প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ দে পালন তৌরদুনা বিহারগী মধুবানিদা লুপা করোর 13,480 হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিল কয়ামরুম হৌদোকখ্রে
হৌখিবা দিকেদতা পঞ্চায়ৎশিং শক্তি পীনবা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎখ্রে, পঞ্চায়ৎশিং অসি তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে: পি.এম.
হৌখিবা দিকেদতা রুরেল ইকনোমীদা অনৌবা খোঙজেল অমা লাকখ্রে: পি.এম.
হৌখিবা দিকেদ অসি ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী দিকেদ ওইখি: পি,এম.
মখানা অসি লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী ঙসিগী সুপরফুদনি, অদুবু মিথিলাদদি মসি নাৎকী শরুক অমা ওইরি, মফম অসি চাউখৎনবা পাম্বৈ ওইরি: পি.এম
ভারত মচা করোর 140গী ৱিলপাৱরনা অকি তুজুংবা চত্থরিবা মীওইশিংবু হৌজিক মাইথিবা পীরগনি: পি.এম.
তেরোরিজম অসি চৈরাক শোইদনা ফংগনি, ৱায়েল ফংহন্নবা খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎকনি, লৈবাক পুম্বনা ফিরেপ চেৎনা লেপ্পী: পি.এম.
24 APR 2025 2:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ দেগী থৌরমদা বিহারগী মধুবানিদা লুপা করোর 13,480হেনবগী মখল কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে, উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা মীপুম খুদিংমক্তা 2025গী এপ্রিল 22দা পহলগাম এতেকতা লৈখিদ্রবশিংগীদমক মীকুপ খরা তুমিন্না লৈনবা অমসুং লাই থৌনিনবা অপিল তৌখি। থৌরম অদুগী মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি পঞ্চায়তি রাজ দেগী থৌরম অসিদা লৈবাক পুম্বনা মিথিলা অমসুং বিহারগা শম্নরি। বিহারগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। বিহারদা ইলেক্ত্রিসিতী, রেলৱেজ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং লৈহল্লগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না শক্নাইরবা কবি অমসুং নেস্নেল আইকোন, রামধারী সিংহ দিনকরজীগী লৈখিদবগী কুমওন্না লাকপদা মহাক্কী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎখি।
বিহার অসি মহাত্মা গান্ধীনা সত্যাগ্রহগী মন্ত্র শন্দোকখিবা লমদমনি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা মহাত্মা গান্ধীগী অচেৎপা থাজবা অদু পনখি মদুদি ভারতকী খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপা অসি খুঙ্গংশিং মপাঙ্গল লৈরবা মতমদা খক্তদা ওইথোকপা য়াই। পঞ্চায়তি রাজকী ৱাখল্লোন অসি ৱাখল্লোন অসিদা য়ুম্ফম ওই হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। “হৌখিবা চহি তরা অসিদা, পঞ্চায়ৎশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লেপ্তনা খোঙথাংশিং লৌখৎলি। তেক্নোলোজীনা পঞ্চায়ৎশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা গ্রাম পঞ্চায়ৎ লাখ 2 হেনবনা ইন্তর্নেৎকা শম্নখ্রে”। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি খুঙ্গংশিংদা কম্মন সর্বিস সেন্তর লাখ 5.5 হেন্না লিংখৎখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি পঞ্চায়ৎশিং দিজিতেলাইজ তৌবা অসিনা অহেনবা কান্নবা কয়া অমা ফংহল্লে, খুদম ওইনা পোকপা অমসুং লৈখিদবগী সর্তিফিকেৎ, অমসুং লমগী সর্তিফিকেৎকুম্বা দোক্যুমেন্তশিং লায়না এক্সেস তৌবা ঙমহল্লে। লৈবাক অসিনা নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ কয়াগী মতুংদা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অমা ফংলবসু লৈবাক শিনবা থুংনা অনৌবা পঞ্চায়ৎ ভবন 30,000সু শাখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। পঞ্চায়ৎশিংগীদমক মতিক চাবা শেনফম ফংহনবা অসি সরকারগী মরুওইবা অমনি হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, “হৌখিবা চহি তরা অসিদা, পঞ্চায়ৎশিংনা লুপা করোর লাখ 2হেন্না ফংখ্রে। মসি পুম্নমক খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক শিজিন্নখি”।
গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংনা থেংনরিবা মরুওইবা ইসুশিংগী মরক্তা অমা অসি লমগী ৱাথোকশিংগা মরী লৈনৈ হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লম অসি রেসিদেন্সিএল, এগ্রিকলচরেল, পঞ্চায়ৎনা মপু ওইগেরা নৎত্রগা সরকারনা মপু ওইগেরা লমগী মতাংদা তোইনা য়ানদবা লৈ। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হীরম অসি কোকহন্নবা, লমগী রেকোর্দশিং দিজিতেলাইজ তৌনবা থবক পায়খৎলি, মসিনা দরকার লৈতবা ৱাথোকশিং লোইশিন্নবা মতেং পাংলি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি পঞ্চায়ৎশিংনা খুন্নাইগী শরুক য়াবা হেনগৎহল্লে, মহাক্না হায়খি মদুদি বিহার অসি পঞ্চায়ৎশিংদা নুপীশিংগীদমক 50% রিজার্বেসন পীরবা লৈবাক অসিগী অহানবা রাজ্যনি। ঙসিদি, শেন্মিৎলোনগী ওইনা শোত্থরবা কাংলুপ, দলিত, মহাদলিত, শোত্থরবা অমসুং কা হেন্না শোত্থরবা কাংলুপকী নুপী মশীং য়াম্না বিহারদা মীয়ামগী মীহুৎ ওইনা থবক তৌরি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিনা তশেংবা সোসিএল জস্তিস অমসুং তশেংবা সোসিএল পার্তিসিপেসননি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি দেমোক্রেসীনা চাউখৎলি অমসুং শরুক য়াবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিবু ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লোক সভা অমসুং রাজ্যগী এসেমব্লীশিংদা নুপীশিংগীদমক 33% রিজার্বেসন পীনবা আইন অমসু শেমখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা রাজ্য খুদিংমক্কী নুপীশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি, মসিনা ঐখোয়গী ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপীশিংদা হেন্না চাউনা মীৎয়েং থমগনি।
সরকারনা নুপীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা অমসুং থবক ফংহন্নবা অমসুং মশাগী থবক ফংহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা মিসন মোদতা থবক তৌরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা বিহারদা নুপী কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকখিবা 'জীবিকা দিদী' প্রোগ্রামগী অহোংবা পুরকপা ইথিল অদু পনখি। ঙসি বিহারদা নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা চাউরাক্না লুপা করোর 1,000গী শেল-থুমগী তেংবাং পীখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিনা নুপীশিংগী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লাখপতি দিদি 3 শেমগৎনবা পান্দমদা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা অনৌবা খোংজেল লাকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি খুঙ্গংশিংদা লায়রবশিংগীদমক য়ুমশিং, লম্বী-থোংশিং, গ্যাস কনেক্সনশিং, ঈশিং কনেক্সনশিং অমসুং তোইলেৎশিং শাবগী থবকশিং পায়খৎলি। মসিনা খুঙ্গংগী লমদমশিংদা লুপা করোর লাখ কয়া ফংহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং শেমগৎলে, মসিনা শিন্মীশিং, লৌমীশিং, ভেহিকল ওপরেতরশিং অমসুং দুকান ফম্লিবশিংদা কান্নবা ফংহল্লে অমসুং মখোয়গীদমক্তা শেন্মিৎলোনগী অনৌবা লম্বীশিং ফংহল্লে। মসিনা মরুওইনা চহি কয়াগী মমাংদগী লায়রবা কম্ম্যুনিতীশিংদা কান্নবা ফংহল্লে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না পি.এম. আৱাস য়োজনাগী খুদম পনখি। মসিগী পান্দমদি লৈবাক অসিদা ইমুং অমত্তা য়ুম লৈতনা লৈহন্দনবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী মকোক্কী মথক্তা মতম চুপ্পগী ওইবা য়ুম লৈহননি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা স্কিম অসিগী মখাদা পর্মিনেন্ত হাউস করোর 4 হেন্না শাখ্রে। বিহার খক্তদা লায়রবা ইমুং লাখ 57না মতম চুপ্পগী ওইবা য়ুম ফংলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। অসিগুম্বা য়ুমশিং অসি শেন্মিৎলোনগী ওইনা শোত্থরবা কাংলুপশিং, দলিতশিং অমসুং পসমান্দা ইমুংশিংগুম্বা শোত্থরবা অমসুং কা হেন্না শোত্থরবা -কম্ম্যুনিোতীশিংদা ফংহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা লায়রবশিংদা অহেনবা য়ুম করোর 3 ফংহল্লগনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি বিহারদা চাউরাক্না ইমুং লাখ 1.5না মখোয়গী অনৌবা য়ুমদা হোংলক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা লায়রবা ইমুং লাখ 15দা অনৌবা য়ুমশিং শাবগী অয়াবা পীখ্রে। বিহারদগী