Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays the foundation stone, dedicates multiple development projects worth over Rs 48,520 crore at Karakat, Bihar
Those who sat in Pakistan and destroyed the Sindoor of our sisters, our army turned their hideouts into ruins: PM
The power of Sindoor of the daughters of India was seen by Pakistan as well as the world!: PM
The day is not far when Maoist violence will be completely eradicated, Peace, security, education and development will reach every village without any hindrance: PM
The long time demand of people of Bihar for modernising the terminal of Patna airport has been fulfilled now: PM
Our government announced the Makhana Board,gave GI tag to Makhana of Bihar immensely benefitting Makhana farmers: PM
30 MAY 2025 1:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 48,520 crore at Karakat, Bihar today. Addressing the gathering, he mentioned that he had the privilege of accelerating Bihar’s development on this sacred land and highlighted the inauguration and foundation laying of projects over ₹48,000 crore. The Prime Minister acknowledged the large gathering that had come to bless him and expressed his deep gratitude for their affection and love for Bihar, emphasizing that he always holds their support in the highest regard. He extended his sincere appreciation to the mothers and sisters of Bihar.
Remarking on the significance of Sasaram, emphasizing that even its name carries the legacy of Lord Ram, Shri Modi highlighted the deep-rooted traditions of Lord Ram's lineage, underscoring the principle of unwavering commitment—once a promise is made, it must be fulfilled. He affirmed that this guiding philosophy has now become the policy of New India. Shri Modi recalled the recent terrorist attack in Pahalgam, which claimed the lives of many innocent citizens. He noted that just a day after the heinous attack, he had visited Bihar and made a solemn pledge to the nation that the masterminds of terror would face justice, with a punishment beyond their imagination. He stated that today, as he stands in Bihar once again, he has fulfilled that pledge. “Those who sat in Pakistan and destroyed the Sindoor of our sisters, our armed forces turned their hideouts into ruins”, exclaimed Shri Modi. “The power of Sindoor of the daughters of India was seen by Pakistan as well as the world”, he added, asserting that terrorists who once felt secure under the protection of the Pakistani military have been brought to their knees by India's forces in a single decisive action. Shri Modi underscored that Pakistan’s airbases and military installations were destroyed within minutes, declaring, “This is the new India—an India of immense power and resilience” .
Underlining that Bihar is the land of Veer Kunwar Singh, known for its valiant spirit, the Prime Minister highlighted the contribution of thousands of young men from Bihar who serve in the Indian Armed Forces and the Border Security Force (BSF) to safeguard the nation. He emphasized the extraordinary valor and indomitable courage displayed by the BSF during Operation Sindoor, stating that the world has witnessed their unparalleled bravery. The Prime Minister affirmed that the BSF personnel stationed at India’s borders are an unbreakable shield of security, with their foremost duty being the protection of Mother India. He also paid tribute to BSF Sub-Inspector Shri Imtiaz, who was martyred on May 10 while fulfilling his duty at the border, expressing his deep respect for Bihar’s brave son. PM reiterated his statement from Bihar, underscoring that the power demonstrated by India in Operation Sindoor was merely one arrow from its quiver.
“India's fight is against every enemy of the nation, whether they operate across the border or within the country”, asserted Shri Modi, highlighting that Bihar has witnessed how violent and disruptive forces have been eliminated over the years. He recalled the past conditions in Sasaram, Kaimur, and surrounding districts, emphasizing how Naxalism had once dominated the region and the fear of masked militants armed with guns was a constant threat to the people. Shri Modi further remarked that while government schemes were announced, they often failed to reach the people in Naxal-affected villages with no hospitals or mobile towers, and schools burned down. Road construction workers were frequently targeted and killed. Shri Modi stated that these elements had no faith in BabaSaheb Ambedkar's Constitution. He acknowledged that despite these challenging circumstances, Nitish Kumar worked towards development, emphasizing that since 2014, efforts in this direction had accelerated significantly. Shri Modi highlighted that Maoists were brought to justice for their actions, and efforts were made to integrate young people into the mainstream of development. He noted that the results of 11 years of determined efforts are now visible. Before 2014, over 125 districts in India were affected by Naxalism, but today, only 18 districts remain affected, he added. “Our government is not only providing roads but also employment opportunities, that the day is not far when Maoist violence will be completely eradicated, ensuring uninterrupted peace, security, education, and development across villages”, affirmed Shri Modi. He asserted that India’s fight against terrorism has neither stopped nor slowed down, declaring, “if terror raises its head again, India will pull it out from its hiding and crush it decisively”.
Emphasizing that security and peace pave the way for new avenues of development, the Prime Minister highlighted that under the leadership of Nitish Kumar, the departure of the 'Jungle Raj' government marked Bihar’s progress on the path of prosperity. He remarked that the days of broken highways, deteriorated railways, and limited flight connectivity are now a thing of the past. Noting that Bihar once had only one airport—Patna—but today, Darbhanga Airport is operational, offering direct flights to cities like Delhi, Mumbai, and Bengaluru, the Prime Minister acknowledged the longstanding demand of Bihar’s people for the modernization of Patna Airport’s terminal and affirmed that this demand has now been fulfilled. He highlighted that last evening, he had the privilege of inaugurating the new terminal building of Patna Airport, which is now capable of handling one crore passengers. He also stated that ₹1,400 crore is being invested in Bihta Airport.
