ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମୱାଇ) : କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ୧୦ ଗୌରବମୟ ବର୍ଷ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ "ଅଣପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପିଏମଏମୱାଇ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ବିନା ବନ୍ଧକରେ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଯେଉଁମାନେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସଂସ୍ଥାଗତ ଋଣ ପାଇବାରେ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି: କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ
ପିଏମଏମଓ୍ବାଇ କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଏକ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା : ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ
ପିଏମଏମଓ୍ବାଇ ଅଣ-କର୍ପୋରେଟ୍ ଏବଂ ଅଣ-କୃଷି ଆୟ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହଜ ବନ୍ଧକ ମୁକ୍ତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ
ପିଏମଏମୱାଇ ୫୨.୩୭ କୋଟି ଋଣ ମାଧ୍ୟମରେ ୩୩.୬୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହା ଋଣଧାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି
08 APR 2025 11:27AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୮ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୧୫ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଓ୍ବାଇ) ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଯୋଜନା ସାରା ଭାରତରେ ଲଘୁ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ୧୦ ଗୌରବମୟ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଅଣ-କର୍ପୋରେଟ ଏବଂ ଅଣ-କୃଷି ଆୟ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ କୌଣସି ବନ୍ଧକ ବିନା ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧତା ପ୍ରଦାନ କରି ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା। ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ୨୩ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୪ରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବଜେଟ୍ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ଏହି ଋଣର ସୀମା ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆକାଂକ୍ଷୀ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ମିଳିପାରିବ। ଏହି ନୂତନ ସୀମା ୨୪ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୪ ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଋଣଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଅଣ-ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନବିଏସି), ଏମଏଫଆଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
ନୂଆ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ଋଣ ବର୍ଗ ତରୁଣ ପ୍ଲସ ବିଶେଷ କରି ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ତରୁଣ ବର୍ଗଅଧୀନରେ ଋଣ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସଫଳତାର ସହ ପରିଶୋଧ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ପାଣ୍ଠି ପାଇପାରିବେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଫଣ୍ଡ ଫର ମାଇକ୍ରୋ ୟୁନିଟ୍ (ସିଜିଏଫ୍ଏମୟୁ) ଏବେ ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଋଣ ପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କଭରେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଭାରତରେ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ୟୁନିଟ୍ ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରି ବୃହତ୍ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ପରିପୂରକଭାବେ କାମ କରିବା ସହ ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକ ଅର୍ଥନୀତିର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ନିଜର ଉପସ୍ଥିତି ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି, ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତା କ୍ରମାଗତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି, ଯାହା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଡାଟା-ପରିଚାଳିତ ଋଣ ଅଭ୍ୟାସରେ ଉନ୍ନତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଛି। ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇଗୁଡ଼ିକର ଋଣ ପାଇବାରେ ସହାୟକ ହେଉଥିବା ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ଯାହାକୁ ଯଥାର୍ଥ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ଯେ "ପାଣ୍ଠି ପାଉନଥିବାମାନଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ" ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଏକ ଯୋଜନା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଓ୍ବାଇ) ର ସଫଳତାର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ଅବସରରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି, "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଷ୍ଠାପର କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ପିଢ଼ିର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଓ୍ବାଇ) ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ "ପାଣ୍ଠିହୀନଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠିଯୋଗାଣ" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ, ଏହି ଯୋଜନା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସଂସ୍ଥାଗତ ଋଣ ପାଇବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସମାନ୍ତରାଳ ମୁକ୍ତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରି ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ସୁଲଭ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରେ।"
ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାରେ ପିଏମଏମଓ୍ବାଇର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “୫୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଆକାଉଣ୍ଟ ପାଇଁ ୩୩.୬୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମଞ୍ଜୁରୀ ସହିତ, ଏହି ଯୋଜନା କୋଟି କୋଟି ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ, ବିଶେଷକରି ସମାଜର ଅବହେଳିତ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଡେଣା ଦେବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି।”
