Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of new terminal building of Hisar airport, Haryana
14 APR 2025 12:58PM by PIB Delhi
I will say Babasaheb Ambedkar, all of you say it twice, Amar Rahe! Amar Rahe! (Long live! Long live!)
Babasaheb Ambedkar, Amar Rahe! Amar Rahe!
Babasaheb Ambedkar, Amar Rahe! Amar Rahe!
Babasaheb Ambedkar, Amar Rahe! Amar Rahe!
Haryana Chief Minister Mr. Nayab Singh Saini Ji, my colleague in the Union Cabinet Mr. Murlidhar Mohol Ji, all the ministers of the Haryana government, MPs and MLAs and my dear brothers and sisters,
Ram Ram to the brave people of our Haryana!
Tough soldiers, tough players and great brotherhood, this is the identity of Haryana!
In this very busy time of Lavni, you have come in such large numbers to bless us. I congratulate all of you, the people. I also pay tribute to Guru Jambheshwar, Maharaja Agrasen and Agroha Dham.
Friends,
I have so many memories from Haryana and Hisar. When the Bharatiya Janata Party gave me the responsibility of Haryana, I worked with many colleagues here for a long time. The hard work of all these colleagues has strengthened the foundation of the Bharatiya Janata Party in Haryana. And today I feel proud to see that the BJP is working with full seriousness towards the goal of a developed Haryana and a developed India.
Friends,
Today is a very important day for all of us, for the entire country and especially for the Dalits, the oppressed, the deprived and the exploited. This is the second Diwali in their lives. Today is the birth anniversary of the architect of the Constitution, Babasaheb Ambedkar. His life, his struggle, his life message has become the inspiration pillar of our government’s eleven-year journey. Every day, every decision, every policy is dedicated to Babasaheb Ambedkar. Our objective is to bring about a change in the lives of the deprived, the oppressed, the exploited, the poor, the tribals and the women, to fulfil their dreams. For this, continuous development, rapid development, is the mantra of the BJP government.
Friends,
Following this mantra, a flight has started from Haryana to Ayodhya Dham today. This means that now the holy land of Shri Krishna has been directly connected to the city of Lord Rama. Direct flights are now being operated from Agrasen Airport to Valmiki Airport. Very soon flights to other cities will also start from here. Today the foundation stone of the new terminal building of Hisar airport has also been laid. This is the beginning of taking Haryana's aspirations to a new height. I congratulate the people of Haryana for this new beginning.
Friends,
It has been my promise to you that even those wearing slippers will fly in an airplane and we are seeing this promise being fulfilled all over the country. In the last ten years, crores of Indians have traveled by air for the first time in their lives. We have built new airports even in those places where there were no good railway stations. Before 2014, there were 74 airports in the country. Just imagine, 74 in 70 years, today the number of airports in the country has crossed 150. Nearly 90 aerodromes of the country have been connected with the Udan Yojana. Air services are running on more than 600 routes under the Udan Yojana. People are travelling by air at very low cost and hence a new record of air travelers is being made every year. Our airline companies have also ordered a record number of two thousand new airplanes. And the more new planes that arrive, the more jobs will be created, be it as pilots or air hostesses. There are hundreds of new services as well. When an airplane flies, there is ground staff and there are so many jobs. The youth will get employment opportunities for many such services. Not only this, a large sector related to the maintenance of airplanes will also create countless jobs. This airport of Hisar will also give new heights to the dreams of the youth of Haryana.
Friends,
On one hand, our government is emphasizing on connectivity, on the other hand, it is also ensuring welfare of the poor and social justice and this was the dream of Babasaheb Ambedkar. This was the aspiration of our constitution architects. This was the dream of those who were ready to die for the country, but we should never forget what the Congress did to Babasaheb Ambedkar. As long as Babasaheb was alive, the Congress humiliated him. He was made to lose elections twice, the entire Congress government was engaged in ousting him. A conspiracy was hatched to keep him out of the system. When Babasaheb was no longer amongst us, Congress tried to erase even his memory. Congress also tried to destroy Babasaheb's ideas forever. Dr. Ambedkar was the protector of the Constitution. Congress has become the destroyer of the Constitution. Dr. Ambedkar wanted to bring equality, but Congress spread the virus of vote banks in the country.
Friends,
Babasaheb wanted that every poor, every deprived person should be able to live with dignity, should live with their head held high, they should also dream and fulfill their dreams. But Congress made SC, ST, OBC second class citizens. During the long rule of Congress, water reached the swimming pools of Congress leaders, but there was no tap water in the villages. Even after 70 years of independence, only 16 percent of the houses in the villages had tap water. Imagine, 16 out of 100 houses! Who were the most affected by this? SC, ST, OBC were the most affected by this. Hey, that was their only concern. Those who are going from street to street giving speeches today, they should have at least provided water to the homes of my SC, ST, OBC brothers. Our government has provided tap connections to more than 12 crore rural homes in 6-7 years. Today, 80 percent of the homes in the village, that is, earlier 16 out of 100, today 80 out of 100 homes have tap water. And with Babasaheb's blessings, we will provide tap water to every home. Even in the absence of toilets, the worst situation was of SC, ST, OBC communities. Our government has built more than 11 crore toilets and given a life of dignity to the deprived.
Friends,
During the Congress regime, even the doors of banks were not open for SC, ST, OBC. Insurance, loans, help, all these things were a dream. But now, the biggest beneficiaries of Jan Dhan accounts are my SC, ST, OBC brothers and sisters. Our SC, ST, OBC brothers and sisters today proudly take out their RuPay cards from their pockets and show them. The RuPay cards that used to be in the pockets of the rich are now being shown by my poor.
