Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the National Panchayati Raj Day program and launch of development works in Madhubani, Bihar
24 APR 2025 3:34PM by PIB Delhi
Before I begin my speech, I would like to make a request to all of you, wherever you are, sitting at your place, there is no need to stand, we will sit and pay tribute to the family members we lost on the 22nd, by sitting at our place for a few moments, by observing silence and remembering our respective deities, we will pay tribute to them all, after that I will begin my speech today.
Om Shanti-Shanti-Shanti.
Governor of Bihar Arif Mohammad Khan ji, the popular Chief Minister here, my friend Mr. Nitish Kumar ji, all the other senior dignitaries present on the stage and my dear brothers and sisters of Bihar.
Today, on the occasion of Panchayati Raj Day, the whole country is connected to Mithila, is connected to Bihar. Today, the foundation stone and inauguration of projects worth thousands of crores of rupees related to the development of the country and Bihar have been done here. These various works of electricity, railways, infrastructure will create new employment opportunities in Bihar. Today is also the death anniversary of national poet Ramdhari Singh Dinkar ji. I offer my humble tribute to him.
Friends,
Bihar is the land from where Pujya (revered) Bapu spread the mantra of Satyagraha. Pujya Bapu firmly believed that unless the villages of India become strong, India will not be able to develop rapidly. This is the spirit behind the concept of Panchayati Raj in the country. In the last decade, one step after another has been taken to empower the Panchayats. Panchayats have also been empowered through technology. In the last decade, more than 2 lakh Gram Panchayats have been connected to the Internet. More than 5.5 lakh Common Service Centers have been built in villages. There is another benefit from Panchayats going digital. Life-death certificates, land ownership certificates, and many such documents can be obtained easily. Several decades after independence, while the country got a new Parliament building, 30 thousand new Panchayat buildings were also built in the country. It has also been the government's priority to ensure that Panchayats get adequate funds. Panchayats have received funds worth more than Rs 2 lakh crore in the last 10 years. All this money has been invested in the development of villages.
Friends,
Another major problem of Gram Panchayats has been related to land disputes. There were frequent disputes on which land was inhabited, which was agricultural, which was panchayat land, which was government land. To resolve this, land is being digitized. Digitization of land records has helped resolve unnecessary disputes.
Friends,
We have seen how panchayats have empowered social participation. Bihar was the first state in the country to provide 50 per cent reservation to women in these, and hence I congratulate Nitish ji. Today, a very large number of sisters and daughters from poor, Dalit, Mahadalit, backward and extremely backward communities are serving as public representatives in Bihar, and this is true social justice, this is true social participation. Democracy prospers and strengthens only with maximum participation. With this thought in mind, a law of thirty-three percent reservation for women in the Lok Sabha and the Legislative Assembly has also been made. Women of every state of the country will benefit from this, our sisters and daughters will get more representation.
Friends,
The government is working in mission mode to increase the income of women in the country and to create new opportunities for employment and self-employment. The Jeevika Didi program running in Bihar has changed the lives of many sisters. Today itself, assistance worth about one thousand crore rupees has been given to the self-help groups of the sisters of Bihar. This will further boost the economic empowerment of sisters. This will further help in achieving the goal of creating three crore Lakhpati Didis in the country.
Friends,
In the last decade, the rural economy has gained new momentum. Houses for the poor have been built in the villages, roads have been built, concrete paths have been made. Gas connections have been provided in villages, water connections have been provided, toilets have been built. Lakhs and crores of rupees have reached the villages through every such work. New employment opportunities have also been created. From laborers to farmers and from cart drivers to shopkeepers, everyone has got new opportunities to earn. This is benefiting the society the most, which was deprived for generations. I will give you the example of PM Awas Yojna. The aim of this scheme is that no poor family in the country should be homeless, everyone should have a concrete roof over their head. Just now, when I was giving the keys of the house to these mothers and sisters, the satisfaction seen on their faces, the new confidence that was visible in them, really became the reason for inspiration to work for these poor people. And with this aim in mind, more than 4 crore concrete houses have been built in the last decade. In Bihar also, till now fifty-seven lakh poor families have got concrete houses. These houses have been given to poor, Dalit, backward and extremely backward, Pasmanda families and deprived families of such societies. In the coming years, 3 crores more concrete houses are going to be given to the poor. Today itself, about 1.5 lakh families of Bihar are entering their new pucca houses. Sanction letters for construction of new houses have also been given to 15 lakh poor families across the country. Out of these, three and a half lakh beneficiaries are from our Bihar only. Today itself, financial assistance has been sent to about 10 lakh poor families for their concrete houses. This includes 80 thousand rural families and one lakh urban families of Bihar.
