প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হাৰিয়ানাৰ যমুনা নগৰত উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী/আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
14 APR 2025 4:17PM by PIB Guwahati
হাৰিয়ানাৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নয়াব সিং চাইনীজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহকৰ্মী মনোহৰ লালজী, ৰাও ইন্দ্ৰজিৎ সিং জী আৰু কৃষ্ণ পালজী, হাৰিয়ানা চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ আৰু বিধায়ক আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল। হাৰিয়ানাৰ মোৰ ভাই-ভনীসকলক মোদীয়ে শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি, মই সেইডোখৰ ভূমিলৈ প্ৰণাম জনাইছোঁ য'ত ‘মাতৃ সৰস্বতী’ৰ উৎপত্তি হৈছিল, য'ত ‘মন্ত্ৰাদেৱী’য়ে বিৰাজ কৰে, য'ত ‘পঞ্চমুখী’ ভগৱান হনুমান উপস্থিত থাকে, যিডোখৰ ঠাইত ‘কপালমোচন চাহিব’ৰ আশীৰ্বাদ প্ৰাপ্ত হয়, আৰু য'ত সংস্কৃতি, বিশ্বাস আৰু ভক্তিৰ সঙ্গম প্ৰবাহিত হয়। আজি বাবাচাহেব আম্বেদকাৰজীৰ ১৩৫ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তীও।‘আম্বেদকাৰ জয়ন্তী’ত মই দেশৰ সকলো নাগৰিকলৈ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। বাবাচাহেবৰ দৃষ্টিভংগী আৰু অনুপ্ৰেৰণাই আমাক 'বিকশিত ভাৰত' (উন্নত ভাৰত)ৰ যাত্ৰাত পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
যমুনানগৰ কেৱল এখন চহৰেই নহয়- ভাৰতৰ ঔদ্যোগিক মানচিত্ৰৰো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। প্লাইউডৰ পৰা পিতল আৰু তীখালৈকে, এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৱে ভাৰতৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰি আহিছে। দৰাচলতে, ই হৈছে কপাল মোচন মেলা, ঋষি বেদব্যাসৰ তপস্যাৰ ভূমি, আৰু এক প্ৰকাৰে গুৰু গোবিন্দ সিংজীৰ শস্ত্ৰৰ ভূমিকো গৌৰৱান্বিত কৰে।
বন্ধুসকল,
এয়া স্বয়ং এক গৌৰৱৰ বিষয়। আৰু মনোহৰ লালজী আৰু চাইনীজীয়ে এইমাত্ৰ কোৱাৰ দৰে যমুনানগৰৰ সৈতে মোৰ বহুতো পুৰণি স্মৃতি বিজড়িত হৈ আছে। যেতিয়া মই হাৰিয়ানাৰ দায়িত্বত আছিলো, মই প্ৰায়ে পঞ্চকুলা আৰু ইয়ালৈ ভ্ৰমণ কৰিছিলোঁ। মই ইয়াত বহুতো সমৰ্পিত পুৰণি সময়ৰ দলীয় কৰ্মীৰ সৈতে কাম কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। কঠোৰ পৰিশ্ৰমী কৰ্মীসকলৰ সেই পৰম্পৰা আজিও অব্যাহত আছে।
বন্ধুসকল,
একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে হাৰিয়ানাই ‘দ্বৈত ইঞ্জিন’ চৰকাৰৰ অধীনত উন্নয়নৰ দ্বৈত গতি প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। আৰু এতিয়া, চাইনীজীয়ে কোৱাৰ দৰে, এয়া তিনিখন চৰকাৰৰ দৰে। 'বিকশিত ভাৰত' (উন্নত ভাৰত)ৰ বাবে 'বিকশিত হাৰিয়ানা' (বিকশিত হাৰিয়ানা) – সেয়া হৈছে আমাৰ সংকল্প। আমি এই প্ৰস্তাৱ পূৰণ, হাৰিয়ানাৰ জনসাধাৰণৰ সেৱা আৰু ইয়াৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে অধিক গতিত আৰু অধিক বৃহৎ পৰিমাণে কাম কৰি আছোঁ। আজি ইয়াত আৰম্ভ কৰা উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহ ইয়াৰ এক জীৱন্ত উদাহৰণ। এই উন্নয়নমূলক পদক্ষেপসমূহৰ বাবে মই হাৰিয়ানাৰ জনসাধাৰণক আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
মই গৌৰৱান্বিত যে আমাৰ চৰকাৰে বাবাচাহেবৰ চিন্তাধাৰণা কঢ়িয়াই আগবাঢ়িছে। বাবাচাহেব আম্বেদকাৰে ঔদ্যোগিক বিকাশক সামাজিক ন্যায়ৰ পথ হিচাপে গণ্য কৰিছিল। বাবাচাহেবে ভাৰতত ক্ষুদ্ৰ ভূমিধাৰণৰ বিষয়টো স্বীকাৰ কৰিছিল। বাবাচাহেবে কৈছিল যে দলিতসকলৰ কৃষিৰ বাবে পৰ্যাপ্ত ভূমি নাই, সেয়েহে উদ্যোগসমূহে তেওঁলোকক আটাইতকৈ বেছি লাভান্বিত কৰিব। বাবাচাহেবৰ দৃষ্টিভংগী আছিল যে উদ্যোগসমূহে দলিতসকলৰ বাবে অধিক নিযুক্তি সৃষ্টি কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ জীৱনধাৰণৰ মান উন্নত কৰিব। বাবাচাহেবে ভাৰতৰ ঔদ্যোগিকৰণৰ দিশত দেশৰ প্ৰথম উদ্যোগ মন্ত্ৰী ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ সৈতে কাম কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