Friends,
Congress has made our sacred Constitution a weapon to gain power. Whenever Congress saw a crisis of power, they crushed the Constitution. Congress crushed the spirit of the Constitution during the Emergency, so that it could somehow retain power. The spirit of the Constitution is that there should be a uniform civil code for everyone, which I call Secular Civil Code, but Congress never implemented it. In Uttarakhand, after the BJP government came to power, the Secular Civil Code, Uniform Civil Code, was implemented, implemented with great fanfare and see the misfortune of the country, the people sitting with the Constitution in their pockets, the people sitting on the Constitution, these Congress people are opposing even that.
Friends,
Our Constitution made provision for reservation for SC, ST, OBC. But Congress never cared whether reservation was provided to them or not, whether their children started getting facilities for education or not, no one cared whether any SC, ST, OBC person was deprived of his rights or not. But for the sake of playing political games, Congress stabbed in the back the dream of Baba Saheb Ambedkar, the provision made in the Constitution for social justice, and made that provision of the Constitution a means of appeasement. You must have heard in the news recently that the Congress government of Karnataka has snatched the rights of SC, ST, OBC and given reservation on the basis of religion in tenders. Whereas Baba Saheb Ambedkar had clearly said in the Constitution that reservation on the basis of religion will not be provided in this Constitution and our Constitution has banned reservation on the basis of religion.
Friends,
The Muslim community has also suffered a great loss due to this policy of appeasement by the Congress. Congress made only a few fundamentalists happy. The rest of the community remained miserable, uneducated and poor. The biggest proof of this bad policy of the Congress is the Waqf Act. After the country got independence, the Wakf Act was in force till 2013, but in order to win elections, for the politics of appeasement, for vote bank politics, at the end of 2013, in the last session, the Congress hurriedly amended the Wakf Act which was in force for so many years, so that it could get votes in the elections. To appease the vote bank, this law was made in such a way that it ruined Babasaheb Ambedkar's constitution and put it above the constitution. This was the biggest insult to Babasaheb.
Friends,
They say that they did this in the interest of Muslims. I want to ask all these people, I want to tell these vote bank hungry politicians, if you truly have even a little sympathy for Muslims in your heart, then why doesn't the Congress party make a Muslim its president? They give tickets to Parliament, give 50% of these to Muslims. If they win, they will tell their point. But they don't want to do this, they don't want to give anything in Congress. Taking away and giving away the rights of the country and its citizens, their intention has never been to do good to anyone, not even to do good to Muslims. This is the best truth about Congress.
Friends,
There are lakhs of hectares of land in the name of Waqf all over the country. This land, this property should have benefited the poor, helpless women and children and if it had been used honestly today, my Muslim youth would not have to spend their lives repairing punctured bicycles. But this benefited only a handful of land mafias. Pasmanda Muslims, this community did not get any benefit. And whose land were these land mafias looting? They were looting the land of Dalits, backward people, tribal people, and the property of widows. Hundreds of Muslim widows wrote letters to the Indian government, only then this law came up for discussion. After the change in the Wakf law, this looting of the poor is going to stop. And the most important thing is that we have done a very responsible and important work. We have made another provision in this Wakf law. Now, under the new law, under the Waqf law, the Waqf Board will not be able to touch any tribal's land, house, property in any corner of India. We have done a great job of protecting the interests of the tribals, following the boundaries of the Constitution. I hope that these provisions will respect the sacred spirit of Waqf. The poor and Pasmanda families of the Muslim society, Muslim women, especially Muslim widows, Muslim children will get their rights and their rights will be protected in the future. And this is the task that Babasaheb Ambedkar has given us in the spirit of the Constitution. This is the real spirit, this is real social justice.
Friends,
After 2014, our government took many important steps to spread the inspiration of Babasaheb Ambedkar to the coming generations. All the places where Babasaheb lived in the country and the world were neglected. Those who are out to make political gains in the name of the Constitution have insulted every place associated with Babasaheb and tried to erase him from history. The situation was such that people had to protest across the country to build a memorial of Babasaheb Ambedkar in Mumbai's Indu Mill. As soon as our government came to power, along with Indu Mill, we developed all the places, be it Babasaheb Ambedkar's birthplace in Mhow, Babasaheb Ambedkar's place of education in London, his Mahaparinirvan Sthal in Delhi or Deekshabhoomi in Nagpur. These have been developed as Panchtirtha. It is my good fortune that a few days ago I got the opportunity to visit Deekshabhoomi and Nagpur to pay my tribute to Babasaheb.
Friends,
Congress people talk big about social justice, but we also have to remember that Congress did not give Bharat Ratna to Babasaheb Ambedkar and Chaudhary Charan Singh ji, these two great sons. Babasaheb Ambedkar got Bharat Ratna when a BJP-supported government was formed at the center. At the same time, we are proud that the BJP government has also given Bharat Ratna to Chaudhary Charan Singh ji.
