प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीद्वारा राष्ट्रिय पञ्चायतीराज दिवसको अवसरमा बिहारको मधुबनीमा ₹13,480 करोडभन्दा धेरैको विकास कार्य शुभारम्भ
बितेको दसकमा पञ्चायतहरूलाई सशक्त बनाउनका लागि एकपछि अर्को कदम उठाइएको छ, पञ्चायतहरूलाई तकनिकीको माध्यमद्वारा सुदृढ बनाइएका छन् : प्रधानमन्त्री
बितेको दसकमा ग्रामीण अर्थव्यवस्थालाई नयाँ गति प्रदान गरिएको छ : प्रधानमन्त्री
बितेको दसक भारतको पूर्वाधारको दसक रह्यो : प्रधानमन्त्री
मखाना आज देश अनि विश्वका लागि सुपरफूड हो, तर मिथिकाको त यो संस्कृतिको हिस्सा हो, यसै संस्कृतिलाई हामीले यहाँको समृद्धिको सूत्र बनाइरहेका छौं : प्रधानमन्त्री
140 करोड भारतीयको इच्छाशक्तिले अब आतङ्कका मुखियाहरूको कम्मर तोडेरै छोड्नेछ : प्रधानमन्त्री
आतङ्कवादलाई छोडिनेछैन, न्याय सुनिश्चित गर्नका लागि हरसम्भव प्रयास गरिनेछ, सम्पूर्ण देश यस सङ्कल्पप्रति दृढ छ : प्रधानमन्त्री
24 APR 2025 2:11PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले आज राष्ट्रिय पञ्चायतीराज दिवसको अवसरमा बिहारको मधुबनीमा ₹13,480 करोडभन्दा धेरै लागतका कैयौं विकास परियोजनाको उद्घाटन, शिलान्यास अनि लोकार्पण गरे। प्रधानमन्त्रीले कार्यक्रममा उपस्थित जनभेलालाई 22 अप्रेल, 2025 को दिन पहलगाममा आतङ्कवादी हमलामा मारिएका मानिसहरूको आत्माको शान्तिका लागि मौन धारण गरी प्रार्थना गर्न अपील गरे। यस असरमा उपस्थित मानिसहरूलाई सम्बोधित गर्दै उनले पञ्चायतीराज दिवसको अवसरमा सम्पूर्ण देश मिथिला अनि बिहारसँग जोडिएको उल्लेख गरे। बिहारको विकासको उद्देश्यका साथ हजारौं करोड रुपियाँको परियोजनाहरूको उद्घाटन अनि शिलान्यास गरिएको उनले बताए। बिजुली, रेलवे, अनि पूर्वाधारको क्षेत्रमा यस पहलले बिहारमा रोजगारका नयाँ अवसरहरू सिर्जना गर्ने उनले जनाए। महान कवि अनि राष्ट्रिय प्रतीक रामधारीसिंह दिनकरजीको पुण्यतिथिमा उनले श्रद्धाञ्जलि अर्पण गरे।
महात्मा गान्धीले सत्याग्रहको मन्त्रलाई विस्तार गरेको भूमि बिहार रहेको उनले उल्लेख गरे। महात्मा गान्धीको यसै दृढ विश्वासतर्फ ध्यान आकर्षित गराउँदै भारतको तेज विकास यसका गाउँहरू बलियो भए मात्र तेज विकास सम्भव हुने बताए। पञ्चायतीराजको अवधारणा यसैमा निहित रहेको कुरामाथि उनले जोड दिए। बितेको दसकमा पञ्चायतहरूलाई सशक्त बनाउनका लागि निरन्तर कदम उठाइएको उनले बताए। पञ्चायतहरूलाई सुदृढ बनाउन प्रौद्योगिकीले महत्त्वपूर्ण भूमिका खेलिरहेको उल्लेख गर्दै विगत एख दसकमा 2 लाखभन्दा धेरै ग्राम पञ्चायत इन्टरनेटद्वारा जोडिएको अवगत गराए। गाउँहरूमा 5.5 लाखभन्दा धेरै सामान्य सेवा केन्द्र स्थापित गरिएको जानकारी दिँदै पञ्चायतहरूको डिजिटिकरणको कारण जन्म अनि मृत्यु प्रमाण पत्र अनि भूमि स्वामित्त्व प्रमाण पत्र जस्ता दस्तावेजहरूसम्म सुगम पहुँच जस्ता अतिरिक्त फाइदा पुगेको उनले उल्लेख गरे। स्वतन्त्रताको दसकौंपछि देशले नयाँ संसद भवन पाएको र अर्कोतिर देशभरी 30 हजार नयाँ पञ्चायत भवनहरू पनि निर्माण गरिएको उनले बताए। पञ्चायतहरूका लागि पर्याप्त धन सुनिश्चित गर्नु सरकारको प्राथमिकता रहेको उल्लेख गर्दै विगत एक दसकमा पञ्चायतहरूलाई ₹2 लाख करोडभन्दा धेरै धनराशि प्राप्त भएको र त्यसको उपयोग गाउँहरूको विकासका लागि गरिएको उनले दाबी गरे।
