প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাত অর্বান গ্রোথ স্তোরিগী চহি ২০ শুবা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখ্রে
তেরোরিস্তকী থবকশিং মখা তানা প্রোক্সি ৱার ওইদ্রে, মপুংফাবা লাল্লোংনি, মরম অদুনা চপ মান্নবা মওং অমদা পাউখুম পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না বসুধাইবা কুতুম্বকমদা থাজৈ, কনাগুম্বা অমতা য়েক্নবা ঐখোয়না পামদে, ঐখোয়না চাউখৎপা পাম্মি মরম অদুনা মসিনা মালেমগী চাউখৎপদা ঐখোয়না মতেং পাংলি: প্রধান মন্ত্রী
২০৪৭ দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইগদবনি, শন্তাইনবা অমতা লৈতে, মালেম শীনবা থুংবা বিকসিত ভারত হায়না খঙনদুনা ঐখোয়না নিংতম্বা চহি ১০০ শুবা থৌরম পাংথোক্কনি: প্রধান মন্ত্রী
সহরগী মফমশিং ঐখোয়গী চাউখৎনবা মফমশিংনি, ঐখোয়না আর্বান বোদিশিং শেন্মিৎলোন চাউখৎনবা মফমশিং ওইহনগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি ঐখোয়গী স্তার্দ-অপ লাখ ২ রোম লৈরে, মখোয় অয়াম্বা তয়ার-২ অমসুং তয়ার-৩ সহরশিংদনি অমসুং ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা লুচিংলি: প্রধান মন্ত্রী \
অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্নবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী অকনবা মপাঙ্গল লৈরি, হৌজিক ওপরেসন সিন্দুর অসি মীয়াম করোর ১৪০ গী থৌদাংনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী ব্রান্দ মেন ইন ইন্দিয়াগীদমক ঐখোয়না চাউথোকচগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
27 MAY 2025 2:33PM by PIB Imphal
তেরোরিস্তকী থবকশিং মখা তানা প্রোক্সি ৱার ওইদ্রে, মপুংফাবা লাল্লোংনি, মরম অদুনা চপ মান্নবা মওং অমদা পাউখুম পীগনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়না বসুধাইবা কুতুম্বকমদা থাজৈ, কনাগুম্বা অমতা য়েক্নবা ঐখোয়না পামদে, ঐখোয়না চাউখৎপা পাম্মি মরম অদুনা মসিনা মালেমগী চাউখৎপদা ঐখোয়না মতেং পাংলি: প্রধান মন্ত্রী
২০৪৭ দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইগদবনি, শন্তাইনবা অমতা লৈতে, মালেম শীনবা থুংবা বিকসিত ভারত হায়না খঙনদুনা ঐখোয়না নিংতম্বা চহি ১০০ শুবা থৌরম পাংথোক্কনি: প্রধান মন্ত্রী
সহরগী মফমশিং ঐখোয়গী চাউখৎনবা মফমশিংনি, ঐখোয়না আর্বান বোদিশিং শেন্মিৎলোন চাউখৎনবা মফমশিং ওইহনগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি ঐখোয়গী স্তার্দ-অপ লাখ ২ রোম লৈরে, মখোয় অয়াম্বা তয়ার-২ অমসুং তয়ার-৩ সহরশিংদনি অমসুং ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা লুচিংলি: প্রধান মন্ত্রী
অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্নবা ঐখোয়গী লৈবাক্কী অকনবা মপাঙ্গল লৈরি, হৌজিক ওপরেসন সিন্দুর অসি মীয়াম করোর ১৪০ গী থৌদাংনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী ব্রান্দ মেন ইন ইন্দিয়াগীদমক ঐখোয়না চাউথোকচগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
Content:
ঙসি গুজরাতকী গান্ধীনগরদা পাংথোকপা গুজরাত অর্বান গ্রোথ স্তোরিগী চহি ২০ শুবা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা মহাক্না অর্বান দিবলপমেন্ত এয়র ২০০৫ চহি ২০ মপুংফারকপগী অর্বান দিবলপমেন্ত এয়র ২০২৫ হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হন্দক্কী মহাক্কী গুজরাত খোঙচৎ অসিদা গুজরাত খক নত্তনা ভারতকী মফম শীনবা থুংনা অমসুং ভারতমচা খুদিংমক্কী থম্মোয়দা মরৈবাক নুংশিবগী ইচেল অমা উবা ফংলে। তেরোরিজমগী তিংখঙ হন্দোক্নবা ভারতকী ৱাখল লৈরে অমসুং মসি থাজবা অমগা লোয়ননা পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত শরুক অহুম থোক্না খায়দোক্লবা মতুংদা, ১৯৪৭ দা অহানবা ওইনা ভারত্ত তেরোরিস্তনা লান্দারকখি। পি.ও.