প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস উপলক্ষে বিহাৰৰ মধুবনীত ১৩,৪৮০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভ কৰে
যোৱা দশকত পঞ্চায়তসমূহক সবলীকৰণৰ বাবে একাধিক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ, প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে পঞ্চায়তসমূহক সুদৃঢ় কৰা হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যোৱা দশকত গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিয়ে নতুন গতি লাভ কৰিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বিগত দশকটো ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দশক আছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মাখনা আজি দেশ আৰু বিশ্বৰ বাবে ছুপাৰফুড, কিন্তু মিথিলাত ই সংস্কৃতিৰ এক অংশ,সমৃদ্ধিৰ উৎসঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ ইচ্ছাশক্তিয়ে এতিয়া সন্ত্ৰাসবাদীৰ কঁকাল ভাঙিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সন্ত্ৰাসবাদে শাস্তি নোপোৱাকৈ নাথাকে, ন্যায় নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হ'ব, সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰ এই সংকল্পত অটল হৈ আছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
24 APR 2025 2:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস উপলক্ষে বিহাৰৰ মধুবনীত ১৩,৪৮০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ, আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। অনুষ্ঠানৰ আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ২০২৫ৰ ২২ এপ্ৰিলত পেহেলগামত সংঘটিত আক্ৰমণৰ বলি হোৱা সকলৰ বিদেহ আত্মাৰ সদগতি কামনাৰে মৌন প্ৰাৰ্থনা কৰিবলৈ সকলোকে আহ্বান জনায়। তেখেতে কয় যে আজি বিহাৰৰ উন্নয়ন সাধনৰ লক্ষ্যৰে হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। বিদ্যুৎ, ৰেল, আন্তঃগাঁথনিমূলক এই পদক্ষেপসমূহে বিহাৰত নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। তেখেতে মহান কবি ৰামধাৰী সিং দিনকৰ জীলৈ মৃত্যু বাৰ্ষিকী উপলক্ষে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
বিহাৰ মহাত্মা গান্ধীয়ে সত্যাগ্ৰহৰ মন্ত্ৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা ভূমি বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে মহাত্মা গান্ধীৰ দৃঢ় বিশ্বাসত আলোকপাত কৰে। মহাত্মাই কৈছিল যে ভাৰতৰ গাঁওসমূহ শক্তিশালী হোৱা মাত্ৰেকেহে ইয়াৰ দ্ৰুত বিকাশ সম্ভৱ। তেখেতে কয় যে পঞ্চায়তী ৰাজৰ ধাৰণাটো এই কথাৰে বদ্ধমূল। “যোৱা দশকত পঞ্চায়তসমূহক সবলীকৰণৰ বাবে নিৰন্তৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। পঞ্চায়তসমূহক সুদৃঢ়কৰণত প্ৰযুক্তিয়ে এটি উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে, যোৱা দশকত ২ লাখৰো অধিক গ্ৰাম পঞ্চায়ত ইন্টাৰনেটৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে”, তেখেতে লগতে কয়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে পঞ্চায়তসমূহৰ ডিজিটেলাইজেচনে অতিৰিক্ত সা-সুবিধাৰ সঞ্চাৰ কৰিছে, যেনেঃ জন্ম-মৃত্যুৰ প্ৰমাণ পত্ৰৰ দৰে নথি-পত্ৰ আৰু ভূমিৰ প্ৰমাণ-পত্ৰ আদি সহজভাৱে লাভ কৰা হৈছে। গাঁওসমূহত ৫.৫ লাখৰো অধিক কমন চাৰ্ভিচ চেন্টাৰ স্থাপন কৰা হৈছে। তেখেতে কয় যে স্বাধীনতাৰ কেইবা দশক পিছত ৰাষ্ট্ৰখনে নতুন সংসদ ভৱন লাভ কৰাৰ সমান্তৰালকৈ সমগ্ৰ দেশতে ৩০ হাজাৰ নতুন পঞ্চায়ত ভৱনো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। পঞ্চায়তসমূহৰ বাবে পৰ্য্যাপ্ত পুঁজি সুনিশ্চিত কৰাটো চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় বুলিও তেখেতে কয়। “যোৱা দশকত পঞ্চায়তসমূহে ২ লাখ কোটি টকাৰো অধিক ধন লাভ কৰিছে, এই সকলোবোৰ গাঁৱৰ উন্নয়নৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে”, তেখেতে কয়।
গ্ৰাম পঞ্চায়তসমূহে সন্মুখীন হোৱা এটা বৃহৎ সমস্যা ভূমি বিবাদ বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইয়াকে লৈ সঘনাই উদ্ভৱ হোৱা মতানৈক্যৰ কথা কয়। তেখেতে কয় যে এই সমস্যাটো সমাধানৰ বাবে ভূমিৰ অভিলেখ ডিজিটেলাইজেচনৰ কাম হাতত লোৱা হৈছে, যিয়ে অপ্ৰয়োজনীয় বিবাদসমূহৰ ফলপ্ৰসূ সমাধানত সহায় কৰিছে।
