মনুংদা বি.এস.এফ.না উৎখিবা তোপ তোপ্পা মথৌনা অমদি নমথবা ঙমদ্রবা মরিংজেলবু শিংথারদুনা, মালেম অসিনা লম্বা লৈত্রবা মথৌনা উবা ফংখি হায়খি‍। ভারতকী ঙমখৈদা লৈরিবা বি.এস.এফ. পর্সনেলশিং অসি ইমা ভারতকী খ্বায়দগী মাঙজিল থানা থৌদাং পাঙথোক্তুনা ঙাকশেলগী থুগাই য়ৈখায়বা ঙমদ্রবা চুঙ্গোয় অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মহাক্না ঙমখৈদা মথৌ তৌরিঙৈদা মে ১০ দা মথৱায় কৎখ্রবা বি.এস.এফ. সব-ইন্সপেক্তর শ্রী ইমতিয়াজকী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎলদুনা, বিহারগী অথৌবা মপারীশিংগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎখি‍। ওপরেসন সিন্দুরদা ভারতনা উৎখিবা মতিক অদু তেন্দোংদগী শত্তোরকপা তেঞ্জৈ অমখক্তনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী লৈমায়দগী ফোঙদোকখি‍।
“ভারতনা থেংনরিবা লান্থেং অসি লৈবাক অসিগী য়েক্নবা খুদিংমক্কনি, মখোয়না ঙমখৈ ৱাংমদা লৈবা ওইসনু নৎত্রগা লৈবাক মনুংদা লৈবসু ওইসনু,” হায়রদুনা শ্রী মোদীনা চহি কয়া চঙনা মুত্থৎখ্রবা হিংশা অমদি খোঙলৌ পল্লৌবশিংনা কমদৌখি হায়বা বিহারনা উদুনা লাকখ্রবনি হায়খি‍। মহাক্না সাসারাম, কাইমুর, অমদি অকোয়বগী দিস্ত্রিক্তশিংদা মমাঙদা কমদৌরম্মি হায়বা নীংশিংলদুনা, মতৌ করম্না নক্সলিজম্না লমদম অসিবু মতম অমদা খুদুম চল্লদুনা মমায় খুম্বা নোংমৈ পায়বা মিলিতেন্তশিংগী অকিবনা মীয়ামগী পুন্সিদা মতম চুপ্পদা শিংনদুনা লৈরম্মি হায়খি‍। লৈঙাক্কী স্কীমশিং লাউথোকপা মতমদা, মখোয়না নক্সলনা শোকহল্লবা লায়েংশঙ, নৎত্রগা মোবাইল তৱার লৈরমদবা, অমদি মহৈ তম্ফমশঙশিং মৈ থাদোক্লম্বা খুঙ্গংশিংগী মীয়ামদা য়ৌবা হেক হেক ঙম্লমদে‍য় হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি‍। লম্বী শেম্বগী থবক শুবা মীওইশিং তোয়না হাৎলম্মি‍। হায়রিবা মীওইশৎং অসিনা বাবাসাহেব অম্বেদকরগী সংবিধান্দা থাজবা অমত্তা থম্লমদে‍। অসিগুম্বা শিংনবা কয়া লৈরবসু, নিতিস কুমারনা চাওখৎপা পুরক্নবা থবক পায়খৎখি, অদুগা ২০১৪ গীম তুংদগী মায়কৈ অসিদা থাংজিল্লক্লিবা খোঙথাং খোঙজেল য়াঙ্খৎলকখি‍। মাওইস্তশিং মখোয়না তৌরুবা থবক্কী ৱায়েল ফংহনখি, অমদি নহাশিং চাওখৎপগী মহৌশাগী পুন্সিদা হঞ্জিলহল্লক্নবা থৌরাংশিং পায়খৎখি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍। চহি ১১ চঙনা খোঙফম হন্দনা হোৎনরকপগী মহৈ হৌজিক্তি উবা ফংলে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। ২০১৪ গী মমাঙদা দিস্ত্রিক্ত ১২৫ হেন্না নক্সলিজম্না শোকহল্লমখি, অদুবু ঙসিদি দিস্ত্রিক্ত ১৮ খক্তমক ঙায়রে‍। “ঐখোয়গী লৈঙাক্না লম্বী থোংখক্তা নত্তনা থবক্কী খুদোংচাবসু পীরি, অদুগা মাওইস্তকী হিংশাগী থৌওংশিং মপুং ফানা মুত্থত্তুনা, খুঙ্গং পুম্বদা অপনবা লৈতবা ইং-তপ্পা, ঙাকশেল, মহৈ মশিং, অমদি চাওখৎ থৌরাং পুরক্কদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। ভারতনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা থেংনরিবা লান্থেং অসি লেপ্পসু লৈতে অদুগা তপথবসু লৈতে হায়রদুনা, “করিগুম্বা তেররনা মকোক অমুক লিৎখৎলক্লবদি, ভারতনা মখোয়গী লোৎফমদগী চিংথোক্কনি অমদি মাঙহন তাকহনগনি,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍।