ଏହା ଅଧୀନରେ, ୨୦୧୫ ମସିହାରୁ, ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ବିଭିନ୍ନ ଦୁର୍ବଳ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ୧୧.୫୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୁଦ୍ରା ଋଣ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର 'ସାବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସାବକା ବିଶ୍ବାସ ଏବଂ ସାବକା ପ୍ରାୟାସ' ବାସ୍ତବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି।
ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋମୀତା ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ପ୍ରଭାବକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ କହିଛନ୍ତି, “ଏହା ଉତ୍ସାହଜନକ ଯେ ମୋଟ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଆକାଉଣ୍ଟର ପ୍ରାୟ ୬୮ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳାଙ୍କୁ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ ଏବଂ ସକ୍ଷମ କରିବା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବାର ଏକ ଉପକରଣ ପାଲଟିଛି।”
୨୦୨୪-୨୫ ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣା ଅନୁଯାୟୀ, ଗତ ବର୍ଷ ତରୁଣ-ପ୍ଲସ୍ ବର୍ଗ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଋଣ ସୀମା ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସଫଳ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।”
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ କହିଛନ୍ତି, "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଓ୍ବାଇ) କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉଦ୍ୟୋଗୀତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ସରକାରଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କାରଣ ଏହା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ପିଏମଏମଓ୍ବାଇ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଏନବିଏଫସି ଏବଂ ମାଇକ୍ରୋଫାଇନାନ୍ସ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କଠାରୁ ଋଣ ସହାୟତା ପାଇବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ।"
ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ "ଏହି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାରେ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପାୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଏହି ଯୋଜନା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାର ଅନୁଭବ ଦେଇଛି।"
“ଏହା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଶେଷକରି ସମାଜର ଅବହେଳିତ ବର୍ଗ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି/ଅନୁସୂଚିତ ଜନଜାତି, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଛୁଆ ବର୍ଗ (ଋଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ) ଏବଂ ମହିଳା (ଋଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ୬୮ ପ୍ରତିଶତ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ” ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି "ପାଣ୍ଠିହୀନଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରିବା"। ଏହି ଯୋଜନା ଅସଂଗଠିତ ଋଣଦାତାଙ୍କ ହାତରେ ଭାରତର କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଭୋଗୁଥିବା ଶୋଷଣକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ଦୂର କରିଛି। ଏକ ଦଶନ୍ଧିରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଏହା ୫୨.୩୭ କୋଟି ଋଣ ମାଧ୍ୟମରେ ୩୩.୬୫ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯାହା ଋଣଗ୍ରହୀତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଦ୍ୱାରା ସକ୍ଷମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବା ଦିଗରେ ଏହାର ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଓ୍ବାଇ)ର ସ୍ତମ୍ଭ ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବାର ୧୦ଟି ଗୌରବମୟ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଥିବା ସମୟରେ, ଆସନ୍ତୁ ଯୋଜନାର କିଛି ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଏବଂ ସଫଳତା ଉପରେ ନଜର ପକାଇବା:
ଦେଶରେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଯଥା..
୧. ବ୍ୟାଙ୍କ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସୁବିଧା।
୨. ଦୁର୍ବଳ ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
୩. ପାଣ୍ଠିହୀନଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରିବା
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଉପଯୋଗ କରି ଏବଂ ଏକ ବହୁ-ଭାଗୀ ସହଯୋଗପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରି, ଉପରୋକ୍ତ ତିନୋଟି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଅବହେଳିତ ଏବଂ ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କ ସେବା ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି।
ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିର ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ପାଣ୍ଠିହୀନଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଓ୍ବାଇ) ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି । ଲଘୁ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ବିନା ବନ୍ଧକରେ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି।
ପିଏମଏମଓ୍ବାଇ ର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ:
୧. ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଏବେ ଚାରୋଟି ବର୍ଗରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ, ଯଥା 'ଶିଶୁ', 'କିଶୋର', 'ତରୁଣ' ଏବଂ ନୂତନ ଭାବରେ ଯୋଡା ହୋଇଥିବା ବର୍ଗ 'ତରୁଣ ପ୍ଲସ', ଯାହା ଋଣଗ୍ରହୀତାଙ୍କ ସ୍ଥିତିର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କିମ୍ବା ବିକାଶର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପାଣ୍ଠି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ: -
ଶିଶୁ: ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଦିଆଯାଏ।
କିଶୋର: ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