শ্ৰী মোদীয়ে পঞ্চায়তসমূহে সামাজিক অংশগ্ৰহণৰ বৰ্ধন ঘটাইছে বুলি উল্লেখেৰে কয় যে বিহাৰ দেশৰ প্ৰথমখন ৰাজ্য যিয়ে পঞ্চায়তত মহিলাসকলৰ বাবে ৫০% সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। তেখেতে কয় যে আজি বিহাৰত আৰ্থিকভাৱে দুৰ্বল শ্ৰেণী, দলিত, মহাদলিত, পিছপৰা আৰু অতিশয় পিছপৰা সমাজৰ যথেষ্ট সংখ্যক মহিলাই জনপ্ৰতিনিধি হিচাপে সেৱা আগবঢ়াইছে। তেখেতে এই কাৰ্য্যক প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায় আৰু প্ৰকৃত সামাজিক অংশগ্ৰহণ বুলি অভিহিত কৰে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে গণতন্ত্ৰ অধিক অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে লাভৱান হয় আৰু শক্তিশালী হয়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতিফলন ঘটাই লোকসভা আৰু ৰাজ্যিক বিধানসভাসমূহত মহিলাসকলৰ বাবে ৩৩% সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা আইনো প্ৰণয়ন কৰা হৈছে। তেখেতে কয় যে ইয়াৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্যৰ মহিলাসকল উপকৃত হ’ব, আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলক অধিক প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰদান কৰা হ’ব।
চৰকাৰে মহিলাৰ আয় বৃদ্ধি আৰু নিয়োগ তথা স্ব-নিয়োগৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে মিছন মোডত কাম কৰি আছে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে বিহাৰত ‘জীৱিকা দিদি’ কাৰ্য্যসূচীৰ ৰূপান্তৰশীল প্ৰভাৱত আলোকপাত কৰে, যিয়ে বহু মহিলাৰ জীৱন যাত্ৰা সলনি কৰিছে। তেখেতে কয় যে আজি বিহাৰৰ মহিলাৰ আত্মসহায়ক গোটসমূহক প্ৰায় ১,০০০ কোটি টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে, ইয়াৰ দ্বাৰা মহিলাসকলৰ অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণ ত্বৰান্বিত হ’ব আৰু সমগ্ৰ দেশতে ৩ কোটি লাখপতি দিদি গঢ়াৰ লক্ষ্যত অৰিহণা যোগাব বুলি উল্লেখ কৰে। তেখেতে কয় যে বিগত দশকত গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিয়ে নতুন গতি লাভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে গাঁওসমূহত দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে গৃহ, পথ, গেছৰ সংযোগ, পানীৰ সংযোগ আৰু শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যাৰ বাবে গ্ৰামাঞ্চলসমূহলৈ লাখ-লাখ কোটি টকা আহিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে, যাৰ ফলত শ্ৰমিক, কৃষক, বাহন পৰিচালক আৰু দোকানীসকল উপকৃত হৈছে, যিয়ে তেওঁলোকক আয়ৰ নতুন পথ প্ৰদান কৰিছে। তেখেতে কয় যে ইয়াৰ ফলত প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি বঞ্চিত সমাজসমূহ বিশেষভাৱে উপকৃত হৈছে। তেখেতে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে, যাৰ লক্ষ্য দেশৰ কোনো পৰিয়াল যাতে গৃহহীন হৈ নাথাকে আৰু প্ৰত্যেকৰে মূৰৰ ওপৰত এখন স্থায়ী চালি থাকে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে বিগত দশকত এই আঁচনিখনৰ অধীনত ৪ কোটিৰো অধিক স্থায়ী গৃহ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। তেখেতে কয় যে কেৱল বিহাৰতে ৫৭ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে স্থায়ী ঘৰ লাভ কৰিছে। তেখেতে কয় যে এই ঘৰসমূহ অৰ্থনৈতিকভাৱে দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ পৰিয়াল, দলিত আৰু পছমণ্ড পৰিয়ালৰ দৰে পিছপৰা আৰু অত্যন্ত পিছপৰা সমাজৰ পৰিয়ালক প্ৰদান কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে অনাগত বছৰসমূহত দৰিদ্ৰ লোকসকললৈ ৩ কোটি স্থায়ী ঘৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে আজি বিহাৰৰ প্ৰায় ডেৰ লাখ পৰিয়াল নিজৰ নতুন স্থায়ী ঘৰলৈ স্থানান্তৰিত হৈছে। তেখেতে কয় যে বিহাৰৰ ৩.৫ লাখ হিতাধিকাৰীকে প্ৰমুখ্য কৰি সমগ্ৰ দেশতে ১৫ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক নতুন ঘৰ নিৰ্মাণৰ অনুমোদন পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে আজি বিহাৰৰ গ্ৰামাঞ্চলসমূহৰ ৮০ হাজাৰ পৰিয়াল আৰু চহৰাঞ্চলসমূহৰ ১ লাখ পৰিয়ালকে প্ৰমুখ্য কৰি প্ৰায় ১০ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়াললৈ তেওঁলোকৰ স্থায়ী ঘৰৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
