প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তামিল নাদুগী রামেশ্বারমদা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
06 APR 2025 5:14PM by PIB Imphal
বানাক্কাম!
ঐগী নুংশিরবা তামিল ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং!
তামিল নাদুগী রাজ্যপাল শ্রী আর.এন রবি জি, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপশিং, শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণব জি অমসুং দোক্তর এল. মুরুগান জি, তামিল নাদু সরকারগী মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং ঐগী নুংশিরবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং!
খুরুমজরি!
মরুপশিং,
ঙসি রাম নবমীগী শেংলবা কুহ্মৈনি। ঙাইহাক্কী মমাঙদা, অয়োধ্যাদা চিংলেম্লবা রাম মন্দিরদা ফজরবা তিলক অমগা লোয়ননা নুমিৎকী মঙালনা রাম লাল্লাদা ঙান্থোইখ্রে। ভগবান শ্রী রামগী পুন্সি, অমসুং মহাক্কী লৈবাক্তগী ফংখিবা অফবা লৈঙাক-সাসনগী ইথিল অসিনা লৈবাক শেমগৎনবগী অচৌবা য়ুম্ফম অমা ওইরে। ঙসি, রাম নবমী অসিদা, ঐখোয় পুন্না লাউমিন্নরসি: জয় শ্রী রাম! জয় শ্রী রাম! জয় শ্রী রাম! তামিল নাদুগী সঙ্গম সাহিত্য ফাওবদা শ্রী রামগী মরমদা পল্লি। শেংলবা রামেশ্বারমদগী ঐগী লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ঐনা রাম নবমীগী ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐ রামানাথাশ্বামী লাইশঙদা লাই খুরুমখ্রে। ঙসিগী অখন্নবা নুমিৎ অসিদা, লুপা করোর ৮৩০০ গী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং খুৎশীন্নবগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংলে। রেল অমসুং লম্বীগী প্রোজেকশিং অসিনা তামিল নাদুগী চৎথোক-চৎশিনগী থবক ফগৎহনগনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিগীদমক ঐনা তামিল নাদুগী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগী মফমদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
লমদম অসি ভারত রত্ন দোক্তর কলামগী পোক্নফমনি। সাইন্স অমসুং অধ্যাতিক অসি অমনা অমগী মতেং পাংনৈ হায়বা মহাক্কী পুন্সিনা ঐখোয়দা উৎলে। মসিগা চপ মান্ননা, রামেশ্বারমগী অনৌবা পামবাম থোঙ অসিনা তেক্নোলোজি অমসুং চৎনবী অমতা ওইহল্লে। চহি লিশিং কয়া শুরবা সহর অমা ২১ শুবা চহিচাগী ঙকপা ইঞ্জিনিয়ারিংনা শম্নহল্লে। মখোয়না কন্না থবক শুবগীদমক ঐখোয়গী ইঞ্জিনিয়ারশিং অমসুং শিন্মীশিং ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। থোঙ অসি ভারতকী অহানবা ভর্তিকেল লিফ রেলৱে সি ব্রিজনি। থোঙ অসিগী মখাদা অচৌবা জহাজশিং হোনবা য়ারগনি। থোঙ অসিদা ত্রেনশিং য়াম্না য়াংনা চেনবা য়ারগনি। ঐনা অনৌবা ত্রেন অমসুং অমসুং জহাজ অমসু ঙাইহাক্কী মমাঙদা লমথাখ্রে। প্রোজেক অসিগীদমক ঐনা তামিল নাদুগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