ତରୁଣ: ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ।
ତରୁଣ ପ୍ଲସ୍: ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ।
୨. ଏହି ଋଣଗୁଡ଼ିକ କୁକୁଡ଼ା, ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ମହୁମାଛି ପାଳନ ଭଳି କୃଷି ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସମେତ ଉତ୍ପାଦନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଆଦୀ ଅର୍ଥଯୋଗାଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିଥାଏ।
୩. ଏହାର ସୁଧ ହାର ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ, ଯେଉଁଥିରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ସୁବିଧା ପାଇଁ ନମନୀୟ ପରିଶୋଧ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଓ୍ବାଇ) ଅଧୀନରେ ୨୧.୩.୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମିଳିଥିବା ସଫଳତା :
ମହିଳା ଋଣଗ୍ରହୀତାଙ୍କ ପାଇଁ: ଶିଶୁ ବର୍ଗରେ ମୋଟ ଟ. ୮.୪୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି, କିଶୋର ବର୍ଗରେ ମୋଟ ଟ.୪.୯୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଏବଂ ତରୁଣ ବର୍ଗରେ ମୋଟ ଟ. ୦.୮୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ: ଶିଶୁ ଅଧୀନରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା, କିଶୋର ଅଧୀନରେ ୧.୩୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ତରୁଣ ଅଧୀନରେ ୦.୫୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦିଆଯାଇଛି।
ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗୀ/ଆକାଉଣ୍ଟ:
ଶିଶୁ ବର୍ଗ: ୮.୨୧ କୋଟି ଆକାଉଣ୍ଟ ଯାହାର ମଞ୍ଜୁର ପରିମାଣ ୨.୨୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିବା ପରିମାଣ ୨.୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା।
କିଶୋର ବର୍ଗ: ୨.୦୫ କୋଟି ଆକାଉଣ୍ଟ ଯେଉଁଥିରେ ୪.୦୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି ଏବଂ ୩.୮୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପରିଶୋଧ କରାଯାଇଛି।
ତରୁଣ ବର୍ଗ: ୪୫ ଲକ୍ଷ ଆକାଉଣ୍ଟ ଯାହାର ମଞ୍ଜୁର ପରିମାଣ ୩.୯୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିବା ପରିମାଣ ୩.୮୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା।
ଶ୍ରେଣୀ ଅନୁଯାୟୀ ବିଭାଜନ:- (ଋଣ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ରାଶି)
Category
Percentage as per No. of Loans
Percentage as per Amount Sanctioned
Shishu
78%
35%
Kishor
20%
40%
Tarun
2%
25%
Tarun Plus
0%
0%
Total
100%
100%
କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ବ୍ୟତୀତ ଏହି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ବାର୍ଷିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇଛି ।
ବର୍ଷଓ୍ବାରୀ ମଞ୍ଜୁରୀ ରାଶି ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
Financial Year
No. of Loans Sanctioned
(in Crore)
Amount Sanctioned
(Rs. in Lakh Crore)
2015-16
3.49
1.37
2016-17
3.97
1.80
2017-18
4.81
2.54
2018-19
5.98
3.22
2019-20
6.23
3.37
2020-21
5.07
3.22
2021-22
5.38
3.39
2022-23
6.24
4.56
2023-24
6.67
5.41
2024-25
(as on 21.03.2025) *
4.53
4.77
Total
52.37
33.65
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପଦକ୍ଷେପ:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୦୧୬ ମସିହାରେ ମାଇକ୍ରୋ ୟୁନିଟ୍ସ ଋଣ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପାଣ୍ଠି (ସିଜିଏଫଏମୟୁ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ, ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଶିଶୁ ଋଣ ଉପରେ ୨% ସୁଧ ରିହାତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଯୋଗ୍ୟ ଋଣଗ୍ରହୀତାଙ୍କ ପାଇଁ ଋଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା।
ଭାରତରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାର ୧୦ଟି ଗୌରବମୟ ବର୍ଷ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ଏହା " ବ୍ୟାଙ୍କସେବା ପାଉନଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା”, "ଅଣସୁରକ୍ଷିତଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା" ଏବଂ "ଅଣପାଣ୍ଠିପ୍ରାପ୍ତଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା" ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରେ, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଏ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସମର୍ଥନ କରାଯାଏ।

Ministry of Finance
Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) — completes 10 glorious Years of empowering Small and Micro Entrepreneurs
Launched with Prime Minister's vision of "Funding the Unfunded", PMMY extends collateral-free loans to small enterprises that face significant challenges in accessing formal institutional credit: Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman
PMMY is one of the most significant initiatives not only in India but also globally, aimed at promoting entrepreneurship: MoS Sh. Pankaj Chaudhary
PMMY provides easy collateral-free loans up to ₹20 lakh for non-corporate and non-farm income-generating activities
PMMY extended over ₹33.65 lakh crore through 52.37 crore loans, instilling a new sense of confidence among borrowers
08 APR 2025 11:27AM by PIB Delhi
The Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY), launched on 8th April 2015 by Prime Minister Shri Narendra Modi, celebrates 10 glorious years of empowering small and micro-entrepreneurs across India. Aimed at fostering financial inclusion, PMMY provides easy collateral-free loans up to ₹10 lakh for non-corporate and non-farm income-generating activities. To strengthen support for aspiring entrepreneurs, the Finance Minister announced an increase in the loan limit to ₹20 lakh during the Union Budget 2024-25 on July 23, 2024. This new limit took effect on October 24, 2024.These loans are extended through Banks, NBFCs, MFIs, and other financial institutions.