Friends,
The past decade has been the decade of India's infrastructure. This modern infrastructure is strengthening the foundation of developed India. For the first time, tap water has reached the homes of more than 12 crore rural families in the country. Electricity connection has reached more than 2.5 crore homes. Those who never thought of cooking on a gas stove have got gas cylinders. You must have read the news recently. In Ladakh and Siachen, where it is difficult to provide even basic facilities, 4G and 5G mobile connections have now reached there. This shows what the country's priorities are today. We also have the example of a sector like health. Earlier, hospitals like AIIMS were only in big cities like Delhi. Today, AIIMS is being built here in Darbhanga itself. In the last ten years, the number of medical colleges in the country has almost doubled. A new medical college is also being built here in Jhanjharpur.
Friends,
To build good hospitals in villages, more than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs have been built across the country. More than 10 thousand Ayushman Arogya Mandirs have been built in Bihar. Similarly, Jan Aushadhi Kendras have become a great relief for the poor and middle class. Here low-price medicines are available at 80 percent discount. More than 800 Jan Aushadhi Kendras have been set up in Bihar. This has saved the people of Bihar Rs 2000 crores on medicines. Under the Ayushman Bharat Yojana, lakhs of families in Bihar have received free treatment. This has saved thousands of crores of rupees for these families.
Friends,
Today, India is also getting connected with infrastructure like railways, roads, airports at a very fast pace. Metro work is going on in Patna, more than two dozen cities of the country are connected with metro facility. Today, Namo Bharat Rapid Rail has also been started between Patna and Jai Nagar. With this, the journey between Patna and Jai Nagar will be completed in a very short time. Namo Bharat Rapid Rail will help lakhs of people of Samastipur, Darbhanga, Madhubani and Begusarai.
Friends,
Today, many new railway lines have been inaugurated and dedicated here. Starting of the modern Amrit Bharat train from Saharsa to Mumbai will provide great convenience to our labourer families. Our government is also modernizing dozens of railway stations in Bihar, including Madhubani and Jhanjharpur. The air connectivity of Mithila and Bihar has improved with Darbhanga airport. Patna airport is also being expanded. Due to these development works, new employment opportunities are being created in Bihar.
Friends,
Our farmers are the backbone of the rural economy. The stronger this backbone is, the stronger the villages will be and the more powerful the country will be. We all know that this region of Mithila, Kosi has been very troubled by floods. The government is going to spend eleven thousand crore rupees to reduce the impact of floods in Bihar. With this, dams will be built on Bagmati, Dhar, Burhi Gandak and Kosi. Through this, canals will be constructed and irrigation will be provided with river water. And there will also be arrangements to deliver water to every farmer's field. This means that now the problem of floods will be reduced and sufficient water will reach the fields.
Friends,
Makhana is a superfood for the country and the world today, but it is a part of the culture of Mithila. We are making this culture the source of prosperity here. We have given the GI tag to Makhana. That means Makhana is a product of this soil, it has now been officially certified. Makhana Research Center has also been given national status. The formation of the Makhana Board which has been announced in the budget is going to change the fortunes of Makhana farmers. Makhana of Bihar will reach the markets of the world as a superfood. The National Institute of Food Technology and Management is also going to be built in Bihar. This will further help the youth here in setting up small enterprises related to food processing.
Friends,
Along with farming, Bihar is also continuously progressing in fish production. Our fishermen are now able to avail the facility of Kisan Credit Card. This has benefited many families engaged in fisheries. Under the PM Matsya Sampada Yojana, works worth hundreds of crores of rupees have been done in Bihar.
