ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ନର୍ଥ ବ୍ଲକରେ ନୂତନ ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି ସେଣ୍ଟର (ମାକ୍‍) କୁ ଆଜି ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ଗୁଇନ୍ଦା ଏଜେନ୍ସିର ସଠିକ୍ ସୂଚନା ଏବଂ ଆମର ତିନୋଟି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ତ୍ରୁଟିହୀନ ଆକ୍ରମଣ କ୍ଷମତାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ପ୍ରତୀକ
ଭାରତ ନିଜର ତିନି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ, ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାକୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ
ଛତିଶଗଡ଼-ତେଲେଙ୍ଗାନା ସୀମାରେ କାରେଗାଟାଲୁ ପାହାଡ଼ (କେଜିଏଚ) ରେ କରାଯାଇଥିବା ଐତିହାସିକ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅପରେସନ ଆମ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସମନ୍ୱୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି
ନୂତନ ମାକ୍‍ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିର ପ୍ରୟାସକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବ ଏବଂ ଜଟିଳ ତଥା ଆନ୍ତଃସଂଯୁକ୍ତ ବର୍ତ୍ତମାନର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ
ଏହି ନୂତନ ନେଟୱାର୍କ ଆତଙ୍କବାଦ, ଉଗ୍ରବାଦ, ସଙ୍ଗଠିତ ଅପରାଧ ଏବଂ ସାଇବର ଆକ୍ରମଣ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ବିପଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ
16 MAY 2025 6:01PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ନର୍ଥ ବ୍ଲକରେ ନୂତନ ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି ସେଣ୍ଟର (ମାକ୍) କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦର ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ଗୁଇନ୍ଦା ଏଜେନ୍ସିର ସଠିକ ସୂଚନା ଏବଂ ଆମର ତିନି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ତ୍ରୁଟିହୀନ ଆକ୍ରମଣ କ୍ଷମତାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ପ୍ରତୀକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ନିଜର ତିନି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ, ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ସଂସ୍ଥାକୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ।
ନିକଟରେ ଛତିଶଗଡ଼-ତେଲେଙ୍ଗାନା ସୀମାରେ କାରେଗାଟାଲୁ ପାହାଡ଼ (କେଜିଏଚ) ରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ) ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଐତିହାସିକ ନକ୍ସଲ ବିରୋଧୀ ଅପରେସନ ବିଷୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ନକ୍ସଲମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଏହି ଐତିହାସିକ ଅପରେସନ ଆମ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସମନ୍ୱୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦର ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୂପ ସମନ୍ୱୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ଯାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବାରେ ଆମର ଗୁଇନ୍ଦା ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ତିନୋଟି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ବହୁତ ଭଲ ସମନ୍ୱୟ ରହିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ପରିବେଶରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଜଟିଳ ଏବଂ ଆନ୍ତଃସଂଯୁକ୍ତ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରୟାସକୁ ସମନ୍ୱୟ କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ମାକ୍ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନୂତନ ନେଟୱାର୍କ ଆତଙ୍କବାଦ, ଉଗ୍ରବାଦ, ସଙ୍ଗଠିତ ଅପରାଧ ଏବଂ ସାଇବର ଆକ୍ରମଣ ଭଳି ଗମ୍ଭୀର ବିପଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଦେଶର ପ୍ରୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ନୂତନ ମାକ୍‍. ନେଟୱାର୍କକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହାର୍ଡୱେର୍ ଏବଂ ସଫ୍ଟୱେର୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସଫଳତାର ସହ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ମାକ୍‍ ଏବଂ ଜିଆଇଏସ୍ ସେବା ସହିତ ବିଶାଳ ଡାଟାବେସ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ନିର୍ମିତ ଏ. ଆଇ./ଏମ୍. ଏଲ୍. କୌଶଳ ଭଳି ଭବିଷ୍ୟତ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥାଏ। ନୂତନ ମାକ୍‍ ସହିତ ଉପଲବ୍ଧ ଉନ୍ନତ ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣର ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଏହି ମଞ୍ଚରେ ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ସାଇଲୋରେ ରଖାଯାଇଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଡାଟାବେସ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ସେ ଭବିଷ୍ୟତର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ମଧ୍ୟ ରଖିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନୂତନ ନେଟୱାର୍କ ଦ୍ୱାରା ମାକ୍‍ ନେଟୱାର୍କରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ତଥ୍ୟ ବିଶ୍ଳେଷଣର ଗୁଣବତ୍ତା ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯାହା ସଠିକ ଧାରା ବିଶ୍ଳେଷଣ, ହଟସ୍ପଟ୍ ମ୍ୟାପିଂ ଏବଂ ସମୟ ବିଶ୍ଳେଷଣକୁ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଫଳାଫଳ ଦେବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ। ନୂତନ ମାକ୍‍ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ସହିତ ଜଟିଳ ସମ୍ପର୍କ ଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଏକ ଦୀର୍ଘ ପଥରେ ସହାୟକ ହେବ।