Friends,
The BJP government of Haryana is also continuously empowering the path of social justice and welfare of the poor. You all know what was the condition of government jobs in Haryana. It used to be like this, if you want to get a job, either go to some leader or give money. Father's land and mother's jewelry would also be sold. I am happy that Nayab Singh Saini ji's government has cured this disease of Congress. Haryana's track record of giving jobs without any expenditure and without any slips is amazing. And I am proud that I have got such friends, such a partner-government. Congress had tried its best to ensure that 25 thousand young people here do not get government jobs. But on one hand Chief Minister Naib Saini ji took oath, on the other hand appointment letters were issued to thousands of youths! This is the good governance of the BJP government. And the good thing is that Naib Singh Saini ji's government is working by making a roadmap for thousands of new jobs in the coming years.
Friends,
Haryana is a state where a large number of young people join the army and serve the country. Congress has cheated for decades regarding One Rank One Pension. It is our government that implemented the One Rank One Pension scheme. Till now, Rs 13,500 crores have been given to the ex-servicemen of Haryana under OROP i.e., One Rank One Pension. You must remember that by lying on this very scheme, the Congress government had made a provision of only Rs 500 crore for the soldiers of the entire country. Now you think, in the entire Haryana, 13 thousand 500 crores and where is 500 crores, what kind of an eye-wash was this. Congress is not related to anyone, it is related only to power. It is not related to the Dalits, neither to the backward classes, nor to the mothers, sisters, daughters of my country, nor is it related to my soldiers.
Friends,
I have full faith that Haryana will strengthen the resolve for a developed India. Be it sports or farm, the fragrance of Haryana's soil will continue to spread its fragrance across the world. I have great faith in my sons and daughters of Haryana. This new airport, this new flight will become the inspiration to fulfill Haryana and fulfill the dreams of Haryana and it is my good fortune that you have come in such large numbers to give your blessings. I bow my head in salutation to you. And I wish you all the best for many successes and congratulate you! Chant with me,
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হরিয়ানাগী হিসার এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিলদিংগী উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
14 APR 2025 12:58PM by PIB Imphal
ঐনা বাবাসাহেব অম্বেদকর লাউজরক্কে, পুম্নমক্না অমর রাহে হায়না অনিরক খুম্বীয়ু! অমর রাহে! (পুন্সি নুংশাংবীয়ু! পুন্সি নুংশাংবীয়ু!
বাবাসাহেব অম্বেদকর, অমর রাহে! অমর রাহে!
বাবাসাহেব অম্বেদকর, অমর রাহে! অমর রাহে!
বাবাসাহেব অম্বেদকর, অমর রাহে! অমর রাহে!
হরিয়ানাগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নায়ব সিংহ সাইনিজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা ঐহাক্কী মরূপ শ্রী মুরলিধর মোহোলজী, হরিয়ানা সরকারগী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং অমসুং এম.এল.এ.শিং অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গী হরিয়ানাগী থৌনা লৈরবা মীয়ামগী মফমদা রাম রাম শোঞ্জরি!
