প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ নগৰ বিকাশৰ কাহিনীৰ ২০ বছৰ উপলক্ষে আয়োজিত কাৰ্যসূচীত সম্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যকলাপবোৰ এতিয়া ছায়া যুদ্ধ নহয়, বৰং সুচিন্তিত ৰণনীতি, সেয়েহে প্ৰতিক্ৰিয়াও একেধৰণে হ'বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ আদৰ্শত বিশ্বাস কৰো, আমি কাৰো সৈতে শত্ৰুতা নিবিচাৰো, আমি প্ৰগতি বিচাৰো যাতে আমি বিশ্বৰ কল্যাণত অৰিহণা যোগাব পাৰোঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত উন্নত ৰাষ্ট্ৰত পৰিণত হ’ব লাগিব, কোনো আপোচ নচলিব, আমি স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ এনেদৰে উদযাপন কৰিম যাতে সমগ্ৰ বিশ্বই ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ প্ৰশংসা কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
নগৰীয়া অঞ্চলসমূহ আমাৰ বিকাশৰ কেন্দ্ৰ, আমি নগৰ-নিকায়সমূহক অৰ্থনীতিৰ বিকাশৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সম্প্ৰতি দেশত আমাৰ প্ৰায় দুই লাখ ষ্টাৰ্ট-আপ আছে, যাৰ অধিকাংশই দ্বিতীয়-তৃতীয় স্তৰৰ চহৰত থকাৰ লগতে আমাৰ কন্যাসকলে ইয়াৰ নেতৃত্ব দিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ দেশত এক বৃহৎ পৰিবৰ্তন অনাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে, অপাৰেচন সিন্দূৰ এতিয়া ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ দায়িত্বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি আমাৰ ব্ৰেণ্ড ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ক লৈ গৌৰৱান্বিত হোৱা উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
27 MAY 2025 2:33PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত গুজৰাট নগৰীয়া বিকাশৰ ২০ বছৰ উদযাপন অনুষ্ঠানত ভাষণ দিয়ে। এই উপলক্ষে তেওঁ ২০০৫ চনৰ নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষৰ ২০ সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি উপলক্ষে নগৰ উন্নয়ন বৰ্ষ ২০২৫ৰ শুভাৰম্ভ কৰে। সমাবেশত সম্বোধন কৰি তেওঁ কয় যে যোৱা দুদিন ধৰি বদোদৰা, দাহোদ, ভুজ, আহমেদাবাদ আৰু গান্ধীনগৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত তেওঁ অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সফলতাৰ অনুনাদ আৰু উৰি থকা ত্ৰিৰংগাৰ জৰিয়তে দেশপ্ৰেমৰ উচ্ছ্বাস অনুভৱ কৰি আহিছে। এয়া দৃষ্টিনন্দন আছিল বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে এই অনুভূতি কেৱল গুজৰাটতে নহয়, বৰঞ্চ ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণত আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ হৃদয়ত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, "ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদৰ কণ্টক আঁতৰাবলৈ মনস্থ কৰাৰ লগতে ইয়াক সম্পূৰ্ণ দৃঢ় বিশ্বাসৰে সম্পন্ন কৰিছিল।"
ভাৰতক ৩ টা ভাগত বিভক্ত কৰাৰ ঠিক পিছতে ১৯৪৭ চনত ভাৰতৰ ওপৰত হোৱা প্ৰথমটো সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ কথা মনত পেলাই শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে পাকিস্তানে সন্ত্ৰাসবাদীসকলক আশ্ৰয় দি এটা অংশ দখল কৰিছিল। তেওঁ চৰ্দাৰ পেটেলৰ দৃষ্টিভংগীৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে পাকিস্তান অধিকৃত কাশ্মীৰ (পি অ' কে) পুনৰ দখল নোহোৱালৈকে ভাৰতীয় সেনাবাহিনী থমকি ৰোৱা উচিত নাছিল। অৱশ্যে, তেওঁ কয় যে পেটেলৰ পৰামৰ্শ অনুসৰণ কৰা হোৱা নাছিল। শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ এই ঐতিহ্য যোৱা ৭৫ বছৰ ধৰি অব্যাহত আছে আৰু পেহেলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ ইয়াৰ আন এক ভয়ংকৰ ৰূপ। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে কূটনৈতিক খেল খেলিলেও পাকিস্তানে বাৰে বাৰে যুদ্ধত ভাৰতৰ সামৰিক শক্তিৰ সন্মুখীন হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তিনিবাৰ ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে পাকিস্তানক নিৰ্ণায়কভাৱে পৰাস্ত কৰি স্পষ্ট কৰি দিছিল যে পাকিস্তানে প্ৰত্যক্ষ সামৰিক সংঘৰ্ষত জয়লাভ কৰিব নোৱাৰে। পাকিস্তানে নিজৰ সীমাবদ্ধতা উপলব্ধি কৰাৰ কথা স্বীকাৰ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে চুবুৰীয়া দেশে ছায়া যুদ্ধৰ আশ্রয় লৈছে। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে প্ৰশিক্ষিত উগ্ৰপন্থীসকলক পদ্ধতিগত সামৰিক প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে ভাৰতত প্ৰৱেশ কৰোৱা হৈছিল, যাৰ লক্ষ্য আছিল শান্তিপূৰ্ণভাৱে তীৰ্থযাত্ৰা কৰাসকলৰ দৰে নিৰীহ আৰু নিৰস্ত্ৰ নাগৰিকক আক্ৰমণ কৰা।
