Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the National Panchayati Raj Day program and launch of development works in Madhubani, Bihar
24 APR 2025 3:34PM by PIB Delhi
Before I begin my speech, I would like to make a request to all of you, wherever you are, sitting at your place, there is no need to stand, we will sit and pay tribute to the family members we lost on the 22nd, by sitting at our place for a few moments, by observing silence and remembering our respective deities, we will pay tribute to them all, after that I will begin my speech today.
Om Shanti-Shanti-Shanti.
Governor of Bihar Arif Mohammad Khan ji, the popular Chief Minister here, my friend Mr. Nitish Kumar ji, all the other senior dignitaries present on the stage and my dear brothers and sisters of Bihar.
Today, on the occasion of Panchayati Raj Day, the whole country is connected to Mithila, is connected to Bihar. Today, the foundation stone and inauguration of projects worth thousands of crores of rupees related to the development of the country and Bihar have been done here. These various works of electricity, railways, infrastructure will create new employment opportunities in Bihar. Today is also the death anniversary of national poet Ramdhari Singh Dinkar ji. I offer my humble tribute to him.
Friends,
Bihar is the land from where Pujya (revered) Bapu spread the mantra of Satyagraha. Pujya Bapu firmly believed that unless the villages of India become strong, India will not be able to develop rapidly. This is the spirit behind the concept of Panchayati Raj in the country. In the last decade, one step after another has been taken to empower the Panchayats. Panchayats have also been empowered through technology. In the last decade, more than 2 lakh Gram Panchayats have been connected to the Internet. More than 5.5 lakh Common Service Centers have been built in villages. There is another benefit from Panchayats going digital. Life-death certificates, land ownership certificates, and many such documents can be obtained easily. Several decades after independence, while the country got a new Parliament building, 30 thousand new Panchayat buildings were also built in the country. It has also been the government's priority to ensure that Panchayats get adequate funds. Panchayats have received funds worth more than Rs 2 lakh crore in the last 10 years. All this money has been invested in the development of villages.
Friends,
Another major problem of Gram Panchayats has been related to land disputes. There were frequent disputes on which land was inhabited, which was agricultural, which was panchayat land, which was government land. To resolve this, land is being digitized. Digitization of land records has helped resolve unnecessary disputes.
Friends,
We have seen how panchayats have empowered social participation. Bihar was the first state in the country to provide 50 per cent reservation to women in these, and hence I congratulate Nitish ji. Today, a very large number of sisters and daughters from poor, Dalit, Mahadalit, backward and extremely backward communities are serving as public representatives in Bihar, and this is true social justice, this is true social participation. Democracy prospers and strengthens only with maximum participation. With this thought in mind, a law of thirty-three percent reservation for women in the Lok Sabha and the Legislative Assembly has also been made. Women of every state of the country will benefit from this, our sisters and daughters will get more representation.
Friends,
The government is working in mission mode to increase the income of women in the country and to create new opportunities for employment and self-employment. The Jeevika Didi program running in Bihar has changed the lives of many sisters. Today itself, assistance worth about one thousand crore rupees has been given to the self-help groups of the sisters of Bihar. This will further boost the economic empowerment of sisters. This will further help in achieving the goal of creating three crore Lakhpati Didis in the country.
Friends,
In the last decade, the rural economy has gained new momentum. Houses for the poor have been built in the villages, roads have been built, concrete paths have been made. Gas connections have been provided in villages, water connections have been provided, toilets have been built. Lakhs and crores of rupees have reached the villages through every such work. New employment opportunities have also been created. From laborers to farmers and from cart drivers to shopkeepers, everyone has got new opportunities to earn. This is benefiting the society the most, which was deprived for generations. I will give you the example of PM Awas Yojna. The aim of this scheme is that no poor family in the country should be homeless, everyone should have a concrete roof over their head. Just now, when I was giving the keys of the house to these mothers and sisters, the satisfaction seen on their faces, the new confidence that was visible in them, really became the reason for inspiration to work for these poor people. And with this aim in mind, more than 4 crore concrete houses have been built in the last decade. In Bihar also, till now fifty-seven lakh poor families have got concrete houses. These houses have been given to poor, Dalit, backward and extremely backward, Pasmanda families and deprived families of such societies. In the coming years, 3 crores more concrete houses are going to be given to the poor. Today itself, about 1.5 lakh families of Bihar are entering their new pucca houses. Sanction letters for construction of new houses have also been given to 15 lakh poor families across the country. Out of these, three and a half lakh beneficiaries are from our Bihar only. Today itself, financial assistance has been sent to about 10 lakh poor families for their concrete houses. This includes 80 thousand rural families and one lakh urban families of Bihar.