শিংথানীংঙাই ওইরবা লান্মীশিং, শিংথানীংঙাই ওইরবা শান্নরোইশিং অমসুং থৌনা ফরবা ইচিল ইনাওশিং অসিনা হরিয়ানাগী মশক লেপ্লি!
লভনীগী য়াম্না চিল্লবা মতম অসিদা, ঐখোয়বু য়াইফ-পাউজেল পীনবগীদমক মশিং য়াম্লবা মীওই কয়া অমা তিল্লি। ঐহাক্না পুম্নমকপু, মীয়াম্বু থাগৎচরি। ঐহাক্না গুরু জম্বেশ্বর, মহারাজা অগ্রসেন অমসুং অগ্রোহা ধামবুসু ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না হরিয়ানা অমসুং হিসরগী মরমদা নীংশিংজবা কয়া অমা লৈ। ভারতিয় জনতা পার্তীনা ঐঙোন্দা হরিয়ানাগী থৌদাং পীরকপা মতমদা, ঐহাক্না মফম অসিদা ঐহাক্কী মরুপ কয়াগা লোয়ননা মতম শাংনা থবক তৌমিন্নখি। হায়রিবা মরুপ-মপাং পুম্নমক্কী কন্না হোৎনবনা হরিয়ানাদা ভারতিয় জনতা পার্তীগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। অমসুং ঙসি ঐহাক্না বিজেপিনা চাউখৎলবা হরিয়ানা অমসুং চাউখৎলবা ভারতকী পান্দমগী মায়কৈদা মপুং ফানা থবক তৌরি হায়বসিদা চাউথোকচবা ফাওই।
মরুপশিং,
ঙসি অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী, লৈবাক পুম্বগী অমসুং মরু ওইনা দলিতশিং, অৱাবা তারবশিং, শোত্থরবশিং অমসুং লল্লোনবশিংগীদমক য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎ অমনি। মসি মখোয়গী পুন্সিদা অনিশুবা দীপাবলীনি। ঙসি অসি সংবিধানগী আর্কিতেক্ত, বাবাসাহেব অম্বেদকরগী মপোক কুমওননি। মহাক্কী পুন্সী, মহাক্কী লান্থেং, মহাক্কী পুন্সিগী পাউজেল অসি ঐখোয়গী সরকারগী চহী ১১গী খোঙচৎ অসিগী ইথিল পীবা য়ুম্বী ওইরক্লি। নুমিৎ খুদিং, ৱারেপ খুদিং, পোলিসী খুদিংমক বাবাসাহেব অম্বেদকরদা কত্থোক্লি। ঐখোয়গী পান্দমদি শোত্থরবা, অৱাবা তারবা, নাম্ম শোইরবা, লাইরবশিং, ত্রাইবেলশিং অমসুং নুপীশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা অমসুং মখোয়গী মঙলানশিং মপুং ফাহন্নবনি। মসিগীদমক্তা, লেপ্পা লৈতনা চাউখৎপা, খোংজেল য়াংনা চাউখৎপা হায়বসি বিজেপি সরকারগী মন্ত্রনি।
মরুপশিং,
মসিগী মন্ত্র অসিগা লোয়ননা ঙসি অয়োধ্যা ধামগীদমক হরিয়ানাদগী চাউখৎপগী লম্বী অমদা খোঙ থাংজিনবা হৌখ্রে। মসিনা তাকপদি হৌজিক্তি শ্রী কৃষ্ণগী লাইনিংথৌগী লম অসি ভগবান রামগী সহরগা হকথেংননা শম্নরে। এগ্রাসন এয়রপোর্ততগী ভেলমিকি এয়রপোর্ত ফাওবা হকথেংননা ফ্লাইৎশিং হৌজিত্তি চলাইরি। অথুবা মতমদা অতোপ্পা শহরশিংদসু ফ্লাইৎশিং অসিদগী হৌরগনি। ঙসি হিসার এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল বিলদিংগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। মসি হরিয়ানাগী অপাম্বশিংবু অনৌবা থাক অমদা পুখৎপগী অহৌবা অমনি। অনৌবা হৌরকফম অসিগীদমক ঐনা হরিয়ানাগী মীয়াম্বু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
অদোমদা ঐহাক্না থাজবা পীজরি মদুদি চপ্পল তোংবা মীওইশিংসু এয়রপ্লেন তোংবা উরগনি অমসুং লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা মসিগী থাজবা অসি মপুং ফানা পাংথোক্লি। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ভারত মচা কোতি কয়া অমনা মখোয়গী পুন্সিদা অহানবা ওইনা এয়র ত্রাভেল তৌনখ্রে। ঐখোয়না অনৌবা এয়রপোর্তশিং অসি রেলৱে স্তেসনশিং লৈতবা মফমশিংদসু শাখ্রে। ২০১৪গী মমাংদা লৈবাক অসিদা এয়রপোর্ত ৭৪ লৈরম্মি। ভাপ্না অমুক্তং য়েংবীয়ু, চহি ৭০গী মনুংদা ৭৪, ঙসি লৈবাক অসিদা এয়রপোর্ত মশিং ১৫০ হেনখ্রে। লৈবাক অসিগী এরোদ্রোম ৯০ রোম উরান য়োজনাগা শম্নহনখ্রে। উরান য়োজনাগী মখাদা লম্বী ৬০০ হেনবদা এয়র সর্ভিসশিং মথৌ তৌরি। মীশিংনা য়াম্না মমল হোংনা এয়র ত্রাভেল তৌরি। মরম অদুনা চহি খুদিংগী