ঔদ্যোগিকৰণ আৰু উৎপাদনৰ মাজৰ সমন্বয়ক ‘দীনবন্ধু’ চৌধুৰী ছোটু ৰামজীয়ে গ্ৰাম্য সমৃদ্ধিৰ ভেটি হিচাপেও বিবেচনা কৰিছিল। তেওঁ কৈছিল যে যেতিয়া কৃষকসকলে কেৱল কৃষিৰ জৰিয়তেই নহয়, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ জৰিয়তেও তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিব তেতিয়া গাঁওবোৰলৈ প্ৰকৃত সমৃদ্ধি আহিব। গাঁও আৰু কৃষকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰা চৌধুৰী চৰণ সিংজীৰ দৃষ্টিভঙ্গী বেলেগ নাছিল। চৌধুৰী চাহেবে কৈছিল যে ঔদ্যোগিক বিকাশ কৃষিৰ পৰিপূৰক হ'ব লাগে – দুয়োটাই হৈছে আমাৰ অৰ্থনীতিৰ স্তম্ভ।
বন্ধুসকল,
এই অনুভূতি, এই ধাৰণাটোৱেই 'মে’ক ইন ইণ্ডিয়া' আৰু 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত' (আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰত)ৰ কেন্দ্ৰত নিহিত আছে। সেইকাৰণে আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতত উৎপাদন কৰাত ইমান জোৰ দি আছে। এই বছৰৰ বাজেটত আমি ‘মিছন মেনুফেকশ্যাৰিং’-ৰ কথা ঘোষণা কৰিছোঁ। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে দলিত, পিছপৰা, নিপীড়িত আৰু বঞ্চিত সম্প্ৰদায়ৰ যুৱক-যুৱতীসকলক সৰ্বাধিক নিযুক্তি প্ৰদান কৰা; যুৱপ্ৰজন্মক প্ৰয়োজনীয় প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা; ব্যৱসায়ৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিবলৈ; ‘এমএছএমই’ খণ্ডশক্তিশালী কৰিবলৈ; উদ্যোগবোৰ প্ৰযুক্তিৰে লাভান্বিত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ; আৰু আমাৰ সামগ্ৰীবোৰ পৃথিৱীৰ ভিতৰতে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ কৰি তুলিবলৈ প্ৰয়াস কৰা। এই সকলোবোৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ দেশখনে বিদ্যুতৰ কোনো অভাৱৰ সন্মুখীন নোহোৱাটো হৈছে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো আত্মনিৰ্ভৰশীল হ'ব লাগিব। সেইকাৰণে আজিৰ অনুষ্ঠানটো হৈছে অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি, ‘দীনবন্ধু’ চৌধুৰী ছোটু ৰাম তাপ বিদ্যুৎ প্ৰকল্প’ৰ ‘তৃতীয়টো গোট’ৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। যমুনানগৰ আৰু ইয়াৰ উদ্যোগসমূহক লাভান্বিত কৰিব। ভাৰতত প্লাইউড উৎপাদনৰ প্ৰায় আধা ইয়াত যমুনানগৰতে হয়। ইয়াত এলুমিনিয়াম, তাম আৰু পিতলৰ বাচন-বৰ্তনো বৃহৎ পৰিমাণে নিৰ্মাণ কৰা হয়। ইয়াত তৈয়াৰ কৰা পেট্ৰ'কেমিকেল প্ৰকল্পৰ সঁজুলি পৃথিৱীৰ বহুতো দেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হয়। বৰ্ধিত বিদ্যুৎ উৎপাদনেৰে এই সকলোবোৰ খণ্ড উপকৃত হ'ব, আৰু ইয়াত ‘মিছন মেনুফেকশ্যাৰিং’-ক উৎসাহিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
বিদ্যুতে 'বিকশিত ভাৰত' নিৰ্মাণত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ গৈ আছে। আমাৰ চৰকাৰে বিদ্যুতৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধিৰ বাবে সকলো দিশতে কাম কৰি আছে। ‘এক ৰাষ্ট্ৰ-এক গ্ৰিড’ উদ্যোগ, নতুন কয়লা শক্তি প্ৰকল্প, সৌৰ শক্তি, বা পাৰমাণৱিক খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণেই হওঁক– আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে বিদ্যুতৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা যাতে বিদ্যুতৰ অভাৱ ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত বাধা হৈ নপৰে।
কিন্তু বন্ধুসকল,