কে অসি অমুক হন্না লৌশিন্দ্রিবা ফাওবা ভারতকী লান্মী লেপ্লোইদবনি হায়না সরদার পতেলনা পান্দম থমখি। অদুবু পতেলগী পাউতাক লৌখিদে। মসিগী তেরোরিজমগী থবক অসি হৌখিবা চহি ৭৫ চৎথদুনা লাক্লি অমসুং পেহেলগামগী থৌদোক অসি মসিগী অতোপ্পা মওং অমনি। কুতনিতিগী লিলা কয়া শানরবশু, পাকিস্তান্না য়াম্না তোইনা লালদা ভারত লান্মী মায়োক্নরি। তাঙ্কক অহুমদা ভারতকী লান্মীনা পাকিস্তান মাইথিবা পীখ্রে, হকথেংনবা লালদা পাকিস্তান মাইপাকপা ঙম্লোই হায়বা মসিনা তাক্লে। য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাক অসিনা প্রোক্সি লাল চৎথখি। অকনবা লান্মীগী ত্রেনিং পীরবা মিলিতেন্তশিং ভারত্ত থাজিল্লকখি, শান্তি ওইনা লাই খুরুম্বা লাকপা মীওইশিং য়াওনা খুৎলায় পায়দবা মীচমশিংদা খুৎ থাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না বসুধাইবা কুতুম্বকমদা থাজৈ, কনাগুম্বা অমতা য়েক্নবা ঐখোয়না পামদে, ঐখোয়না চাউখৎপা পাম্মি মরম অদুনা মসিনা মালেমগী চাউখৎপদা ঐখোয়না মতেং পাংলি। মে ৬ গী থৌদোক অসিগী মতুংদা হৌজিক প্রোক্সি ৱার হায়বা তার্ম অসি লাক্লে। হন্দক ওইরক্লিবা ফিবমশিং অসিদা অসিগুম্বা থবকশিং অসি প্রোক্সি ৱার ওইনা লৌবা অরানবা ওইগনি। মিনিত ২২ গী মনুংদা মশক খঙলবা তেরোরিস্ত মপান হাৎলে, কেমেরা দোকুমেন্তেসনগা লোয়ননা ফজনা খঙলে, মরম অদুনা প্রমান পীনবা হংনিঙাই ওইদ্রে। হন্দক্কী থৌদোকশিং অসিনা ইচম চম্বা প্রোক্সি ৱার অমা নত্তে, অদুবু পাকিস্তান্না ফজনা থৌরাং তৌবনি হায়বা তাক্লে। মে ৬ গী থৌদোক মতুংদা, মপুংফাবা ইকায়খুম্নবা লোয়ননা, মখোয়গী কুশিংদা জাতিগী ফিরালনা কুপতুনা অমসুং পাকিস্তানগী মিলিতরিনা ইকায়খুম্নবা উৎতুনা পাকিস্তান্দা তেরোরিস্তশিংগী অরোইবা মথৌ-মঙম পাংথোকখি। মসিনা তাকপদি থবকশিং অসি মিলিতেন্তশিংগী থবক নত্তে অদুবু শেম শারবা লালগী শরুক অমনি। অসিগুম্বা লাল্লোংশিং অসি চৎথরবদি, চপ মান্নবা পাউখুম পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি কয়া কমদৌনা লৈবাক অসি হন্থনা য়েংদুনা লাকপগে হায়বা নহারোলশিংনা খঙগদবনি। ইন্দস ৱাতর ত্রিতি চৎনহন্দ্রে অমসুং জম্মু অমসুং কাস্মিরদা ঈশিং মরাংকাইনা ফংদবগী অৱাবা কয়া লৈরি, তুরেলশিংদা দাম কয়া শাগৎলবশু, চহি ৬০ রোম য়েংশিন্দনা মীরাইদুনা লাক্লি। ভারতমচাশিংনা ঈশিং শীজিন্নবগী হক ফংগদবনি অমসুং হিরম অসিদা মরুওইবা থবক কয়া পায়খৎতনা লৈরি অমসুং অহানবগী ওইনা থবক খর পায়খৎপা হৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা য়েক্নবা থমদে অমসুং ভারতনা চাউখৎপদা থাজবা থম্লি অমসুং মালেমগী নুংঙাই য়াইফবদা মতেং পাংলি। মে ২৬ অসি মহাক্না ২০১৪ দা অহানবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌখিবগী থৌরম থোক্লে। মতম অদুদা ভারত মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা ১১শুবা মফমদা লৈখি। কোবি-১৯ য়াওনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নি অমসুং মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবা কয়া থেংনখি। হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসি মায়োক্নরবশু, ভারতকী শেন-থুমগী ফিবম য়াংনা চাউখৎলক্তুনা ১১শুবা মফমদগী মালেমগী ওইনা ৪শুবা মফমদা লৈরে। চাউখৎনবগীদমক লৈবাক অসিগী পান্দম থম্লি অমসুং মহাক্না গুজরাত্তগী চাউরকখিবনা পারা কয়া অমসুং গুন কয়া তম্লকখি। মহাক্কী মফমদা থাজবা থম্লিবা মীয়ামগী অনিংবশিং অমসুং মঙলানশিংগীদমক তৌবীমল খঙবা উৎচরি, মখোয়গী য়াইফনবগীদমক মখা তানা থবক তৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সহর শেমগৎনবা থবক অসি মহাক্না ২০০৫ দা হৌদোকখি অমসুং হৌজিক চহি ২০ মপুংফারে। মাইপাকপশিং হরাওবা ফোঙদোকপগী মথক্ত, হৌখিবা চহি ২০ অসিদা ফংলকপা লৌশিং অসি শীজিন্নদুনা তুংগী মীরোলশিংগীদমক সহর শেমগৎনবা লম্বী অমা শেম্লগনি। হৌজিক লম্বী অসি গুজরাতকী মীয়ামদা শীন্নরে, তুংকোইনা চাউখৎনবা পান্দম অমা থম্লে। সহর চাউখৎনবা লাল্লোং শেম্বগীদমক রাজ্য সরকার, চীফ মিনিস্তর অমসুং মখোয়গী কাংবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী ইকোনোমি রেঙ্কিংদা ৬ শুবদগী ৫ শুবদা হাইগৎলকপদা ভারতকী মীয়াম হরাওনখি। ভারতকী হান্নগী লোয়লম মপু ওইরম্বা য়ু.