এয়র ত্রাভেলরশিংগী অনৌবা রেকোর্দ অমা শেমগৎলি। ঐখোয়গী এয়রলাইন্স কম্পেনীশিংনা রেকোর্দ ওইনা অনৌবা এয়রপ্লেন লিশিং অনি ওর্দর তৌখ্রে। অমসুং অনৌবা প্লেনশিং য়ৌরকপগা লোয়ননা, পাইলোৎশিং নৎত্রগা এয়র হোস্তেসশিং ওইরবসু, থবক হেন্না ফংহল্লগনি। অনৌবা সর্ভিস কয়াসু লৈরি। এয়রপ্লান অমনা লান্থোকপা মতমদা, গ্রাউন্দ স্তাফ লৈ অমসুং থবক কয়া লৈ। অসিগুম্বা সর্ভিস কয়াগীদমক নহারোলশিংনা থবক ফংবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। মসিমক নত্তনা, এয়রপ্লানগী মেনতেন্সনগা মরী লৈনবা অচৌবা সেক্তর অমনা মশিং য়াম্লবা থবকশিংসু শেমগৎলগনি। হিসারগী এয়রপোর্ত অসিনা হরিয়ানাগী নহাশিংগী মঙলানবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকনি।
মরুপশিং,
নাকল অমরোমদা, ঐখোয়গী সরকারনা কনেক্তিবিতীদা মরুওইবা পীরি। নাকল অমরোমদা, মসিনা লায়রবশিংগী য়াইফনবা অমসুং সোসিএল জস্তিস ফংহন্নবা হোৎনরি। মসি বাবাসাহেব অম্বেদকরগী মঙলানসু ওইরম্মি। মসি ঐখোয়গী কন্সতিত্যুসনগী আর্কিতেক্তশিংগী এস্পিরেসননি। মসি লৈবাক অসিগীদমক শিবা ঙম্নবগী মঙলান ওইরম্মি, অদুবু কংগ্রেসনা বাবাসাহেব অম্বেদকরদা করি তৌখিবগে হায়বদু ঐখোয়না কৈদৌঙৈদসু খল্লোইদবনি। বাবাসাহেব হিংলিঙৈদা কংগ্রেসনা মহাকপু ইকায় খুম্নবীখিদে। মহাকপু ইলেক্সন অনিরক পোহন্নবা হোৎনখি, কংগ্রেস সরকার পুম্নমক্না মহাকপু থাদোক্নবা হোৎনখি। মহাকপু সিস্তেম অসিদগী লাপ্না থম্নবগীদমক্তা থৌরাং অমা তৌখি। বাবাসাহেব ঐখোয়গী মরক্তা লৈখিদ্রবা মতমদা, কংগ্রেসনা মহাক্কী নিংশিংবদু মুত্থৎনবা হোৎনখি। কংগ্রেসনা বাবাসাহেবকী ৱাখল্লোনশিংবু মতম পুম্নমক্তা মাংহন্নবা হোৎনখি। দোক্তর অম্বেদকর অসি সংবিধানগী ঙাক্লৌ ওইরম্মি। কংগ্রেসনা সংবিধানবু থুগাইনবা হোৎনখি। দোক্তর অম্বেদকরনা মান্নবা পুরকপা পাম্মি, অদুবু কংগ্রেসনা লৈবাক অসিদা ভোট বেঙ্ককী ভাইরস শন্দোকখি।
মরুপশিং,
বাবাসাহেবনা হায়খি মদুদি লাইরবা, লায়রবা মীওই খুদিংমক্না ইকাই খুম্নবা লৈনা হিংবা, মকোক থোংনা হিংবা, মখোয়গী মঙলানশিংসু মঙফাওনহনবা অমসুং মখোয়গী মঙলানশিং অদু মপুং ফাহনবা মথৌ তাই। অদুবু কংগ্রেসনা এস.সি., এস.তি., ও.বি.সি. কংগ্রেসকী মতম শাংনা লৈঙাক্লম্বা মতমদা, ঈশিং অসি কংগ্রেসকী লুচিংবশিংগী স্বিমিং পুল ফাওবা য়ৌখি, অদুবু খুঙ্গংশিংদা থক্নবা ঈশিং লৈরমদে। নীংতম্বগী চহি ৭০গী মতুংদা ফাওবা, খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা য়ুমশিংগী চাদা ১৬ খক্তদা পাইপকী ঈশিং লৈরম্মি। ৱাখল খনবিয়ু, য়ুম ১০০গী মনুংদা ১৬! মসিদা খ্বাইদগী শোকহল্লিবশিং অসি কনানো? এস.সি., এস.তি., ও.বি.সি. ইচিল ইনাওশিংনি। মসি মখোয়গী অমত্তা ঙাইরবা খন্ননিংঙাই ওইবা ৱাফম্নি। ঙসি লমজাও শোরোক্তা চত্তুনা ৱা ঙাংলিবা মীওইশিং অসিনা ঐহাক্কী এস.সি., এস.তি., ও.বি.সি. ইচিল ইনাওশিংগী য়ুমদা ঈশিং ফাওবদি ফংহনবীবা য়াবনি। ঐখোয়গী সরকারনা চহি ৬-৭ অসিদা খুঙ্গংগী ইমুং কোতি ১২ হেন্না তেপ কনেক্সন ফংহনখ্রে। ঙসিদি, খুঙ্গংগী য়ুমথোং ৮০%দা, হায়বদি, হান্নদি ১০০গী মনুংদা ১৬ ওইরম্মি, ঙসিদি ১০০গী মনুংদা ৮০দা থক্নবা ঈশিং লৈরে। অমসুং বাবাসাহেবকী য়াইফ-পাউজেলগা লোয়ননা, ঐখোয়না য়ুমথোং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লগনি। তোইলেৎ লৈতবা মতমদা, খ্বাইদগী ফবা ফীভম অসি এস.সি., এস.তি., ও.বি.সি. ঐখোয়গী সরকারনা তোইলেত কোতি ১১ হেন্না শাখ্রে অমসুং লায়রবশিংদা ইকায় খুম্নবা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