“বিগত দশকটো ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ দশক আছিল”, এই আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে এখনি উন্নত ভাৰতৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰি তোলাৰ কথা প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে গ্ৰামাঞ্চলসমূহৰ ১২ কোটিৰো অধিক গৃহস্থীয়ে নিজৰ ঘৰত টেপৰ পানীৰ সংযোগ লাভ কৰিছে। ২.৫ কোটিৰো অধিক গৃহস্থীয়ে বিদ্যুৎ সংযোগ লাভ কৰিছে আৰু যিসকলে কেতিয়াও গেছ ষ্ট’ভত ৰন্ধা-বঢ়া কৰাৰ কথা কল্পনা কৰা নাছিল, তেওঁলোকে এতিয়া গেছৰ চিলিণ্ডাৰ লাভ কৰিছে। “লাডাখ আৰু চিয়াচেনৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানমূলক অঞ্চলতো, য’ত মৌলিক সুবিধা প্ৰদান কৰাটো কঠিন, তাত এতিয়া ৪জি আৰু ৫জি ম’বাইল সংযোগ স্থাপন কৰা হৈছে, যিয়ে দেশৰ বৰ্তমানৰ অগ্ৰাধিকাৰক প্ৰতিফলিত কৰিছে”, তেখেতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্বাস্থ্যসেৱাৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে এইমছৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানসমূহ এসময়ত দিল্লীৰ দৰে ডাঙৰ চহৰতে সীমাবদ্ধ আছিল বুলি উল্লেখ কৰে। তেখেতে কয় যে এতিয়া এইমছ দাৰভাঙাত স্থাপন কৰা হৈছে আৰু বিগত দশকত দেশত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। তেখেতে ঝাংঝাৰপুৰত এখন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপনৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেখেতে কয় যে গাঁৱে-ভূঞে গুণগত স্বাস্থ্যসেৱা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ দেশজুৰি ১.৫ লাখৰো অধিক আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ স্থাপন কৰা হৈছে। বিহাৰত ১০ হাজাৰৰো অধিক আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ স্থাপন কৰা হৈছে। তেখেতে কয় যে জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য সকাহ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে, যিসমূহ কেন্দ্ৰই ৮০% ৰেহাই দৰত ঔষধ আগবঢ়াইছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে বিহাৰত এতিয়া ৮০০ৰো অধিক জন ঔষধি কেন্দ্ৰ আছে, যাৰ ফলত ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ চিকিৎসা ব্যয়ৰ পৰা ২,০০০ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত বিহাৰৰ লাখ-লাখ পৰিয়ালে বিনামূলীয়া চিকিৎসা সেৱা লাভ কৰিছে, যাৰ ফলত এই পৰিয়ালসমূহৰ হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে।
“ভাৰতে ৰেলৱে, পথ আৰু বিমানবন্দৰৰ দৰে আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে ইয়াৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাক ক্ষীপ্ৰতাৰে আগুৱাই নিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে আৰু কয় যে পাটনাত মেট্ৰ’ প্ৰকল্পৰ কাম অব্যাহত আছে আৰু সমগ্ৰ দেশৰ দুই ডজনৰো অধিক চহৰ এতিয়া মেট্ৰ’ সুবিধাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে। তেখেতে পাটনা আৰু জয়নগৰৰ মাজত ‘নমো ভাৰত ৰেপিড ৰেল’ সেৱা প্ৰৱৰ্তনৰ কথা ঘোষণা কৰে, যাৰ ফলত উভয় স্থানৰ মাজত যাত্ৰাৰ সময় বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাব আৰু এই উন্নয়নে সমস্তিপুৰ, দাৰভাঙা, মধুবনী, বেগুছৰাইৰ লাখ-লাখ লোকক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিহাৰত একাধিক নতুন ৰেলপথ উদ্বোধন আৰু শুভাৰম্ভ কৰাৰ কথাও উল্লেখেৰে সাহাৰছা আৰু মুম্বাইৰ মাজত আধুনিক অমৃত ভাৰত ৰেল সেৱা আৰম্ভ হোৱাৰ কথা কয়, যিয়ে শ্ৰমিক পৰিয়ালসমূহক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। তেখেতে কয় যে চৰকাৰে মধুবনী আৰু ঝাঞ্জাৰপুৰকে প্ৰমুখ্য কৰি বিহাৰৰ কেইবাটাও ৰেল ষ্টেচনৰ আধুনিকীকৰণ কৰি আছে। তেখেতে কয় যে দাৰভাঙা বিমানবন্দৰৰ জৰিয়তে মিথিলা আৰু বিহাৰৰ বিমান সংযোগৰ যথেষ্ট অগ্ৰগতি সাধন হৈছে। পাটনা বিমানবন্দৰৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কাম অব্যাহত আছে। “এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহে বিহাৰত নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে”, তেখেতে লগতে কয়।