চহি কয়া, থোঙ অসি শানবা তকশিন্দুনা লাকখি। অদোমগী থৌজালদগী, থবক অসি লোইশিন্নবগী খুদোংচাবা ঐখোয়না ফংলে। পামবাম থোঙনা ললোন-ইতিক লাইহল্লে অমসুং চৎথোক-চৎশিন লাইহল্লে। থোঙ অসিনা মীওই লাখ কয়াগী পুন্সিদা অচৌবা কান্নবা অমা পীরগনি। অনৌবা ত্রেন চেনবা হৌবা অসিনা রামেশ্বারমদগী চেন্নাই অমসুং লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মরমশিংদা শম্নবা হেন্না ফগৎলগনি। মসিনা তামিল নাদুদা ললোন-ইতিক অমসুং তুরিজম অনিমক কান্নবা পীরগনি। নহারোলশিংগীদমক অনৌবা থবক ফংনবা অমসুং ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিংশু পীরগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারতনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন শরুক অনিদা হেনগৎহল্লে। য়াংনা চাউখৎপগী মরুওইবা মরমশিংগী মনুংদা অমদি ঐখোয়গী মালেম থাক্কী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনি। হৌখিবা চহি ১০ দা, ঐখোয়না রেলৱেশিং, লম্বীশিং, এয়রপোর্তশিং, হিথাংফমশিং, ইলেক্ত্রিসিতি, ঈশিং অমসুং গ্যাস পাইপলাইনশিংগী বজেত শরুক তরুক হেনগৎহল্লে। ঙসি, অচৌবা প্রোজেকশিং য়াংনা পায়খৎপা লৈবাক অসিনা উবা ফংলে। অদোম্না অৱাংদা য়েংবা মতমদা, জম্মু অমসুং কাস্মিরদা মালেমদা খ্বাইদগী য়াংবা রেলগী থোঙ অমা, চেনাব থোঙ শারে। নোংচুপতা, মুম্বাইদা ভারতকী খ্বাইদগী শাংবা সমুদ্রগী থোঙ শারে। নোংপোক্ত, অসামদা বোগিবিল থোঙ অসি মশক থোকপা অমা ওইরে। খাদা, মালেমদা মশিং খর খক্ত ওইরিবা ভর্তিকেল লিফ ব্রিজ, পামবাম থোঙ শাবা লোইশিল্লে। লৈবাক অসিগী অহানবা বুল্লেত ত্রেন খোঙজেল য়াংনা শেমগৎলি। বন্দে ভারত, অমৃত ভারত অমসুং নমো ভারতগুম্বা অনৌবা ত্রেনশিংনা রেলৱে নেতৱার্ক হেন্না খুমাঙ চাউশিনহল্লে।
মরুপশিং,
ভারতকী মফম খুদিংমক মপুংফানা শম্নরে, বিকসিত ভারত অমা ওইনবা লম্বী হেন্না মপাঙ্গল কল্লে। মসি মালেমগী চাউখৎলবা লৈবাকশিং অমসুং চাউখৎলবা মফমশিংদা পাংথোক্লিবা অদুমক্নি। ঙসিদি, ভারতকী রাজ্য খুদিংমক হেন্না অমগা অমগা ফাওনরে, লৈবাক শীনবা থুংবগী অশেংবা খুদোংচাবা শীজিন্নবা হৌরে। মসিগী চাউখৎপা অসিনা ঐখোয়গী তামিল নাদু য়াওনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক কান্নবা ফংহল্লে।
মরুপশিং,
বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা থাংজিল্লিবা খোঙথাং অসিদা তামিল নাদুনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মপাঙ্গল কনবা তামিল নাদু ওইরকপা মতমদা, ভারত য়াংনা চাউখৎকনি হায়না ঐনা চেৎনা থাজৈ। হৌখিবা চহি ১০ দা, ২০১৪ গী মমাঙগা চাংদম্নবদা কেন্দ্র সরকারনা তামিল নাদুদা থাদখিবা শেনফমশিং শরুক অহুম হেল্লে। মোদী সরকারনা তামিল নাদুদা থাদখিবা শেনফম অসি, দি.এম.কে য়াওখিবা চুংশিন্নবা দলশিংনা সরকার পায়খিবা মতমদগী শরুক অহুম হেল্লে। মসিনা তামিল নাদুগী শেন-থুম অমসুং উদ্যোগ চাউখৎপদা হেন্না মতেং পাংলে।
মরুপশিং,
তামিল নাদুগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক কেন্দ্র সরকারনা মরুওইনা লৌরি। হৌখিবা চহি ১০ দা, তামিল নাদু্গী রেলৱেগী বজেত শরুক ৭ হেনগৎলে। অদুবু, মীওই খরনা মরম চাদনা ৱাকৎপগী হৈনবা অমা লৈরি- থবকশিংদা মখোয়না লাউরি। ২০১৪ গী মমাঙদা, তামিল নাদুদা রেলৱে প্রোজেকশিংগীদমক চহিগী কায়থোকপা শেনফম শুপ্নগী লুপা করোর ৯০০ ওইখি। মতম অদুদা ইন্দি এল্লাইন্স কনানা লুচিংবগে হায়বা অদোম খঙলে। চহি অসিদা, তামিল নাদুগী রেলৱেগী বজেত লুপা করোর ৬০০০ হেল্লে। রামেশ্বারম স্তেসন য়াওনা, রাজ্য শীনবা থুংনা রেলৱে স্তেসন ৭৭ ভারত সরকারনা নৌনা শেমগৎলে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা, প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী মখাদা খুঙ্গংগী লম্বীশিং অমসুং হায়ৱেশিং অঙকপা ফংনবা শেমগৎলে। কেন্দ্র সরকারগী মতেংদগী, ২০১৪ দগী তামিল নাদুদা কিমি ৪,০০০ গী লম্বীশিং শেমগৎখ্রে। চেন্নাই