ঙাকশেল অমদি ইং তপ্পনা চাওখৎপগী অনৌবা লম্বী য়াৎলি হায়রদুনা, নিতিস কুমারগী লুচিং মখাদা, ‘জঙ্গল রাজ’ লৈঙাক চৎখিবনা বিহারবু নুংঙাই য়াইফবগী লম্বীদা খোঙজেল য়াংখৎহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। অকায়বা হায়ৱে, মন্থরবা রেলৱে, অমদি মশিং য়ামদবা ফ্লাইত কন্নেক্তিবিতীগী মতম হৌজিক্তি মমাঙঙৈগী ওইরে‍। বিহারদা পত্না এয়রপোর্তখক্তমক লৈরম্মি, অদুগা ঙসিদি দরভঙ্গ এয়রপোর্তসু মথৌ তৌদুনা দিল্লী, মুম্বাই, অমদি বেঙ্গলুরুনচিংবা ময়োল্লমশিংগা দাইরেক্ত ফ্লাইত ফংহল্লি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী মীয়াম্না পত্না এয়রপোর্তকী তর্মিনেল মতমগা চুননা শেমগৎনবা মতম শাংনবগী তান্দুনা লাকপা ৱাফম হৌজিক্তি ফংহল্লে হায়খি‍। হৌখিবা নুমিদাংৱাইরমদা, মহাক্না পত্না এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গানবা খুদোংচাবা ফংখি, মসি হৌজিক্তি পেসেঞ্জর করোর অমা হেন্দল তৌবা ঙমবগী মতিং লৈরে হায়খি‍। বিহতা এয়রপোর্ত্তা লুপা করোর ১,৪০০ গী শেনফম থাদরি হায়নসু মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
বিহার থুংনা লেন মরি অমদি তরুক্কী লম্বীশিং শেমগৎলি হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা পত্নাদগী বক্সার, গয়াদগী দোভি, অমদি পত্নাদগী বোধ গয়া ফাওবা শম্নহল্লিবা হায়ৱেশিং য়াওনা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি হায়খি‍। খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎলিবা পত্না-অরা-সাসারাম গ্রীনফিল্দ কোরিদোরগী মতাঙদসু মহাক্না পনখি‍। গঙ্গা, সোন, গন্দক, অমদি কোসিনচিংবা অচৌবা তুরেলশিংগী মথক্তা শারিবা অনৌবা থোংশিংগী মরমদা পল্লদুনা, মখোয়না বিহারদা অনৌবা খুদোংচাবা অমদি ওইথোকপশিং পুরক্কনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍। হায়রিবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং অসিনা নহা লিশিং কয়াদা থবক পীরি অমদি লমদম অসোমদা তুরিজম অমদি লল্লোন ইতিক হেনগৎহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
বিহারগী রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লাক্লিবা অওনবা অসিগী মতাঙদা পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা বিহারদা মালেমগী থাক্কী বন্দে ভারত ত্রেন হৌদোকপা অমদি রেলৱে লাইনশিং দব্লিয়ং অমসুং ত্রিপ্লিং তৌবগী থবকশিংগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থমখি‍। ছপ্রা, মুজফ্ফরপুর, অমদি কাতিহারনচিংবা মফমশিংদা থবক খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি হায়খি‍। সোন নগর অমদি অন্দলগী মরক্তা মল্তি-ত্রেক্কিংগী থবক পায়খৎলি হায়রদুনা, মসিনা ত্রেন চেনবগী ফীভম মশক থোক্না ফগৎহল্লগনি হায়খি‍। হৌজিক্তি ত্রেন ১০০ হেনবনা সাসারামদা খামদুনা লমদম অসিগী হেনগৎলক্লিবা কন্নেক্তিবিতীগী শক্তম উৎলি হায়নসু শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍। মতম শাংনা লৈরকপা শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুথোকপগা লোয়ননা রেলৱে নেতৱর্ক মোদর্নাইজ তৌনবা থৌরাংসু পায়খৎলি হায়খি‍।
হায়রিবা চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং অসি হান্ননা পায়খৎলম্বা য়ারবনি, অদুবু বিহারগী রেলৱে সিস্তেম মতমগা চুনহন্নবা থৌদাং পুরম্বা মীওইশিংদুনা মরন্নাই কান্ননবগীদমক থবক লৌবগী থৌওংবু লান্না শীজিন্নরমখি, মীয়ামবু মখোয়গী ফংফম থোকপা মঙম ফংহল্লমদে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খ‍ি‍। মহাক্না বিহারগী মীয়ামদা মমাঙদা ‘জঙ্গল রাজ’কী মখাদা লৈঙাক্লম্বা মীওইশিংনা পীবা লৌথুপ লৌকোয় অমদি অরানবা ৱাশকশিংদগী চেকশিন্না লৈনবা ৱাফম থমখি‍। মৈ য়াওদনা চাউখৎপা মপুং ফাদেো অমদি ইন্দস্ত্রী চাওখৎপা অমসুং পুন্সি নুংঙাইনা হিংবা হায়বসি পৱার সপ্লাইগী মখা পোল্লি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা বিহারনা হৌখিবা চহি খরসিদা মৈ পুথোকপদা অখন্নবা মীৎয়েঙ থমদুনা লাকখি হায়খি‍। দেকেদ অমগী মমাঙদা য়েংনবদা বিহারগী মৈ শীজিন্নবগী চাং শরুক মরি থোক্না হেনগৎলে হায়খি‍। লুপা করোর ৩০ থাদদুনা নবিনগরদা অচৌবা এন.তি.পি.সি. পৱার প্রোজেক্ত অমা পায়খৎলি অমদি প্রোজেক্ত অসিনা বিহারদা মৈ মেগাৱাত ১,৫০০ ফংহনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখি‍। মহকা্না বক্সার অমদি পিরপেন্তীদা অনৌবা থর্মেল পৱার প্লান্তশিং পায়খৎপা হৌবগী মতাঙদসু ফোঙদোকখি‍