“কৃষকসকল গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ মেৰুদণ্ড, এই মেৰুদণ্ড যিমানেই শক্তিশালী হয়, গাঁওবোৰ সিমানেই শক্তিশালী হ’ব আৰু ফলস্বৰূপে ৰাষ্ট্ৰখন শক্তিশালী হৈ উঠিব”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে মিথিলা আৰু কোচি অঞ্চলৰ বানপানীৰ ধাৰাবাহিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত আলোকপাতেৰে বিহাৰৰ বানপানীৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাসৰ বাবে চৰকাৰে ১১,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিবলৈ সাজু হৈছে বুলি উল্লেখ কৰে। তেখেতে কয় যে এই বিনিয়োগে বাগমতী, ধৰ, বুঢ়ী গণ্ডক আৰু কোচি আদি নদীত মথাউৰি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত সুবিধা প্ৰদান কৰিব আৰু লগতে কয় যে খাল নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, যাৰ ফলত নদীৰ পানীৰ জৰিয়তে জলসিঞ্চনৰ ব্যৱস্থা নিশ্চিত হ’ব। “এই পদক্ষেপে বানপানী সম্পৰ্কীয় সমস্যা হ্ৰাসেই নহয়, বৰঞ্চ প্ৰতিগৰাকী কৃষকৰ পথাৰত পৰ্য্যাপ্ত পানী যোগান ধৰাটোও নিশ্চিত কৰিব”, তেখেতে লগতে কয়।
“মিথিলাৰ পৰম্পৰাগত খাদ্য মাখনাই এতিয়া ছুপাৰফুড হিচাপে বিশ্বজুৰি স্বীকৃতি লাভ কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে এইদৰে উল্লেখেৰে কয় যে মাখনাক জিআই টেগ প্ৰদান কৰা হৈছে, আনুষ্ঠানিকভাৱে ইয়াক এই অঞ্চলৰ উৎপাদন হিচাপে প্ৰমাণিত কৰা হৈছে। তেখেতে লগতে কয় যে মাখনা গৱেষণা কেন্দ্ৰক ৰাষ্ট্ৰীয় মৰ্য্যাদা প্ৰদান কৰা হৈছে। মাখনা ব’ৰ্ডলৈ বাজেট ঘোষণাৰ ওপৰতো আলোকপাতেৰে মাখনাই কৃষক ৰাইজৰ ভাগ্যৰ পৰিৱৰ্তন ঘটাব বুলি আশা প্ৰকাশেৰে বিহাৰৰ মাখনাই এতিয়া ছুপাৰফুড হিচাপে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিব বুলি কয়। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে বিহাৰত নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ফুড টেকন’লজি এণ্ড মেনেজমেন্ট স্থাপন কৰা হৈছে, যিয়ে যুৱক-যুৱতীসকলক খাদ্য সংসাধনৰ সৈতে জড়িত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব। তেখেতে আৰু কয় যে বিহাৰে কৃষিৰ লগতে মীনপালনৰ ক্ষেত্ৰতো ধাৰাবাহিকভাৱে অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। তেখেতে আৰু কয় যে মাছমৰীয়াসকলে এতিয়া কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধাসমূহ লাভ কৰিছে, যাৰ ফলত মীনপালনৰ সৈতে জড়িত অসংখ্য পৰিয়ালক সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। তেখেতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনাৰ অধীনত বিহাৰত শ-শ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
যোৱা ২২ এপ্ৰিলত জম্মু-কাশ্মীৰৰ পেহেলগামত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে নিৰীহ, সাধাৰণ নাগৰিকক নিৰ্মমভাৱে হত্যা কৰা কাৰ্য্যত গভীৰ শোক প্ৰকাশেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰখনে ভুক্তভোগী আৰু শোকসন্তপ্ত পৰিয়ালসমূহৰ কাষত সংহতিৰে থিয় দিছে। তেখেতে কয় যে চিকিৎসাধীন লোকসকলৰ আশু-আৰোগ্যৰ বাবে চৰকাৰে সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে। তেখেতে পৰিয়ালসমূহৰ মৰ্মবেদনাত আলোকপাত কৰে। য’ত কোনোৱে পুত্ৰ, ভ্ৰাতৃ বা জীৱন সংগীক হেৰুৱাবলগীয়া হৈছে। ভুক্তভোগীসকলৰ নানা ভাষিক আৰু আঞ্চলিক পটভূমিৰ কথা উল্লেখেৰে তেখেতে কয় যে কোনো আছিল বাংলাভাষী, কোনো আছিল কানাড়াভাষী, কোনোৱে মাৰাঠী কয়, কোনোৱে ওড়িয়া কয়, কোনোৱে গুজৰাটী কয় আৰু কোনোজন আছিল বিহাৰৰ। কাৰ্গিলৰ পৰা কন্যাকুমাৰীলৈকে এই আক্ৰমণক লৈ বিৰাজ কৰা শোক আৰু ক্ষোভে সমগ্ৰ দেশকে প্ৰভাৱিত কৰিছে বুলি শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে কয় যে এই আক্ৰমণ কেৱল নিৰস্ত্ৰ পৰ্যটকৰ ওপৰতেই নহয়, বৰঞ্চ ভাৰতৰ আত্মাৰ ওপৰত কৰা এক নিৰ্লজ্জ আক্ৰমণ। “এই আক্ৰমণৰ বাবে দায়ী সন্ত্ৰাসবাদীবোৰৰ লগতে ইয়াৰ ষড়যন্ত্ৰ কৰাবোৰো কল্পনাতীত শাস্তিৰ সন্মুখীন হ’ব”, তেখেতে কয়। তেখেতে আৰু কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ বাকী থকা ঘাটিসমূহ নিৰ্মূল কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। “১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ ইচ্ছাশক্তিয়ে এতিয়া সন্ত্ৰাসবাদীৰ কঁকাল