কংগ্রেস সরকারগী মতমদা, এস.সি., এস.তি., ও.বি.সি.গীদমক বেঙ্ককী থোঙ হাংদ্রি। ইন্সুরেন্স, লোন, তেংবাং, পুম্নমক অসি অঙকপা অমনি। অদুবু হৌজিক্তি, জন ধন একাউন্তশিংগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা ফংলিবশিং অসি ঐহাক্কী এস.সি., এস.তি., ও.বি.সি. ঐখোয়গী এস.সি., এস.তি., ও.বি.সি.গী ইচিল-ইনাওশিংনা ঙসি চাউথোকচবা পোক্তুনা মখোয়গী পেকেতশিংদগী মখোয়গী রুপে কার্দশিং লৌথোক্লগা উৎলি। হান্ননা শেল-থুমগী পোৎলম লৈবা মীওইশিংগী পেকেৎতা লৈরম্বা রুপে কার্দশিং অদু হৌজিক্তি ঐগী লায়রবশিংনা উৎলি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসনা ঐখোয়গী অশেংবা সংবিধানবু শক্তি ফংনবগী খুৎলাই অমা ওইনা শীজিন্নৈ। করিগুম্বা কংগ্রেসনা শক্তিগী অৱাবা অমা উরকপা মতমদা, মখোয়না সংবিধানবু থুগাইখি। এমর্জেন্সীগী মতমদা কংগ্রেসনা কন্সতিত্যুসনগী স্পিরিত অদু কায়হনখি, মসিনা মরম ওইদুনা পাৱর অদু মখা তানা লৈহন্নবা হোৎনখি। সংবিধানগী ৱাখল্লোনদি মীপুম খুদিংমক্কীদমক য়ুনিফোর্ম ওইবা সিভিল কোদ অমা লৈগদবনি, মদু ঐহাক্না সেক্যুলর সিভিল কোদ হায়না কৌই, অদুবু কংগ্রেসনা মসি থবক ওইনা পাংথোকখিদে। উত্তরাখন্দদা, বিজেপি সরকারনা লৈঙাক পায়রক্লবা মতুংদা, সেক্যুলর সিবিল কোদ, য়ুনিফোর্ম সিবিল কোদ চৎনহনখি, য়াম্না চাউনা চৎনহনখি অমসুং লৈবাক অসিগী অৱাবা অদু উবদা, সংবিধানগা লোয়ননা মখোয়গী পেকেৎতা লৈদুনা লৈরিবশিং, সংবিধানগী মথক্তা লৈরিবশিং, কংগ্রেসকী মীওইশিং অসিনা মদুগীসু মায়োক্তা লৈরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সংবিধান্না এস.সি., এস.তি., ও.বি.সি.গী রিজার্বেসন পীনবা হায়বী অদুবু কংগ্রেসনা মখোয়দা রিজার্বেসন পীবা নৎত্রগা পীদবা, মখোয়গী অঙাংশিংনা মহৈ তম্বগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা নৎত্রগা ফংহন্দবা, এস.সি., এস.তি., ও.বি.সি. বু রাজনিতীগী শান্নবুংগীদমক্তা, কংগ্রেসনা বাবা সাহেব অম্বেদকরগী মঙলান, সংবিধানদা শেমখিবা সমাজগী ওইবা ৱায়েল-পথাপকী প্রোভিজনবু কোকথোত্তুনা, সংবিধানগী প্রোভিজন অসিবু এপিসমেন্তকী পাম্বৈ অমা ওইহনখি। কর্নাতকাগী কংগ্রেস সরকারনা এস.সি., এস.তি., ও.বি.সি.গী হকশিং লৌথোকখ্রে অমসুং তেন্দরশিংদা ধর্মগী য়ুম্ফমদা রিজর্ভেসন পীখ্রে হায়না অদোম্না হন্দক্তা পাউজেলদা তাবা ফংলবা য়াই। অদুগা বাবা সাহেব অম্বেদকরনা সংবিধানদা ময়েক শেংনা হায়রম্মি মদুদি ধর্মগী ওইবা য়ুম্ফমদা রিজার্বেসনগী প্রোভিজন অসি সংবিধান অসিদা লৈরোই অমসুং ঐখোয়গী সংবিধান্না ধর্মগী ওইবা য়ুম্ফমদা রিজার্বেসন তৌববু অথিংবা থম্লি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসকী অসিগুম্লবা এপিস্মেন্ত পোলিসী অসিনা মরম ওইদুনা মুস্লিম কম্ম্যুনিতীদসু অচৌবা মাংজবা অমা লৈহল্লে। কংগ্রেসনা ফন্দামেন্তেলিস্ত খরখক্তমক নুংঙাইহনখি। কম্যুনিতি অদুগী লেমহৌরিবা শরুকশিং অসি অৱা-নুংঙাই, মহৈ-মশিং তম্বা ঙমদবা অমসুং লাইরবশিং ওইদুনা লৈখি। কংগ্রেসকী ফত্তবা পোলিসী অসিগী খ্বাইদগী চাউবা খুদমদি ৱাকফ এক্ত অসিনি। লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী খুদোংচাবা ফংলবা মতুংদা, ৱাকফ এক্ত অসি ২০১৩ ফাওবা চৎনখি। অদুবু মীখলদা মায় পাক্নবগীদমক্তা, ভোট বেঙ্ক পোলিসীগীদমক্তা, ২০১৩গী অরোইবা শরুক্তা, কংগ্রেসনা চহি কয়া চৎনদুনা লাক্লবা ৱাকফ এক্ত অসি অথুবা মতমদা শেমদোকখি। ভোৎ বেঙ্কপু নুংঙাইহন্নবা, আইন অসিনা বাবাসাহেব অম্বেদকরগী সংবিধানবু থুগাইদুনা সংবিধানগী মথক্তা থমখি। মসি বাবাসাহেবকী খ্বাইদগী চাউবা ইকায়খুম্নবা অমনি।
মরুপশিং,
মখোয়না মসিবু মুস্লিমশিংগী কান্ননবগীদমক্তা তৌখি হায়না মখোয়না হায়রি। ঐহাক্না হায়রিবা মীওই পুম্নমকপু হংনীংই, ঐহাক্না হায়রিবা ভোট বেঙ্ককী অপাম্বা পোলিতিসিয়নশিং অসিদা হায়নীংই, করিগুম্বা অদোম্না তশেংনা মুস্লিমশিংগীদমক অঙকপা পুক্নিং লৈরবদি, করিগীদমক কংগ্রেস পার্তীনা মুস্লিম অমবু মখোয়গী প্রসিদেন্ত ওইহল্লোইদৌরিবনো? মখোয়না পার্লিয়ামেন্ততা টিকেৎ পী, মসিগী 50% মুস্লিমশিংদা পী। করিগুম্বা মখোয়না মায় পাক্লবদি, মখোয়না মখোয়গী ৱাখল্লোন অদু ফোংদোক্কনি। অদুবু মখোয়না মসি তৌবা পামদে, মখোয়না কংগ্রেসতা করিগুম্বা অমত্তা পীবা পামদে। লৈবাক অসিগী অমসুং মসিগী প্রজাশিংগী হকশিং লৌথোক্তুনা অমসুং পীথোক্তুনা, মখোয়গী ৱাখল্লোন অসি কনাগুম্বা অমবু অফবা তৌনবা নত্তে, মুস্লিমশিং ফাওবা অফবা তৌনবা নত্তে। মসিদি কংগ্রেসকী খ্বাইদগী ফবা অচুম্বনি।
