Prime Minister's Office
PM chairs 46th PRAGATI Interaction
PM reviews eight significant projects worth over Rs 90,000 crore
PM directs that all Ministries and Departments should ensure that identification of beneficiaries is done strictly through biometrics-based Aadhaar authentication or verification
Ring Road should be integrated as a key component of broader urban planning efforts that aligns with city’s growth trajectory: PM
PM reviews Jal Marg Vikas Project and directs that efforts should be made to establish a strong community connect along the stretches for boosting cruise tourism
PM reiterates the importance of leveraging tools such as PM Gati Shakti and other integrated platforms to enable holistic and forward-looking planning
30 APR 2025 8:41PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi earlier today chaired a meeting of the 46th edition of PRAGATI, an ICT-based multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation, involving Centre and State governments.
In the meeting, eight significant projects were reviewed, which included three Road Projects, two projects each of Railways and Port, Shipping & Waterways. The combined cost of these projects, spread across different States/UTs, is around Rs 90,000 crore.
While reviewing grievance redressal related to Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY), Prime Minister directed that all Ministries and Departments should ensure that the identification of beneficiaries is done strictly through biometrics-based Aadhaar authentication or verification. Prime Minister also directed to explore the potential for integrating additional programmes into the Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana, specifically those aimed at promoting child care, improving health and hygiene practices, ensuring cleanliness, and addressing other related aspects that contribute to the overall well-being of the mother and newly born child.
During the review of infrastructure project concerning the development of a Ring Road, Prime Minister emphasized that the development of Ring Road should be integrated as a key component of broader urban planning efforts. The development must be approached holistically, ensuring that it aligns with and supports the city’s growth trajectory over the next 25 to 30 years. Prime Minister also directed that various planning models be studied, with particular focus on those that promote self-sustainability, especially in the context of long-term viability and efficient management of the Ring Road. He also urged to explore the possibility of integrating a Circular Rail Network within the city's transport infrastructure as a complementary and sustainable alternative for public transportation.
During the review of the Jal Marg Vikas Project, Prime Minister said that efforts should be made to establish a strong community connect along the stretches for boosting cruise tourism. It will foster a vibrant local ecosystem by creating opportunities for business development, particularly for artisans and entrepreneurs associated with the 'One District One Product' (ODOP) initiative and other local crafts. The approach is intended to not only enhance community engagement but also stimulate economic activity and livelihood generation in the regions adjoining the waterway. Prime Minister stressed that such inland waterways should be drivers for tourism also.
During the interaction, Prime Minister reiterated the importance of leveraging tools such as PM GatiShakti and other integrated platforms to enable holistic and forward-looking planning. He emphasized that the use of such tools is crucial for achieving synergy across sectors and ensuring efficient infrastructure development.
Prime Minister further directed all stakeholders to ensure that their respective databases are regularly updated and accurately maintained, as reliable and current data is essential for informed decision-making and effective planning.
Up to the 46th edition of PRAGATI meetings, 370 projects having a total cost of around Rs 20 lakh crore have been reviewed.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୪୬ତମ ପ୍ରଗତି ଆଲୋଚନାରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୯୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୮ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଯେ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ସ ଆଧାରିତ ଆଧାର ପ୍ରମାଣୀକରଣ କିମ୍ବା ଯାଞ୍ଚ ମାଧ୍ୟମରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପରିଚୟ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ଅନୁପାଳନ କରାଯିବ
ରିଙ୍ଗରୋଡକୁ ବ୍ୟାପକ ସହରୀ ଯୋଜନା ପ୍ରୟାସର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ଯାହା ସହରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳ ମାର୍ଗ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ କ୍ରୁଜ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ରାସ୍ତାରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ
ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତିଶୀଳ ଯୋଜନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପରି ଉପକରଣର ଉପଯୋଗ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ
30 APR 2025 8:41PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ନେଇ ସକ୍ରିୟ ଶାସନ ଏବଂ ସମୟୋପଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ଆଇସିଟି ଆଧାରିତ ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଗତିର ୪୬ତମ ସଂସ୍କରଣର ଏକ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ ।
ବୈଠକରେ ୮ଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୩ଟି ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ, ରେଳପଥର ୨ଟି ଲେଖାଏଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୯୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଭିୱାଇ) ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ ଆଧାରିତ ଆଧାର ପ୍ରମାଣୀକରଣ କିମ୍ବା ଯାଞ୍ଚ ମାଧ୍ୟମରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପରିଚୟ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନାରେ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ବିଶେଷକରି ଶିଶୁ ଯତ୍ନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭ୍ୟାସରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ମା' ଏବଂ ନବଜାତ ଶିଶୁର ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ଦିଗଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏକ ରିଙ୍ଗରୋଡର ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରିଙ୍ଗରୋଡର ବିକାଶକୁ ବ୍ୟାପକ ସହରୀ ଯୋଜନା ପ୍ରୟାସର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଆଗାମୀ ୨୫ରୁ ୩୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସହରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରା ସହିତ ଏହା ଯେପରି ସମନ୍ୱିତ ଓ ସହାୟକ ହେବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବିକାଶକୁ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ ଆଗେଇ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ । ବିଶେଷ କରି ରିଙ୍ଗରୋଡ୍ର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପରିଚାଳନା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସ୍ଥାୟୀତ୍ବକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଥିବା ମଡେଲ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମଡେଲ୍ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏକ ପରିପୂରକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକଳ୍ପ ଭାବରେ ସହରର ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସର୍କୁଲାର ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ଏକୀକୃତ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ଜଳମାର୍ଗ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ରୁଜ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ରାସ୍ତାରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବା ଉଚିତ । ବିଶେଷକରି 'ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ' (ଓଡିଓପି) ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସହିତ ଜଡ଼ିତ କାରିଗର ଓ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟବିକାଶ ର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରି ଏହା ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ପରିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଜଳପଥ ସଂଲଗ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ କେବଳ ଗୋଷ୍ଠୀ ସଂପୃକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନୁହେଁ ବରଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଜୀବିକା ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଏଭଳି ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଚାଳକ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ଆଗଧାଡ଼ିର ଯୋଜନାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତିଶକ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭଳି ଉପକରଣର ଉପଯୋଗ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମନ୍ୱୟ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଭଳି ଉପକରଣର ବ୍ୟବହାର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ଡାଟାବେସକୁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଅପଡେଟ୍ ଏବଂ ସଠିକ ଭାବରେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ, କାରଣ ଅବଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଯୋଜନା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଡାଟା ଜରୁରୀ ଅଟେ ।
ପ୍ରଗତି ବୈଠକର ୪୬ତମ ସଂସ୍କରଣ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ ୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୩୭୦ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି।