প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নবকার মহামন্ত্র দিবস হৌদোকখ্রে
নবকার মহামন্ত্র অসি শুপ্নগী মন্ত্র অমা খক্তা নত্তে, মসিদি ঐখোয়গী লাইনীংগী য়ুম্ফমনি: পি.এম.
নবকার মহামন্ত্রদা নোলুকপা, শান্তি অমসুং য়ুনিভর্সেল হারমোনী য়াওরি: পি.এম.
পঞ্চ পারমেস্থী থৌনিবগা লোয়ননা নবকার মহামন্ত্র অসিনা অচুম্বা লৌশিং, ৱাখল্লোন অমসুং থৌদাং অমদি সেলভেসন ফংনবা লম্বী তাক্লি: পি.এম.
জনগী সহিত্যা অসিনা ভারতকী লৌশিংগী মতিক ময়াইগী য়াংলেন শরূ ওইখি: পি.এম.
ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অসি ঙসিগী অচৌবা সমস্যানি অমসুং মসিগী সোল্যুসন অসি সস্তেনেবল লাইফস্তাইলনা ওইরি, মসি জন ফুরুপনা চহিচা কয়াদগী পাংথোক্তুনা লাক্লি অমসুং মসি ভারতকী মিসন লাইফকী নিংথিনা চুন্নরি: পি.এম.
পি.এম.না নবকার মহামন্ত্র দিবসতা ৱারেপ 9 লৌনবা হায়খ্রে
09 APR 2025 11:06AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবনদা নবকার মহামন্ত্র দিবস হৌদোকখ্রে অমসুং শরুক য়াখ্রে। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না নবকার মন্ত্রগী অঙকপা স্পিরিচুএল এক্সপরিয়েন্সকী মতাংদা পনখি। মসিনা ৱাখলদা শান্তি অমসুং স্তেবিলিতী পুরকপা ঙম্বগী মতাংদা মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না ৱাহৈশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিংগী ৱাংমদা লৈবা, ত্রেংক্যুলিতীগী অখন্নবা ইহুল অদু পনখি, মসি ৱাখল অমসুং কন্সিয়সনেসদা চাউনা মমি তাই হায়না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা নবকার মন্ত্রগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা মহাক্না মসিগী অশেংবা ৱাহৈশিং অদু হায়খি অমসুং মহাক্না মন্ত্র অসিবু শক্তিগী অপুনবা ফ্লো অমা, স্তেবিলিতী, ইক্বেনিমিতী, অমসুং কন্সিয়সনেস অমসুং নুংগী ওইবা মঙালগী চুনরবা তান্থা অমনি হায়না শন্দোক্না তাকখি। মহাক্কী মশাগী ওইবা এক্সপরিয়েন্সকী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না নবকার মন্ত্রগী স্পিরিচুএল পৱার অসি মতৌ করম্না মঙোন্দা লেপ্তনা ফাওবগে হায়বদু শন্দোক্না তাকখি। চহি কয়াগী মমাংদা বেঙ্গলুরুদা পাংথোকখিবা অসিগুম্লবা অপুনবা ঈশৈ শকপা থৌরম অমা মহাক্না নীংশিংখি অমসুং মসিনা মহাক্কী মফমদা তুং কোইনা ইথিল পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শিনবা থুংনা অমসুং মপাল লৈবাক্তা লৈরিবা মীওই কোতি কয়া অমনা অমত্তা ওইরবা ৱাখল্লোন অমদা পুন্না লৈমিন্নবগী থোইদোক হেন্দোকপা এক্সপরিয়েন্স অদু পনখি। মহাক্না অপুনবা ইনর্জী অমসুং সিনক্রোনাইজ তৌরবা ৱাহৈশিং অদুদা মীৎয়েং থমখি, মসি তশেংনা অখন্নবা অমসুং মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা অমনি হায়না শন্দোক্না তাকখি।
গুজরাত্তা মহাক্কী হৌরকফমগী মতাংদা পল্লদুনা, মফম অদুদা জেনিজমগী ইথিল অসি লম্বী খুদিংমক্তা উবা ফংই, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না নহা ওইরিঙৈদগী হৌনা জেন আচার্য়শিংগী মরক্তা লৈবগী খুদোংচাবা ফংখি। মহাক্না হায়খি, "নবকার মন্ত্র অসি মন্ত্র খক্তা নত্তে, মসি থাজবগী মচাক অমদি পুন্সিগী মচাক্নি।" মহাক্না মসিগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি, মসিনা মীওই খুদিংমক্কী অমসুং খুন্নাইগী লমজিং-লমতাক ওইদুনা, লাইনিং-লাইশোলগী ৱাংমদা লৈ। মহাক্না হায়খি মদুদি নবকার মন্ত্রগী ৱাহৈ পরেং খুদিংমক্কী অমসুং সেলেবল খুদিংমক্কী অচৌবা ৱাহন্থোক লৈ। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মন্ত্র অসি শোনবা মতমদা, মীওই অমনা পঞ্চ পরমেস্থীদা ইকায়খুম্নবা উৎলি অমসুং মদুগী মতাংদা শন্দোক্না তাক্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "কেৱল জ্ঞান" ফংলবা অমসুং "ভব্যা জীবাস"বু লমজিংলিবা অরিহন্তশিং অসি লাইগী মগুন 12 য়াওই অদুগা কর্মা নিপাল মুত্থৎলবা, মোক্ষ ফংলবা অমসুং মগুন মঙারোম লৈরবা সিদ্ধশিং অসিদি লাইগী মগুন নিপান চেল্লি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি আচার্য়শিংনা মহাব্রতপু ঙাক্না চৎলি অমসুং অফবা মগুন 36 য়াওবা লম্বী থিবা মীওইশিং ওইনা থবক তৌরি অদুগা উপাধ্যায়শিংনা মগুন 25 য়াওবা মোক্ষ লম্বীগী লৌশিং পীরি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি সাধুশিংনা তপস্যাগী খুত্থাংদা মশানা মশাবু শেংদোকপা অমসুং মোক্ষকী মায়কৈদা খুমাং চা‌উশিন্দুনা, অফবা মগুন 27 চেল্লি। মহাক্না ইকাই খুম্নরবা মীওইশিং অসিদা য়াওরিবা স্পিরিচুএলগি ওইবা গুন অমসুং অমসুং অফনা মগুনশিং অদু ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নবকার মন্ত্র শোনবা মতমদা মীওইবনা লাইগী মগুন 108 অদুগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং নীংশিংই। মহাক্না হায়খি মদুদি মন্ত্র অসিনা গুরুনা লমজিং মৈরা ওইনা, অমসুং নুংদগী হৌরকপা লম্বী ওইবগা লোয়ননা লৌশিং অমসুং এক্সন অসি পুন্সিগী অচুম্বা মাইকৈশিংনি হায়বা নীংশিংহল্লি। মহাক্না নবকার মন্ত্রগী পাউতাকশিংদা মরুওইবা পীখি, মসিনা মশাদা থাজবা অমসুং মশাগী খোঙচৎ হৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। মহাক্না হায়খি অশেংবা য়েক্নবা অসি 'নগেতিব ওইবা ৱাখল্লোনশিং, থাজদবা, য়েক্নবা, অমসুং পুকচেল পীকপা অসিনি' অমসুং মখোয়শিং অসি মায়থীবা পীনবনা অশেংবা মাই পাকপনি। জেন লাইনীংনা মীওইবশিংবু মপানগী মালেমগী মহুত্তা মখোয় মশাবু মাইপাক্নবা পুক্নিং থৌগৎলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। 'সেল্ফ-কনক্বেস্তনা মীওইবা অমবু অরিহন্ত অমা ওইহল্লকই' হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নবকার মন্ত্র অসি দিমান্দ অমা নত্তে অদুবু লম্বী অমনি। লম্বী অসিনা মীওইবশিংবু মনুংদগী শেংদোকহল্লি অমসুং মখোয়বু নুংশি চান্নবা অমসুং অফবা ৱাখল্লোনগী মায়কৈদা লমজিংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "নবকার মন্ত্র অসি তশেংনা মীওইবগী মেদিতেসন, প্রেক্তিস অমসুং সেল্ফ প্যুরিফিকেসনগী মন্ত্র অমনি।" মহাক্না মসিগী মালেমগী ওইবা মীৎয়েং অমসুং মতম চানা চৎনগদবা মওং মতৌ অদু পনখি। ভারতকী অতোপ্পা ওরেল অমসুং স্ক্রিপচরেল ত্রেদিসনশিংগুম্না, মসিগী ৱাখল্লোন অসি মীরোল কয়াদগী লাক্লি। অহানবদা ওরেল ওইনা, মতুংদা ইন্সক্রিপ্সনশিংগী খুত্থাংদা, অমসুং অরোইবদা প্রাক্রিৎ মেনুস্ক্রিপ্তশিংগী খুত্থাংদা ঙসি ফাওবা মীওইবা খুন্নাইবু লমজিংলি। মহাক্না হায়খি, "নবকার মন্ত্রনা পঞ্চ পরমেস্থীবু ইকায় খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা অচুম্বা লৌশিং, অচুম্বা ৱাখল্লোন অমসুং অচুম্বা লমচৎ শাজৎনি, মসিনা লিবরেসনগী লম্বী অমা ওইরি।" পুন্সিবু মপুং ফাবা ওইহন্নবা ইলিমেন্ত মাপনগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা ভারতকী চৎনবীদা মশীং মাপনগী অখন্নবা মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না জেনিজমদা মশীং মাপনগী মরুওইবা অদু শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না নবকার মন্ত্র, ইলিমেন্ত মাপ, অমসুং অফবা মগুন মাপন, লোয়ননা অতোপ্পা চৎনবীশিং, খুদম ওইনা লন মাপন, থোঙ মাপন, গ্রহ মাপন, দুর্গাগী মওং মাপন, অমসুং নভধা ভক্তিগী মতাংদা পনখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি মন্ত্র হঞ্জিননা থিরবসু - নৎত্রগা 27, 54, নৎত্রগা 108গুম্বা মশীং মাপনগী মল্তিপলশিংদা থিরবসু মশীং মাপনগী মহুৎ শিন্দুনা মপুং ফাহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মশীং মাপন অসি মেথমেতিক্স খক্তা নত্তে অদুবু মসিদা ফিলোসোফী অমসু ওইরি, মরমদি মসিনা মপুং ফাবা মশক অমা উৎলি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি মপুং ফারবা মতুংদা, ৱাখল অমসুং লৌশিংনা অনৌবা পোৎলমশিংগী অপাম্বা লৈতনা স্তেবিলাইজ ওইনা লৈ অমসুং খুমাং চাউশিল্লি। চাউখৎলকপদা ওইরবসু, মীওই অমনা মখোয়গী মগুন অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈরি অমসুং মসি নবকার মন্ত্রগী মগুননি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
