Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches development works worth over Rs 13,480 crore in Madhubani, Bihar marking National Panchayati Raj Day
In the last decade, several measures have been taken to empower Panchayats, Panchayats have been strengthened through technology: PM
The rural economy has gained new momentum in the last decade: PM
The past decade has been the decade of India's infrastructure: PM
Makhana is a superfood for the country and the world today, but in Mithila it is a part of the culture,source for prosperity here: PM
The willpower of 140 crore Indians will now break the back of the perpetrators of terror: PM
Terrorism will not go unpunished, Every effort will be made to ensure that justice is done, The entire nation is firm in this resolve: PM
24 APR 2025 2:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated, laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 13,480 crore in Madhubani, Bihar today on the occasion of National Panchayati Raj Day. The Prime Minister appealed to everyone at the event to observe silence and pray for the departed souls in the Pahalgam attacks on 22 April 2025. Addressing the gathering on the occasion, he said that on the occasion of Panchayati Raj Day, the entire nation is connected with Mithila and Bihar. He remarked that projects worth thousands of crores of rupees, aimed at Bihar's development, have been inaugurated and foundations laid for, emphasising that these initiatives in electricity, railways, and infrastructure will create new employment opportunities in Bihar. He paid tributes to the great poet and national icon, Ramdhari Singh Dinkar Ji, on his death anniversary.
Remarking that Bihar is the land where Mahatma Gandhi expanded the mantra of Satyagraha, Shri Modi highlighted Mahatma Gandhi's firm belief that India's rapid development is only possible when its villages are strong. He emphasized that the concept of Panchayati Raj was rooted in this sentiment. “Over the past decade, continuous steps have been taken to empower Panchayats. Technology has played a significant role in strengthening Panchayats, with over 2 lakh Gram Panchayats connected to the internet in the last decade”, he added. Shri Modi pointed out that more than 5.5 lakh Common Service Centers have been established in villages, underlining that the digitalization of Panchayats has brought additional benefits, such as easy access to documents like birth and death certificates, and landholding certificates. He remarked that while the nation received a new Parliament building after decades of independence, 30,000 new Panchayat Bhawans have also been constructed across the country. He also highlighted that ensuring adequate funds for Panchayats has been a priority for the government. “Over the past decade, Panchayats have received more than ₹2 lakh crore, all of which has been utilized for the development of villages”, he said.
Highlighting that one of the major issues faced by Gram Panchayats has been related to land disputes, the Prime Minister mentioned the frequent disagreements over which land is residential, agricultural, Panchayat-owned, or government-owned. He emphasized that to address this issue, the digitization of land records is being undertaken, which has helped resolve unnecessary disputes effectively.
Shri Modi underscored that Panchayats have strengthened social participation, remarking that Bihar was the first state in the country to provide 50% reservation for women in Panchayats. He emphasized that today, a significant number of women from economically weaker sections, Dalits, Mahadalits, backward, and extremely backward communities are serving as public representatives in Bihar, describing it as true social justice and genuine social participation. He underlined that democracy thrives and becomes stronger with greater participation. Reflecting this vision, Shri Modi noted that a law providing 33% reservation for women in the Lok Sabha and State Assemblies has also been enacted. He remarked that this will benefit women across all states, giving our sisters and daughters greater representation.
Emphasising that the government is working in mission mode to increase women's income and create new opportunities for employment and self-employment, Shri Modi highlighted the transformative impact of the ‘Jeevika Didi’ program in Bihar, which has changed the lives of many women. He remarked that today, self-help groups of women in Bihar have been provided financial assistance of approximately ₹1,000 crore, noting that this will further strengthen the economic empowerment of women and contribute to the goal of creating 3 crore Lakhpati Didis across the country. He highlighted that the rural economy has gained new momentum over the past decade. He pointed out that villages have seen the construction of houses for the poor, roads, gas connections, water connections, and toilets, bringing lakhs of crores of rupees to rural areas. The Prime Minister remarked that new employment opportunities have been created, benefiting laborers, farmers, vehicle operators, and shopkeepers, providing them with new avenues for income. He emphasized that this has particularly benefited communities that have been deprived for generations. He cited the example of the PM Awas Yojana, which aims to ensure that no family in the country remains homeless and that everyone has a permanent roof over their heads. He noted that over the past decade, more than 4 crore permanent houses have been constructed under this scheme. He highlighted that in Bihar alone, 57 lakh poor families have received permanent houses. He remarked that these houses have been provided to families from economically weaker sections, Dalits, and backward and extremely backward communities like Pasmanda families. Shri Modi announced that in the coming years, 3 crore more permanent houses will be provided to the poor. He noted that today, approximately 1.5 lakh families in Bihar are moving into their new permanent homes. He said that across the country, 15 lakh poor families have been issued approval letters for the construction of new houses, including 3.5 lakh beneficiaries from Bihar. He highlighted that today, financial assistance has been sent to approximately 10 lakh poor families for their permanent houses, including 80,000 rural families and 1 lakh urban families from Bihar.
