Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration /laying of foundation stone of development projects in Yamuna Nagar, Haryana
14 APR 2025 4:17PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Haryana Shri Nayab Singh Saini ji, my colleagues in the Union Cabinet Manohar Lal ji, Rao Inderjit Singh ji and Krishan Pal ji, ministers of the Haryana Government, Members of Parliament and the Legislative Assembly, and my dear brothers and sisters. Greetings from Modi to my brothers and sisters of Haryana.
Friends,
Today, I bow to the land where Mother Saraswati originated, where Goddess Mantra resides, where the five-faced Lord Hanuman is present, where the blessings of Kapalmochan Sahib are received, and where the confluence of culture, faith, and devotion flows. Today is also the 135th birth anniversary of Babasaheb Ambedkar ji. I extend my heartfelt wishes to all the citizens of the country on Ambedkar Jayanti. Babasaheb’s vision and inspiration continue to guide us on the journey of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India).
Friends,
Yamunanagar is not just a city—it is also an important part of Bharat’s industrial map. From plywood to brass and steel, this entire region strengthens the economy of Bharat. In fact, it boasts the Kapal Mochan fair, the land of penance of Rishi Ved Vyas, and, in a way, the land of arms of Guru Gobind Singh ji.
Friends,
This in itself is a matter of great pride. And as Manohar Lal ji and Saini ji were just saying, I have many old memories connected with Yamunanagar. When I was in charge of Haryana, I frequently travelled between Panchkula and here. I had the opportunity to work with many dedicated old-time party workers here. That tradition of hardworking workers continues even today.
Friends,
For the third time in a row, Haryana is witnessing the double speed of development under the double-engine government. And now, as Saini ji said, it's like a triple government. A ‘Viksit Haryana’ (Developed Haryana) for a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) —that is our resolve. We are working at greater speed and on a much larger scale to fulfil this resolution, to serve the people of Haryana, and to realize the dreams of its youth. The development projects launched here today are a living example of this. I extend my heartfelt congratulations to the people of Haryana for these development initiatives.
Friends,
I am proud that our government is moving forward by carrying the thoughts of Babasaheb. Babasaheb Ambedkar viewed industrial development as a path to social justice. Babasaheb recognized the issue of small landholdings in Bharat. Babasaheb said that Dalits do not have enough land for farming, so industries would benefit them the most. Babasaheb’s vision was that industries would create more employment for Dalits and improve their standard of living. Babasaheb worked alongside the country’s first Industry Minister, Dr. Syama Prasad Mookerjee, in the direction of industrialization in Bharat.
Friends,
The harmony between industrialization and manufacturing was also considered by Deenbandhu Chaudhary Chhotu Ram ji as the foundation of rural prosperity. He used to say that true prosperity will come to villages when farmers increase their income not only through agriculture but also through small-scale industries. The vision of Chaudhary Charan Singh ji, who dedicated his life to the welfare of villages and farmers, was no different. Chaudhary Saheb said that industrial development should complement agriculture—both are pillars of our economy.
Friends,
This very sentiment, this very idea, this very inspiration lies at the heart of 'Make in India' and 'Aatmanirbhar Bharat' (Self-Reliant India). That is why our government is placing such strong emphasis on manufacturing in Bharat. In this year’s Budget, we announced the Mission Manufacturing. Its aim is to provide maximum employment to the youth from Dalit, backward, oppressed, and deprived communities; to provide youth with the necessary training; to reduce business costs; to strengthen the MSME sector; to ensure industries benefit from technology; and to make our products the best in the world. To achieve all these goals, it is very important that the country does not face any shortage of electricity. We must also become self-reliant in energy. That’s why today’s event is very significant. Today, work has started on the third unit of the Deenbandhu Chaudhary Chhotu Ram Thermal Power Plant. This will benefit Yamunanagar and its industries. Nearly half of the plywood production in Bharat happens here in Yamunanagar. Large-scale manufacturing of aluminium, copper, and brass utensils takes place here. Equipment for petrochemical plants made here is exported to many countries around the world. With increased electricity production, all of these sectors will benefit, and it will give a boost to Mission Manufacturing here.