আমি কংগ্ৰেছ শাসনৰ দিনবোৰ পাহৰিব নালাগিব। ২০১৪ চনৰ আগতে যেতিয়া কংগ্ৰেছ শাসনত আছিল, আমি এনে দিনো দেখিছিলোঁ যেতিয়া সমগ্ৰ দেশতে ‘ব্লেকআউট’ হৈছিল - সমগ্ৰ অঞ্চলবোৰ বিদ্যুতবিহীন হৈ থাকিছিল। যদি কংগ্ৰেছ চৰকাৰ ৰাজত্ব অব্যাহত থাকিলহেঁতন, তেন্তে দেশখনে আজিও এনে ধৰণৰ ‘ব্লেকআউট’ৰ সন্মুখীন হৈয়ে থাকিব লাগিলহেঁতেন। কাৰখানাবোৰ নচলিলহেঁতেন, ৰে’ল চলাচল নকৰিলহেঁতেন, আৰু পথাৰত পানী নাথাকিলহেঁতেন। অৰ্থাৎ, যদি কংগ্ৰেছ এতিয়াও শাসনত থাকিলহেঁতেন, তেন্তে এনে সংকট অব্যাহত থাকিলহেঁতেন, আৰু দেশখন বিভক্ত আৰু আবদ্ধ হৈ থাকিলহেঁতেন। কিন্তু বহু বছৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ পিছত আজি পৰিস্থিতি সলনি হৈছে। যোৱাটো দশকত ভাৰতে ইয়াৰ বিদ্যুৎ উৎপাদন সামৰ্থ্য প্ৰায় দুগুণ কৰিছে। আজি ভাৰতে কেৱল নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তাই পূৰণ নকৰে, লগতে চুবুৰীয়া দেশসমূহলৈও বিদ্যুৎ ৰপ্তানি কৰে। বিজেপি চৰকাৰৰ দ্বাৰা বিদ্যুৎ উৎপাদনত প্ৰদান কৰা এই গুৰুত্বই হাৰিয়ানাকো লাভান্বিত কৰিছে। আজি হাৰিয়ানাই ১৬,০০০ মেগাৱাট বিদ্যুৎ উৎপাদন কৰে। আমি অদূৰ ভৱিষ্যতে এই সামৰ্থ্য ২৪,০০০ মেগাৱাটলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্যৰে কাম কৰি আছোঁ।
বন্ধুসকল,
এফালে, আমি তাপ বিদ্যুৎ প্ৰকল্পত বিনিয়োগ কৰি আছোঁ, আৰু আনফালে, আমি দেশৰ লোকসকলক নিজেই বিদ্যুৎ উৎপাদকলৈ পৰিৱৰ্তন কৰি আছোঁ। আমি ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্যঘৰ বিনামূলীয়া বিজুলী যোজনা’ আৰম্ভ কৰিছোঁ। তেওঁলোকৰ ছাদত সৌৰপাত স্থাপন কৰি মানুহে তেওঁলোকৰ বিদ্যুতৰ বিল শূন্যলৈ হ্ৰাস কৰিব পাৰে। কেৱল সেয়াই নহয়, উৎপাদিত যিকোনো অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ অতিৰিক্ত উপাৰ্জনৰ বাবে বিক্ৰী কৰিব পাৰে। এতিয়ালৈকে, সমগ্ৰ দেশৰ ১.২৫ কোটিৰো অধিক লোকে এই আঁচনিৰ অধীনত পঞ্জীয়ন কৰিছে। মই সহভাগ কৰিবলৈ পাই সুখী যে হাৰিয়ানাৰ লাখ লাখ লোকেও এই উদ্যোগত যোগদান কৰিবলৈ আবেদন কৰিছে। আৰু যিহেতু এই আঁচনিখন সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে, ইয়াৰ চাৰিওফালে সেৱা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰও বৃদ্ধি পাইছে। সৌৰ খণ্ডত নতুন দক্ষতা বিকশিত কৰা হৈছে। ‘এমএছএমই’-ৰ বাবে নতুন সুযোগ মুকলি হৈছে, আৰু যুৱপ্ৰজন্মৰ বাবে অসংখ্য সম্ভাৱনা সৃষ্টি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সৰু চহৰবোৰত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰত পৰ্যাপ্ত বিদ্যুৎ থকাটো নিশ্চিত কৰাৰ লগতে চৰকাৰে তেওঁলোকৰ ওচৰত পৰ্যাপ্ত বিত্তীয় সম্পদ থকাটো নিশ্চিত কৰাতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ক’ভিড-ৰ সময়ছোৱাত, চৰকাৰে ‘এমএছএমই’সমূহক সকাহ দিবলৈ লাখ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰিছিল। আমি ‘এমএছএমই’-ৰ সংজ্ঞাও সলনি কৰিছিলোঁ যাতে ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়বোৰ ভয় নোহোৱাকৈ সম্প্ৰসাৰিত হ'ব পাৰে। এতিয়া ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰ চিন্তিত নহয় যে তেওঁলোক বিকশিত হোৱাৰ লগে লগে তেওঁলোকে চৰকাৰী সমৰ্থন হেৰুৱাব। এতিয়া, চৰকাৰে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে বিশেষ ‘ক্ৰেডিট কাৰ্ড’ প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। ‘ক্ৰেডিট গেৰাণ্টী কভাৰেজ’ও সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে ‘মুদ্ৰা যোজনা’ৰ ১০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছিল। আপুনি সুখী হ'ব- আৰু সম্ভৱতঃ আনন্দদায়কভাৱে আচৰিতো হ'ব- এইটো জানি যে যোৱা ১০ বছৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ব্যৱসায় আৰু উদ্যোগত ভৰি দিয়া সাধাৰণ নাগৰিকসকলক এই আঁচনিৰ অধীনত কোনো জামানত নোহোৱাকৈয়ে ৩৩ লাখ কোটি টকা ঋণ হিচাপে বিতৰণ কৰা হৈছে। কল্পনা কৰকচোন যে- ‘গেৰাণ্টী’ অবিহনে ৩৩ লাখ কোটি টকা! এই আঁচনিৰ ৫০% ৰো অধিক হিতাধিকাৰী অনুসূচিত জাতি/অনুসূচিত জনজাতি/অ’বিচি সম্প্ৰদায়ৰ। লক্ষ্য হৈছে এই ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ ডাঙৰ সপোনবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ শক্তিশালী কৰা।
বন্ধুসকল,
হাৰিয়ানাৰ আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ খোৱাৰ থালত দেখা যায়। আমাৰ কৃষকসকলৰ আনন্দ আৰু দুখ দুয়োটাতে বিজেপিৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰ হৈছে আটাইতকৈ ডাঙৰ সংগী। আমাৰ প্ৰয়াস হ'ল হাৰিয়ানাৰ কৃষকসকলৰ শক্তি আৰু সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰা। আজি হাৰিয়ানাৰ বিজেপি চৰকাৰে ‘ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য’ (এমএছপি)ত ২৪ টা শস্য ক্ৰয় কৰে। হাৰিয়ানাৰ লাখ লাখ কৃষকো প্ৰধানমন্ত্ৰী ফচল বীমা যোজনাৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত, ৯,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ দাবী পৰিশোধ কৰা হৈছে। একেদৰে, ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণ সন্মান নিধি’ৰ জৰিয়তে হাৰিয়ানাৰ কৃষকসকলৰ জেপত পোনপটীয়াকৈ ৬,৫০০ কোটি টকা সোমাইছে।
বন্ধুসকল,
হাৰিয়ানা চৰকাৰে ‘আবিয়ানা’ (খাল-পানী কৰ) বাতিল কৰিছে, যিটো ব্ৰিটিছ সময়ৰে পৰা চলি আহিছিল। এতিয়াৰে পৰা আপোনালোকে খালৰ পানীৰ বাবদ কৰ পৰিশোধ কৰিব নালাগিব, আৰু ‘আবিয়ানা’ৰ অধীনত ১৩০ কোটি টকাৰ বকেয়া পৰিমাণো ৰেহাই দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে কৃষক আৰু পশুধনৰ মালিকসকলৰ বাবে উপাৰ্জনৰ নতুন উৎস সৃষ্টি কৰা হৈছে। ‘গোবৰ্ধন যোজনা’ই কৃষকসকলক আৱৰ্জনা নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিছে আৰু লগতে উপাৰ্জনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিছে। গোবৰ, শস্যৰ অৱশিষ্ট অংশ আৰু অন্যান্য জৈৱিক আৱৰ্জনাৰ পৰা জৈৱ গেছ উৎপাদন কৰা হৈছে। এই বছৰৰ বাজেটত সমগ্ৰ দেশত ৫০০টা ‘গোবৰ্ধন প্ৰকল্প’ স্থাপনৰ পৰিকল্পনা ঘোষণা কৰা হৈছে। আজি যমুনানগৰত এটা নতুন ‘গোবৰ্ধন প্ৰকল্প’ও উদ্বোধন কৰা হৈছে। এইটোৱে পৌৰ নিগমৰ প্ৰতি বছৰে প্ৰায় কোটি টকা ৰাহি কৰিব। ‘গোবৰ্ধন যোজনা’ই ‘স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান’তো অৰিহণা যোগাইছে।
বন্ধুসকল,
হাৰিয়ানাই এতিয়া উন্নয়নৰ পথত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ইয়ালৈ অহাৰ আগতে মই হিছাৰত ৰাইজক লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। অযোধ্যাধামলৈ পোনপটীয়া বিমান সেৱা এতিয়া তাৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে। আজি ৰেৱাৰীৰ লোকসকলেও এটা নতুন বাইপাছ উপহাৰ লাভ কৰিছে। তেওঁলোকক বজাৰ, চাৰিআলি আৰু ‘ৰে'লৱে ক্ৰছিং’ত যান-জঁটৰ পৰা মুক্ত কৰিব। এই চাৰি লেনযুক্ত ‘বাইপাছ’টোৱে বাহনসমূহক চহৰখন মসৃণভাৱে উপেক্ষা কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। দিল্লীৰ পৰা নাৰনাউললৈ যাত্ৰাৰ সময় এক ঘণ্টা হ্ৰাস হ'ব। এই উন্নয়নৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ বাবে ৰাজনীতি ক্ষমতা উপভোগ কৰাৰ বিষয় নহয়, বৰং সেৱাৰ এক মাধ্যমহে- জনসাধাৰণৰ সেৱা আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱা। সেইকাৰণে বিজেপিয়ে যি কয় সেয়া সাহসেৰে কৰে। হাৰিয়ানাত তৃতীয়বাৰৰ বাবে চৰকাৰ গঠন কৰাৰ পাছত আমি আপোনালোকক দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতিবোৰ ধাৰাবাহিকভাৱে পূৰণ কৰি আহিছোঁ। কিন্তু কংগ্ৰেছ শাসিত ৰাজ্যসমূহত কি ঘটিছে? ৰাজহুৱা বিশ্বাসৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাসঘাতকতা। কেৱল আমাৰ চুবুৰীয়া ৰাজ্য হিমাচললৈ চাওকচোন- মানুহে যথেষ্ট কষ্ট পাইছে। সকলো উন্নয়ন আৰু কল্যাণমূলক কাম