“The past decade has been a decade of infrastructure development for India”, said the Prime Minister, highlighting that this modern infrastructure is strengthening the foundation of a developed India. He noted that for the first time, over 12 crore rural families have received tap water connections in their homes, underlining that more than 2.5 crore households have been electrified, and those who never imagined cooking on gas stoves have now received gas cylinders. “Even in challenging regions like Ladakh and Siachen, where providing basic facilities is difficult, 4G and 5G mobile connections have now been established, reflecting the nation's current priorities”, he pointed out. The Prime Minister highlighted advancements in healthcare, noting that institutions like AIIMS were once limited to major cities like Delhi. He announced that AIIMS is now being established in Darbhanga, and the number of medical colleges in the country has nearly doubled in the past decade and mentioned the construction of a new medical college in Jhanjharpur. He emphasized that to ensure quality healthcare in villages, over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs have been established across the country, including more than 10,000 in Bihar. He remarked that Jan Aushadhi Kendras have become a significant relief for the poor and middle class, offering medicines at an 80% discount. He noted that Bihar now has over 800 Jan Aushadhi Kendras, saving its people ₹2,000 crore in medical expenses. The Prime Minister highlighted that under the Ayushman Bharat scheme, lakhs of families in Bihar have received free treatment, resulting in savings of thousands of crores of rupees for these families.
“India is rapidly advancing its connectivity through infrastructure like railways, roads, and airports”, highlighted Shri Modi, noting that metro projects are underway in Patna, and over two dozen cities across the country are now connected with metro facilities. He announced the launch of the ‘Namo Bharat Rapid Rail’ service between Patna and Jaynagar, which will significantly reduce travel time between the two locations, and emphasized that this development will benefit lakhs of people from Samastipur, Darbhanga, Madhubani, and Begusarai.
The Prime Minister also mentioned the inauguration and launch of multiple new railway lines in Bihar, highlighting the commencement of the modern Amrit Bharat train service between Saharsa and Mumbai, which will greatly benefit the labor families. He remarked that the government is modernizing several railway stations in Bihar, including Madhubani and Jhanjharpur. He emphasized that air connectivity in Mithila and Bihar has improved significantly with Darbhanga Airport, and the expansion of Patna Airport is underway. “These development projects are creating new employment opportunities in Bihar”, he added.
“Farmers are the backbone of the rural economy, the stronger this backbone, the stronger the villages, and consequently, the nation”, said Shri Modi. He highlighted the persistent challenges of floods in the Mithila and Kosi regions, noting that the government is set to invest ₹11,000 crore to mitigate the impact of floods in Bihar. He said that this investment will facilitate the construction of dams on rivers such as Bagmati, Dhar, Budhi Gandak, and Kosi, adding that canals will be developed, ensuring irrigation arrangements through river water. “This initiative will not only reduce flood-related issues but will also ensure adequate water supply reaches every farmer’s field”, he added.
“Makhana, a cultural staple of Mithila, has now gained global recognition as a superfood”, highlighted Shri Modi, mentioning that makhana has been granted a GI tag, officially certifying it as a product of this region. He added that the Makhana Research Centre has been accorded national status. He also highlighted the Budget announcement of the Makhana Board, which is expected to transform the fortunes of makhana farmers, emphasising that Bihar's makhana will now reach international markets as a superfood. He noted that the National Institute of Food Technology and Management is being established in Bihar, which will support the youth in setting up small enterprises related to food processing. He further emphasized that Bihar is making consistent progress in fisheries along with agriculture, highlighting that fishermen now have access to the benefits of the Kisan Credit Card, providing advantages to numerous families involved in fisheries. He remarked that under the PM Matsya Sampada Yojana, projects worth hundreds of crores have been executed in Bihar.