নবকার মন্ত্রগী ফিলোসোফী অসি চাউখৎলবা ভারত অমগী মঙলানগা চুনৈ হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিল্লাদগী মহাক্কী ৱারোল অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চাউখৎলবা ভারত অসিনা খুমাং চাউশিনবা অমসুং হেরিতেজ অনিমক তাকই। মহাক্না হায়খি মদুদি চাউখৎলবা ভারতনা মসিগী চৎনবী অসিদা চাউথোকচবা পোক্কনি। মহাক্না তিরথানকরশিংগী পাউতাকশিং ঙাকপদা মরুওইবা পীখি। লৈবাক শীনবা থুংনা লোর্দ মহাভিরগী 2550শুবা নির্ভানা মহোৎসব পাংথোকখিবা অদু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা তিরথানকরশিং য়াওনা অরিবা মীতমশিং মপান্দগী হল্লকপা অদু পনখি। মহাক্না চাউথোকচবা পোক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহিশিংদা তিরথানকরগী মীতম 20 হেন্না ভারত্তা অমুক হন্না পুরকখ্রে। মহাক্না ভারতকী শক্তম শেম্বদা জেনিজমগী থোইদোক হেন্দোকপা থৌদাং অদু ফোংদোকখি অমসুং মসিগী লেগেসী অসিবু ঙাক্তুনা থম্বদা সরকারগী অচেৎপা থৌদাং অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। ন্যু দিল্লীদা লৈবা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিল্দিংবু দেমোক্রেসীগী লাইশংনি হায়না শন্দোক্না তাক্লদুনা মহাক্না জেনিজমগী ইথিল অদু পনখি। মহাক্না শারদুল গেৎকী মনুং চনবা মফমদা লৈরিবা আর্কিতেকচরেল গেল্লরীদা লৈরিবা সামমেদ শিখরগী ময়েক, লোক সভাগী মনুং চনবা মফমদা লৈবা ওস্ত্রেলিয়াদগী হল্লকপা তিরথানকরগী মীতম, কন্সতিত্যুসন গেল্লরীগী সিলিংদা লৈরিবা ভগবান মহাভিরগী অঙকপা পেন্তিং অমসুং সাউথ বিল্দিংগী ফক্লাংদা লৈরিবা তিরথানকর 24 পুন্না লৈবগী দিপিক্সনশিং পনখি। ফিলোসোফিশিং অসিনা ভারতকী দেমোক্রেসীবু লমজিংলি অমসুং অচুম্বা লম্বী পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না "ভাত্তু সাহাবো ধম্মো", "চরিতম খালু ধম্মো", অমসুং "জীবনা রাকখানম ধম্মো" অসিনচিংবা অরিবা আগামা লাইরিকশিংদা য়াওরিবা জেনিজমগী অঙকপা ৱাহন্থোকশিংবু ময়েক শেংহনখি। মহাক্না সরকার অসিনা "সবকা সাথ, সবকা বিকাস"গী মন্ত্রগা লোয়ননা হায়রিবা ভেল্যুশিং অসিদগী ইথিল লৌদুনা মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি জেন লিতরেচর অসি ভারতকী ইন্তলেকচুএল হেরিতেজকী মপাঙ্গলনি, অমসুং মসিগী লৌশিং অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্বা অসি ঐখোয়গী থৌদাং অমনি। মহাক্না সরকারনা জেন লিতরেচরদা মখা তানা রিসর্চ তৌবা য়াহন্নবগীদমক্তা, প্রাক্রিৎ অমসুং পালীবু ক্লাসিকেল লোলগী থাক পীবগী ৱারেপ লৌখিবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লোলবু ঙাক শেনবনা লৌশিং হিংহনবা ঙম্নবা হোৎনগনি, অমসুং লোল পাকথোক চাউথোকহনবনা লৌশিং হেনগৎহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা চহি চা কয়াগী মমাংদগী লৈরক্লবা জেন মেনুস্ক্রিপ্তশিং লৈরি হায়না পনখি। জেনগী তম্বীরোলশিং পল্লদুনা, লমাই খুদিংমকপু পুৱারীগী শকয়েল মীংশেল অমসুং লৌশিংগী সমুদ্র অমা ওইনা শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না মরুওইবা লাইরিক কয়া তপ্না-তপ্না মাঙশিল্লকপগী মতাংদা নুংঙাইতবা ফোংদোকখি অমসুং চহি অসিগী বজেৎতা লাউথোকখিবা "জ্ঞান ভারতম মিসন" হৌদোকখিবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা মেনুস্ক্রিপ্স মিলিয়ন কয়া সর্ভে তৌনবা অমসুং অরিবা মতমগী হেরিতেজ দিজিতেলাইজ তৌনবা, অরিবা মতমগা মোদর্নিতীগা শম্নহন্নবা থৌরাং তৌরি। মহাক্না মসিগী খোংথাং অসি অমৃত সঙ্কলপ অমনি হায়না শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না হায়খি, "অনৌবা ভারতনা স্পিরিচুএলিতীগা লোয়ননা মালেমবু লমজিংদুনা AIগী খুত্থাংদা ওইথোকপা য়াবশিং থিজিনগনি।"
জেনিজম অসি সাইন্তিফিক অমসুং সেন্সিতিব অনিমক ওই হায়না ফোংদোক্লদুনা, মসিগী মরুওইবা প্রিন্সিপলশিংগী খুত্থাংদা লান, তেরোরিজম অমসুং অকোয়বগী ফিভমগী ইসুশিংগুম্বা মালেমগী শিংনবশিং অসিগী সোলুসনশিং পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। "পরস্পারোপাগ্রহো জীবনম" হায়না ইবা জেনিজমগী ত্রেদিস্নেল এমব্লেম অসিনা অহিংবা জিব পুম্নমক্কী মরক্তা লৈরিবা মরী অদু পুক্নিং চিংশিল্লি। মহাক্না অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেন্নবা, অমত্তা ওইনা নুংশিনবা অমসুং শান্তিগী মরুওইবা পাউজেল অমা ওইনা জেনিজমনা অহিংসাগী মায়কৈদা চংশিল্লিবা থবকশিং অদু ময়েক শেংনা ফোংদোকখি। মহাক্না জেনিজমগী মরুওইবা ৱাখল্লোন মঙা শকখঙখি অমসুং ঙসিগী মতম অসিদা অনেকান্তভাদাগী ফিলোসোফীগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি অনেকেন্তাভাদা থাজবনা লান অমসুং চয়েৎনবগী ফিভমশিং থীংই, অতোপ্পশিংগী ইথিল অমসুং মীৎয়েংবু খঙবা হেনগৎহল্লি। মালেমনা অনেকান্তাভাদাগী ফিলোসোফীবু লৌশিনবগী তঙাইফদবা অদু মহাক্না ফোংদোকখি।