স্থবিৰ হৈ পৰিছে। কৰ্ণাটকত বিদ্যুতৰ পৰা গাখীৰলৈকে, বাছৰ ভাড়াৰ পৰা বীজলৈকে- সকলোবোৰেই অধিক ব্যয়বহুল হৈ পৰিছে। মই সামাজিক মাধ্যমত দেখিছো কেনেকৈ কৰ্ণাটকৰ কংগ্ৰেছ চৰকাৰে বিভিন্ন ধৰণৰ কৰ আৰোপ কৰিছে আৰু সকলো সামগ্ৰীৰে মূল্য বৃদ্ধি কৰিছে। ছ'চিয়েল মিডিয়াৰ লোকসকলে সৃষ্টিশীলভাৱে ‘এ টু জেড’ তালিকাৰ জৰিয়তে ইয়াক উন্মোচিত কৰিছে - আক্ষৰিক ভাৱে বৰ্ণমালাৰ প্ৰতিটো আখৰ এক পৃথক ধৰণৰ কৰ বৃদ্ধিৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে, যি কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ কাৰ্যকলাপৰ বাস্তৱতাক প্ৰকাশ কৰিছে। আনকি মুখ্যমন্ত্ৰীৰ ঘনিষ্ঠসকলেও স্বীকাৰ কৰে যে কংগ্ৰেছে কৰ্ণাটকক দুৰ্নীতিত এক নম্বৰ কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
তেলেংগানাৰ কংগ্ৰেছ চৰকাৰেও জনসাধাৰণক দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতিবোৰ পাহৰি গৈছে। তাত, কংগ্ৰেছ অৰণ্যত বুল্ডোজাৰ চলোৱাত ব্যস্ত। প্ৰকৃতিৰ ক্ষতিসাধন কৰা, বন্যপ্ৰাণী বিপদাপন্ন কৰা- এয়া হৈছে কংগ্ৰেছৰ কাৰ্যশৈলী! যেতিয়া আমি ইয়াত ‘গোবৰ্ধন আঁচনি’ৰ জৰিয়তে আৱৰ্জনাক সম্পদলৈ পৰিৱৰ্তন কৰিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছো, তেওঁলোকে ইতিমধ্যে বিদ্যমান বনাঞ্চলসমূহ ধ্বংস কৰি আছে। এইটোৱে আপোনালোকৰ আগত শাসনৰ দুটা স্পষ্ট আৰ্হি উপস্থাপন কৰে। এফালে কংগ্ৰেছৰ আৰ্হি - সম্পূৰ্ণৰূপে মিছা প্ৰমাণিত - কেৱল ক্ষমতা আৰু স্থিতিৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত। আনফালে আছে বিজেপিৰ আৰ্হি, যি সত্যৰ ওপৰত আধাৰিত, বাবাচাহেব আম্বেদকাৰে দেখুওৱা পথৰ দ্বাৰা নিৰ্দেশিত, আৰু সংবিধানৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ সন্মানীয়। আমাৰ দৃষ্টিভংগী হৈছে 'বিকশিত ভাৰত' গঢ়ি তোলা, আৰু আজি যমুনানগৰত আমি সেই প্ৰচেষ্টা আগবাঢ়ি যোৱা দেখিছো।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকৰ সৈতে আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ৰ সন্দৰ্ভত কথা পাতিব বিচাৰিছোঁ। কালি দেশখনে বৈশাখী উৎসৱ উদযাপন কৰিলে। কালি দিনটোৱে জালিয়াঁৱালা বাগ গণহত্যাৰ ১০৬ সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তিক চিহ্নিত কৰিছিল। সেই গণহত্যাত প্ৰাণ হেৰুওৱাসকলৰ স্মৃতি আজিও আমাৰ মাজত জীয়াই আছে। ব্ৰিটিছসকলৰ নিষ্ঠুৰতা আৰু জালিয়াঁৱালা বাগ গণহত্যাত শ্বহীদ হোৱা দেশপ্ৰেমীসকলৰ বলিদানৰ উপৰিও, আন এটা দিশো আছে যিটো দীৰ্ঘদিন ধৰি অন্ধকাৰত ৰখা হৈছিল। এই দিশটোৱে মানৱতাৰ সৈতে আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে থিয় হোৱাৰ মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰে। আৰু এই ভাৱনাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত নামটো হ'ল শংকৰণ নায়াৰ। আপোনালোকৰ বহুতে হয়তো এই নামটো শুনা নাই, কিন্তু আজিকালি তেওঁৰ প্ৰসংগত বহুত কথা কোৱা হৈছে। শংকৰণ নায়াৰ জী এজন প্ৰখ্যাত উকীল আছিল, আৰু প্ৰায় ১০০ বছৰ আগতে তেওঁ ব্ৰিটিছ চৰকাৰত উচ্চ পদত অধিষ্ঠিত হৈছিল। তেওঁ ক্ষমতাৰ ওচৰত থাকি এক আৰামদায়ক, বিলাসী জীৱন যাপন কৰিব পাৰিলেহেঁতেন। পিচে বিদেশী শাসনৰ নিষ্ঠুৰতা আৰু জালিয়াঁৱালা বাগৰ ঘটনাত গভীৰভাৱে ব্যথিত হৈ তেওঁ ব্ৰিটিছৰ বিৰুদ্ধে মাত মাতিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছিল। তেওঁ সাহসেৰে তেওঁৰ সন্মানীয় পদৰ পৰা পদত্যাগ কৰিছিল আৰু দেশৰ সৈতে থিয় হোৱাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। যদিও তেওঁ কেৰালাৰ আছিল আৰু ঘটনাটো পঞ্জাৱত সংঘটিত হৈছিল, তেওঁ ব্যক্তিগতভাৱে জালিয়াঁৱালা বাগ গণহত্যাৰ গোচৰটো গ্ৰহণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। তেওঁ নিজে ইয়াৰ বাবে যুঁজিছিল, ব্ৰিটিছ সাম্ৰাজ্যৰ ভেটি কঁপাই তুলিছিল। ব্ৰিটিছ সাম্ৰাজ্য যাৰ 'সূৰ্য কেতিয়াও অস্ত যোৱা নাছিল'- শংকৰণ নায়াৰজীয়ে তেওঁলোকক জালিয়াঁৱালা বাগ গণহত্যাৰ বাবে আদালতলৈ লৈ আহিছিল আৰু তেওঁলোকক জবাবদিহি কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