কেগী মথক্ত লৈরকপা অসি পুৱারি ওইরবা মাইপাকপা অমনি। হৌজিক ভারত মালেমদা ৪শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে, অহুমশুবা মফমদা হাইগৎলক্নবা অকনবা থবক পায়খৎলি। ২০৪৭ দা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইগদবনি, শন্তাইনবা অমতা লৈতে, মালেম শীনবা থুংবা বিকসিত ভারত হায়না খঙনদুনা ঐখোয়না নিংতম্বা চহি ১০০ শুবা থৌরম পাংথোক্কনি। নিংতম ইহৌদা ভগৎ সিংহ, রাজগুরু, নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোস, বীর সাবারকার, শ্যামজি কৃষ্ণ ভর্মা, মহাত্মা গান্ধী অমসুং সরদার পতেলগুম্বা লুচিংবশিংগী কৎথোকপা ঐখোয়না নিংশিংলি। মতম অদুগী অপুনবা মীশিং করোর ২০-৩০ না নিংতম্নবা লান্থংন্নবা চপ য়ুংনা লেপলমদ্রবদি, ১৯৪৭ দা নিংতম্বা ফংবা ঙম্লমলোই। করিগুম্বা হৌখিবা মীরোলশিংনা চহি ২০-৩৫ দা লোলয়লম লৈঙাকপশিং তান্থোক্লম্বদি, মথং চহি ২৫ দা ঙসিগী মীয়াম করোর ১৪০ না বিকসিত ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনরগনি। গুজরাতকী চহি ৭৫শুবা থৌরমগী শেম-শাবা অসি য়াম্না মরুওই। উদ্যোগ, লৌউ-শিংউ, লাইরিক-লাইশু অমসুং শান্নবাগুম্বা হিরমশিংদা রাজ্য অসিগী তুংগী ফিবম শেম শাবা হৌজিক হৌগদবনি। লৈবাক অসিগী চাউখৎপগী খোঙজেলগা চপ মান্ননা চৎমিন্নবা ঙম্নবা গুজরাত চাউখৎনবা অপুনবা ৱারেপ অমা লৌগদবনি। ২০৩৬ দা ভারতনা ওলেম্পিক্স য়ুম্বু ওইনবা থাজবা থম্লি অমসুং মালেমগী লুচিংবা ওইনবা লৈবাক অসিনা থৌরাং তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থুম পুথোকপগী মীয়াম্না খঙনরম্বা লম অমা দাইমন্দ পুথোকপগী মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনা গুজরাত মীয়াম্না খঙনরে। ফজনা থৌরাং তৌবা অমসুং লাল্লোং কয়া শেম্বদগী মসিগী মাইপাকপা অসি পুরকপা ঙম্বনি। সরকারগী ভিবাগশিং পাউ ফাওনদবা অসিনা চাউখৎপদা অপনবা পী। সরকারগী ভিবাগ পুম্নমক হুপ্না থবক তৌবা য়াম্না মরুওই অমসুং তোঙান তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিং অপুনবা ওইনা থবক তৌমিন্নগদবনি। গুজরাতকী মোদেল ওইনা অকক্নবা চহিশিংদা থবকশিং মীৎয়েং চঙখি, ২০০৫ দা সহর চাউখৎনবা, অতোপ্পা চহি অমদা নুপীমচাশিংগী লাইরিক তম্নবা অমসুং অতোপ্পা চহি অমদা তুরিজমগী। “কুচ দিন তোহ গুজারো গুজরাত মেন” হায়বা কেম্পেন অসিনা তুরিজম চাউখৎহনবদা মতেং পাংখি। অহমেদবাদতা ত্রান্সপোর্তেসনগী থবক পাকথোক-চাউথোরকপদা অহানবা অথিংবা কয়া পীরকখি। সহর শীনবা থুংনা শেমগৎ-শাগৎনবা লম লৌশিনবদা শিংনবা কয়া থেংনখি অমসুং অহানবা পীরকপা খুদোংচাদবশিং অদু কান্নবশিং উবদগী মীয়াম্না শৌগৎলকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গুরাত্ত সহর অমুক শেমগৎনবা থবকশিংদা রাজনিতিগী মাইকৈদগী অথিংবা কয়া অমসুং মেদিয়াগী মরৈ য়েৎপা কয়া লাকখি। অদুবু লুচিংবশিংনা পুকচেল শেংনা অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা ৱারেপশিং লৌরকপা মতমদা, অফবা ফলশিং পুরকখি। সরকারগী সহর শেমগৎনবা থবকশিংগী ফলনা মীখলদা মাইপাকখি অমসুং মীয়াম্না পাক শন্না থাগৎনখি। মখা তানা চাউখৎনবা ভারতনা থবক পায়খৎলি। মরিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিদগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরক্নবা ভারতকী থাজবশিং হেনগৎলক্লি অমসুং অসিগুম্বা পান্দমশিং অসি অচেৎপা অমগা লোয়ননা ফংবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সহরশিং শেন-থুমগী থবকশিংগী অফবা মফমশিং ওইনা থবক তৌগদবনি অমসুং মখোয়গী অওনবশিং পুরক্নবা ম্যুনিসিপাল বোদিশিংনা ফজনা থৌরাং তৌগদবনি। লৈবাক শীনবা থুংবগী ম্যুনিসিপাল অমসুং মেত্রোপোলিতান ওথোরিতিশিংনা মখোয়গী সহরশিংগীদমক শেন-থুম চাউখৎনবা পান্দমশিং থমগদবনি। মখোয়গী হৌজিক লৈরিবা শেন-থুমগী ফিবম নৈনগদবনি অমসুং চহি অমগী মনুংদা ফিবম ফগৎনবা লাল্লোংশিং য়াৎকদবনি অমসুং পুথোক্লিবা পোৎচৈশিংগী মগুন হেনগৎনবা মীৎয়েং চঙগদবনি অমসুং শেন-থুমগী থবকশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং মশক খঙদোক্কদবনি। দুকানশিং শাগৎপগী মথক্ত অর্বান বোদিশিংনা এগ্রো-বেজ ইন্দস্ত্রিশিং শৌগৎকদবনি অমসুং মফম অমগী কৈথেলশিংদা পোৎচৈশিংগী মগুন হেনগৎহনবগী থবকশিং পায়খৎকদবনি। তয়ার-২ অমসুং তয়ার-৩ সহরশিংদা স্তার্দঅপ লাখ অনিরোম হেন্না লৈরে। হায়রিবা থবকশিং অসি নুপীশিংনা অয়াম্বা লুচিংবা ওইবদা চাউথোকচৈ। ইজুকেসন অমসুং শান্নবদশু চাউখৎলকপা উরে। মরিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিদগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইনবা ভারতকী খোঙচৎ য়াংখৎনবা সহরগী শেন-থুমগী অওনবা পুরক্নবা ভারতনা মীৎয়েং চঙগদবনি অমসুং লোকেলগী ইকোনোমিশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবনা মাইপাকপা অসি ফংবা ঙমগনি।