ভাৰতৰ গভীৰ সাংস্কৃতিক মূল্যবোধৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, সমগ্ৰ বিশ্বক এটা পৰিয়াল হিচাপে গণ্য কৰা বসুধৈৱ কুটুম্বকমৰ দৰ্শনৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতে বহু শতিকা ধৰি এই পৰম্পৰা বজাই ৰাখিছে আৰু চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ সৈতে শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমন্বয়ৰ সম্পৰ্ক বিচাৰি আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে যদিও ভাৰতে সদায় শান্তি আৰু সুস্থিৰতাৰ পোষকতা কৰি আহিছে যদিও দেশখনে বাৰে বাৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱাৰ ফলত কঠোৰ প্ৰতিক্ৰিয়া ব্যক্ত কৰাৰ প্ৰয়োজন আহি পৰিছে। তেওঁ কয় যে ঐতিহাসিকভাৱে যাক ছায়া যুদ্ধ বুলি কোৱা হৈছে, বিশেষকৈ ৬ মে'ৰ ঘটনাৰ পাছত সেয়া এতিয়া বিকশিত হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে শেহতীয়া ঘটনাসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এনে কাৰ্যক ছায়া যুদ্ধ বুলি উল্লেখ কৰাটো ভুল হ'ব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ২২ মিনিটৰ ভিতৰত চিনাক্ত কৰা ৯ টা সন্ত্ৰাসবাদী ঘাটি ধ্বংস কৰা হৈছিল আৰু কেমেৰাত আবদ্ধ কৰাৰ জৰিয়তে ঘটনাৰ সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰা হৈছিল, যাতে কোনো প্ৰমাণ সন্দৰ্ভত প্ৰশ্ন উত্থাপিত হ’ব নোৱাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্পষ্টভাৱে কয় যে শেহতীয়া ঘটনাসমূহে প্ৰমাণ কৰে যে এয়া কেৱল ছায়া যুদ্ধ নহয়, বৰঞ্চ পাকিস্তানৰ এক ইচ্ছাকৃত আৰু পৰিকল্পিত সামৰিক কৌশল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৬ মে'ৰ ঘটনাৰ পাছত, পাকিস্তানত সন্ত্ৰাসবাদীৰ অন্ত্যেষ্টিক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ সন্মানৰে সম্পন্ন কৰা হৈছিল, আনকি তেওঁলোকৰ কফিনসমূহ ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকাৰে আবৃত্ত কৰা হৈছিল, লগতে পাকিস্তানী সামৰিক বাহিনীয়ে অভিবাদনো জনাইছিল-এইসমূহৰ জৰিয়তে স্পষ্ট হৈ উঠিছিল যে এয়া বিচ্ছিন্ন উগ্ৰপন্থী কাৰ্যকলাপ নাছিল, কিন্তু এক গঠনমূলক যুদ্ধৰ দৃষ্টিভংগীৰ অংশ আছিল। তেওঁ লগতে কয় যে যদি এনে কৌশল ব্যৱহাৰ কৰা হয়, তেন্তে সমপৰ্যায়ৰ নিৰ্ণায়ক প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতে সদায় প্ৰগতি আৰু সকলোৰে কল্যাণৰ বাবে কাম কৰি অহাৰ লগতে সংকটৰ সময়ত সহায় আগবঢ়াই আহিছে। অৱশ্যে এই প্ৰচেষ্টা সত্বেও ৰাষ্ট্ৰখনে প্ৰায়ে হিংসাত্মক প্ৰতিশোধৰ সন্মুখীন হোৱা বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। বিগত কেইবা দশক ধৰি দেশখনক কেনেদৰে অৱমূল্যায়ন কৰা হৈছিল, তাৰ উপলব্ধি কৰিবলৈ তেওঁ যুৱ প্ৰজন্মক আহ্বান জনায়। স্থগিত ৰখা সিন্ধু জল চুক্তি সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জম্মু-কাশ্মীৰৰ জলসম্পদ সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে যদিও নদীৰ ওপৰত বান্ধ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, তথাপিও ষাঠি বছৰ ধৰি সঠিক ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু গেদ নিষ্কাশনক অৱহেলা কৰা হৈছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰিছিল যে পানী নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত দুৱাৰবোৰ খোল নোখোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সংৰক্ষণ ক্ষমতা যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছিল-সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰৰ পৰা মাত্ৰ দুইৰ পৰা তিনি শতাংশলৈ। তেওঁ ভাৰতীয়সকলে পানীৰ অধিকাৰ লাভ কৰিব লাগিব বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি কয় যে এতিয়াও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ লোৱা হোৱা নাই যদিও প্ৰাৰম্ভিক ব্যৱস্থা আৰম্ভ হৈছে।
ভাৰতে কোনো শত্ৰুতা নিবিচাৰে আৰু শান্তি আৰু সমৃদ্ধি বিচাৰে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে প্ৰগতি আৰু বিশ্ব কল্যাণত অৰিহণা যোগোৱাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে দৃঢ় সংকল্পৰে ভাৰত নিজৰ নাগৰিকসকলৰ কল্যাণৰ প্ৰতি সমৰ্পিত হৈ আছে। ২৬ মে'ৰ তাৎপৰ্য প্ৰতিফলিত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ই ২০১৪ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে তেওঁৰ প্ৰথম শপত গ্ৰহণৰ অনুষ্ঠান আয়োজিত হৈছিল। সেই সময়ত বিশ্ব অৰ্থনীতিত ভাৰত একাদশ স্থানত আছিল। তেওঁ ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ, চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সৈতে সমস্যা আৰু প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগকে ধৰি সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। এই বাধাসমূহ অতিক্ৰমী ভাৰতে লাভ কৰা দ্ৰুত অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি তেওঁ কয় যে দেশ বিশ্বৰ একাদশ স্থানৰ পৰা চতুৰ্থ স্থানলৈ উন্নীত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উন্নয়নৰ বাবে দেশৰ দৃষ্টিভংগী আৰু প্ৰগতিৰ প্ৰতি ইয়াৰ অটল দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰে। তেওঁ গুজৰাটত থকা নিজৰ শিপাৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁৰ লালন-পালনৰ পৰা লাভ কৰা শিক্ষা আৰু মূল্যবোধৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ নাগৰিকসকলে তেওঁৰ ওপৰত অৰ্পণ কৰা আকাংক্ষা আৰু সপোনৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি তেওঁলোকৰ উন্নতিৰ বাবে কঠোৰ পৰিশ্ৰম অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে।
নগৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি গুজৰাট চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত সন্তোষ প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৰাজ্যখনে ২০০৫ চনত এই পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছিল আৰু এতিয়া দুটা দশকৰ প্ৰগতি প্ৰতিফলিত কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে কেৱল সাফল্য উদযাপন কৰাৰ পৰিবৰ্তে যোৱা ২০ বছৰৰ পৰা লাভ কৰা শিক্ষা ব্যৱহাৰ কৰি পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বাবে নগৰ উন্নয়নৰ উদ্দেশ্যে ভৱিষ্যত-কেন্দ্ৰিক পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে এতিয়া গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ আগত উপস্থাপন কৰা এই পৰিকল্পনাই বহনক্ষম প্ৰগতিৰ বাবে এক গঠনমূলক দৃষ্টিভংগীক সূচায়। তেওঁ ৰাজ্য চৰকাৰ, মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু তেওঁলোকৰ দলটোক এক অগ্ৰগামী নগৰ উন্নয়নৰ ৰণনীতি গঢ়াত তেওঁলোকৰ সমৰ্পিত প্ৰচেষ্টাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
ভাৰতৰ উল্লেখযোগ্য অৰ্থনৈতিক উত্থানৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আন্তৰ্জাতিক প্ৰতিযোগীসকলক অতিক্ৰম কৰাটো এক গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ ৰেংকিঙত ভাৰত ষষ্ঠ স্থানৰ পৰা পঞ্চম স্থানলৈ উন্নীত হোৱাৰ সময়ত নাগৰিকসকলৰ মাজত বিশেষকৈ যুৱক-যুৱতীসকলৰ উৎসাহৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে ভাৰতৰ প্ৰাক্তন ঔপনিৱেশিক শাসক গ্ৰেট ব্ৰিটেইনক অতিক্ৰম কৰাটো এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি আছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত এতিয়া চতুৰ্থ বৃহৎ অৰ্থনীতিত পৰিণত হোৱাৰ পাছত তৃতীয় স্থানত উপনীত হোৱাৰ চাপ তীব্ৰতৰ হৈ উঠিছে। তেওঁ পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত এখন সম্পূৰ্ণৰূপে উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হ'ব লাগিব, এক সমৃদ্ধিশালী, শক্তিশালী দেশ হিচাপে আন্তৰ্জাতিক স্বীকৃতিৰ সৈতে দেশে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব লাগিব। স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সমান্তৰালভাৱে শ্ৰী মোদীয়ে ভগত সিং, ৰাজগুৰু, নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু, বীৰ সাভাৰকাৰ, শ্যামজী কৃষ্ণ বাৰ্মা, মহাত্মা গান্ধী আৰু চৰ্দাৰ পেটেলৰ দৰে নেতাসকলে আগবঢ়োৱা ত্যাগৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে সেই সময়ৰ ১ কোটি জনসংখ্যা স্বাধীনতাৰ বাবে যুঁজিবলৈ সংকল্পবদ্ধ নহ’লে ১৯৪৭ চনত স্বাধীনতা লাভ কৰাটো সম্ভৱ নহ’লহেঁতেন। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে যদি বিগত প্ৰজন্মই ২০-৩৫ বছৰত ঔপনিৱেশিক শাসকসকলক উৎখাত কৰিব পাৰে, তেন্তে আজিৰ ১৪০ কোটি নাগৰিকে অহা ২৫ বছৰৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিব পাৰিব। ২০৩৫ চনৰ পৰৱৰ্তী কালৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি শ্ৰী মোদীয়ে গুজৰাটৰ ৭৫ সংখ্যক বাৰ্ষিকী উপলক্ষে পৰিকল্পনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে উদ্যোগ, কৃষি, শিক্ষা আৰু ক্ৰীড়াৰ দৰে খণ্ডসমূহত ৰাজ্যখনৰ ভৱিষ্যত গঠনৰ বাবে এতিয়াৰে পৰা প্ৰস্তুতি আৰম্ভ কৰা উচিত। তেওঁ গুজৰাটৰ প্ৰগতি দেশৰ বিকাশৰ গতিপথৰ সৈতে সুসংগত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ এক সামূহিক সংকল্পৰ আহ্বান জনায়। তেওঁ ২০৩৬ চনত অলিম্পিক আয়োজনৰ বাবে ভাৰতৰ আকাংক্ষাৰ কথাও উল্লেখ কৰি বিশ্বক নেতৃত্ব দিয়াৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰস্তুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিষ্ঠা কালৰ পাছৰে পৰা গুজৰাটৰ উল্লেখযোগ্য যাত্ৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ইয়াৰ প্ৰাৰম্ভিক বছৰসমূহত আগুৰি থকা সংশয়ৰ কথা স্মৰণ কৰি কয় যে সেই সময়ত ভৌগোলিক আৰু অৰ্থনৈতিক সীমাবদ্ধতাৰ উদ্ধৃতি দি ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত প্ৰশ্ন উত্থাপিত হৈছিল। তেওঁ ৰাজ্যখনৰ সফলতাৰ আঁৰত গঠনমূলক পৰিকল্পনা আৰু কৌশলগত পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰি নিমখ উৎপাদনৰ বাবে জনাজাত ভূমিৰ পৰা হীৰা উদ্যোগৰ এক গোলকীয় নেতৃত্বলৈ গুজৰাটৰ ৰূপান্তৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশাসনৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়েও আলোচনা কৰি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে স্থবিৰ হৈ পৰা চৰকাৰী বিভাগসমূহে প্ৰায়ে প্ৰগতি বাধাগ্ৰস্ত কৰে। তেওঁ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ে ফলপ্ৰসূভাৱে সহযোগিতা কৰা এক সম্পূৰ্ণ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ ২০০৫ চনত নগৰ উন্নয়ন, আন এটা বছৰত কন্যা শিশুৰ শিক্ষা আৰু আন এটা পৰ্যায়ত পৰ্যটনৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট বছৰবোৰ উৎসৰ্গিত কৰাৰ গুজৰাটৰ আৰ্হিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ "কুচ দিন তো গুজৰো গুজৰাট মে" অভিযানৰ কথা স্মৰণ কৰে, যিয়ে পৰ্যটনৰ বিকাশ কৰাত সহায় কৰিছিল আৰু সোমনাথ, দ্বাৰকা আৰু অম্বাজীৰ দৰে তীৰ্থ স্থানৰ বিকাশ ঘটিছিল। তদুপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত প্ৰতিৰোধৰ সন্মুখীন হোৱা আহমেদাবাদত পৰিবহণ সম্প্ৰসাৰণ খণ্ডকে ধৰি নগৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ অভিজ্ঞতা ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে। তেওঁ বৰ্ণনা কৰিছিল যে চহৰৰ বাহিৰত আহমেদাবাদৰ ৰঙা বাছবোৰ প্ৰৱৰ্তন কৰাৰ প্ৰাৰম্ভিক প্ৰচেষ্টা আমোলাতন্ত্ৰ আৰু ৰাজনৈতিক বাধাৰ সন্মুখীন হৈছিল যদিও দৃঢ়তাৰ ফলত গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনিমূলক বিকাশ ঘটিছিল। একেদৰে তেওঁ চহৰব্যাপী উন্নয়নৰ বাবে বেদখলসমূহ পৰিষ্কাৰ কৰাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰাৰ লগতে জনসাধাৰণে লাভালাভ দেখাৰ পাছত প্ৰাৰম্ভিক বিৰোধিতা কেনেদৰে ব্যাপক ৰাজহুৱা সমৰ্থনত পৰিণত হৈছিল, সেই বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটত নগৰীয়া পুনৰ বিকাশৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি ব্যাপক প্ৰতিৰোধৰ কথা স্মৰণ কৰে, বিশেষকৈ ৰাজনৈতিক বিৰোধী আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ পৰা। অৱশ্যে তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যেতিয়া নেতাসকলে সততাৰে আৰু ৰাজহুৱা কল্যাণৰ বাবে সিদ্ধান্ত লয়, দীৰ্ঘম্যাদী ফলাফলে সেই সিদ্ধান্তসমূহ উচিত বুলি প্ৰমাণ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে নিৰ্বাচনী বিপৰ্যয়ৰ প্ৰাৰম্ভিক আশংকা স্বত্বেও, চৰকাৰৰ নগৰ পৰিবৰ্তনৰ পদক্ষেপৰ ফলত নিৰ্বাচনী বিজয় আৰু ব্যাপক প্ৰশংসাৰ জোৱাৰ উঠিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰন্তৰ প্ৰগতিৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ চতুৰ্থ বৃহৎ অৰ্থনীতিৰ পৰা তৃতীয়লৈ আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে বৰ্ধিত আশাৰ কথা স্বীকাৰ কৰে আৰু আশ্বাস দিয়ে যে এনে উচ্চাকাংক্ষা দৃঢ় সংকল্পৰে অনুসৰণ কৰা হ'ব।
জনসংখ্যা বৃদ্ধিৰ ফলত নগৰ কেন্দ্ৰবোৰ কেৱল সম্প্ৰসাৰণ হোৱাৰ পৰিবৰ্তে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ কেন্দ্ৰলৈ বিকশিত হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "চহৰবোৰে অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ বাবে গতিশীল কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰিব লাগিব, আৰু পৌৰ নিগমসমূহে এইসমূহৰ ৰূপান্তৰৰ বাবে সক্ৰিয়ভাৱে পৰিকল্পনা কৰিব লাগিব"। তেওঁ সমগ্ৰ দেশৰ পৌৰ আৰু মহানগৰীয় কৰ্তৃপক্ষক তেওঁলোকৰ নিজ নিজ চহৰৰ বাবে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ স্থানীয় অৰ্থনীতিৰ বৰ্তমান অৱস্থাৰ মূল্যায়ন কৰিবলৈ আৰু এবছৰৰ ভিতৰত ইয়াক উন্নত কৰাৰ উপায়ৰ ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ লগতে উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ মান উন্নত কৰা আৰু অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ বাবে নতুন পথ চিনাক্ত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে কেৱল বজাৰ কমপ্লেক্স নিৰ্মাণ কৰাৰ পৰিবৰ্তে নগৰ-নিকায়সমূহে কৃষিভিত্তিক উদ্যোগসমূহক সমৰ্থন কৰিবলৈ আৰু স্থানীয় বজাৰৰ ভিতৰত মূল্য সংযোজনমূলক পদক্ষেপসমূহ ৰূপায়ণ কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ অধ্যয়ন কৰা উচিত। তেওঁ মন্তব্য কৰিছিল যে যদিও বৃহৎ উদ্যোগসমূহ পৰম্পৰাগতভাৱে মহানগৰ অঞ্চলৰ চাৰিওফালে সমৃদ্ধ হৈ উঠাৰ বিপৰীতে বিকাশশীল প্ৰায় দুই লাখ ষ্টাৰ্টআপৰ বেছিভাগেই দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় স্তৰৰ চহৰত অৱস্থিত, যাৰ জৰিয়তে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিবৰ্তন প্ৰতিফলিত হয়। তেওঁ গৌৰৱেৰে স্বীকাৰ কৰে যে ইয়াৰে বহুতো উদ্যোগৰ নেতৃত্ব মহিলাৰ দ্বাৰা কৰা হৈছে, যি অৰ্থনৈতিক আৰু উদ্যোগশীলতা বিপ্লৱৰ এক নতুন ঢৌৰ ইংগিত দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে শিক্ষা আৰু ক্ৰীড়াৰ ক্ষেত্ৰতো একেধৰণৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে নগৰীয়া অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত ভাৰতৰ গুৰুত্বৰ জৰিয়তে মাইলৰ খুঁটি প্ৰাপ্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত স্থানীয় অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাটো মূল চাবিকাঠি বুলি পুনৰ নিশ্চিত কৰি ৰাষ্ট্ৰখনৰ চতুৰ্থৰ পৰা তৃতীয় বৃহৎ বিশ্ব অৰ্থনীতিলৈ যাত্ৰা ত্বৰান্বিত হ’ব।