লৈঙাক্না তুংলমচত্তা, মরুওইনা বিহারবু গ্রীন ইনর্জীগী লমদা খুমাঙ চাওশিলহনবদা থম্লিবা মীৎয়েঙ পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা স্তেত অসিগী রিনিউএবল ইনর্জী থৌশিলগী মনুং চন্না কজ্রাদা সোলার পার্ক অমা শাগৎলিবগী মতাঙদা ফোঙদোকখি‍। পি.এম.-কুসুম স্কীমগী মখাদা, লৌমীশিংদা সোলার ইনর্জীগী খুত্থাঙদা শেন্থোক লৈহন্নবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি, অদুগা রিনিউএবল এগ্রিকলচর ফীদরশিংনা ফার্মশিংদা মৈ ফংহন্দুনা, লৌউ-শিংউগী পোত্থোক হেনগৎহল্লি হায়খি‍। হোৎনরিবশিং অসিগী মহৈনা, মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎলে, অমদি নুপীশিং হেন্না শাফনা লৈরে হায়খি‍। মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা খুঙ্গং, লায়রবা, লৌমী, অমদি অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিংদা খ্বায়দগী হেন্না চাউনা কান্নবা পী মরমদা মসিনা মখোয়বু অচৌবা লৈবাক্কী অমদি মালেমগী কৈথেলশিংগা শম্নহনবা ঙম্মি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍। স্তেত অসিদা অনৌবা ইনভেস্তমেন্ত লাকপনা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলি, অমদি শেন্মিৎলোন চাওখৎহল্লি হায়খি‍। মমাঙ চহিদা পাঙথোকখিবা বিহার বিজিনেস সম্মিত্তা কম্পেনী ময়াম অমনা স্তেত অসিদা শেল থাদনবা থোক্লকখিববু নীংশিংলদুনা, শ্রী মোদীনা স্তেত অসিদা ইন্দস্ত্রী চাওখৎপনা শিন্মীশিং লংফৈ চৎপগী মথৌ তাবা হন্থহন্দুনা, মীয়ামবু ময়ুম নক্না থবক ফংবা ঙমহল্লি হায়খি‍। চত্থোক চৎশিনগী পাম্বৈ ফগৎলকপনা লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিং হেন্না লাপ্পা মফমদা য়োনবা ঙমহন্দুনা লৌউ-শিংউ সেক্তর হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি হায়খি‍।
বিহারগী লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা লৈঙাক্না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিববু শিংথারদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী লৌমী লাখ ৭৫ হেনবনা পি.এম.-কিসান সম্মান নিধি স্কীমগী মখাদা শেলগী তেংবাং ফংলি হায়খি‍। মহাক্না মখন বোর্দ শেমখিবগী মতাঙদসু পাউদম্লদুনা, বিহারগী মখন্দা জি.আই. তেগ পীদুনা, মসিনা মখন পুথোকপা লৌমীশিংদা চাউনা কান্নবা পীরে হায়খি‍। চহি অসিগী বজেত্তা, বিহারদা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর ফুদ প্রোসেসিং অমা লিংখৎনবা ৱাফম লাউথোকখ্রে‍। নুমিৎ নিনি হুম্নিগী মমাঙদা, মন্ত্রী মন্দলনা ফৌ য়াওনা খারিফ লৌরোক্কী মহৈ মরোর ১৪ গী মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) হেনগৎহনবদা অয়াবা পীখ্রে, অমদি ফিরেপ অসিনা লৌমীশিংগী পোত্থোক্কী মমল হেন্না চুননা ফংহন্দুনা শেন্থোক হেনগৎহল্লগনি‍।