অফবা লৈঙাক অমগী মোদেলগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী তৌবা ঙম্বা নমথনবা পুৱারিদগী হৌনা ৱাখল্লোন লৈরক্লি। ৱাখল্লোন্দা অপনবা পীবা অসিনা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিংদা মায়োক্ত লৈ অমসুং থবকশিং মরৈ য়েৎপা অসি চৎনবী অমা ওইদুনা লাকখি। সহর চাউখৎনবা সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং ফম্নাইবশিংগী থবক্না পীরিবা অপনবশিং কোকহন্নবা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক প্রোগ্রাম হৌদোক্লে। চাউখৎপগী পেরামিতর ৪০ দা য়ুম্ফম ওইদুনা জিলা ১০০ রোম মশক খঙদোক্লে অমসুং মতম শাংনা চৎনগদবা লাল্লোংগা লোয়ননা কৎথোক্লবা ওফিসারশিং থম্লে। থবক অসি হৌজিক লৈবাক অসি চাউখৎনবা নমুনা অমা ওইরক্লে অমসুং অফবা লৈঙাক্ত মমল য়াম্লবা ৱাখল্লোলশিং পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি শেন-থুম চাউখৎহনবদা তুরিজম অসি য়াম্না মরুওই অমসুং গুজরাতকী অওনবা অসি খুদম অমনি। মতম অমদা মরুভুমি ওইরম্বা কুছ হৌজিক মীয়াম্না পাম্নবা লমকোয়ফম অমা ওইরে। গুজরাত্ত মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম লৈরে অমসুং মীৎয়েং অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুমগী ফিবমদা অহোংবা পুরক্লে। বাদনাগর অসি পুৱারিগী মরুওইবা মফম অমনি অমসুং মসিগী ম্যুজম অসি মালেমদা মশক খঙলবা হেরিতেচ সেন্তর অমা ওইরে। লোথালদা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা মেরিতাইম ম্যুজম অমা হৌজিক লৈরে। অহানবদা গিফ সিতিগী ৱাখল অসি নোক্নরমখি অমসুং হৌজিক মশক থোকপা শেন-থুমগী মফম অমা ওইরক্লে। অহানবা হৌদোকপা অনৌবা ৱাখলশিং মহৈ চানবা থাজবা অমগা লোয়ননা পায়খৎকদবনি। সাবরমাতি রিভরফ্রন্ত, মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা স্তদিয়ম শাবা অমসুং স্তেচু ওফ য়ুনিতি য়াওনা অচৌবা প্রোজেকশিং মাইপাক্লে অমসুং অওনবা পুরকপা থবকশিংদা ভারতকী তৌবা ঙম্বা উৎথোক্লে। ভারতকী তৌবা ঙম্বদা মহাক্না চিংনবা লৈতনা থাজবা থম্লি অমসুং লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বনা শিংথাবা য়ানা চাউখৎকনি।
হৌখ্রবা থবকশিং অমুক হন্না য়েংনবগী খুদোংচাবা পীবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাত সরকার থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং ভারত চাউখৎনবা গুজরাতনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং পনখি। লৈবাক্কীদমক অৱাংবা থাক্কী পান্দমশিং থম্নবা মহাক্না রাজ্যশিংদা তকশিনখি অমসুং ভারতকী অফবা তুংলমচৎ অমদা মহাক্কী থাজবা অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
মে ৬ দগী হৌখিবা ওপরেসন সিন্দুরগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ওপরেসন অসিগী পান্দমদগী হেন্না থবক পাংথোক্লে অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎনবা পুন্সি চুপ্পগী থাজবা অমা পীবগী খুদম ওইরে। ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ৱারেপ লৌরে অমসুং ২০৪৭ দা লৈবাক অসিগী ১০০শুবা নিংতম্বা চহি পাংথোক্কনি। ৪শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিদগী ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিদা লাক্নবা ভারতকী পান্দম থম্লি অমসুং মপান লৈবাকশিংগী পোৎ-চৈশিংগী মপান তাংবা হন্থহনবা য়াম্না মরুওই। মীয়াম্না মখোয়না নোংমগী শীজিন্নরিবা পোৎলমশিং য়েংশিনগদবনি অমসুং মপান লৈবাকশিংগী পোৎ-চৈশিং মশক খঙদোক্কদবনি অমসুং মখোয়গী মহুৎ লৈবাক অসিদা শাবা পোৎলমশিংনা মহুৎ শীনগদবনি।