এয়া কেৱল মানৱতাৰ পক্ষত থিয় হোৱাৰ কথাই নাছিল। বৰঞ্চ ই 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত' (এক ভাৰত, মহান ভাৰত)ৰো এক উজ্জ্বল উদাহৰণ আছিল। দূৰণিৰ কেৰালাৰ এগৰাকী ব্যক্তিয়ে কেনেকৈ পঞ্জাৱত সংঘটিত এক গণহত্যাৰ বাবে ব্ৰিটিছ শাসনৰ বিৰুদ্ধে থিয় দিছিল – এয়াই হৈছে প্ৰকৃত চেতনা যি আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামক অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। আজিও সেই একেই মনোভাৱ 'বিকশিত ভাৰত'ৰ দিশত আমাৰ যাত্ৰাৰ এক বৃহৎ শক্তি। আমি কেৰালাৰ শংকৰণ নায়াৰজীৰ অৱদানৰ বিষয়ে শিকিব লাগিব, আৰু পঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা আৰু হিমাচলৰ প্ৰতিটো শিশুৱে তেওঁৰ বিষয়ে জানিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
দৰিদ্ৰ, কৃষক, যুৱ আৰু মহিলা - চাৰিটা মুখ্য স্তম্ভক শক্তিশালী কৰিবলৈ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে। আমাৰ সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰে হাৰিয়ানাৰ নিশ্চিতভাৱেই বিকাশ হ'ব। মই ইয়াক নিজৰ চকুৰে দেখিবলৈ পাইছোঁ - হাৰিয়ানা বিকশিত হ'ব, সমৃদ্ধ হ'ব আৰু দেশলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিব। এই অজস্ৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ। দুয়োখন হাত দাঙক আৰু মোৰ সৈতে সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কওঁক:
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration /laying of foundation stone of development projects in Yamuna Nagar, Haryana
14 APR 2025 4:17PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Haryana Shri Nayab Singh Saini ji, my colleagues in the Union Cabinet Manohar Lal ji, Rao Inderjit Singh ji and Krishan Pal ji, ministers of the Haryana Government, Members of Parliament and the Legislative Assembly, and my dear brothers and sisters. Greetings from Modi to my brothers and sisters of Haryana.
Friends,
Today, I bow to the land where Mother Saraswati originated, where Goddess Mantra resides, where the five-faced Lord Hanuman is present, where the blessings of Kapalmochan Sahib are received, and where the confluence of culture, faith, and devotion flows. Today is also the 135th birth anniversary of Babasaheb Ambedkar ji. I extend my heartfelt wishes to all the citizens of the country on Ambedkar Jayanti. Babasaheb’s vision and inspiration continue to guide us on the journey of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
Yamunanagar is not just a city—it is also an important part of Bharat’s industrial map. From plywood to brass and steel, this entire region strengthens the economy of Bharat. In fact, it boasts the Kapal Mochan fair, the land of penance of Rishi Ved Vyas, and, in a way, the land of arms of Guru Gobind Singh ji.
Friends,
This in itself is a matter of great pride. And as Manohar Lal ji and Saini ji were just saying, I have many old memories connected with Yamunanagar. When I was in charge of Haryana, I frequently travelled between Panchkula and here. I had the opportunity to work with many dedicated old-time party workers here. That tradition of hardworking workers continues even today.