Friends,
The past decade has been the decade of India's infrastructure. This modern infrastructure is strengthening the foundation of developed India. For the first time, tap water has reached the homes of more than 12 crore rural families in the country. Electricity connection has reached more than 2.5 crore homes. Those who never thought of cooking on a gas stove have got gas cylinders. You must have read the news recently. In Ladakh and Siachen, where it is difficult to provide even basic facilities, 4G and 5G mobile connections have now reached there. This shows what the country's priorities are today. We also have the example of a sector like health. Earlier, hospitals like AIIMS were only in big cities like Delhi. Today, AIIMS is being built here in Darbhanga itself. In the last ten years, the number of medical colleges in the country has almost doubled. A new medical college is also being built here in Jhanjharpur.
Friends,
To build good hospitals in villages, more than 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs have been built across the country. More than 10 thousand Ayushman Arogya Mandirs have been built in Bihar. Similarly, Jan Aushadhi Kendras have become a great relief for the poor and middle class. Here low-price medicines are available at 80 percent discount. More than 800 Jan Aushadhi Kendras have been set up in Bihar. This has saved the people of Bihar Rs 2000 crores on medicines. Under the Ayushman Bharat Yojana, lakhs of families in Bihar have received free treatment. This has saved thousands of crores of rupees for these families.
Friends,
Today, India is also getting connected with infrastructure like railways, roads, airports at a very fast pace. Metro work is going on in Patna, more than two dozen cities of the country are connected with metro facility. Today, Namo Bharat Rapid Rail has also been started between Patna and Jai Nagar. With this, the journey between Patna and Jai Nagar will be completed in a very short time. Namo Bharat Rapid Rail will help lakhs of people of Samastipur, Darbhanga, Madhubani and Begusarai.
Friends,
Today, many new railway lines have been inaugurated and dedicated here. Starting of the modern Amrit Bharat train from Saharsa to Mumbai will provide great convenience to our labourer families. Our government is also modernizing dozens of railway stations in Bihar, including Madhubani and Jhanjharpur. The air connectivity of Mithila and Bihar has improved with Darbhanga airport. Patna airport is also being expanded. Due to these development works, new employment opportunities are being created in Bihar.
Friends,
Our farmers are the backbone of the rural economy. The stronger this backbone is, the stronger the villages will be and the more powerful the country will be. We all know that this region of Mithila, Kosi has been very troubled by floods. The government is going to spend eleven thousand crore rupees to reduce the impact of floods in Bihar. With this, dams will be built on Bagmati, Dhar, Burhi Gandak and Kosi. Through this, canals will be constructed and irrigation will be provided with river water. And there will also be arrangements to deliver water to every farmer's field. This means that now the problem of floods will be reduced and sufficient water will reach the fields.
Friends,
Makhana is a superfood for the country and the world today, but it is a part of the culture of Mithila. We are making this culture the source of prosperity here. We have given the GI tag to Makhana. That means Makhana is a product of this soil, it has now been officially certified. Makhana Research Center has also been given national status. The formation of the Makhana Board which has been announced in the budget is going to change the fortunes of Makhana farmers. Makhana of Bihar will reach the markets of the world as a superfood. The National Institute of Food Technology and Management is also going to be built in Bihar. This will further help the youth here in setting up small enterprises related to food processing.
Friends,
Along with farming, Bihar is also continuously progressing in fish production. Our fishermen are now able to avail the facility of Kisan Credit Card. This has benefited many families engaged in fisheries. Under the PM Matsya Sampada Yojana, works worth hundreds of crores of rupees have been done in Bihar.
Friends,
The entire country is aggrieved by the brutality with which terrorists killed innocent citizens in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April. Millions of countrymen are saddened. The entire country stands with the families of all the victims in their grief. The government is also making every effort to ensure that the family members who are currently undergoing treatment recover soon.