ধর্মগী থৌরমশিংগী মীতমশিং ফাওবা মপান লৈবাকশিংদগী লৈরে, মখোয় লৈবাক অসিদা শাজনবা থবক পায়খৎপা দরকার ওইরে। ওপরেসন সিন্দুর অসি ইচম চম্বা মিলিতরি ওপরেসন অমা নত্তে, ভারতকী মীওই খুদিংমক্না শরুক য়াবা থৌদাং অমনি। শেন-থুমগী লমদা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অসি য়াম্না দরকার ওই অমসুং মফম অমগী মেনুফেকচরিং ফগৎনবা জিলা অমা, পোৎথোক অমা লাল্লোং অসি পায়খৎকদবনি অমসুং লৈবাক অসিগী মশাগী ওইবা উদ্যোগশিং য়োকখৎকদবনি। মতম অমদা মপান লৈবাকশিংগী পোৎলমশিং য়াম্না পাম্নরমখি, অদুবু ঙসিদি, ভারতনা লৈবাক অসিদা মালেম থাক্কী অফবা পোৎথোকশিং পুথোকপা ঙম্লে।
লৈবাক্কী চাউনা চাউথোকচবা পোক্নবা পুক্নিং থৌগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীয়াম্না ভারত্ত শাবা পোৎথোকশিংগীদমক চাউথোকচবা ফাওগদবনি অমসুং লৈবাক অসিগী মাইপাকপশিং হরাওবা ফোঙদোক্কদবনি। ভারতমচা খুদিংমক্না লৈবাক্কী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা মতেং পাংগদবনি অমসুং মালেমগী ওইনা লৈবাক অসিগী ফিবম ফগৎহনগদবনি। মহাক্না গুজরাত সরকার অমসুং সহর চাউখৎনবা মসিগী লুচিংবগী থবকশিং তৌবীমল খঙবা উৎখি অমসুং লৈবাক অসিগী উদ্যোগ চাউখৎনবা লমজিংবা অমা ওইনা লৌরিবা থৌদাং থাগৎপা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা গুজরাতকী রাজ্যপাল শ্রী অচার্য়া দেবব্রাত, গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল, য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং শ্রী মনোহর লাল অমসুং শ্রী সি.আর পতিল য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
গুজরাত্তা অর্বান দিবেলপমেন্ত ইয়র ২০০৫ অসি মতমদুগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। মসিগী পান্দমদি গুজরাতকী অর্বান লেন্দস্কেপপু প্লান তৌরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, হেন্না ফবা লৈঙাক অমসুং অর্বান রেসিদেন্তশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্দুনা ত্রান্সফোর্মেসন তৌবনি। অর্বান দিবেলপমেন্ত ইয়র, ২০০৫গী চহি ২০ মপুং ফারকপদা প্রধান মন্ত্রীনা অর্বান দিবেলপমেন্ত ইয়র, ২০২৫, গুজরাতকী অর্বান দিবেলপমেন্ত প্লান অমসুং স্তেত ক্লিন এয়র প্রোগ্রাম গান্ধীনগরদা হৌদোকখ্রে। মহাক্না অর্বান দিবেলপমেন্ত, হেল্থ অমসুং ৱাতর সপ্লাইগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখি অমসুং উরেপ উয়ুং তমখি। মহাক্না পি.এম.এ.ৱাইগী মখাদা য়ুম ২২,০০০ হেন্না মীয়ামদা কত্থোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা স্বর্নিম জয়ন্তী মুখ্যমন্ত্রী শাহেরি বিকাস য়োজনাগী মখাদা গুজরাতকী অর্বান লোকেল বোদীশিংদা লুপা করোর ৩,৩০০গী ফন্দসু পীখ্রে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the celebrations of 20 years of Gujarat Urban Growth story
Terrorist activities are no longer proxy war but well thought out strategy, so the response will also be in a similar way: PM
We believe in ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, we don’t want enemity with anyone, we want to progress so that we can also contribute to global well being: PM
India must be developed nation by 2047,no compromise, we will celebrate 100 years of independence in such a way that whole world will acclaim ‘Viksit Bharat’: PM
Urban areas are our growth centres, we will have to make urban bodies growth centres of economy: PM
Today we have around two lakh Start-Ups ,most of them are in Tier2-Tier 3 cities and being led by our daughters: PM
Our country has immense potential to bring about a big change, Operation sindoor is now responsibility of 140 crore citizens: PM
We should be proud of our brand “Made in India”: PM