ଭାରତର ଅଗ୍ରଣୀ ଗୁଇନ୍ଦା ମିଶ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ, ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି ସେଣ୍ଟର (ମାକ୍) ୨୦୦୧ ମସିହାରୁ ବିଦ୍ୟମାନ ରହିଛି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମାକ୍ ର ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତିକରଣ ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ୟୁରୋର ନୂତନ ମାକ୍ ସମସ୍ତ ଗୁଇନ୍ଦା, ସୁରକ୍ଷା, ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀ ସଂସ୍ଥାକୁ ଯୋଡ଼ିଛି। ୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଏହି ନୂତନ ମାକ୍ ନେଟୱାର୍କରେ ଉଭୟ ଗୁଣାତ୍ମକ ଏବଂ ପରିମାଣାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି। ଦେଶର ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପ୍ତ ନୂତନ ମାକ୍ ନେଟୱାର୍କ ଦେଶର ଦ୍ୱୀପ ଅଞ୍ଚଳ, ବିଦ୍ରୋହ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଏକ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସୁରକ୍ଷିତ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜିଲ୍ଲା ଏସ୍. ପି. ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶେଷ ମାଇଲ ସଂଯୋଗକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah inaugurates the new Multi Agency Centre (MAC) at North Block in New Delhi, today
Operation Sindoor, is a unique symbol of firm political will of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, accurate information of intelligence agencies and the infallible strike capability of our three armed forces
India is proud of its three armed forces, Border Security Force and all security agencies
The historic anti-Naxal operations carried out in Karregattalu Hills (KGH) at Chhattisgarh-Telangana border, demonstrate the excellent coordination between our security forces
The new MAC will synergise the efforts of all agencies and provide a seamless and integrated platform to deal with the complex and interconnected current National security challenges
The new network will strengthen the country's efforts to deal with serious threats like terrorism, extremism, organized crime and cyber attacks
16 MAY 2025 6:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah inaugurates the new Multi Agency Centre (MAC) at North Block in New Delhi, today. On this occasion, Union Home Minister Shri Amit Shah said that Operation Sindoor is a unique symbol of the firm political will of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, accurate information of intelligence agencies and the infallible strike capability of our three armed forces. He said that India is proud of its three armed forces, Border Security Force and all security agencies.
Speaking about the historic anti-Naxal operations conducted by Central Armed Police Forces (CAPFs) in Karregattalu Hills (KGH) at Chhattisgarh-Telangana border recently, the Union Home Minister said that these historic operations against Naxalites demonstrate the excellent coordination between our security forces. Shri Shah said that similar coordination was also seen during Operation Sindoor, which shows that there is a very good coordination in the process and thinking of our intelligence agencies and the three armed forces in carrying out the work.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the new MAC will provide a seamless and integrated platform for synergising the efforts of all the agencies in addressing the complex and interconnected national security challenges being faced in today’s environment. He expressed hope that this new network will strengthen the country's efforts to tackle serious threats like terrorism, extremism, organised crime and cyber attacks.
Shri Amit Shah lauded the new MAC network and expressed satisfaction at the successful completion of hardware and software related tasks in record time. He said that it incorporates futuristic capabilities such as embedded AI/ML techniques to harness the potential of the vast database with MAC and GIS services. He also laid the future roadmap by emphasising the need to integrate other significant databases housed with different central agencies in different silos, on this platform for leveraging the advanced data analytics made available with new MAC. Shri Shah said that this new network is expected to elevate the quality of data analytics generated on the MAC network to a higher level, enabling accurate trend analysis, hotspot mapping and timeline analysis to give predictive and operational outcomes. The new MAC will go a long way in combating the terror ecosystem having intricate linkages with the organised crime.
As India’s foremost intelligence fusion centre, the Multi Agency Centre (MAC) has been in existence since 2001 and the Union Home Minister has been actively guiding the technological upgradation of MAC continuously. Housed with the Intelligence Bureau, new MAC has connected all the intelligence, security, law enforcement and investigative agencies. Executed at a cost of over 500 Crores, the new MAC network has undergone both qualitative and quantitative transformation. The new MAC network spanning the length and breadth of the country, has weaved-in country’s Island territories, insurgency affected areas and mountainous high altitude terrain ensuring last mile connectivity down to the level of district SP’s in the remotest areas with a fast and standalone secure network.