ভারতকী হোৎনরিবশিং অমসুং মহৈশিং অসি ইথিলগী সোর্স অমা ওইরকপগা লোয়ননা মালেমগী মীয়াম্না ভারতকী থাজবা হেনগৎলক্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংনা হৌজিক্তি ভারতকী মায়কৈদা য়েংলি, মরমদি মসিনা অতোপ্পশিংগীদমক লম্বী হাংলি। মহাক্না মসিবু জেন ফিলোসোফীগী "পরস্পারোপাগ্রাহো জিবনম"গা শম্নহনখি, মসিনা পুন্সি অসি অমগা অমগা মতেং পাংমিন্নদুনা হিংবা অসি মরুওইনা লৌখি। মহাক্না পনখি মদুদি মসিগী মীৎয়েং অসিনা ভারতকী মায়কৈদগী মালেমগী ওইবা আশা হেনগৎহল্লে, অমসুং লৈবাক অসিনা মাগী হোৎনরিবশিং অসি হেন্না চেৎশিলহল্লে। অইং-অশা হোংলকপগী তঙাই ফদবা ৱাফমদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না সস্তেনেবল লাইফস্তাইলশিং অসি সোলুসন অমনি হায়না মশক তাকখি অমসুং মিসন লাইফ হৌদোকখিবা অদুসু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি জেন কম্ম্যুনিতীনা চহিচা কয়াদগী অচম্বা, চেকশিন-থৌরাংগী অমসুং তুং কোইনা চৎপা ঙম্নবগী প্রিন্সিপলশিংদা হিংদুনা লাক্লি। অপরিগ্রাহকী জেন প্রিন্সিপলগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়রিবা মগুনশিং অসি পাক শন্না শন্দোকপগী তঙাই ফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না মীপুম খুদিংমকপু, মখোয়গী লৈরিবা মফম অদু য়েংদনা, মিসন লাইফগী ফ্লেগ-বেরিয়র ওইনবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী ইনফোর্মেসনগী মালেম অসিদা, লৌশিং অসি য়াম্না মরাং কাই, অদুবু লৌশিং য়াওদনা, মসি মগুন য়াওদে। মহাক্না জেনিজমনা অচুম্বা লম্বী পুথোক্নবা লৌশিং অমসুং জ্ঞান বেলেন্স তৌবা তম্বীরি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। তেক্নোলোজী অসি মীওইবগী তচনা মপুং ফাহনবা অমসুং হৈশিংবশিং অসি থম্মোয়গা লোয়ননা চৎমিন্নবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি নবকার মহামন্ত্রনা অনৌবা জেনরেসনগীদমক লৌশিং অমসুং লমজিং-লমতাক্কী হৌরকফম অমা ওইনা মথৌ পাংথোক্কনি।
শ্রী মোদীনা মীপুম খুদিংমক্তা নবকার মন্ত্র পুন্না শন্দোক্লবা মতুংদা ৱারেপ 9 লৌনবা হায়খি। অহানবা ৱারেপ "ৱাতর কঞ্জার্বেসন" তৌদুনা মহাক্না চহি 100গী মমাংদা ঈশিং দুকানশিংদা য়োনগনি হায়না মাংজৌননা তাকখিবা বুধি সাগর মহারাজ জীগী ৱাহৈশিং নিংশিংখি। মহাক্না ঈশিংগী মরিক অমমমগী মমল খঙবা অমসুং মাংহনদবগী তঙাইফদবা অদুদা মরুওইবা পীখি। অনিশুবা ৱারেপদি "ইমাগী মিংদা উ পাম্বী থাবনি" হায়বসিনি। মহাক্না হৌখিবা থা খরদা উ পাম্বী কোতি 100 থাবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা মখোয়গী মমাগী মিংদা উ পাম্বী থাবগী অমসুং মহাক্কী য়াইফ-মঙ্গোলগা লোয়ননা উ অসি য়েংশিন্নবা হায়খি। মহাক্না মসিগা মরী লৈননা গুজরাত্তা তিরথানকরগা মরী লৈননা উ-চারা 24 থানবা মহাক্না হোৎনখিবশিং অদুসু নীংশিংখি অদুবু উ-চারা শুনা ফংখিদবনা মরম ওইদুনা মসি মপুং ফাবা ঙমখিদে। লম্বী খুদিংমক্তা, য়ুমথোং খুদিংমক্তা অমসুং শহর খুদিংমক্তা লুনানবগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, মীপুম খুদিংমকপু মিসন অসিদা শরুক য়ানবা তকশিনখি। শ্রী মোদীনা অহুমশুবা রিজোলুসন ওইনা "ক্লিনলিনেস মিসন" হায়খি। "ভোকেল ফোর লোকেল" অসি মরিশুবা রিজোলুসন ওইদুনা, মহাক্না লোকেল ওইনা পুথোকপা পোত্থোকশিংবু মালেমগী থাক্তা পুথোক্নবা অমসুং ভারতকী লৈহাও অমসুং ভারতকী শিন্মীশিংগী হুমাং মমল য়াওবা পোৎলমশিংবু শৌগৎপীবা পুক্নিং থৌগৎখি। মঙাশুবা ৱারেপ অসি "এক্সপ্লোর ইন্দিয়া"নি। মহাক্না লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া খুদিংমক্কী অখন্নবা অমসুং মগুন অদু পুক্নিং চিংশিন্দুনা, মপান লমদা চৎত্রিঙৈ মমাংদা ভারতকী তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিং, কলচরশিং অমসুং লমদমশিং থিদোক্নবা মীয়ামদা হায়খি। "নেচরেল