Highlighting the extensive development of four-lane and six-lane roads across Bihar, Shri Modi emphasized the rapid progress in key infrastructure projects, including highways connecting Patna to Buxar, Gaya to Dobhi, and Patna to Bodh Gaya. He also mentioned the Patna–Ara–Sasaram Greenfield Corridor, where work is advancing at a swift pace. Shri Modi remarked on the construction of new bridges over major rivers such as the Ganga, Son, Gandak, and Kosi, underscoring their role in fostering new opportunities and possibilities for Bihar. He stated that these projects, worth thousands of crores, are creating employment for thousands of young people and boosting both tourism and trade in the region.
Mentioning the transformation of Bihar’s railway infrastructure, Shri Modi highlighted the introduction of world-class Vande Bharat trains in Bihar and the ongoing process of doubling and tripling railway lines. He remarked that work is progressing rapidly in areas such as Chhapra, Muzaffarpur, and Katihar. He further stated that multi-tracking between Son Nagar and Andal is underway, which will significantly improve train movement. Shri Modi also announced that over 100 trains now halt at Sasaram, demonstrating the region’s growing connectivity. He affirmed that while long-standing challenges are being resolved, efforts are also being made to modernize the railway network.
The Prime Minister emphasized that these developments could have been implemented earlier, but those responsible for modernizing Bihar’s railway system exploited recruitment processes for personal gain, depriving the people of their rightful opportunities. He urged the people of Bihar to remain vigilant against deceit and false promises from those who previously ruled under ‘Jungle Raj.’ Underlining that development is incomplete without electricity, stating that industrial progress and ease of life depend on reliable power supply, the Prime Minister noted that Bihar has significantly focused on electricity generation over the past few years. He remarked that electricity consumption in Bihar has increased fourfold compared to a decade ago. The Prime Minister announced that a major NTPC power project is under construction in Nabinagar, with an investment of ₹30,000 crore and this project will provide Bihar with 1,500 megawatts of electricity. He also highlighted the initiation of new thermal power plants in Buxar and Pirpainti.
Underscoring the government's focus on the future, particularly in advancing Bihar towards green energy, Shri Modi highlighted the construction of a solar park in Kajra as part of the state’s renewable energy initiatives. He remarked that under the PM-KUSUM scheme, farmers are being provided with opportunities to generate income through solar energy, while renewable agriculture feeders are supplying electricity to farms, further improving agricultural productivity. He stated that as a result of these efforts, people's lives have improved, and women feel safer. Shri Modi emphasised that modern infrastructure brings the greatest benefits to villages, the poor, farmers, and small industries, as they can connect with large national and international markets. He highlighted that new investments in the state create new opportunities and drive economic growth. Recalling the Bihar Business Summit held last year, where a large number of companies came forward to invest in the state, Shri Modi said that industrial growth within the state reduces the need for labor migration, allowing people to find employment closer to home. He noted that improved transportation facilities enable farmers to sell their produce across greater distances, further strengthening the agricultural sector.
Underlining the continuous efforts of the government to increase farmers' income in Bihar, the Prime Minister stated that more than 75 lakh farmers in Bihar are receiving financial assistance under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme. He announced the establishment of the Makhana Board, emphasizing that Bihar's Makhana has been granted a GI tag, which has significantly benefited Makhana farmers. He further noted that this year's budget includes the announcement of a National Institute for Food Processing in Bihar. The Prime Minister remarked that just two to three days ago, the Cabinet approved an increase in the Minimum Support Price (MSP) for 14 crops, including paddy, for the Kharif season, asserting that this decision will ensure better prices for farmers’ produce and lead to higher incomes.
Taking a jibe at the opposition, the Prime Minister remarked that those who have deceived Bihar the most are now using false narratives of social justice to regain power. He highlighted that during their rule, Bihar’s poor and marginalized communities were forced to leave the state in search of a better life. “For decades, Dalits, backward classes, and tribal communities in Bihar lacked even basic sanitation facilities”, stated the Prime Minister, emphasising that these communities were deprived of access to banking, often denied entry into banks, and remained largely homeless, with millions living without proper shelter. He questioned whether the suffering, hardships, and injustice endured by Bihar’s people under past governments were the social justice promised by the opposition parties. He asserted that there could be no greater injustice than this. The Prime Minister remarked that the opposition never truly cared for the struggles of Dalits and backward communities and criticized them for bringing foreign delegations to showcase Bihar’s poverty instead of working towards its development. The Prime Minister stated that now, after Dalits, marginalized groups, and backward communities have distanced themselves from the opposition due to its wrongdoings, the party is attempting to revive its identity by invoking social justice.