Friends,
For the third time in a row, Haryana is witnessing the double speed of development under the double-engine government. And now, as Saini ji said, it's like a triple government. A ‘Viksit Haryana’ (Developed Haryana) for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) —that is our resolve. We are working at greater speed and on a much larger scale to fulfil this resolution, to serve the people of Haryana, and to realize the dreams of its youth. The development projects launched here today are a living example of this. I extend my heartfelt congratulations to the people of Haryana for these development initiatives.
Friends,
I am proud that our government is moving forward by carrying the thoughts of Babasaheb. Babasaheb Ambedkar viewed industrial development as a path to social justice. Babasaheb recognized the issue of small landholdings in Bharat. Babasaheb said that Dalits do not have enough land for farming, so industries would benefit them the most. Babasaheb’s vision was that industries would create more employment for Dalits and improve their standard of living. Babasaheb worked alongside the country’s first Industry Minister, Dr. Syama Prasad Mookerjee, in the direction of industrialization in Bharat.
Friends,
The harmony between industrialization and manufacturing was also considered by Deenbandhu Chaudhary Chhotu Ram ji as the foundation of rural prosperity. He used to say that true prosperity will come to villages when farmers increase their income not only through agriculture but also through small-scale industries. The vision of Chaudhary Charan Singh ji, who dedicated his life to the welfare of villages and farmers, was no different. Chaudhary Saheb said that industrial development should complement agriculture—both are pillars of our economy.
Friends,
This very sentiment, this very idea, this very inspiration lies at the heart of 'Make in India' and 'Aatmanirbhar Bharat' (Self-Reliant India). That is why our government is placing such strong emphasis on manufacturing in Bharat. In this year’s Budget, we announced the Mission Manufacturing. Its aim is to provide maximum employment to the youth from Dalit, backward, oppressed, and deprived communities; to provide youth with the necessary training; to reduce business costs; to strengthen the MSME sector; to ensure industries benefit from technology; and to make our products the best in the world. To achieve all these goals, it is very important that the country does not face any shortage of electricity. We must also become self-reliant in energy. That’s why today’s event is very significant. Today, work has started on the third unit of the Deenbandhu Chaudhary Chhotu Ram Thermal Power Plant. This will benefit Yamunanagar and its industries. Nearly half of the plywood production in Bharat happens here in Yamunanagar. Large-scale manufacturing of aluminium, copper, and brass utensils takes place here. Equipment for petrochemical plants made here is exported to many countries around the world. With increased electricity production, all of these sectors will benefit, and it will give a boost to Mission Manufacturing here.
Friends,
Electricity is going to play a major role in building a ‘Viksit Bharat’. Our government is working on all fronts to increase electricity availability. Be it the One Nation-One Grid initiative, new coal power plants, solar energy, or the expansion of the nuclear sector—our effort is to boost electricity production so that the lack of power does not become an obstacle in nation-building.
But friends,
We must not forget the days of Congress rule. Before 2014, when Congress was in power, we saw days when there were blackouts across the country—entire regions would be without electricity. If the Congress government had continued, the country would still be facing such blackouts today. Factories wouldn’t run, trains wouldn’t operate, and water wouldn’t reach the fields. In other words, if Congress were still in power, such crises would have continued, and the country would remain divided and stuck. But after years of effort, the situation is changing today. In the past decade, Bharat has nearly doubled its electricity generation capacity. Today, not only does Bharat meet its own needs, but it also exports electricity to neighbouring countries. This focus on power generation by the BJP government has also benefited Haryana. Today, Haryana produces 16,000 megawatts of electricity. We are working with the goal of increasing this capacity to 24,000 megawatts in the near future.
Friends,
On one hand, we are investing in thermal power plants, and on the other, we are turning the people of the country into power generators themselves. We have launched the PM Suryaghar Muft Bijli Yojana. By installing solar panels on their rooftops, people can reduce their electricity bills to zero. Not only that, any extra electricity generated can be sold for additional income. So far, over 1.25 crore people across the country have registered under this scheme. I’m happy to share that lakhs of people from Haryana have also applied to join this initiative. And as this scheme continues to expand, the service ecosystem around it is also growing. New skills are being developed in the solar sector. New opportunities are opening up for MSMEs, and numerous possibilities are being created for the youth.
Friends,
Along with ensuring that small industries in our small towns have adequate electricity, the government is also focusing on ensuring they have enough financial resources. During the COVID period, the government provided financial assistance worth lakhs of crores of rupees to save MSMEs. We also changed the definition of MSMEs so that small businesses could expand without fear. Now small industries are not worried that as soon as they grow, they will lose government support. Now, the government is introducing special credit cards for small industries. Credit guarantee coverage is also being expanded. Just a few days ago, the MUDRA Yojana completed 10 years. You’ll be happy—and perhaps pleasantly surprised—to know that over the past 10 years, 33 lakh crore rupees has been disbursed as loans without any collateral under this scheme to ordinary citizens stepping into business and industry for the first time. Imagine that—33 lakh crore rupees without a guarantee! More than 50% of the beneficiaries of this scheme belong to SC/ST/OBC communities. The goal is to empower these small enterprises to fulfil the big dreams of our youth.
