ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହରିୟାଣାର ହିସାର ବିମାନ ବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ଭବନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
14 APR 2025 12:58PM by PIB Bhubaneswar
ମୁଁ କହିବି, ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦୁଇଥର କୁହନ୍ତୁ, ଅମର ରହେ ! ଅମର ରହେ!
ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର, ଅମର ରହେ! ଅମର ରହେ!
ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର, ଅମର ରହେ! ଅମର ରହେ!
ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର, ଅମର ରହେ! ଅମର ରହେ!
ହରିୟାଣାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାୟବ ସିଂ ସୋନି ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ଜୀ, ହରିୟାଣା ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ, ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋର ହରିୟାଣାର ପ୍ରିୟ ଜନତା, ରାମ ରାମ!
ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଯୁବକ, ଶକ୍ତିଶାଳୀ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ଏବଂ ଲମ୍ବା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାଇଚାରା, ଏହା ହେଉଛି ହରିୟାଣାର ପରିଚୟ!
ଲାବଣୀର ଏହି ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ସମୟରେ ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଗୁରୁ ଜମ୍ବେଶ୍ୱର, ମହାରାଜା ଅଗ୍ରସେନ ଏବଂ ଅଗ୍ରୋହା ଧାମଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ
ହରିୟାଣାର ହିସାର ସହିତ ମୋର ଅନେକ ସ୍ମୃତି ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି। ଯେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ମୋତେ ହରିୟାଣାର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଲା,ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ଅନେକ ସହକର୍ମୀଙ୍କ ସହ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି କାମ କଲି। ଏହି ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ହରିୟାଣାରେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟିର ମୂଳଦୁଆକୁ ମଜବୁତ କରିଛି। ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ଏହା ଦେଖି ଗର୍ବିତ ଯେ ବିଜେପି ବିକଶିତ ହରିୟାଣା, ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ
ଆଜି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଦଳିତ, ପୀଡିତ, ବଞ୍ଚିତ, ଶୋଷିତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ। ଏହା ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଦ୍ୱିତୀୟ ଦୀପାବଳି। ଆଜି ସମ୍ବିଧାନର ନିର୍ମାତା ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ। ତାଙ୍କ ଜୀବନ, ତାଙ୍କ ସଂଘର୍ଷ, ତାଙ୍କ ଜୀବନ ବାର୍ତ୍ତା, ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଏଗାର ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ସ୍ତମ୍ଭ ହୋଇ ରହିଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତି ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବଞ୍ଚିତ, ଉତ୍ପୀଡ଼ିତ, ଶୋଷିତ, ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ, ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା, ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା। ଏଥିପାଇଁ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ, ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର।
ସାଥିମାନେ
ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଆଜି ହରିୟାଣାରୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମକୁ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ବର୍ତ୍ତମାନ ଶ୍ରୀ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ପବିତ୍ର ଭୂମି ସିଧାସଳଖ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ସହର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବ। ଅଗ୍ରସେନ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ବାଲ୍ମିକୀ ବିମାନବନ୍ଦର, ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଧାସଳଖ ଉଡ଼ାଣ କରୁଛି। ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏଠାରୁ ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ମଧ୍ୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ହିସାର ବିମାନ ବନ୍ଦରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ଭବନର ମଧ୍ୟ ଆଜି ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଆରମ୍ଭ ହରିୟାଣାର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଏକ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେବା ପାଇଁ ଏକ ଉଡ଼ାଣ। ଏହି ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ମୁଁ ହରିୟାଣାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ରହିଛି, ଯିଏ ହାୱାଇ ଚପଲ ପିନ୍ଧିବ, ସେ ବି ବିମାନରେ ଉଡ଼ିବ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ପୂରଣ ହେଉଥିବା ଦେଖୁଛୁ। ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିମାନରେ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି। ଯେଉଁଠାରେ କେବେ ବି ଭଲ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ନଥିଲା, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ନୂଆ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କଲୁ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ୭୫ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦର ଥିଲା। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ୭୦ ବର୍ଷରେ ୭୪, ଆଜି ଦେଶରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୧୫୦ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୯୦ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦର ଉଡ଼ାନ୍ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି। ଉଡ଼ାନ୍ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ମାର୍ଗରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଏଥିରେ, ଲୋକମାନେ ବହୁତ କମ୍ ଅର୍ଥରେ ବିମାନରେ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବିମାନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କର ଏକ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ଆଜି ତିଆରି ହେଉଛି | ଆମର ଏୟାରଲାଇନ୍ସ ମଧ୍ୟ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଦୁଇ ହଜାର ନୂଆ ବିମାନ ଅର୍ଡର କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେତେ ଅଧିକ ନୂଆ ଜାହାଜ ଆସିବ, ସେତେ ଅଧିକ ଚାକିରି ମିଳିବ, ପାଇଲଟ୍ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏୟାର ହୋଷ୍ଟେସ୍ ହୁଅନ୍ତୁ, ଶହ ଶହ ନୂଆ ସେବା ମିଳିବ, ଯେତେବେଳେ ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ କରିବ, ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ଷ୍ଟାଫ୍ ରହିବେ, କେତେ ଚାକିରି ମିଳିବ। ଏଭଳି ଅନେକ ସେବା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ବିମାନ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକ ବଡ଼ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଅସଂଖ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ହିସାରର ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦର ହରିୟାଣାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ସାଥିମାନେ
ଆମ ସରକାର ଗୋଟିଏ ପଟେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟ ପଟେ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ହିଁ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା। ଏହା ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ନିର୍ମାତାଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଥିଲା। ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରାଣବଳି ଦେଇଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପ୍ରତି ଯାହା କରିଥିଲା, ତାହା ଆମେ କଦାପି ଭୁଲିଯିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ବାବାସାହେବ ଜୀବିତ ଥିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଂଗ୍ରେସ ତାଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିଥିଲା। ନିର୍ବାଚନରେ ସେ ଦୁଇଥର ପରାସ୍ତ ହୋଇଥିଲେ, ସମଗ୍ର କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ତାଙ୍କୁ ଗାଦିଚ୍ୟୁତ କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ଦୂରେଇ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ଷଡଯନ୍ତ୍ର କରାଯାଇଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ବାବାସାହେବ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ନଥିଲେ, ସେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତିକୁ ଲିଭାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ମଧ୍ୟ ବାବା ସାହେବଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ଦୂର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲା। ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ସମ୍ବିଧାନର ରକ୍ଷକ ଥିଲେ। କଂଗ୍ରେସ ସମ୍ବିଧାନର ଭକ୍ଷକ ପାଲଟିଯାଇଛି। ଡକ୍ଟର ଆମ୍ବେଦକର ସମାନତା ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଦେଶରେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କର ଭୂତାଣୁ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା।
ସାଥିମାନେ
ବାବାସାହେବ ଚାହୁଁଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଞ୍ଚିତ, ସମ୍ମାନର ସହ ବଞ୍ଚନ୍ତୁ, ମୁଣ୍ଡ ଟେକି ବଞ୍ଚନ୍ତୁ, ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତୁ, ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରନ୍ତୁ। କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଏସ୍. ସି., ଏସ୍. ଟି., ଓ. ବି. ସି. ମାନଙ୍କୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀର ନାଗରିକ କରିଥିଲା। କଂଗ୍ରେସର ଦୀର୍ଘ ଶାସନ କାଳରେ, କଂଗ୍ରେସ ନେତାଙ୍କ ଘରେ ଥିବା ସୁଇମିଂ ପୁଲରେ ପାଣି ପହଞ୍ଚିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଗାଁର ନଳରେ ପାଣି ପହଞ୍ଚି ନଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ, କେବଳ ୧୬ ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇପ୍ ଜଳ ସୁବିଧା ପାଇଥିଲେ। କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ, ୧୦୦ରୁ ୧୬ଟି ଘର! କିଏ ଏଥିରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ? ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସି ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ। ଓଃ, ସେମାନେ ଏତେ ଚିନ୍ତିତ ଥିଲେ, ଆଜି ଯେଉଁମାନେ ରାସ୍ତାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାଷଣ ଦେଉଥିଲେ, ଅତି କମରେ ସେମାନେ ମୋର ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସି ଭାଇମାନଙ୍କ ଘରକୁ ପାଣି ପହଞ୍ଚାଇଥାନ୍ତେ। ଆମ ସରକାର ୬ ରୁ ୭ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ନଳ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଗାଁର ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ପରିବାର, ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରଥମ ୧୦୦ଟି ମଧ୍ୟରୁ ୧୬ ଟି, ଆଜି ୧୦୦ଟି ମଧ୍ୟରୁ ୮୦ ଟି ଘରକୁ ନଳରୁ ପାଣି ମିଳୁଛି। ଏବଂ ବାବାସାହେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ନଳ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦେବୁ। ଶୌଚାଳୟ ଅଭାବରୁ ମଧ୍ୟ ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସି ସମାଜର ସ୍ଥିତି ସବୁଠାରୁ ଖରାପ ଥିଲା। ଆମ ସରକାର ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରି ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ଜୀବନ ଦେଇଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ
କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ଏସ୍. ସି., ଏସ୍. ଟି., ଓ. ବି. ସି. ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦ୍ୱାର ଖୋଲା ନଥିଲା। ବୀମା, ଋଣ, ସହାୟତା, ଏ ସବୁ, ଏ ସବୁ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଜନଧନ ଖାତାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସି ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ। ଆଜି ଆମର ଏସ୍. ସି., ଏସ୍. ଟି., ଓ. ବି. ସି. ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଗର୍ବର ସହ ନିଜ ପକେଟରୁ ରୁପେ କାର୍ଡ ବାହାର କରି ଦେଖାଇପାରୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ଧନୀମାନଙ୍କ ପକେଟରେ ପୂର୍ବରୁ ରୁପେ କାର୍ଡ ଥିଲା, ସେମାନେ ଆଜି ଗରିବମାନଙ୍କୁ ମୋ ରୁପେ କାର୍ଡ ଦେଖାଉଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ
କଂଗ୍ରେସ ଆମ ପବିତ୍ର ସମ୍ବିଧାନକୁ, କ୍ଷମତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ବି କଂଗ୍ରେସ କ୍ଷମତାର ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା, ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଭାଙ୍ଗି କରିଥିଲେ। କଂଗ୍ରେସ କ୍ଷମତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନାକୁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲେ। ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମାନ ନାଗରିକ ସଂହିତା ରହିବା, ଯାହାକୁ ମୁଁ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷ ନାଗରିକ ସଂହିତା ବୋଲି କହୁଛି, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଏହାକୁ କେବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିନଥିଲା। ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ବିଜେପି ସରକାର ଆସିବା ପରେ, ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷ ନାଗରିକ ସଂହିତା, ୟୁନିଫର୍ମ ସିଭିଲ୍ କୋଡ୍ ଲାଗୁ ହେଲା, ଷ୍ଟିଙ୍ଗ ଆଘାତ ଉପରେ ଲାଗୁ ହେଲା ଏବଂ ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ସମ୍ବିଧାନର ପକେଟରେ ବସିଥିବା ଲୋକମାନେ, ସମ୍ବିଧାନ ଉପରେ ବସିଥିବା ଲୋକମାନେ, ଏହି କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ
ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ଏସ୍. ସି., ଏସ୍. ଟି., ଓ. ବି. ସି. ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସଂରକ୍ଷଣ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଲା କି ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ସୁବିଧା ପାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲେ କି ନାହିଁ, ଏସସି, ଏସଟି, ଓବିସିର କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ କି ନାହିଁ ସେ ବିଷୟରେ କଂଗ୍ରେସ କେବେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏକ ରାଜନୈତିକ ଖେଳ ଖେଳିବା ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ସମ୍ବିଧାନରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପଛରେ ଛୁରା ମାଡ଼ କରିଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମ୍ବିଧାନର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ତୁଷ୍ଟିକରଣର ମାଧ୍ୟମ କରିଥିଲା। ଆପଣ ଖବରରେ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଥିବେ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଏବେ ଟେଣ୍ଡରରେ ଏସ୍. ସି., ଏସ୍. ଟି., ଓ. ବି. ସି. ର ଅଧିକାର ଛଡ଼ାଇ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଧର୍ମ ଆଧାରରେ ସଂରକ୍ଷଣ ଦେଇଛନ୍ତି। ସମ୍ବିଧାନରେ ଥିବା ସମୟରେ, ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଆଲୋଚନାରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମ୍ବିଧାନରେ କୌଣସି ଧର୍ମ ଆଧାରରେ ସଂରକ୍ଷଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ ଏବଂ ଆମ ସମ୍ବିଧାନରେ ଧର୍ମ ଆଧାରରେ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ
କଂଗ୍ରେସର ଏହି ତୁଷ୍ଟିକରଣ ନୀତି ମୁସଲମାନ ସମାଜକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛି। କଂଗ୍ରେସ କେବଳ ଅଳ୍ପ କିଛି ଉଗ୍ରବାଦୀଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିଥିଲା। ସମାଜର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ନିରକ୍ଷର, ଅଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ଗରିବ ରହିଥିଲେ। କଂଗ୍ରେସର ଏହି ଅସଦାଚରଣର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରମାଣ ହେଉଛି ୱାକଫ ଆଇନ। ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ, ୱାକଫ ଆଇନ 2013 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତି ପାଇଁ, ଭୋଟବ୍ୟାଙ୍କର ରାଜନୀତି ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବା ପାଇଁ, ୨୦୧୩ ର ଶେଷ ଭାଗରେ, ଗତ ଅଧିବେଶନରେ, କଂଗ୍ରେସ ତରବରିଆ ଭାବରେ ୱାକଫ ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରିଥିଲା, ଯାହା ନିର୍ବାଚନରେ ଭୋଟ୍ ପାଇବା ପାଇଁ ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥିଲା। ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ, ଏହା ଆଇନକୁ ଏପରି କରିଥିଲା ଯେ ଏହା ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସମ୍ବିଧାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲା। ଏହା ଥିଲା ବାବାସାହେବଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଅପମାନ।
ସାଥିମାନେ
ସେମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ମୁସଲମାନମାନଙ୍କ ହିତ ପାଇଁ ଏପରି କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ କେବଳ ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କୁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏହି ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଭୋକିଲା ରାଜନେତାମାନେ, ଯଦି ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ମୁସଲମାନମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସାମାନ୍ୟ ସହାନୁଭୂତି ଅଛି, ତେବେ କଂଗ୍ରେସ ଦଳ କାହିଁକି ଜଣେ ମୁସଲମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଦଳର ସଭାପତି କରୁନାହାନ୍ତି ? ସଂସଦରେ 50 ପ୍ରତିଶତ ମୁସଲମାନଙ୍କୁ ଟିକେଟ୍ ଦିଅନ୍ତୁ। ଯଦି ଆପଣ ଜିତିବେ, ତେବେ ଆପଣ ନିଜର ମତ ରଖିବେ। କିନ୍ତୁ ଏହା କରିବାର ନାହିଁ, କଂଗ୍ରେସରେ କିଛି ଦେବାର ନାହିଁ। ଦେଶର, ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ଛଡ଼ାଇ ନେବା, ଦେବା, ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବେ କାହା ପାଇଁ ଭଲ କରିବା ନଥିଲା, ଏପରିକି ମୁସଲମାନମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭଲ କରିବା ନଥିଲା। ଏହା ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସର ଭଲ ସତ୍ୟ।
ସାଥିମାନେ
ସାରା ଦେଶରେ ୱାକଫ ନାମରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମି ରହିଛି। ଏହି ଜମି, ଏହି ସମ୍ପତ୍ତି ଗରିବ, ନିଃସ୍ଵ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବା ଉଚିତ୍ ଥିଲା, ଏବଂ ଯଦି ଏହାକୁ ଆଜି ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା, ତେବେ ମୋର ମୁସଲମାନ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସାଇକେଲରେ ପଞ୍ଚର ଲଗାଇ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡ଼ିନଥାନ୍ତା। କିନ୍ତୁ ଏହା ଏକ ମୁଠାଏ ଜମି ମାଫିଆଙ୍କୁ କିଛି ଭଲ କଲା | ପସମାନ୍ଦା ମୁସଲମାନମାନେ, ଏହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କିଛି ଲାଭ ହେଲା ନାହିଁ। ଏବଂ ଏହି ଜମି ମାଫିଆମାନେ କାହାର ଜମି ଲୁଟ କରୁଥିଲେ? ସେମାନେ ଦଳିତ ଜମି ଲୁଟ କରୁଥିଲେ, ପଛୁଆ ଜମି ଲୁଟ କରୁଥିଲେ, ଆଦିବାସୀ ଜମି ଲୁଟ କରୁଥିଲେ, ବିଧବା ମହିଳାଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ଜମି ଲୁଟ କରୁଥିଲେ। ଶହ ଶହ ବିଧବା ମୁସଲମାନ ମହିଳା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖିବା ପରଠାରୁ ଏହି ଆଇନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ୱାକଫ ଆଇନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପରେ ଏବେ ଗରିବଙ୍କ ଠାରୁ ଯାହା ଲୁଟ୍ ହେଉଛି, ତାହା ବନ୍ଦ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ଆମେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱବାନ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଏହି ୱାକଫ ଆଇନରେ ଆମେ ଆଉ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ। ଏବେ ନୂଆ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ୱାକଫ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତର କୌଣସି କୋଣରେ କୌଣସି ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଜମି, ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଜାଗା, ତାଙ୍କ ଘର, ତାଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ଏହି ୱାକଫ ବୋର୍ଡକୁ ଛୁଇଁପାରିବ ନାହିଁ। ଏହି ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ସମ୍ବିଧାନର ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପାଳନ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ୱାକଫ ପବିତ୍ର ଆତ୍ମାକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଦେବ। ମୁସଲମାନ ସମାଜର ଗରିବ ଏବଂ ପଛୁଆ ପରିବାର, ମୁସଲମାନ ମହିଳା, ବିଶେଷ କରି ମୁସଲମାନ ବିଧବା, ମୁସଲମାନ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ମିଳିବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା କରାଯିବ। ଏବଂ ଏହା ହିଁ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଆମକୁ ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନାରେ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ଆତ୍ମା, ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ।
ସାଥିମାନେ