Expressing deep sorrow over the brutal killing of innocent civilians by terrorists in Pahalgam, Jammu and Kashmir, on April 22, Shri Modi remarked that the entire nation is distressed and stands in solidarity with the grieving families. He assured that every effort is being made by the government to ensure the speedy recovery of those undergoing treatment. He highlighted the profound loss suffered by families, where some lost their sons, brothers, or life partners, noting that the victims came from diverse linguistic and regional backgrounds—some spoke Bengali, Kannada, Marathi, Odia, Gujarati, and some were from Bihar. Underlining that from Kargil to Kanyakumari, the grief and outrage over this attack are shared equally across the nation, Shri Modi remarked that this attack was not just on unarmed tourists but was a brazen assault on the soul of India. “The terrorists responsible for this attack, along with those who conspired it, will face punishment beyond their imagination”, he declared in unequivocal terms, asserting that the time has come to eliminate the remaining strongholds of terrorism. “The willpower of 140 crore Indians will now break the backbone of the perpetrators of terror”, he stressed.
The Prime Minister declared from the soil of Bihar that India will identify, track, and punish every terrorist, their handlers, and their backers, emphasising that India will pursue them to the ends of the earth. “India’s spirit will never be broken by terrorism and terrorism will not go unpunished. Every effort will be made to ensure justice is served and the entire nation is firm in this resolve against terrorism”, he stressed. He further stated that everyone who believes in humanity stands with India during these times. He expressed his gratitude to the people and leaders of various countries who have supported India in these moments.
“Peace and security are the most critical prerequisites for rapid development”, said Shri Modi, remarking that a developed Bihar is essential for a developed India. He concluded by highlighting that efforts are being made to ensure development in Bihar and to extend the benefits of progress to every section and every region of the state. He expressed gratitude to everyone for joining the program on the occasion of Panchayati Raj Day.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Nityanand Rai, Shri Ram Nath Thakur, Dr. Raj Bhushan Choudhary were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister participated in the National Panchayati Raj Day programme in Madhubani, Bihar. He also presented National Panchayat Awards, recognizing and incentivizing best-performing Panchayats on the occasion.
Prime Minister laid the foundation stone of an LPG bottling plant with rail unloading facility at Hathua in Gopalganj District of Bihar worth around Rs 340 crore. This will help in streamlining the supply chain and improving efficiency of bulk LPG transportation.
Boosting power infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone for projects worth over Rs 1,170 crore and also inaugurated multiple projects worth over Rs 5,030 crore in the power sector in Bihar under the Revamped Distribution Sector Scheme.
In line with his commitment to boost rail connectivity across the nation, Prime Minister flagged off Amrit Bharat express between Saharsa and Mumbai, Namo Bharat Rapid rail between Jaynagar and Patna and trains between Pipra and Saharsa and Saharsa and Samastipur. He also inaugurated the Supaul Pipra rail line, Hasanpur Bithan Rail line and two 2-lane Rail over bridges at Chapra and Bagaha. He dedicated to the nation the Khagaria-Alauli Rail line. These projects will improve connectivity and lead to overall socio-economic development of the region.
Prime Minister distributed benefits of around Rs 930 crore under Community Investment Fund to over 2 lakh SHGs from Bihar under Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY- NRLM).
Prime Minister handed over sanction letters to 15 lakh new beneficiaries of PMAY-Gramin and released instalments to 10 lakh PMAY-G beneficiaries from across the country. He also handed over keys to some beneficiaries marking the Grih Pravesh of 1 lakh PMAY-G and 54,000 PMAY-U houses in Bihar.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଅବସରରେ ବିହାରର ମଧୁବନିଠାରେ ୧୩,୪୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ନୂଆ ଗତି ହାସଲ କରିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ଥିଲା ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦଶନ୍ଧି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମଖାନା ଆଜି ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ସୁପରଫୁଡ୍, କିନ୍ତୁ ମିଥିଲାରେ ଏହା ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଂଶ, ସମୃଦ୍ଧିର ଉତ୍ସ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବେ ଆତଙ୍କବାଦର ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକାରୀଙ୍କ ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆତଙ୍କବାଦକୁ ବିନା ଦଣ୍ଡରେ ଛଡ଼ାଯିବ ନାହିଁ, ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ସବୁ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ, ଏହି ସଂକଳ୍ପରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଦୃଢ଼: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