ফার্মিং তৌবা" অসি তরুকশুবা ৱারেপ ওইদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জেনগী ৱাখল্লোনগী মতাংদা পনখি মদুদি অহিংবা জিব অমনা অতোপ্পা জিব অমদা অশোক-অপন থোকহল্লোইদবনি অমসুং কেমিকেলশিংদগী ইমা পৃথীবি অসি কনগদবনি, লৌমীশিং মতেং পাংনবা অমসুং নেচরেল ফার্মিং প্রমোৎ তৌনবা হায়খি। মহাক্না তরেৎশুবা রিজোলুসন ওইনা "হেল্থী লাইফস্তাইল" হায়বগী ৱাফম থমখি অমসুং মিল্লেৎ (শ্রী অন্না) য়াওনা ভারতকী দাইতরীগী চৎনবীদা হল্লক্নবা, থাওগী চাং চাদা 10 হন্থহন্নবা অমসুং মোদরেসন অমসুং রেস্ত্রেন্তশিংগী খুত্থাংদা হকশেল ফনা থম্নবগী ৱাফম থমখি। মহাক্না "য়োগা অমসুং স্পোর্তস ইনকোর্পোরেৎ তৌবা" অসিবু নিপানশুবা রিজোলুসন ওইনা পুথোকখি অমসুং য়ুমদা, থবক মফমদা, স্কুলদা, নৎত্রগা পার্কশিংদা, হকচাং ফনা লৈনবা অমসুং ৱাখল নুংঙাইনবগীদমক, য়োগা অমসুং স্পোর্তসপু নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহন্নবা মরুওইনা পনখি। খুৎ পাইবিদুনা নৎত্রগা পুখম অদু থলহনবা ওইরবসু, খুদোংচাদবা ফীভমদা লৈবা মীওইশিংবু মতেং পাংবগী মরুওইবা অদুদা মীৎয়েং থমদুনা, মহাক্না মাপলশুবা অমসুং অরোইবা রিজোলুসন ওইনা "হেল্পিং দি পোপার"পু পুথোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ৱারেপশিং অসি জেনিজমগী প্রিন্সিপলশিং অমসুং তুং কোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং অমত্তা ওইবা তুংলমচৎ অমগী মীৎয়েংগা চুনৈ। রিজোলুসন মাপন অসিনা মীওইশিংদা অনৌবা ইনর্জী পীগনি অমসুং নহা ওইরিবা মীরোলশিংদা অনৌবা মায়োল অমা পীগনি। মখোয়বু থবক ওইনা পাংথোকপনা খুন্নাইগী মনুংদা শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং নুংশি চান্নবগী থৌওং হেনগৎহল্লগনি।"
রত্নাত্রায়া, দাশলক্ষন, সোলাহ কারন য়াওনা জেনিজমগী প্রিন্সিপলশিং অমসুং পর‍ধুশানগুম্বা কুহ্মৈশিং য়াওনা মসিনা ইশাগী য়াইফনবা লম্বী য়াৎলি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা ৱর্ল্দ নবকার মন্ত্র দেনা মালেমগী ওইনা নুংঙাইবা, শান্তি অমসুং চাউখৎপা হেনগৎহনগনি হায়না থাজবা ফোংদোকখি। থৌরম অসিদা কাঙলুপ মরিমক্না অমত্তা ওইনা পুনশিনবদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না মসি অমত্তা ওইবগী খুদম অমনি হায়না ফোংদোকখি। লৈবাক শিনবা থুংনা অমত্তা ওইবগী পাউজেল শন্দোকপগী মরুওইবা অদু মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি "ভারত মাতা কী জয়" হায়দুনা শোনবা মীওই খুদিংমকপু খুরুমগদবনি অমসুং মরী লৈনহনগদবনি, মরমদি মসিগী ইনর্জী অসিনা চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা গুরু ভগৱন্তশিংগী য়াইফ-মঙ্গোল ফংবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মালেমগী ওইবা থৌরম অসিবু শীনবগীদমক মহাক্না জেন কম্ম্যুনিতী পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না আচার্য় ভগৱন্ত, মুনি মহারাজ, শ্রবক-শ্রবিকাস অমসুং ভারত অমসুং মপান লৈবাক্তগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা পুম্নমকপু মহাক্কী থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না JITOবু পুৱারী ওইরবা থৌরম অসি শীনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না গুজরাতকী গৃহ মন্ত্রী, শ্রী হর্শ সাঙ্গাহবি, JITO এপেক্সকী চেয়রমেন শ্রী পৃথ্বীরাজ কোথারী, রাস্ত্রপতি শ্রী বিজয় ভাণ্ডারী, JITOগী অতোপ্পা ওফিসিএলশিং অমসুং মালেমগী মফম কয়াদগী লাকপা মমিং লৈবা মীওইশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
বেকগ্রাউন্দ
নবকার মহামন্ত্র দিবস অসি জেনিজমদা খ্বাইদগী ইকাই খুম্নবা অমসুং য়ুনিভর্সেল ওইবা জেন মন্ত্রগী অপুনবা জপকী খুত্থাংদা মীয়াম্বু পুনশিন্নবা হোৎনবা স্পিরিচুএল হার্মোনী অমসুং ইথিকলগী কনসিয়সনেসকী য়াম্না মরু ওইবা থৌরম অমনি। অহিংসা, মীনুংশি অমসুং থাজবগী মগুনদা য়ুম্ফম ওইদুনা, মন্ত্র অসিনা মঙাল ফংলবা মীওইশিংগী মগুনশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলি অমসুং ইন্তরনেল ত্রান্সফোর্মেসনদা ইথিল পীরি। দিভাসনা মীপুম খুদিংমকপু মশাবু শেংদোকপা, অখাং কনবা অমসুং অপুনবা য়াইফ-থৌরাংগী মগুনশিং অদুগী মতাংদা খন্থনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