ওপোজিসন্দা চৈরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা বিহারবু খ্বায়দগী হেন্না নমথাক তৌরম্বা মীওইশিংনা হৌজিক খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েলগী অরানবা পাউথোক শন্দোক্তুনা লৈঙাক পায়নবা হোৎনরক্লি হায়খি‍। মখোয়গী লৈঙাক মতমদা, বিহারগী লায়রবা অমদি চাকথুং ফিথুংদ্রবা ফুরুপশিংবু পুন্সি হিংনবা লম্বী থিবদা স্তেত অসি থাদোক্তুনা চৎহল্লম্মি‍। “দেকেদ কয়া, বিহারগী দলিত, শোত্থহৌরবা কাঙলুপশিং, অমদি ত্রাইবেল ফুরুপশিং তঙায় ফদবা সেনিতেসন ফেসিলিতী ফাওবা ফংলমদে, হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা ফুরুপশিং অসি বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা ফংলমদা, বেঙ্কতা চঙবা ফাওবা য়াহল্লমদে, অমদি মীওই মিলিয়ন কয়ানা ময়ুম মকৈ নীংথিনা লৈতনা লেল্লম্মি হায়খি‍। মমাঙগী লৈঙাক্কী মখাদা বিহারগী মীয়াম্না থেংনরম্বা অৱা-অনা, অমদি অচুম্বা ৱায়েল ফংদবগী ফীভম অদুরা ওপোজিসন পার্তীশিংনা খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েল হায়রিবসি‍ হায়না মহাক্না হংখি‍। মসিদগী হেনবা অরানবা ৱায়েল অমত্তা লৈরম্লরোই হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা ওপোজিসন্না দলিত অমসি শোত্থহৌরবা কাঙলুপশিংনা থেংনরিবা অৱাবশিংগী মরমদা কৈদৌঙৈদসু থম্মোয় শেংনা খনখিদে হায়খি, অমদি মখোয়বু বিহারগী চাওখৎনবা হোৎনবগী মহুত্তা মপান লৈবাক্কী মীথুংশিং পুরক্লবা বিহারগী লায়রবশিং য়েংহনবগীদমক চৈখি‍। হৌজিক্তি, দলিত, চাকথুং ফিথুংদ্রবা কাঙলুপ, অমদি শোত্থহৌরবা কাঙলুপশিংনা ওপোজিসন্দগী মখোয়না তৌরুবা অরানবশিংগীদমক লাপথোরক্লি, অমদি পার্তী অসিনা খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েল হায়না লাউদুনা মশাবু হিংগৎচননবা হোৎনরি হায়খি‍।
মখোয়গী লৈঙাক্কী মখাদা, বিহার অমদি লৈবাক অসিনা খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েলগী অনৌবা য়েন্নিং অমা হুল্লক্লে হায়রদুনা, শ্রী মোদীনা লৈঙাক অসিনা মথৌ তাবা সর্ভিসশিং লায়রবশিংদা ফংহল্লে অমদি হায়রিবা কান্নবশিং অসি ফংফম থোকপা মীওইশিংদা ১০০% ফংহন্নবা থবক পায়খৎলি হায়খি‍। অনৌবা য়ুম করোর মরি শাখ্রে, অমদি নুপী করোর অহুমবু ‘লাখপতি দিদি’ থৌশিলগী খুত্থাঙদা মপাঙ্গল হাপ্লি‍। য়ুমথোং করোর ১২ হেনবদা তোতি ঈশিং শমদুনা, লৈবাক থুংনা পুন্সি মহিং ফগৎহল্লি‍। চহি ৭০ গী মথক্তা লৈবা অহল খুদিংমক লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না অনা লায়েংগী খুদোংচাব ফংহল্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍। অৱাবা মায়োক্নরিবা মীওইশিংগী ঙাক্লৌ ওইননবা থা খুদিংগী লেম্না চেঙ হৱায় ফংহল্লি‍। “ঐখোয়গী লৈঙাক্না লায়রবা অমদি চাকথুং ফিথুংদ্রবা মীওই খুদিংমক্কীদমক লেঙদনা লেপ্তুনা মখোয় নুংঙাই য়াইফহন্নবা অমদি ফীভম ফগৎহন্নবা হোৎনরি,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈঙাক অসিগী য়াইফ থৌরাংশিংগী মখাদা খুঙ্গং নৎত্রগা ইমুং অমত্তা চিত্থহৌদনবা লৈঙাক্না লেপ্লিবা খোঙফম ফোঙদোকখি অমদি বিহারনা মীৎয়েঙ অসিগী পরিংদা দোক্তর ভিমরাও অম্বেদকর সমগ্র অভিয়ান হৌদোকপগীদমক অপেনবা ফোঙদোকখি‍। কেম্পেন অসিগী মখাদা, লৈঙাক অসিনা খুঙ্গং অমদি মীয়ামগী মফমদা মথৌ তাবা স্কীম ২২ পুদুনা চৎলি লোয়ননা দলিত, মহাদলিত, শোত্থহৌরবা কাঙলুপশিং, অমদি লায়রবশিংদা হকথেংননা কান্নবা ফংহন্নবা পান্দম থম্লি‍। হৌজিক ফাওবদা কেম্প ৩০,০০০ হেন্না পাঙথোকখ্রে, অমদি মীওই লাখ কয়া কেম্পেন অসিগা শম্নহনখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। লৈঙাক্না বেনিফিসরীশিংদা হকথেংননা য়ৌশিনবা মতমদা, অচান মিরান নাইবা অমদি শেঞ্জা থুমজা মুত্থৎলি হায়খি, অমদি মসিনা খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েলগী তশেংবা শক্তমদুনি হায়খি‍।