Friends,
The entire country is aggrieved by the brutality with which terrorists killed innocent citizens in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April. Millions of countrymen are saddened. The entire country stands with the families of all the victims in their grief. The government is also making every effort to ensure that the family members who are currently undergoing treatment recover soon.
Friends,
Someone lost their son, someone lost their brother, someone lost their life partner in this terrorist attack. Some of them spoke Bengali, some spoke Kannada, some were Marathi, some were Odia, some were Gujarati, some were from Bihar. Today, from Kargil to Kanyakumari, our grief is the same on the death of all of them, our anger is the same. This attack has not just been on unarmed tourists; the enemies of the country have dared to attack the soul of India. I want to say in very clear words, those terrorists who have carried out this attack and those who conspired for this attack will get a punishment bigger than they could have ever imagined. Now the time has come to destroy the remaining ground of the terrorists. The will power of 140 crore Indians will now break the back of the masters of terror.
Friends,
Today, from the soil of Bihar, I say to the whole world: India will identify, track, and punish every terrorist, and their backers. We will pursue them to the ends of the earth. India’s spirit will never be broken by terrorism. Terrorism will not go unpunished. Every effort will be made to ensure that justice is done. The entire nation is firm in this resolve. Everyone who believes in humanity is with us. I thank the people of various countries and their leaders, who have stood with us in these times.
Friends,
Peace and security are the most important conditions for rapid development. A developed Bihar is necessary for a developed India. It is the endeavour of all of us that there should be development in Bihar and the benefits of development should reach every section and every region here. I once again thank all of you for joining this programme on Panchayati Raj Day.
Thank you very much. Speak with me-
Bharat Mata ki Jai. (Hail Mother India)
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিহাৰৰ মধুবনীত ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়তীৰাজ দিৱসৰ কাৰ্যসূচী আৰু উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
24 APR 2025 3:34PM by PIB Guwahati
ভাষণ আৰম্ভ কৰাৰ আগতে মই আপোনালোক সকলোকে এটা অনুৰোধ জনাব বিচাৰিছোঁ; আপোনালোক য'তেই আছে তাতে, নিজৰ স্থানত বহি থাকিয়েই, থিয় হোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই, বহি থাকিয়েই ২২ তাৰিখে যিসকল পৰিয়ালৰ সদস্যসক আমি হেৰুৱালোঁ, তেওঁলোকক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিবলৈ, কিছু মুহূৰ্ত আমি নিজৰ ঠাইত বহি থাকিয়েই, মৌন ব্ৰত পালন কৰি নিজৰ নিজৰ আৰাধ্য দেৱতাক স্মৰণ কৰি, সেই সকলোকে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাম, তাৰ পিছত মই আজি মোৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰিম।