হিথাংফম শম্নবা ইলাভেতেদ কোরিদোর অসি অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অঙকপা অমা ওইরগনি। ঙসি লুপা করোর ৮০০০ রোমগী প্রোজেকশিং শঙ্গারে অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্লে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা তামিল নাদুগী তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদা লম্বী-থোং ফগৎহল্লগনি অমসুং অন্ধ্র প্রদেসকা শম্নবশু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
চেন্নাই মেত্রোনা তামিল নাদুদা চৎথোক-চৎশিন নুংঙাইবা হেনগৎহল্লে। ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক কয়া পায়খৎলকপা মতমদা, হিরম কয়াদা মখোয়না অনৌবা থবক কয়া ফংহল্লি হায়বা ঐখোয় নিংশিংগদবনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা ঐখোয়গী নহারোলশিংগীদমক ঐননৌবা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীরে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ দা, ভারতনা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা রেকোর্দ ওইনা শেন থাদরে। তামিল নাদুগী লায়রবা ইমুং করোর কয়া মসিগী কান্নবা লৌবদা ঐ হরাওই। হৌখিবা চহি ১০ দা, লৈবাক শীনবা থুংনা লায়রবশিংদা পক্কাগী য়ুম করোর ৪ হেন্না ফংহনখ্রে। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা, তামিল নাদুগী ঐগী লায়রবা ইমুংশিংদা পাক্কাগী য়ুম লাখ ১২ হেন্না ফংহনখ্রে। হৌখিবা চহি ১০ দা, অহানবা ওইনা খুঙ্গংগী ইমুং করোর ১২ রোম তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। মসিগী মনুংদা তামিল নাদুগী ইমুং করোর ১.১১ য়াওরি। মসিনা তামিল নাদুগী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরে।
মরুপশিং,
মীয়ামদা অফবা অমসুং মমল হোংবা অনা-লায়েং ফংহনবা হায়বসি ঐখোয়গী সরকারগী থবক্নি। অয়ুস্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা তামিল নাদুদা লায়েং করোর ১ হেন্না পাংথোকখ্রে। মসিনা তামিল নাদুগী ইমুংশিংগী লুপা করোর ৮,০০০ হেন্না কল্লে। তামিল নাদুদা জন ঔসাধি কেন্দ্র ১,৪০০ হেন্না লৈদুনা হিদাক-লাংথকশিংগী মমল চাদা ৮০ হেন্না ফংলে। মমল হোংবা হিদাকশিং আসিনা মরম ওইদুনা, তামিল নাদুগী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং অনা-লায়েংদা চঙগদবা লুপা করোর ৭০০ কনবা ঙম্লে। হিদাকশিং লৈনবা জন ঔসাধি কেন্দ্রশিংদা চৎনবা তামিল নাদুগী মীয়ামদা ঐনা হায়জরি। মফম অদুদা, লুপা অমা পীবা হিদাকশিং শুপ্নগী পৈশা ২০, ২৫ নত্ত্রগা ৩০ দা ফংগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী পান্দমদি নহা ওইরিবা ভারতমচাশিং দোক্তরশিং ওইনবা মপান লৈবাকশিংদা মখা তানা চৎতবা অসিনি। হৌখিবা চহি খর অসিদা, তামিল নাদুনা অনৌবা মেদিকেল কলেজ ১১ ফংলে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী রাজ্য কয়াদা লমদম অদুগী লোলশিংদা মেদিকেল তম্বা হৌরে। হৌজিক, খ্বাইদগী লায়রা মমাশিংগী অঙাংশিং, ইংলিস তমদবা অঙাংশিং দোক্তরশিং ওইবা ফংলগনি। মেদিকেল কোর্সশিং তামিলদা তম্বা হৌদোক্নবা ঐনা তামিল নাদু সরকারদা হায়জরি, মসিনা লায়রবা ইমুংশিংগী অঙাংশিং ফাওবা দোক্তরশিং ওইরক্নবা মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