Friends,
Electricity is going to play a major role in building a ‘Viksit Bharat’. Our government is working on all fronts to increase electricity availability. Be it the One Nation-One Grid initiative, new coal power plants, solar energy, or the expansion of the nuclear sector—our effort is to boost electricity production so that the lack of power does not become an obstacle in nation-building.
But friends,
We must not forget the days of Congress rule. Before 2014, when Congress was in power, we saw days when there were blackouts across the country—entire regions would be without electricity. If the Congress government had continued, the country would still be facing such blackouts today. Factories wouldn’t run, trains wouldn’t operate, and water wouldn’t reach the fields. In other words, if Congress were still in power, such crises would have continued, and the country would remain divided and stuck. But after years of effort, the situation is changing today. In the past decade, Bharat has nearly doubled its electricity generation capacity. Today, not only does Bharat meet its own needs, but it also exports electricity to neighbouring countries. This focus on power generation by the BJP government has also benefited Haryana. Today, Haryana produces 16,000 megawatts of electricity. We are working with the goal of increasing this capacity to 24,000 megawatts in the near future.
Friends,
On one hand, we are investing in thermal power plants, and on the other, we are turning the people of the country into power generators themselves. We have launched the PM Suryaghar Muft Bijli Yojana. By installing solar panels on their rooftops, people can reduce their electricity bills to zero. Not only that, any extra electricity generated can be sold for additional income. So far, over 1.25 crore people across the country have registered under this scheme. I’m happy to share that lakhs of people from Haryana have also applied to join this initiative. And as this scheme continues to expand, the service ecosystem around it is also growing. New skills are being developed in the solar sector. New opportunities are opening up for MSMEs, and numerous possibilities are being created for the youth.
Friends,
Along with ensuring that small industries in our small towns have adequate electricity, the government is also focusing on ensuring they have enough financial resources. During the COVID period, the government provided financial assistance worth lakhs of crores of rupees to save MSMEs. We also changed the definition of MSMEs so that small businesses could expand without fear. Now small industries are not worried that as soon as they grow, they will lose government support. Now, the government is introducing special credit cards for small industries. Credit guarantee coverage is also being expanded. Just a few days ago, the MUDRA Yojana completed 10 years. You’ll be happy—and perhaps pleasantly surprised—to know that over the past 10 years, 33 lakh crore rupees has been disbursed as loans without any collateral under this scheme to ordinary citizens stepping into business and industry for the first time. Imagine that—33 lakh crore rupees without a guarantee! More than 50% of the beneficiaries of this scheme belong to SC/ST/OBC communities. The goal is to empower these small enterprises to fulfil the big dreams of our youth.
Friends,
The hard work of our farmer brothers and sisters from Haryana is visible in every Indian’s plate. The BJP’s double-engine government is the biggest companion in both the joys and sorrows of our farmers. Our effort is to enhance the strength and capacity of Haryana’s farmers. Today, the BJP government in Haryana procures 24 crops at Minimum Support Price (MSP). Lakhs of farmers in Haryana have also benefited from the PM Fasal Bima Yojana. Under this scheme, claims worth over 9,000 crore rupees have been paid out. Similarly, 6,500 crore rupees has gone directly into the pockets of Haryana’s farmers through the PM-Kisan Samman Nidhi.
Friends,
The Haryana government has also abolished the Aabiyana (canal water tax), a practice that had been continuing since British times. Now, you won’t have to pay tax on canal water, and outstanding dues of over 130 crore rupees under Aabiyana have also been waived.
Friends,
Thanks to the efforts of the double-engine government, new sources of income are being created for farmers and livestock owners. The GOBARdhan Yojana is helping farmers manage waste while also creating income opportunities. Biogas is being produced from cow dung, crop residues, and other organic waste. A plan was announced to establish 500 GOBARdhan plants across the country in this year’s Budget. Today, a new GOBARdhan plant has also been inaugurated in Yamunanagar. This will save the municipal corporation about 3 crore rupees every year. The GOBARdhan Yojana is also contributing to the Swachh Bharat Mission.