লৈবাক 108 হেনবদগী লাকপা মীওইশিংনা মালেমগী ওইনা শান্তি অমসুং অমত্তা ওইবগীদমক লাইশোন শোনখি। মখোয়না অশেংবা জেন লাইশোনগী খুত্থাংদা শান্তি, ঈশ্বরগী ওইবা ইথিল য়াকাইহনবা অমসুং য়ুনিভর্সেল হারমোনী ফগৎহন্নবা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates the Navkar Mahamantra Divas
Navkar Mahamantra is not just a mantra, it is the core of our faith: PM
Navkar Mahamantra embodies humility, peace and universal harmony: PM
Navkar Mahamantra along with the worship of Panch Parmeshthi symbolises the right knowledge, perception and conduct, and the path leading to salvation: PM
Jain literature has been the backbone of the intellectual glory of India: PM
Climate change is today's biggest crisis and its solution is a sustainable lifestyle, which the Jain community has practiced for centuries and aligns perfectly with India's Mission LiFE: PM
PM proposes 9 resolutions on Navkar Mahamantra Divas
09 APR 2025 11:06AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated and participated in Navkar Mahamantra Divas at Vigyan Bhawan, New Delhi today. Addressing the gathering, he highlighted the profound spiritual experience of the Navkar Mantra, emphasizing its ability to bring peace and stability to the mind. He remarked on the extraordinary feeling of tranquility, which transcends words and thoughts, resonating deeply within the mind and consciousness. Shri Modi underscored the significance of the Navkar Mantra, reciting its sacred verses and described the mantra as a unified flow of energy, embodying stability, equanimity, and a harmonious rhythm of consciousness and inner light. Reflecting on his personal experience, he shared how he continues to feel the spiritual power of the Navkar Mantra within himself. He recalled witnessing a similar collective chanting event in Bengaluru years ago, which left a lasting impression on him. The Prime Minister highlighted the unparalleled experience of millions of virtuous souls across the nation and abroad coming together in a unified consciousness. He remarked on the collective energy and synchronized words, describing it as truly extraordinary and unprecedented.
Remarking on his roots in Gujarat, where the influence of Jainism is evident in every street, the Prime Minister highlighted how, from a young age, he had the privilege of being in the company of Jain Acharyas. “Navkar Mantra is not just a mantra but the core of faith and the essence of life”, he emphasised. He underlined its significance, which extends beyond spirituality, guiding individuals and society alike. He highlighted that every verse and even every syllable of the Navkar Mantra holds profound meaning. He added that when reciting the mantra, one bows to the Panch Parmeshthi and elaborated on the same. Shri Modi said Arihants, who have attained "Keval Gyan" and guide "Bhavya Jeevas," embody 12 divine qualities while the Siddhas, who have eradicated eight karmas, attained Moksha, and possess eight pure qualities. He added that Acharyas follow Mahavrat and serve as pathfinders, embodying 36 virtues while Upadhyayas impart knowledge of the Moksha path, enriched with 25 qualities. He further added that Sadhus refine themselves through penance and progress toward Moksha, possessing 27 great qualities. He highlighted the spiritual depth and virtues associated with each of these revered beings.