তেক্স থিবা মীওইশিংগী লুপা অমা ফাওবা লায়রবা মীয়ামগী য়াইফনবা শীজিন্নবা অসি অফবা লৈঙাক্কী মগুন্নি। পি.এম কিষান নিধিগী মখাদা তামিল নাদুগী লৌমীশিংনা লুপা করোর ১২,০০০ রোম ফংলে। মসিগী মথক্ত, পি.এম ফাসাল বিমা য়োজনাগী মখাদা তামিল নাদুগী লৌমীশিংনা লুপা করোর ১৪,৮০০ রোম ক্লেম তৌখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ব্লু ইকোনোমিনা ভারতকী চাউখৎপদা মতেং পাংলি অমসুং হিরম অসিদা তামিল নাদুগী থৌনা মালেম্না উবা ফংলে। তামিল নাদুগী ঙামীশিং অসি হোৎনবা য়াম্না কল্লি। তামিল নাদুগী ফিসরিস সেক্তরশিং চাউখৎনবা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য অসিদা মপুংফানা মতেং পাংলি। হৌখিবা চহি ৫ দা, পি.এম মৎস্যা সম্পদা য়োজনাগী মখাদা তামিল নাদুনা লুপা করোর কয়া ফংখ্রে। ঙামীশিং অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা ঐখোয়না পাম্মী। সিৱিদ পার্কশিং, ঙা ফাবশিংগী হিথাংফমশিংগীদমক কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর কয়া থাদরে। অদোমগী অশোই-অঙাম থোক্তনবশু ঐখোয়না চেকশিন্না শেন্নরি। অৱাবা মতমদা ঙামীশিংগী মতেং পাংনবা ভারত সরকারনা খোঙফম চেৎনা লেপ্লি। ভারত সরকারগী থবকশিংদগী, হৌখিবা চহি ১০ দা, ঙামী ৩,৭০০ হেন্না শ্রী লঙ্কাদগী পুরক্লে। মখোয়গী মনুংদা হৌখিবা চহিদা ঙামী ৬০০ হেন্না থাদোরকখি। ঐখোয়গী ঙামী খর শিবগী চৈরাক পীখিবা অদোমশু নিংশিংলমগনি। মখোয় হিংনা পুরক্নবা অমসুং ভারত্ত মখোয়গী ইমু-মনুংশিংগী মীওইশিংগা অমুক হন্না উন্নবা ঐখোয়না চোকথবা নাইদনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, মালেম্না ভারতকী মরমদা খঙনিংবা হেনৎলক্লি। মীয়াম্না হান্নদগী হেন্না ভারতকী মরমদা খঙনিংলে। মসিগী মরুওইবা মরমদি ঐখোয়গী ইনাকখুল্লবা নাৎ অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা অসিনি। মালেমগী মফম খুদিংমক্ত তামিল লোল অমসুং চৎনবীশিং য়ৌহন্নবা সরকারনা লেপ্তনা থবকশিং পায়খৎলি। তামিল নাদুগী লুচিংবা খরদগী ঐনা চিথি খর ফংবদা, তামিলদা মখোয়গী মমিং খুৎয়েক পীরক্তবদা ঐ অঙকপা ফাওই। তামিল অসি চাউথোকচনবগী মচাক অমনি আমসুং মখোয়গী লোলগী ফজবা উৎনবা তামিলদা মখোয়না খুৎয়েক পীনবা ঐনা মীয়ামদা হায়জরি। মসিগী চৎনবী অসি ঐখোয়না ২১শুবা চহিচা অসিদা মাঙলোমদা পুখৎকদবনি। শেংলবা রামেশ্বারম অমসুং তামিল নাদুনা মখা তানা ঐখোয়দা ইথিল পীগনি হায়বদা ঐঙোন্দা চিংনবা লৈতে। ঙসি অসি শেংলবা রাম নবমী থৌরমনি। ঐখোয় শেংলবা রামেশ্বারমদা লৈরি। ঙসি, অনৌবা পামবাম থোঙ শঙ্গারে। চহি চা কয়াগী মমাঙদা, গুজরাত্তগী মীওই অমনা অরিবা পামবাম থোঙ শাখিবনি। ঙসি, চহি ১০০ গী মতুংদা, গুজরাত্ত পোকখিবা মীওই অমনা অমুক হন্না অনৌবা পামবাম থোঙ শঙ্গারে।
মরুপশিং,
শেংলবা রাম নবমী থৌরম অসিদা, ঐখোয় শেংলবা রামেশ্বারমদা লেপ্পা অসিদা ঐ অপেনবা ফাওই। ঙসি অসি বি.জে.পিগী ফাউন্দেস দেশু ওইরি। বি.জে.পীগী থৌমী খুদিংমক্না চোকথবা লৈতনা মপাঙ্গল কনবা, নুংঙাইবা অমসুং বিকসিত ভারত অমগী মাকৈদা চঙশিল্লিবা অসি লমজিংলি। মীরোল অহুমদগী মরি ফাওবনা ভারত মাতা কন্নবগীদমক মখোয়গী পুন্সি কয়া কৎথোকখ্রে। বি.জে.পীগী অচুম্বা ফিদমশিং অমসুং দল অসিগী থৌমী করোর কয়াগী থবক কন্না শুবা অসিনা ঙসি লৈবাক অসিগী থবক তৌনবা ঐখোয়দা খুদোংচাবা পীবা অসি ঐগী ওইনা য়াম্না চাউথোকচবা অমনি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না বি.জে.