Friends,
Haryana is now speeding along the path of development. Before coming here, I had the opportunity to meet people in Hisar. A direct air service to Ayodhya Dham has now started from there. Today, the people of Rewari have also received the gift of a new bypass. This will free them from traffic jams at markets, intersections, and railway crossings. This four-lane bypass will allow vehicles to smoothly bypass the city. Travel time from Delhi to Narnaul will be reduced by one hour. I congratulate you all on this development.
Friends,
For us, politics is not about enjoying power, but a medium of service—service to the people and service to the nation. That is why the BJP does boldly what it says. After forming the government for the third time in Haryana, we have consistently been fulfilling the promises we made to you. But what’s happening in Congress-ruled states? Complete betrayal of public trust. Just look at our neighbouring state, Himachal—people are suffering immensely. All development and welfare work has come to a standstill. In Karnataka, from electricity to milk, from bus fares to seeds—everything is becoming more expensive. I saw on social media how the Congress government in Karnataka has imposed a variety of taxes and increased prices across the board. People in social media have creatively exposed this through an A to Z list—literally every letter of the alphabet paired with a different kind of tax hike, revealing the reality of the Congress government's actions. Even those close to the Chief Minister admit that Congress has made Karnataka number one in corruption.
Friends,
The Congress government in Telangana has also forgotten the promises it made to the people. There, Congress is busy bulldozing forests. Damaging nature, endangering wildlife—this is the working style of Congress! While we are working hard here to turn waste into wealth through the GOBARdhan scheme, they are destroying already-existing forests. This presents two clear models of governance before you. On one side is the Congress model—completely proven false—focused solely on power and positions. On the other side is the BJP model, which is grounded in truth, guided by the path shown by Babasaheb Ambedkar, and fully respectful of the Constitution. Our vision is to build a ‘Viksit Bharat’, and here in Yamunanagar today, we see that effort moving forward.
Friends,
I want to talk to you about another important topic. Yesterday, the nation celebrated the festival of Baisakhi. Yesterday also marked 106 years since the Jallianwala Bagh massacre. The memories of those who lost their lives in that massacre still live on with us today. Apart from the cruelty of the British and the sacrifice of the patriots who were martyred in the Jallianwala Bagh massacre, there is another aspect that was kept in the dark for a long time. This aspect reflects the spirit of standing with humanity and with the nation. And the name associated with this spirit is Sankaran Nair. Many of you may not have heard this name, but nowadays, he is being talked about a lot. Sankaran Nair ji was a renowned lawyer, and about 100 years ago, he held a high position in the British government. He could have lived a comfortable, luxurious life by staying close to power. But deeply moved by the cruelty of foreign rule and the incident at Jallianwala Bagh, he stepped forward to raise his voice against the British. He boldly resigned from his prestigious position and chose to stand with the country. Though he was from Kerala and the incident occurred in Punjab, he decided to personally take up the case of the Jallianwala Bagh massacre. He fought it on his own, shaking the very foundation of the British Empire. The British empire on which 'the sun never set'—Sankaran Nair ji brought them to court over the Jallianwala Bagh massacre and held them accountable.
Friends,
This was not just a matter of standing with humanity. It was also a shining example of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ (One India, Great India). How a man from far-off Kerala stood up against British rule for a massacre that happened in Punjab — this is the true spirit that inspired our freedom struggle. Even today, that same spirit is a great strength in our journey towards a ‘Viksit Bharat’. We must learn about the contribution of Kerala’s Sankaran Nair ji, and every child in Punjab, Haryana, and Himachal should know about him.