Friends,
The hard work of our farmer brothers and sisters from Haryana is visible in every Indian’s plate. The BJP’s double-engine government is the biggest companion in both the joys and sorrows of our farmers. Our effort is to enhance the strength and capacity of Haryana’s farmers. Today, the BJP government in Haryana procures 24 crops at Minimum Support Price (MSP). Lakhs of farmers in Haryana have also benefited from the PM Fasal Bima Yojana. Under this scheme, claims worth over 9,000 crore rupees have been paid out. Similarly, 6,500 crore rupees has gone directly into the pockets of Haryana’s farmers through the PM-Kisan Samman Nidhi.
Friends,
The Haryana government has also abolished the Aabiyana (canal water tax), a practice that had been continuing since British times. Now, you won’t have to pay tax on canal water, and outstanding dues of over 130 crore rupees under Aabiyana have also been waived.
Friends,
Thanks to the efforts of the double-engine government, new sources of income are being created for farmers and livestock owners. The GOBARdhan Yojana is helping farmers manage waste while also creating income opportunities. Biogas is being produced from cow dung, crop residues, and other organic waste. A plan was announced to establish 500 GOBARdhan plants across the country in this year’s Budget. Today, a new GOBARdhan plant has also been inaugurated in Yamunanagar. This will save the municipal corporation about 3 crore rupees every year. The GOBARdhan Yojana is also contributing to the Swachh Bharat Mission.
Friends,
Haryana is now speeding along the path of development. Before coming here, I had the opportunity to meet people in Hisar. A direct air service to Ayodhya Dham has now started from there. Today, the people of Rewari have also received the gift of a new bypass. This will free them from traffic jams at markets, intersections, and railway crossings. This four-lane bypass will allow vehicles to smoothly bypass the city. Travel time from Delhi to Narnaul will be reduced by one hour. I congratulate you all on this development.
Friends,
For us, politics is not about enjoying power, but a medium of service—service to the people and service to the nation. That is why the BJP does boldly what it says. After forming the government for the third time in Haryana, we have consistently been fulfilling the promises we made to you. But what’s happening in Congress-ruled states? Complete betrayal of public trust. Just look at our neighbouring state, Himachal—people are suffering immensely. All development and welfare work has come to a standstill. In Karnataka, from electricity to milk, from bus fares to seeds—everything is becoming more expensive. I saw on social media how the Congress government in Karnataka has imposed a variety of taxes and increased prices across the board. People in social media have creatively exposed this through an A to Z list—literally every letter of the alphabet paired with a different kind of tax hike, revealing the reality of the Congress government's actions. Even those close to the Chief Minister admit that Congress has made Karnataka number one in corruption.
Friends,
The Congress government in Telangana has also forgotten the promises it made to the people. There, Congress is busy bulldozing forests. Damaging nature, endangering wildlife—this is the working style of Congress! While we are working hard here to turn waste into wealth through the GOBARdhan scheme, they are destroying already-existing forests. This presents two clear models of governance before you. On one side is the Congress model—completely proven false—focused solely on power and positions. On the other side is the BJP model, which is grounded in truth, guided by the path shown by Babasaheb Ambedkar, and fully respectful of the Constitution. Our vision is to build a ‘Viksit Bharat’, and here in Yamunanagar today, we see that effort moving forward.
Friends,
I want to talk to you about another important topic. Yesterday, the nation celebrated the festival of Baisakhi. Yesterday also marked 106 years since the Jallianwala Bagh massacre. The memories of those who lost their lives in that massacre still live on with us today. Apart from the cruelty of the British and the sacrifice of the patriots who were martyred in the Jallianwala Bagh massacre, there is another aspect that was kept in the dark for a long time. This aspect reflects the spirit of standing with humanity and with the nation. And the name associated with this spirit is Sankaran Nair. Many of you may not have heard this name, but nowadays, he is being talked about a lot. Sankaran Nair ji was a renowned lawyer, and about 100 years ago, he held a high position in the British government. He could have lived a comfortable, luxurious life by staying close to power. But deeply moved by the cruelty of foreign rule and the incident at Jallianwala Bagh, he stepped forward to raise his voice against the British. He boldly resigned from his prestigious position and chose to stand with the country. Though he was from Kerala and the incident occurred in Punjab, he decided to personally take up the case of the Jallianwala Bagh massacre. He fought it on his own, shaking the very foundation of the British Empire. The British empire on which 'the sun never set'—Sankaran Nair ji brought them to court over the Jallianwala Bagh massacre and held them accountable.
Friends,
This was not just a matter of standing with humanity. It was also a shining example of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ (One India, Great India). How a man from far-off Kerala stood up against British rule for a massacre that happened in Punjab — this is the true spirit that inspired our freedom struggle. Even today, that same spirit is a great strength in our journey towards a ‘Viksit Bharat’. We must learn about the contribution of Kerala’s Sankaran Nair ji, and every child in Punjab, Haryana, and Himachal should know about him.
Friends,
To empower the four key pillars — the poor, farmers, youth, and women — the double-engine government is constantly working. With the efforts of all of us, Haryana will definitely develop. I can see it with my own eyes — Haryana will flourish, prosper, and bring glory to the nation. Many, many congratulations to all of you for these numerous development projects. Raise both hands and say with full energy along with me:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.