ग्राम पञ्चायतहरूका सामु सबैभन्दा ठूलो समस्या भूमि विवादसँग जोडिएको कुरा उजागर गर्दै कुन भूमि आवासीय, कृषियोग्य हो, पञ्चायतको स्वामित्त्वमा रहेको वा सरकारी स्वामित्त्व रहेको भन्ने विषयमा प्रायः असहमति हुने गरेको उल्लेख गरे। यस समस्याको समाधानका लागि भूमि अभिलेखहरूको डिजिटिकरण भइरहेको र यसबाट अनावश्यक विवादलाई प्रभावी तरिकाले सम्बोधित गर्न सघाउ पुग्ने उनले स्पष्ट पारे।
पञ्चायतहरूले सामाजिक भागीदारीलाई सुदृढ बनाएको उल्लेख गर्दै महिलाहरूलाई पञ्चायतमा 50 प्रतिशत आरक्षण दिने बिहार देशको पहिलो राज्य रहेको पनि उनले दाबी गरे। आज बिहारमा आर्थिक रूपले कमजोर वर्ग, दलित, महादलित अनि पछौटेवर्गका साथमा अति नै पछौटेवर्गका महिलाहरूले धेरै सङ्ख्यामा जनप्रतिनिधिका रूपमा काम गरिरहेको प्रधानमन्त्रीले बते। यसलाई साँचो सामाजिक न्याय अनि वास्तविक सामाजिक भागीदारी बताउँदै बढी भागीदारीले लोकतन्त्र सुदृढ बन्ने उल्लेख गरे। यसै दृष्टिकोणलाई दर्शाउँदै लोकसभा अनि राज्यसभामा महिलाहरूका लागि 33 प्रतिशत आरक्षण प्रदान गर्ने कानुन बनाइएको उल्लेख गर्दै, यसबाट सबै राज्यका महिलाहरूलाई फाइदा हुनका साथै हाम्रा बहिनी-छोरीहरूले अरू धेरै प्रतिनिधित्त्व पाउने उनले स्पष्ट पारे।
सरकारले महिलाहरूको आमदानी बढाउन र रोजगार अनि स्वरोजगारका नयाँ अवसरहरू सिर्जना गर्नका लागि मिशन मोडमा काम गरिरहेको कुरामाथि जोड दिँदै प्रधानमन्त्री मोदीले बिहारमा जीविका दिदीकार्यक्रमको परिवर्तनकारी प्रभावबारे जानकारी दिँदै यसले अनेकौं महिलाको जीवनमा परिवर्तन ल्याएको उल्लेख गरे। आज बिहारमा महिलाहरूका स्वयंसहायता समूहलाई करिब ₹1,000 करोडको वित्तीय सहायता प्रदान गरिएको र यसले महिलाहरूको आर्थिक सशक्तिकरणलाई अझ प्रबल बनाउनका साथै देशमा 3 करोड लखपति दिदी बनाउने लक्ष्यमा योगदान पुऱ्याउने उनले बताए। बितेको एक दसकमा ग्रामीण अर्थव्यवस्थाले नयाँ गति पाएको उल्लेख गर्दै गाउँका गरीबहरूका लागि घर, सडक, ग्यास कनेक्सन, पानीको कनेक्सन अनि सौचालयको निर्माण भएको र यसले ग्रामीण क्षेत्रमा लाखौं-करोडौं रुपियाँ आएको उनले बताए। रोजगारका नयाँ अवसरहरू सिर्जना हुनका साथै मजदुर, किसान, वाहन चालक अनि पसलेहरूलाई पनि फाइदा भएको र उनीहरूले आमदानीको नयाँ बाटो पाएको उनले बताए। यसबाट विशेष रूपमा अनेकौं पिँढीदेखि वञ्चित रहेका समुदाय विशेष रूपमा लाभान्वित भएको उल्लेख गरे। प्रधानमन्त्री आवास योजनाको उदाहरण दिँदै यसको उद्देश्य देशमा कुनै पनि परिवार बेघर नरहोस् रक सबैको टाउकोमाथि पक्का छाना होस् भन्ने सुनिश्चित गर्नुरहेको उनले उल्लेख गरे। विगत एक दसकमा 57 लाख गरीब परिवारलाई पक्का घर प्रदान गरिएको र ती घरहरू आर्थिक रूपमा कमजोर वर्ग, दलित अनि पछौटे साथै पसमान्दा जस्ता अति पछौटे समुदायलाई प्रदान गरिएको उनले उल्लेख गरे। आउने वर्षहरूमा गरीबहरूलाई 3 करोड पक्का घर प्रदान गरिने उल्लेख गर्दै आज बिहारमा करिब 1.5 लाख परिवारले नयाँ पक्का घरमा प्रवेश गरिरहेको जानकारी दिए। देशभरी 15 लाख गरीब परिवारलाई नयाँ घर निर्माणका लागि स्वीकृति पत्र जारी गरिएको उल्लेख गर्दै यसमा बिहारका 3.5 लाख लाभार्थी पनि सामेल रहेको उनले अवगत गराए। आज करिब 10 लाख परिवारलाई पक्का घरको निम्ति वित्तीय सहायता पठाइएको र यसमा बिहारका 80 हजार ग्रामीण अनि 1 लाख शहरी परिवार सामेल रहेको पनि उनले जानकारी दिए।