“One bows to the 108 divine qualities and remembers the welfare of humanity when reciting the Navkar Mantra”, said Shri Modi highlighting that the mantra reminds us that knowledge and action are the true directions of life, with the Guru as the guiding light, and the path emerging from within. He emphasized the teachings of the Navkar Mantra, which inspire self-belief and the initiation of one’s own journey. He stated that the true enemy lies within—negative thoughts, distrust, hostility, and selfishness—and conquering these is the real victory. He underlined that Jainism motivates individuals to conquer themselves rather than the external world. “Self-conquest leads one to become an Arihant”, he added, stating that the Navkar Mantra is not a demand but a path—a path that purifies individuals from within and guides them toward harmony and goodwill.
“Navkar Mantra is truly a mantra of human meditation, practice, and self-purification”, exclaimed the Prime Minister highlighting its global perspective and its timeless nature, which, like other Indian oral and scriptural traditions, has been passed down through generations—first orally, then through inscriptions, and finally through Prakrit manuscripts—continuing to guide humanity even today. “The Navkar Mantra, along with venerating the Panch Parmeshthi, embodies right knowledge, right perception, and right conduct, serving as a path to liberation”, he emphasised. Underlining the importance of the nine elements of life, which lead to completeness, Shri Modi noted the special significance of the number nine in Indian culture. He elaborated on the prominence of the number nine in Jainism, mentioning the Navkar Mantra, nine elements, and nine virtues, as well as its presence in other traditions, such as the nine treasures, nine gates, nine planets, nine forms of Durga, and Navadha Bhakti. He highlighted that the repetition of chants—whether nine times or in multiples of nine like 27, 54, or 108—symbolizes the completeness represented by the number nine. The Prime Minister explained that the number nine is not just mathematics but a philosophy, as it represents completeness. He remarked that after achieving completeness, the mind and intellect stabilize and ascend, free from the desire for new things. Even after progress, one remains rooted in their essence and this is the essence of the Navkar Mantra, he stated.
Underlining that the philosophy of the Navkar Mantra aligns with the vision of a developed India, the Prime Minister reiterated his statement from the Red Fort, emphasizing that a developed India signifies both progress and heritage—a nation that will neither stop nor falter, will reach new heights, yet remain rooted in its traditions. He highlighted that a developed India will take pride in its culture. He emphasized the preservation of the teachings of the Tirthankaras. Recalling the nationwide celebration of the 2550th Nirvana Mahotsav of Lord Mahavir, Shri Modi noted the return of ancient idols, including those of the Tirthankaras, from abroad. He proudly shared that over 20 Tirthankara idols have been brought back to India in recent years. He highlighted the unparalleled role of Jainism in shaping India's identity and reaffirmed the government’s commitment to preserving this legacy. Referring to the new Parliament building in New Delhi, describing it as the temple of democracy, he pointed out the visible influence of Jainism. He mentioned the depiction of Sammed Shikhar in the architectural gallery at the Shardul Gate entrance, the Tirthankara idol at the entrance of the Lok Sabha, which was returned from Australia, the magnificent painting of Lord Mahavir on the ceiling of the Constitution Gallery and the depiction of all 24 Tirthankaras together on the wall of the South Building. The Prime Minister remarked that these philosophies guide India’s democracy and provide the right path. He highlighted the profound definitions of Jainism, encapsulated in ancient Agama scriptures, such as "Vatthu Sahavo Dhammo," "Charittam Khalu Dhammo," and "Jivana Rakkhanam Dhammo." He reaffirmed that the government is advancing with the mantra of "Sabka Saath, Sabka Vikas," inspired by these values.
“Jain literature has been the backbone of India's intellectual heritage, and preserving this knowledge is a duty”, said Shri Modi, highlighting the government's decision to grant classical language status to Prakrit and Pali, enabling further research on Jain literature. He emphasized that preserving language ensures the survival of knowledge, and expanding language leads to the growth of wisdom. The Prime Minister noted the existence of centuries-old Jain manuscripts in India, describing each page as a mirror of history and an ocean of knowledge, quoting profound Jain teachings. He expressed concern over the gradual disappearance of many significant texts and mentioned the launch of the "Gyan Bharatam Mission", announced in this year’s Budget. He shared plans to survey millions of manuscripts across the country and digitize ancient heritage, connecting antiquity with modernity. He described this initiative as an ‘Amrit Sankalp’. “New India will explore possibilities through AI while guiding the world with spirituality”, he stressed.
Highlighting that Jainism is both scientific and sensitive, offering solutions to global challenges such as war, terrorism, and environmental issues through its core principles, the Prime Minister said the Jain tradition's emblem, which states "Parasparopagraho Jivanam," emphasises the interdependence of all living beings. He underscored Jainism's commitment to non-violence, even at the most subtle levels, as a profound message of environmental conservation, mutual harmony, and peace. He acknowledged the five major principles of Jainism and emphasized the relevance of the philosophy of Anekantavada in today's era. He stated that belief in Anekantavada prevents situations of war and conflict, fostering understanding of others' emotions and perspectives. He emphasized the need for the world to embrace the philosophy of Anekantavada.