27 MAY 2025 2:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the celebrations of 20 years of Gujarat Urban Growth Story in Gandhinagar, Gujarat today. During the occasion, he launched the Urban Development Year 2025, marking 20 years of the Urban Development Year 2005. Addressing the gathering, he said that over the past 2 days during his visit to Vadodara, Dahod, Bhuj, Ahmedabad and Gandhinagar, he has been experiencing the fervor of patriotism with the roar of success of Operation Sindoor and flying tricolors. He added that it was a sight to behold and this feeling was not just in Gujarat, but across every nook and corner of India and in the heart of every Indian. “India had made up its mind to weed out the thorn of terrorism and did it with utmost conviction”, stated the Prime Minister.
Recalling the first terrorist attack on India in 1947, right after the partition of India into 3 parts, Shri Modi said one part was usurped by Pakistan harboring the terrorists. He recalled Sardar Patel’s vision, emphasizing that the Indian Army should not have halted until Pakistan-occupied Kashmir (PoK) was reclaimed. However, he stated that Patel’s advice was not followed. Shri Modi stressed that this legacy of terrorism has continued for the last 75 years and the terror attacks in Pahalgam was another horrific form of it. He asserted that despite playing diplomatic games, Pakistan repeatedly faced India’s military strength in war. He noted that on three occasions, India’s armed forces decisively defeated Pakistan, making it clear that Pakistan could not triumph in direct military conflict. Acknowledging Pakistan’s realization of its limitations, Shri Modi stated that the neighboring country resorted to proxy warfare. He explained that trained militants were infiltrated into India through systematic military training, aiming to target innocent and unarmed civilians, including those undertaking peaceful pilgrimages.
Highlighting India’s deep-rooted cultural values, emphasizing the philosophy of Vasudhaiva Kutumbakam, which regards the entire world as one family, the Prime Minister stated that India has upheld this tradition for centuries and continues to seek peaceful and harmonious relations with its neighbors. The Prime Minister remarked that while India has always advocated for peace and stability, the repeated challenges to its strength have necessitated firm responses. He stated that historically, what was termed proxy war has now evolved, especially after the events of May 6. He asserted that given recent developments, referring to such acts as proxy war would be a mistake. He emphasized that nine identified terrorist bases were eliminated within 22 minutes, with full transparency ensured through camera documentation, so that no evidence could be questioned domestically. The Prime Minister categorically stated that the recent incidents prove that this is no longer mere proxy warfare, but a deliberate and calculated military strategy of Pakistan. He highlighted that following the May 6 actions, terrorist funerals were conducted in Pakistan with full honors, their coffins draped in national flags, and even saluted by the Pakistani military—clear indicators that these were not isolated militant activities but part of a structured war approach. He added that if such strategies are employed, an equally decisive response will be given.
The Prime Minister emphasized that India has always pursued progress and the welfare of all, offering assistance in times of crisis. However, he remarked that despite these efforts, the nation has often faced violent retaliation. Addressing the younger generation, he urged them to recognize how the country has been undermined over the decades. Talking about the Indus Water treaty which was put on abeyance, the Prime Minister highlighted issues related to water resources in Jammu and Kashmir, pointing out that although dams were constructed on rivers, proper maintenance and desilting were neglected for sixty years. He remarked that gates meant for water regulation were left unopened, leading to a drastic reduction in storage capacity—from full utilization to merely two to three percent. He asserted that Indians must receive their rightful access to water and stated that while significant steps have yet to be taken, initial measures have begun.
Emphasising that India seeks no hostility and aspires for peace and prosperity, Shri Modi highlighted the nation’s commitment to progress and contributing to global well-being. He stated that with firm determination, India remains dedicated to the welfare of its citizens. Reflecting on May 26, Shri Modi noted that it marked the anniversary of his first oath-taking as the Prime Minister in 2014. At that time, India ranked 11th in the global economy. He acknowledged the challenges faced, including the battle against COVID-19, difficulties with neighboring nations, and natural calamities. Despite these obstacles, he highlighted India’s rapid economic growth, rising from the 11th to the 4th position globally. The Prime Minister reaffirmed the country’s vision for development and its unwavering commitment to progress. He recalled his roots in Gujarat, emphasizing the lessons and values he gained from his upbringing. He expressed gratitude for the aspirations and dreams that the citizens have entrusted in him, vowing to continue working diligently for their betterment.
Expressing happiness over Gujarat Government’s commitment to urban development, the Prime Minister noted that the state launched this initiative in 2005 and was now marking two decades of progress. He highlighted that rather than merely celebrating achievements, the government has utilized its learnings from the past 20 years to create a future-focused roadmap for urban development tailored to the next generation. The Prime Minister remarked that this roadmap, now presented to the people of Gujarat, signifies a structured vision for sustainable progress. He congratulated the state government, the Chief Minister, and their team for their dedicated efforts in shaping a forward-looking urban development strategy.
Underscoring India's significant economic rise, highlighting that surpassing global competitors is a moment of pride, Shri Modi recalled the excitement among citizens when India climbed from sixth to fifth in the world economy rankings, particularly noting the enthusiasm of young people. He emphasized that overtaking the United Kingdom—India’s former colonial ruler—was a historic milestone. Shri Modi stated that while India is now the fourth-largest economy, the pressure to reach the third position is intensifying. He reaffirmed that by 2047, India must become a fully developed nation, marking 100 years of independence with global recognition as a prosperous, strong country. Drawing parallels to the freedom movement, Shri Modi reflected on the sacrifices made by leaders like Bhagat Singh, Rajguru, Netaji Subhas Chandra Bose, Veer Savarkar, Shyamji Krishna Varma, Mahatma Gandhi, and Sardar Patel. He noted that had the 25-30 crore population of the time not been determined to fight for independence, achieving freedom in 1947 might not have been possible. He asserted that if past generations could drive out colonial rulers in 20-35 years, today’s 140 crore citizens can realize the dream of a developed India within the next 25 years. Looking ahead to 2035, Shri Modi emphasized the importance of planning for Gujarat’s 75th anniversary. He stressed that preparations should begin now to shape the state's future across sectors like industry, agriculture, education, and sports. He called for a collective resolve to ensure Gujarat’s progress aligns with the country’s growth trajectory. He also mentioned India’s aspirations for hosting the Olympics in 2036, underscoring the nation's readiness for global leadership.
The Prime Minister reflected on Gujarat’s remarkable journey since its formation. He recalled the skepticism that surrounded its early years when many questioned the state’s potential for development, citing its geographic and economic limitations. However, he highlighted Gujarat’s transformation from a land known for salt production to a global leader in the diamond industry, attributing this success to structured planning and strategic initiatives. The Prime Minister also discussed the challenges of governance, emphasizing that siloed government departments often hinder progress. He stressed the importance of a whole-of-government approach, where different ministries collaborate effectively. He cited Gujarat’s model of dedicating specific years to focused initiatives, such as urban development in 2005, education for girls in another year, and tourism at another stage. He recalled the campaign “Kuch Din Toh Gujaro Gujarat Mein”, which helped boost tourism, leading to the development of destinations like Somnath, Dwarka, and Ambaji. The Prime Minister further shared his experiences in urban development, particularly in Ahmedabad, where transportation expansion was met with initial resistance. He narrated how early efforts to introduce Ahmedabad’s red buses beyond the city were met with bureaucratic and political hurdles, but persistence led to significant infrastructural growth. Similarly, he mentioned the challenges of clearing encroachments for city-wide improvements, explaining how initial opposition turned into widespread public support once people saw the benefits.
The Prime Minister recalled the extensive resistance to urban redevelopment efforts in Gujarat, particularly from political opponents and media scrutiny. However, he emphasized that when leaders make decisions with integrity and for the public good, long-term results validate those choices. He noted that despite initial fears of electoral setbacks, the government’s urban transformation initiatives resulted in electoral victories and widespread appreciation. The Prime Minister reaffirmed India’s commitment to continued progress. He acknowledged growing expectations for India to advance from the fourth-largest economy to the third and reassured that such ambitions would be pursued with determination.