बितेको दसक भारतको पूर्वाधार विकासको दसक रहेको थियोभन्दै आधुनिक पूर्वाधारले विकसित भारतको आधार बलियो बनाइरहेको उल्लेख गरे। पहिलोपटक 12 करोडभन्दा धेरै ग्रामीण परिवारलाई घरमा कलको माध्यमद्वारा पानीको कनेक्सन प्राप्त भएको उल्लेख गर्दै 2.5 करोडभन्दा धेरै घरमा बिजुली पुऱ्याइएको र जसले जीवनमा ग्यास चुलामा खाना पकाउने कल्पना गर्नसमेत गरेका थिएनन्, उनीहरूलाई ग्यास सिलिण्डर प्रदान गरिएको उनले बताए। बुनियादी सुविधा प्रदान गर्न धेरै कठिन पर्ने लद्दाख अनि सियाचिन जस्ता चुनौतीपूर्ण क्षेत्रमा पनि 4-जी अनि 5-जी मोबाइल कनेक्सन स्थापित गरिसकिएको उल्लेख गर्दै यसले देशको वर्तमान प्राथमिकता दर्शाउने उनले दाबी गरे। स्वास्थ्य सेवामा प्रगतिबारे अवगत गराउँदै एम्स जस्ता संस्थान कुनै समय दिल्ली जस्ता शहरमा सीमित रहे तापनि अब दरभङ्गामा पनि एम्सको स्थापना भइरहेको र विगत एक सदसकमा देशमा मेडिकल कलेजहरूको सङ्ख्या लगभग दुईगुणा भएको उनले जानकारी दिए। झञ्झारपुरमा एउटा नयाँ मेडिकल कलेजको निर्माणबारे जानकारी दिँदै गाउँहरूमा गुणस्तरीय स्वास्थ्य सेवा सुनिश्चित गर्नका लागि देशभरी 1.5 लाखभन्दा धेरै आयुष्मान आरोग्य मन्दिर स्थापित गरिएको र बिहारमा मात्र 10 हजारभन्दा धेरै सामेल रहेको उनले बताए। जनऔषधि केन्द्र गरीब अनि मध्यम वर्गका लागि ठूलो राहत बनेको उल्लेख गर्दै यहाँ 80 प्रतिशत छूटमा दवाईहरू उपलब्ध हुने बताए। बिहारमा हाल 800 भन्दा धेरै जनऔषधि केन्द्र रहेको र यसबाट मानिसहरूको चिकित्सा खर्चमा ₹2 हजार करोड बराबरको बचत भइरहेको उनले अवगत गराए। आयुष्मान भारत योजना अन्तर्गत बिहारमा लाखौं परिवारले सित्थैमा उपचार गराइरहेको र यसको परिणामस्वरूप ती परिवारहरूको हजारौं करोड रुपियाँको बचत भएको उनले दाबी गरे।
भारतले रेलवे, सडक अनि हवाई अड्डा जस्ता पूर्वाधारहरूको माध्यमद्वारा आफ्नो कनेक्टिभिटीलाई तेजीका साथ अघि बढाइरहेको उल्लेख गर्दै पटनामा पनि मेट्रो परियोजना चलिरहेको र देशभरी दुई दर्जनभन्दा धेरै शहरमा मेट्रो सुविधा उपलब्ध भएको जानकारी दिए। पटना अनि जयनगरबीच नमो भारत ऱ्यापिड रेल सेवा शुरु गर्ने घोषणा गर्दै यसले दुई स्थानबीचको यात्रा समय धेरै घट्ने र यस विकासले समस्तिपुर, दरभङ्गा, मधुबनी अनि बेगुसरायका लाखौं मानिस लाभान्वित हुने उनले बताए।
बिहारमा कैयौं नयाँ रेल लाइनको उद्घाटन अनि शुभारम्भको उल्लेख गर्दै यसमा सहरसा अनि मुम्बईबीच आधुनिक अमृत भारत रेल सेवा शुरुवातबारे पनि जानकारी दिए, जसबाट श्रमिक परिवारहरूलाई धेरै फाइदा हुनेछ। सरकारले मधुबनी अनि झञ्झारपुरसहित बिहारका कैयौं रेलवे स्टेशनको आधुनिकीकरण गरिरहेको जानकारी दिँदै दरभङ्गा हवाई अड्डादेखि मिथिला र बिहारमा हवाई सम्पर्कमा धेरै सुधार आएको साथै पटना हवाई अड्डाको पनि विस्तार गरिरहेको उनले बताए। यी विकास परियोजनाहरूले बिहारमा रोजगारका नयाँ अवसरहरू सिर्जना भइरहेको उनले अवगत गराए।
किसानहरू ग्रामीण अर्थव्यवस्थाका मेरुदण्ड हुन्, र यो जति बलियो हुन्छ, त्यति नै गाउँ पनि बलियो हुन्छ र परिणामस्वरूप राष्ट्र पनि शक्तिसम्पन्न हुन्छभन्दै मिथिला अनि कोशी क्षेत्रमा बाढीको लगातार चुनौतीको उल्लेख गरे। सरकारले बिहारमा बाढीको प्रभाव घटाउनका लागि ₹11,000 करोड निवेश गर्न तयार रहेको र यसबाट बागमती, धार, बूढी गण्डक अनि कोशी जस्ता नदीहरूमा बाँध बनाउन सघाउ पुग्नका साथै नहरहरूको पनि विकास गरिने र यसबाट नदीको पानीबाट सिञ्चाईको व्यवस्था सुनिश्चित हुने प्रधानमन्त्रीले बताए। यस पहलबाट बाढीसित सम्बन्धित समस्या मात्र नघटेर यसबाट हरेक किसानको खेतसम्म पर्याप्त पानी पुग्ने पनि सुनिश्चित हुने उनले बताए।
मिथिलाको सांस्कृतिक प्रधान खाद्य पदार्थ मखानाले अब सुपरफूडका रूपमा वैश्विक मान्यता प्राप्त गरिसकेको उल्लेख गर्दै मखानालाई जीआइ ट्याग पनि प्रदान गरिएको र यसले आधिकारिक रूपमा यस क्षेत्रको उत्पादका रूपमा प्रमाणित गर्ने उनले जानकारी दिए। मखाना अनुसन्धान केन्द्रलाई राष्ट्रिय दर्जा दिइएको उल्लेख गर्दै मखाना बोर्डलाई लिएर बजेटमा गरिएको घोषणाबारे जानकारी दिए। यसबाट मखानाका किसानहरूको भाग्य बद्लिने आशा व्यक्त गर्दै बिहारको मखाना अब सुपरफूडका रूपमा अन्तरराष्ट्रिय बजारहरूसम्म पुग्ने उनले बताए। बिहारमा राष्ट्रिय खाद्य प्रौद्योगिकी अनि प्रबन्धन संस्थानको स्थापना गरिने र यसले युवाहरूलाई खाद्य प्रसंस्करणसित सम्बन्धित लघु उद्यम स्थापित गर्न सहायता गर्ने प्रधानमन्त्री मोदीले जानकारी दिए। बिहारले कृषिका साथसाथै मत्स्य पालनमा पनि लगातार प्रगति गरिरहेको उल्लेख गर्दै मछुवाहरूलाई अब किसान क्रेडिट कार्डको लाभ प्रदान गरिरहेको र यसले मत्स्य पालनसित जोडिएका कैयौं परिवारलाई लाभ पुग्ने उनले बताए। पीएम मत्स्य सम्पदा योजना अन्तर्गत बिहारमा सयकडौं करोड रुपियाँ बराबरका परियोजनाहरू कार्यान्वित गरिएको पनि उनले बताए।
22 अप्रेलको दिन जम्मू-कश्मीरको पहलगाममा आतङ्कवादीद्वारा निर्दोष नागरिकहरूको नृशंस हत्यामाथि गहिरो दुख व्यक्त गर्दै प्रधानमन्त्री मोदीले सम्पूर्ण देश व्यथित बनेको र शोकाकुल परिवारका साथ एकजुटताका साथ खडा रहेको बताए। उपचार गराइरहेका मानिसहरूलाई चाँडै निको बनाउन सरकारले हरसम्भव प्रयास गरिरहेको पनि जानकारी दिए। परिवारहरूलाई भएको भारी नोक्सानीको उल्लेख गर्दै कसैले आफ्नो छोरा, भाइ वा जीवनसाथी गुमाएको बताए। पीडितहरू विभिन्न भाषा अनि क्षेत्रीय पृष्ठभूमिका रहेको उल्लेख गर्दै केही बङ्गाली, कन्नड, मराठी, ओडिया, गुजराती अनि केही बिहारी रहेको बताए। कारगिलदेखि कन्याकुमारीसम्म यस हमलामा समग्र देशमा समान रूपमा दुख अनि आक्रोश रहेको उल्लेख गर्दै यो हमला निहत्था पर्यटकहरूमाथि नभेर सम्पूर्ण भारतमाथि निर्लज्ज हमरा रहेको दाबी गरे। यस हमलाका जिम्मेवार आतङ्कवादीहरू अनि यसको षडयन्त्र गर्नेहरूले कल्पना गरेभन्दा पनि धेरै सजाय पाउनेछ भन्दै आतङ्कवादको बचेका गढहरूलाई समाप्त गर्ने समय आएको उनले बताए। “140 करोड भारतीयको इच्छाशक्तिले अब आतङ्कवादका मुखियाहरूको कम्मर तोड्नेछ”, उनले जोड दिँदै भने।
बिहारको धरतीबाट घोषणा गर्दै प्रधानमन्त्रीले भने, “भारतले हरेक आतङ्कवादी, तिनका मुखिया अनि समर्थकको पहिचान गर्नेछ, पत्तो लगाउनेछ र दण्डित गर्नेछ।भारतले तिनीहरूलाई धरतीको कुनै पनि कुनासम्म लखेट्नेछ भन्दै आतङ्कवादबाट भारतको आत्मा कहिले पनि टुट्नेछैन र आतङ्कवादलाई दण्डित गर्नेछ, प्रधानमन्त्रीले गर्जनका साथ स्पष्ट पारे। न्याय सुनिश्चित गर्नका लागि हरसम्भव प्रयास गरिनेछ र पूरै देश आतङ्कवाद विरुद्ध यस सङ्कल्पप्रति दृढ छ, उनले बताए। मानवतामा विश्वास राख्ने हरेक व्यक्ति यस कठिन समय भारतको साथ खडा रहेको उल्लेख गर्दै यस कठिन घडीमा भारतको साथ दिने विभिन्न देशका मानिस अनि नेताहरूप्रति आभार व्यक्त गरे।