Friends,
To empower the four key pillars — the poor, farmers, youth, and women — the double-engine government is constantly working. With the efforts of all of us, Haryana will definitely develop. I can see it with my own eyes — Haryana will flourish, prosper, and bring glory to the nation. Many, many congratulations to all of you for these numerous development projects. Raise both hands and say with full energy along with me:
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହରିୟାଣାର ଯମୁନା ନଗରରେ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
14 APR 2025 4:17PM by PIB Bhubaneswar
ହରିୟାଣାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାୟବ ସିଂହ ସାଇନି, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ମନୋହର ଲାଲ, ରାଓ ଇନ୍ଦ୍ରଜିତ ସିଂହ ଏବଂ କ୍ରିଷ୍ଣ ପାଲ, ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସଂସଦ ଏବଂ ବିଧାନସଭାର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ । ହରିୟାଣାର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୋଦୀଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ସେହି ଭୂମିକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି ଯେଉଁଠାରୁ ମା ସରସ୍ୱତୀଙ୍କର ଉତ୍ପତ୍ତି ହୋଇଥିଲା। ଯେଉଁଠାରେ ମନ୍ତ୍ର ଦେବୀ ବାସ କରନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ ଭଗବାନ ପଞ୍ଚମୁଖୀ ହନୁମାନ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେ କପାଳମୋଚନ ସାହେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ଯେଉଁଠାରେ ସଂସ୍କୃତି, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମର୍ପଣର ତ୍ରିବେଣୀ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ। ଆଜି ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଜୀଙ୍କ ୧୩୫ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆମ୍ବେଦକର ଜୟନ୍ତୀର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ତାଙ୍କ ପ୍ରେରଣା, ଆମକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ନିରନ୍ତର ଦିଗଦର୍ଶନ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯମୁନାନଗର କେବଳ ଏକ ସହର ନୁହେଁ, ଏହା ଭାରତର ଶିଳ୍ପ ମାନଚିତ୍ରର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ। ପ୍ଲାଇଉଡ୍ ଠାରୁ ପିତ୍ତଳ ଏବଂ ଇସ୍ପାତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଝବୁତ କରେ। କପାଳ ମୋଚନ ମେଳା, ଋଷି ବେଦବ୍ୟାସଙ୍କ ତପଭୂମି ଏବଂ ଏକ ପ୍ରକାରେ ଗୁରୁ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହ ଜୀଙ୍କ ଅସ୍ତ୍ରଭୂମି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ନିଜେ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ବିଷୟ। ଯମୁନାନଗର ସହିତ, ଯେପରି ମନୋହର ଲାଲ ମହାଶୟ ଏବେ କହୁଥିଲେ, ସାଇନି ମହାଶୟ ମଧ୍ୟ କହୁଥିଲେ, ମୋର ଏହା ସହିତ ଅନେକ ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତି ଜଡିତ ଅଛି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ହରିୟାଣାର ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିଲି, ମୁଁ ପଞ୍ଚକୁଲାରୁ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲି। ଏଠାରେ ଅନେକ ପୁରୁଣା ଶ୍ରମିକଙ୍କ ସହିତ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି। ଏପରି ପରିଶ୍ରମୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଏହି ପରମ୍ପରା ଏବେ ବି ଜାରି ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ, ହରିୟାଣା ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଗତି ଦେଖିପାରୁଛି। ଏବଂ ଏବେ ସାଇନି ଜୀ ଏହାକୁ ତ୍ରିଗୁଣିତ ସରକାର କହୁଛନ୍ତି। ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବିକଶିତ ହରିୟାଣା, ଏହା ଆମର ସଂକଳ୍ପ। ଏହି ସଂକଳ୍ପର ସିଦ୍ଧି ପାଇଁ, ହରିୟାଣାର ଲୋକଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ, ଏଠାକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ପାଇଁ, ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏବଂ ବୃହତ ସ୍ତରରେ କାମ କରିଚାଲିଛୁ। ଆଜି ଏଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ। ଏହି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ହରିୟାଣାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ଆମ ସରକାର ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟର ପଥ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ବାବା ସାହେବ ଭାରତରେ ଛୋଟ ଜମିର ସମସ୍ୟାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ। ବାବା ସାହେବ କହୁଥିଲେ ଯେ ଦଳିତମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଚାଷ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଜମି ନାହିଁ, ତେଣୁ ଦଳିତମାନେ ଶିଳ୍ପରୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ପାଇବେ। ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଥିଲା ଯେ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦଳିତମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନଧାରଣ ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ବାବା ସାହେବ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଶ୍ୟାମା ପ୍ରସାଦ ମୁଖାର୍ଜୀଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ଭାରତରେ ଶିଳ୍ପାୟନ ଦିଗରେ କାମ କରିଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୀନବନ୍ଧୁ ଚୌଧୁରୀ ଛୋଟୁ ରାମ ମଧ୍ୟ ଶିଳ୍ପାୟନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନର ଏହି ସମନ୍ୱୟକୁ ଗ୍ରାମ ସମୃଦ୍ଧିର ଆଧାର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ। ସେ କହୁଥିଲେ - ଯେତେବେଳେ ଚାଷୀମାନେ ଚାଷ ସହିତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ, ସେତେବେଳେ ଗାଁରେ ପ୍ରକୃତ ସମୃଦ୍ଧି ଆସିବ। ଗାଁ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନ ବିତାଇଥିବା ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହ ଜୀଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏକ ଭିନ୍ନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଥିଲା। ଚୌଧୁରୀ ସାହେବ କହୁଥିଲେ - ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ କୃଷିକୁ ପରିପୂରକ କରିବା ଉଚିତ, ଉଭୟ ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ସ୍ତମ୍ଭ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ହେଉଛି ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପଛରେ ଥିବା ଆତ୍ମା, ଧାରଣା, ପ୍ରେରଣା। ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ, ଆମେ ମିଶନ୍ ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ ଘୋଷଣା କରିଛୁ। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦଳିତ-ପଛୁଆ-ଶୋଷିତ-ବଞ୍ଚିତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବାଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ବ୍ୟବସାୟିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା, ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବା, ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରୁ ଲାଭ ପାଆନ୍ତି ଏବଂ ଆମର ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ। ଏହି ସମସ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଦେଶରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଅଭାବ ନ ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମକୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡିବ। ସେଥିପାଇଁ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଜି ଦୀନବନ୍ଧୁ ଚୌଧୁରୀ ଛୋଟୁ ରାମ ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟର ତୃତୀୟ ୟୁନିଟ୍ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଯମୁନାନଗର ଏଥିରୁ ଲାଭ ପାଇବ, ଭାରତରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ହେବ, ଯେପରି ପ୍ଲାଏଉଡ୍ ତିଆରି ହୁଏ, ଏହାର ଅଧା ଯମୁନାନଗରରେ ହୁଏ। ଏଠାରେ, ଆଲୁମିନିୟମ, ତମ୍ବା ଏବଂ ପିତ୍ତଳ ପାତ୍ର ବଡ଼ ପରିମାଣରେ ତିଆରି ହୁଏ। ଏଠାରୁ, ପେଟ୍ରୋ-କେମିକାଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଉପକରଣ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶକୁ ପଠାଯାଏ। ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନରୁ ସମସ୍ତେ ଲାଭ ପାଇବେ, ମିଶନ୍ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଏଠାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରାଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମ ସରକାର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର-ଏକ ଗ୍ରୀଡ୍ ହେଉ, ନୂତନ କୋଇଲା ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ, ସୌରଶକ୍ତି ହେଉ, ପରମାଣୁ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରସାର ହେଉ, ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଦେଶରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଅଭାବ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନ ହୁଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ କଂଗ୍ରେସର ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ଭୁଲିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଆମେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କଂଗ୍ରେସ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ସମୟ ଦେଖିଛୁ, ଯେତେବେଳେ ସାରା ଦେଶରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କାଟ ଏବଂ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କାଟ ହେଉଥିଲା। ଯଦି କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ଦେଶକୁ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସମାନ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କାଟ ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଆନ୍ତା। ନା କାରଖାନା ଚାଲିପାରିଥାଆନ୍ତା, ନା ଟ୍ରେନ୍ ଚାଲିପାରିଥାଆନ୍ତା, ନା କ୍ଷେତକୁ ପାଣି ପହଞ୍ଚି ପାରିଥାଆନ୍ତା। ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ସଙ୍କଟ ଲାଗି ରହିଥାଆନ୍ତା ଏବଂ ସମାନ ରହିଥାଆନ୍ତା। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏତେ ବର୍ଷର ପ୍ରୟାସ ପରେ, ପରିସ୍ଥିତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଭାରତ ତାର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛି। ଆଜି, ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ସହିତ, ଭାରତ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ରପ୍ତାନି କରୁଛି। ଆମର ହରିୟାଣା ମଧ୍ୟ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାରୁ ଲାଭ ପାଇଛି। ଆଜି, ହରିୟାଣାରେ ୧୬ ହଜାର ମେଗାୱାଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି କ୍ଷମତାକୁ ୨୪ ହଜାର ମେଗାୱାଟ୍ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆମେ କାମ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ରରେ ନିବେଶ କରୁଛୁ, ଅନ୍ୟପଟେ ଆମେ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କରୁଛୁ। ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ଲଗାଇ ଆପଣଙ୍କର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ଶୂନ୍ୟ କରିପାରିବେ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଉତ୍ପାଦିତ ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିକ୍ରୟ କରି ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ୧.୨୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏହି ଯୋଜନାରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ହରିୟାଣାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଏଥିରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିଛନ୍ତି। ଏଥିସହିତ ଏହି ଯୋଜନା ବିସ୍ତାର ହେବା ସହିତ, ଏହା ସହିତ ଜଡିତ ସେବା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ବଢୁଛି। ସୌର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ବିକଶିତ ହେଉଛି। ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଇବା ସହିତ, ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣ୍ଠି ଅଛି କି ନାହିଁ ତାହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। କରୋନା ସମୟରେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇର ପରିଭାଷା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିପାରିବେ। ଏବେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ଭୟ ନାହିଁ ଯେ ସେମାନେ ବଢ଼ିବା ମାତ୍ରେ ସରକାରୀ ସହାୟତା ଛଡ଼ାଇ ନିଆଯିବ। ଏବେ ସରକାର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରେଜ୍ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ୧୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ଏହା ଜାଣି ଆପଣ ଖୁସି ଏବଂ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ୩୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି, କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ୩୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଋଣ ଭାବରେ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନାର ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଏସ୍‌ସି/ଏସ୍‌ଟି/ଓବିସି ପରିବାରର ଅଟନ୍ତି । ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଏହି ଛୋଟ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ହରିୟାଣାର ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଥାଳିରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ। ବିଜେପିର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କ ସୁଖ ଓ ଦୁଃଖରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାଥୀ। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ହରିୟାଣାର ଚାଷୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ହରିୟାଣାର ବିଜେପି ସରକାର ଏବେ ରାଜ୍ୟର ୨୪ଟି ଫସଲକୁ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ପି ରେ କିଣୁଛି। ହରିୟାଣାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାର ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନଅ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଦାବି ପୂରଣ କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିରୁ, ହରିୟାଣାର ଚାଷୀଙ୍କ ପକେଟକୁ ୬.୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ହରିଆଣା ସରକାର ବ୍ରିଟିଶ ଯୁଗରୁ ପ୍ରଚଳିତ ଆବିୟାନା ପ୍ରଥାକୁ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଦେଇଛନ୍ତି। ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ କେନାଲ ପାଣି ଉପରେ ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ଏବଂ ୧୩୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଆବିୟାନା ବକେୟା ପାଉଣା ମଧ୍ୟ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଚାଷୀ ଏବଂ ଗୋପାଳକମାନେ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ଉତ୍ସ ପାଉଛନ୍ତି। ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଳିଆ ପରିଷ୍କାର କରିବା ଏବଂ ଏଥିରୁ ଆୟ କରିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଗୋବର, କୃଷି ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜୈବ ଅଳିଆରୁ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ସାରା ଦେଶରେ ୫୦୦ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଯମୁନାନଗରରେ ଏକ ନୂତନ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିବର୍ଷ ନଗର ନିଗମ ପାଇଁ ୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ହରିଆଣା ଏବେ ବିକାଶ ପଥରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ହିସାରରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି। ସେଠାରୁ ଏବେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମକୁ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆଜି, ରେୱାଡ଼ିର ଲୋକମାନେ ଏକ ନୂତନ ବାଇପାସର ଉପହାର ମଧ୍ୟ ପାଇଛନ୍ତି। ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ବଜାର, ଛକ ଏବଂ ରେଳ ଫାଟକରେ ଟ୍ରାଫିକ ଜାମରୁ ମୁକ୍ତି ଦେବ। ଏହି ଚାରି ଲେନ୍ ବାଇପାସ୍ ଯାନବାହନଗୁଡ଼ିକୁ ସହର ମଧ୍ୟରେ ସୁଗମ ଭାବରେ ବାଇପାସ୍ କରିପାରିବ। ଦିଲ୍ଲୀରୁ ନାରନୌଲ ଯାତ୍ରା ସମୟ ଗୋଟିଏ ଘଣ୍ଟା ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏହି ବିକାଶ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ପାଇଁ ରାଜନୀତି କ୍ଷମତାର ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ ବରଂ ସେବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ, ଦେଶ ଏବଂ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ। ସେଥିପାଇଁ ବିଜେପି ଯାହା କହେ ତାହା ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କରେ। ହରିୟାଣାରେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ଗଠନ କରିବା ପରେ, ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ନିରନ୍ତର ପୂରଣ କରୁଛୁ। କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଶାସିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ କ'ଣ ଘଟୁଛି? ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା। ପଡ଼ୋଶୀ ହିମାଚଳକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ଲୋକମାନେ କେତେ ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ବିକାଶ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଠପ୍ ହୋଇଯାଇଛି। କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ, ବିଦ୍ୟୁତ ଠାରୁ କ୍ଷୀର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବସ୍ ଭଡ଼ା ଠାରୁ ବିହନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ମହଙ୍ଗା ହେଉଛି। ମୁଁ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଦେଖୁଥିଲି, କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଯେଉଁ ମହଙ୍ଗା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଟିକସ ଲାଗୁ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଲୋକମାନେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ବହୁତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ A ରୁ Z, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ABCD ର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ତାଲିକା ତିଆରି କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅକ୍ଷର ସହିତ ସେମାନେ କିପରି ଟିକସ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି, ସମସ୍ତ ଉପାୟର A ରୁ Z ତାଲିକା ତିଆରି କରି ସେମାନେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କୁ ପର୍ଦ୍ଦାଫାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେଠାକାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜଣେ ନିକଟତର ସହଯୋଗୀ ନିଜେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କଂଗ୍ରେସ ଦୁର୍ନୀତିରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ନମ୍ବର ୱାନ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତେଲେଙ୍ଗାନାର କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଭୁଲିଯାଇଛି। ସେଠାକାର କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଜଙ୍ଗଲ ଉପରେ ବୁଲଡୋଜର ଚଲାଇବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ। ପ୍ରକୃତିର କ୍ଷତି, ପଶୁପକ୍ଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିପଦ, ଏହା ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ! ଆମେ ଏଠାରେ ଅଳିଆରୁ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ତିଆରି କରିବା ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ନିର୍ମିତ ଜଙ୍ଗଲକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ। ଅର୍ଥାତ୍, ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସରକାର ଚଳାଇବାର ଦୁଇଟି ମଡେଲ ଅଛି। ଗୋଟିଏ ପଟେ କଂଗ୍ରେସ ମଡେଲ ଅଛି, ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଥ୍ୟା ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ କେବଳ ଚେୟାର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରାଯାଏ। ଦ୍ୱିତୀୟ ମଡେଲ ହେଉଛି ବିଜେପିର, ଯାହା ସତ୍ୟର ଆଧାରରେ କାମ କରୁଛି, ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦତ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାକୁ ଅନୁସରଣ କରୁଛି, ସମ୍ବିଧାନର ସୀମାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏବଂ ସ୍ୱପ୍ନ ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା। ଆଜି, ଏଠାରେ ଯମୁନାନଗରରେ ମଧ୍ୟ, ଆମେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଦେଖୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଗତକାଲି ଦେଶ ବୈଶାଖୀ ପର୍ବ ପାଳନ କରିଥିଲା। ଗତକାଲି ଜାଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡର ୧୦୬ ତମ ବାର୍ଷିକୀ ମଧ୍ୟ ପାଳିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସ୍ମୃତି ଏବେ ବି ଆମ ସହିତ ଅଛି। ଜାଲିଆନାୱାଲା ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡରେ ସହିଦ ହୋଇଥିବା ଦେଶପ୍ରେମୀ ଏବଂ ବ୍ରିଟିଶଙ୍କ ନିଷ୍ଠୁରତା ବ୍ୟତୀତ, ଆଉ ଏକ ଦିଗ ଅଛି ଯାହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନ୍ଧାରରେ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଦିଗ ହେଉଛି ମାନବତା ସହିତ, ଦେଶ ସହିତ ଠିଆ ହେବାର ଦୃଢ଼ ମନୋଭାବ। ଏହି ଆତ୍ମାର ନାମ ଥିଲା ଶଙ୍କରଣ ନାୟାର, ଆପଣ ହୁଏତ ତାଙ୍କ ବିଷୟରେ ଶୁଣି ନଥିବେ। ଆପଣ ହୁଏତ ଶଙ୍କରଣ ନାୟାରଙ୍କ ନାମ ଶୁଣି ନଥିବେ, କିନ୍ତୁ ଆଜିକାଲି ତାଙ୍କର ବହୁତ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। ଶଙ୍କରଣ ନାୟାର ଜୀ ଜଣେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଓକିଲ ଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ, ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ସେ ବ୍ରିଟିଶ ସରକାରରେ ଏକ ଉଚ୍ଚ ପଦବୀରେ ଥିଲେ। ସେ ସବୁକିଛି ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ - ଆରାମ, ଆନନ୍ଦ, ମଜା, କ୍ଷମତା ସହିତ ରହିବା। କିନ୍ତୁ, ସେ ବିଦେଶୀ ଶାସନର ନିଷ୍ଠୁରତା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଉଠିଲେ, ଜାଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ଘଟଣାରେ ପ୍ରଭାବିତ ହେବା ପରେ, ସେ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସ୍ୱର ଉଠାଇଲେ, ସେ ସେହି ବଡ଼ ପଦବୀରୁ ଇସ୍ତଫା ଦେଲେ, ସେ କେରଳର ଥିଲେ, ଘଟଣାଟି ପଞ୍ଜାବରେ ଘଟିଥିଲା, ସେ ନିଜେ ଜାଲିଆନାୱାଲା ବାଗ ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡର ମାମଲା ଲଢ଼ିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ସେ ନିଜ ଶକ୍ତିରେ ଲଢ଼ିଥିଲେ, ବ୍ରିଟିଶ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ହଲାଇ ଦେଇଥିଲେ। ବ୍ରିଟିଶ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଯାହାର ସୂର୍ଯ୍ୟ କେବେ ଅସ୍ତ ହେଉନଥିଲା, ଶଙ୍କରନ ନାୟାର ଜି ଜାଲିଆନାୱାଲା ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡ ପାଇଁ କୋର୍ଟରେ କାଠଗଡ଼ାରେ ଠିଆ କରାଇଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା କେବଳ ମାନବତା ସହିତ ଠିଆ ହେବାର ବିଷୟ ନଥିଲା। ଏହା ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଏକ ମହାନ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ଥିଲା। କିପରି ଦକ୍ଷିଣରେ କେରଳର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ପଞ୍ଜାବରେ ହୋଇଥିବା ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡ ପାଇଁ ବ୍ରିଟିଶ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରିଥିଲେ। ଏହି ଆତ୍ମା ହେଉଛି ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରେରଣା। ଏହି ପ୍ରେରଣା ଆଜି ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରାରେ ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଆମେ କେରଳର ଶଙ୍କରଣ ନାୟାର ଜୀଙ୍କ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଉଚିତ ଏବଂ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ହିମାଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ଏହା ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଚାରି ସ୍ତମ୍ଭ - ଗରିବ, କୃଷକ, ଯୁବ ଏବଂ ମହିଳା ଶକ୍ତିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ, ହରିୟାଣା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ବିକାଶ କରିବ, ମୁଁ ନିଜ ଆଖିରେ ଦେଖିପାରୁଛି, ହରିୟାଣା ପ୍ରଫୁଲ୍ଲିତ ହେବ, ଦେଶକୁ ଗୌରବ ଆଣିବ। ଏହି ଅନେକ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା।
ଆପଣଙ୍କ ଦୁଇ ହାତ ଉପରକୁ ଉଠାଇ ମୋ ସହିତ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ କୁହନ୍ତୁ -
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ସ୍ୱୀକାରୋକ୍ତି : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।