Underscoring that the world’s trust in India is deepening, with India’s efforts and results becoming a source of inspiration, Shri Modi highlighted that global institutions are now looking towards India because of its progress, which opens pathways for others. He connected this to the Jain philosophy of "Parasparopagraho Jivanam," emphasizing that life thrives on mutual cooperation. He noted that this perspective has raised global expectations from India, and the nation has intensified its efforts. Addressing the pressing issue of climate change, he identified sustainable lifestyles as the solution and highlighted India’s launch of Mission LiFE. He remarked that the Jain community has been living the principles of simplicity, restraint, and sustainability for centuries. Referring to the Jain principle of Aparigraha, he emphasized the need to spread these values widely. He urged everyone, regardless of their location, to become flag bearers of Mission LiFE.
Prime Minister remarked that in today’s world of information, knowledge is abundant, but without wisdom, it lacks depth. He emphasized that Jainism teaches the balance of knowledge and wisdom to find the right path. He highlighted the importance of this balance for the youth, where technology must be complemented by human touch, and skills must be accompanied by the soul. He stated that the Navkar Mahamantra can serve as a source of wisdom and direction for the new generation.
Shri Modi urged everyone to take nine resolutions after the collective chanting of the Navkar Mantra. The first resolution being ‘Water Conservation’, he recalled the words of Buddhi Sagar Maharaj Ji, who predicted 100 years ago that water would be sold in shops. He emphasized the need to value and save every drop of water. The second resolution is to ‘plant a tree in Mother’s Name’. He highlighted the planting of over 100 crore trees in recent months and urged everyone to plant a tree in their mother’s name and nurture it like her blessings. He also recollected his efforts in Gujarat in this regard to plant 24 trees related to 24 Tirthankaras which could not be completed due to non-availability of few trees. Stressing the importance of cleanliness in every street, neighborhood, and city, urging everyone to contribute to this mission, Shri Modi mentioned ‘cleanliness mission’ as the third resolution. ‘Vocal for Local’ being the fourth resolution, he encouraged the promotion of locally made products, turning them global, and supporting items that carry the essence of Indian soil and the sweat of Indian workers. The fifth resolution is to ‘explore India’ and he urged people to explore India’s diverse states, cultures, and regions before traveling abroad, emphasizing the uniqueness and value of every corner of the country. ‘Adopting Natural Farming’ being the sixth resolution, the Prime Minister referred to the Jain principle of One living being should not harm another and called for freeing Mother Earth from chemicals, supporting farmers, and promoting natural farming. He proposed ‘Healthy Lifestyle’ as the seventh resolution and advocated for a return to Indian dietary traditions, including millets (Shri Anna), reducing oil consumption by 10%, and maintaining health through moderation and restraint. He proposed ‘Incorporating Yoga and Sports’ as the eighth resolution and emphasized making yoga and sports a part of daily life, whether at home, work, school, or parks, to ensure physical health and mental peace. Highlighting the importance of assisting the underprivileged, whether by holding a hand or filling a plate, as the true essence of service, he proposed ‘Helping the Poor’ as the ninth and final resolution. He emphasised that these resolutions align with the principles of Jainism and the vision of a sustainable and harmonious future. “These nine resolutions will infuse new energy into individuals and provide a fresh direction to the younger generation. Their implementation will foster peace, harmony, and compassion within society”, he added.
Noting that the principles of Jainism, including Ratnatraya, Daslakshan, Solah Karan, and the festivals like Paryushan, pave the way for self-welfare, Shri Modi expressed confidence that the World Navkar Mantra Day will continuously enhance happiness, peace, and prosperity globally. He expressed satisfaction at the unity displayed by all four sects coming together for this event, describing it as a symbol of unity, emphasising the importance of spreading the message of unity across the nation. He stated that anyone who chants "Bharat Mata Ki Jai" should be embraced and connected, as this energy strengthens the foundation of a developed India.
Prime Minister expressed gratitude for the blessings of Guru Bhagwants being received at various locations across the country. He extended his respects to the entire Jain community for organizing this global event. He offered his salutations to Acharya Bhagwants, Muni Maharajs, Shravak-Shravikas, and all those participating in the event from across India and abroad. He congratulated JITO for their efforts in organizing this historic event and acknowledged the presence of Home Minister of Gujarat, Shri Harsh Sanghavi, JITO Apex Chairman Shri Prithviraj Kothari, President Shri Vijay Bhandari, other JITO officials, and dignitaries from around the world, extending his best wishes for the success of this remarkable event.
Background
Navkar Mahamantra Divas is a momentous celebration of spiritual harmony and ethical consciousness that seeks to unite people through the collective chanting of the Navkar Mahamantra—the most revered and universal chant in Jainism. Rooted in the principles of non-violence, humility, and spiritual elevation, the mantra pays homage to the virtues of enlightened beings and inspires inner transformation. The Divas encourages all individuals to reflect on the values of self-purification, tolerance, and collective well-being.
People from more than 108 countries joined the global chant for peace and togetherness. They participated to foster peace, spiritual awakening, and universal harmony through the sacred Jain chant.