মরুপশিং,
লৈবাক শীনবা থুংনা ৱাকফকী মিংদা লম হেক্তর লাখ কয়া লৈ। মসিগী লম অসি, মসিগী পোৎলম অসি লাইরবা, লায়রবা নুপী অমসুং অঙাংশিংদা কান্নবা ফংহনগদবনি অমসুং মসি ঙসি ইকাই খুম্ননা শীজিন্নরম্বা তারবদি, ঐহাক্কী মুস্লিম নহারোলশিংনা মখোয়গী পুন্সি চুপ্পা পঙ্কচর বাইসাইকল শেংদোক্তুনা কাইথোক্লম্লোই। অদুবু মসিনা লমগী মাফিয়া খরখক্তদা কান্নবা পীখি। পাস্মান্দা মুস্লিমশিং, হায়রিবা কম্ম্যুনিতী অসিনা কান্নবা অমত্তা ফংখিদে। অমসুং লমগী মাফিয়াশিং অসিনা কনাগী লমদা লান্থোকখি? মখোয়না দলিতশিং, তুং কোইনা চৎলবা মীওইশিং, ত্রাইবেলগী মীওইশিং, অমসুং ৱিদোশিংগী পোৎলমশিং লান্থোকখি। মুস্লিম ৱিদো শিংনা ভারত সরকারদা চিথী ইখি, মদুদগী খন্ন-নৈনবগীদমক আইন অসি লাকখি। ৱাকফকী আইন অসি হোংদোক্লবা মতুংদা, লাইরবশিংবু লান্থোকপসি লেপ্লগনি। অমসুং খ্বাইদগী মরুওইরিবদি ঐখোয়না য়াম্না থৌদাং য়াবা অমসুং মরুওইবা থবক অমা পাংথোক্লে। ৱাকফ লো অসিদা ঐখোয়না অতোপ্পা প্রোভিজন অমা শেম্লে। হৌজিক, অনৌবা আইন অসিগী মখাদা, ৱাকফ আইন অসিগী মখাদা, ৱাকফ বোর্দনা ভারতকী মফম অমত্তদা ত্রাইবেল অমত্তগী লম, য়ুম, মশাগী পোৎলম অমত্তদা খুৎ চঙবা ঙম্লোই। ঐখোয়না সংবিধানগী ঙমখৈ ঙাক্না ত্রাইবেলশিংগী কান্নবশিং ঙাকপদা অচৌবা থবক অমা পাংথোক্লি। হায়রিবা প্রোভিজনশিং অসিনা ৱাকফকী অশেংবা স্পিরিৎ অদু ইকায় খুম্নগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মুস্লিম খুন্নাইগী লাইরবশিং অমসুং পশমন্দাগী ইমুংশিং, মুস্লিম নুপীশিং, মরু ওইনা মুস্লিম ৱিদোশিং, মুস্লিম অঙাংশিংনা মখোয়গী হকশিং ফংলগনি অমসুং মখোয়গী হকশিং অসি তুংগী মতমদা ঙাক্লৌ পীরগনি। অমসুং মসিদি সংবিধানগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না বাবাসাহেব অম্বেদকরনা ঐখোয়দা পীখিবা থবক অদুনি। মসিদি অশেংবা ৱাখল্লোননি, মসিদি অশেংবা সোসিএল জস্তিসনি।
মরুপশিং,
২০১৪গী মতুংদা ঐখোয়গী সরকারনা বাবাসাহেব অম্বেদকরগী ইথিল অসি লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংদা শন্দোক্নবা মরুওইবা খোংথাং কয়া লৌখৎখি। বাবাসাহেবনা লৈবাক অসিদা অমসুং মালেম অসিদা লৈরম্বা মফম খুদিংমক অসি কান্নবা ফংদ্রি। সংবিধানগী মিংদা রাজনিতীগী কান্নবা ফংনবা হোৎনরিবা মীওইশিংনা বাবাসাহেবগা মরী লৈনবা মফম খুদিংমকবু ইকায় খুম্নখি অমসুং মহাকপু পুৱারীদগী মুত্থৎনবা হোৎনখি। ফীভম অসি অসিগুম্বনি মদুদি মুম্বাইগী ইন্দু মিলদা বাবাসাহেব অম্বেদকরগী মোমোরিয়েল অমা শানবা লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়াম্না প্রোতেস্ত তৌখি। ঐখোয়গী সরকারনা লৈঙাক পায়রকপা মতমদা, ইন্দু মিলগা লোয়ননা ঐখোয়না মফম খুদিংমক চাউখৎহনখি। মসি বাবাসাহেব অম্বেদকরগী মপোকফম ময়ো, লন্দনদা লৈবা বাবাসাহেব অম্বেদকরগী মহৈ তমফম, দিল্লীদা লৈবা মহাক্কী মহাপরিনির্ভন স্তাল নৎত্রগা নাগপুরদা লৈবা দিক্শাবহোমি ওইগনি। হায়রিবশিং অসি পান্থিরথ হায়না শেমগৎলে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক্না দিকশাবহুমি অমসুং নাগপুরদা চৎতুনা বাবাসাহেববু ইকায় খুম্নবা উৎপগী খুদোংচাবা ফংখিবা অসি ঐহাক্কী নুংঙাইবা অমনি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসকী মীওইশিংনা সোসিএল জস্তিসকী মতাংদা য়াম্না ৱা ঙাংই, অদুবু ঐখোয়না নীংশিংগদবনি মদুদি কংগ্রেসনা বাবাসাহেব অম্বেদকর অমসুং চৌধরী চরন সিংহজী, মখোয় অনীমক অসি ভারত রত্ন পীখিদে। কেন্দ্রদা বি.জে.পি.না শৌগৎপা সরকার অমা শেম্বা মতমদা বাবাসাহেব অম্বেদকরনা ভারত রত্ন ফংখি। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়না চাউথোকচবা ফাওই মদুদি বিজেপি সরকারনা চৌধরী চরন সিংহজীবু ভারত রত্নসু পীখ্রে।