तेजीका साथ विकासको निम्ति शान्ति र सुरक्षा सबैभन्दा महत्त्वपूर्ण शर्त होभन्दै विकसित भारतको निम्ति विकसित बिहार आवश्यक रहेको उल्लेख गरे। बिहारको विकास सुनिश्चित गर्न र राज्यका हरेक वर्ग अनि हरेक क्षेत्रसम्म प्रगतिको लाभ पुऱ्याउनका लागि प्रयास चलिरहेको उल्लेख गर्दै पञ्चायतीराज दिवसको अवसरमा कार्यक्रममा सामेल हुने सबैप्रति आभार व्यक्त गर्दै उनले आफ्नो सम्बोधनको समापन गरे।
यस कार्यक्रममा बिहारका राज्यपाल आरिफमोहम्मद खान, बिहारका मुख्यमन्त्री नीतिश कुमार, केन्द्रिय मन्त्री राजीवरञ्जन सिंह, जीतनराम माझी, गिरिराजसिंह, चिराग पासवान, नित्यानन्द राय, रामनाथ ठाकुर, डा. राजभूषण चौधरीसहित अन्य गणमान्य व्यक्ति उपस्थित थिए।
पृष्ठभूमि
प्रधानमन्त्रीले बिहारको मधुबनीमा राष्ट्रिय पञ्चायतीराज दिवस कार्यक्रममा भाग लिए। यस अवसरमा उनले सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन गर्ने पञ्चायतहरूलाई मान्यता प्रदान गर्दै राष्ट्रिय पञ्चायत पुरस्कार पनि प्रदान गरे।
प्रधानमन्त्रीले बिहारको गोपालगञ्ज जिल्लाको हथुआमा करिब ₹340 करोडको लागतमा रेल अनलोडिङ सुविधा रहेको एलपीजी बोटलिङ प्लान्टको आधारशिला राखे। यसबाट आपूर्ति शृङ्खलालाई सुव्यवस्थित गर्न र थोक एलपीजी परिवहनको दक्षतामा सुधार ल्याउन सघाउ पुग्नेछ।
क्षेत्रमा बिजुलीको पूर्वाधारलाई बढावा दिँदै प्रधानमन्त्रीले ₹1,170 करोडभन्दा धेरैको परिचयोजनाको आधारशिला राखे र पुनर्गठित वितरण योजना अन्तर्गत बिहारमा बिजुली क्षेत्रमा ₹5,030 करोडभन्दा धेरैको कैयौं परियोजनाको पनि उद्घाटन गरे।
देशभरी रेल सम्पर्क बढाउने आफ्नो प्रतिबद्धता अनुरूप प्रधानमन्त्रीले सहरसा अनि मुम्बईबीच अमृत भारत एक्सप्रेस, जयनगर अनि पटनाबीच नमो भारत ऱ्यापिड रेल अनि पिपरा अनि सहरसा तथा सहरसा अनि समस्तिपुरबीच ट्रेनहरूलाई हरियो झण्डा देखाए। सुपौल पिपरा रेल लाइन, हसनपुर बिथान रेल लाइन अनि छपरा र बगहामा 2 लेनको दुईवटा रेल ओभरब्रिज पनि प्रधानमन्त्री मोदीले उद्घाटन गरे। खगडिया-अलौली रेल लाइनलाई उनले राष्ट्रलाई समर्पित गरे। यी परियोजनाहरूबाट सम्पर्कमा सुधार हुनका साथै क्षेत्रमा समग्र सामाजिक-आर्थिक विकास हुनेछ।
प्रधानमन्त्रीले दीनदयाल अन्त्योदय योजना राष्ट्रिय ग्रामीण आजीविका मिशन (डीएवाई-एनआरएलएम) अन्तर्गत बिहारको 2 लाखभन्दा धेरै स्वयंसहायता समूहलाई सामुदायिक निवेश निधि अन्तर्गत ₹930 करोडको लाभ वितरित गरे।
प्रधानमन्त्रीले पीएमएवाई-ग्रामीणका 15 लाख नयाँ लाभार्थीलाई स्वीकृति पत्र सुम्पिनका साथै देशभरीका 10 लाख पीएमएवाई-जीका लाभार्थीहरूलाई किस्ती जारी गरे। उनले बिहारमा 1 लाख पीएमएवाई-जी र 54,000 पीएमएवाई-यु घरहरूमा गृह प्रवेशको अवसरमा केही लाभार्थीलाई चाबी पनि सुम्पे।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches development works worth over Rs 13,480 crore in Madhubani, Bihar marking National Panchayati Raj Day
In the last decade, several measures have been taken to empower Panchayats, Panchayats have been strengthened through technology: PM
The rural economy has gained new momentum in the last decade: PM
The past decade has been the decade of India's infrastructure: PM
Makhana is a superfood for the country and the world today, but in Mithila it is a part of the culture,source for prosperity here: PM