কান্নবা ফংলবা মীওই লাখ 3.5 য়াওরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি, বিহারগী খুঙ্গংগী ইমুং 80,000 অমসুং অর্বানগী ইমুং লাখ 1 য়াওনা চাউরাক্না লায়রবা ইমুং লাখ 10দা মখোয়গী য়ুমগীদমক শেলগী তেংবাং পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "হৌখিবা চহি তরা অসি ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকী চহি তরা অমনি।" মসিগী মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। মহাক্না পনখি মদুদি অহানবা ওইনা, খুঙ্গংগী ইমুং করোর 12 হেনবনা মখোয়গী য়ুমশিংদা তেপ ৱাতর কনেক্সন ফংখ্রে। ইমুং করোর 2.5 হেনবনা ইলেক্ত্রিফাই তৌখ্রে অমসুং গ্যাস স্তোভতা চাক থোংবগী ৱাখল্লোন লৈরমদবা মীওইশিংনা গ্যাস সিলিন্দর ফংখ্রে। লাদাখ অমসুং সিয়াচেনগুম্বা খুদোংচাদবা মফমশিংদা, তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং ফংহনবদা অৱাবা লৈরবসু, লৈবাক অসিগী হৌজিক্কী মরুওইবশিং অদু উৎতুনা, 4G অমসুং 5G মোবাইল কনেক্তিবিতীশিং হৌজিক লৈরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হেল্থকেয়রদা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মতম অমদা দিল্লীগুম্বা মরুওইবা শহরশিংদা AIIMSগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি লৈরম্মি। মহাক্না AIIMS অসি হৌজিক দরভঙ্গাদা লিংখৎলে হায়না লাউথোকখি, অমসুং লৈবাক অসিদা মেদিকেল কোলেজশিংগী মশিং হৌখিবা চহি তরা অসিদা শরুক অনি হেনগৎলে হায়না ফোঙদোকখি অমসুং ঝনঝরপুরদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ অমা শাগৎপগী ৱাফমসু পনখি। খুঙ্গংশিংদা মগুন লৈবা হকশেলগী সেবা ফংহন্নবা, লৈবাক শীনবা থুংনা আয়ুশ্মান আরোগ্য মন্দির লাখ 1.5 হেন্না লিংখৎখ্রে, বিহারদা 10,000 হেন্না লিংখৎখ্রে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি জন ঔশধী কেন্দ্রশিংনা লায়রবশিং অমসুং মিদল ক্লাসকী মীওইশিংগীদমক চাউনা মতেং পাংলি। মখোয়না চাদা 80গী চাংদা দিস্কাউন্ত পীদুনা হিদাক-লাংথকশিং ফংহল্লি। বিহারদা হৌজিক জন ঔশধি কেন্দ্র 800 হেনখ্রে, মসিনা মীয়ামদা লুপা করোর 2,000গী মেদিকেলগী শেনফম কনবা ঙম্লে হায়না মহাক্না পনখি। আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মখাদা বিহারদা ইমুং লাখ কয়ানা লেম্না লায়েংলি, মসিনা ইমুংশিং অসিগী লুপা করোর লিশিং কয়া কনবা ঙম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, ভারতনা রেলৱেজ, লম্বী অমসুং এয়রপোর্তকুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুত্থাংদা কনেক্তিবিতী য়াম্না থুনা চাউখৎহল্লি। মহাক্না পতনাদা মেত্রো প্রোজেক্ত কয়া পায়খৎলি অমসুং লৈবাক অসিগী কুন মরি হেনবদা নমো ভারত রেপিদ রেল" সার্বিস হৌদোকখিবগী পাউজেল পীখি। মসিনা মফম অনি অসিগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবগী মতম য়াম্না হন্থহল্লগনি। মসিগী চাউখৎ-থৌরাং অসিনা সমস্তিপুর, দরভঙ্গা, মধুবানি অমসুং বেগুসরাইগী মীওই লাখ কয়াদা কান্নবা ফংহল্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারদা অনৌবা রেলৱে লাইন কয়া শঙ্গাবা অমসুং উরেপ উয়ুং তমখিবগী মতাংদসু পনখি। মহাক্না সহরসা অমসুং মুম্বাইগী মরক্তা মোদর্ন অমৃত ভারত ত্রেন সর্বিস হৌদোকখিবগী মতাংদসু পনখি। মসিনা শিন্মীশিংগী ইমুংশিংদা চাউনা কান্নবা পীগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা বিহারগী মধুবানি অমসুং ঝনঝরপুর য়াওনা রেলৱে স্তেসন কয়া মোদর্নাইজ তৌরি। মহাক্না মিথিলা অমসুং বিহারদা এয়র কন্নেক্তিবিতী অসি দরভঙ্গা এয়রপোর্তকা লোইননা য়াম্না ফগৎলে অমসুং পতনা এয়রপোর্ত পাকথোক চাউথোকহনবগী থবক চত্থরি হায়খি। মহাক্না হায়খি, "মসিগুম্বা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিনা বিহারদা অনৌবা থবক পীবগী খুদোংচাবা পীরি।"