বিহারবু বাবা সাহেব অম্বেদকর, করপুরি থাকুর, বাবু জগজিবন রাম, অমদি জয়প্রকাস নারায়ন্না শাগৎলম্বা বিহারদা অওনবা পুরক্নবা মঙলানগী মরমদা পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা থম্লিবা পান্দমদি চাওখৎপা বিহার অমনা চাওখৎপা ভারত অমগীদমক থৌদাং য়াবা অদুনি হায়খি‍। বিহারনা চাওখৎলকপা খুদিং ভারতনা মালেমগী ফম্পাক্তা অনৌবা পন্দোল লোমগদৌরিবনি হায়খি‍। পুন্না হোৎনমিন্নদুনা, মীপুক খুদিংমক্না চাওখৎপগী খোঙজেল য়াঙখৎহনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোক্লতুনা চাওখৎ থৌরাংগী থবক থৌরমশিং অসিগীদমক মীয়ামগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্তুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।
বিহারগী গভর্নর, শ্রী অরিফ মোহম্মদ খান, বিহারগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নিতিস কুমার, কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জিতন রাম মাঞ্জি, শ্রী গিরিরাজ সিংহ, শ্রী রাজিব রঞ্জন সিংহ, শ্রী চিরাগ পাস্বান, শ্রী নিত্যানন্দ রাই, শ্রী সতিস চন্দ্র দুবে, দোক্তর রাজ ভুসন চৌধরীসু থৌরমদুদা অতৈ মীথুংশিংগা লোয়ননা শরুক য়ামিন্নখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
লমদম অসিগী পৱার ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনোৎ হাপ্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা বিহার অমদি নোংপোক ভারত্তা ইনর্জী সিক্যুরিতী লৈহনগদবা ঔরঙ্গবাদ দিস্ত্রিক্তা লুপা করোর ২৯,৯৩০ হেন্না চঙনা শেমগৎকদবা নবিনগর সুপর থর্মেল পৱার প্রোজেক্ত, স্তেজ-২ (৩x৮০০ মেগাৱাত)কী উরেপ উয়ুং তমখি‍। মসিনা লমদম অসোমদা ইন্দস্ত্রী চাওখৎহনগনি, থবক্কী খুদোংচাবা শেমগৎকনি, অমদি অতাবা মমলদা মৈ ফংহনগনি‍।
লমদম অদুগী লম্বী থোংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি কন্নেক্তিবিতীদা অচৌবা ইনোৎ অমা হাপ্তুনা, প্রধান মন্ত্রীনা NH-119A গী পত্না-অরাহ-সাসারাম সেক্সন লেন মরিদা ওন্থোকপা, অমদি বরানসি-রাঞ্চি-কোলকতা হায়ৱে (NH-319B) অমসুং রামনগর-কচ্চি দর্গাহ পরিং (NH-119D) লেন তরুক্তা ওন্থোকপা, অমদি বক্সার অমসুং ভরাউলি মনাক্তা অনৌবা গঙ্গা থোং অমা শাগৎপা য়াওনা লম্বী-থোংগী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তমখি‍। প্রোজেক্তশিং অসিনা স্তেত অসিদা লল্লোন ইতিক অমদি রিজনেল কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবগা লোয়ননা অপনবা লৈতবা হায়-স্পীদ কোরিদোর শেমগৎকনি‍। মহাক্না লুপা করোর ৫,৫২০ রোমগী ওইগদবা NH – 22 গী পত্না-গয়া-দোভি সেক্সন লেন মরিদা ওনখৎপা, অমদি এলেভেতেদ হায়ৱে লেন মরি পাকথোকপা, অমসুং NH – 27 গী গোপালগঞ্জ তাউনগী গ্রেদ ইমপ্রুভমেন্ত অমদি অতৈ প্রোজেক্ত কয়াসু শঙ্গাখি‍।
লৈবাক থুংনা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা মহাক্কী খোঙফম পরিংদা, প্রধান মন্ত্রীনা অতৈ প্রোজেক্ত কয়াগা লোয়ননা লুপা করোর ১৩৩০ হেন্না শেমগৎখিবা সোন নগর – মোহম্মদ গঞ্জ মরক্কী ৩শুবা রেল লাইনবুসু লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখি‍।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays the foundation stone, dedicates multiple development projects worth over Rs 48,520 crore at Karakat, Bihar
Those who sat in Pakistan and destroyed the Sindoor of our sisters, our army turned their hideouts into ruins: PM
The power of Sindoor of the daughters of India was seen by Pakistan as well as the world!: PM
The day is not far when Maoist violence will be completely eradicated, Peace, security, education and development will reach every village without any hindrance: PM
The long time demand of people of Bihar for modernising the terminal of Patna airport has been fulfilled now: PM
Our government announced the Makhana Board,gave GI tag to Makhana of Bihar immensely benefitting Makhana farmers: PM
30 MAY 2025 1:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 48,520 crore at Karakat, Bihar today. Addressing the gathering, he mentioned that he had the privilege of accelerating Bihar’s development on this sacred land and highlighted the inauguration and foundation laying of projects over ₹48,000 crore. The Prime Minister acknowledged the large gathering that had come to bless him and expressed his deep gratitude for their affection and love for Bihar, emphasizing that he always holds their support in the highest regard. He extended his sincere appreciation to the mothers and sisters of Bihar.
Remarking on the significance of Sasaram, emphasizing that even its name carries the legacy of Lord Ram, Shri Modi highlighted the deep-rooted traditions of Lord Ram's lineage, underscoring the principle of unwavering commitment—once a promise is made, it must be fulfilled. He affirmed that this guiding philosophy has now become the policy of New India. Shri Modi recalled the recent terrorist attack in Pahalgam, which claimed the lives of many innocent citizens. He noted that just a day after the heinous attack, he had visited Bihar and made a solemn pledge to the nation that the masterminds of terror would face justice, with a punishment beyond their imagination. He stated that today, as he stands in Bihar once again, he has fulfilled that pledge. “Those who sat in Pakistan and destroyed the Sindoor of our sisters, our armed forces turned their hideouts into ruins”, exclaimed Shri Modi. “The power of Sindoor of the daughters of India was seen by Pakistan as well as the world”, he added, asserting that terrorists who once felt secure under the protection of the Pakistani military have been brought to their knees by India's forces in a single decisive action. Shri Modi underscored that Pakistan’s airbases and military installations were destroyed within minutes, declaring, “This is the new India—an India of immense power and resilience” .
Underlining that Bihar is the land of Veer Kunwar Singh, known for its valiant spirit, the Prime Minister highlighted the contribution of thousands of young men from Bihar who serve in the Indian Armed Forces and the Border Security Force (BSF) to safeguard the nation. He emphasized the extraordinary valor and indomitable courage displayed by the BSF during Operation Sindoor, stating that the world has witnessed their unparalleled bravery. The Prime Minister affirmed that the BSF personnel stationed at India’s borders are an unbreakable shield of security, with their foremost duty being the protection of Mother India. He also paid tribute to BSF Sub-Inspector Shri Imtiaz, who was martyred on May 10 while fulfilling his duty at the border, expressing his deep respect for Bihar’s brave son. PM reiterated his statement from Bihar, underscoring that the power demonstrated by India in Operation Sindoor was merely one arrow from its quiver.