এক শক্তিশালী শাসন আৰ্হিৰ গুৰুত্ব সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি তেওঁ কয় যে কিছুমান দৃঢ় মানসিকতাই ঐতিহাসিকভাৱে ভাৰতৰ সামৰ্থ্য হ্ৰাস কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আলোকপাত কৰে যে কেনেদৰে আদৰ্শগত বিৰোধীয়ে প্ৰায়ে উন্নয়নমূলক নীতিৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিৰোধৰ সৃষ্টি কৰাৰ লগতে পদক্ষেপৰ সমালোচনা এক পুনৰাবৃত্তিৰ আৰ্হি যেন হৈ পৰিছে। তেওঁ নগৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক পুনৰ নিশ্চিত কৰে আৰু আমোলাতন্ত্ৰৰ বাধা অতিক্ৰম কৰিবলৈ কেনেদৰে উচ্চাকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছিল, সেই বিষয়ে বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰায় ৪০ টা উন্নয়নমূলক মাপকাঠিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰায় ১০০ খন জিলা চিনাক্ত কৰা হৈছিল, আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ৰণনীতিৰ সৈতে সমৰ্পিত বিষয়াসকলক নিয়োগ কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে এই পদক্ষেপ এতিয়া উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ বাবে এক আদৰ্শ হৈ পৰিছে, যিয়ে ফলপ্ৰসূ প্ৰশাসনৰ ওপৰত মূল্যৱান অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰিছে।
গুজৰাটৰ পৰিবৰ্তনক উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত পৰ্যটনৰ গুৰুত্ব দোহাৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এসময়ত মৰুভূমিৰ দৃশ্যপটৰ বাবে উপেক্ষিত হোৱা কচ্ছ এতিয়া কেনেদৰে এক আকৰ্ষণীয় পৰ্যটনস্থলী হৈ উঠিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বিশ্বৰ আটাইতকৈ ওখ প্ৰতিমূৰ্তিৰ দৰে বৃহৎ প্ৰচেষ্টাই ধাৰণাবোৰক পুনৰ গঠন কৰিছে আৰু আঞ্চলিক অৰ্থনীতিৰ উন্নতি সাধন কৰিছে। ইয়াৰ উপৰি তেওঁ ভাদনগৰৰ দৰে স্থানৰ ঐতিহাসিক গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ইয়াৰ সংগ্ৰহালয়ক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত ঐতিহ্য কেন্দ্ৰ হিচাপে বৰ্ণনা কৰে। ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক ঐতিহ্যৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে বৰ্তমান বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ সামুদ্ৰিক সংগ্ৰহালয় থকা লোথালৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ গিফ্ট চিটি ধাৰণাক কেন্দ্ৰ কৰি থকা প্ৰাৰম্ভিক সংশয়বাদৰ কথা স্মৰণ কৰে, যি এতিয়া বিত্তীয় কেন্দ্ৰৰ বাবে এক মানস্বৰূপ হৈ পৰিছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে প্ৰভাৱশালী ফলাফল প্ৰদান কৰিবলৈ অগ্ৰণী ধাৰণাসমূহ দৃঢ় বিশ্বাসৰে ৰূপায়ণ কৰিব লাগিব। তেওঁ সবৰমতী ৰিভাৰফ্ৰণ্ট, বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ ষ্টেডিয়ামৰ নিৰ্মাণ আৰু ষ্টেচু অব ইউনিটীকে ধৰি কেইবাটাও সফল বৃহৎ পৰিসৰৰ প্ৰকল্পৰ কথা উল্লেখ কৰি পৰিবৰ্তনমূলক পদক্ষেপসমূহ কাৰ্যকৰী কৰাৰ ভাৰতৰ সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ বিষয়ে নিজৰ অটল আশাবাদৰ কথা পুনৰ দোহাৰে আৰু দেশৰ উল্লেখযোগ্য প্ৰগতিৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাট চৰকাৰক অতীতৰ পদক্ষেপসমূহ পুনৰীক্ষণ কৰাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে ধন্যবাদ জনায় আৰু ভাৰতৰ উন্নয়নত গুজৰাটৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ ৰাজ্যখনক ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উচ্চ মান স্থাপন অব্যাহত ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ ওপৰত তেওঁৰ বিশ্বাস দোহাৰে।
মে'ত আৰম্ভ কৰা অপাৰেচন সিন্দূৰৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, এই অভিযান মূল পৰিসৰ নেওচি সম্প্ৰসাৰিত হ'ব বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতিৰ প্ৰতি জীৱনজোৰা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতীক হিচাপে ২০৪৭ চনত স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপনৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাই থকাৰ সময়ত ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰত পৰিণত কৰাৰ সংকল্প পুনৰ নিশ্চিত কৰে। তেওঁ বিদেশী সামগ্ৰীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ গুৰুত্ব সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি চতুৰ্থ বৃহৎ অৰ্থনীতিৰ পৰা তৃতীয়লৈ উন্নীত হোৱাৰ ভাৰতৰ উচ্চাকাংক্ষা দোহাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে নাগৰিকসকলক তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন ব্যৱহাৰৰ মূল্যায়ন কৰিবলৈ, বিদেশী সামগ্ৰী চিনাক্ত কৰিবলৈ আৰু স্থানীয়ভাৱে নিৰ্মিত বিকল্পৰ সৈতে সলনি কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। আনকি ধৰ্মীয় উৎসৱৰ বাবে মূৰ্তিৰ দৰে পৰম্পৰাগতভাৱে পূজনীয় সামগ্ৰীসমূহ আমদানি কৰাৰ উদাহৰণ উল্লেখ কৰি তেওঁ ঘৰুৱা উৎপাদনক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "অপাৰেচন সিন্দূৰ কেৱল এক সামৰিক পদক্ষেপ নহয়, প্ৰতিজন ভাৰতীয় নাগৰিকে বিনিময় কৰা এক দায়িত্ব", শ্ৰী মোদীয়ে পুনৰ অৰ্থনৈতিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, স্থানীয় উৎপাদন বৃদ্ধি আৰু থলুৱা উদ্যোগসমূহক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে এক জিলা, এক সামগ্ৰীৰ কৌশলৰ পোষকতা কৰে। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে অতীতত কেনেদৰে বিদেশী সামগ্ৰী বিচাৰা হৈছিল, কিন্তু আজি ভাৰতৰ ঘৰুৱাভাৱে বিশ্বমানৰ সামগ্ৰী উৎপাদন কৰাৰ ক্ষমতা আছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱক উৎসাহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাগৰিকসকলক মেড ইন ইণ্ডিয়া সামগ্ৰী সন্দৰ্ভত গৌৰৱ কৰিবলৈ আৰু দেশৰ অগ্ৰগতি উদযাপন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁৰ ভাষণ সমাপ্ত কৰি তেওঁ পুনৰ কয় যে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই ৰাষ্ট্ৰৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰা আৰু ইয়াৰ আন্তৰ্জাতিক স্থিতি নিশ্চিত কৰাত অৰিহণা যোগাব লাগিব। নগৰ উন্নয়নত ইয়াৰ নেতৃত্ব আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ আন্তঃগাঁথনিগত বিকাশৰ বাবে পথ প্ৰদৰ্শক শক্তি হিচাপে ইয়াৰ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰি তেওঁ গুজৰাট চৰকাৰৰ প্ৰতিও কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আচাৰ্য্য দেৱব্ৰত, গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্রভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীদ্বয় শ্ৰী মনোহৰ লাল আৰু শ্ৰী চি আৰ পাটিলকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the celebrations of 20 years of Gujarat Urban Growth story
Terrorist activities are no longer proxy war but well thought out strategy, so the response will also be in a similar way: PM
We believe in ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, we don’t want enemity with anyone, we want to progress so that we can also contribute to global well being: PM
India must be developed nation by 2047,no compromise, we will celebrate 100 years of independence in such a way that whole world will acclaim ‘Viksit Bharat’: PM
Urban areas are our growth centres, we will have to make urban bodies growth centres of economy: PM
Today we have around two lakh Start-Ups ,most of them are in Tier2-Tier 3 cities and being led by our daughters: PM
Our country has immense potential to bring about a big change, Operation sindoor is now responsibility of 140 crore citizens: PM
We should be proud of our brand “Made in India”: PM
27 MAY 2025 2:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the celebrations of 20 years of Gujarat Urban Growth Story in Gandhinagar, Gujarat today. During the occasion, he launched the Urban Development Year 2025, marking 20 years of the Urban Development Year 2005. Addressing the gathering, he said that over the past 2 days during his visit to Vadodara, Dahod, Bhuj, Ahmedabad and Gandhinagar, he has been experiencing the fervor of patriotism with the roar of success of Operation Sindoor and flying tricolors. He added that it was a sight to behold and this feeling was not just in Gujarat, but across every nook and corner of India and in the heart of every Indian. “India had made up its mind to weed out the thorn of terrorism and did it with utmost conviction”, stated the Prime Minister.
Recalling the first terrorist attack on India in 1947, right after the partition of India into 3 parts, Shri Modi said one part was usurped by Pakistan harboring the terrorists. He recalled Sardar Patel’s vision, emphasizing that the Indian Army should not have halted until Pakistan-occupied Kashmir (PoK) was reclaimed. However, he stated that Patel’s advice was not followed. Shri Modi stressed that this legacy of terrorism has continued for the last 75 years and the terror attacks in Pahalgam was another horrific form of it. He asserted that despite playing diplomatic games, Pakistan repeatedly faced India’s military strength in war. He noted that on three occasions, India’s armed forces decisively defeated Pakistan, making it clear that Pakistan could not triumph in direct military conflict. Acknowledging Pakistan’s realization of its limitations, Shri Modi stated that the neighboring country resorted to proxy warfare. He explained that trained militants were infiltrated into India through systematic military training, aiming to target innocent and unarmed civilians, including those undertaking peaceful pilgrimages.