ওম শান্তি-শান্তি-শান্তি।
বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল আৰিফ মহম্মদ খান জী, ইয়াৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী, মোৰ মিত্ৰ শ্ৰীযুত নীতিশ কুমাৰ জী, মঞ্চত উপস্থিত থকা আন সকলো জ্যেষ্ঠ বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু বিহাৰৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
আজি পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস উপলক্ষে, সমগ্ৰ দেশ মিথিলাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ পৰিছে, বিহাৰৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ পৰিছে। আজি ইয়াত দেশৰ, বিহাৰৰ উন্নয়নৰ লগত জড়িত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ শিলান্যাস আৰু লোকাৰ্পণ হৈছে। বিদ্যুৎ, ৰে’ল, আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত এই বিভিন্ন কামে বিহাৰত নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। আজি ৰাষ্ট্ৰ কবি ৰামধাৰি সিং দিনকৰ জীৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকীও। মই তেখেতৰ প্ৰতি মোৰ বিনম্ৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
বিহাৰ সেই ভূমি য'ৰ পৰা পূজনীয় বাপুৱে সত্যাগ্ৰহৰ মন্ত্ৰ প্ৰচাৰ কৰিছিল। পূজনীয় বাপুৰ দৃঢ় বিশ্বাস আছিল যে যেতিয়ালৈকে ভাৰতৰ গাঁওবোৰ শক্তিশালী নহ’ব, তেতিয়ালৈকে ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশ হ’ব নোৱাৰিব। দেশত পঞ্চায়তীৰাজৰ পৰিকল্পনাৰ আঁৰতো এই ভাবনা আছে। বিগত দশকত পঞ্চায়তসমূহক সবলীকৰণ কৰিবলৈ ইটোৰ পিছত সিটো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তেও পঞ্চায়তসমূহক শক্তিশালী কৰা হৈছে। যোৱা এটা দশকত ২ লাখৰো অধিক গ্ৰাম পঞ্চায়তক ইন্টাৰনেটৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। গাঁৱে-ভূঞে ৫.৫ লাখৰো অধিক কমন ছাৰ্ভিচ চেণ্টাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। পঞ্চায়তসমূহ ডিজিটেল হোৱাত আন এক লাভ হৈছে। জীৱন-মৃত্যুৰ প্ৰমাণ পত্ৰ, ভূমি ধাৰণৰ প্ৰমাণ পত্ৰ, এনে বহু নথি-পত্ৰ সহজে লাভ কৰিব পাৰি। স্বাধীনতাৰ কেইবাটাও দশকৰ পাছত দেশত নতুন সংসদ ভৱন পোৱাৰ সময়তে, দেশত ৩০ হাজাৰ নতুন পঞ্চায়ত ভৱনো নিৰ্মাণ হ’ল। পঞ্চায়তসমূহে পৰ্যাপ্ত ধন লাভ কৰাটোও চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আহিছে। বিগত ১০ বছৰত পঞ্চায়তসমূহে লাভ কৰিছে দুই লাখ কোটি টকাৰো অধিক ধন। এই সকলোবোৰ টকা গাঁৱৰ উন্নয়নত বিনিয়োগ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