ভাঙিব”, তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিহাৰৰ ভূমিৰপৰা ঘোষণা কৰে যে ভাৰতে প্ৰতিটো সন্ত্ৰাসবাদী, ইয়াক সহায়কাৰী আৰু ইয়াৰ সমৰ্থকক চিনাক্ত, অনুসৰণ আৰু শাস্তি প্ৰদান কৰিব। ভাৰতে ইয়াক বিশ্বৰপৰা নিৰ্মূল কৰিবলৈ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিব। “সন্ত্ৰাসবাদে কেতিয়াও ভাৰতৰ মনোবল ভাঙিব নোৱাৰে আৰু সন্ত্ৰাসবাদী শাস্তি নোপোৱাকৈ সাৰি যাব নোৱাৰে। ভুক্তভোগীয়ে ন্যায় লাভ কৰাটো নিশ্চিতকৰণৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হ’ব আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে এই সংকল্পত সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰ অটল হৈ আছে”, তেখেতে কয়। তেখেতে আৰু কয় যে মানৱতাত বিশ্বাস কৰা প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়েই এই সময়ত ভাৰতৰ কাষত থিয় দিছে। তেখেতে এই মুহূৰ্তত ভাৰতলৈ সমৰ্থন জনোৱা ভিন্ন দেশৰ জনসাধাৰণ আৰু নেতাসকলৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
“দ্রুত উন্নয়নৰ বাবে শান্তি আৰু নিৰাপত্তা আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ পূৰ্বচৰ্ত”, উন্নত ভাৰতৰ বাবে উন্নত বিহাৰ অপৰিহাৰ্য্য বুলি শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেখেতে সামৰণিত কয় যে বিহাৰৰ উন্নয়ন সুনিশ্চিতকৰণৰ লগতে প্ৰগতিৰ সা-সুবিধাসমূহ ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিটো খণ্ড আৰু প্ৰতিটো অঞ্চললৈ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেখেতে পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস উপলক্ষে এই কাৰ্য্যসূচীত যোগদানৰ বাবে সকলোকে কৃতজ্ঞতা জনায়।
এই অনুষ্ঠানত বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰিফ মহম্মদ খান, বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং, শ্ৰী জিতন ৰাম মাঝি, শ্ৰী গিৰিৰাজ সিং, শ্ৰী চিৰাগ পাছৱান, শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়, শ্ৰী ৰামনাথ ঠাকুৰ, ডঃ ৰাজ ভূষণ চৌধুৰীকে প্ৰমুখ্য কৰি আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিহাৰৰ মধুবনীত আয়োজিত ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়তী ৰাজ দিৱসৰ কাৰ্য্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে। এই উপলক্ষে উন্নত-প্ৰদৰ্শন কৰা পঞ্চায়তসমূহক ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়ত বঁটা প্ৰদান কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিহাৰৰ গোপালগঞ্জ জিলাৰ হাথুৱাত প্ৰায় ৩৪০ কোটি টকা মূল্যৰ ৰেল আনলডিং সুবিধা সম্পন্ন এল পি জি বটলিং প্লান্টৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে যোগান শৃংখলক সুশৃংখলিতকৰণৰ লগতে বাল্ক এলপিজি পৰিবহণৰ কাৰ্য্যক্ষমতা বৃদ্ধিত সহায়ক হ’ব।
অঞ্চলটোৰ শক্তি আন্তঃগাঁথনিৰ অগ্ৰগতি সাধনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১,১৭০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰাজিৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ লগতে পুনৰ সংশোধিত বিতৰণ খণ্ড আঁচনিৰ অধীনত বিহাৰৰ বিদ্যুৎ খণ্ডত ৫,০৩০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰে।
সমগ্ৰ দেশতে ৰেল সংযোগ বৃদ্ধিৰ অংগীকাৰেৰে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সাহাৰছা আৰু মুম্বাইৰ মাজত অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ, জয়নগৰ আৰু পাটনাৰ মাজত নমো ভাৰত ৰেপিড ৰেল তথা পিপৰা আৰু সাহাৰছা, সাহাৰছা আৰু সমস্তিপুৰৰ মাজত ৰেলসমূহৰ ফ্লেগ অফ কৰে। এই প্ৰকল্পসমূহে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ লগতে অঞ্চলটোৰ সামগ্ৰিক আৰ্থ-সামাজিক বিকাশৰ সূচনা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দীনদয়াল অন্ত্যোদয় যোজনা - ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰামীণ জীৱিকা অভিযান (DAY- NRLM)-ৰ অধীনত বিহাৰৰ ২ লাখৰো অধিক আত্ম-সহায়ক গোটক (SHG) কমিউনিটি ইনভেষ্টমেন্ট ফাণ্ডৰ অধীনত প্ৰায় ৯৩০ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পিএমএৱাই-গ্ৰামীণৰ ১৫ লাখ নতুন হিতাধিকাৰীক অনুমোদন পত্ৰ প্ৰদানৰ লগতে দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ ১০ লাখ পিএমএৱাই-জি হিতাধিকাৰীলৈ কিস্তি মুকলি কৰে। তেখেতে লগতে বিহাৰৰ ১ লাখ পিএমএৱাই-জি আৰু ৫৪ হাজাৰ পিএমএৱাই-ইউৰ একাংশ হিতাধিকাৰীক চাবিও প্ৰদান কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi launches development works worth over Rs 13,480 crore in Madhubani, Bihar marking National Panchayati Raj Day
