ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟିଲ 2025 କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ବିଶ୍ୱର ଆଧୁନିକ ଅର୍ଥନୀତିର ଆଧାର ସାଜିଛି ଇସ୍ପାତ , ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ପଛରେ ଇସ୍ପାତ ହେଉଛି ଶକ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହୋଇପାରିଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜାତୀୟ ଇସ୍ପାତ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ 2030 ସୁଦ୍ଧା ଆମେ 300 ନିୟୁତ ଟନ୍ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛୁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସରକାରୀ ନୀତି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପକୁ ବିଶ୍ଵ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀ କରାଇବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ସମସ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ 'ଶୂନ୍ୟ ଆମଦାନୀ' ଏବଂ 'ନେଟ୍ ରପ୍ତାନି' ହେବା ଉଚିତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମର ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ନୂତନ ଗ୍ରେଡ୍ ଏବଂ ନୂତନ ସ୍କେଲ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ପଡିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଆମକୁ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ନବୀକରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଆମକୁ ବର୍ତ୍ତମାନଠାରୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ପଡିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଖଣି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି, ଲୁହାପଥର ଉପଲବ୍ଧତା ସହଜ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆବଣ୍ଟିତ ଖଣି ଏବଂ ଦେଶର ସମ୍ବଳର ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ସବୁଜ କ୍
24 APR 2025 2:49PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟିଲ୍ 2025 କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ଦିନରେ, ଭାରତର ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ର - ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପର ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ପ୍ରଗତିର ମୂଳଦୁଆ ଗଠନ କରେ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ମଜବୁତ କରେ ଏବଂ ଦେଶରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟିଲ୍ 2025କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ନୂତନ ସହଭାଗୀତା ଗଠନ ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଲଞ୍ଚପ୍ୟାଡ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟର ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିବ।
"ଆଧୁନିକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଇସ୍ପାତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି" ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହିତ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ନଭଶ୍ଚୁମ୍ଭୀ ଅଟ୍ଟାଳିକା, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ରାଜପଥ, ଦ୍ରୁତଗତି ସମ୍ପନ୍ନ ରେଳ, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି କିମ୍ବା ଶିଳ୍ପ କରିଡର ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ପଛରେ ଇସ୍ପାତ ହେଉଛି ଶକ୍ତି। "ଭାରତ 5 ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି, ଏହି ମିଶନରେ ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ମତ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ଇସ୍ପାତ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତ 2030 ସୁଦ୍ଧା 300 ନିୟୁତ ଟନ୍ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ , ଭାରତରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଣ୍ଡପିଛା ଇସ୍ପାତ ବ୍ୟବହାର ପ୍ରାୟ 98 କିଲୋଗ୍ରାମ ଏବଂ ଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ଏହା 160 କିଲୋଗ୍ରାମକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଏହା ରାଷ୍ଟ୍ରର ଦିଗଦର୍ଶନ ସହିତ ସରକାରଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶୀଳତା ପାଇଁ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗୁଁ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନେଇ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ. ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବିଭିନ୍ନ ଉପଯୋଗୀ ସେବା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ମୋଡକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିଥାଏ। ଉନ୍ନତ ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଖଣି କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଇସ୍ପାତ ୟୁନିଟ୍ ଗୁଡ଼ିକର ମ୍ୟାପିଂ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଅଧିକାଂଶ ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ର କେନ୍ଦ୍ରିତ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ , ୧.୩ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରର ଜାତୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇପଲାଇନ୍ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ବଡ଼ ଧରଣର ପ୍ରୟାସ, ରାସ୍ତା, ରେଳପଥ, ବିମାନବନ୍ଦର, ବନ୍ଦର ଏବଂ ପାଇପଲାଇନର ବିକାଶରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି, ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୋଟି କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହିପରି କଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ସେ ସରକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକରେ କେବଳ 'ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ' ଇସ୍ପାତ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସରକାର-ଚାଳିତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ କୋଠା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ସର୍ବାଧିକ ଇସ୍ପାତ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଦାୟୀ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଇସ୍ପାତ ବହୁବିଧ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଚାଳିତ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରାଥମିକ ଉପାଦାନ ବୋଲି ବୁଝାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ , ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସରକାରୀ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଶିଳ୍ପକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପରୁ ଉତ୍ପାଦନ, ନିର୍ମାଣ, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଅଟୋମୋଟିଭ୍ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଶକ୍ତି ଲାଭ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ପଦକ୍ଷେପକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ମିଶନ କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ବୃହତ୍ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରେ ଏବଂ ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏହା ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଖୋଲିବ ବୋଲି ସେ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଚ୍ଚମାନର ଇସ୍ପାତ ନିମନ୍ତେ ଭାରତ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଭାରତର ପ୍ରଥମ ସ୍ୱଦେଶୀ ବିମାନ ବାହକ ଜାହାଜରେ ବ୍ୟବହୃତ ଇସ୍ପାତ ଘରୋଇ ଭାବରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି କହିବା ସହିତ ସେ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଐତିହାସିକ ଚନ୍ଦ୍ରାୟଣ ମିଶନର ସଫଳତାରେ ଭାରତୀୟ ଇସ୍ପାତର ଅବଦାନ ରହିଛି , ଯାହା ଭାରତର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି, ଯାହା ଯୋଗୁଁ ଉଚ୍ଚମାନର ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ଆଗକୁ ଏକ ଲମ୍ବା ରାସ୍ତା ଅଛି। ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ମେଗା-ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ଉଚ୍ଚ- ଗ୍ରେଡ୍ ଇସ୍ପାତର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣକୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ ବର୍ଗୀକୃତ କରାଯାଇଛି, "ଭାରତ ଘରୋଇ ଭାବରେ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ବଡ଼ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରି ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି"। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ପାଇପଲାଇନ- ଗ୍ରେଡ୍ ଇସ୍ପାତ ଏବଂ କ୍ଷୟ -ପ୍ରତିରୋଧୀ ମିଶ୍ରଧାତୁର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି। ସେ "ଶୂନ୍ୟ ଆମଦାନୀ" ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ନେଟ୍ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ 25 ନିୟୁତ ଟନ୍ ଇସ୍ପାତ ରପ୍ତାନି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ 2047 ସୁଦ୍ଧା ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ 500 ନିୟୁତ ଟନ୍ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି" ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପର ବିପୁଳ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଉଭୟକୁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରାର ବିକାଶ କରିବାକୁ, ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାକୁ ଏବଂ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସେ ଉତ୍ପାଦନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପ କିଛି ଆହ୍ଵାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି ଯାହାର ଆହୁରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସମାଧାନ ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ କଞ୍ଚାମାଲ ସୁରକ୍ଷା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ହୋଇ ରହିଛି, ଭାରତ ଏବେ ବି ନିକେଲ, କୋକିଂ କୋଇଲା ଏବଂ ମାଙ୍ଗାନିଜ୍ ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଛି। ସେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଶକ୍ତି - ଦକ୍ଷ, କମ୍ ନିର୍ଗମନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆଡକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। "ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପର ଭବିଷ୍ୟତ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଂଟେଲିଜେନ୍ସ,, ସ୍ୱୟଂଚାଳିତତା, ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଏବଂ ଉପ-ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଗଢ଼ାଯିବ" ବୋଲି ସେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରି ନବସୃଜନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରୟାସ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭାଗୀଦାରୀତା ଏବଂ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଏହି ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ ସେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଇଲା ଆମଦାନୀ, ବିଶେଷ କରି କୋକିଂ କୋଇଲାର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହି ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ଅନୁସନ୍ଧାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଡିଆରଆଇ ରୁଟ୍ ଭଳି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପର ସମସ୍ତ ହିତଧାରକଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଅବ୍ୟବହୃତ ସବୁଜ ଖଣି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣି ସଂସ୍କାର ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଲୁହାପଥର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସହଜ କରିଛି। ଦେଶର ସମ୍ପଦର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ଖଣିଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବିଳମ୍ବ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ବୋଲି ସତର୍କ କରାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଆହ୍ଵାନଗୁଡିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସବୁଜ କ୍ଷେତ୍ର ଖଣି ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଆଉ କେବଳ ଘରୋଇ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଭାରତକୁ ଉଚ୍ଚମାନର ଇସ୍ପାତର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଯୋଗାଣକାରୀ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି। ସେ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ କ୍ଷମତାଗୁଡ଼ିକୁ ନିରନ୍ତର ଉନ୍ନତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସରେ ଉନ୍ନତି, ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ୍ ପରିବହନ ନେଟୱାର୍କ ବିକାଶ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଇସ୍ପାତ ହବ୍ ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ , ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟିଲ୍ କ୍ଷମତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସମାଧାନରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରେ। ସେ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ନମନୀୟ, କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ଏବଂ ଇସ୍ପାତ-ମଜବୁତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଲାଗି ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the India Steel 2025 programme
Steel has played skeleton like role in the modern economies of the world, steel is the power behind every success story: PM
We are proud that today India has become the second largest steel producer in the world: PM
We have set a target of producing 300 million tonnes of steel by 2030 under the National Steel Policy: PM
Government policies for the steel industry are playing an important role in making many other Indian industries globally competitive: PM
For all our Infrastructure projects the goal should be ‘Zero Import’ and ‘Net Export’: PM
Our steel sector has to be ready for new processes, new grades and new scale: PM
We have to expand and upgrade keeping the future in mind, We have to become future ready from now itself: PM
In the last 10 years, many mining reforms have been implemented, availability of iron ore has become easier: PM
Now is the time to make proper use of allotted mines and the resources of the country, Green-field mining needs to be accelerated: PM
Together, let us build a Resilient, Revolutionary and Steel-Strong India: PM
24 APR 2025 2:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi delivered his remarks during the India Steel 2025 programme at Mumbai, via video message today. Addressing the gathering, he said that over the next two days, discussions will focus on the potential and opportunities of India's sunrise sector—the steel industry. He remarked that this sector forms the foundation of India's progress, strengthens the base of a developed India, and is scripting a new chapter of transformation in the country. The Prime Minister welcomed everyone to India Steel 2025 and expressed confidence that the event will serve as a launchpad for sharing new ideas, forging new partnerships, and promoting innovation. He emphasized that this event will lay the groundwork for a new chapter in the steel sector.
“Steel has played a pivotal role in modern economies, akin to a skeleton”, emphasised Shri Modi, remarking that whether it is skyscrapers, shipping, highways, high-speed rail, smart cities, or industrial corridors, steel is the strength behind every success story. “India is striving to achieve the goal of becoming a $5 trillion economy, with the steel sector playing a significant role in this mission”, he added, expressing pride in India being the world's second-largest steel producer. He noted that under the National Steel Policy, India has set a target of producing 300 million tons of steel by 2030. He remarked that the current per capita steel consumption in India is approximately 98 kilograms and is expected to rise to 160 kilograms by 2030. Shri Modi emphasized that this increasing steel consumption serves as a golden standard for the country's infrastructure and economy, adding that it is also a benchmark for the nation's direction, as well as the government's efficiency and effectiveness.
Underlining that the steel industry is brimming with renewed confidence about its future due to the foundation of the PM-Gati Shakti National Master Plan, the Prime Minister remarked that this initiative integrates various utility services and logistics modes. He emphasized that mine areas and steel units are being mapped for improved multi-modal connectivity. He noted that new projects are being introduced to upgrade critical infrastructure in eastern India, where most of the steel sector is concentrated. He further highlighted that the $1.3 trillion National Infrastructure Pipeline is being advanced. He remarked that large-scale efforts to transform cities into smart cities, along with unprecedented pace in the development of roads, railways, airports, ports, and pipelines, are creating fresh opportunities for the steel sector. The Prime Minister pointed out that crores of houses are being constructed under the PM Awas Yojana, and significant infrastructure is being built in villages through the Jal Jeevan Mission. He remarked that welfare initiatives like these are also providing new strength to the steel industry. He highlighted the government’s decision to use only ‘Made in India’ steel in government projects and noted that government-driven initiatives account for the highest consumption of steel in building construction and infrastructure.