24 APR 2025 2:11PM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବିହାରର ମଧୁବନିଠାରେ ୧୩,୪୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ, ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ୨୨ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମିନିଟ୍ ନୀରବତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ସହ ଦିବଂଗତ ଆତ୍ମାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଅବସରରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ମିଥିଲା ଓ ବିହାର ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ବିହାରର ବିକାଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ, ରେଳପଥ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବିହାରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ମହାନ କବି ତଥା ଜାତୀୟ ପ୍ରତୀକ ରାମଧାରୀ ସିଂ ଦିନକରଜୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଶ୍ରାଦ୍ଧବାର୍ଷିକୀରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାର ହେଉଛି ସେହି ଭୂମି ଯେଉଁଠାରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ସତ୍ୟାଗ୍ରହର ମନ୍ତ୍ର ପ୍ରସାର କରିଥିଲେ। ସେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ କେବଳ ସେତେବେଳେ ସମ୍ଭବ ଯଦି ଏହାର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜର ଧାରଣା ଏହି ଭାବନାରେ ମୂଳ। ସେ କହିଥିଲେ, "ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି।" ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୫.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ଜନ୍ମ ଏବଂ ମୃତ୍ୟୁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ଜମି ମାଲିକାନା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଭଳି ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ସହଜରେ ପାଇବା ଭଳି ଅତିରିକ୍ତ ସୁବିଧା ମିଳିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦଶନ୍ଧି ପରେ, ଦେଶକୁ ଏକ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ମିଳିଛି, ଯେତେବେଳେ ସାରା ଦେଶରେ ୩୦,୦୦୦ ନୂତନ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପଞ୍ଚାୟତ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣ୍ଠି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା। ସେ କହିଥିଲେ, "ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପାଣ୍ଠି ମିଳିଛି ଯାହା ଗାଁର ବିକାଶ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଜମି ବିବାଦ ସହିତ ଜଡିତ। କେଉଁ ଜମି ଆବାସିକ, କୃଷିଭିତ୍ତିକ, ପଞ୍ଚାୟତ ମାଲିକାନା କିମ୍ବା ସରକାରୀ, ସେ ବିଷୟରେ ସେମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ମତଭେଦ ରହିଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ଜମି ରେକର୍ଡର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଅନାବଶ୍ୟକ ବିବାଦର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମାଧାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ସାମାଜିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାର ଦେଶର ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଯିଏ ପଞ୍ଚାୟତରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ଦେଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିହାରରେ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗ, ଦଳିତ, ମହାଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳା ଜନପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଏହାକୁ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ସହଭାଗୀତା ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାଗୁଡ଼ିକରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ ଏବଂ ଆମର ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପାଇବେ।
ମହିଳାମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏକ ମିଶନ ମୋଡରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିହାରରେ 'ଜୀବିକା ଦିଦି' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଅନେକ ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିହାରରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ମହିଳାମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ୩ କୋଟି ଲଖପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ନୂତନ ଗତି ହାସଲ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାଁରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଘର, ରାସ୍ତା, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ପାଣି ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳକୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆଣିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯାହା ଶ୍ରମିକ, କୃଷକ, ଡ୍ରାଇଭର ଏବଂ ଦୋକାନୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆୟର ନୂତନ ରାସ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବିଶେଷ ଭାବରେ ସେହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଛି ଯେଉଁମାନେ ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ବଞ୍ଚିତ ଥିଲେ। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର କୌଣସି ପରିବାର ବାସହୀନ ନ ରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ କଂକ୍ରିଟ୍ ଛାତ ରହିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ବିହାରରେ ୫୭ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାର ପକ୍କା ଘର ପାଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗ, ଦଳିତ ଏବଂ ପସମାନ୍ଦା ପରିବାର ଭଳି ପଛୁଆ ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଦିଆଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଉ ୩ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ଦିଆଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିହାରରେ ପ୍ରାୟ ୧.୫ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ସେମାନଙ୍କର ନୂତନ ପକ୍କା ଘରକୁ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ୧୫ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ନୂତନ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିହାରର ୩.