Friends,
Someone lost their son, someone lost their brother, someone lost their life partner in this terrorist attack. Some of them spoke Bengali, some spoke Kannada, some were Marathi, some were Odia, some were Gujarati, some were from Bihar. Today, from Kargil to Kanyakumari, our grief is the same on the death of all of them, our anger is the same. This attack has not just been on unarmed tourists; the enemies of the country have dared to attack the soul of India. I want to say in very clear words, those terrorists who have carried out this attack and those who conspired for this attack will get a punishment bigger than they could have ever imagined. Now the time has come to destroy the remaining ground of the terrorists. The will power of 140 crore Indians will now break the back of the masters of terror.
Friends,
Today, from the soil of Bihar, I say to the whole world: India will identify, track, and punish every terrorist, and their backers. We will pursue them to the ends of the earth. India’s spirit will never be broken by terrorism. Terrorism will not go unpunished. Every effort will be made to ensure that justice is done. The entire nation is firm in this resolve. Everyone who believes in humanity is with us. I thank the people of various countries and their leaders, who have stood with us in these times.
Friends,
Peace and security are the most important conditions for rapid development. A developed Bihar is necessary for a developed India. It is the endeavour of all of us that there should be development in Bihar and the benefits of development should reach every section and every region here. I once again thank all of you for joining this programme on Panchayati Raj Day.
Thank you very much. Speak with me-
Bharat Mata ki Jai. (Hail Mother India)
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଏବଂ ବିହାରର ମଧୁବନିରେ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ
24 APR 2025 3:34PM by PIB Bhubaneswar
ମୁଁ ମୋର ଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ଆପଣମାନେ ଯେଉଁଠି ବି ଅଛନ୍ତି, ସେହିଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ବସନ୍ତୁ, ଠିଆ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ଆମେ ୨୨ ତାରିଖରେ ଯେଉଁ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ହରାଇଛୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବା ପାଇଁ କିଛି ସମୟ ନିଜ ସ୍ଥାନରେ ବସିରହି ନିରବତା ଅବଲମ୍ବନ କରି, ନିଜ ନିଜ ଦେବତାଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରି ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା। ଏହା ପରେ ମୁଁ ଆଜି ମୋର ଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିବି।
ଓମ୍ ଶାନ୍ତି-ଶାନ୍ତି-ଶାନ୍ତି।
ବିହାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆରିଫ ମହମ୍ମଦ ଖାନ୍ ଜୀ, ଏଠାକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମୋର ବନ୍ଧୁ ନୀତୀଶ କୁମାର ଜୀ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ବିହାରର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ।
ଆଜି ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଅବସରରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ମିଥିଲା ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି, ବିହାର ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ଦେଶ ଓ ବିହାରର ବିକାଶ ସହ ଜଡ଼ିତ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ବିଜୁଳି, ରେଳବାଇ, ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏହି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ବିହାରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଆଜି ହେଉଛି ଜାତୀୟ କବି ରାମଧାରୀ ସିଂ ଦିନକରଙ୍କ ଶ୍ରାଦ୍ଧ ବାର୍ଷିକୀ । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ମୋର ବିନମ୍ର ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିହାର ହେଉଛି ସେହି ଭୂମି ଯେଉଁଠାରୁ ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ ସତ୍ୟାଗ୍ରହର ମନ୍ତ୍ର ପ୍ରସାର କରିଥିଲେ। ପୂଜ୍ୟ ବାପୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ ଯେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଗାଁ ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ନହେବ, ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ଦେଶରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଧାରଣା ପଛରେ ଏହି ଭାବନା ରହିଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଗାଁ ଗାଁରେ ସାଢେ ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କମନ୍ ସର୍ଭିସ୍ ସେଣ୍ଟର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଡିଜିଟାଲ ହେବାର ଆଉ ଏକ ଲାଭ ରହିଛି। ଜୀବନ-ମୃତ୍ୟୁ ପ୍ରମାଣପତ୍ର, ଜମି ମାଲିକାନା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ଏଭଳି ଅନେକ ଦସ୍ତାବିଜ ସହଜରେ ମିଳିପାରିବ। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅନେକ ଦଶନ୍ଧିପରେ ଦେଶକୁ ନୂଆ ସଂସଦ ଭବନ ମିଳିଥିବା ବେଳେ ଦେଶରେ ୩୦ ହଜାର ନୂଆ ପଂଚାୟତ କୋଠା ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା । ପଂଚାୟତଗୁଡ଼ିକ ଯେପରି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣ୍ଠି ପାଇବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ପାଇଛନ୍ତି । ଏହି ସମସ୍ତ ଅର୍ଥ ଗାଁର ବିକାଶରେ ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ଜମି ବିବାଦ। କେଉଁ ଜମିରେ ଜନବସତି ଥିଲା, କେଉଁଟି ଚାଷ ଜମି, କେଉଁଟି ପଞ୍ଚାୟତ ଜମି, କେଉଁଟି ସରକାରୀ ଜମି ତାହାକୁ ନେଇ ବାରମ୍ବାର ବିବାଦ ହେଉଥିଲା। ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଜମିକୁ ଡିଜିଟାଇଜ୍ କରାଯାଉଛି। ଜମି ରେକର୍ଡର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଅନାବଶ୍ୟକ ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକ କିପରି ସାମାଜିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସଶକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ବିହାର ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ଏଥିରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଆଉ ତେଣୁ ମୁଁ ନୀତୀଶଜୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆଜି ବିହାରରେ ଗରିବ, ଦଳିତ, ମହାଦଳିତ, ପଛୁଆ ଓ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ହିଁ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ, ଏହା ହିଁ ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ଭାଗିଦାରୀ । କେବଳ ସର୍ବାଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦ୍ୱାରା ଗଣତନ୍ତ୍ର ସମୃଦ୍ଧ ଓ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଲୋକସଭା ଓ ବିଧାନସଭାରେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ମହିଳାମାନେ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେବେ, ଆମର ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନେ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ପାଇବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦେଶରେ ମହିଳାଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ରୋଜଗାର ଓ ସ୍ୱରୋଜଗାର ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ବିହାରରେ ଚାଲିଥିବା ଜୀବିକା ଦିଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନେକ ଭଉଣୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ଆଜି ହିଁ ବିହାରର ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ପାଖାପାଖି ଏକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତୀକରଣକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ସହାୟକ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ନୂଆ ଗତି ହାସଲ କରିଛି। ଗାଁରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ତିଆରି ହୋଇଛି, ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, କଂକ୍ରିଟ ରାସ୍ତା ତିଆରି ହୋଇଛି। ଗାଁ-ଗାଁରେ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି, ପାଣି ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି, ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଏଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଗାଁରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଶ୍ରମିକଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କୃଷକ ଓ ଗାଡ଼ି ଚାଳକଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଦୋକାନୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସମାଜ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେଉଛି, ଯାହା କି ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଧରି ବଞ୍ଚିତ ଥିଲା। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେବି। ଏହି ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର କୌଣସି ଗରିବ ପରିବାର ବାସହୀନ ନ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତଙ୍କ ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଏକ କଂକ୍ରିଟ ଛାତ ରହିବା ଉଚିତ। ଏବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଘରର ଚାବି ଦେଉଥିଲି, ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ସନ୍ତୋଷ, ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକୃତରେ ଏହି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର କାରଣ ପାଲଟିଥିଲା। ଆଉ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଗତ ଦଶନ୍ଧିମଧ୍ୟରେ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କଂକ୍ରିଟ ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ବିହାରରେ ମଧ୍ୟ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୭ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାର ପକ୍କା ଘର ପାଇଛନ୍ତି। ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଓ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ, ପସମାଣ୍ଡା ପରିବାର ଏବଂ ଏଭଳି ସମାଜର ବଞ୍ଚିତ ପରିବାରକୁ ଏହି ଘର ଦିଆଯାଇଛି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଗରିବଙ୍କୁ ଆହୁରି ୩ କୋଟି କଂକ୍ରିଟ୍ ଘର ଦିଆଯିବ। ଆଜି ହିଁ ବିହାରର ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ନୂଆ ପକ୍କା ଘରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି। ସାରା ଦେଶରେ ୧୫ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ନୂତନ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପତ୍ର ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ସାଢ଼େ ୩ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ କେବଳ ଆମ ବିହାରର। ଆଜି ହିଁ ପ୍ରାୟ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପଠାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ବିହାରର ୮୦ ହଜାର ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ଏବଂ ୧ ଲକ୍ଷ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ହେଉଛି ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦଶନ୍ଧି। ଏହି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଙ୍କ ଘରେ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ପହଞ୍ଚିଛି। ଅଢ଼େଇ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘରେ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିଛି। ଯେଉଁମାନେ କେବେ ବି ଗ୍ୟାସ୍ ଚୁଲାରେ ରୋଷେଇ କରିବାକୁ ଭାବି ନଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର ମିଳିଛି। ଆପଣ ନିକଟରେ ଏହି ଖବରଟି ନିଶ୍ଚୟ ପଢିଥିବେ । ଲଦାଖ ଏବଂ ସିଆଚେନରେ, ଯେଉଁଠାରେ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର, ସେଠାରେ ଏବେ ୪ଜି ଏବଂ ୫ଜି ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା କ'ଣ ରହିଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଆମ ପାଖରେ ରହିଛି। ପୂର୍ବରୁ ଏମ୍ସ ଭଳି ଡାକ୍ତରଖାନା କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ ଭଳି ବଡ଼ ସହରରେ ଥିଲା। ଆଜି ଏଠାରେ ଦରଭଙ୍ଗାରେ ହିଁ ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଝଂଝାରପୁରରେ ଏଠାରେ ଏକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗାଁ ଗାଁରେ ଭଲ ଡାକ୍ତରଖାନା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ବିହାରରେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତିର କାରଣ ପାଲଟିଛି। ଏଠାରେ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ରିହାତିରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ବିହାରରେ ୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିହାରର ଲୋକମାନେ ଔଷଧ ବାବଦରେ ୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ରେ ବିହାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଛନ୍ତି। ଫଳରେ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ରେଳପଥ, ସଡ଼କ, ବିମାନବନ୍ଦର ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛି। ପାଟନାରେ ଚାଲିଛି ମେଟ୍ରୋ କାମ, ଦେଶର ଦୁଇ ଡର୍ଜନରୁ ଅଧିକ ସହରକୁ ମେଟ୍ରୋ ସୁବିଧା ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ପାଟନା ଓ ଜୟ ନଗର ମଧ୍ୟରେ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏଥିସହ ପାଟନାରୁ ଜୟ ନଗର ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ ହେବ। ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ୍ ସମସ୍ତିପୁର, ଦରଭଙ୍ଗା, ମଧୁବନୀ ଏବଂ ବେଗୁସରାଇର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏଠାରେ ଅନେକ ନୂଆ ରେଳଲାଇନ୍‌ର ଉଦଘାଟନ ଓ ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି। ସହରସାରୁ ମୁମ୍ବାଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଧୁନିକ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଆମର ଶ୍ରମିକ ପରିବାରକୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ମିଳିବ। ଆମ ସରକାର ମଧୁବନୀ ଓ ଝଙ୍ଝାରପୁର ସମେତ ବିହାରର ଡଜନାଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରୁଛନ୍ତି। ଦରଭଙ୍ଗା ବିମାନବନ୍ଦର ସହିତ ମିଥିଲା ଏବଂ ବିହାରର ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି। ପାଟନା ବିମାନ ବନ୍ଦରର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି। ଏହି ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ବିହାରରେ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର କୃଷକମାନେ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଅଟନ୍ତି। ଏହି ମେରୁଦଣ୍ଡ ଯେତେ ମଜବୁତ ହେବ, ଗାଁ ଗୁଡ଼ିକ ସେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ ଏବଂ ଦେଶ ସେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ମିଥିଲା, କୋଶୀର ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ବନ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ବହୁତ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛି। ବିହାରରେ ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବ କୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଏଗାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଏହା ସହ ବାଗମତୀ, ଧାର, ବୁଢ଼ୀ ଗଣ୍ଡକ ଓ କୋସି ଉପରେ ଡ୍ୟାମ୍ ନିର୍ମାଣ ହେବ। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ କେନାଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବା ସହ ନଦୀ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରାଯିବ। ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀଙ୍କ କ୍ଷେତକୁ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରାଯିବ। ଅର୍ଥାତ୍ ଏବେ ବନ୍ୟା ସମସ୍ୟା ଦୂର ହେବା ସହ ଚାଷ ଜମିରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ପାଣି ପହଞ୍ଚିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମଖାନା ଆଜି ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ସୁପରଫୁଡ୍, କିନ୍ତୁ ଏହା ମିଥିଲା ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଂଶ। ଆମେ ଏହି ସଂସ୍କୃତିକୁ ଏଠାରେ ସମୃଦ୍ଧିର ଉତ୍ସ କରୁଛୁ। ଆମେ ମଖାନାକୁ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ଦେଇଛୁ। ଅର୍ଥାତ୍ ମଖାନା ଏହି ମାଟିର ଉତ୍ପାଦ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହାକୁ ଏବେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ମିଳିଛି। ମଖାନା ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ମାନ୍ୟତା ମିଳିଛି। ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା ହୋଇଥିବା ମଖାନା ବୋର୍ଡ ଗଠନ ମଖାନା ଚାଷୀଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ସୁପରଫୁଡ୍ ଭାବେ ବିହାରର ମଖାନା ବିଶ୍ୱର ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବ । ବିହାରରେ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଫୁଡ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆଣ୍ଡ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏଠାକାର ଯୁବକମାନେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସହ ଜଡ଼ିତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିହାର ଚାଷ ସହ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ଏବେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି। ଫଳରେ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷରେ ନିୟୋଜିତ ଅନେକ ପରିବାର ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନାରେ ବିହାରରେ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର କାମ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ଏପ୍ରିଲ ୨୨ ତାରିଖରେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ପହଲଗାମରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ନିରୀହ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଯେଉଁ ନିଷ୍ଠୁରତାର ସହ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ, ସେଥିରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଦୁଃଖିତ। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଦେଶବାସୀ ଦୁଃଖିତ। ସମସ୍ତ ମୃତକଙ୍କ ପରିବାରର ଦୁଃଖରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଚିକିତ୍ସିତ ହେଉଥିବା ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନେ ଯେପରି ଶୀଘ୍ର ସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣରେ କାହାର ପୁଅ, କିଏ ଭାଇକୁ ହରାଇଲା ତ କାହାର ଜୀବନ ସାଥୀ। ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ବଙ୍ଗଳା, କେହି କନ୍ନଡ଼, କିଛି ମରାଠୀ, କିଛି ଓଡ଼ିଆ, କିଛି ଗୁଜରାଟୀ, କିଛି ବିହାରର ଥିଲେ। ଆଜି କାର୍ଗିଲଠାରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁରେ ଆମର ଦୁଃଖ ସମାନ, ଆମର କ୍ରୋଧ ସମାନ। ଏହି ଆକ୍ରମଣ କେବଳ ନିରସ୍ତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଉପରେ ନୁହେଁ; ଦେଶର ଶତ୍ରୁମାନେ ଭାରତର ଆତ୍ମା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବାକୁ ସାହସ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଅତି ସ୍ପଷ୍ଟ ଶବ୍ଦରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଛି, ଯେଉଁ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଏହି ଆକ୍ରମଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ଆକ୍ରମଣ ପାଇଁ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରିଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନେ କଳ୍ପନା ଠାରୁ ବଡ଼ ଦଣ୍ଡ ପାଇବେ। ଏବେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଅବଶିଷ୍ଟ ପଡ଼ିଆକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି। ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବେ ଆତଙ୍କବାଦର ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିହାର ମାଟିରୁ ମୁଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ କହୁଛି : ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥକମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବ, ଖୋଜିବ ଏବଂ ଦଣ୍ଡିତ କରିବ। ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ପୃଥିବୀର ଶେଷ ଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁସରଣ କରିବୁ। ଆତଙ୍କବାଦ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଭାବନା କେବେ ଭାଙ୍ଗିବ ନାହିଁ। ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଦଣ୍ଡ ମିଳିବ। ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ। ଏହି ସଂକଳ୍ପରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଦୃଢ଼। ମାନବିକତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ସମସ୍ତେ ଆମ ସହିତ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଲୋକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ସମୟରେ ଆମ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସର୍ତ୍ତ। ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ବିକଶିତ ବିହାର ଜରୁରୀ। ବିହାରରେ ବିକାଶ ହେବା ଦରକାର ଏବଂ ବିକାଶର ସୁଫଳ ଏଠାକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସ। ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ –
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ । (ଭାରତ ମାତାଙ୍କୁ ନମସ୍କାର)
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ସ୍ୱୀକାରୋକ୍ତି: ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।