“India's fight is against every enemy of the nation, whether they operate across the border or within the country”, asserted Shri Modi, highlighting that Bihar has witnessed how violent and disruptive forces have been eliminated over the years. He recalled the past conditions in Sasaram, Kaimur, and surrounding districts, emphasizing how Naxalism had once dominated the region and the fear of masked militants armed with guns was a constant threat to the people. Shri Modi further remarked that while government schemes were announced, they often failed to reach the people in Naxal-affected villages with no hospitals or mobile towers, and schools burned down. Road construction workers were frequently targeted and killed. Shri Modi stated that these elements had no faith in BabaSaheb Ambedkar's Constitution. He acknowledged that despite these challenging circumstances, Nitish Kumar worked towards development, emphasizing that since 2014, efforts in this direction had accelerated significantly. Shri Modi highlighted that Maoists were brought to justice for their actions, and efforts were made to integrate young people into the mainstream of development. He noted that the results of 11 years of determined efforts are now visible. Before 2014, over 125 districts in India were affected by Naxalism, but today, only 18 districts remain affected, he added. “Our government is not only providing roads but also employment opportunities, that the day is not far when Maoist violence will be completely eradicated, ensuring uninterrupted peace, security, education, and development across villages”, affirmed Shri Modi. He asserted that India’s fight against terrorism has neither stopped nor slowed down, declaring, “if terror raises its head again, India will pull it out from its hiding and crush it decisively”.
Emphasizing that security and peace pave the way for new avenues of development, the Prime Minister highlighted that under the leadership of Nitish Kumar, the departure of the 'Jungle Raj' government marked Bihar’s progress on the path of prosperity. He remarked that the days of broken highways, deteriorated railways, and limited flight connectivity are now a thing of the past. Noting that Bihar once had only one airport—Patna—but today, Darbhanga Airport is operational, offering direct flights to cities like Delhi, Mumbai, and Bengaluru, the Prime Minister acknowledged the longstanding demand of Bihar’s people for the modernization of Patna Airport’s terminal and affirmed that this demand has now been fulfilled. He highlighted that last evening, he had the privilege of inaugurating the new terminal building of Patna Airport, which is now capable of handling one crore passengers. He also stated that ₹1,400 crore is being invested in Bihta Airport.
Highlighting the extensive development of four-lane and six-lane roads across Bihar, Shri Modi emphasized the rapid progress in key infrastructure projects, including highways connecting Patna to Buxar, Gaya to Dobhi, and Patna to Bodh Gaya. He also mentioned the Patna–Ara–Sasaram Greenfield Corridor, where work is advancing at a swift pace. Shri Modi remarked on the construction of new bridges over major rivers such as the Ganga, Son, Gandak, and Kosi, underscoring their role in fostering new opportunities and possibilities for Bihar. He stated that these projects, worth thousands of crores, are creating employment for thousands of young people and boosting both tourism and trade in the region.
Mentioning the transformation of Bihar’s railway infrastructure, Shri Modi highlighted the introduction of world-class Vande Bharat trains in Bihar and the ongoing process of doubling and tripling railway lines. He remarked that work is progressing rapidly in areas such as Chhapra, Muzaffarpur, and Katihar. He further stated that multi-tracking between Son Nagar and Andal is underway, which will significantly improve train movement. Shri Modi also announced that over 100 trains now halt at Sasaram, demonstrating the region’s growing connectivity. He affirmed that while long-standing challenges are being resolved, efforts are also being made to modernize the railway network.
The Prime Minister emphasized that these developments could have been implemented earlier, but those responsible for modernizing Bihar’s railway system exploited recruitment processes for personal gain, depriving the people of their rightful opportunities. He urged the people of Bihar to remain vigilant against deceit and false promises from those who previously ruled under ‘Jungle Raj.’ Underlining that development is incomplete without electricity, stating that industrial progress and ease of life depend on reliable power supply, the Prime Minister noted that Bihar has significantly focused on electricity generation over the past few years. He remarked that electricity consumption in Bihar has increased fourfold compared to a decade ago. The Prime Minister announced that a major NTPC power project is under construction in Nabinagar, with an investment of ₹30,000 crore and this project will provide Bihar with 1,500 megawatts of electricity. He also highlighted the initiation of new thermal power plants in Buxar and Pirpainti.
Underscoring the government's focus on the future, particularly in advancing Bihar towards green energy, Shri Modi highlighted the construction of a solar park in Kajra as part of the state’s renewable energy initiatives. He remarked that under the PM-KUSUM scheme, farmers are being provided with opportunities to generate income through solar energy, while renewable agriculture feeders are supplying electricity to farms, further improving agricultural productivity. He stated that as a result of these efforts, people's lives have improved, and women feel safer. Shri Modi emphasised that modern infrastructure brings the greatest benefits to villages, the poor, farmers, and small industries, as they can connect with large national and international markets. He highlighted that new investments in the state create new opportunities and drive economic growth. Recalling the Bihar Business Summit held last year, where a large number of companies came forward to invest in the state, Shri Modi said that industrial growth within the state reduces the need for labor migration, allowing people to find employment closer to home. He noted that improved transportation facilities enable farmers to sell their produce across greater distances, further strengthening the agricultural sector.