মরুপশিং,
হরিয়ানাগী বি.জে.পি. সরকারনা খুন্নাইগী অচুম্বা ৱায়েল অমসুং লায়রবশিংগী য়াইফনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। হরিয়ানাগী সরকারগী থবকশিংগী ফিভম করম্না ওইবগে হায়বদু অদোম্না খংই। করিগুম্বা নহাক্না থবক অমা ফংবা পাম্লবদি, লুচিংবা অমদা চৎলু নত্ত্রগা শেল পী। মপাগী লম অমসুং মমাগী জহাজশিংসু য়োন্থোক্কনি। নায়ব সিংহ সাইনিজীগী সরকারনা কংগ্রেসকী লাইনা অসি কোকহনবা ঙমখিবদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। হরিয়ানাগী থবক পীবগী রেকোর্দ অসি শেল অমত্তা চংদনা অমসুং শেল তানদনা থাগৎনিংঙাই ওই। অমসুং ঐহাক অসিগুম্বা মরুপশিং, অসিগুম্বা পার্তনর গবর্নমেন্ত অমা ফংজবা অসিদা চাউথোকচৈ। মফম অসিদা লৈরিবা নহা ২৫,০০০না সরকারগী থবক ফংহন্দনবা কংগ্রেসনা হোৎনখি। অদুবু নাকল অমরোমদা চীফ মিনিস্তর নায়ব সাইনিজীনা ইকায় খুম্নবা উৎখি, নাকল অমরোমদা নহা লিশিং কয়াদা এপোইন্তমেন্ত লেতরশিং পীখি! মসিদি বিজেপি সরকারগী অফবা লৈঙাক অদুনি। অমসুং অফবা ৱাফমদি নায়ব সিংহ সাইনিজীগী সরকারনা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা অনৌবা থবক লিশিং কয়া ফংহন্নবা রোদমেপ অমা শেমদুনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
হরিয়ানা অসি নহা কয়া অমা লান্মীদা চংদুনা লৈবাক অসিগী সেবা তৌরিবা রাজ্য অমনি। কংগ্রেসনা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সনগী মতাংদা দিকেদ কয়াগী মমাংদগী লান্না তৌদুনা লাক্লি। ঐখোয়গী সরকার অসিনা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন স্কিম অসি চৎনহনখি। হৌজিক ফাওবদা ও.আর.ও.পি. হায়বদি, ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সনগী মখাদা হরিয়ানাগী এক্স-সর্বিসমেনশিংদা লুপা করোর ১৩,৫০০ পীখ্রে। অদোম্না নীংশিংগদবনি মদুদি মসিগী স্কিম অসিদা লেংদুনা, কংগ্রেস সরকারনা লৈবাক অসিগী লান্মীশিংগীদমক লুপা করোর ৫০০ খক্তগী প্রোভিজন অমা শেমখি। হৌজিক অদোম্না খল্লবদি, হরিয়ানা পুম্নমক্তা, করোর ১৩,৫০০ অমসুং করোর ৫০০ অসি কদাইদা লৈবগে, মসি করম্বা মখলগী মীৎয়েং চংবনো। কংগ্রেস অসি কনাগুম্বা অমত্তগা মরী লৈনদে, মসি শক্তি খক্তগা মরী লৈনৈ। মসি দলিতশিংগা মরী লৈনদে, তুং কোইনা চৎপা কাংলুপশিংগা মরী লৈনদে, ঐগী লৈবাক্কী মমাশিং, ইচানুপীশিংগা মরী লৈনদে, ঐগী লান্মীশিংগা মরী লৈনদে।
মরুপশিং,
হরিয়ানানা চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। শান্ন-খোৎনবা নৎত্রগা লৌউ-শিংউগী লম ওইরো, হরিয়ানাগী লৈহাওগী মগুন অসি মালেম শিনবা থুংনা শন্দোক্কনি। ঐহাক্না হরিয়ানাগী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা থাজবা য়াম্না লৈ। অনৌবা এয়রপোর্ত, অনৌবা ফ্লাইত অসিনা হরিয়ানা অমসুং হরিয়ানাগী মঙলানশিং মপুং ফাহন্নবগী ইথিল পীরগনি অমসুং অদোম্না মশিং য়াম্লবা মীওই কয়াগা লোইননা য়াইফ-পাউজেল পীনবগীদমক লাকপীরিবা অসি ঐহাক্কী নুংঙাইবা অমনি। ঐহাক্না অদোমগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। অমসুং ঐহাক্না পুম্নমকপু মায় পাকপা কয়াগীদমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি অমসুং থাগৎচরি! ঐগা লোয়ননা লাউমিন্নসি,
ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়! ভারত মাতা কী জয়!
পুম্নমকপু থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা: মসি প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোলগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।