পীনা লুজিংবা অফবা লৈঙাক উবা ফংলে। লৈবাক্কী য়াইফনবা অচৌবা ৱারেপশিং লৌবা মীয়াম্না উরে অমসুং ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচবা ফাওরে। রাজ্য খুদিংমক্ত, লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্ত, বি.জে.পীগী থৌমীশিংনা মীয়ামগা শম্নরে, লায়রবশিংগী য়াইফনবা থবক তৌরে। মখোয়গী কৎথোকপশিং উবদা ঐঙোন্দা চাউথোকচবা পোকহল্লে অমসুং বি.জে.পীগী থৌমী করোর কয়া ঐনা অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অমুক হন্না ঐনা, তামিল নাদুগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অসিগীদমক ময়াম পুম্নক হরাওবা ফোঙদোকচরি।
নান্দ্রি! বনাক্কাম! মীন্দুম সন্ধিপ্পোম!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলদগী চাউরাকপা হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোল হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration and foundation stone laying of various development works in Rameswaram, Tamil Nadu
06 APR 2025 5:14PM by PIB Delhi
Vanakkam!
My beloved Tamil brothers and sisters!
The Governor of Tamil Nadu, Shri R.N. Ravi ji, my colleagues in the Union Cabinet, Shri Ashwini Vaishnaw ji and Dr. L. Murugan ji, ministers of the Tamil Nadu government, Members of Parliament, other distinguished guests, and my dear brothers and sisters!
Namaskar!
Friends,
Today is the auspicious festival of Ram Navami. A short while ago, the divine rays of the sun graced Ram Lalla with a majestic tilak in the grand Ram Temple in Ayodhya. The life of Lord Shri Ram, and the inspiration of good governance drawn from his kingdom, serve as a great foundation for nation-building. And today, on Ram Navami, let us all chant together: Jai Shri Ram! Jai Shri Ram! Jai Shri Ram! There are references to Shri Ram even in the Sangam-era literature of Tamil Nadu. I extend my heartfelt Ram Navami wishes to all my fellow countrymen from this sacred land of Rameswaram.
Friends,
I feel blessed that I could pray at the Ramanathaswamy Temple today. On this special day, I got the opportunity to hand over development projects worth eight thousand and three hundred crore rupees. These rail and road projects will boost connectivity in Tamil Nadu. I congratulate my brothers and sisters in Tamil Nadu for these projects.
Friends,
This is the land of Bharat Ratna Dr. Kalam. His life showed us that science and spirituality complement each other. Similarly, the new Pamban bridge to Rameswaram brings technology and tradition together. A town that is thousands of years old is being connected by a 21st century engineering wonder. I thank our engineers and workers for their hard work. This bridge is India’s first vertical lift railway sea bridge. Big ships will be able to sail under it. Trains will also be able to travel faster on it. I just flagged off a new train service and also a ship a short while ago. Once again, I congratulate the people of Tamil Nadu for this project.