শ্রী মোদীনা হায়খি, লৌমীশিং অসি খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গলনি, মপাঙ্গল অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্লিবমখৈ খুঙ্গংশিং অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলগনি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিসু মপাঙ্গল কনখৎলগনি। মহাক্না মিথিলা অমসুং কোসিগী লমদমশিংদা ঈশিং-ঈচাউনা মরম ওইদুনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অদু পনখি। বিহারদা ঈশিং-ঈচাউগী শাফু হন্থহন্নবা সরকারনা লুপা করোর 11,000 থাদনবা শেম-শারি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইনভেস্তমেন্ত অসিনা বাগমতি, ধার, বুধি গন্দক অমসুং কোসীগুম্বা তুরেলশিংদা দামশিং শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি তুরেলগী ঈশিংগী খুত্থাংদা ইরিগেসনগী এরেঞ্জমেন্তশিং লৈহন্দুনা, কেনেলশিং শেমগৎকনি। মহাক্না মখা তাখি, "মসিগী খোংথাং অসিনা ঈশিং-ঈচাউগা মরী লৈনবা ইশুশিং হন্থহনবতা নত্তনা লৌমী খুদিংমক্কী লৌফমদা মতিক চাবা ঈশিং ফংহনগনি।"
শ্রী মোদীনা হায়খি, মিথিলাগী চৎনবীগী মরু ওইবা পোৎলম অমা ওইরিবা মখানা হৌজিক মালেমগী ওইনা সুপরফুদ অমা ওইনা শকখঙনরক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মিথিলাগী পোৎলম অমা ওইনা মখানা GI তেগ, লমদম অসিগী প্রদক্ত অমা ওইনা ওফিসিএল সর্তিফিকেৎ পীখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মাখানা রিসর্চ সেন্তর অসি নেস্নেল স্তেতস পীখ্রে। মহাক্না মখানা বোর্দকী বজেৎ লাউথোকখিবা অদুসু পনখি। মসিনা মখানা লৌমীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লগনি হায়না পানরি। বিহারগী মখানা অসি সুপরফুদ অমা ওইনা মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌরগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। বিহারদা নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফুদ তেক্নোলোজী এন্দ মেনেজমেন্ত লিংখৎলি হায়না মহাক্না পনখি। মসিনা নহারোলশিংদা ফুদ প্রোসেসিংগা মরী লৈনবা অপীকপা ইন্তর্প্রাইজশিং লিংখৎপদা মতেং পাংগনি। বিহারনা লৌউ-শিংউগা লোয়ননা ঙা য়োকপগী লমদসু লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিল্লি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। ঙা য়োকপশিংনা হৌজিক্তি কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী কান্নবা ফংলি, মসিনা ঙা য়োকপগী লমদা থবক তৌরিবা ইমুং কয়াদা কান্নবা ফংহল্লি। পি.এম. মতস্য সমপদা য়োজনাগী মখাদা বিহারদা লুপা করোর চাম্মরোমগী প্রোজেক্তশিং পায়খৎলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
এপ্রিল 22দা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী পহলগামদা তেরোরিস্তশিংনা মীচম মীয়ামবু তমথিনা হাৎখিবগী মতাংদা অৱাবা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লৈবাক পুম্বনা অৱাবা ফোংদোক্লি অমসুং অৱাবা তারিবা ইমুং মনুংগা লোয়ননা অমত্তা ওইনা লেপ্লি। মহাক্না থাজবা পীখি মদুদি সরকারনা লায়েংলিবা মীওইশিং অদু অথুবা মতমদা ফগৎহন্নবা হোৎনরি। মখোয়গী মচানুপাশিং, মচিন মনাওশিং, নৎত্রগা লাইফ পার্তনরশিং লৈখিদবা ইমুং মনুংগী অৱাবদা শরুক য়াখি। ভিক্তিমশিং অসি তোঙান তোঙানবা লোল অমসুং লমদমগী ওইবা বেকগ্রাউন্দদগী লাকপনি হায়না পল্লদুনা হায়খি। মখোয় খরনা বেঙ্গালী, কন্নরা, মরাথী, ওরিয়া, গুজরাতি ঙাংই অমসুং খরনা বিহারদগীনি। কারগিলদগী কন্যাকুমারী ফাওবদা, লৈবাক শীনবা থুংনা হায়রিবা লানফম অসিগী মতাংদা অৱাবা অমসুং অশাওবা অসি মান্ননা লৈ হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হায়রিবা এতেক অসি খুৎলায় পায়দবা তুরিস্ত খক্তদা নত্তে, মসি ভারতকী থম্মোয়দা তৌবা এতেক অমনি। "এতেক অসিগী থৌদাং লৌরিবা তেরোরিস্তশিং অমসুং মসিদা থৌদাং লৌরিবা মীওইশিং অসি মখোয়গী ৱাখল শাগৎপা ঙমদবা মওংদা চৈরাক ফংলগনি।" হায়না মহাক্না অকনবা মওংদা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি তেরোরিজমগী লেমহৌরিবা স্ত্রোংহোল্দশিং মুত্থৎনবা মতম অদু য়ৌরে। মহাক্না হায়খি, " ভারত মচা করোর 140গী ৱিলপাৱরনা অকি তুজুংবা চত্থরিবা মীওইশিংবু হৌজিক মাইথিবা পীরগনি ।"