Highlighting India’s deep-rooted cultural values, emphasizing the philosophy of Vasudhaiva Kutumbakam, which regards the entire world as one family, the Prime Minister stated that India has upheld this tradition for centuries and continues to seek peaceful and harmonious relations with its neighbors. The Prime Minister remarked that while India has always advocated for peace and stability, the repeated challenges to its strength have necessitated firm responses. He stated that historically, what was termed proxy war has now evolved, especially after the events of May 6. He asserted that given recent developments, referring to such acts as proxy war would be a mistake. He emphasized that nine identified terrorist bases were eliminated within 22 minutes, with full transparency ensured through camera documentation, so that no evidence could be questioned domestically. The Prime Minister categorically stated that the recent incidents prove that this is no longer mere proxy warfare, but a deliberate and calculated military strategy of Pakistan. He highlighted that following the May 6 actions, terrorist funerals were conducted in Pakistan with full honors, their coffins draped in national flags, and even saluted by the Pakistani military—clear indicators that these were not isolated militant activities but part of a structured war approach. He added that if such strategies are employed, an equally decisive response will be given.
The Prime Minister emphasized that India has always pursued progress and the welfare of all, offering assistance in times of crisis. However, he remarked that despite these efforts, the nation has often faced violent retaliation. Addressing the younger generation, he urged them to recognize how the country has been undermined over the decades. Talking about the Indus Water treaty which was put on abeyance, the Prime Minister highlighted issues related to water resources in Jammu and Kashmir, pointing out that although dams were constructed on rivers, proper maintenance and desilting were neglected for sixty years. He remarked that gates meant for water regulation were left unopened, leading to a drastic reduction in storage capacity—from full utilization to merely two to three percent. He asserted that Indians must receive their rightful access to water and stated that while significant steps have yet to be taken, initial measures have begun.
Emphasising that India seeks no hostility and aspires for peace and prosperity, Shri Modi highlighted the nation’s commitment to progress and contributing to global well-being. He stated that with firm determination, India remains dedicated to the welfare of its citizens. Reflecting on May 26, Shri Modi noted that it marked the anniversary of his first oath-taking as the Prime Minister in 2014. At that time, India ranked 11th in the global economy. He acknowledged the challenges faced, including the battle against COVID-19, difficulties with neighboring nations, and natural calamities. Despite these obstacles, he highlighted India’s rapid economic growth, rising from the 11th to the 4th position globally. The Prime Minister reaffirmed the country’s vision for development and its unwavering commitment to progress. He recalled his roots in Gujarat, emphasizing the lessons and values he gained from his upbringing. He expressed gratitude for the aspirations and dreams that the citizens have entrusted in him, vowing to continue working diligently for their betterment.
Expressing happiness over Gujarat Government’s commitment to urban development, the Prime Minister noted that the state launched this initiative in 2005 and was now marking two decades of progress. He highlighted that rather than merely celebrating achievements, the government has utilized its learnings from the past 20 years to create a future-focused roadmap for urban development tailored to the next generation. The Prime Minister remarked that this roadmap, now presented to the people of Gujarat, signifies a structured vision for sustainable progress. He congratulated the state government, the Chief Minister, and their team for their dedicated efforts in shaping a forward-looking urban development strategy.
Underscoring India's significant economic rise, highlighting that surpassing global competitors is a moment of pride, Shri Modi recalled the excitement among citizens when India climbed from sixth to fifth in the world economy rankings, particularly noting the enthusiasm of young people. He emphasized that overtaking the United Kingdom—India’s former colonial ruler—was a historic milestone. Shri Modi stated that while India is now the fourth-largest economy, the pressure to reach the third position is intensifying. He reaffirmed that by 2047, India must become a fully developed nation, marking 100 years of independence with global recognition as a prosperous, strong country. Drawing parallels to the freedom movement, Shri Modi reflected on the sacrifices made by leaders like Bhagat Singh, Rajguru, Netaji Subhas Chandra Bose, Veer Savarkar, Shyamji Krishna Varma, Mahatma Gandhi, and Sardar Patel. He noted that had the 25-30 crore population of the time not been determined to fight for independence, achieving freedom in 1947 might not have been possible. He asserted that if past generations could drive out colonial rulers in 20-35 years, today’s 140 crore citizens can realize the dream of a developed India within the next 25 years. Looking ahead to 2035, Shri Modi emphasized the importance of planning for Gujarat’s 75th anniversary. He stressed that preparations should begin now to shape the state's future across sectors like industry, agriculture, education, and sports. He called for a collective resolve to ensure Gujarat’s progress aligns with the country’s growth trajectory. He also mentioned India’s aspirations for hosting the Olympics in 2036, underscoring the nation's readiness for global leadership.
The Prime Minister reflected on Gujarat’s remarkable journey since its formation. He recalled the skepticism that surrounded its early years when many questioned the state’s potential for development, citing its geographic and economic limitations. However, he highlighted Gujarat’s transformation from a land known for salt production to a global leader in the diamond industry, attributing this success to structured planning and strategic initiatives. The Prime Minister also discussed the challenges of governance, emphasizing that siloed government departments often hinder progress. He stressed the importance of a whole-of-government approach, where different ministries collaborate effectively. He cited Gujarat’s model of dedicating specific years to focused initiatives, such as urban development in 2005, education for girls in another year, and tourism at another stage. He recalled the campaign “Kuch Din Toh Gujaro Gujarat Mein”, which helped boost tourism, leading to the development of destinations like Somnath, Dwarka, and Ambaji. The Prime Minister further shared his experiences in urban development, particularly in Ahmedabad, where transportation expansion was met with initial resistance. He narrated how early efforts to introduce Ahmedabad’s red buses beyond the city were met with bureaucratic and political hurdles, but persistence led to significant infrastructural growth. Similarly, he mentioned the challenges of clearing encroachments for city-wide improvements, explaining how initial opposition turned into widespread public support once people saw the benefits.