Emphasising the need for urban centers to evolve into economic growth hubs rather than simply expanding due to population increase, Shri Modi stated, “cities must function as dynamic centers for economic activity, and municipal bodies must actively plan for their transformation”. He urged municipal and metropolitan authorities across the country to set economic growth targets for their respective cities. Shri Modi encouraged them to assess the current state of their local economy and strategize ways to enhance it within a year, focusing on improving the quality of manufactured goods and identifying new avenues for economic activities. He pointed out that rather than simply constructing shopping complexes, urban bodies should conduct thorough studies to support agro-based industries and implement value-added initiatives within local markets. He remarked that while large industries traditionally thrived around metropolitan regions, the emergence of nearly two lakh startups—mostly located in tier-2 and tier-3 cities—demonstrates a significant shift. He acknowledged with pride that many of these ventures are being led by women, signaling a new wave of economic and entrepreneurial revolution. Shri Modi also highlighted similar progress in education and sports. He added that India’s focus on urban economic transformation will accelerate the nation’s journey from the fourth to the third-largest global economy by reaffirming that strengthening local economies will be key to achieving this milestone.
Underscoring the importance of a strong governance model, noting that certain entrenched mindsets have historically sought to undermine India's potential, the Prime Minister highlighted how ideological opposition has often led to resistance against developmental policies, with criticism of initiatives becoming a recurring pattern. He reaffirmed the government’s commitment to urban development and described how the Aspirational Districts Program was launched to overcome bureaucratic hurdles. He noted that nearly 100 districts were identified based on about 40 developmental parameters, and dedicated officers were deployed with a long-term strategy. He stated that this initiative has now become a model for developing nations, offering valuable insights on effective governance.
The Prime Minister emphasized the significance of tourism in driving economic growth, citing Gujarat’s transformation as an example. He remarked on how Kutch, once overlooked due to its desert landscape, is now a sought-after tourist destination. He pointed out that large-scale initiatives, such as the world’s tallest statue, have reshaped perceptions and boosted regional economies. He further highlighted the historical importance of sites like Vadnagar, describing its museum as an internationally recognized heritage center. Referring to India’s maritime legacy, Shri Modi spoke about Lothal, which now hosts one of the largest maritime museums in the world. He recalled the initial skepticism surrounding the GIFT City concept, which has now become a benchmark for financial hubs. He stressed that pioneering ideas must be implemented with conviction to yield impactful results. He cited several successful large-scale projects, including the Sabarmati Riverfront, the construction of the world’s largest stadium, and the Statue of Unity, showcasing India’s ability to execute transformative initiatives. He reiterated his unwavering optimism about India’s potential, expressing confidence in the country’s capacity to drive significant progress.
The Prime Minister thanked the Gujarat Government for the opportunity to revisit past initiatives and emphasized Gujarat’s crucial role in leading India’s development. He urged the state to continue setting high standards for the nation and reaffirmed his belief in India's bright future.
Highlighting the significance of Operation Sindoor, initiated on May 6, emphasizing that it will extend beyond its original scope, symbolizing a lifelong commitment to national progress, Shri Modi reaffirmed India's resolve to become a developed nation as it prepares to celebrate 100 years of independence in 2047. He underscored India's ambition to shift from the fourth-largest economy to the third, stressing the importance of reducing reliance on foreign goods. Shri Modi urged citizens to assess their daily consumption, identifying foreign products and replacing them with locally made alternatives. He cited instances where even traditionally revered items, such as idols for religious festivals, were being imported, emphasizing the need to prioritize domestic production. “Operation Sindoor is not merely a military initiative but a responsibility shared by every Indian citizen”, reaffirmed Shri Modi, stressing on the necessity of economic self-reliance, advocating for the One District, One Product strategy to enhance local manufacturing and support indigenous industries. He recalled how, in the past, foreign goods were sought after, but today, India has the capability to produce world-class products domestically.
Encouraging national pride, the Prime Minister urged citizens to take pride in Made in India products and celebrate their country’s advancements. Concluding his address, he reiterated that every Indian must contribute to strengthening the nation's economy and ensuring its global standing. He also extended his gratitude to the Gujarat government, acknowledging its leadership in urban development and its role as a guiding force for the nation’s infrastructural growth.
The Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Ministers Shri Manohar Lal & Shri C.R. Patil were present among other dignitaries at the event.
Background
Urban Development Year 2005 in Gujarat was a flagship initiative launched by the then Chief Minister Shri Narendra Modi with the aim of transforming Gujarat’s urban landscape through planned infrastructure, better governance, and improved quality of life for urban residents. Marking 20 years of the Urban Development Year 2005, Prime Minister launched the Urban Development Year 2025, Gujarat’s urban development plan and State Clean Air Programme in Gandhinagar. He will also inaugurate and lay the foundation stone for multiple projects related to urban development, health and water supply. He also dedicated more than 22,000 dwelling units under PMAY. He also released funds of Rs 3,300 crore to urban local bodies in Gujarat under the Swarnim Jayanti Mukhyamantri Shaheri Vikas Yojana.