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী লৈহাওদগী ভারতনা তেরোরিস্ত খুদিংমক, মখোয়গী হেন্দলরশিং অমসুং মখোয়গী শৌগৎপশিং মশক খঙদোক্কনি, ত্রেক তৌগনি অমসুং চৈরাক পীরগনি হায়না ফোঙদোকখি। ভারতনা মখোয়বু মালেমগী অরোইবা ফাওবা তানগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। তেরোরিজম্না ভারতকী স্পিরিত অসি কৈদৌঙৈদা কায়হল্লরোই অমসুং তেরোরিজম্না চৈরাক ফংদনা তোক্লোই। জস্তিস ফংহন্নবা হোৎনবা য়াবা খুদিংমক পাংথোক্কনি অমসুং লৈবাক পুম্বনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা লেপ্পা অসিদা অচেৎপা থাজবা থম্লি।" মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মীওইবা খুন্নাইদা থাজবা থম্বা মীওই খুদিংমক্না অসিগুম্বা মতম অসিদা ভারতকা লোয়ননা লেপ্লি। মহাক্না লৈবাক কয়াগী মীয়াম অমসুং লুচিংবশিংবু অৱাবা মতমদা ভারতকীদমক লেপ্পিবা অমসুং শৌগৎপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি, শান্তি অমসুং সেক্যুরিতী অসি য়াম্না থুনা চাউখৎনবা খ্বাইদগী মরুওইবা মথৌ তাই। চাউখৎলবা ভারত অমগীদমক চাউখৎলবা বিহার অমা মথৌ তাই। বিহারদা চাউখৎপা পুরক্নবা অমসুং রাজ্য অসিগী সেক্সন খুদিংমক্তা অমসুং মফম খুদিংমক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী কান্নবা ফংহন্নবা হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না পঞ্চায়তি রাজ নুমিৎকী থৌরম অসিদা শরুক য়াবগীদমক্তা মীপুম খুদিংমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি।
বিহারগী গভর্নর, শ্রী আরিফ মোহম্মদ খান, বিহারগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী নিতিশ কুমার, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং শ্রী রাজীব রঞ্জন সিংহ, শ্রী জিতেন রাম মঞ্জি, শ্রী গিরিরাজ সিংহ, শ্রী চিরাগ পাসৱান, শ্রী নিতিয়ানন্দ রাই, শ্রী রাম নাথ থাকুর, দোক্তর রাজ ভুশন চৌধরী অমসুং অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিংসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী মধুবানিদা পাংথোক্কদৌরিবা নেস্নেল পঞ্চায়তি রাজ দেগী থৌরমদা শরুক য়াখ্রে। মহাক্না নেস্নেল পঞ্চায়ৎ এৱার্দসু পীখ্রে, মসিনা খ্বাইদগী ফবা থবক তৌরিবা পঞ্চায়ৎশিংবু মশক খঙহল্লগনি অমসুং থৌনা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী গোপালগঞ্জ দিস্ত্রিক্তকী হাথুয়াদা চাউরাক্না লুপা করোর 340 রোম ওইগদবা রেল অনলোদিং ফেসিলিতীগা লোয়ননা LPG বোতলিং প্লান্ত অমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসিনা সপ্লাই চেন অসি স্ত্রীমলাইন তৌবদা অমসুং বাল্ক LPG ত্রান্সপোর্তেসনগী ইফিসেন্সী হেগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
লমদম অসিদা পাৱর ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 1,170গী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তমখহরে অমসুং রিভেম্প দিস্ত্রিব্যুসন সেক্তর স্কিমগী মখাদা বিহারদা পাৱর সেক্তরদা লুপা করোর 5,030গী প্রোজেক্ত কয়া অমসু শঙ্গাখ্রে।
লৈবাক শীনবা থুংনা রেল কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদুগী মতুং ইন্না প্রধান মন্ত্রীনা সাহারসা অমসুং মুম্বাইগী মরক্তা অমৃত ভারত এক্সপ্রেস, জয়নগর অমসুং পতনাগী মরক্তা নমো ভারত রেপিদ রেল অমসুং পিপ্রা অমসুং সাহারসা অমসুং সাহারসা অমসুং সমস্তিপুরগী মরক্তা ত্রেনশিং লমথাখ্রে। মহাক্না সুপৌল পিপ্রা রেল লাইন, হাসানপুর বিথান রেল লাইন অমসুং চাপ্রা অমসুং বগাহাদা লেন অনিগী রেল ওভর ব্রিজ অনিসু উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মহাক্না খাগরিয়া-আলাউলি রেল লাইন জাতিদা কত্থোকখহরে। প্রোজেক্তশিং অসিনা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি অমসুং লমদম অসিগী অপুনবা সোসিও-ইকনোমিক দিবেলপমেন্ত পুরক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা কম্ম্যুনিতী ইনভেস্তমেন্ত ফন্দগী মখাদা বিহারগী SHG লাখ 2 হেনবদা লুপা করোর 930গী কান্নবশিং দীনদয়াল অন্ত্যোদয়া য়োজনা - নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদস মিসন (DAY-NRLM) গী মখাদা য়েন্থোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা PMAY-গ্রামিনগী অনৌবা কান্নবা ফংলবা মীওই লাখ 15দা সেংসন লেত্তরশিংসু খুৎশিন্নখ্রে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা PMAY-Gগী কান্নবা ফংলবা মীওই লাখ 10দা ইন্সতোলমেন্ত পীখহরে। মহাক্না বিহারদা PMAY-Gগী য়ুম লাখ 1 অমসুং PMAY-Uগী য়ুম 54,000গী গ্রীহ প্রবেস তৌদুনা কান্নবা ফংলবা মীওই খরদা সোশিং খুৎশিন্নখ্রে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches development works worth over Rs 13,480 crore in Madhubani, Bihar marking National Panchayati Raj Day