୫ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଜି ପ୍ରାୟ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ସେମାନଙ୍କ ପକ୍କା ଘର ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପଠାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୮୦ ହଜାର ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ଏବଂ ୧ ଲକ୍ଷ ବିହାରର ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, “ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶର ଦଶନ୍ଧି ଥିଲା।” ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଙ୍କ ଘରେ ଟ୍ୟାପ ପାଣି ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ କେବେ ଗ୍ୟାସ ଚୁଲାରେ ରୋଷେଇ କରିବାର କଳ୍ପନା କରିନଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଛନ୍ତି। "ଲଦାଖ ଏବଂ ସିଆଚେନ ଭଳି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ, ଯେଉଁଠାରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା କଷ୍ଟକର, ୪ଜି ଏବଂ ୫ଜି ମୋବାଇଲ୍ ସଂଯୋଗ ଏବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ," ସେ କହିଛନ୍ତି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏମ୍ସ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପୂର୍ବରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଭଳି ବଡ଼ ସହର ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଦରଭଙ୍ଗାରେ ଏମ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଝାଞ୍ଜରପୁରଠାରେ ଏକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ସାରା ଦେଶରେ ୧.୫ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିହାରର ୧୦,୦୦୦ ଅଧିକ ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପାଲଟିଛି, ଯାହା ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତିରେ ଔଷଧ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ ଏବେ ୮୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି, ଯାହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିହାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିଛି।
"ରେଳବାଇ, ସଡ଼କ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଏହାର ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ନେଉଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ପାଟନାରେ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଦେଶର ଦୁଇ ଡଜନରୁ ଅଧିକ ସହର ବର୍ତ୍ତମାନ ମେଟ୍ରୋ ସୁବିଧା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି। ପାଟନା ଏବଂ ଜୟନଗର ମଧ୍ୟରେ 'ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ୍' ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦୁଇ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଏହି ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତିପୁର, ଦରଭଙ୍ଗା, ମଧୁବନୀ ଏବଂ ବେଗୁସରାଇର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରରେ ଏକାଧିକ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସହରସା ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ମଧ୍ୟରେ ଆଧୁନିକ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଶ୍ରମିକ ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ମଧୁବନୀ ଓ ଝଞ୍ଜାରପୁର ସମେତ ବିହାରର ଅନେକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛନ୍ତି । ଦରଭଙ୍ଗା ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ ମିଥିଲା ଏବଂ ବିହାରରେ ବିମାନ ସଂଯୋଗରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି ଏବଂ ପାଟନା ବିମାନବନ୍ଦରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଚାଲିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବିହାରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
"କୃଷକମାନେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ମେରୁଦଣ୍ଡ, ଏହି ମେରୁଦଣ୍ଡ ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ, ଗାଁ ଗୁଡ଼ିକ ସେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବେ ଏବଂ ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଦେଶ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ବିହାରରେ ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ୧୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ମିଥିଲା ଏବଂ କୋସି ଅଞ୍ଚଳରେ ବନ୍ୟାର ନିରନ୍ତର ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବାଗମତୀ, ଧାର, ବୁଢ଼ୀ ଗଣ୍ଡକ ଓ କୋସି ଭଳି ନଦୀଉପରେ ଡ୍ୟାମ୍ ନିର୍ମାଣରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ କେନାଲର ବିକାଶ, ନଦୀ ଜଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳସେଚନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କେବଳ ବନ୍ୟା ଜନିତ ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କ କ୍ଷେତରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ମିଥିଳାର ସାଂସ୍କୃତିକ ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ମଖନା ଏବେ ଏକ ସୁପରଫୁଡ୍ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଛି।" ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଖାନାକୁ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଏହାକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଅଞ୍ଚଳର ଏକ ଉତ୍ପାଦ ଭାବରେ ପ୍ରମାଣିତ କରେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମାଖାନା ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ସେ ମାଖାନା ବୋର୍ଡ ସମ୍ପର୍କରେ ବଜେଟରେ ହୋଇଥିବା ଘୋଷଣା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ମାଖାନା ଚାଷୀଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ମଖାନା ଏବେ ଏକ ସୁପରଫୁଡ୍ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, ଯାହା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସହ ଜଡିତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାର କୃଷି ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତି କରୁଛି। ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ଏବେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପରିବାର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିହାରରେ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