The Prime Minister recalled the extensive resistance to urban redevelopment efforts in Gujarat, particularly from political opponents and media scrutiny. However, he emphasized that when leaders make decisions with integrity and for the public good, long-term results validate those choices. He noted that despite initial fears of electoral setbacks, the government’s urban transformation initiatives resulted in electoral victories and widespread appreciation. The Prime Minister reaffirmed India’s commitment to continued progress. He acknowledged growing expectations for India to advance from the fourth-largest economy to the third and reassured that such ambitions would be pursued with determination.
Emphasising the need for urban centers to evolve into economic growth hubs rather than simply expanding due to population increase, Shri Modi stated, “cities must function as dynamic centers for economic activity, and municipal bodies must actively plan for their transformation”. He urged municipal and metropolitan authorities across the country to set economic growth targets for their respective cities. Shri Modi encouraged them to assess the current state of their local economy and strategize ways to enhance it within a year, focusing on improving the quality of manufactured goods and identifying new avenues for economic activities. He pointed out that rather than simply constructing shopping complexes, urban bodies should conduct thorough studies to support agro-based industries and implement value-added initiatives within local markets. He remarked that while large industries traditionally thrived around metropolitan regions, the emergence of nearly two lakh startups—mostly located in tier-2 and tier-3 cities—demonstrates a significant shift. He acknowledged with pride that many of these ventures are being led by women, signaling a new wave of economic and entrepreneurial revolution. Shri Modi also highlighted similar progress in education and sports. He added that India’s focus on urban economic transformation will accelerate the nation’s journey from the fourth to the third-largest global economy by reaffirming that strengthening local economies will be key to achieving this milestone.
Underscoring the importance of a strong governance model, noting that certain entrenched mindsets have historically sought to undermine India's potential, the Prime Minister highlighted how ideological opposition has often led to resistance against developmental policies, with criticism of initiatives becoming a recurring pattern. He reaffirmed the government’s commitment to urban development and described how the Aspirational Districts Program was launched to overcome bureaucratic hurdles. He noted that nearly 100 districts were identified based on about 40 developmental parameters, and dedicated officers were deployed with a long-term strategy. He stated that this initiative has now become a model for developing nations, offering valuable insights on effective governance.
The Prime Minister emphasized the significance of tourism in driving economic growth, citing Gujarat’s transformation as an example. He remarked on how Kutch, once overlooked due to its desert landscape, is now a sought-after tourist destination. He pointed out that large-scale initiatives, such as the world’s tallest statue, have reshaped perceptions and boosted regional economies. He further highlighted the historical importance of sites like Vadnagar, describing its museum as an internationally recognized heritage center. Referring to India’s maritime legacy, Shri Modi spoke about Lothal, which now hosts one of the largest maritime museums in the world. He recalled the initial skepticism surrounding the GIFT City concept, which has now become a benchmark for financial hubs. He stressed that pioneering ideas must be implemented with conviction to yield impactful results. He cited several successful large-scale projects, including the Sabarmati Riverfront, the construction of the world’s largest stadium, and the Statue of Unity, showcasing India’s ability to execute transformative initiatives. He reiterated his unwavering optimism about India’s potential, expressing confidence in the country’s capacity to drive significant progress.
The Prime Minister thanked the Gujarat Government for the opportunity to revisit past initiatives and emphasized Gujarat’s crucial role in leading India’s development. He urged the state to continue setting high standards for the nation and reaffirmed his belief in India's bright future.
Highlighting the significance of Operation Sindoor, initiated on May 6, emphasizing that it will extend beyond its original scope, symbolizing a lifelong commitment to national progress, Shri Modi reaffirmed India's resolve to become a developed nation as it prepares to celebrate 100 years of independence in 2047. He underscored India's ambition to shift from the fourth-largest economy to the third, stressing the importance of reducing reliance on foreign goods. Shri Modi urged citizens to assess their daily consumption, identifying foreign products and replacing them with locally made alternatives. He cited instances where even traditionally revered items, such as idols for religious festivals, were being imported, emphasizing the need to prioritize domestic production. “Operation Sindoor is not merely a military initiative but a responsibility shared by every Indian citizen”, reaffirmed Shri Modi, stressing on the necessity of economic self-reliance, advocating for the One District, One Product strategy to enhance local manufacturing and support indigenous industries. He recalled how, in the past, foreign goods were sought after, but today, India has the capability to produce world-class products domestically.
Encouraging national pride, the Prime Minister urged citizens to take pride in Made in India products and celebrate their country’s advancements. Concluding his address, he reiterated that every Indian must contribute to strengthening the nation's economy and ensuring its global standing. He also extended his gratitude to the Gujarat government, acknowledging its leadership in urban development and its role as a guiding force for the nation’s infrastructural growth.
The Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Ministers Shri Manohar Lal & Shri C.R. Patil were present among other dignitaries at the event.
Background
Urban Development Year 2005 in Gujarat was a flagship initiative launched by the then Chief Minister Shri Narendra Modi with the aim of transforming Gujarat’s urban landscape through planned infrastructure, better governance, and improved quality of life for urban residents. Marking 20 years of the Urban Development Year 2005, Prime Minister launched the Urban Development Year 2025, Gujarat’s urban development plan and State Clean Air Programme in Gandhinagar. He will also inaugurate and lay the foundation stone for multiple projects related to urban development, health and water supply. He also dedicated more than 22,000 dwelling units under PMAY. He also released funds of Rs 3,300 crore to urban local bodies in Gujarat under the Swarnim Jayanti Mukhyamantri Shaheri Vikas Yojana.