୨୦୧୪ ମସିହା ପରେ ଆମ ସରକାର ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥିଲେ। ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ବାବାସାହେବ ଯେଉଁ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ରହୁଥିଲେ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା। ଯେଉଁମାନେ ସମ୍ବିଧାନ ନାମରେ ନିଜର ରାଜନୈତିକ ରୁଟି ତିଆରି କରିବାକୁ ବାହାରିଛନ୍ତି, ବାବାସାହେବଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନକୁ ଅପମାନିତ କରିଛନ୍ତି, ଇତିହାସରୁ ଏହାକୁ ଲିଭାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି। ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ ମୁମ୍ବାଇର ଇନ୍ଦୁ ମିଲ୍ରେ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଆନ୍ଦୋଳନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ମୋଉଠାରେ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ହେଉ, ଲଣ୍ଡନରେ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଦିଲ୍ଲୀରେ ତାଙ୍କର ମହାପରିନିର୍ବାଣ ସ୍ଥଳ ହେଉ, ନାଗପୁରର ଦୀକ୍ଷାଭୂମି ହେଉ, ଆମ ସରକାର ଆସିବା ପରେ, ଇନ୍ଦୁ ମିଲ୍ ସହିତ ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ କରିଛୁ। ଏଗୁଡ଼ିକୁ ପଞ୍ଚତୀର୍ଥ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ନାଗପୁରର ଦୀକ୍ଷାଭୂମି ପରିଦର୍ଶନ କରି ବାବାସାହେବଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା।
ସାଥିମାନେ
କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ବିଷୟରେ ବଡ଼ ବଡ଼ କଥା କୁହନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ କଂଗ୍ରେସ ଏହି ଦୁଇ ମହାନ ପୁତ୍ର ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର ଏବଂ ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହ ଜୀଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ଦେଇନଥିଲା। କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିଜେପି ସମର୍ଥିତ ସରକାର ଗଠନ ହେବା ପରେ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କୁ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥି ସହିତ ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ବିଜେପି ସରକାର ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହ ଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ
ହରିୟାଣାରେ ବିଜେପି ସରକାର ଦ୍ୱାରା ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣର ମାର୍ଗକୁ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଉଛି। ହରିୟାଣାରେ ସରକାରୀ ଚାକିରିର ଅବସ୍ଥା କ "ଣ ଥିଲା, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣ କରନ୍ତି, ଯଦି ଆପଣ ଏକ ଚାକିରି ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି, ଜଣେ ନେତାଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଆନ୍ତୁ ଏବଂ କିଛି ଟଙ୍କା ଆଣନ୍ତୁ | ବାପୁଙ୍କ ଜମି ଏବଂ ମା 'ଙ୍କ ଅଳଙ୍କାର ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି ହେବ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ନାୟେବ ସିଂ ସାଇନିଙ୍କ ସରକାର କଂଗ୍ରେସର ଏହି ରୋଗକୁ ଆରୋଗ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ବିନା ଖର୍ଚ୍ଚରେ-ବିନା-ସ୍ଲିପରେ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ହରିୟାଣାର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅଟେ। ଏବଂ ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ମୁଁ ଏପରି ବନ୍ଧୁ ପାଇଛି, ଏପରି ଅଂଶୀଦାର-ସରକାର ପାଇଛି। ଏଠାକାର 25 ହଜାର ଯୁବକ ଯେପରି ସରକାରୀ ଚାକିରି ନ ପାଆନ୍ତି, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନାଇବ ସାଇନି ଶପଥ ନେଲେ, ଯେତେବେଳେ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା! ଏହା ହେଉଛି ବିଜେପିର, ସରକାରଙ୍କ ସୁଶାସନ। ଏବଂ ଭଲ କଥା ହେଉଛି ଯେ ନାୟବ୍ ସିଂ ସୋନିଙ୍କ ସରକାର ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଚଳାଉଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ
ହରିୟାଣା ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ସେନାକୁ ଯାଇ ଦେଶର ସେବା କରନ୍ତି। କଂଗ୍ରେସ ମଧ୍ୟ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ପେନସନ ଉପରେ ପ୍ରତାରଣା କରିଥିଲା। ଆମ ସରକାର ହିଁ 'ୱାନ ରାଙ୍କ ୱାନ ପେନସନ "ଯୋଜନା ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହରିୟାଣାର ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଓଆରଓପି, ୱାନ ରାଙ୍କ ୱାନ ପେନସନ, ୧୩ ହଜାର ୫୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିବେ, ଏହି ଯୋଜନା ଆଧାରରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ସମଗ୍ର ଦେଶର ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମାତ୍ର ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲେ। ଏବେ ଆପଣ ଭାବୁଛନ୍ତି, ସମଗ୍ର ହରିୟାଣାରେ, ୧୩ ହଜାର ୫୦୦କୋଟି ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ 500 କୋଟି, ଆଖିରେ ଧୂଳିସାତ୍ କରିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ କାହାରି ନୁହେଁ, ଏହା କେବଳ କ୍ଷମତାର ବନ୍ଧୁ। ସେ ନା ଦଳିତମାନଙ୍କର , ନା ପଛୁଆ ବର୍ଗର, ନା ମୋ ଦେଶର ମାଆ, ଭଉଣୀ, ଝିଅମାନଙ୍କର, ନା ମୋ ସୈନିକମାନଙ୍କର ।
ସାଥିମାନେ
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ହରିୟାଣା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। କ୍ରୀଡ଼ା ହେଉ କିମ୍ବା ଚାଷଜମି, ହରିୟାଣାର ମାଟିର ସୁଗନ୍ଧ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ସୁଗନ୍ଧିତ କରିଚାଲିବ। ହରିୟାଣାର ପୁଅ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ବହୁତ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଏହି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର, ଏହି ନୂତନ ବିମାନ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହରିୟାଣା, ହରିୟାଣାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ହେଉ ଏବଂ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଆପଣମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମଥା ନୂଆଁଇ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଏବଂ ଅନେକ ସଫଳତା ପାଇଁ, ମୁଁ ଅନେକ- ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି !
ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of new terminal building of Hisar airport, Haryana
14 APR 2025 12:58PM by PIB Delhi
I will say Babasaheb Ambedkar, all of you say it twice, Amar Rahe! Amar Rahe! (Long live! Long live!)
Babasaheb Ambedkar, Amar Rahe! Amar Rahe!
Babasaheb Ambedkar, Amar Rahe! Amar Rahe!
Babasaheb Ambedkar, Amar Rahe! Amar Rahe!
Haryana Chief Minister Mr. Nayab Singh Saini Ji, my colleague in the Union Cabinet Mr. Murlidhar Mohol Ji, all the ministers of the Haryana government, MPs and MLAs and my dear brothers and sisters,
Ram Ram to the brave people of our Haryana!
Tough soldiers, tough players and great brotherhood, this is the identity of Haryana!
In this very busy time of Lavni, you have come in such large numbers to bless us. I congratulate all of you, the people. I also pay tribute to Guru Jambheshwar, Maharaja Agrasen and Agroha Dham.
Friends,
I have so many memories from Haryana and Hisar. When the Bharatiya Janata Party gave me the responsibility of Haryana, I worked with many colleagues here for a long time. The hard work of all these colleagues has strengthened the foundation of the Bharatiya Janata Party in Haryana. And today I feel proud to see that the BJP is working with full seriousness towards the goal of a developed Haryana and a developed India.
Friends,
Today is a very important day for all of us, for the entire country and especially for the Dalits, the oppressed, the deprived and the exploited. This is the second Diwali in their lives. Today is the birth anniversary of the architect of the Constitution, Babasaheb Ambedkar. His life, his struggle, his life message has become the inspiration pillar of our government’s eleven-year journey. Every day, every decision, every policy is dedicated to Babasaheb Ambedkar. Our objective is to bring about a change in the lives of the deprived, the oppressed, the exploited, the poor, the tribals and the women, to fulfil their dreams. For this, continuous development, rapid development, is the mantra of the BJP government.
Friends,
Following this mantra, a flight has started from Haryana to Ayodhya Dham today. This means that now the holy land of Shri Krishna has been directly connected to the city of Lord Rama. Direct flights are now being operated from Agrasen Airport to Valmiki Airport. Very soon flights to other cities will also start from here. Today the foundation stone of the new terminal building of Hisar airport has also been laid. This is the beginning of taking Haryana's aspirations to a new height. I congratulate the people of Haryana for this new beginning.
Friends,
It has been my promise to you that even those wearing slippers will fly in an airplane and we are seeing this promise being fulfilled all over the country. In the last ten years, crores of Indians have traveled by air for the first time in their lives. We have built new airports even in those places where there were no good railway stations. Before 2014, there were 74 airports in the country. Just imagine, 74 in 70 years, today the number of airports in the country has crossed 150. Nearly 90 aerodromes of the country have been connected with the Udan Yojana. Air services are running on more than 600 routes under the Udan Yojana. People are travelling by air at very low cost and hence a new record of air travelers is being made every year. Our airline companies have also ordered a record number of two thousand new airplanes. And the more new planes that arrive, the more jobs will be created, be it as pilots or air hostesses. There are hundreds of new services as well. When an airplane flies, there is ground staff and there are so many jobs. The youth will get employment opportunities for many such services. Not only this, a large sector related to the maintenance of airplanes will also create countless jobs. This airport of Hisar will also give new heights to the dreams of the youth of Haryana.