୨୨ ଏପ୍ରିଲରେ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ପହଲଗାମରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ନିର୍ମମ ହତ୍ୟା ଉପରେ ଗଭୀର ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଦୁଃଖିତ ଏବଂ ଶୋକସନ୍ତପ୍ତ ପରିବାର ସହିତ ଏକସଙ୍ଗରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଚିକିତ୍ସାଧୀନ ଲୋକଙ୍କ ଶୀଘ୍ର ଆରୋଗ୍ୟ ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଆକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ବିରାଟ କ୍ଷତି ସହିଛନ୍ତି, ଲୋକେ ସେମାନଙ୍କର ପୁଅ, ଭାଇ କିମ୍ବା ଜୀବନସାଥୀଙ୍କୁ ହରାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୀଡିତମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷାଗତ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମିର ଥିଲେ - କେତେକ ବଙ୍ଗାଳୀ, କନ୍ନଡ, ମରାଠୀ, ଓଡ଼ିଆ, ଗୁଜରାଟୀ କହୁଥିଲେ ଏବଂ କେତେକ ବିହାରର ଥିଲେ। ଏହି ଆକ୍ରମଣକୁ ନେଇ କାରଗିଲରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାରା ଦେଶରେ ସମାନ ଦୁଃଖ ଏବଂ କ୍ରୋଧ ଥିଲା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ନିରସ୍ତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତର ଆତ୍ମା ଉପରେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଆକ୍ରମଣ। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଶବ୍ଦରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, "ଏହି ଆକ୍ରମଣ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏହାକୁ ଷଡଯନ୍ତ୍ର କରିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କଳ୍ପନା ବାହାରେ ଦଣ୍ଡ ଦିଆଯିବ।" ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଆତଙ୍କବାଦର ଅବଶିଷ୍ଟ ଗଡ଼ଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନଷ୍ଟ କରିବାର ସମୟ ଆସିଯାଇଛି। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ, "୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବେ ଆତଙ୍କବାଦର ପ୍ରାୟୋଜକମାନଙ୍କ ମେରୁଦଣ୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ଦେବ।"
ବିହାର ମାଟିରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆତଙ୍କବାଦୀ, ତାଙ୍କ ମାଲିକ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମର୍ଥକଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବ, ସେମାନଙ୍କୁ ଖୋଜିବ କରିବ ଏବଂ ଦଣ୍ଡ ଦେବ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସେମାନଙ୍କୁ ପୃଥିବୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଖୋଜି ବାହାର କରିବ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ କହିଥିଲେ, "ଆତଙ୍କବାଦ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଆତ୍ମା କେବେ ନଇଁବ ନାହିଁ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଦଣ୍ଡ ଦିଆଯିବ। ନ୍ୟାୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏହି ସଂକଳ୍ପରେ ଦୃଢ଼ଭାବେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି।" ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ମାନବତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ଭାରତ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ଭାରତକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଲୋକ ଏବଂ ନେତାଙ୍କ ପ୍ରତି ସେ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, "ଶୀଘ୍ର ବିକାଶ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସର୍ତ୍ତ।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବିକଶିତ ବିହାର ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ତାଙ୍କ ଭାଷଣ ଶେଷ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରଗତିର ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଅବସରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିହାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ୍, ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନୀତୀଶ କୁମାର, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ, ଜିତନ ରାମ ମଞ୍ଜି, ଗିରିରାଜ ସିଂହ, ଚିରାଗ ପାସୱାନ, ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ, ରାମନାଥ ଠାକୁର, ଡ. ରାଜଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ମଧୁବନିଠାରେ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ଗୋପାଳଗଞ୍ଜ ଜିଲ୍ଲାର ହଠୁଆଠାରେ ପ୍ରାୟ ୩୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ରେଳ ଅନଲୋଡିଂ ସୁବିଧା ଥିବା ଏକ ଏଲପିଜି ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ବଲକ୍ ଏଲପିଜି ପରିବହନର ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁନର୍ଗଠିତ ବଣ୍ଟନ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିହାରରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୧୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୫୦୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହରସା ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ମଧ୍ୟରେ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ, ଜୟନଗର ଏବଂ ପାଟନା ମଧ୍ୟରେ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଳ ଏବଂ ପିପ୍ରା ଏବଂ ସହରସା ଏବଂ ସମସ୍ତିପୁର ମଧ୍ୟରେ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏଥିସହ ସେ ଚାପଲ ଏବଂ ବାଗାହା ଠାରେ ସୁପଲ ପିପ୍ରା ରେଳ ଲାଇନ, ହାସନପୁର ବିଥାନ ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ ଦୁଇଟି ୨ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ରେଳ ଓଭର ବ୍ରିଜକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଖାଗରିଆ-ଆଲାଉଲିଆ ରେଳ ଲାଇନକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ନେଇଯିବ।
ଦୀନଦୟାଲ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା - ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଡିଏୱାଇ- ଏନଆରଏଲଏମ) ଅଧୀନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଗୋଷ୍ଠୀ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୯୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମଏୱାଇ-ଗ୍ରାମୀଣର ୧୫ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରୁ ୧୦ ଲକ୍ଷ ପିଏମଏୱାଇ-ଜି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେ ବିହାରରେ ୧ ଲକ୍ଷ ପିଏମଏୱାଇ-ଜି ଏବଂ ୫୪,୦୦୦ ପିଏମଏୱାଇ-ୟୁ ଘରର ଗୃହ ପ୍ରବେଶର ପ୍ରତୀକଭାବେ କିଛି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚାବି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।