গ্ৰাম পঞ্চায়তৰ আন এটা ডাঙৰ সমস্যা, ভূমি বিবাদৰ সৈতে জড়িত হৈ আছে। কোনখিনি মাটিত বসতি আছে, কোনখিনি কৃষিভূমি, পঞ্চায়তৰ ভূমি কোনখিনি, চৰকাৰী ভূমি কোনখিনি, এই সকলোবোৰ বিষয়ত প্ৰায়ে বিবাদ হৈছিল। ইয়াৰ সমাধানৰ বাবে মাটিসমূহ ডিজিটেলাইজ কৰা হৈছে। ভূমিৰ ৰেকৰ্ডৰ ডিজিটেলাইজেশ্যনে অপ্ৰয়োজনীয় বিবাদ সমাধান কৰাত সহায় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমি দেখিছোঁ যে পঞ্চায়তসমূহে কেনেদৰে সামাজিক অংশগ্ৰহণক শক্তিশালী কৰিছে। বিহাৰ, দেশৰ প্ৰথমখন ৰাজ্য, য'ত মহিলাসকলক ইয়াত ৫০ শতাংশ সংৰক্ষণৰ সুবিধা দিয়া হৈছে, আৰু সেয়েহে মই নীতিশ জীক অভিনন্দন জনাইছোঁ। আজি বিহাৰত অতি বৃহৎ সংখ্যক দৰিদ্ৰ, দলিত, মহাদলিত, পিছপৰা, অতি পিছপৰা সম্প্ৰদায়ৰ ভগ্নী-কন্যাই জনপ্ৰতিনিধি হিচাপে সেৱা আগবঢ়াইছে, আৰু এয়াই প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায়, এয়াই প্ৰকৃত সামাজিক অংশগ্ৰহণ। গণতন্ত্ৰ, অধিক অংশগ্ৰহণৰ দ্বাৰাহে সমৃদ্ধিশালী হয়, শক্তিশালী হয়। এই চিন্তাৰে, লোকসভা আৰু বিধানসভাত মহিলাৰ বাবে তেত্ৰিশ শতাংশ সংৰক্ষণৰ আইনো প্ৰণয়ন কৰা হৈছে। দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ মহিলা ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব, আমাৰ ভগ্নী-কন্যাই অধিক প্ৰতিনিধিত্ব লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
দেশত মহিলাসকলৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে আৰু নতুন কৰ্মসংস্থাপন আৰু স্বনিয়োজনৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে চৰকাৰে মিছন মোডত কাম কৰি আছে। বিহাৰত চলি থকা জীৱিকা দিদী অনুষ্ঠানে বহু ভগ্নীৰ জীৱন সলনি কৰি দিছে। আজিয়েই ইয়াত বিহাৰৰ ভগ্নীসকলৰ আত্মসহায়ক গোটসমূহক প্ৰায় ১০০০ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ভগ্নীসকলৰ অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণ আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশত তিনি কোটি লাখপতি দিদী সৃষ্টিৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত আৰু অধিক সহায়ক হ’ব।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকত গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিয়ে নতুন গতি লাভ কৰিছে। গাঁৱে-ভূঞে দুখীয়াৰ বাবে ঘৰ হৈছে, ৰাস্তা-ঘাট নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, পকী পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। গাঁওবোৰত গেছ সংযোগ পাইছে, পানীৰ সংযোগ পাইছে, শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এনে প্রতিটো কামৰ যোগেদি কোটি কোটি টকা গাঁৱলৈ গৈছে৷ নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি হৈছে। শ্ৰমিকৰ পৰা কৃষকলৈ আৰু চালকৰ পৰা দোকানীলৈকে সকলোৱে উপাৰ্জনৰ নতুন সুযোগ পাইছে। প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি বঞ্চিত সমাজখনেই ইয়াৰ পৰা আটাইতকৈ বেছি লাভৱান হৈছে। মই আপোনালোকক পিএম আৱাস যোজনাৰ উদাহৰণ দিম। এই আঁচনিৰ উদ্দেশ্য দেশৰ কোনো দৰিদ্ৰ পৰিয়াল গৃহহীন হ’ব নালাগে, সকলোৰে মূৰৰ ওপৰত পকী চালি থাকিব লাগে। এতিয়া যেতিয়া মই এই মাতৃ-ভগ্নীসকলক মই ঘৰৰ চাবি দি আছিলোঁ, তেতিয়া তেওঁলোকৰ মুখত যি তৃপ্তি দেখা গৈছিল, তেওঁলোকৰ মাজত যি নতুন আত্মবিশ্বাস দেখা গৈছিল, সঁচাকৈয়ে এই দুখীয়া মানুহখিনিৰ বাবে কাম কৰাৰ প্ৰেৰণাৰ কাৰণ হৈ পৰে। আৰু এই লক্ষ্যৰেই যোৱা দশকত ৪ কোটিতকৈও অধিক পকী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বিহাৰতো এতিয়ালৈকে ৫৭ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে উপযুক্ত বাসস্থান লাভ কৰিছে। এই ঘৰবোৰ দুখীয়া, দলিত, পিছপৰা অতি পিছপৰা, পাছমাণ্ডা পৰিয়াল আৰু সমাজৰ এনে বঞ্চিত পৰিয়ালক দিয়া হৈছে। অনাগত বছৰবোৰত আৰু ৩ কোটি পকী ঘৰ দুখীয়াৰ বাবে উপলব্ধ হ’বলৈ গৈ আছে। আজিয়েই, বিহাৰৰ প্ৰায় ডেৰ লাখ পৰিয়ালে নিজৰ নতুন পকা ঘৰত গৃহ প্ৰৱেশ কৰিছে। সমগ্ৰ দেশৰ ১৫ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালকো নতুন ঘৰ নিৰ্মাণৰ অনুমোদন পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। এই ক্ষেত্ৰতো সাড়ে তিনি লাখ হিতাধিকাৰী কেৱল বিহাৰৰে। আজিয়েই প্ৰায় ১০ লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়াললৈ তেওঁলোকৰ পকা ঘৰৰ বাবে আৰ্থিক সাহায্য প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত বিহাৰৰ ৮০ হাজাৰ গ্ৰাম্য পৰিয়াল আৰু এক লাখ নগৰীয়া পৰিয়াল অন্তৰ্ভুক্ত।
বন্ধুসকল,
বিগত দশকটো ভাৰতৰ বাবে আন্তঃগাঁথনিৰ দশক। এই আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে উন্নত ভাৰতৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰি তুলিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশৰ ১২ কোটিৰো অধিক গ্ৰাম্য পৰিয়ালৰ ঘৰত প্ৰৱেশ কৰিলে নলৰ পানী। ২.৫ কোটিৰো অধিক ঘৰত বিদ্যুৎ সংযোগ হৈছে। যিসকলে কেতিয়াও গেছ ষ্ট’ভত ৰন্ধা-বঢ়া কৰাৰ কথা ভবা নাছিল, তেওঁলোকে গেছ চিলিণ্ডাৰ পাইছে। আপুনি হয়তো শেহতীয়াকৈ বাতৰিটো পঢ়িছে। লাডাখ আৰু চিয়াচেনত, য’লৈ আনকি সামান্য সা-সুবিধাও দিয়াটো কঠিন, তাত এতিয়া ৪জি আৰু ৫জি, মোবাইল সংযোগ উপনীত হৈছে। ইয়াৰ পৰাই বুজা যায় যে আজি দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ কি। আমাৰ সন্মুখত আৰোগ্যৰ দৰে খণ্ডৰ উদাহৰণো আছে। এটা সময় আছিল যেতিয়া এইমছৰ দৰে চিকিৎসালয় কেৱল দিল্লীৰ দৰে ডাঙৰ চহৰতহে আছিল। আজি ইয়াতেই, দৰভঙাতেই এইমছ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। যোৱা দহ বছৰত দেশত চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা প্ৰায় দুগুণলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াত ঝাংঝাৰপুৰতো এখন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
গাঁৱতো ভাল চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে ১.৫ লাখতকৈ অধিক আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বিহাৰত ১০ হাজাৰৰো অধিক এনে আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। একেদৰে জন ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহ দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ বাবে এক বৃহৎ সকাহ হৈ পৰিছে। ইয়াত আপুনি ৮০% ৰেহাইত সস্তা ঔষধ পাব পাৰে। বিহাৰত ৮০০ৰো অধিক জন ঔষধি কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত বিহাৰৰ ৰাইজে ঔষধৰ বাবে ব্যয় কৰা ২ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে। আনকি আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনতো বিহাৰৰ লাখ লাখ পৰিয়ালে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত এই পৰিয়ালসমূহৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা ৰাহি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতেও অতি দ্ৰুত গতিত ৰে’লৱে, পথ, বিমানবন্দৰৰ দৰে আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতেও সংযোগ স্থাপন কৰিছে। মেট্ৰ’ৰ কাম চলি আছে পাটনাত, দেশৰ দুডজনৰো অধিক চহৰ মেট্ৰ’ৰ সুবিধাৰে সংযুক্ত। আজি পাটনা আৰু জয়নগৰৰ মাজত নমো ভাৰত ৰেপিড ৰে’লো আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ লগে লগে অতি কম সময়তে পাটনা আৰু জয়নগৰৰ মাজৰ যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ হ’ব। সমস্তীপুৰ, দৰভংগা, মধুবনী আৰু বেগুছৰাইৰ লাখ লাখ লোকক সহায় কৰিব নমো ভাৰত ৰেপিড ৰে’লে।