Highlighting that under their government, Bihar and the nation have witnessed a new dawn of social justice, Shri Modi emphasized that the government has ensured access to essential services for the poor and is working towards delivering these benefits to 100% of eligible recipients. He stated that four crore new houses have been provided, and three crore women are being empowered through the 'Lakhpati Didi' initiative. He further added that over 12 crore households now have tap water connections, improving the quality of life across the country. Shri Modi highlighted that every elderly citizen above 70 years of age is entitled to free medical treatment worth up to ₹5 lakh. He noted that free ration is being provided every month to support those in need. “Our government stands firmly with every poor and underprivileged individual, ensuring their well-being and upliftment”, affirmed Shri Modi.
The Prime Minister emphasized the government’s commitment to ensuring that no village or eligible family is left out of its welfare initiatives and expressed satisfaction that Bihar has launched the Dr. Bhimrao Ambedkar Samagra Seva Abhiyan with this vision. He highlighted that under this campaign, the government is reaching villages and communities with 22 essential schemes simultaneously and aims to directly benefit Dalits, Mahadalits, backward classes, and the poor. The Prime Minister noted that over 30,000 camps have been organized so far, and lakhs of people have been connected to the campaign. He underscored that when the government reaches beneficiaries directly, discrimination and corruption are eliminated and affirmed it as an approach which is the true embodiment of social justice.
Underlining the vision of transforming Bihar into the Bihar envisioned by Baba Saheb Ambedkar, Karpoori Thakur, Babu Jagjivan Ram, and Jayaprakash Narayan, Shri Modi stated that the ultimate goal is a developed Bihar, contributing to a developed India. He remarked that whenever Bihar has progressed, India has reached new heights globally. He concluded by expressing confidence that together, everyone will accelerate the pace of development and extended his congratulations to the people for these developmental initiatives.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Nityanand Rai, Shri Satish Chandra Dubey, Dr. Raj Bhushan Choudhary were present among other dignitaries at the event.
Background
Boosting power infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone for the Nabinagar Super Thermal Power Project, Stage-II (3x800 MW) in Aurangabad district worth over Rs 29,930 crore, which will aim at ensuring energy security for Bihar and eastern India. It will boost industrial growth, create job opportunities, and provide affordable electricity in the region.
In a major boost to the road infrastructure and connectivity in the region, Prime Minister laid the foundation stone for various road projects including the Four-Laning of the Patna–Arrah–Sasaram section of NH-119A, and the Six-Laning of the Varanasi–Ranchi–Kolkata highway (NH-319B) and Ramnagar–Kacchi Dargah stretch (NH-119D), and construction of a new Ganga bridge between Buxar and Bharauli. These projects will create seamless high-speed corridors in the state along with boosting trade and regional connectivity. He also inaugurated the four Laning of Patna – Gaya – Dobhi section of NH – 22, worth around Rs 5,520 crore and four Laning of the elevated highway and at grade improvements at Gopalganj Town on NH – 27, among others.