In the last decade, several measures have been taken to empower Panchayats, Panchayats have been strengthened through technology: PM
The rural economy has gained new momentum in the last decade: PM
The past decade has been the decade of India's infrastructure: PM
Makhana is a superfood for the country and the world today, but in Mithila it is a part of the culture,source for prosperity here: PM
The willpower of 140 crore Indians will now break the back of the perpetrators of terror: PM
Terrorism will not go unpunished, Every effort will be made to ensure that justice is done, The entire nation is firm in this resolve: PM
24 APR 2025 2:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated, laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple development projects worth over Rs 13,480 crore in Madhubani, Bihar today on the occasion of National Panchayati Raj Day. The Prime Minister appealed to everyone at the event to observe silence and pray for the departed souls in the Pahalgam attacks on 22 April 2025. Addressing the gathering on the occasion, he said that on the occasion of Panchayati Raj Day, the entire nation is connected with Mithila and Bihar. He remarked that projects worth thousands of crores of rupees, aimed at Bihar's development, have been inaugurated and foundations laid for, emphasising that these initiatives in electricity, railways, and infrastructure will create new employment opportunities in Bihar. He paid tributes to the great poet and national icon, Ramdhari Singh Dinkar Ji, on his death anniversary.
Remarking that Bihar is the land where Mahatma Gandhi expanded the mantra of Satyagraha, Shri Modi highlighted Mahatma Gandhi's firm belief that India's rapid development is only possible when its villages are strong. He emphasized that the concept of Panchayati Raj was rooted in this sentiment. “Over the past decade, continuous steps have been taken to empower Panchayats. Technology has played a significant role in strengthening Panchayats, with over 2 lakh Gram Panchayats connected to the internet in the last decade”, he added. Shri Modi pointed out that more than 5.5 lakh Common Service Centers have been established in villages, underlining that the digitalization of Panchayats has brought additional benefits, such as easy access to documents like birth and death certificates, and landholding certificates. He remarked that while the nation received a new Parliament building after decades of independence, 30,000 new Panchayat Bhawans have also been constructed across the country. He also highlighted that ensuring adequate funds for Panchayats has been a priority for the government. “Over the past decade, Panchayats have received more than ₹2 lakh crore, all of which has been utilized for the development of villages”, he said.
Highlighting that one of the major issues faced by Gram Panchayats has been related to land disputes, the Prime Minister mentioned the frequent disagreements over which land is residential, agricultural, Panchayat-owned, or government-owned. He emphasized that to address this issue, the digitization of land records is being undertaken, which has helped resolve unnecessary disputes effectively.