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত বহুতো নতুন ৰে’লপথ উদ্বোধন আৰু লোকাৰ্পণ কৰা হৈছে। সহৰছাৰ পৰা মুম্বাইলৈ আধুনিক অমৃত ভাৰত ৰে'ল আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে আমাৰ কৰ্মৰত পৰিয়ালসমূহে যথেষ্ট সুবিধা লাভ কৰিব। আমাৰ চৰকাৰে মধুবনী, ঝাংঝাৰপুৰকে ধৰি বিহাৰৰ এনে কেইবা ডজনো ৰে'ল ষ্টেচনকো আধুনিকীকৰণ কৰি আছে। দৰভংগা বিমানবন্দৰৰ জৰিয়তে মিথিলা আৰু বিহাৰৰ বিমান সংযোগ উন্নত হৈছে। পাটনা বিমানবন্দৰকো সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। এই উন্নয়নমূলক কামবোৰৰ বাবেই বিহাৰত নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ কৃষকসকল গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ মেৰুদণ্ড। এই মেৰুদণ্ড যিমানেই শক্তিশালী হ’ব সিমানেই গাঁওবোৰ শক্তিশালী হ’ব আৰু দেশখন সিমানেই শক্তিশালী হ’ব। আমি সকলোৱে জানো যে মিথিলা, কোচিৰ এই অঞ্চলটো বানপানীয়ে অতিশয় অশান্তি দিছে। বিহাৰৰ বানপানীৰ প্ৰভাৱ কমোৱাৰ বাবে চৰকাৰে এঘাৰ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰিবলৈ ওলাইছে। ইয়াৰ লগে লগে বাগমতী, ধাৰ, বুঢ়ী গণ্ডক আৰু কোছিত মথাউৰি নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলত খাল নিৰ্মাণ হ’ব, আৰু নদীৰ পানী ব্যৱহাৰ কৰি জলসিঞ্চনৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। আৰু প্ৰতিজন কৃষকৰ পথাৰত পানী যোগানৰ ব্যৱস্থাও কৰা হ’ব। অৰ্থাৎ বানপানীৰ সমস্যা কমি যাব আৰু পথাৰত পৰ্যাপ্ত পানীও পাব।
বন্ধুসকল,
মখানা আজি দেশ আৰু বিশ্বৰ বাবে ছুপাৰফুড, কিন্তু মিথিলাত ই সংস্কৃতিৰ এক অংশ। আমি ইয়াত এই সংস্কৃতিক সমৃদ্ধিৰ উৎস হিচাপে গঢ়ি তুলিছোঁ। আমি মখানাক জিআই টেগ দিছোঁ। অৰ্থাৎ মখানা এই ভূমিৰ উৎপাদন, আৰু এতিয়া আনুষ্ঠানিকভাৱে নিশ্চিত কৰা হৈছে। মখানা গৱেষণা কেন্দ্ৰকো ৰাষ্ট্ৰীয় মৰ্যাদা প্ৰদান কৰা হৈছে। বাজেটত ঘোষণা কৰা মাখানা ব’ৰ্ড, ইয়াৰ গঠনে মখানা কৃষকৰ ভাগ্য সলনি কৰিবলৈ গৈ আছে। বিহাৰৰ মখানাই ছুপাৰফুড হিচাপে বিশ্বৰ বজাৰত প্ৰৱেশ কৰিব। বিহাৰত নিৰ্মাণ হ’বলৈ গৈ আছে নেশ্যনেল ইনষ্টিটিউট অৱ ফুড টেকন’লজি এণ্ড মেনেজমেণ্ট। ইয়াৰ দ্বাৰা ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলক খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ সৈতে জড়িত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ স্থাপন কৰাত আৰু অধিক সহায়ক হ’ব।
বন্ধুসকল,
কৃষিৰ সমান্তৰালকৈ বিহাৰে মাছ উৎপাদনতো অহৰহ অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। আমাৰ মাছমৰীয়া বন্ধুসকলে এতিয়া কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। মাছ ধৰাৰ লগত জড়িত বহু পৰিয়াল ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনাৰ অধীনত বিহাৰত শ শ কোটি টকাৰ কাম কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ২২ এপ্ৰিলত জম্মু-কাশ্মীৰৰ পহলগামত সন্ত্ৰাসবাদীয়ে নিৰীহ নাগৰিকক যি বৰ্বৰতাৰে হত্যা কৰিছিল, তাত সমগ্ৰ দেশ ব্যথিত, কোটি কোটি দেশবাসী দুখী। সমগ্ৰ দেশ সকলো ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালৰ সৈতে তেওঁলোকৰ শোকত থিয় দিছে। বৰ্তমান চিকিৎসাধীন হৈ থকা পৰিয়ালৰ সদস্যসকল যাতে সোনকালে সুস্থ হৈ উঠে তাৰ বাবে চৰকাৰে যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা চলাইছে।