In line with his commitment to improving rail infrastructure across the country, Prime Minister dedicated to the nation the 3rd Rail Line between Son Nagar – Mohammad Ganj worth over Rs 1330 crore, among others.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিহাৰৰ কাৰাকাটত ৪৮,৫২০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উৎসৰ্গা কৰে
আমাৰ সেনাই পাকিস্তানৰপৰা আমাৰ ভগ্নীৰ সিন্দুৰ মচাবোৰৰ আত্মগোপনৰ স্থান ধ্বংসাৱশেষত পৰিণত কৰিলেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ কন্যাৰ সিন্দুৰৰ শক্তি পাকিস্তানৰ লগতে বিশ্বই দেখিলে!: প্ৰধানমন্ত্ৰী
মাওবাদী হিংসা সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল তথা প্ৰতিখন গাঁৱতে স্থায়ী শান্তি, সুৰক্ষা, শিক্ষা আৰু উন্নয়নে বিৰাজ কৰিবলৈ বেছি দিন নাইঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিহাৰৰ জনসাধাৰণৰ পাটনা বিমানবন্দৰৰ টাৰ্মিনেলৰ আধুনিকীকৰণৰ দীৰ্ঘদিনীয়া দাবী এতিয়া পূৰণ হ’লঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে মাখনা ব'ৰ্ড স্থাপন, বিহাৰৰ মাখনাক জিআই টেগ প্ৰদানেৰে মাখনা কৃষকসকলক অধিক উপকৃত কৰিলেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
30 MAY 2025 1:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বিহাৰৰ কাৰাকাটত ৪৮,৫২০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন তথা ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। ইয়াত সমবেতসকলক সম্বোধনেৰে তেখেতে এই পবিত্ৰ ভূমিত বিহাৰৰ উন্নয়নক ত্বৰান্বিতকৰণৰ সৌভাগ্য লাভ কৰা বুলি উল্লেখ কৰে তথা ৪৮,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰাজিৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কাৰ্য্যত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কেইবা সহস্ৰাধিক লোকে তেখেতক আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইয়াত সমবেত হোৱাৰ কথা উল্লেখেৰে বিহাৰৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ মৰমৰ বাবে গভীৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশেৰে তেওঁলোকৰ সমৰ্থন সদায় সৰ্বোচ্চ কৰি ৰাখিব বুলি কয়। তেখেতে বিহাৰৰ মাতৃ-ভগ্নীসকললৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
সাসাৰামৰ তাৎপৰ্য্য সম্পৰ্কে ব্যক্ত কৰি এ নামে ভগৱান ৰামৰ উত্তৰাধিকাৰ বহন কৰিছে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে ভগৱান ৰাম বংশৰে বদ্ধমূল পৰম্পৰাত আলোকপাত কৰে। দৃঢ় অংগীকাৰৰ নীতিৰ কথা উল্লেখেৰে এবাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰা মাত্ৰেকে সেই প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিব লাগিব বুলি কয়। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই পথ-প্ৰদৰ্শক দৰ্শন এতিয়া নব্য ভাৰতৰ নীতিত পৰিণত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে শেহতীয়াকৈ পেহেলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আক্ৰমণৰ কথা উল্লেখেৰে ইয়াত একাধিক নিৰীহ নাগৰিকৰ প্ৰাণহানি হোৱাৰ কথা কয়। তেখেতে কয় যে এই জঘন্য আক্ৰমণৰ মাত্ৰ এদিন পিছতে তেখেতে বিহাৰ ভ্ৰমণেৰে ৰাষ্ট্ৰক গম্ভীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদানেৰে কৈছিল যে সন্ত্ৰাসবাদৰ মাষ্টাৰমাইণ্ডবোৰ ন্যায়ৰ সন্মুখীন হ’ব লাগিব, সিহঁতে কল্পনাতীত শাস্তি লাভ কৰিব। তেখেতে কয় যে আজি তেখেত পুনৰবাৰ বিহাৰত উপস্থিত হোৱাৰ দৰে তেখেতে সেই প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিছে। “আমাৰ সেনাই পাকিস্তানৰপৰা আমাৰ ভগ্নীৰ সিন্দুৰ মচাবোৰৰ আত্মগোপনৰ স্থান ধ্বংসাৱশেষত পৰিণত কৰিলে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। “ভাৰতৰ কন্যাৰ সিন্দুৰৰ শক্তি পাকিস্তানৰ লগতে বিশ্বই দেখিলে” বুলি উল্লেখেৰে তেখেতে লগতে কয় যে যিবোৰ সন্ত্ৰাসবাদীয়ে এসময়ত পাকিস্তানী সেনাৰ সুৰক্ষাত নিৰাপত্তা অনুভৱ কৰিছিল, সিহঁতক ভাৰতৰ বাহিনীয়ে একক নিৰ্ণায়ক কাৰ্য্যতে মষিমূৰ কৰিলে। শ্ৰী মোদীয়ে পাকিস্তানৰ বিমান ঘাটি আৰু সামৰিক সংস্থাপনসমূহ কেইমিনিটমানৰ ভিতৰতে ধ্বংস হোৱা বুলি উল্লেখেৰে কয়, “এয়াই হৈছে নব্য ভাৰত—অসীম শক্তি আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ ভাৰত।”