The newly announced loan category, Tarun Plus, is designed specifically for those who have previously availed and successfully repaid loans under the Tarun category, allowing them to access funding between ₹10 lakh and ₹20 lakh. Additionally, the Credit Guarantee Fund for Micro Units (CGFMU) will now provide guarantee coverage for these enhanced loans, further reinforcing the government’s commitment to nurturing a robust entrepreneurial ecosystem in India.
Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) play a vital role as ancillary units, complementing large industries and significantly contributing to the country’s inclusive industrial growth. These enterprises are continually expanding their presence across various sectors of the economy, offering a diverse array of products and services to meet both domestic and international market demands.
The availability of credit for MSMEs has seen consistent growth, driven by advancements in technology and data-driven lending practices. A notable government initiative supporting MSMEs’ access to credit is the Pradhan Mantri MUDRA Yojana, aptly described as a scheme dedicated to “Funding the Unfunded”.
On the occasion of the 10th successful year of PMMY, Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said, “The Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) was launched by Prime Minister Shri Narendra Modi, with the mission of empowering hardworking micro-enterprises and first-generation entrepreneurs. Guided by the Prime Minister's vision of "Funding the Unfunded", the scheme extended collateral-free loans to bridge the gap in timely and affordable financing for small enterprises that faced significant challenges in accessing formal institutional credit.”
Highlighting PMMY’s role in Empowering Millions and Fulfilling the Vision of Inclusive Growth, Union Minister of Finance remarked, “With over Rs.33.65 lakh crore sanctioned to more than 52 crore MUDRA loan accounts, the scheme has proved to be an important milestone in giving wings to the aspirations of crores of entrepreneurs, particularly those belonging to marginal sections of society.
Since 2015, Rs.11.58 lakh crores worth of MUDRA loans have been sanctioned to various marginalised communities belonging to Scheduled Castes, Scheduled Tribes and OBCs realising PM's mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayaas'”
Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman lauded the scheme's impact with MUDRA: Fueling Women’s Entrepreneurship and Economic Growth, stating, “It is heartening to note that nearly 68% of the total MUDRA loan accounts have been sanctioned to women, becoming a tool for empowerment and enabling women to national economic growth, and inspire the next generation of female entrepreneurs.
In line with the Budget 2024-25 announcement, the introduction of the Tarun-Plus category last year, with an increased loan limit of ₹20 lakh, will further help thriving entrepreneurs expand and unlock their full potential.”
On the occasion, Union Minister of State (MoS) for Finance Shri Pankaj Chaudhary said, “The Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY) is one of the most significant initiatives not only in India but also globally, aimed at promoting entrepreneurship. Financial inclusion is one of the top priorities of the government, as it plays a vital role in achieving inclusive growth. PMMY provides a platform for small entrepreneurs to access loan support from banks, NBFCs, and MFIs.”
“While launching the scheme, Prime Minister stated that supporting India’s small entrepreneurs is one of the most effective ways to help the Indian economy grow and prosper. The scheme has provided crucial financial assistance to a vast number of entrepreneurs, helping them set up and operate their businesses and instilling a sense of financial security in them.