বন্ধুসকল,
এই সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণত কোনোবাই পুত্ৰক হেৰুৱালে, কোনোবাই ককায়েকক হেৰুৱালে, কোনোবাই জীৱন সংগীক হেৰুৱালে। তেওঁলোকৰ কোনোবাই বাংলা কৈছিল, কোনোবাই কানাড়া কৈছিল, কোনোবা মাৰাঠী আছিল, কোনোবা ওড়িয়া আছিল, কোনোবা গুজৰাটী আছিল, কোনোবা ইয়াৰ বিহাৰৰ সন্তান আছিল। আজি সেই সকলোৰে মৃত্যুত কাৰ্গিলৰ পৰা কন্যাকুমাৰীলৈকে আমাৰ দুখ একেই, আমাৰ আক্ৰোশ একেই। এই আক্ৰমণ কেৱল নিৰস্ত্ৰ পৰ্যটকৰ ওপৰত হোৱা নাই; দেশৰ শত্ৰুৱে ভাৰতৰ আত্মাক আক্ৰমণ কৰিবলৈ সাহস কৰিছে। মই অতি স্পষ্টভাৱে ক’ব বিচাৰোঁ যে যিসকলে এই আক্ৰমণ সংঘটিত কৰিলে, সেই সন্ত্ৰাসবাদী আৰু এই আক্ৰমণৰ ষড়যন্ত্ৰ কৰোঁতাসকলে, তেওঁলোকে কল্পনা কৰিব পৰাতকৈও ডাঙৰ শাস্তি পাব, শাস্তি পাবই। এতিয়া সন্ত্ৰাসবাদীৰ বাকী থকা মাটিও ধ্বংস কৰাৰ সময় আহি পৰিছে। ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ ইচ্ছাশক্তিয়ে এতিয়া সন্ত্ৰাসৰ মালিকৰ কঁকাল ভাঙিবই।
Friends,
Today, from the soil of Bihar, I say to the whole world: India will identify, track, and punish every terrorist, and their backers. We will pursue them to the ends of the earth. India’s spirit will never be broken by terrorism. Terrorism will not go unpunished. Every effort will be made to ensure that justice is done. The entire nation is firm in this resolve. Everyone who believes in humanity is with us. I thank the people of various countries and their leaders, who have stood with us in these times.
বন্ধুসকল,
আজি বিহাৰৰ মাটিৰ পৰা সমগ্ৰ বিশ্বক কওঁ: ভাৰতে প্ৰতিজন সন্ত্ৰাসবাদীক আৰু তেওঁলোকৰ সমৰ্থকক চিনাক্ত কৰিব, বিচাৰি উলিয়াব, আৰু শাস্তি দিব। পৃথিৱীৰ শেষ প্ৰান্তলৈকে আমি তেওঁলোকক বিচাৰি উলিয়াম। ভাৰতৰ আত্মা কেতিয়াও সন্ত্ৰাসবাদে ভাঙিব নোৱাৰে। সন্ত্ৰাসবাদে শাস্তি নোপোৱাকৈ সাৰি যাব নোৱাৰে। যাতে ন্যায় হয় তাৰ বাবে সকলো প্ৰয়াস কৰা হ’ব। এই সংকল্পত সমগ্ৰ দেশ দৃঢ়। মানৱতাক বিশ্বাস কৰা প্ৰতিজন ব্যক্তি আমাৰ লগত আছে। বিভিন্ন দেশৰ জনসাধাৰণ আৰু তেওঁলোকৰ নেতাসকলক ধন্যবাদ জনাইছোঁ, যিসকলে এই সময়ত আমাৰ লগত থিয় দিছে।
বন্ধুসকল,
দ্ৰুত বিকাশৰ বাবে শান্তি আৰু নিৰাপত্তা আটাইতকৈ প্ৰয়োজনীয় চৰ্ত। উন্নত ভাৰতৰ বাবে উন্নত বিহাৰ প্ৰয়োজনীয়। বিহাৰত বিকাশ হওক আৰু বিকাশৰ লাভ ইয়াৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণী, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত গৈ পাওক, এয়া আমাৰ সকলোৰে প্ৰয়াস। পঞ্চায়তী ৰাজ দিৱসত এই কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰাৰ বাবে মই পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোৰে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছোঁ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ। মোৰ লগত কওক-
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।