বিহাৰ সাহসী মনোভাৱৰ বাবে পৰিচিত বীৰ কুঁৱৰ সিঙৰ ভূমি বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ সুৰক্ষাৰ বাবে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনী আৰু সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনী (BSF)ত সেৱা আগবঢ়াই থকা বিহাৰৰ হাজাৰ-হাজাৰ যুৱকৰ অৱদানত আলোকপাত কৰে। তেখেতে অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সময়ত বিএছএফে প্ৰদৰ্শন কৰা অসাধাৰণ শৌৰ্য্য আৰু অদম্য সাহসিকতাত গুৰুত্ব আৰোপেৰে কয় যে তেওঁলোকৰ অতুলনীয় সাহস বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰতৰ সীমান্তত নিয়োজিত বিএছএফ-ৰ জোৱানসকল সুৰক্ষাৰ এক অভেদ্য ঢাল, তেওঁলোকৰ অগ্ৰণী কৰ্তব্য হৈছে ভাৰত মাতৃক সুৰক্ষা প্ৰদান। বিহাৰৰ বীৰ পুত্ৰৰ প্ৰতি গভীৰ শ্ৰদ্ধা প্ৰকাশেৰে যোৱা ১০ মে’-ত সীমান্তত কৰ্তব্য পালন কৰি থকাৰ সময়তে শ্বহীদ হোৱা বিএছএফৰ উপ-পৰিদৰ্শক শ্ৰী ইমতিয়াজলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
“ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰখনৰ প্ৰতিটো শত্ৰুৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিছে, সেয়া সীমান্তৰ সিপাৰৰে হওঁক বা দেশৰ ভিতৰৰে হওঁক” বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, বিহাৰে বছৰ-বছৰ ধৰি কেনেকৈ হিংসাত্মক আৰু বিঘ্নিতকাৰী শক্তিসমূহ নিৰ্মূল কৰা হৈছে, সেই কাৰ্য্য প্ৰত্যক্ষ কৰি আহিছে। তেখেতে সাসাৰাম, কাইমুৰ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা জিলাসমূহৰ অতীতৰ পৰিস্থিতিৰ কথা স্মৰণেৰে কয় যে ইয়াত এসময়ত নক্সালবাদে আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিছিল আৰু বন্দুকৰে সজ্জিত মুখা পিন্ধা উগ্ৰপন্থীবোৰ জনসাধাৰণৰ বাবে অহৰহ ভাবুকি হৈ পৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই উপাদানসমূহৰ বাবাছাহেব আম্বেদকাৰৰ সংবিধানৰ ওপৰত কোনো বিশ্বাস নাছিল। এই প্ৰত্যাহ্বানমূলক পৰিস্থিতিৰ মাজতো নীতিশ কুমাৰে উন্নয়নৰ দিশত কাম কৰা বুলি উল্লেখেৰে ২০১৪-ৰ পৰা এই দিশত প্ৰচেষ্টা যথেষ্ট ত্বৰান্বিত হৈছে বুলি কয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মাওবাদীবোৰক সিহঁতৰ কু-কাৰ্য্যৰ বাবে ন্যায়ৰ অধীনলৈ অনা হৈছে আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক উন্নয়নৰ মূলসুঁতিত একত্ৰিতকৰণৰ প্ৰয়াস গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ১১ বছৰীয়া দৃঢ় প্ৰচেষ্টাৰ ফলাফল এতিয়া দৃশ্যমান হৈছে। ২০১৪-ৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ ১২৫ খনৰো অধিক জিলা নক্সালবাদৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছিল যদিও আজি মাত্ৰ ১৮ খন জিলাতহে ইয়াৰ প্ৰভাৱ আছে বুলিও তেখেতে লগতে কয়। “আমাৰ চৰকাৰে কেৱল পথেই নহয়, বৰঞ্চ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো প্ৰদান কৰিছে। মাওবাদী হিংসা সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল তথা প্ৰতিখন গাঁৱতে স্থায়ী শান্তি, সুৰক্ষা, শিক্ষা আৰু উন্নয়নে বিৰাজ কৰিবলৈ বেছি দিন নাই”, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়। তেখেতে আৰু কয় যে ভাৰতৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনৰ অন্ত পৰা নাই বা মন্থৰ হোৱা নাই। তেখেতে কয়, “সন্ত্ৰাসবাদে পুনৰ মূৰ দঙা মাত্ৰেকে ভাৰতে ইয়াক আত্মগোপনৰ স্থানৰপৰা উলিয়াই আনি নিৰ্ণায়কভাৱে ধ্বংস কৰিব।”
নিৰাপত্তা আৰু শান্তিয়ে উন্নয়নৰ নতুন পথ প্ৰশস্ত কৰা বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নীতিশ কুমাৰৰ নেতৃত্বত বিহাৰে সমৃদ্ধিৰ পথত ধাৱমান হৈছে। তেখেতে কয় যে অনুন্নক ঘাইপথ তথা ৰেলপথ, বিমান সংযোগ সীমিত হোৱাৰ দিন এতিয়া অতীতৰ কথা। বিহাৰত এসময়ত মাত্ৰ এটা বিমানবন্দৰ আছিল—পাটনা—কিন্তু আজি দাৰভাঙা বিমানবন্দৰ কাৰ্য্যক্ষম হৈ উঠিছে। দিল্লী, মুম্বাই, বেংগালুৰুৰ দৰে চহৰলৈ প্ৰত্যক্ষ বিমান সেৱা প্ৰশস্ত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পাটনা বিমানবন্দৰৰ টাৰ্মিনেলৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে বিহাৰৰ জনসাধাৰণৰ দীৰ্ঘদিনীয়া দাবীক স্বীকাৰেৰে কয় যে এই দাবী এতিয়া পূৰণ হৈছে। তেখেতে কয় যে কালি সন্ধিয়া তেখেতে পাটনা বিমানবন্দৰৰ নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধনৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিল, যি এতিয়া এক কোটি যাত্ৰীক পৰিচালনা কৰিব পৰাকৈ সক্ষম। তেখেতে লগতে উল্লেখ কৰে যে বিহটা বিমানবন্দৰত ১,৪০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে।