Underscoring that steel is a primary component driving the growth of multiple sectors, Shri Modi remarked that government policies for the steel industry are playing a crucial role in making many other industries in India globally competitive. He highlighted that sectors such as manufacturing, construction, machinery, and automotive are gaining strength from the Indian steel industry. He mentioned that the government has introduced the National Manufacturing Mission in this year’s Budget to accelerate the 'Make in India' initiative. The mission caters to small, medium, and large industries and will open new opportunities for the steel sector, he added.
Noting that India was long dependent on imports for high-grade steel, which was critical for defense and strategic sectors, the Prime Minister expressed pride in the fact that the steel used in India’s first indigenous aircraft carrier was produced domestically. He also noted that Indian steel contributed to the success of the historic Chandrayaan mission, symbolizing India’s capability and confidence. The Prime Minister remarked that this transformation was made possible through initiatives such as the PLI scheme, which has allocated thousands of crores to support the production of high-grade steel. He emphasized that this is just the beginning and that there is a long road ahead. He pointed out the growing demand for high-grade steel due to mega-projects being initiated across the country. He mentioned that in this year’s Budget, shipbuilding has been classified as infrastructure, adding “India aims to manufacture modern and large ships domestically and export them to other countries”. The Prime Minister highlighted the rising demand for pipeline-grade steel and corrosion-resistant alloys in India. He remarked that the country’s rail infrastructure is expanding at an unprecedented pace. He stressed the need for a goal of “zero imports” and a focus on net exports. “India is currently working towards a target of exporting 25 million tons of steel and aims to increase production capacity to 500 million tons by 2047”, he noted emphasizing the importance of preparing the steel sector for new processes, grades, and scales, urging the industry to expand and upgrade with a future-ready mindset. The Prime Minister underlined the vast employment generation potential of the steel industry’s growth. He called upon both the private and public sectors to develop, nurture, and share new ideas. He emphasized collaboration in manufacturing, R&D, and technology upgrades to create more job opportunities for the country’s youth.
Shri Modi acknowledged that the steel industry faces certain challenges that need resolution for further growth, highlighting that raw material security remains a significant concern, with India still dependent on imports for nickel, coking coal, and manganese. He emphasized the need to strengthen global partnerships, secure supply chains, and focus on technology upgrades. He underlined the importance of moving swiftly towards energy-efficient, low-emission, and digitally advanced technologies. “The future of the steel industry will be shaped by AI, automation, recycling, and by-product utilization”, he remarked, stressing the need to enhance efforts in these areas through innovation. He expressed optimism that collaboration between global partners and Indian companies will help address these challenges more effectively and at a faster pace.
The Prime Minister remarked on the significant impact of coal imports, particularly coking coal, on both costs and the economy. He emphasized the importance of exploring alternatives to reduce this dependence. He highlighted the availability of technologies such as the DRI route and stressed efforts to promote them further. Pointing out that coal gasification can be effectively utilized to make better use of the country’s coal resources and decrease reliance on imports, he urged all stakeholders in the steel industry to actively participate in this endeavor and take the necessary steps to move forward in this direction.
Underlining the importance of addressing the issue of unused greenfield mines, Shri Modi noted that significant mining reforms have been introduced in the last decade, making iron ore availability easier. He stressed that it is now time to utilize the allotted mines effectively to ensure optimal use of the country’s resources. Cautioning that delays in this process would adversely impact the industry, Shri Modi urged for the acceleration of greenfield mining efforts to overcome this challenge.
The Prime Minister emphasized that India is no longer focused solely on domestic growth but is preparing for global leadership. He remarked that the world now views India as a trusted supplier of high-quality steel. He reiterated the importance of maintaining world-class standards in steel production and continually upgrading capabilities. He emphasized that improving logistics, developing multi-modal transport networks, and reducing costs will help India become a Global Steel Hub. The Prime Minister highlighted that India Steel provides a platform to expand capabilities and turn ideas into actionable solutions. He concluded by expressing best wishes to all participants and called for collective efforts to build a resilient, revolutionary, and steel-strong India.