In the last decade, several measures have been taken to empower Panchayats, Panchayats have been strengthened through technology: PM
The rural economy has gained new momentum in the last decade: PM
The past decade has been the decade of India's infrastructure: PM
Makhana is a superfood for the country and the world today, but in Mithila it is a part of the culture,source for prosperity here: PM
The willpower of 140 crore Indians will now break the back of the perpetrators of terror: PM
Terrorism will not go unpunished, Every effort will be made to ensure that justice is done, The entire nation is firm in this resolve: PM
24 APR 2025 2:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated, laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 13,480 crore in Madhubani, Bihar today on the occasion of National Panchayati Raj Day. The Prime Minister appealed to everyone at the event to observe silence and pray for the departed souls in the Pahalgam attacks on 22 April 2025. Addressing the gathering on the occasion, he said that on the occasion of Panchayati Raj Day, the entire nation is connected with Mithila and Bihar. He remarked that projects worth thousands of crores of rupees, aimed at Bihar's development, have been inaugurated and foundations laid for, emphasising that these initiatives in electricity, railways, and infrastructure will create new employment opportunities in Bihar. He paid tributes to the great poet and national icon, Ramdhari Singh Dinkar Ji, on his death anniversary.
Remarking that Bihar is the land where Mahatma Gandhi expanded the mantra of Satyagraha, Shri Modi highlighted Mahatma Gandhi's firm belief that India's rapid development is only possible when its villages are strong. He emphasized that the concept of Panchayati Raj was rooted in this sentiment. “Over the past decade, continuous steps have been taken to empower Panchayats. Technology has played a significant role in strengthening Panchayats, with over 2 lakh Gram Panchayats connected to the internet in the last decade”, he added. Shri Modi pointed out that more than 5.5 lakh Common Service Centers have been established in villages, underlining that the digitalization of Panchayats has brought additional benefits, such as easy access to documents like birth and death certificates, and landholding certificates. He remarked that while the nation received a new Parliament building after decades of independence, 30,000 new Panchayat Bhawans have also been constructed across the country. He also highlighted that ensuring adequate funds for Panchayats has been a priority for the government. “Over the past decade, Panchayats have received more than ₹2 lakh crore, all of which has been utilized for the development of villages”, he said.
Highlighting that one of the major issues faced by Gram Panchayats has been related to land disputes, the Prime Minister mentioned the frequent disagreements over which land is residential, agricultural, Panchayat-owned, or government-owned. He emphasized that to address this issue, the digitization of land records is being undertaken, which has helped resolve unnecessary disputes effectively.