সমগ্ৰ বিহাৰত চাৰি-লেন আৰু ছয়-লেনযুক্ত পথৰ ব্যাপক উন্নয়ন সাধন কাৰ্য্যত আলোকপাতেৰে শ্ৰী মোদীয়ে পাটনাৰ পৰা বক্সাৰলৈ, গয়াৰ পৰা ডোভিলৈ আৰু পাটনাৰ পৰা বুদ্ধ গয়ালৈ ঘাইপথকে প্ৰমুখ্য কৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেখেতে পাটনা–আৰা–সাসাৰাম গ্ৰীনফিল্ড কৰিডৰৰ কথাও উল্লেখ কৰে, ইয়াত কাম দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে। শ্ৰী মোদীয়ে গংগা, ছন, গণ্ডক আৰু কোশীৰ দৰে ডাঙৰ নদীৰ ওপৰত নতুন দলং নিৰ্মাণ সম্পৰ্কে বক্তব্য প্ৰদানেৰে বিহাৰৰ বাবে নতুন সুযোগ আৰু সম্ভাৱনাক লালন-পালনত এইসমূহৰ ভূমিকাত আলোকপাত কৰে। তেখেতে কয় যে হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকা মূল্যৰ এই প্ৰকল্পসমূহে হাজাৰ-হাজাৰ যুৱকৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সৃষ্টি কৰিছে আৰু অঞ্চলটোৰ পৰ্যটন তথা বাণিজ্য উভয়ৰে অগ্ৰগতি সাধন কৰিছে।
বিহাৰৰ ৰেল আন্তঃগাঁথনিৰ ৰূপান্তৰ সাধনৰ কথা উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে বিহাৰত বিশ্বমানৰ বন্দে ভাৰত ৰেলৰ প্ৰৱৰ্তন আৰু ৰেলপথৰ দ্বৈতকৰণ তথা তিনিগুণকৰণৰ অৰ্থে অব্যাহত প্ৰক্ৰিয়াত আলোকপাত কৰে। তেখেতে কয় যে ছপৰা, মুজাফ্ফৰপুৰ আৰু কাটিহাৰ আদি অঞ্চলত কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। তেখেতে আৰু কয় যে সোণ নগৰ আৰু আন্দলৰ মাজত মাল্টি ট্ৰেকিং অব্যাহত আছে, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ৰেলৰ চলাচল যথেষ্ট সুচল হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে এতিয়া ১০০ খনৰো অধিক ৰেলে সাসাৰামত অৱস্থান কৰে, যিয়ে অঞ্চলটোৰ ক্ৰমবৰ্ধমান যোগাযোগ ব্যৱস্থাকে প্ৰদৰ্শিত কৰিছে। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহ সমাধান কৰাৰ সমান্তৰালকৈ ৰেলৱে নেটৱৰ্কৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবেও প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই উন্নয়নসমূহ আগতেই সাধন কৰিব পৰা গ’লহেঁতেন, কিন্তু বিহাৰৰ ৰেল ব্যৱস্থাৰ আধুনিকীকৰণৰ দায়িত্বত থকাসকলে ব্যক্তিগত স্বাৰ্থৰ বাবে নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াত কেলেংকাৰি সংঘটিতকৰণেৰে জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ উচিত সুযোগ লাভৰ পৰা বঞ্চিত কৰিছিল। তেখেতে বিহাৰৰ জনসাধাৰণক পূৰ্বে ‘জংঘলৰাজ’ৰ অধীনত শাসন কৰাসকলৰ প্ৰতাৰণা আৰু ভুৱা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতি সজাগ হৈ থাকিবলৈ আহ্বান জনায়। বিদ্যুৎ অবিহনে উন্নয়ন অসম্পূৰ্ণ বুলি উল্লেখেৰে ঔদ্যোগিক অগ্ৰগতি আৰু ইজ অৱ লিভিং নিৰ্ভৰযোগ্য বিদ্যুৎ যোগানৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল বুলি ব্যক্তৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিগত কেইবছৰমানৰ পৰা বিহাৰে বিদ্যুৎ উৎপাদনত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। তেখেতে কয় যে বিহাৰত বিদ্যুতৰ ব্যৱহাৰ এটা দশকৰ পূৰ্বৰ তুলনাত চাৰিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নবীনগৰত এনটিপিচিৰ এটা বৃহৎ শক্তি প্ৰকল্প নিৰ্মাণৰ কাম অব্যাহত আছে। ৩০,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে বিহাৰত ১,৫০০ মেগাৱাট বিদ্যুৎ যোগান ধৰা হ’ব। তেখেতে বক্সাৰ আৰু পিৰপাইন্তিত নতুন তাপ শক্তি কেন্দ্ৰৰ আৰম্ভণিতো আলোকপাত কৰে।
বিশেষকৈ বিহাৰক সেউজ শক্তিৰ দিশত আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে গুৰুত্ব আৰোপৰ কথা উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে ৰাজ্যখনৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কাৰ্য্যৰ অংশ হিচাপে কাজৰাত এখন সৌৰ উদ্যান নিৰ্মাণ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে। তেখেতে কয় যে পিএম-কুসুম আঁচনিৰ অধীনত কৃষকসকলক সৌৰশক্তিৰ জৰিয়তে আয় আহৰণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে, একেদৰে নবীকৰণযোগ্য কৃষি ফিডাৰে পামলৈ বিদ্যুৎ যোগান ধৰিছে, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত কৃষি উৎপাদনশীলতাৰ অধিক বৰ্ধন ঘটিছে। তেখেতে কয় যে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ফলশ্ৰুতিত জনসাধাৰণৰ জীৱনৰ অগ্ৰগতি সাধন হৈছে আৰু মহিলাসকলে নিৰাপদ অনুভৱ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে গাঁও, দৰিদ্ৰ লোক, কৃষক আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবে সৰ্বাধিক লাভৰ সঞ্চাৰ কৰিছে, কিয়নো বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন হৈছে। তেখেতে কয় যে ৰাজ্যখনত নতুন বিনিয়োগে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰে আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ সূচনা কৰে। যোৱা বছৰ অনুষ্ঠিত বিহাৰ বাণিজ্যিক সন্মিলনৰ কথা উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাজ্যখনৰ ঔদ্যোগিক বিকাশে প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকৰ প্ৰয়োজনীয়তা হ্ৰাস কৰে, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ঘৰৰ ওচৰত কৰ্মসংস্থাপন উপলব্ধ হৈছে। তেখেতে কয় যে উন্নত পৰিবহণৰ সুবিধাই কৃষকসকলক অধিক দূৰত্বত নিজৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰিবলৈ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত কৃষি খণ্ড অধিক সুদৃঢ় হৈ উঠিছে।