The willpower of 140 crore Indians will now break the back of the perpetrators of terror: PM
Terrorism will not go unpunished, Every effort will be made to ensure that justice is done, The entire nation is firm in this resolve: PM
24 APR 2025 2:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated, laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 13,480 crore in Madhubani, Bihar today on the occasion of National Panchayati Raj Day. The Prime Minister appealed to everyone at the event to observe silence and pray for the departed souls in the Pahalgam attacks on 22 April 2025. Addressing the gathering on the occasion, he said that on the occasion of Panchayati Raj Day, the entire nation is connected with Mithila and Bihar. He remarked that projects worth thousands of crores of rupees, aimed at Bihar's development, have been inaugurated and foundations laid for, emphasising that these initiatives in electricity, railways, and infrastructure will create new employment opportunities in Bihar. He paid tributes to the great poet and national icon, Ramdhari Singh Dinkar Ji, on his death anniversary.
Remarking that Bihar is the land where Mahatma Gandhi expanded the mantra of Satyagraha, Shri Modi highlighted Mahatma Gandhi's firm belief that India's rapid development is only possible when its villages are strong. He emphasized that the concept of Panchayati Raj was rooted in this sentiment. “Over the past decade, continuous steps have been taken to empower Panchayats. Technology has played a significant role in strengthening Panchayats, with over 2 lakh Gram Panchayats connected to the internet in the last decade”, he added. Shri Modi pointed out that more than 5.5 lakh Common Service Centers have been established in villages, underlining that the digitalization of Panchayats has brought additional benefits, such as easy access to documents like birth and death certificates, and landholding certificates. He remarked that while the nation received a new Parliament building after decades of independence, 30,000 new Panchayat Bhawans have also been constructed across the country. He also highlighted that ensuring adequate funds for Panchayats has been a priority for the government. “Over the past decade, Panchayats have received more than ₹2 lakh crore, all of which has been utilized for the development of villages”, he said.
Highlighting that one of the major issues faced by Gram Panchayats has been related to land disputes, the Prime Minister mentioned the frequent disagreements over which land is residential, agricultural, Panchayat-owned, or government-owned. He emphasized that to address this issue, the digitization of land records is being undertaken, which has helped resolve unnecessary disputes effectively.