It has created self-employment opportunities across the country, especially for marginalized sections of society, including Scheduled Castes/Scheduled Tribes, Other Backward Classes (50% of loan beneficiaries), and women (68% of loan beneficiaries).” MoS added
Stressing on Mudra’s impact MoS said ” The core objective of the MUDRA Yojana is "Funding the Unfunded." The scheme has successfully ended the exploitation of India’s small entrepreneurs by informal lenders. In less than a decade, it has extended over ₹33.65 lakh crore through 52.37 crore loans, instilling a new sense of confidence among borrowers. This clearly reflects the government’s firm commitment to support their efforts and its accelerated journey toward making India a developed nation by 2047 through inclusive growth enabled by financial inclusion.”
As we celebrate completion of glorious 10 years of providing financial inclusion through the pillars of Pradhan Mantri MUDRA Yojana (PMMY), let us glance through some of the major features and achievements of the Scheme:
The implementation of financial inclusion programme in the country is based on three pillars, namely,
1. Banking the Unbanked
2. Securing the Unsecured and
3. Funding the Unfunded
These aforesaid three objectives are being achieved through leveraging technology and adopting multi-stakeholders’ collaborative approach, while serving the unserved and underserved as well.
One of the three pillars of FI - Funding the Unfunded, is reflected in the Financial Inclusion ecosystem through PMMY, which is being implemented with the objective to provide collateral free access to credit for small/ micro entrepreneurs.
Key Features of PMMY:
1. MUDRA loans now will be offered in four categories namely, ‘Shishu’, ‘Kishor’, ‘Tarun’ and newly added category ‘Tarun Plus’ which signifies the stage of growth or development and funding needs of the borrowers: -
• Shishu: covering loans upto Rs. 50,000/-
• Kishor: covering loans above Rs. 50,000/- and up to Rs. 5 lakhs
• Tarun: covering loans above Rs. 5 lakh and up to Rs. 10 lakhs
• Tarun Plus: Rs. 10 lakh and up to Rs. 20 lakhs
1. Loans cover term financing and working capital needs across manufacturing, trading and service sectors, including activities allied to agriculturelike poultry, dairy, and beekeeping, etc.
2. The interest rate is governed by RBI guidelines, with flexible repayment terms for working capital facilities.
Achievements under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) as on 21.03.2025
• Women Borrowers: A total of ₹ 8.49 lakh crore was disbursed under the Shishu category, ₹ 4.90 lakh crore under Kishor, and ₹ 0.85 lakh crore under the Tarun category.
• Minority Borrowers: The disbursements amounted to ₹ 1.25 lakh crore under Shishu, ₹ 1.32 lakh crore under Kishor, and ₹ 0.50 lakh crore under Tarun.
• New Entrepreneurs / Accounts:
• Shishu category: 8.21 crore accounts with a sanctioned amount of ₹ 2.24 lakh crore and disbursed amount of ₹ 2.20 lakh crore.
• Kishor category: 2.05 crore accounts with ₹ 4.09 lakh crore sanctioned and ₹ 3.89 lakh crore disbursed.
• Tarun category: 45 lakh accounts with a sanctioned amount of ₹ 3.96 lakh crore and ₹ 3.83 lakh crore disbursed.
Category-wise breakup:- (Number of loans and amount sanctioned)
Category
Percentage as per No. of Loans
Percentage as per Amount Sanctioned
Shishu
78%
35%
Kishor
20%
40%
Tarun
2%
25%
Tarun Plus
0%
0%
Total
100%
100%
Targets have been achieved since the inception of the Scheme, except for FY 2020-21 due to COVID-19 pandemic.
Year-wise sanction amount is as under:-
Financial Year
No. of Loans Sanctioned
(in Crore)
Amount Sanctioned
(Rs. in Lakh Crore)
2015-16
3.49
1.37
2016-17
3.97
1.80
2017-18
4.81
2.54
2018-19
5.98
3.22
2019-20
6.23
3.37
2020-21
5.07
3.22
2021-22
5.38
3.39
2022-23
6.24
4.56
2023-24
6.67
5.41
2024-25
(as on 21.03.2025) *
4.53
4.77
Total
52.37
33.65
Special Initiatives:
• A Credit Guarantee Fund for Micro Units (CGFMU) was established in 2016 to secure loans under PMMY.
• An Interest Subvention of 2% was provided on Shishu loans during FY 2020-21 under Aatma Nirbhar Bharat Abhiyan, reducing the cost of credit for eligible borrowers.
As India celebrates 10 glorious years of PMMY, it reaffirms the government's commitment to “Banking the Unbanked,” “Securing the Unsecured,” and “Funding the Unfunded,” fostering financial inclusion and supporting entrepreneurial dreams.