Shri Modi underscored that Panchayats have strengthened social participation, remarking that Bihar was the first state in the country to provide 50% reservation for women in Panchayats. He emphasized that today, a significant number of women from economically weaker sections, Dalits, Mahadalits, backward, and extremely backward communities are serving as public representatives in Bihar, describing it as true social justice and genuine social participation. He underlined that democracy thrives and becomes stronger with greater participation. Reflecting this vision, Shri Modi noted that a law providing 33% reservation for women in the Lok Sabha and State Assemblies has also been enacted. He remarked that this will benefit women across all states, giving our sisters and daughters greater representation.
Emphasising that the government is working in mission mode to increase women's income and create new opportunities for employment and self-employment, Shri Modi highlighted the transformative impact of the ‘Jeevika Didi’ program in Bihar, which has changed the lives of many women. He remarked that today, self-help groups of women in Bihar have been provided financial assistance of approximately ₹1,000 crore, noting that this will further strengthen the economic empowerment of women and contribute to the goal of creating 3 crore Lakhpati Didis across the country. He highlighted that the rural economy has gained new momentum over the past decade. He pointed out that villages have seen the construction of houses for the poor, roads, gas connections, water connections, and toilets, bringing lakhs of crores of rupees to rural areas. The Prime Minister remarked that new employment opportunities have been created, benefiting laborers, farmers, vehicle operators, and shopkeepers, providing them with new avenues for income. He emphasized that this has particularly benefited communities that have been deprived for generations. He cited the example of the PM Awas Yojana, which aims to ensure that no family in the country remains homeless and that everyone has a permanent roof over their heads. He noted that over the past decade, more than 4 crore permanent houses have been constructed under this scheme. He highlighted that in Bihar alone, 57 lakh poor families have received permanent houses. He remarked that these houses have been provided to families from economically weaker sections, Dalits, and backward and extremely backward communities like Pasmanda families. Shri Modi announced that in the coming years, 3 crore more permanent houses will be provided to the poor. He noted that today, approximately 1.5 lakh families in Bihar are moving into their new permanent homes. He said that across the country, 15 lakh poor families have been issued approval letters for the construction of new houses, including 3.5 lakh beneficiaries from Bihar. He highlighted that today, financial assistance has been sent to approximately 10 lakh poor families for their permanent houses, including 80,000 rural families and 1 lakh urban families from Bihar.
“The past decade has been a decade of infrastructure development for India”, said the Prime Minister, highlighting that this modern infrastructure is strengthening the foundation of a developed India. He noted that for the first time, over 12 crore rural families have received tap water connections in their homes, underlining that more than 2.5 crore households have been electrified, and those who never imagined cooking on gas stoves have now received gas cylinders. “Even in challenging regions like Ladakh and Siachen, where providing basic facilities is difficult, 4G and 5G mobile connections have now been established, reflecting the nation's current priorities”, he pointed out. The Prime Minister highlighted advancements in healthcare, noting that institutions like AIIMS were once limited to major cities like Delhi. He announced that AIIMS is now being established in Darbhanga, and the number of medical colleges in the country has nearly doubled in the past decade and mentioned the construction of a new medical college in Jhanjharpur. He emphasized that to ensure quality healthcare in villages, over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs have been established across the country, including more than 10,000 in Bihar. He remarked that Jan Aushadhi Kendras have become a significant relief for the poor and middle class, offering medicines at an 80% discount. He noted that Bihar now has over 800 Jan Aushadhi Kendras, saving its people ₹2,000 crore in medical expenses. The Prime Minister highlighted that under the Ayushman Bharat scheme, lakhs of families in Bihar have received free treatment, resulting in savings of thousands of crores of rupees for these families.
“India is rapidly advancing its connectivity through infrastructure like railways, roads, and airports”, highlighted Shri Modi, noting that metro projects are underway in Patna, and over two dozen cities across the country are now connected with metro facilities. He announced the launch of the ‘Namo Bharat Rapid Rail’ service between Patna and Jaynagar, which will significantly reduce travel time between the two locations, and emphasized that this development will benefit lakhs of people from Samastipur, Darbhanga, Madhubani, and Begusarai.
The Prime Minister also mentioned the inauguration and launch of multiple new railway lines in Bihar, highlighting the commencement of the modern Amrit Bharat train service between Saharsa and Mumbai, which will greatly benefit the labor families. He remarked that the government is modernizing several railway stations in Bihar, including Madhubani and Jhanjharpur. He emphasized that air connectivity in Mithila and Bihar has improved significantly with Darbhanga Airport, and the expansion of Patna Airport is underway. “These development projects are creating new employment opportunities in Bihar”, he added.