Shri Modi underscored that Panchayats have strengthened social participation, remarking that Bihar was the first state in the country to provide 50% reservation for women in Panchayats. He emphasized that today, a significant number of women from economically weaker sections, Dalits, Mahadalits, backward, and extremely backward communities are serving as public representatives in Bihar, describing it as true social justice and genuine social participation. He underlined that democracy thrives and becomes stronger with greater participation. Reflecting this vision, Shri Modi noted that a law providing 33% reservation for women in the Lok Sabha and State Assemblies has also been enacted. He remarked that this will benefit women across all states, giving our sisters and daughters greater representation.
Emphasising that the government is working in mission mode to increase women's income and create new opportunities for employment and self-employment, Shri Modi highlighted the transformative impact of the ‘Jeevika Didi’ program in Bihar, which has changed the lives of many women. He remarked that today, self-help groups of women in Bihar have been provided financial assistance of approximately ₹1,000 crore, noting that this will further strengthen the economic empowerment of women and contribute to the goal of creating 3 crore Lakhpati Didis across the country. He highlighted that the rural economy has gained new momentum over the past decade. He pointed out that villages have seen the construction of houses for the poor, roads, gas connections, water connections, and toilets, bringing lakhs of crores of rupees to rural areas. The Prime Minister remarked that new employment opportunities have been created, benefiting laborers, farmers, vehicle operators, and shopkeepers, providing them with new avenues for income. He emphasized that this has particularly benefited communities that have been deprived for generations. He cited the example of the PM Awas Yojana, which aims to ensure that no family in the country remains homeless and that everyone has a permanent roof over their heads. He noted that over the past decade, more than 4 crore permanent houses have been constructed under this scheme. He highlighted that in Bihar alone, 57 lakh poor families have received permanent houses. He remarked that these houses have been provided to families from economically weaker sections, Dalits, and backward and extremely backward communities like Pasmanda families. Shri Modi announced that in the coming years, 3 crore more permanent houses will be provided to the poor. He noted that today, approximately 1.5 lakh families in Bihar are moving into their new permanent homes. He said that across the country, 15 lakh poor families have been issued approval letters for the construction of new houses, including 3.5 lakh beneficiaries from Bihar. He highlighted that today, financial assistance has been sent to approximately 10 lakh poor families for their permanent houses, including 80,000 rural families and 1 lakh urban families from Bihar.
“The past decade has been a decade of infrastructure development for India”, said the Prime Minister, highlighting that this modern infrastructure is strengthening the foundation of a developed India. He noted that for the first time, over 12 crore rural families have received tap water connections in their homes, underlining that more than 2.5 crore households have been electrified, and those who never imagined cooking on gas stoves have now received gas cylinders. “Even in challenging regions like Ladakh and Siachen, where providing basic facilities is difficult, 4G and 5G mobile connections have now been established, reflecting the nation's current priorities”, he pointed out. The Prime Minister highlighted advancements in healthcare, noting that institutions like AIIMS were once limited to major cities like Delhi. He announced that AIIMS is now being established in Darbhanga, and the number of medical colleges in the country has nearly doubled in the past decade and mentioned the construction of a new medical college in Jhanjharpur. He emphasized that to ensure quality healthcare in villages, over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs have been established across the country, including more than 10,000 in Bihar. He remarked that Jan Aushadhi Kendras have become a significant relief for the poor and middle class, offering medicines at an 80% discount. He noted that Bihar now has over 800 Jan Aushadhi Kendras, saving its people ₹2,000 crore in medical expenses. The Prime Minister highlighted that under the Ayushman Bharat scheme, lakhs of families in Bihar have received free treatment, resulting in savings of thousands of crores of rupees for these families.
“India is rapidly advancing its connectivity through infrastructure like railways, roads, and airports”, highlighted Shri Modi, noting that metro projects are underway in Patna, and over two dozen cities across the country are now connected with metro facilities. He announced the launch of the ‘Namo Bharat Rapid Rail’ service between Patna and Jaynagar, which will significantly reduce travel time between the two locations, and emphasized that this development will benefit lakhs of people from Samastipur, Darbhanga, Madhubani, and Begusarai.
The Prime Minister also mentioned the inauguration and launch of multiple new railway lines in Bihar, highlighting the commencement of the modern Amrit Bharat train service between Saharsa and Mumbai, which will greatly benefit the labor families. He remarked that the government is modernizing several railway stations in Bihar, including Madhubani and Jhanjharpur. He emphasized that air connectivity in Mithila and Bihar has improved significantly with Darbhanga Airport, and the expansion of Patna Airport is underway. “These development projects are creating new employment opportunities in Bihar”, he added.