Shri Modi underscored that Panchayats have strengthened social participation, remarking that Bihar was the first state in the country to provide 50% reservation for women in Panchayats. He emphasized that today, a significant number of women from economically weaker sections, Dalits, Mahadalits, backward, and extremely backward communities are serving as public representatives in Bihar, describing it as true social justice and genuine social participation. He underlined that democracy thrives and becomes stronger with greater participation. Reflecting this vision, Shri Modi noted that a law providing 33% reservation for women in the Lok Sabha and State Assemblies has also been enacted. He remarked that this will benefit women across all states, giving our sisters and daughters greater representation.
Emphasising that the government is working in mission mode to increase women's income and create new opportunities for employment and self-employment, Shri Modi highlighted the transformative impact of the ‘Jeevika Didi’ program in Bihar, which has changed the lives of many women. He remarked that today, self-help groups of women in Bihar have been provided financial assistance of approximately ₹1,000 crore, noting that this will further strengthen the economic empowerment of women and contribute to the goal of creating 3 crore Lakhpati Didis across the country. He highlighted that the rural economy has gained new momentum over the past decade. He pointed out that villages have seen the construction of houses for the poor, roads, gas connections, water connections, and toilets, bringing lakhs of crores of rupees to rural areas. The Prime Minister remarked that new employment opportunities have been created, benefiting laborers, farmers, vehicle operators, and shopkeepers, providing them with new avenues for income. He emphasized that this has particularly benefited communities that have been deprived for generations. He cited the example of the PM Awas Yojana, which aims to ensure that no family in the country remains homeless and that everyone has a permanent roof over their heads. He noted that over the past decade, more than 4 crore permanent houses have been constructed under this scheme. He highlighted that in Bihar alone, 57 lakh poor families have received permanent houses. He remarked that these houses have been provided to families from economically weaker sections, Dalits, and backward and extremely backward communities like Pasmanda families. Shri Modi announced that in the coming years, 3 crore more permanent houses will be provided to the poor. He noted that today, approximately 1.5 lakh families in Bihar are moving into their new permanent homes. He said that across the country, 15 lakh poor families have been issued approval letters for the construction of new houses, including 3.5 lakh beneficiaries from Bihar. He highlighted that today, financial assistance has been sent to approximately 10 lakh poor families for their permanent houses, including 80,000 rural families and 1 lakh urban families from Bihar.
“The past decade has been a decade of infrastructure development for India”, said the Prime Minister, highlighting that this modern infrastructure is strengthening the foundation of a developed India. He noted that for the first time, over 12 crore rural families have received tap water connections in their homes, underlining that more than 2.5 crore households have been electrified, and those who never imagined cooking on gas stoves have now received gas cylinders. “Even in challenging regions like Ladakh and Siachen, where providing basic facilities is difficult, 4G and 5G mobile connections have now been established, reflecting the nation's current priorities”, he pointed out. The Prime Minister highlighted advancements in healthcare, noting that institutions like AIIMS were once limited to major cities like Delhi. He announced that AIIMS is now being established in Darbhanga, and the number of medical colleges in the country has nearly doubled in the past decade and mentioned the construction of a new medical college in Jhanjharpur. He emphasized that to ensure quality healthcare in villages, over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs have been established across the country, including more than 10,000 in Bihar. He remarked that Jan Aushadhi Kendras have become a significant relief for the poor and middle class, offering medicines at an 80% discount. He noted that Bihar now has over 800 Jan Aushadhi Kendras, saving its people ₹2,000 crore in medical expenses. The Prime Minister highlighted that under the Ayushman Bharat scheme, lakhs of families in Bihar have received free treatment, resulting in savings of thousands of crores of rupees for these families.
“India is rapidly advancing its connectivity through infrastructure like railways, roads, and airports”, highlighted Shri Modi, noting that metro projects are underway in Patna, and over two dozen cities across the country are now connected with metro facilities. He announced the launch of the ‘Namo Bharat Rapid Rail’ service between Patna and Jaynagar, which will significantly reduce travel time between the two locations, and emphasized that this development will benefit lakhs of people from Samastipur, Darbhanga, Madhubani, and Begusarai.
The Prime Minister also mentioned the inauguration and launch of multiple new railway lines in Bihar, highlighting the commencement of the modern Amrit Bharat train service between Saharsa and Mumbai, which will greatly benefit the labor families. He remarked that the government is modernizing several railway stations in Bihar, including Madhubani and Jhanjharpur. He emphasized that air connectivity in Mithila and Bihar has improved significantly with Darbhanga Airport, and the expansion of Patna Airport is underway. “These development projects are creating new employment opportunities in Bihar”, he added.