Friends,
For many decades, there was a demand for this bridge. With your blessings, we got the privilege of completing this work. Pamban bridge supports both Ease of Doing Business and Ease of Travel. It will have a positive impact on the lives of the lakhs of people. The new train service will improve the connectivity from Rameswaram to Chennai and other parts of the country. This will benefit both trade and tourism in Tamil Nadu. New job and business opportunities will also be created for the youth.
Friends,
In the past 10 years, Bharat has doubled the size of its economy. One of the major reasons for this rapid growth is our world-class modern infrastructure. Over the last decade, we have increased the budget for railways, roads, airports, ports, electricity, water, and gas pipelines by nearly six times. Today, the country is witnessing rapid progress on mega projects. If you look at the North, one of the world's tallest rail bridges, the Chenab Bridge, has been built in Jammu & Kashmir. In the West, Atal Setu, India's longest sea bridge, has been constructed in Mumbai. In the East, the Bogibeel Bridge in Assam stands as a landmark. And in the South, the Pamban Bridge, one of the world’s few vertical lift bridges, has been completed. Similarly, Eastern and Western Dedicated Freight Corridors are also being developed. Work on the country’s first bullet train is progressing at a fast pace. Modern trains like Vande Bharat, Amrit Bharat, and Namo Bharat are making the railway network even more advanced.
Friends,
When every region of Bharat is well-connected, the path to becoming a developed nation becomes stronger. This is exactly what has happened in every developed nation and every developed region worldwide. Today, as every state of Bharat gets more interconnected, the true potential of the entire country is being unlocked. This progress is benefiting every region of the country, including our Tamil Nadu.
Friends,
Tamil Nadu has a crucial role in the journey toward Viksit Bharat (Developed India). I firmly believe that the stronger Tamil Nadu becomes, the faster Bharat’s growth will be. Over the past decade, the funds allocated to Tamil Nadu from the central government have been three times more compared to before 2014. The amount of funding the Modi government has provided to Tamil Nadu is three times more than the INDI Alliance when it was in power, and DMK was a part of that government. This has greatly boosted Tamil Nadu’s economic and industrial growth.
Friends,
Tamil Nadu’s infrastructure is a top priority for the Government of Bharat. Over the past decade, the railway budget for Tamil Nadu has been increased more than seven times. Yet, some people have a habit of complaining without reason—they keep crying about things. Before 2014, the annual allocation for railway projects in Tamil Nadu was only 900 crore rupees. And you all know who was in charge of the INDI Alliance at that time. But this year, the railway budget for Tamil Nadu has surpassed 6,000 crore rupees. The Government of Bharat is also modernising 77 railway stations across the state, including the Rameswaram station.
Friends,
In the last ten years, tremendous progress has been made in rural roads and highways under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana. With the help of the central government, 4,000 km of roads have been built in Tamil Nadu since 2014. The elevated corridor connecting Chennai Port will be a marvel of modern infrastructure. Today, projects worth nearly 8,000 crore rupees have been inaugurated and launched. These projects will enhance connectivity across different districts of Tamil Nadu and also strengthen links with Andhra Pradesh.
Friends,
Modern public transport systems like Chennai Metro are enhancing ease of travel in Tamil Nadu. We must remember that when so many infrastructure projects are developed, they also create new jobs across multiple sectors. These projects open up new employment opportunities for our youth.
Friends,
Over the past decade, Bharat has made record investments in social infrastructure. I am happy that millions of poor families in Tamil Nadu are benefiting from this. In the last 10 years, over 4 crore pucca (permanent) houses have been provided to poor families across the country. Under the PM Awas Yojana, more than 12 lakh pucca houses have been given to my poor families in Tamil Nadu. In the past 10 years, nearly 12 crore rural families have received piped water connections for the first time. This includes 1 crore 11 lakh families in my Tamil Nadu. Tap water has reached their homes for the first time. This has been a great relief for the mothers and sisters of Tamil Nadu.