“Farmers are the backbone of the rural economy, the stronger this backbone, the stronger the villages, and consequently, the nation”, said Shri Modi. He highlighted the persistent challenges of floods in the Mithila and Kosi regions, noting that the government is set to invest ₹11,000 crore to mitigate the impact of floods in Bihar. He said that this investment will facilitate the construction of dams on rivers such as Bagmati, Dhar, Budhi Gandak, and Kosi, adding that canals will be developed, ensuring irrigation arrangements through river water. “This initiative will not only reduce flood-related issues but will also ensure adequate water supply reaches every farmer’s field”, he added.
“Makhana, a cultural staple of Mithila, has now gained global recognition as a superfood”, highlighted Shri Modi, mentioning that makhana has been granted a GI tag, officially certifying it as a product of this region. He added that the Makhana Research Centre has been accorded national status. He also highlighted the Budget announcement of the Makhana Board, which is expected to transform the fortunes of makhana farmers, emphasising that Bihar's makhana will now reach international markets as a superfood. He noted that the National Institute of Food Technology and Management is being established in Bihar, which will support the youth in setting up small enterprises related to food processing. He further emphasized that Bihar is making consistent progress in fisheries along with agriculture, highlighting that fishermen now have access to the benefits of the Kisan Credit Card, providing advantages to numerous families involved in fisheries. He remarked that under the PM Matsya Sampada Yojana, projects worth hundreds of crores have been executed in Bihar.
Expressing deep sorrow over the brutal killing of innocent civilians by terrorists in Pahalgam, Jammu and Kashmir, on April 22, Shri Modi remarked that the entire nation is distressed and stands in solidarity with the grieving families. He assured that every effort is being made by the government to ensure the speedy recovery of those undergoing treatment. He highlighted the profound loss suffered by families, where some lost their sons, brothers, or life partners, noting that the victims came from diverse linguistic and regional backgrounds—some spoke Bengali, Kannada, Marathi, Odia, Gujarati, and some were from Bihar. Underlining that from Kargil to Kanyakumari, the grief and outrage over this attack are shared equally across the nation, Shri Modi remarked that this attack was not just on unarmed tourists but was a brazen assault on the soul of India. “The terrorists responsible for this attack, along with those who conspired it, will face punishment beyond their imagination”, he declared in unequivocal terms, asserting that the time has come to eliminate the remaining strongholds of terrorism. “The willpower of 140 crore Indians will now break the backbone of the perpetrators of terror”, he stressed.
The Prime Minister declared from the soil of Bihar that India will identify, track, and punish every terrorist, their handlers, and their backers, emphasising that India will pursue them to the ends of the earth. “India’s spirit will never be broken by terrorism and terrorism will not go unpunished. Every effort will be made to ensure justice is served and the entire nation is firm in this resolve against terrorism”, he stressed. He further stated that everyone who believes in humanity stands with India during these times. He expressed his gratitude to the people and leaders of various countries who have supported India in these moments.
“Peace and security are the most critical prerequisites for rapid development”, said Shri Modi, remarking that a developed Bihar is essential for a developed India. He concluded by highlighting that efforts are being made to ensure development in Bihar and to extend the benefits of progress to every section and every region of the state. He expressed gratitude to everyone for joining the program on the occasion of Panchayati Raj Day.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Nityanand Rai, Shri Ram Nath Thakur, Dr. Raj Bhushan Choudhary were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister participated in the National Panchayati Raj Day programme in Madhubani, Bihar. He also presented National Panchayat Awards, recognizing and incentivizing best-performing Panchayats on the occasion.
Prime Minister laid the foundation stone of an LPG bottling plant with rail unloading facility at Hathua in Gopalganj District of Bihar worth around Rs 340 crore. This will help in streamlining the supply chain and improving efficiency of bulk LPG transportation.
Boosting power infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone for projects worth over Rs 1,170 crore and also inaugurated multiple projects worth over Rs 5,030 crore in the power sector in Bihar under the Revamped Distribution Sector Scheme.
In line with his commitment to boost rail connectivity across the nation, Prime Minister flagged off Amrit Bharat express between Saharsa and Mumbai, Namo Bharat Rapid rail between Jaynagar and Patna and trains between Pipra and Saharsa and Saharsa and Samastipur. He also inaugurated the Supaul Pipra rail line, Hasanpur Bithan Rail line and two 2-lane Rail over bridges at Chapra and Bagaha. He dedicated to the nation the Khagaria-Alauli Rail line. These projects will improve connectivity and lead to overall socio-economic development of the region.
Prime Minister distributed benefits of around Rs 930 crore under Community Investment Fund to over 2 lakh SHGs from Bihar under Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY- NRLM).
Prime Minister handed over sanction letters to 15 lakh new beneficiaries of PMAY-Gramin and released instalments to 10 lakh PMAY-G beneficiaries from across the country. He also handed over keys to some beneficiaries marking the Grih Pravesh of 1 lakh PMAY-G and 54,000 PMAY-U houses in Bihar.