Friends,
On one hand, our government is emphasizing on connectivity, on the other hand, it is also ensuring welfare of the poor and social justice and this was the dream of Babasaheb Ambedkar. This was the aspiration of our constitution architects. This was the dream of those who were ready to die for the country, but we should never forget what the Congress did to Babasaheb Ambedkar. As long as Babasaheb was alive, the Congress humiliated him. He was made to lose elections twice, the entire Congress government was engaged in ousting him. A conspiracy was hatched to keep him out of the system. When Babasaheb was no longer amongst us, Congress tried to erase even his memory. Congress also tried to destroy Babasaheb's ideas forever. Dr. Ambedkar was the protector of the Constitution. Congress has become the destroyer of the Constitution. Dr. Ambedkar wanted to bring equality, but Congress spread the virus of vote banks in the country.
Friends,
Babasaheb wanted that every poor, every deprived person should be able to live with dignity, should live with their head held high, they should also dream and fulfill their dreams. But Congress made SC, ST, OBC second class citizens. During the long rule of Congress, water reached the swimming pools of Congress leaders, but there was no tap water in the villages. Even after 70 years of independence, only 16 percent of the houses in the villages had tap water. Imagine, 16 out of 100 houses! Who were the most affected by this? SC, ST, OBC were the most affected by this. Hey, that was their only concern. Those who are going from street to street giving speeches today, they should have at least provided water to the homes of my SC, ST, OBC brothers. Our government has provided tap connections to more than 12 crore rural homes in 6-7 years. Today, 80 percent of the homes in the village, that is, earlier 16 out of 100, today 80 out of 100 homes have tap water. And with Babasaheb's blessings, we will provide tap water to every home. Even in the absence of toilets, the worst situation was of SC, ST, OBC communities. Our government has built more than 11 crore toilets and given a life of dignity to the deprived.
Friends,
During the Congress regime, even the doors of banks were not open for SC, ST, OBC. Insurance, loans, help, all these things were a dream. But now, the biggest beneficiaries of Jan Dhan accounts are my SC, ST, OBC brothers and sisters. Our SC, ST, OBC brothers and sisters today proudly take out their RuPay cards from their pockets and show them. The RuPay cards that used to be in the pockets of the rich are now being shown by my poor.
Friends,
Congress has made our sacred Constitution a weapon to gain power. Whenever Congress saw a crisis of power, they crushed the Constitution. Congress crushed the spirit of the Constitution during the Emergency, so that it could somehow retain power. The spirit of the Constitution is that there should be a uniform civil code for everyone, which I call Secular Civil Code, but Congress never implemented it. In Uttarakhand, after the BJP government came to power, the Secular Civil Code, Uniform Civil Code, was implemented, implemented with great fanfare and see the misfortune of the country, the people sitting with the Constitution in their pockets, the people sitting on the Constitution, these Congress people are opposing even that.
Friends,
Our Constitution made provision for reservation for SC, ST, OBC. But Congress never cared whether reservation was provided to them or not, whether their children started getting facilities for education or not, no one cared whether any SC, ST, OBC person was deprived of his rights or not. But for the sake of playing political games, Congress stabbed in the back the dream of Baba Saheb Ambedkar, the provision made in the Constitution for social justice, and made that provision of the Constitution a means of appeasement. You must have heard in the news recently that the Congress government of Karnataka has snatched the rights of SC, ST, OBC and given reservation on the basis of religion in tenders. Whereas Baba Saheb Ambedkar had clearly said in the Constitution that reservation on the basis of religion will not be provided in this Constitution and our Constitution has banned reservation on the basis of religion.
Friends,
The Muslim community has also suffered a great loss due to this policy of appeasement by the Congress. Congress made only a few fundamentalists happy. The rest of the community remained miserable, uneducated and poor. The biggest proof of this bad policy of the Congress is the Waqf Act. After the country got independence, the Wakf Act was in force till 2013, but in order to win elections, for the politics of appeasement, for vote bank politics, at the end of 2013, in the last session, the Congress hurriedly amended the Wakf Act which was in force for so many years, so that it could get votes in the elections. To appease the vote bank, this law was made in such a way that it ruined Babasaheb Ambedkar's constitution and put it above the constitution. This was the biggest insult to Babasaheb.