Friends,
Providing quality and affordable healthcare to our citizens is a commitment of our government. Just look at the impact of the Ayushman Bharat Yojana—under this scheme, over 1 crore treatments have already been provided in Tamil Nadu. This has resulted in a saving of 8,000 crore rupees for Tamil Nadu's families—money that would have otherwise been spent from their pockets. 8,000 crore rupees staying in the pockets of my Tamil Nadu brothers and sisters is a huge figure. Tamil Nadu also has more than 1,400 Jan Aushadhi Kendras, where medicines are available at an 80% discount. Because of these affordable medicines, my brothers and sisters in Tamil Nadu have saved 700 crore rupees on healthcare expenses. That’s why I urge my Tamil Nadu brothers and sisters—if you need to buy medicines, always visit a Jan Aushadhi Kendra. Here, medicines that cost one rupee elsewhere can be purchased for just 20, 25, or 30 paise.
Friends,
Our goal is to ensure that young Indians no longer have to go abroad to become doctors. In the past few years, Tamil Nadu has received 11 new medical colleges.
Friends,
Several states across the country have started providing medical education in regional languages. Now, even the children of the poorest mothers, who may not have studied English, can become doctors. I urge the Tamil Nadu government to introduce medical courses in Tamil, so that even children from underprivileged families can pursue their dream of becoming doctors.
Friends,
Ensuring that every rupee of taxpayers' money benefits even the poorest citizens—this is the essence of good governance. Under the PM Kisan Samman Nidhi, small farmers in Tamil Nadu have received nearly 12,000 crore rupees. Additionally, Tamil Nadu’s farmers have also received 14,800 crore rupees in claims under the PM Fasal Bima Yojana.
Friends,
Bharat’s growth will be significantly driven by our Blue Economy, and the world can see Tamil Nadu’s strength in this sector. The fishing community in Tamil Nadu is incredibly hardworking. To strengthen Tamil Nadu’s fisheries infrastructure, the central government is providing full support to the state. In the last five years, Tamil Nadu has received hundreds of crores under the PM Matsya Sampada Yojana. We want to ensure that fishermen get maximum and modern facilities. Whether it's seaweed parks, fishing harbours, or landing centres, the Central Government is investing crores of rupees. We also care deeply about your safety and security. The Government of Bharat stands firmly with fishermen in times of crisis. Due to the efforts of the Indian government, more than 3,700 fishermen have been brought back safely from Sri Lanka in the last 10 years. Out of these, over 600 fishermen were freed just in the past year. You may also remember that some of our fishermen were sentenced to death. But we worked tirelessly to bring them back alive and reunite them with their families in Bharat.
Friends,
Today, the world’s fascination with Bharat is growing. People want to know and understand Bharat more than ever. A major reason for this is our rich culture and soft power. The government is making continuous efforts to ensure that the Tamil language and heritage reach every corner of the world. Sometimes, I am surprised when I receive letters from some leaders of Tamil Nadu—not a single one signs their name in Tamil! Tamil is a matter of pride, and I urge everyone to at least sign their names in Tamil to honour this glorious language. I firmly believe that we must take this great tradition forward in the 21st century. I have no doubt that the sacred land of Rameswaram and Tamil Nadu will continue to inspire and energize us. And look at the amazing coincidence today. It is the auspicious occasion of Ram Navami. We are on the sacred land of Rameswaram. Today, the new Pamban Bridge has been inaugurated. A hundred years ago, the old Pamban Bridge was built by a man born in Gujarat. And today, after 100 years, the new Pamban Bridge has been inaugurated again by someone born in Gujarat.
Friends,
On this auspicious occasion of Ram Navami, as we stand on the sacred land of Rameswaram, I feel deeply moved. Today also marks the foundation day of the Bharatiya Janata Party (BJP). The vision of a strong, prosperous, and Viksit Bharat that we are working towards is driven by the tireless efforts of every BJP worker. Three to four generations have dedicated their lives to serving Bharat Mata. It is a matter of great pride for me that the ideals of the BJP and the hard work of millions of BJP karyakartas (workers) have given us the opportunity to serve the nation today. The people of the country see the good governance of BJP-led governments. They witness the bold decisions taken in the national interest, and every Indian feels a sense of pride. Across every state, every corner of the country, BJP workers remain deeply connected to the people, working on the ground and serving the poor. Seeing their dedication fills me with immense pride. I express my heartfelt gratitude to the millions of BJP workers and extend my best wishes to them. Once again, I congratulate you all on these development projects in Tamil Nadu!
Nandri! Vanakkam! Meendum Sandhippom!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.