বিহাৰত কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা অবিৰত প্ৰচেষ্টাৰাজিত আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ অধীনত বিহাৰৰ ৭৫ লাখৰো অধিক কৃষকে আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰিছে। চৰকাৰে মাখনা ব'ৰ্ড স্থাপন, বিহাৰৰ মাখনাক জিআই টেগ প্ৰদানেৰে মাখনা কৃষকসকলক অধিক উপকৃত কৰিছে বুলি তেখেতে কয়। তেখেতে আৰু কয় যে এইবাৰৰ বাজেটত বিহাৰত ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সংসাধন প্ৰতিষ্ঠান স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মাত্ৰ দুই-তিনি দিন পূৰ্বে কেবিনেটে খাৰিফ ঋতুৰ বাবে ধানকে প্ৰমুখ্য কৰি ১৪ শস্যৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (MSP) বৃদ্ধিত অনুমোদন জনাইছে আৰু এই সিদ্ধান্তই কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ উচিত মূল্য নিশ্চিত কৰিব তথা অধিক আয় লাভত সহায় কৰিব বুলি দৃঢ়তাৰে কয়।
বিৰোধীক সমালোচনাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যিসকলে বিহাৰক আটাইতকৈ বেছি প্ৰতাৰণা কৰিছিল, তেওঁলোকে এতিয়া পুনৰ ক্ষমতা লাভৰ বাবে সামাজিক ন্যায়ৰ ভুৱা আখ্যান ব্যৱহাৰ কৰিছে। তেখেতে কয় যে তেওঁলোকৰ শাসনকালত বিহাৰৰ দৰিদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় সমাজসমূহে এটি উন্নত জীৱনৰ সন্ধানত ৰাজ্যখন এৰি যাবলৈ বাধ্য হৈছিল। “দশক-দশক ধৰি বিহাৰৰ দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু জনজাতীয় সমাজৰ মাজত আনকি মৌলিক অনাময় ব্যৱস্থাৰ অভাৱ আছিল” বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই সমাজসমূহ বেংকিঙৰ সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈ আছিল, প্ৰায়ে বেংকৰে সংযুক্ত হোৱাৰপৰা বঞ্চিত হৈছিল আৰু বহুলাংশে গৃহহীন হৈয়েই আছিল। লাখ-লাখ লোকে উপযুক্ত আশ্ৰয় অবিহনে জীৱন-নিৰ্বাহ কৰিছিল। তেখেতে প্ৰশ্ন উত্থাপনেৰে কয় যে বিগত চৰকাৰসমূহৰ আমোলত বিহাৰৰ জনসাধাৰণে সহ্য কৰা দুখ-কষ্ট, ত্যাগ, অন্যায় বিৰোধী দলসমূহে প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া সামাজিক ন্যায় সাধন কাৰ্য্য নেকি? তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে ইয়াতকৈ ডাঙৰ অন্যায় হ’ব নোৱাৰে। দলিত আৰু পিছপৰা সমাজখনৰ সংগ্ৰামৰ প্ৰতি বিৰোধীয়ে কেতিয়াও সঁচা অৰ্থত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা নাছিল বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিহাৰৰ উন্নয়নৰ দিশত কাম কৰাৰ পৰিৱৰ্তে বিহাৰৰ দৰিদ্ৰতাক প্ৰদৰ্শনৰ বাবে বিদেশী প্ৰতিনিধি দল অনাৰ বাবে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহক সমালোচনা কৰে।
তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ আমোলত বিহাৰ আৰু ৰাষ্ট্ৰখনে সামাজিক ন্যায়ৰ ক্ষেত্ৰত এটি নতুন প্ৰভাতৰ সাক্ষী হোৱা বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চৰকাৰে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাসমূহৰ সুবিধা নিশ্চিত কৰিছে আৰু এই সুবিধাসমূহ ১০০% যোগ্য প্ৰাপকলৈ প্ৰেৰণৰ দিশত কাম কৰি আছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে চাৰি কোটি নতুন গৃহৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে আৰু ‘লাখপতি দিদি’ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে তিনি কোটি মহিলাক সবলীকৰণ কৰা হৈছে। তেখেতে আৰু কয় যে এতিয়া ১২ কোটিৰো অধিক গৃহস্থীত টেপৰ পানীৰ সংযোগ আছে, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত সমগ্ৰ দেশতে জীৱনৰ মান উন্নত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৭০ বছৰ আৰু ইয়াৰ উৰ্ধ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে ৫ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে আৰ্তজনক সহায়ৰ বাবে প্ৰতিমাহে