“Farmers are the backbone of the rural economy, the stronger this backbone, the stronger the villages, and consequently, the nation”, said Shri Modi. He highlighted the persistent challenges of floods in the Mithila and Kosi regions, noting that the government is set to invest ₹11,000 crore to mitigate the impact of floods in Bihar. He said that this investment will facilitate the construction of dams on rivers such as Bagmati, Dhar, Budhi Gandak, and Kosi, adding that canals will be developed, ensuring irrigation arrangements through river water. “This initiative will not only reduce flood-related issues but will also ensure adequate water supply reaches every farmer’s field”, he added.
“Makhana, a cultural staple of Mithila, has now gained global recognition as a superfood”, highlighted Shri Modi, mentioning that makhana has been granted a GI tag, officially certifying it as a product of this region. He added that the Makhana Research Centre has been accorded national status. He also highlighted the Budget announcement of the Makhana Board, which is expected to transform the fortunes of makhana farmers, emphasising that Bihar's makhana will now reach international markets as a superfood. He noted that the National Institute of Food Technology and Management is being established in Bihar, which will support the youth in setting up small enterprises related to food processing. He further emphasized that Bihar is making consistent progress in fisheries along with agriculture, highlighting that fishermen now have access to the benefits of the Kisan Credit Card, providing advantages to numerous families involved in fisheries. He remarked that under the PM Matsya Sampada Yojana, projects worth hundreds of crores have been executed in Bihar.
Expressing deep sorrow over the brutal killing of innocent civilians by terrorists in Pahalgam, Jammu and Kashmir, on April 22, Shri Modi remarked that the entire nation is distressed and stands in solidarity with the grieving families. He assured that every effort is being made by the government to ensure the speedy recovery of those undergoing treatment. He highlighted the profound loss suffered by families, where some lost their sons, brothers, or life partners, noting that the victims came from diverse linguistic and regional backgrounds—some spoke Bengali, Kannada, Marathi, Odia, Gujarati, and some were from Bihar. Underlining that from Kargil to Kanyakumari, the grief and outrage over this attack are shared equally across the nation, Shri Modi remarked that this attack was not just on unarmed tourists but was a brazen assault on the soul of India. “The terrorists responsible for this attack, along with those who conspired it, will face punishment beyond their imagination”, he declared in unequivocal terms, asserting that the time has come to eliminate the remaining strongholds of terrorism. “The willpower of 140 crore Indians will now break the backbone of the perpetrators of terror”, he stressed.
The Prime Minister declared from the soil of Bihar that India will identify, track, and punish every terrorist, their handlers, and their backers, emphasising that India will pursue them to the ends of the earth. “India’s spirit will never be broken by terrorism and terrorism will not go unpunished. Every effort will be made to ensure justice is served and the entire nation is firm in this resolve against terrorism”, he stressed. He further stated that everyone who believes in humanity stands with India during these times. He expressed his gratitude to the people and leaders of various countries who have supported India in these moments.
“Peace and security are the most critical prerequisites for rapid development”, said Shri Modi, remarking that a developed Bihar is essential for a developed India. He concluded by highlighting that efforts are being made to ensure development in Bihar and to extend the benefits of progress to every section and every region of the state. He expressed gratitude to everyone for joining the program on the occasion of Panchayati Raj Day.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Nityanand Rai, Shri Ram Nath Thakur, Dr. Raj Bhushan Choudhary were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister participated in the National Panchayati Raj Day programme in Madhubani, Bihar. He also presented National Panchayat Awards, recognizing and incentivizing best-performing Panchayats on the occasion.
Prime Minister laid the foundation stone of an LPG bottling plant with rail unloading facility at Hathua in Gopalganj District of Bihar worth around Rs 340 crore. This will help in streamlining the supply chain and improving efficiency of bulk LPG transportation.
Boosting power infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone for projects worth over Rs 1,170 crore and also inaugurated multiple projects worth over Rs 5,030 crore in the power sector in Bihar under the Revamped Distribution Sector Scheme.
In line with his commitment to boost rail connectivity across the nation, Prime Minister flagged off Amrit Bharat express between Saharsa and Mumbai, Namo Bharat Rapid rail between Jaynagar and Patna and trains between Pipra and Saharsa and Saharsa and Samastipur. He also inaugurated the Supaul Pipra rail line, Hasanpur Bithan Rail line and two 2-lane Rail over bridges at Chapra and Bagaha. He dedicated to the nation the Khagaria-Alauli Rail line. These projects will improve connectivity and lead to overall socio-economic development of the region.
Prime Minister distributed benefits of around Rs 930 crore under Community Investment Fund to over 2 lakh SHGs from Bihar under Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY- NRLM).
Prime Minister handed over sanction letters to 15 lakh new beneficiaries of PMAY-Gramin and released instalments to 10 lakh PMAY-G beneficiaries from across the country. He also handed over keys to some beneficiaries marking the Grih Pravesh of 1 lakh PMAY-G and 54,000 PMAY-U houses in Bihar.