ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସମ୍ପର୍କିତ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
07 MAY 2025 12:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପ୍ରତିନିଧି, ସମ୍ମାନିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଉଦ୍ଭାବକ, ମହାକାଶଚାରୀ ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଆସିଥିବା ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନମସ୍କାର !
ଗ୍ଲୋବାଲ ସ୍ପେସ୍ ଏକ୍ସପ୍ଲୋରେସନ୍ କନଫରେନ୍ସ ୨୦୨୫ରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ସାମିଲ ହୋଇ ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗୁଛି । ମହାକାଶ କେବଳ ଏକ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳ ନୁହେଁ । ଏହା କୌତୂହଳ, ସାହସ ଓ ସାମୂହିକ ପ୍ରଗତିର ଏକ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳ। ଭାରତର ମହାକାଶ ଯାତ୍ରା ଏହି ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ୧୯୬୩ ମସିହାରେ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ରକେଟ୍ ଉତକ୍ଷେପଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁ ନିକଟରେ ଅବତରଣ କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଯାତ୍ରା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଛି। ଆମର ରକେଟ୍ ପେଲୋଡ ଠାରୁ ଅଧିକ ଓଜନ ବହନ କରିଥାଏ। ସେମାନେ ୧.୪ ବିଲିୟନ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଧାରଣ କରି ଚାଲିଥାନ୍ତି। ଭାରତର ସଫଳତା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସେମାନେ ପ୍ରମାଣ କରନ୍ତି ଯେ ମାନବ ଆତ୍ମା ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣକୁ ଚାଲେଞ୍ଜ କରିପାରେ । ଭାରତ ୨୦୧୪ରେ ପ୍ରଥମ ଉଦ୍ୟମରେ ମଙ୍ଗଳ ଗ୍ରହରେ ପହଞ୍ଚି ଇତିହାସ ରଚିଥିଲା। ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୧ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଜଳ ଆବିଷ୍କାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୨ ଆମକୁ ଚନ୍ଦ୍ରର ସର୍ବାଧିକ-ରିଜୋଲ୍ୟୁସନ୍ ଛବିଗୁଡ଼ିକ ଦେଇଛି। ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁ ବିଷୟରେ ଆମର ବୁଝାମଣା ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା। ଆମେ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରାୟୋଜେନିକ ଇଞ୍ଜିନ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲୁ। ଆମେ ଆମର ଉତକ୍ଷେପଣ ଯାନରେ ୩୪ଟି ଦେଶ ପାଇଁ ୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ଉପଗ୍ରହ ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ କରିଛୁ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେ ମହାକାଶରେ ଦୁଇଟି ଉପଗ୍ରହ ଡକ୍ କରିଛୁ, ଯାହା ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ମହାକାଶ ଯାତ୍ରା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦିତା କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ। ଏହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ। ମିଳିତ ଭାବରେ, ଆମେ ମାନବିକତାର ମଙ୍ଗଳ ସକାଶେ ସ୍ଥାନ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଆମେ ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉପଗ୍ରହ ଉତ୍‌କ୍ଷେପଣ କରିଛୁ । ଏବେ ଆମ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଘୋଷଣା ହୋଇଥିବା ଜି-୨୦ ସାଟେଲାଇଟ୍ ମିଶନ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଉପହାର ହେବ। ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନର ସୀମାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଆମେ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଆମର ପ୍ରଥମ ମାନବ ମହାକାଶ ଯାତ୍ରା ଅଭିଯାନ 'ଗଗନଯାନ' ଆମ ଦେଶର ବଢୁଥିବା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି। ଆଗାମୀ ସପ୍ତାହରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶଚାରୀ ଇସ୍ରୋ-ନାସାର ମିଳିତ ଅଭିଯାନରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯାତ୍ରା କରିବେ। ୨୦୩୫ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ଷ୍ଟେସନ ଗବେଷଣା ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ଦିଗ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବ। ୨୦୪୦ ବେଳକୁ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଦଚିହ୍ନ ପଡ଼ିବ। ମଙ୍ଗଳ ଓ ଶୁକ୍ର ମଧ୍ୟ ଆମ ରାଡାରରେ ଅଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ପାଇଁ ମହାକାଶ ହେଉଛି ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ସଶକ୍ତୀକରଣର ବିଷୟ । ଏହା ଶାସନକୁ ସଶକ୍ତ କରେ, ଜୀବିକା ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସଚେତନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗତିଶକ୍ତି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ରେଳ ସୁରକ୍ଷାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମର ଉପଗ୍ରହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖିଛି। ଆମେ ଆମର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏବଂ ଯୁବ ମାନସିକତା ପାଇଁ ଖୋଲିଦେଇଛୁ। ଏବେ ଭାରତ ପାଖରେ ୨୫୦ରୁ ଅଧିକ ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ରହିଛି। ସେମାନେ ସାଟେଲାଇଟ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପ୍ରପଲ୍ସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍, ଇମେଜିଂ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉନ୍ନତିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ଏହା ଆହୁରି ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଓ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଆମର ଅନେକ ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ମହାକାଶ ଦର୍ଶନ 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍'ର ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଅର୍ଥାତ୍ ବିଶ୍ୱ ହେଉଛି ଏକ ପରିବାର। ଆମେ କେବଳ ଆମର ବିକାଶ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱ ଜ୍ଞାନକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା, ଛୋଟ ଛୋଟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ । ଭାରତ ଏକାଠି ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛି, ଏକାଠି ନିର୍ମାଣ କରୁଛି ଏବଂ ଏକାଠି ତାରକାମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିଛି । ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ମିଶି ମହାକାଶ ଗବେଷଣାରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବା, ବିଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସ୍ୱପ୍ନ ବାଣ୍ଟିବା । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦ ଅବସ୍ଥାନ କାମନା କରୁଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ।
*****`

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the Global Conference on Space Exploration via video message
07 MAY 2025 12:46PM by PIB Delhi
Distinguished delegates, Esteemed scientists, Innovators, Astronauts, And, Friends from across the globe,
Namaskaar !
It is a great pleasure to connect with all of you at the Global Space Exploration Conference 2025. Space is not just a destination. It is a declaration of curiosity, courage, and collective progress. India’s space journey reflects this spirit. From launching a small rocket in 1963, to becoming the first nation to land near the South Pole of Moon, our journey has been remarkable. Our rockets carry more than payloads. They carry the dreams of 1.4 billion Indians. India’s achievements are significant scientific milestones. Beyond that, they are proof that the human spirit can defy gravity. India made history by reaching Mars on its first attempt in 2014. Chandrayaan-1 helped discover water on the Moon. Chandrayaan-2 gave us the highest-resolution images of the Moon. Chandrayaan-3 increased our understanding of the lunar South Pole. We built cryogenic engines in a record time. We launched 100 satellites in a single mission. We have launched over 400 satellites for 34 nations on our launch vehicles. This year, we docked two satellites in space, a major step forward.
Friends,
India’s space journey is not about racing others. It is about reaching higher together. Together, we share a common goal to explore space for the good of humanity. We launched a satellite for the South Asian nations. Now, the G20 Satellite Mission, announced during our Presidency, will be a gift to the Global South. We continue to march ahead with renewed confidence, pushing the boundaries of scientific exploration. Our first human space-flight mission, ‘Gaganyaan’, highlights our nation’s rising aspirations. In coming weeks, an Indian astronaut will travel to space as part of a joint ISRO-NASA Mission to the International Space Station. By 2035, the Bharatiya Antariksha Station will open new frontiers in research and global cooperation. By 2040, an Indian’s footprints will be on the Moon. Mars and Venus are also on our radar.
Friends,
For India, space is about exploration as well as about empowerment. It empowers governance, enhances livelihoods, and inspires generations. From fishermen alerts to GatiShakti platform, from railway safety to weather forecasting, our satellites look out for the welfare of every Indian. We have opened our space sector to startups, entrepreneurs, and young minds. Today, India has over 250 space start-ups. They are contributing to cutting-edge advancements in satellite technology, Propulsion systems, imaging, and much more. And, you know, it is even more inspiring that many of our missions are being led by women scientists.
Friends,
India’s space vision is grounded in the ancient wisdom of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, that is, the world is one family. We strive not just for our own growth, but to enrich global knowledge, address common challenges, and inspire future generations. India stands for dreaming together, building together, and reaching for the stars together. Let us together write a new chapter in space exploration, guided by science and shared dreams for a better tomorrow. I wish you all a very pleasant and productive stay in India.
Thank you.