বিনামূলীয়া ৰেচন প্ৰদান কৰা হৈছে। “আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতিগৰাকী দৰিদ্ৰ আৰু অভাৱগ্ৰস্ত ব্যক্তিৰ কাষত দৃঢ়তাৰে থিয় দিছে, তেওঁলোকৰ কল্যাণ আৰু উত্থান নিশ্চিত কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা কল্যাণমূলক পদক্ষেপৰাজিৰ পৰা যাতে কোনো গাঁও বা যোগ্য পৰিয়াল বঞ্চিত হ’বলগীয়া নহয়, তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে বিহাৰে এই দৃষ্টিভংগীৰে ডঃ ভীমৰাও আম্বেদকাৰ সমগ্ৰ সেৱা অভিযান আৰম্ভত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেখেতে কয় যে এই অভিযানৰ অধীনত চৰকাৰে একেলগে ২২ খন অত্যাৱশ্যকীয় আঁচনিৰে গাঁও আৰু সমাজসমূহৰ মাজলৈ গৈ দলিত, মহাদলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃতকৰণৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে এতিয়ালৈকে ৩০ হাজাৰৰো অধিক শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে আৰু লাখ-লাখ লোকক এই অভিযানৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। তেখেতে কয় যে চৰকাৰ প্ৰত্যক্ষভাৱে হিতাধিকাৰীৰ ওচৰ পোৱা মাত্ৰেকে বৈষম্য আৰু দুৰ্নীতি নোহোৱা হয়।
বিহাৰক বাবা চাহেব আম্বেদকাৰ, কৰ্পূৰী ঠাকুৰ, বাবু জগজীৱন ৰাম আৰু জয়প্ৰকাশ নাৰায়ণে কল্পনা কৰা বিহাৰখনলৈ ৰূপান্তৰিতকৰণৰ দৃষ্টিভংগীৰ আঁত ধৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আমাৰ চূড়ান্ত লক্ষ্য হৈছে এখনি উন্নত বিহাৰ গঢ়া, যিয়ে এখনি উন্নত ভাৰতলৈ অৰিহণা যোগাব। তেখেতে কয় যে বিহাৰে অগ্ৰগতি লাভ কৰা মাত্ৰেকে ভাৰতে বিশ্বজুৰি নতুন শিখৰত উপনীত হ’ব। ভাষণৰ সামৰণিত তেখেতে সকলোৰে সমন্বয়ত উন্নয়নৰ গতি ত্বৰান্বিত হ’ব বুলি আস্থা প্ৰকাশেৰে ৰূপায়ণ কৰা এই উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰাজিৰ বাবে ৰাইজক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীত বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰিফ মহম্মদ খান, বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী জিতন ৰাম মাঝি, শ্ৰী গিৰিৰাজ সিং, শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং, শ্ৰী চিৰাগ পাছৱান, শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়, শ্ৰী সতীশ চন্দ্ৰ ডুবে, ডঃ ৰাজ ভূষণ চৌধাৰী আদিকে প্ৰমুখ্য কৰি বিশিষ্ট লোকসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
পটভূমিঃ
অঞ্চলটোৰ শক্তি আন্তঃগাঁথনিৰ অগ্ৰগতি সাধনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঔৰংগাবাদ জিলাত ২৯,৯৩০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ নবীনগৰ ছুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্ৰজেক্ট, ষ্টেজ-II (৩x৮০০ মেগাৱাট)ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে বিহাৰ আৰু পূব ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰা। ই ঔদ্যোগিক বিকাশত সহায় কৰিব, নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব আৰু অঞ্চলটোত সুলভ মূল্যৰ বিদ্যুৎ যোগান ধৰিব।
অঞ্চলটোৰ পথ আন্তঃগাঁথনি আৰু যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ অগ্ৰগতি সাধনৰ ৰূপত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-১১৯এৰ পাটনা–আৰাহ–সাসাৰাম অংশৰ ফ’ৰ-লেনিং তথা বাৰাণসী–ৰাঁচী–কলকাতা ঘাইপথ (NH-319B) আৰু ৰামনগৰ–কাচ্চি দৰগাহ ষ্ট্ৰেচ (NH-119D)ৰ ছয়-লেনিংকে প্ৰমুখ্য কৰি একাধিক পথ প্ৰকল্প তথা বক্সাৰ আৰু ভৰৌলীৰ মাজত নতুন গংগা দলং নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে বাণিজ্য আৰু আঞ্চলিক যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধনৰ লগতে ৰাজ্যখনত নিৰৱচ্ছিন্ন হাই-স্পীড কৰিডৰ প্ৰশস্ত কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও তেখেতে প্ৰায় ৫,৫২০ কোটি টকাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ – ২২ৰ চাৰি লেনৰ পাটনা – গয়া –দোভি অংশ আৰু ইলাভেটেড ঘাইপথৰ চাৰি লেনিং তথা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ – ২৭ৰ গোপালগঞ্জ টাউনত গ্ৰেড উন্নয়নৰ কামৰ উদ্বোধন কৰে।
সমগ্ৰ দেশতে ৰেল আন্তঃগাঁথনিৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ অংগীকাৰেৰে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১৩৩০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ সোণ নগৰ – মহম্মদ গঞ্জৰ মাজত ৩য় ৰেল লাইন ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে।