Prime Minister's Office
PM chairs 46th PRAGATI Interaction
PM reviews eight significant projects worth over Rs 90,000 crore
PM directs that all Ministries and Departments should ensure that identification of beneficiaries is done strictly through biometrics-based Aadhaar authentication or verification
Ring Road should be integrated as a key component of broader urban planning efforts that aligns with city’s growth trajectory: PM
PM reviews Jal Marg Vikas Project and directs that efforts should be made to establish a strong community connect along the stretches for boosting cruise tourism
PM reiterates the importance of leveraging tools such as PM Gati Shakti and other integrated platforms to enable holistic and forward-looking planning
30 APR 2025 8:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi earlier today chaired a meeting of the 46th edition of PRAGATI, an ICT-based multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation, involving Centre and State governments.
In the meeting, eight significant projects were reviewed, which included three Road Projects, two projects each of Railways and Port, Shipping & Waterways. The combined cost of these projects, spread across different States/UTs, is around Rs 90,000 crore.
While reviewing grievance redressal related to Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY), Prime Minister directed that all Ministries and Departments should ensure that the identification of beneficiaries is done strictly through biometrics-based Aadhaar authentication or verification. Prime Minister also directed to explore the potential for integrating additional programmes into the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana, specifically those aimed at promoting child care, improving health and hygiene practices, ensuring cleanliness, and addressing other related aspects that contribute to the overall well-being of the mother and newly born child.
During the review of infrastructure project concerning the development of a Ring Road, Prime Minister emphasized that the development of Ring Road should be integrated as a key component of broader urban planning efforts. The development must be approached holistically, ensuring that it aligns with and supports the city’s growth trajectory over the next 25 to 30 years. Prime Minister also directed that various planning models be studied, with particular focus on those that promote self-sustainability, especially in the context of long-term viability and efficient management of the Ring Road. He also urged to explore the possibility of integrating a Circular Rail Network within the city's transport infrastructure as a complementary and sustainable alternative for public transportation.
During the review of the Jal Marg Vikas Project, Prime Minister said that efforts should be made to establish a strong community connect along the stretches for boosting cruise tourism. It will foster a vibrant local ecosystem by creating opportunities for business development, particularly for artisans and entrepreneurs associated with the 'One District One Product' (ODOP) initiative and other local crafts. The approach is intended to not only enhance community engagement but also stimulate economic activity and livelihood generation in the regions adjoining the waterway. Prime Minister stressed that such inland waterways should be drivers for tourism also.
During the interaction, Prime Minister reiterated the importance of leveraging tools such as PM GatiShakti and other integrated platforms to enable holistic and forward-looking planning. He emphasized that the use of such tools is crucial for achieving synergy across sectors and ensuring efficient infrastructure development.
Prime Minister further directed all stakeholders to ensure that their respective databases are regularly updated and accurately maintained, as reliable and current data is essential for informed decision-making and effective planning.
Up to the 46th edition of PRAGATI meetings, 370 projects having a total cost of around Rs 20 lakh crore have been reviewed.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘৪৬ সংখ্যক প্ৰগতি বাৰ্তালাপ’ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অধ্যক্ষতা কৰে
৯০,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যমানৰ আঠটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
হিতাধিকাৰীৰ চিনাক্তকৰণ যাতে নিতান্তই ‘বায়োমেট্ৰিক’ আধাৰিত ‘আধাৰ প্ৰমাণীকৰণ’ৰ জৰিয়তেহে কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে
চহৰসমূহৰ বিকাশৰ গতিধাৰাৰ সৈতে সংগতি ৰখা ‘ৰিং ৰোড’ক বিস্তৃত নগৰ পৰিকল্পনাৰ এক মুখ্য উপাদান হিচাপে সংলগ্ন কৰা উচিত: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘জল মাৰ্গ বিকাশ প্ৰকল্প’ৰ পৰ্যালোচনা কৰে আৰু ‘ক্ৰুজ পৰ্যটন’ক উত্সাহিত কৰিব পৰাকৈ প্ৰসাৰিত অঞ্চলসমূহত এক শক্তিশালী সামাজিক সংযোগ স্থাপনৰ প্ৰয়াস কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামগ্ৰিক আৰু ভৱিষ্যদৰ্শী পৰিকল্পনা সম্ভৱ কৰাৰ বাবে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গাতি শক্তি’কে ধৰি অন্যান্য সংহত মঞ্চসমূহ সদ্ব্যৱহাৰৰ গুৰুত্ব দোহাৰে
30 APR 2025 8:41PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি সক্ৰিয় শাসন আৰু নিৰ্দ্ধাৰিত সময়সূচী অনুসৰি ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ‘আইচিটি’-আধাৰিত বহুমুখী মঞ্চ ‘প্ৰাগতি’ৰ ৪৬ সংখ্যক সংস্কৰণৰ এখন বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰে।
বৈঠকত আঠটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়, যাৰ ভিতৰত আছে তিনিটা পথ প্ৰকল্প, ৰে'ল আৰু বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথৰ দুটা কৈ প্ৰকল্প। বিভিন্ন সমূহ বিয়পি থকা এই প্ৰকল্পসমূহৰ সম্মিলিত ব্যয় হৈছে প্ৰায় ৯০,০০০ কোটি টকা।
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী মাতৃ বন্দনা যোজনা’ (পিএমএমভিৱাই) সম্পৰ্কীয় অভিযোগ নিষ্পত্তি সংক্ৰান্তীয় প্ৰসংগ পৰ্যালোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগক হিতাধিকাৰীৰ চিনাক্তকৰণ ‘বায়োমেট্ৰিক’ আধাৰিত ‘আধাৰ প্ৰমাণীকৰণ’ৰ জৰিয়তেহে সম্পন্ন কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী মাতৃ বন্দনা যোজনা’ত অতিৰিক্ত কাৰ্যসূচীসমূহ, বিশেষকৈ শিশুৰ যতনক উদগণি দিয়া, স্বাস্থ্য আৰু পৰিচ্ছন্নতাৰ পদ্ধতি উন্নত কৰা, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা নিশ্চিত কৰা আৰু মাতৃ আৰু নৱজাতকৰ সামগ্ৰিক কল্যাণত অৰিহণা যোগোৱা অন্যান্য সম্পৰ্কীয় দিশসমূহ একত্ৰিত কৰাৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈও নিৰ্দেশ দিয়ে।
ৰিং ৰোডৰ উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ৰিং ৰোডৰ উন্নয়নক বিস্তৃত নগৰ পৰিকল্পনাৰ এক মুখ্য উপাদান হিচাপে সংলগ্ন কৰাৰ পোষকতা কৰে। উন্নয়নক পৰৱৰ্তী ২৫ ৰ পৰা ৩০ বছৰত চহৰৰ বিকাশৰ গতিধাৰাৰ সৈতে সংগতি ৰখা আৰু সমৰ্থন কৰিব পৰাকৈ সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে আগুৱাই নিয়াটো নিশ্চিত কৰিব লাগিব। তদুপৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ৰিং ৰোড’সমূহৰ দীৰ্ঘম্যাদী কাৰ্যকৰীতা আৰু দক্ষ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত স্ব-বহণক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ দৰে প্ৰসংগসমূহত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বিভিন্ন পৰিকল্পনা আৰ্হিসমূহ অধ্যয়ন কৰাৰো নিৰ্দেশ দিয়ে। তেওঁ লগতে ৰাজহুৱা পৰিবহনৰ বাবে পৰিপূৰক আৰু বহনক্ষম বিকল্প হিচাপে চহৰৰ পৰিবহন আন্তঃগাঁথনিৰ ভিতৰত এটা ৰে’ল নেটৱৰ্ক সংলগ্ন কৰাৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈও আহ্বান জনায়।
জল মাৰ্গ বিকাশ প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কালত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘ক্ৰুজ পৰ্যটন’ বৃদ্ধিৰ বাবে এক শক্তিশালী সামাজিক সংযোগ স্থাপনৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা উচিত। ব্যৱসায় বিকাশৰ, বিশেষকৈ 'এক জিলা এক সামগ্ৰী' (ওডিওপি) উদ্যোগ আৰু অন্যান্য স্থানীয় কাৰুশিল্পৰ সৈতে জড়িত শিল্পী আৰু উদ্যোগীসকলৰ বাবে সুযোগ সৃষ্টি কৰি এক প্ৰাণোচ্চল স্থানীয় পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিব। এই পদ্ধতিৰ উদ্দেশ্য কেৱল সামূহিক ব্যস্ততা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, লগতে জলপথৰ সৈতে সংলগ্ন অঞ্চলসমূহত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপ আৰু জীৱিকা সৃষ্টিক উৎসাহিত কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে এনে আভ্যন্তৰীণ জলপথসমূহ পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰৰো চালক হোৱা উচিত।
এই আলোচনাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামগ্ৰিক আৰু অগ্ৰগামী পৰিকল্পনা সক্ষম কৰাৰ বাবে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গীতিশক্তি’ আৰু অন্যান্য একত্ৰিত মঞ্চসমূহৰ দৰে সঁজুলিৰ ব্যৱহাৰৰ গুৰুত্বৰ কথা দোহাৰে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সমন্বয় সাব্যস্ত কৰা আৰু দক্ষ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে এনে সঁজুলিৰ ব্যৱহাৰ হৈছে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো অংশীদাৰক তেওঁলোকৰ সংশ্লিষ্ট ‘ডাটাবেচ’ নিয়মীয়াকৈ ‘ আৰু সঠিকভাৱে সংৰক্ষিত কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে, কিয়নো অৱগত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ আৰু কাৰ্যকৰী পৰিকল্পনাৰ বাবে নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু সাম্প্ৰতিক তথ্য নিতান্তই অত্যাৱশ্যকীয়।
প্ৰগতি বৈঠকৰ ৪৬ সংখ্যক সংস্কৰণ পৰ্যন্ত মুঠ ব্যয় প্ৰায় ২০ লাখ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ ৩৭০ টা প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰা হৈছে।