Underlining the continuous efforts of the government to increase farmers' income in Bihar, the Prime Minister stated that more than 75 lakh farmers in Bihar are receiving financial assistance under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme. He announced the establishment of the Makhana Board, emphasizing that Bihar's Makhana has been granted a GI tag, which has significantly benefited Makhana farmers. He further noted that this year's budget includes the announcement of a National Institute for Food Processing in Bihar. The Prime Minister remarked that just two to three days ago, the Cabinet approved an increase in the Minimum Support Price (MSP) for 14 crops, including paddy, for the Kharif season, asserting that this decision will ensure better prices for farmers’ produce and lead to higher incomes.
Taking a jibe at the opposition, the Prime Minister remarked that those who have deceived Bihar the most are now using false narratives of social justice to regain power. He highlighted that during their rule, Bihar’s poor and marginalized communities were forced to leave the state in search of a better life. “For decades, Dalits, backward classes, and tribal communities in Bihar lacked even basic sanitation facilities”, stated the Prime Minister, emphasising that these communities were deprived of access to banking, often denied entry into banks, and remained largely homeless, with millions living without proper shelter. He questioned whether the suffering, hardships, and injustice endured by Bihar’s people under past governments were the social justice promised by the opposition parties. He asserted that there could be no greater injustice than this. The Prime Minister remarked that the opposition never truly cared for the struggles of Dalits and backward communities and criticized them for bringing foreign delegations to showcase Bihar’s poverty instead of working towards its development. The Prime Minister stated that now, after Dalits, marginalized groups, and backward communities have distanced themselves from the opposition due to its wrongdoings, the party is attempting to revive its identity by invoking social justice.
Highlighting that under their government, Bihar and the nation have witnessed a new dawn of social justice, Shri Modi emphasized that the government has ensured access to essential services for the poor and is working towards delivering these benefits to 100% of eligible recipients. He stated that four crore new houses have been provided, and three crore women are being empowered through the 'Lakhpati Didi' initiative. He further added that over 12 crore households now have tap water connections, improving the quality of life across the country. Shri Modi highlighted that every elderly citizen above 70 years of age is entitled to free medical treatment worth up to ₹5 lakh. He noted that free ration is being provided every month to support those in need. “Our government stands firmly with every poor and underprivileged individual, ensuring their well-being and upliftment”, affirmed Shri Modi.
The Prime Minister emphasized the government’s commitment to ensuring that no village or eligible family is left out of its welfare initiatives and expressed satisfaction that Bihar has launched the Dr. Bhimrao Ambedkar Samagra Seva Abhiyan with this vision. He highlighted that under this campaign, the government is reaching villages and communities with 22 essential schemes simultaneously and aims to directly benefit Dalits, Mahadalits, backward classes, and the poor. The Prime Minister noted that over 30,000 camps have been organized so far, and lakhs of people have been connected to the campaign. He underscored that when the government reaches beneficiaries directly, discrimination and corruption are eliminated and affirmed it as an approach which is the true embodiment of social justice.
Underlining the vision of transforming Bihar into the Bihar envisioned by Baba Saheb Ambedkar, Karpoori Thakur, Babu Jagjivan Ram, and Jayaprakash Narayan, Shri Modi stated that the ultimate goal is a developed Bihar, contributing to a developed India. He remarked that whenever Bihar has progressed, India has reached new heights globally. He concluded by expressing confidence that together, everyone will accelerate the pace of development and extended his congratulations to the people for these developmental initiatives.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Nityanand Rai, Shri Satish Chandra Dubey, Dr. Raj Bhushan Choudhary were present among other dignitaries at the event.
Background
Boosting power infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone for the Nabinagar Super Thermal Power Project, Stage-II (3x800 MW) in Aurangabad district worth over Rs 29,930 crore, which will aim at ensuring energy security for Bihar and eastern India. It will boost industrial growth, create job opportunities, and provide affordable electricity in the region.
In a major boost to the road infrastructure and connectivity in the region, Prime Minister laid the foundation stone for various road projects including the Four-Laning of the Patna–Arrah–Sasaram section of NH-119A, and the Six-Laning of the Varanasi–Ranchi–Kolkata highway (NH-319B) and Ramnagar–Kacchi Dargah stretch (NH-119D), and construction of a new Ganga bridge between Buxar and Bharauli. These projects will create seamless high-speed corridors in the state along with boosting trade and regional connectivity. He also inaugurated the four Laning of Patna – Gaya – Dobhi section of NH – 22, worth around Rs 5,520 crore and four Laning of the elevated highway and at grade improvements at Gopalganj Town on NH – 27, among others.
In line with his commitment to improving rail infrastructure across the country, Prime Minister dedicated to the nation the 3rd Rail Line between Son Nagar – Mohammad Ganj worth over Rs 1330 crore, among others.