“Farmers are the backbone of the rural economy, the stronger this backbone, the stronger the villages, and consequently, the nation”, said Shri Modi. He highlighted the persistent challenges of floods in the Mithila and Kosi regions, noting that the government is set to invest ₹11,000 crore to mitigate the impact of floods in Bihar. He said that this investment will facilitate the construction of dams on rivers such as Bagmati, Dhar, Budhi Gandak, and Kosi, adding that canals will be developed, ensuring irrigation arrangements through river water. “This initiative will not only reduce flood-related issues but will also ensure adequate water supply reaches every farmer’s field”, he added.
“Makhana, a cultural staple of Mithila, has now gained global recognition as a superfood”, highlighted Shri Modi, mentioning that makhana has been granted a GI tag, officially certifying it as a product of this region. He added that the Makhana Research Centre has been accorded national status. He also highlighted the Budget announcement of the Makhana Board, which is expected to transform the fortunes of makhana farmers, emphasising that Bihar's makhana will now reach international markets as a superfood. He noted that the National Institute of Food Technology and Management is being established in Bihar, which will support the youth in setting up small enterprises related to food processing. He further emphasized that Bihar is making consistent progress in fisheries along with agriculture, highlighting that fishermen now have access to the benefits of the Kisan Credit Card, providing advantages to numerous families involved in fisheries. He remarked that under the PM Matsya Sampada Yojana, projects worth hundreds of crores have been executed in Bihar.
Expressing deep sorrow over the brutal killing of innocent civilians by terrorists in Pahalgam, Jammu and Kashmir, on April 22, Shri Modi remarked that the entire nation is distressed and stands in solidarity with the grieving families. He assured that every effort is being made by the government to ensure the speedy recovery of those undergoing treatment. He highlighted the profound loss suffered by families, where some lost their sons, brothers, or life partners, noting that the victims came from diverse linguistic and regional backgrounds—some spoke Bengali, Kannada, Marathi, Odia, Gujarati, and some were from Bihar. Underlining that from Kargil to Kanyakumari, the grief and outrage over this attack are shared equally across the nation, Shri Modi remarked that this attack was not just on unarmed tourists but was a brazen assault on the soul of India. “The terrorists responsible for this attack, along with those who conspired it, will face punishment beyond their imagination”, he declared in unequivocal terms, asserting that the time has come to eliminate the remaining strongholds of terrorism. “The willpower of 140 crore Indians will now break the backbone of the perpetrators of terror”, he stressed.
The Prime Minister declared from the soil of Bihar that India will identify, track, and punish every terrorist, their handlers, and their backers, emphasising that India will pursue them to the ends of the earth. “India’s spirit will never be broken by terrorism and terrorism will not go unpunished. Every effort will be made to ensure justice is served and the entire nation is firm in this resolve against terrorism”, he stressed. He further stated that everyone who believes in humanity stands with India during these times. He expressed his gratitude to the people and leaders of various countries who have supported India in these moments.
“Peace and security are the most critical prerequisites for rapid development”, said Shri Modi, remarking that a developed Bihar is essential for a developed India. He concluded by highlighting that efforts are being made to ensure development in Bihar and to extend the benefits of progress to every section and every region of the state. He expressed gratitude to everyone for joining the program on the occasion of Panchayati Raj Day.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Nityanand Rai, Shri Ram Nath Thakur, Dr. Raj Bhushan Choudhary were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister participated in the National Panchayati Raj Day programme in Madhubani, Bihar. He also presented National Panchayat Awards, recognizing and incentivizing best-performing Panchayats on the occasion.
Prime Minister laid the foundation stone of an LPG bottling plant with rail unloading facility at Hathua in Gopalganj District of Bihar worth around Rs 340 crore. This will help in streamlining the supply chain and improving efficiency of bulk LPG transportation.
Boosting power infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone for projects worth over Rs 1,170 crore and also inaugurated multiple projects worth over Rs 5,030 crore in the power sector in Bihar under the Revamped Distribution Sector Scheme.
In line with his commitment to boost rail connectivity across the nation, Prime Minister flagged off Amrit Bharat express between Saharsa and Mumbai, Namo Bharat Rapid rail between Jaynagar and Patna and trains between Pipra and Saharsa and Saharsa and Samastipur. He also inaugurated the Supaul Pipra rail line, Hasanpur Bithan Rail line and two 2-lane Rail over bridges at Chapra and Bagaha. He dedicated to the nation the Khagaria-Alauli Rail line. These projects will improve connectivity and lead to overall socio-economic development of the region.
Prime Minister distributed benefits of around Rs 930 crore under Community Investment Fund to over 2 lakh SHGs from Bihar under Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY- NRLM).
Prime Minister handed over sanction letters to 15 lakh new beneficiaries of PMAY-Gramin and released instalments to 10 lakh PMAY-G beneficiaries from across the country. He also handed over keys to some beneficiaries marking the Grih Pravesh of 1 lakh PMAY-G and 54,000 PMAY-U houses in Bihar.