Friends,
They say that they did this in the interest of Muslims. I want to ask all these people, I want to tell these vote bank hungry politicians, if you truly have even a little sympathy for Muslims in your heart, then why doesn't the Congress party make a Muslim its president? They give tickets to Parliament, give 50% of these to Muslims. If they win, they will tell their point. But they don't want to do this, they don't want to give anything in Congress. Taking away and giving away the rights of the country and its citizens, their intention has never been to do good to anyone, not even to do good to Muslims. This is the best truth about Congress.
Friends,
There are lakhs of hectares of land in the name of Waqf all over the country. This land, this property should have benefited the poor, helpless women and children and if it had been used honestly today, my Muslim youth would not have to spend their lives repairing punctured bicycles. But this benefited only a handful of land mafias. Pasmanda Muslims, this community did not get any benefit. And whose land were these land mafias looting? They were looting the land of Dalits, backward people, tribal people, and the property of widows. Hundreds of Muslim widows wrote letters to the Indian government, only then this law came up for discussion. After the change in the Wakf law, this looting of the poor is going to stop. And the most important thing is that we have done a very responsible and important work. We have made another provision in this Wakf law. Now, under the new law, under the Waqf law, the Waqf Board will not be able to touch any tribal's land, house, property in any corner of India. We have done a great job of protecting the interests of the tribals, following the boundaries of the Constitution. I hope that these provisions will respect the sacred spirit of Waqf. The poor and Pasmanda families of the Muslim society, Muslim women, especially Muslim widows, Muslim children will get their rights and their rights will be protected in the future. And this is the task that Babasaheb Ambedkar has given us in the spirit of the Constitution. This is the real spirit, this is real social justice.
Friends,
After 2014, our government took many important steps to spread the inspiration of Babasaheb Ambedkar to the coming generations. All the places where Babasaheb lived in the country and the world were neglected. Those who are out to make political gains in the name of the Constitution have insulted every place associated with Babasaheb and tried to erase him from history. The situation was such that people had to protest across the country to build a memorial of Babasaheb Ambedkar in Mumbai's Indu Mill. As soon as our government came to power, along with Indu Mill, we developed all the places, be it Babasaheb Ambedkar's birthplace in Mhow, Babasaheb Ambedkar's place of education in London, his Mahaparinirvan Sthal in Delhi or Deekshabhoomi in Nagpur. These have been developed as Panchtirtha. It is my good fortune that a few days ago I got the opportunity to visit Deekshabhoomi and Nagpur to pay my tribute to Babasaheb.
Friends,
Congress people talk big about social justice, but we also have to remember that Congress did not give Bharat Ratna to Babasaheb Ambedkar and Chaudhary Charan Singh ji, these two great sons. Babasaheb Ambedkar got Bharat Ratna when a BJP-supported government was formed at the center. At the same time, we are proud that the BJP government has also given Bharat Ratna to Chaudhary Charan Singh ji.
Friends,
The BJP government of Haryana is also continuously empowering the path of social justice and welfare of the poor. You all know what was the condition of government jobs in Haryana. It used to be like this, if you want to get a job, either go to some leader or give money. Father's land and mother's jewelry would also be sold. I am happy that Nayab Singh Saini ji's government has cured this disease of Congress. Haryana's track record of giving jobs without any expenditure and without any slips is amazing. And I am proud that I have got such friends, such a partner-government. Congress had tried its best to ensure that 25 thousand young people here do not get government jobs. But on one hand Chief Minister Naib Saini ji took oath, on the other hand appointment letters were issued to thousands of youths! This is the good governance of the BJP government. And the good thing is that Naib Singh Saini ji's government is working by making a roadmap for thousands of new jobs in the coming years.
Friends,
Haryana is a state where a large number of young people join the army and serve the country. Congress has cheated for decades regarding One Rank One Pension. It is our government that implemented the One Rank One Pension scheme. Till now, Rs 13,500 crores have been given to the ex-servicemen of Haryana under OROP i.e., One Rank One Pension. You must remember that by lying on this very scheme, the Congress government had made a provision of only Rs 500 crore for the soldiers of the entire country. Now you think, in the entire Haryana, 13 thousand 500 crores and where is 500 crores, what kind of an eye-wash was this. Congress is not related to anyone, it is related only to power. It is not related to the Dalits, neither to the backward classes, nor to the mothers, sisters, daughters of my country, nor is it related to my soldiers.
Friends,
I have full faith that Haryana will strengthen the resolve for a developed India. Be it sports or farm, the fragrance of Haryana's soil will continue to spread its fragrance across the world. I have great faith in my sons and daughters of Haryana. This new airport, this new flight will become the inspiration to fulfill Haryana and fulfill the dreams of Haryana and it is my good fortune that you have come in such large numbers to give your blessings. I bow my head in salutation to you. And I wish you all the best for many successes and congratulate you! Chant with me,
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.